Christer och Birgittas reseblogg. Portugal och Marocko resan del 1

Hej

Här kan man läsa om våra resor med i huvudsak vår husbil. Nu startar ett äventyr som är nytt för oss.
Vi beger oss till södra Europa med vår husbil, främst Portugal och efter nyår, om allt fungerar fortsätter vi till Marocko.
——————————————————

2016-10-17  Måndag


Resan mot Portugal börjar med en första etapp till Öland för att förhoppningsvis se en raritet, sibirisk järnsparv.
Vi lämnar Sala vid åttatiden och kör via Katrineholm, Norrköping och Söderköping. Det är lätt mulet, torrt på vägen och mellan +8 – 10 grader.
Stannar i Tindered för lunch. Fortsätter sedan till Öland och Degerhamn där en sibirisk Järnsparv rapporterats under dagen. Vi är framme i Degerhamn strax före 16:00 och ganska mycket folk är där. Det blåser kallt från sydväst. Fågeln syns inte till då vi kommer men ganska snart ses den lite norr om parkeringen i strandkanten. Håller sig mest gömd i gräset men visar sig fint på stranden ett par korta stunder. Fick några bra bilder.

sibirisk-jarnsparv_20161017_40
SkriSibirisk järnsparvv

Åker sedan lite norrut till Sandviks Camping där skylt om ställplatser finns. Vi var helt ensamma och öppnade grinden så vi kom till platserna intill stranden.

Ställplatsen vid Sandviks Camping

Går en kort promenad och det vimlade av kungsfåglar och trädkrypare i skogsbrynet.
Det skymde snart och vi åt middag i bilen.
Körde: 479,3 km

———————————

2016-10-18 Tisdag

Lämnar Sandviks Camping vid halv niotiden och kör mot Rødby i Danmark för att ta färjan över till Puttgarden. Det är mulet och omkring +9 grader. Stannar till vid ICA affären efter vägen innan Ölandsbron och handlar lite smått. Följer sedan E22:an mot Malmö. Stannar till vid rastplatsen i Brömse. Det blir disigt och börjar regna då vi kör in i Skåne. Trafiken flyter bra och med Bro Bizz var det bara att köra upp på bron till Danmark. Stannar på en rastplats efter E47 utanför Köpenhamn och fikar i bilen. Klockan blir halv fyra och så vi siktar på en ställplats i Danmark innan Rødby.

Lite trång infart till ställplatsen på gården. Vi var nummer 253:de besökaren i år och den tredje från Sverige

Kommer fram till ställplatsen hos Inga & Paul Jacobsen, Nørre Alslev. Paul kom genast fram och hälsade då vi körde in på deras gård. Han var mycket trevlig.

Värden Paul Jacobsen med katt

Att stå här en natt var gratis. Vi kom dit 17:00 så vi gick genast en promenad mot havet. Vägen gick inte ner till stranden. På ett gärde höll en flock på flera hundra råkor till. Det var mulet och helt lugnt omkring +10.18:00 var vi tillbaka i bilen.
Körde: 487,0 km

—————————-

2016-10-19   Onsdag

Vi lämnar ställplatsen hos Inga & Paul Jacobsen, Nørre Alslev 08:30. Det är mulet, nästan ingen vind och +10. Vi kör mot Rødby via en tömningsplats nära E47:an. Strax före nio är vi vid färjeläget och betalar 709:- för bil och två personer med Bro Bizz. 45 minuter tar överfarten till Puttgarden. Vi hann ta varsin fika och handla ett par vindunkar. Kör sedan E47 och E22:an förbi Hamburg och E45:an mot Hannover. Tar väg B3 förbi Bergen till Celle. En av Tysklands mest besökta städer och känd för sina korsvirkeshus. Vi kör till ställplatsen, Schützenplatz, Celle, och kom fram 15:30.

Den lilla officiella ställplatsen i Celle

Det fanns bara 6 platser på den egentliga ställplatsen som vi inte hittade först utan ställde oss på en stor parkering intill. Vi var på promenad in till centrum då vi kom förbi platsen och en bil lämnade så vi hämtade omedelbart vår bil och ställde oss på den lediga platsen.

Många fina korsvirkeshus var det i Celle
Dom ena finare än dom andra

Det var bara några hundra meter till centrum som bestod av många kvarter med fina   korsvirkeshus. Det regnade lätt hela tiden och kändes något kyligt. Handlar lite frukt i ett stånd innan vi är tillbaka i bilen 17:30. Regnet tilltog under kvällen och natten.                          Körde: 325,7 km

———————————

2016-10-20  Torsdag

Lämnar ställplatsen, Schützenplatz i Celle vid niotiden. Det är nu mulet och uppehåll efter nattens regnande och +9,0 grader. Vi styr nu mot Koblenz. Kommer snart ut på väg 7 mot Hannover och sedan väg 2 mot Dortmund. Kom på väg Nr 1 mot Leverkusen och väg Nr 3 förbi Köln. Sista biten efter väg 48. Trafiken flöt bra trots några stopp på grund av vägbyggen. Det var otroligt mycket trafik, många långtradare, mest hela tiden. Det regnade ganska kraftig vid några tillfällen. Ungefär 16:00 är vi framme vid ställplatsen, Busparkplatz Pastor-Klein-Straße, Koblenz. En stor grusplan utan några faciliteter men det är gratis.

Ställplatsen på bussparkeringen i Koblenz

Det står redan 20 husbilar på planen. Vi dricker kaffe i husbilen innan vi promenerade de dryga 2 kilometerna in till centrum. Mestadels efter Mosel. Vi ser Deutsches Eck, där Mosel och Rehn flyter samman, på avstånd.

Gågatan i centrum av Koblenz
Vi köpte en flaska Riesling, half trocken

Vi handlar en flaska Riesling vin i en affär i gamla staden och promenera tillbaka.

Efter Mosel i Koblenz

18:15 var vi åter i husbilen. Det regnade lite smått under hela promenaden. Middag med vitt vin i husbilen.
Körde: 431,7 km
———————————

2016-10-21  Fredag

Lämnar ställplatsen, Busparkplatz Pastor-Klein-Straße i Koblenz vid niotiden. Kör först till Lidel och handlar. Tar sedan väg 49 dom följer Mosel söderut på östra sidan. Vid Treis-karden tar man bron över till Västra sidan och kommer snart till Cochen som är en ganska stor ort med mycket turister.

Utsikt över Mosel i närheten av Cochen

Ställplatsen intill Mosel var full med husbilar så vi kunde inte stanna utan kör vidare till Ernst där vi valde ställplatsen på en vingård, Mosella Schinkenstube, Ernst. 9€ kostar en natt med el och betalades i vingårdens butik.

Vita druvor färdiga för att skördas
Dom blå druvorna var godast

Vi provsmakade ett av de enligt försäljaren finaste Riesling half trocken vinet. Köpte en flaska 75 cl för 6:20€ samt en lite billigare flaska för 4;50€.

Ställplatsen vid vingården Mosella Schinkenstube
Ernst var en mycket välordnad by

Går sedan en promenad genom den mycket välordnade byn. Det blev lunch i bilen och så en ny promenad genom byn. Såg bland andra svart rödstjärt, bofink, rödhake och koltrast. Köpte så ett enormt vinerbröd i brödaffären till kaffet som vi delade på två.

Utsikt från Moselblick

Tar så ytterligare en promenad nu uppför berget till Moselblick varifrån det var fantastiskt utsikt över Moseldalen. Vädret mulet med kortare regnskurar under dagen och omkring +10.Middag i bilen.
Körde: 55,3 km

———————————

2016-10-22. Lördag

Vi lämnar ställplatsen Mosella Schinkenstube, i Ernst och kör mot Punderich. Tänkte stanna till i Bemm, där de brantaste vingårdarna i hela Moseldalen ligger.

Utanför Bemm

Men det gick inte att stanna någonstans på de trånga gatorna så vi fortsatte mot Punderich.

Strax utanför Campingen i Punderich

Där skall det finnas en restaurang vid Campingen som serverar flammkuchen. Vi stannar på ställplatsen invid campingen och promenera dit. Hittade restaurangen strax före 12:00 och den öppnade klockan 12:00. Flammkuchen fanns inte på menyn nu så vi far vidare. Stannar utanför Traben och äter lunch i bilen innan vi fortsätter till Graach och stannar på ställplatsen, Sun Park Wohonmobilpark, intill Mosel. 10€ för en natt och 3€ för el kostade det.

Ställplatsen i Graach

Strax före 16:00 promenerar vi de drygt 2 kilometerna efter Mosel in till Bernkastel. En mycket populär by med många restauranger och vinaffärer och fina korsvirkeshus.

Fantastiskta korsvirkeshus vid det mest fotograferade torget i stan
Mycket folk samlades runt torget

Vi passerar torget där Bernkastels mest fotograferade hus ligger. Fortsätter upp till en utsiktpunkt med fantastisk utsikt över Mosel och omgivningen kring Bernkastel.

Härlig utsikt över Bernkastel

Går sedan trapporna ner till byn igen och hittar en restaurang, Caf’e Thiesen, där flammkuchen fanns på menyn. Vi beställde varsin portion av den pizzaliknande rätten med bacon och krem fräsch och varit glas vitt vin. Kostade dryga 25€ totalt. Det var gott men inget speciellt. Sedan promenad till ställplatsen dit vi kom 19:00.
Körde: 76,0 km

———————————

2016-10-23. Söndag

Vi lämnar Sun Park Wohonmobilpark i Graach vid niotiden och kör mot Trittenheim. Kör väg 53 som följer Mosel mestadels nära stranden och genom små byar som ligger i de enormt stora vinfälten.

Infarten till byn Trittenheim

Vi anländer till ställplatsen Reisemobilplaz, Trittenheim, som  ligger fint intill Mosel vid elvatiden.

Ställplatsen i Trittenheim

Det är mulet och bara +8. Vi går ganska omgående en promenad upp till byn som är långsmal efter genomfartleden. Det finns flera restauranger och vingårdarna ligger tätt. Det var lite folk och det mesta var stängt på söndagen.

Fantastisk utsikt över Moseldalen från monumentet
Vinrankorna växer i mycket branta sluttningar
Utsikt över grannbyn

Efter lunch i bilen och lite vila så går vi en promenad upp genom vinfälten och kom fram till ett minnesmärke från värdskrigen som låg högt med härlig utsikt över grannbyn. Solen skiner och det är riktigt varmt så vi satt på en soffa och beundrar utsikten. Klockan börjar bli 16:30 så vi går till Seminarshof, Weinstube Restaurant och provar deras Flammkuchen. 25:80€ med varsin glas vin blev kostnaden. Köper också tre flaskor av deras vin.Klockan 17:30 kom campingvärden och tog betalt, 9:50€ för en natt med el.

Körde: 27,8 km

———————————

2016-10-24. Måndag

Vi lämnar ställplatsen i Trittenheim redan klockan åtta. Det var fortfarande mörkt och det regnar då vi kör väg 53 som följer Mosel söderut. Vi skall ju till Dijon i Frankrike. Navigation inställd på icke betalvägar så de första 20 milen genom Tyskland och Luxemburg gick mestadels på motorväg. I Luxemburg tankade vi då dieseln är billig där. 1,016€/liter för superkvalitén. Mycket trafik och regn hela tiden. I Frankrike kostar det att köra motorväg så de sista 18 milen gick på mindre vägar som var mycket bra men många byar att passera. Vi stannar och handlar på en Lidel affär i Frankrike.

Vi gick en promenad efter ån
Det var höstlikt men ganska varmt, +18 grader
En stor damm låg i parken

Ungefär 16:00 är vi framme vid Camping du Lac Kir, Dijon. 11:40€ för en natt med el och hyggligt internet på den lite enklare ställplatsen. Vi går en promenad längs en liten å som går i ett parkområde till en damm. Middag i bilen.
Körde: 388,7 km

——————————–

2016-10-25  Tisdag

Vi lämnar campingen i Dijon vid åttatiden och kör mot en ställplats i Clermont-Ferrand. Det är drygt 25 mil dit på icke betalvägar. Vägarna är i och för sig bra men går genom många små byar och mindre städer så det tar tid.

Vägen gick genom många små byar. Här en vacker väggmålning
Vi passerade enorma vinfält
Vi körde längs en känd vinväg

Kör först genom enorma vinfält och kommer sedan till väg D974 som går efter en kanal i dryga 6 mil. Efter några mil på motorväg så närmar vi oss Clermont-Ferrand som är en stor stad. Får köra igenom mitt i smeten och hittar ställplatsen som låg trångt till så vi beslöt att inte köra in där utan kör till en annan ställplats c:a 12 kilometer därifrån.

Vi hittade platsen lätt

Den låg på en kulle med utsikt över Clermont-Ferrand och var mera som en parkering invid en borg i en stad eller stadsdel som heter Chateaugay, Aire Municipale. Kom fram vid 15-tiden. Säkert mycket folk här under turistsäsong men nu var det mesta stängt. Vi var den enda husbilen nu på parkeringen. Bra tömning och vattenfyllning för 2€.

Vinguden Baccus på ett litet torg
Utsikt över nejden mellan husen
En del av den gamla borgen

Gick en promenad runt borgen och det lilla centrumet. Det mulna och började också regna vid 16:30. Vi köpte en flaska rödvin från Chateaugay. Det blev en lugn kväll i bilen även om en del trafik på parkeringen störde.

Körde: 273,7 km

———————————

2016-10-26. Onsdag

Lämnar parkeringen i Chateaugay vid åttatiden efter en regnig natt. Planen är att köra motorväg A75 till Millau, den är gratis. Vi tänkte titta på Millaubron som är en motorvägsbro över Tarnflodens dalgång nära Millau i södra Frankrike och som är världens högsta Bro, 343 meters höjd. Det kostade dock 70 cent att köra in på motorvägen som går över en högplatå och är både krokig och backig. Det var dryga 20 mil till Millau och flera mil gick på höjder över 1000 meter. Högsta höjden var dryga 1100 meter. Vädret växlade snabbt hela tiden, från regn och dimma till sol och härlig utsikt. Det var förhållandevis lite trafik så det gick undan. Vi beslöt att bara köra över bron och fortsätta ner till Medelhavet. Det kostade 11:60€ att passera över bron. Vid brofästet fanns en utsiktpunkt med utsikt ner över dalen. Tyvärr var det total dimma så vi såg inget av dalen.

Dimma ner i dalen

Vi fortsätter över bron och då tilltar dimman ytterligare så vi såg absolut inget av utsikten.

Detta var det enda vi såg från bron

Precis då vi passerat bron så sken det upp med hygglig sikt.

På väg nerför berget passerades några tunnlar
Utsikt från motorvägen

Då vi kört A75 nerför bergsmassivet kom vi in på motorväg A6 och fick ta biljett för nu var det betalväg. Ungefär 40 km innan den  utsedda ställplatsen lämnar vi motorvägen och får betala 9:40€ med kreditkort.

Kör förbi många semesterbyar

Vi kör en mindre väg som går längs kusten förbi semesterbyar. Det blev riktigt varmt, 24-25 grader. Vi når så Aire de Camping-Car du Theatre de la Mer, St.Cyprien. Den ligger helt nära en stor marina. Vi tänkte stå här 2 nätter, alltså en vilodag.

Måste betala i automaten

Måste betala innan man kom in i en automat, 16:40€ för två nätter med el. Bommen öppnade automatiskt då betalningen var erlagd. Det var ganska trånga platser på asfaltsplanen. Vi tar fram stolar och bord, solen sken och det var +23 grader.

Gick en promenad till hamnen

Vi går en promenad till hamnen och ut till havet.

Stenig strand här utanför

Mycket folk flanerade och flera restauranger var öppna. Vi åt middag utanför bilen.
Körde: 457,9 km

——————————–

2016-10-27. Torsdag

I dag tar vi det lugnt på ställplatsen.

Ställplatsen har öppet hela året

Jag tvättar bilen och det var behövligt efter 300 mil. Det är sol och molnfri himmel.Efter lunch tar vi en cykel tur förbi hamnen och efter den mycket långa stranden.

Vi tog en tur med cykeln efter den långa stranden

Det blåste ganska bra motvind då vi cyklade bortåt. Tog varsin glassportion på ett café. Det blev middag utanför bilen
———————————

2016-10-28  Fredag

Vi lämnar ställplatsen i St.Cyprien och kör mot Andorra. Tar väg D81 norrut efter kusten och sedan D617 förbi Perpignan och följer väg N116 länge upp genom Pyréneerna fram till nära spanska gränsen.

Vi gör några stopp efter vägen upp i Pyréneerna
Stannar och äter lunch på en rastplats
Det var fina höstfärger i Pyréneerna

Där tar vi väg N20 till Andorras gräns. Vägen är bit vis mycket smal ock krokig.

Vi kör förbi flera skidorter

Många trånga passager genom små byar. Vi stannar vid några tillfällen och beundrar utsikten då vädret är helt otroligt fint med sol och temperaturen upp mot +20.

Passerar flera mindre borgar

Väl i Andorra så kör vi av misstag tunneln genom berget och kommer ut nära skidorten Grau Roig där vi tänker stå på en ställplats utan faciliteter. 11:60€ kostade tunnelturen.

Vi gick en promenad upp i slalombacken
Grau Roig ligger som i en dal

Det är helt fantastiskt väder på asfaltsplanen. Vi går ganska omgående en promenad upp mot skidbackarna. Grau Roig ligger som i en gryta med berg runtom. Härlig utsikt. Det blev ju middag i bilen. Vi och tre andra husbilar övernattar här på 2100 m höjd över havet.

Körde: 158,7 km

———————————

2016-10-29  Lördag

Vi lämnar ställplatsen i Grau Roig vid niotiden och kör nu vägen uppför berget för att kolla utsikten. Serpentinvägen för oss upp till toppen där en liten by ligger helt nära franska gränsen på 2408 m höjd.

På toppen av berget 2408 m ö h
Helt otrolig utsikt och ett fantastiskt väder
Skidbackarna börjar här uppe

Här fanns fyra bensinstationer då bränslet är mycket billigt i Andorra. Fantastiskt utsikt ner mot Andorra sidan och även mot Frankrikehållet. Vi har sett mycket lite fåglar i Andorra men häruppe visade en svart rödstjärt upp sig fint.

Svart rödstjärt, hane
Vägen går genom flera skidbyar

Fortsätter sedan nerför bergsmassivet mot Andorra de Vella, huvudstaden i Andorra. Vägen slingrar sig nerför för bi byar med hotell och skidanläggningar. Som mest så var lutningen 10% nerför. Vi når huvudstaden och hittar campingen Valira lätt strax före 13:00.

Trång infart till campingen

Trång infart men vi visades till en bra plats på denna terrasscamping. Efter lunch i bilen promenera vi in till centrum dit det var c:a 1600 m.

Flugfiskare i den strida floden

Följer floden som går genom staden och där flera flugfiskare fiskar.

Trångt med folk på gågatan
Floden genom staden

Mycket folk på den långa gågatan där det vimlar av elektronikaffärer och parfymaffärer. Jag spontanköpte ett UV filter och ett kombinerat försäts vidvinkel och makrolins till kameran.

Många fina hus
Det var någon typ av jippo i staden med ballonger överallt
Ett torg i gamla staden
Trånga gränder

Gick sedan till den gamla delen av staden med trånga gator. Mycket folk här med då det var någon typ av jippo i staden. Vi åt middag på en restaurang här.

Staden ligger som i en gryta

Återvänder till bilen vid 19-tiden och så två strömstarar i floden.
Det var utmärkt WiFi på campingen även i bilen och var gratis.
Körde: 36,0 km

———————————-

2016-10-30  Söndag

Vi lämnar Camping Valira i Andorra de Vella vid tiotiden. Betalade 26:23€ för en natt utan el. Bra Wifi ingick förvisso. Solen skiner och det är helt klart på himlen i dag också. Vi tänker stanna ytterligare en natt i Andorra och kör endast c:a 7 km till en ställplats. Fyller tanken med disel då den är billig här. 0,906€/liter. Bensinmacken hade också en bra tvättanläggning så jag tvättar av bilen med högtryckstvätt. Det gick åt 4€ i tvättautomaten. Den första ställplatsen vi kollade på var mycket trång invid trafik så vi kör ytterligare en kilometer till Area de Autocaravans River, St. Julia de Loria.

Ställplatsen ligger invid ett köpcenter

En stor asfaltsplan intill ett köpcenter. Här står redan ett tiotal husbilar.  Vi går ganska omgående och handlar mat i köpcentrat. Sedan blev det korv och öl till lunch i solskenet utanför bilen. Tänkte ta en promenad utefter älven men det fanns inte någon väg att gå på. Mycket trafik på huvudvägen som vi lyckades korsa och går en mycket brant stig uppför bergsväggen.

Vi gick en brant stig uppför bergsväggen

Härlig utsikt och det fanns bosättningar på det branta berget. Vi vände snart och återvänder till bilen. WiFi bara inne på köpcentrat.
Körde: 10,6 km

———————————

2016-10-31  Måndag

Vi lämnar ställplatsen i St. Julia de Loria redan strax före 08:00 för att köra till en camping i Zaragoza, Spanien. Det är klart och lite kyligt på morgonen med frost i gräset efter vägen. Lät navigation sortera bort betalvägar i Spanien. Vid gränsen in i Spanien blev vi stoppade och fick öppna alla alla luckor på bilen och även inne i bilen. Allt var ju i sin ordning så vi fortsatte på bra vägar.

Vägen gick efter branta bergssidor

Kör långt på väg N11 som var motorväg mestadels med dålig asfalt och den gick i stort sett parallellt med betalvägen. Vädret mulnade då vi kört en timma i Spanien och det var sedan mulet hela dagen. Hittade Camping Municipal Ciudad de Zaragoza lätt och var framme vid 13:00 tiden.

Betalade 22€ i förskott för en natt med el. Wifi ingick men det var lite si och så med kvalitén. Äter lunch i bilen och går sedan en promenad runt campingen. Vi ser bland annat en snabb skymt av en sammetshätta och en härfågel visade upp sig bra.

harfagel_20161031_20
Härfågel strax utanför campingen

Det blev middag i bilen.

Körde: 294,0 km

——————————–

2016-11-01  Tisdag

Vi lämnar campingen i Zaragnoza 08:30 och kör mot Valladolid dit det är knappt 40 mil. Kommer genast ut på motorväg A2 som var mycket bra och lite trafik så de första 10 milen gick fort. Vägen går upp på en högplatå. Det var tidvis dimma och mulet. Branta backar med upp till 7% lutning.

Denna tjursiluett sågs flera gånger efter vägen

Tar sedan en mindre väg N122 som är mycket bra. Den går upp ännu högre och där högsta punkten som vi passerade låg på 1060 m ö h. Stora slätter där spannmål förmodligen odlats.

Passerar stora vinfält

Det var lite trafik och få småorter passerades så vi beslöt att köra till Salamanca, som var den ursprungliga planen. Innan Valladolid passerade vägen genom enorma vinfält. Från Valladolid var det motorväg fram till Salamanca. Fick passera genom centrum och hittar ställplatsen Parking de la Santisima Trinidad i Salamanca lätt. Det är egentligen bara en parkeringsplats intill en kyrka utan några faciliteter.

En parkeringsplats intill en kyrka

Vi kom fram  16:00 och efter varsin kopp kaffe gick vi till den historiska bron över floden Rio Tormes och som leder upp till centrum.

Vi gick över den breda och långa bron
Imponerande Bro och utsikt mot staden
Fin vy mot staden i kvällsljus

Vi gick bara över bron och tillbaka till husbilen. Solen sken nu och det var omkring +20.
Middag i bilen.

Körde: 480,3 km

——————————–

2016-11-02  Onsdag

Lämnar ställplatsen i Salamanca 08:30 och kör mot Camping Monfragüe, som ligger några kilometer utanför Monfragüe NP. Kör motorväg A66 som är mycket bra.

Infarten till campinge Manfragüe

Den går på högplatå men högsta passagen på 1160 m ö h. Härligt väder med full sol och vindstilla. Det är fantastiskta vyer efter vägen. Stannar i Béjar och handlar. Framme vid Camping Monfragüe 11:30.

Lummig camping

Vid incheckningen anteckningar vi oss på fågelskådarturen i morgon 09:00. Ser genast två ex av iberisk blåskata då vi kommer till vår plats på campingen. Den är endemisk för Spanien och Portugal.

Iberisk blåskata

Äter lunch och tvättar sedan. Vid 15:30 tiden går vi runt campingen och skådar. Ser bland annat iberisk gransångare. Också den endemisk för Spanien och Portugal

Iberisk gransångare

Det blev middag utanför bilen.
Körde: 141,5 km

———————————

2016-11-03  Torsdag

Klockan 09:00 är vi vid receptionen och träffar vår guide, Vallentin, en tunn kille på 30 år ungefär. Det var vi och ett engelskt par som åker med på turen. Guiden talade bra engelska så det fungerade utmärkt. Han berättade historien om Manfragüe NP.

Här på klippan häckar ett hundratal gåsgam
Vår guide visar oss gåsgam.
Utsikt över floden
Vår guide och de engelska medresenärerna
Kraftverk i floden

Hyggligt väder även om det blev dimma en kort stund efter vägen. Hösten är inte bästa skådartiden då många arter flyttar till Afrika över vintern. Gåsgam såg vi säkert etthudratal av.

gasgam_20161103_10
Gåsgam kom flygande i närheten av klippan

Grågam sågs också bra men inte så många.

gragam_20161103_10
En grågam flög rakt över oss

Inga örnar sågs. Annars ganska tunt med övriga fåglar. Såg dock blåtrast och lagerlärka på långt håll i tub. Efter dryga fyra timmar var vi åter vid Campingen och betalade 70€ för oss två. Det blev öl och korv till lunch utanför bilen. Dryga +20 men inte lika soligt som i går. Går sedan en promenad till restaurangen som låg några hundra meter bort.

Restaurangen som öppnade sent

Vi fick för oss att den var öppen till klockan 20:00 så vi återvände dit 18:00 för att äta middag. Restaurangen var inte öppen utan skulle öppna först 20:00. Det blev ju för sent för oss så det blev att göra middag i bilen.

——————————-

2016-11-04  Fredag

Lämnade Camping Manfragüe strax efter nio efter att betalat 39:80€ för 2 nätter med el. Det har regnat under natten men nu uppehåll och mulet. Vi kör väg EX-208 genom nationalparken. Stannar till vid besökscentrat men det regnar så vi kör vidare.

Det regnade vid besökscentrat

Stannar vid klippan där gåsgamarna håller till. Mycket mulet och det börjar regna här också. Tänkte ju gå upp till borgen men regnrusk gör att vi kör vidare mot Trujillo. Väljer bort motorvägen och kör N-521 mot Càceres. Vägen går genom ett öppet landskap med enstaka ekar.

Här växer korkek och olivträd

Här skall finnas stor- och småtrapp. Vi kör till en stor damm. Här är det öppet landskap. Vi stannar på en grusplan och äter lunch. Det regnar nu igen och inga trappar syns från vägen. Kör till ställplatsen Area del Valhondo +10 i Càceres.

Trång och udda ställplats med träd mitt i

Det finns plats för 14 husbilar på ställplatsen som var full då vi kom dit strax före 13:00. Den är gratis med tömning och fyllning. Vi väntar en stund och en bil lämnar så vi tar denna platsen genast. Ett flertal bilar står på bussparkeringen intill. Det regnar av och till hela eftermiddagen så vi vilade i bilen. 17:00 går vi en promenad mot centrum. Barerna är öppna men restaurangerna öppnar tydligen först 20:00. Vi återvände till bilen och gör middag själva.

Körde: 118,7 km

——————————-

2016-11-05  Lördag

Vi lämnar ställplatsen i Càceres vid niotiden och kör till en närbelägen Repsol bensinstation för att fylla på med gasol eller LPG. 0.619€ /liter kostar gasol och det gick i 32,31 liter för 20.00€. Dieseln kostade 1.069€/liter. Fortsätter sedan mot Portugal och följer väg N-521 i stort sett hela tiden.

Vi närmar oss Portugal

Mycket bra väg och lite trafik genom ett öppet landskap på omkring 500 m h ö h. Det var mulet och regnade stundtals mycket kraftigt.

Vi passerar på smal väg i stenigt landskap sista milen

Vid Portagem i Portugal tar vi väg N359 mot camping Beira-Marvao Alentejo, Marvao. De sista 5 kilometrarna på en mycket smal väg. Inga problem med att hitta campingen.

Infarten till campingen

Framme kvart över 12:00 Portugisisk tid. Betalar 18€ för en natt med el på denna lite udda Camping mitt ute i ingenstans bland olivträd.

Fin utsikt över nejden

Fin utsikt över nejden och vi var enda gästerna. Det regnade nu till och från till 16:00 då det slutar och vi går en promenad på en liten väg genom landskapet som var stenigt.

Korken kan skördas från ekarna vart tionde år
Höga stenmurar efter den lilla vägen

I hagarna växte olivträd och korkek och där gick får och tamankor. Molnen hade skingras och solen sken igen. Strax efter 17:00 är vi åter vid bilen och ser en liten flock med iberisk blåskata. Det blev middag i bilen.
Körde: 124,7 km

—————————–

2016-11-06  Söndag

Vi lämnar camping Beira-Marnvao Alentejo, vid niotiden och kör mot Foz do Arelho, en liten ort invid Atlanten. Det är sol och helt klart väder. Kommer ut på väg E802 och sedan A23. Det är motorväg av bra kvalité som går genom ett böljande landskap och kostade 10:50€ då vi lämnade motorvägen. Strax innan Foz do Arelho stannar vi vid en bensinmack och jag tvättar av bilen med högtryckstvätt.

Vi tog en plats nära lagunen
Receptionen vid ställplatsen

Vi hittar ställplatsen lätt vid ett tiden och tar en bra plats närmast stranden med utsikt över Lagoa de Óbidos. 3€ per dygn är kostnaden med alla faciliteter inklusive Wifi men utom el. Vi betalar för två nätter.

Bra plats intill promenadvägen

Träffade ett svenskt par som bott här 2 veckor.

Vi går en promenad efter lagunen
Fin utsikt en trappa upp

Vi går en promenad efter stranden som är imponerade stor nu då det är ebb. En flock med större flamingo höll till i lagunen då vi anlände. Det mulnade mot kvällen och kom lite regn. Strax efter 17:00 promenerar vi in till centrum c:a 1,5 km och äter middag på restaurang Tavola. Åter vid bilen 19:00.
Körde: 209,0 km

——————————–

2016-11-07  Måndag

Vi stannar på ställplatsen och efter frukost går vi en promenad utefter lagunen mot havet.

Vi går en promenad mot havet
Det var högt vattenstånd och flod på gång

Det är flod på gång och högt vatten. 51 ex med flamingo står mitt i lagunen. Det blåser en kall nordanvind. Växlade molnigt och +15 ungefär.

Enormt stora pinjetallar växte efter cykelvägen
Här en ännu större tall

Efter lunch tar vi cyklarna och cyklar utefter lagunen på cykelbanan österut. Det är starkt motljus ut mot lagunen och medvind då vi åker bortåt. Efter 5 kilometer vänder vi tillbaka till husbilen. Middag i bilen.
——————————–

2016-11-08  Tisdag

Ungefär halv åtta på morgonen går vi en promenad efter lagunen österut. Det är ju medljus nu på morgonen.

Fint ljus på morgonen

Solen skiner och det är helt lugnt. Det är tunt med vadare, ser endast drill- och gluttsnäppa, silkes-  och gråhäger samt några trutar och kentisk tärna. På återvägen ser vi en grässångare. Åter vid bilen 09:00 då vi gör frukost och tar det lugnt. Efter lunch går vi en promenad mot havet förbi restaurangerna och trappan upp för slänten för att kolla utsikten.

Vi gick upp ytterligare en trappa. Otrolig utsikt över lagunens utlopp
Utsikten var fantastiskt

Vi gick upp ytterligare en trappa och uppför en brant gata. Härifrån var det otrolig utsikt över lagunens utlopp i Atlanten. I slänten ner mot havet var det byggt trappor och rejäla gångbroar.

Rejäla gångbroar var byggda i slänten
Här kan man sitta och titta ut över Atlanten
En helt fantastisk plats

Utsikten mot Atlanten var bedårande. Svarthakad buskskvätta och svart rödstjärt var det gott om i slänten. Vi går tillbaka mot restaurangerna och tar varsin kaffe på en av dom två som var öppna. Åter vid bilen blåser det nu kallt från lagunen. Betalade i receptionen 3€ för ytterligare en natt.
Middag i bilen.

——————————

2016-11-09  Onsdag
Efter en blåsig natt med kraftigt regn vid sjutiden på morgonen så blev det plötsligt lugnt och uppehåll. Molnigt och +15 ungefär. Vi lämnar ställplatsen i Foz do Arelho vid 09:00 tiden och kör upp till utsiktsplatsen som vi besökte i går. Nu var det mulet och kylig vind från havet och inte alls lika mycket fåglar i rörelse. Vi lämnar platsen och kör mot Lissabon och det är motorväg i stort sett hela vägen. 8:50€ kostade motorvägsavgiften. I utkanten av Lissabon stannar vi vid IKEA för att köpa Kalles kaviar.

Denna IKEA hade inte Kalles kaviar

Ingen kaviar fanns så vi köper lite knäckebröd i stället. Hittar campingen Parque Campismo Monsanto lätt.

Infarten till campingen i Lissabon
Campingen låg i en lummig park

Betalade 49:80€ för två nätter med el och med tömning och fyllning vid platsen. Här finns Wifi endast vi restaurangen. Går sedan en promenad för att handla lite mat.  Mycket trafik då campingen ligger vid en motorväg. Här fanns också ett IKEA varuhus som vi gick förbi och här fanns det Kalles kaviar. Köper tre tuber och en bit älgkorv. Varuhuset där vi handlade mat var oerhört stort och hade allt.  Köpte färdiggrillad kyckling, frukt och en flaska vin. Vi tog taxi tillbaka till campingen för 4€. Middag i bilen.
Körde. 105,2 km

——————————

2016-11-10  Torsdag

I dag tar vi buss 714 in till centrum av Lissabon. Busshållplatsen ligger bara 350 meter från campingen. Betalade 1:80€/person för bussbiljetten. 50 minuter tog resan in till det stora torget, Praça do Comércio, i stadsdelen Baixa.

Praça do Comércio i Lissabon
Vi gick genom den stora porten till gågatan Rua Augusta

Vi går genom den stora porten och följer gågatan Rua Augusta till ett stort torg, Rossio. Här tar vi varsin kaffe med sandwitch innan vi går på en seatsing buss typ Hopp on Hopp off. 20€/person kostade biljetten och vi får åka två linjer på den.

Lugnt på gågatan Rua Augusta på förmiddagen
Hopp On Hopp off buss

Åker först Belém linjen till stadsdelen Belém och sedan tillbaka till Baixa.

Torre de Belém från bussen
Vi gick på den gröna linjen

Där stannar bussen och vi går på den gröna linjen som går genom gamla staden på smala branta gator och upp till den gamla borgen, Castelo de Sào Jorge.

Fin utsikt över staden och kryssningsfartygen

Vi går av vid en utsiktpunkt med fantastisk utsikt över staden och kryssningsfartygen. Tar varsin öl på en restaurang och promenera sedan uppför branta gator till borgen.

Härlig utsikt över staden från Borgen

10€/senior person kostar inträdet. Helt fantastiskt utsikt över staden.

Vi vandrar ett varv runt borgen
Utsikt genom ett fönster

Vi vandrar ett varv runt borgen och upp på krönet.

Spårvagnar gick upp och ner för de branta gatorna
Portugals flagga varade över borgen

Klockan börjar bli över 16:00 så vi går nerför de branta gatorna till centrum nära Rua Augusta där vi äter middag på en restaurang. 10:99€ för sallad, huvudrätt, desert och ett glas vitt vin. Vi fick problem med att hitta busshållplatsen varifrån buss 714 gick tillbaka till campingen. Det var bilkö och plötsligt kom 714 och eftersom den står stilla i bilkön så kunde vi hoppa på den. Betalade 3:50€ för två biljetter. Klockan blev nästan halv åtta innan vi var vid bilen igen.
——————————

2016-11-11 Fredag

Lämnade Campingen i Lissabon vid niotiden och kör mot Sintra som är en historisk plats där kungligheter från Lissabon bosatte sig på sommaren. Sintra ligger i ett bergsområde där det är svalt på sommaren. Numera ett mycket populär turistort. Vi tänkte handla mat men hittar ingen affär efter vägen så vi kör förbi ställplatsen och kommer in i den gamla delen. Mycket smala gator på den branta bergssluttningen. Ingen affär syns så vi kör igenom staden och kommer in på vägen upp i naturreservatet. Till slut blev vägen så smal att det inte gick att mötas. Hittade en plats att vända på och kör till ställplatsen som ligger invid fotbollsstadion dit vi kom strax efter 10:00. Ingen bra plats och säkert två kilometer in till centrum i gamla staden. 5€ kostade det att stå en dag

Turisttåget tog oss in till centrum

Ett turisttåg utgår härifrån så vi åkte med det in till centrum.

Mycket utsirat hus
Frodig växlighet i trädgården

Vi promenerade 10 minuter till ett hus som skulle vara fantastiskt och det var verkligen rikt utsmyckat. Vi tar varsin kaffe i uteserveringen men löste ingen biljett till inträdet. Går tillbaka till det centrala torget och åker turisttåget. 10€ för två personer och det tog 25 minuter.

Går den trånga gatan uppför berget

Går sedan de trånga gatorna upp mot borgruinen som ligger uppe på toppen.

Utsikt från restaurangen

Klockan blir 12:30 så vi åt tapas till lunch på en restaurang med otrolig utsikt över staden och omgivningen.

Helt otroligt fint hus på bergssluttningen

Fortsätter sedan uppför till en trädgård i sluttningen och ett fantastiskt hus i slänten.

Mycket fin trädgård

Vände här och gick ner igen och den smala vägen mestadels utan trottoarer till ställplatsen. Kör nu till en ställplats vad havet som egentligen är en parkering och är populär bland surfare, parking Praia Guincho, Cascais. Handlar i en affär invid Cascais.

Surfstranden

På parkeringen står redan några husbilar. Den ligger högt över stranden med otrolig utsikt över havet. Många surfare är i vattnet och väntar på den rätta vågen.

Promenadbroar över sanddynerna

Vi går en promenad på en spång byggd över ett stort sanddynområde. Klockan är drygt 17:00 och det börjar skymma. Åter vid bilen kom det flera polisbilar och meddelar att vi inte får stå där över natten. Vi åker till den närbelägna campingen. 15:03€ för en natt med el på Camping Orbitur. Middag i bilen
——————————-

2016-11-12  Lördag

Lämnar camping Orbitur strax före nio och kör mot Algarve. Kommer nästan genast ut på motorväg och får betala 2:75€. Passerar Lissabon på Ponte 25 de Abril, den stora hängbron över floden Rio Tejo och kommer snart ut på väg A2 som går rakt söderut till Albufeira.

Den stora hängbron över floden Rio Tejo
Vi närmar oss bergskedjan innan Algarve
Algarve är ju vårt första mål

Mycket fin väg och lite trafik så det flyter på bra. Vid 12-tiden lämnar vi motorvägen och betalar 35€ i avgift. Stannar vid en biltvätt och spolar av bilen med högtryckstvätt. Hittar ställplatsen Parque da Almeria i Albufeira lätt.

En stor grusplan där vissa bor månadsvis

En stor grusplan med plats för 90 husbilar och med alla faciliteter inklusive el (dock bara 6A) och Wifi för 9€/natt. Vi tar plats 63 och här på planen står det drygt 10 svenska husbilar. Flera verkliga långliggare, dom bor alltså här i sin husbil. En hade bott här 5 år. Det är hyggligt nära till Albufeira centrum och stranden.

Torget i Albufeira

Vid 15-tiden promenera vi de två kilometerna mest nerför till centrum som är helt turistiskt. Mycket folk trots lågsäsong och en del stängda butiker och restauranger.

Härlig vy över stranden i Albufeira. Lite för kallt att bada dock

Vi förvånas över hur stort det var och utsikten över stranden fantastiskt från de branta klipporna. Vi tar varsin sangria innan vi återvände till bilen dit vi kom 18:00. Det var då helt mörkt. Middag i bilen.
Körde: 277,6 km

——————————–

2016-11-13  Söndag

Fin morgon med sol från klarblå himmel. Vi tvättar en maskin och torktumlar. Vid elvatiden knallar  vi ner till centrum dit det är precis två kilometer. Äter calamaris till lunch och går sedan till hamnen.

På väg till utsikten över hamnen
Fina gatuskyltar i kakel

Vi stannar på höjden och beskådar båtarna uppifrån. Två roskarlar håller till kring fiskebåtararna tillsammans med en mängd trutar.

Medelhavstrut är det gott om

Strosar runt lite i centrum innan vi går tillbaka till ställplatsen där vi tar en sväng på norrsidan varifrån man har utsikt över alla husbilar.

Kakel runt dörrar och fönster i centrala Albufeira

Drygt åtta kilometer gick vi på tre och en halv timma. Det blev lite kyligt på sen eftermiddag så vi tar det lugnt i bilen.
—————————-

2016-11-14  Måndag

Lämnar ställplatsen i Albufenira vid niotiden för att köra till en lagun, Lagoa dos Salgados för att fågelskåda. Stannar först vid Lidel i Albufeira för att handla. Passerar Vale de Parra och kör förbi golfbanan till en parkering intill stranden där lagunen nästan når havet.

En skådarplattform över lagunen
Gångbroar över sanddynerna med utsikt över havet

En bro är byggd över södra lagunen och en gångbro längs den västra sidan av lagunen och den är väl nästan en kilometer lång. Härligt väder med sol från klarblå himmel.

Fint medljus ut mot lagunen

Det är medljus ut mot lagunen. En hel del änder och vadarfåglar övervintrar här. Ser bland annat ett femtiotal större flamingo, en bronsibis några styltlöpare. En gångbro var också byggd över sanddynerna till havet. Efter två timmar är vi åter vid bilen och äter lunch utanför i solskenet. Fortsätter sedan mot den sydvästligaste udden men klockan springer iväg så vi stannar vid Figueira Caravan Park i byn Figueira dit vi ankom 15:30.

Mot stranden
Figueiera Caravan Park vaktas av en stark man

Mycket bra plats för 7€/ natt + el och väl fungerande Wifi. Tar det lugnt och gör sedan middag i bilen.
Denna natt var det superfullmåne. Senaste gången var 1948.

c69b8615_1
Superfullmånen var magnifik. Nästa gång skall visst bli 2034.

Körde: 74,1 km

——————————

2016-11-15  Tisdag

I dag tar vi det lugnt på Figueira Caravan Park. Tvättar en maskin och hänger upp till tork i den lite kyliga vinden. Annars är det sol från klarblå himmel. Efter lunch vid ett tiden cyklar vi mot stranden dit det är två kilometer. Det var bra cykelväg i en kilometer och sedan liten stenig stig så vi ställer cyklarna och går ner till stranden. Det var högvatten och det var inte mycket kvar av den lilla smala stranden. Ser några helenastrid i buskaget innan stranden. Återvänder till bilen och tar det lugnt.
——————————

2016-11-16  Onsdag

I dag åker vi till Portugals och Europas sydvästligaste udde, Faro Cabo de Sâo Vicente. Klockan 09:00 kör vi väg N268 förbi Sagres. Strax efter Sagres stannar vi vid en utsiktpunkt där klippsvalor svävade utefter bergsväggen och en badstrand ligger nedanför.

Bland stenarna växte krokusliknande blommor

På den steniga marken växte små krokusliknande blommor

Nedanför branten svävade klippsvalor
Fyren kan ses härifrån

Vid vägens slut står redan flera turistbussar och ett antal bilar parkerade.

Fyren är en av de starkaste lysande i världen
Kargt och stenigt landskap

Det är härligt väder med sol från klarblå himmel och nästan ingen blåst. Landskapet är kargt med låga buskar. Utsikten från fyrplatsen mot Atlanten är vidunderlig.

Här står gubbarna och fiskar 30 m över vattenytan

Några fiskar från klipporna säkert 30-40 meter ner till vattenytan. Vi tog varsin kaffe i det lilla fiket intill fyren.

Vi tog varsin fika vid fyren

Återvänder mot campingen och handlar i en affär utanför Sagres.

Vi gick en promenad upp genom byn Figueira

Vid tretiden går vi en promenad genom byn Figueiera på smala gator och på mindre väg tillbaka till campingen vid 17-tiden. Det blir fort kyligt och redan före 18:00 är det mörkt. Middag i bilen.
Körde: 42,9 km

——————————-

2016-11-17  Torsdag

Vi lämnar Figueira Caravan Park vid niotiden efter att betalvat 12€ för två nätter plus 10:23€ för elen i tre nätter. Kör N125:an mot Lagos och ställplatsen Areo de Servico. Plats för 20 bilar. Smala och trånga platser invid en idrottsanläggning och ett tivoli. Det fanns några platser kvar men vi fortsatte till Portimão och ställplatsen Praia da Rocha, som ligger invid den stora marinan.

Vi passerade ett område med ett stort antal vit stork

På vägen dit passerades ett område med ett 30-tal vit stork

Infarten till Praia da Rocha ställplats

Jättestor anläggning för 150 bilar och många platser upptagna. Betalade 7€ i förskott för två nätter utan el. Wifi kostade 3€ för två brukare i 24 timmar. Vi ställde oss långt bort där det var glesare med bilar.

Vi ställde oss långt bort där det var glesare med bilar. Dock dålig Wifi

Dock fungerade Wifi inte alls bra. Efter lunch utanför bilen går vi en promenad ner till stranden förbi marinan.

Mängder med båtar i marinan
Stranden Praia da Rocha var stor och bred

Enormt stor strand omgärdad av hotell.

En enormt lång pir gick ut havet

En lång pir går ut i havet där många fiskare står.

Några roskarlar höll till bland stenarna

Tre roskarlar höll till bland stenarna efter piren.Vi flyttade sedan bilen närmare receptionen för att få någotsånär hygglig Wifi. Middag i bilen.
Körde: 40,3 km

—————————-

2016-11-18  Fredag

I dag stannar vi på ställplatsen. Träffade ett par svenskar på ställplatsen som är från Skinnskatteberg och dom är på väg till Grand Canaria med sin husbil för att stanna där 4 månader. Vi träffade dom också också på ställplatsen vid Figueiera. Vid tiotiden cyklar vi mot centrum efter floden Rio Arade. Mycket bra cykelväg. Vi cyklade förbi centrum och kom till ett område med flodbankar.

Det var ebb

Det var ju ebb nu så en hel del vadare gick på lerbankarna. Tog ju inte med varken kikare eller kameran så det var bara att cykla de 3,8 kilometerna tillbaka till husbilen och hämta utrustningen. Fåglarna syntes i bra medljus. Vit stork på långt håll. Spov- glutt- drillsnäppa, brushane, större strandpipare, kustpipare, rödbena och småspov sågs. Vi återvänder vid halv ett-tiden och stannar vid en restaurang i centrum där vi äter fisksoppa.

Utsikt från piren

Fortsätter sedan och cyklar ut på den långa piren vid Praia da Rocha. Nu sågs tre sandlöpare tillsammans med roskarlarna.Sedan lungt vid bilen. Middag i bilen.
——————————-

2016-11-19  Lördag

Vi lämnar ställplatsen Praia da Rocha vid niotiden för att köra till Tavira. Stannade först vid den enorma sportaffären, Decathlon och köpte ett lås till min cykel. Det förra försvann i Frankrike.

Målad fasad i en av byarna
Ännu en fasad som var målad

Valde bort motorvägen och kör N125:an genom alla småbyar och städer. Vid 13-tiden är vi framme vid Camping Ria Formosa i byn Cabanas strax utanför Tavira.

Infarten till camping Ria Formosa

En mycket populär camping visade det sig. Vi träffade omgående på en svensk som bott här i 5 år. Det fanns nu hyggligt med platser men i januari är det fullbokat. Vi 15-tiden cyklar vi ner till centrum av Cabanas som ligger invid stranden.

En lång promenadvägen efter stranden

En lång promenad väg var byggd utefter stranden. På en sanddyn en bit ut i havet låg badstranden. Dit måste man åka över med en liten personfärja.

Utsikt mot centrala Cabanas

I strandkanten utefter promenadvägen höll en del vadare till. Området hör till Ria Formosa NP som sträcker sig från Tavira och en bra bit bortom Faro. Några restauranger var öppna men vi cyklade till husbilen och gör middag.
Körde: 107,3 km

——————————–

2016-11-20  Söndag

Efter en regnig natt håller det upp vid 10-tiden så jag cyklar ner till Cabanas centrum via vägen förbi vattenreningsverket. Det var mulet och +18 ungefär. Det är ebb nu. Ser de vanliga vadarna samt härfågel och kungsfiskare. Klockan 14:00 kommer salaborna Leif och Ingrid Bodin och hämtar oss utanför Campingen i deras hyrbil. Dom spelar golf här nere och bor i en lägenhet i byn Cabanas sedan 8 veckor. Vi blir bjudna på fika i deras lägenhet tillsammans med ett annat salapar som också bor i samma hus som dom och de spelar golf tillsammans. Mycket trevligt att träffa salabor i Algarve. Sedan blir vi skjutsade på liten tur i omgivningen i Leif o Ingrids hyrbil och tillbaka till campingen.

Vi väntar på skjuts

Strax före 19:00 blir vi hämtade igen och vi åker till restaurang Daboca och äter middag tillsammans med det andra salaparet. Trevlig middag och 21:00 skjutsas vi tillbaka till campingen.
——————————–

2016-11-21    Måndag

Vid tiotiden cyklar vi ner till centrum av Cabanas. En forsärla höll till i diket efter vägen ner. Nu var det mycket lågt vattenstånd och några av båtarna låg på sidan. Ser samma vadare som tidigare. Växlade molnigt och lite kyligt.  Vi tar varsin fika på caféet med dom bruna stolarna som vi blivit rekommenderade.

Cyklar förbi en apelsinlund

Återvänder till bilen och äter lunch i solskenet. Vid ett-tiden cyklar vi de 5 kilometrarna in till Tavira som är en gammal stad med en bro över floden Rio Gilao.

Den romerska bron
Den fungerar som gångbro idag

Bron byggdes av romarna och den används ännu idag. Det är en vacker sju-bågbro och används för gångtrafik idag. Vi parkerade cyklarna och promenerade sista biten genom staden till den romerska bron.

Ett torg i den gamla delen av staden

Går en sväng genom den gamla delen av staden och tar varsin smoothi på ett café. Går över bron igen och upp till borgen. Kom först förbi Camera Obscura mera av misstag.

Utsikt från det gamla vattentornet
De gamla taken var konstruerade för att samla upp vatten

Man åker hiss upp i ett gammalt vattentorn där man gjort hål i taket och genom några speglar och en konkavt plan kunde man se stora delar av staden. 7€ kostade inträdet för två personer.

Man åkte hiss upp till det gamla vattentornet

Tjejen som berättade om camera obscura var verkligen underhållande. Genom att vrida på speglar samt höja och sänka planet där bilden reflekterades ställdes skärpan in och man såg staden uppifrån i 180 grader. Går sedan till borgen som var en ruin med fin trädgård i.

Fin trädgård i den gamla borgen

Fin utsikt över staden där man såg gamla tak som konstruerats för att samla in regnvatten. Klockan blir drygt 16:00 så vi promenerade till cyklarna och trampar förbi saltbasängerna till campingen. Middag i bilen.

——————————–

2016-11-22  Tisdag

Molnigt och kyligt på förmiddagen. Vi tvättar två maskiner och cyklar sedan till en liten mataffären vid rondellen med golfspelaren efter N125:an. Efter lunch utanför bilen i solskenet cyklar vi till saltbasängerna för att fågelskåda.

Här utvinns fortfarande salt
Lokalbefolkningen plockar musslor

En hel del vadare håller till i och omkring dom. Ser styltlöpare, skärfläcka, små- kärr- svart-kustsnäppa, svarthuvad mås, strandskata,  rödspov, silkeshäger, rödbena, skrattmås och silltrut. Kall blåst i dag bara 16 på dagen men mest sol på eftermiddagen. Det blev middag i bilen igen.
—————————

2016-11-23   Onsdag

Vi lämnar camping Ria Formosa vid niotiden efter att betalat 55:50€ för fyra nätter inklusive el och hygglig Wifi ingick. Vi kör mot Fuseta där det skall finnas ett ställe att långtidsparkera husbilen. Kör genom Tavira och väg M515 förbi Santa Luzia. Strax innan kör vi in på en parkering där man kan stå över natten. Man måste öppna bommar genom att ta en biljett. Vi kör in och kollar på den jättestora parkeringen, Pedras de El Ray. Tre husbilar står där. Det ser bra ut och vi betalar 20 cent i automaten för att komma ut igen och fortsätter till Fuseta. Stannar utanför Campingen och frågar en personal men hon visste inget om långtidsparkering.

Klippta apelsinträd

Går till ett torg med många caféer och frågar en portugis som pekar bortåt och säger att det är en kilometer dit. Vi tar varsin kaffe och går så tillbaka till husbilen. Där håller en svensk man på och hjälpa en engelsk kvinna med att skifta ett punkterat hjul på sin bil. Han har bott på campingen i ett och ett halvt år och heter Lennart. Han visste flera som har långtidsparkeringar och rekommenderar ett ställe där dom också säljer båtar. Det skulle kosta 1€/dygn. Vi kör dit och kollar. Där står några husbilar bland båtarna i ett stort inhägnat område. Ägaren talade bara portugisiska så vi fick peka och visa med fingrarna. Det var inga problem förstod vi. Bara att komma. Han skulle tillochmed skjutsa oss till flygplatsen gratis. Kör så tillbaka till parkeringen vid Pedras de El Ray där vi ställer oss ganska nära ett par tyska husbilar. Äter lunch utanför bilen i härligt solsken och cyklar sedan mot Santa Luzia.

Vi går gångbron ut till den stora sanddynen med badstranden
Ett litet tåg tog passage till badstranden
Stranden helt otrolig

Stannar vid en flytbro över Canal de Tavira och den går ut till sandstränderna. Det gick ett litet tåg den knappa kilometern ut till Atlantkusten. Där låg också ett hotell. Här var det fantastiska stränder, hur långa som helst. På återvägen ser vi hastigt en Skedstork. Svartbent strandpipare sprang på lerstranden tillsammans med större strandpipare. Vi fortsatte sedan på cykelbanan till Santa Luzia som är en mycket fin gammal fiskeby.

Ebb med båtar på grund

Det var ju ebb nu så flera båtar låg på grund. Återvänder till bilen där det blev middag.
Körde: 37,9 km

——————————-

2016-11-24  Torsdag

Vi lämnar parkeringen vid Pedras de El Ray vid niotiden. Betalade 5€ i automaten och bommen öppnade sig. Vi kör mot Vila Real de Santo António, intill spanska gränsen. Kör via Tavira där vi stannar och handlar mat i jätteaffären Continente, som är en stor galleria. Fortsätter sedan till ställplatsen Parque de Autocaravans i Vila Real de Santo António. Den ligger precis invid gränsfloden Rio Guadiana med Spanien på andra sidan.

Lunch utanför bilen trots kyligt i luften

Vi äter lunch utanför bilen trots kyligt i luften. Går sedan en promenad till det närbelägna centrumet.

Apelsinträd runt torget
Gågatan belagd med kakel

Mycket välordnat med centralgatan belagd med kakel.

Utsikt över marinan och med den spanska staden i bakgrunden
I hamnen simmade några myskankor

Tar varsin fika på staden. Vilar sedan i bilen innan vi går och äter middag på en restaurang.
Körde: 30,1 km

——————————-

2016-11-25  Fredag

Molnigt och kyligt på morgonen. Vid 10-tiden cyklar vi längs Rio Guadniana mot dess utlopp i Atlanten. Det blåste lätt motvind de dryga 3 kilometer ut till kusten där det blåste ganska rejält.

Lång rak väg ut till flodens utlopp i Atlanten
Vi cyklade hemåt då mörka moln hopade sig

Mörka moln hopar sig i horisonten så vi tar oss tillbaka till husbilen. Vi äter sedan lunch utanför bilen innan regnet kom över oss i några hastiga skurar.  Vid 16-tiden promenera vi till centrum och kom så till Lidel där vi gör några inköp. På tillbaka vägen kom en kraftig skur så vi tog betäckning i en lakanaffär. Middag i bilen.
——————————

2016-11-26  Lördag

Efter en regnig natt blev det dimma på morgonen och förmiddagen. Jag torkar av den fuktiga bilen. Vid elvatiden kom svenskarna från Skinnskatteberg förbi. Dom skall ju till Grand Canaria med färjan på måndag. Efter lunch i bilen vid tolvtiden cyklar vi norrut efter cykelvägen. Den slutade snart vid en lagun. Ser ladusvala och småtärna.

Vi åker den lilla färjan över till Spanien

Återvänder till bilen och promenerar till färjan som går till Ayamonte, staden på spanska sidan av Rio Guadiana. 3:40€ för två biljetter och färden tar 15 minuter.

Smala gator med kakel
Ett fint torg
Många kakeldekorationer

Mycket trevlig stad med smala och trånga gågator i centrum. Vi tar varsin sandwitch med öl på ett café.

Mycket branta och smala gator

Går sedan mycket branta gator uppför för att få utsikt mot Portugal. Båten gick tillbaka  först 18:00 Portugisisk tid så vi fick vänta en dryg timma i båten. 3:60€ kostade returresan. Ett regnväder med åska drog in. Åter vid bilen 18:30. Middag i bilen.
———————————

2016-11-27  Söndag

Vi lämnar ställplatsen i Vila Real de Santo António vid niotiden efter att betalat 13:50€ för tre nätter i automaten och kör till Castro Marim. Det är en liten stad strax norr om Vila Real de Santo António den är berömd för sitt fort och slott och har anor sedan 1200-talet. Vi kör först till huvudkontoret för Reserva Natural do Sapal de Castro Marim som omfattar våtmarker och saltbasänger runt Castro Marim.

En stor byggnad som såg lite sliten ut

Vi var helt ensamma på parkeringen. Här skall det bl.a finnas småtrapp. Den förvånansvärt stora byggnaden var stängd och såg lite förfallet ut.

Utsikten från kullen med saltbasänger

Vi promenerade från parkeringen mot en kulle söderut och stötte 4-5 fåglar som flög ut från sluttningen och försvann i buskarna på ängen. Dom kunde mycket väl ha varit småtrapp men hann inte bestämmas. Från kullens topp ses ett gömsle och vi följer vägen mot det. Grinden ut mot gömslet var dock låst. På återvägen ser vi en rödstrupig piplärka. Går en sväng upp till kullen igen men ingen småtrapp syns till. Vi kör sedan till ställplatsen i Castro Marim.

Ställplatsen i Castro Marim
Gångvägen upp till fortet

Den ligger mycket centralt och är gratis med faciliteter utom el. Den var nästan fullsatt men vi hittade en plats. Går sedan en promenad upp till fortet. Det var stängt men härlig utsikt över omgivningen.

Här ser man slottet från fortet

Fortsätter sedan till slottet som ligger högt på en annan kulle. 1:10€/person var inträdet.

Skylt vid ingången till slottet
Ruiner innanför muren till slottet
Den gamla muren runt slottet är välbevarad

Det är egentligen en ruin med välbehållen mur omkring. Utgrävningar visar att området varit bebott sedan järnåldern. Vid 16-tiden fortsätter vi till det centrala torget och tar varsin fika på den välförsedda affärens café. Här var det utmärkt Wifi så vi gör våra bankärenden. Handlar och återvänder till bilen.
Körde: 12,6 km

———————————

2016-11-28   Måndag

Vi lämnar ställplatsen i Castro Marim vid niotiden och kör till den välförsedda affären, Supermercados Corvo, alldeles intill och komplettera matförrådet.

Bra affär med kråka som symbol

Kör sedan till Alcoutim, en liten stad som ligger invid gränsfloden Guadiana ungefär 40 km in i landet. Ställplatsen, som är gratis, ligger ganska centralt och högt så man har fin utsikt mot floden och byn på spanska sidan.

Visar vägen till Alcoutim
Utsmyckning på en mur vid infarten till Alcoutim
Utsikten från ställplatsen mot byn på spanska sidan

Molnen slingrades efterhand och det blev en fin dag. Vi promenerade in till staden som ligger på sluttningen mot floden.

Torget i Alcoutim
Vid floden Guadiana och Spanien på andra sidan

Ett fint torg och smala gator. Vi äter middag på en restaurang och går sedan upp till fortet som började byggas på 1300-talet.

Utsikten från den gamla borgen

Fantastiskt utsikt över floden och den spanska byn på andra sidan. Går tillbaka till husbilen och hämtar kameran och går förbi en badplats vid en biflod till Guadiana.

En typisk gata i Alcoutim

Dåligt med fåglar, gransångare dominerar. Blåskatorna håller sig på avstånd och svarthättan gömmer sig bland löven.
Körde: 37,6 km

———————————

2016-11-29  Tisdag

Vi lämnar ställplatsen i Alcoutim vid niotiden för att köra till Manta Rota. Ganska klart och omkring +10 på morgonen. Stannar i Castro Marim igen där vi fikar på caféet vid Supermercados Corvo. Här var det ju bra Wifi så vi gör lite ärenden på nätet.

Vi närmar oss Manta Rota

Fortsätter sedan till ställplatsen vid Praia de Manta Rota. En stor plan med plats för 100 bilar nära stranden. Det är inte långt från fullsatt. 4:50€/dygn betalar man i automaten då man lämnar. För el betalas 2:50€/12 timmar. Vi köpte el mellan 20:00 till 08:00 som betalas i förskott. Man drar fram elsladden och märker den med bilnummret och 20:00 kommer någon och stoppar i kontakten i ett låst elskåp.

Enormt lång och bred strand

Efter lunch utanför bilen går vi en promenad på gångbro ut till havet. Enormt lång strand efter sanddynerna.

Gångbron ut till stranden med ställplatsen i bakgrunden

Går sedan efter sanddynerna en bit från stranden bland kaktusar och buskar. En härfågel håller till här och en skadad småspov. Tar det mest lugnt i bilen. Det blev fort kyligt mot kvällen

Körde: 51,5 km

—————————–

2016-11-30  Onsdag

Efter frukost vid niotiden går vi en promenad mot viken som går in mellan sanddynerna. Ganska lågt vatten. Ser att det går en stig läns stranden mot grannbyn Cacela Velha som ligger högt på en klippa dryga 2 kilometer bort. Solen skiner och det är helt lugnt.

Vi går förbi mängder med öronkaktusar
Här en annan typ av kaktus

Vi knallar iväg efter stigen och den går upp för en slänt med fin utsikt över viken.

skedstork_20161130_10
Två skedstorkar födosökte i viken på långt håll

Ser två Skedstorkar födosöka i det grunda vattnet.

En gammal brunn

Nästan framme vid byn går en bred bäck så vi gick ner över den torrlagda stranden då det var ebb nu. Lyckades komma över torrskodda och går en brant stig upp till byn.

En försvarsanläggning fanns ju alltid förr
I byn Cacela Velha
Utsikt mot den grunda stranden där lokalbefolkningen plockar musslor
Gata i Cacela Velha

Fin utsikt över stranden där flera lokalbor plockar musslor. Vi fikar på ett café.

Tog varsin kaffe med kaka
Stenen gömd i vassen

På tillbakavägen går vi först efter vägen tills bron över bäcken kommer och tar sedan en stig ut till stranden och samma stig tillbaka. Åter vid bilen 12:30 så promenaden tog tre och enhalv timma. Vi äter lunch utanför bilen och går sedan till centrum av Manta Rota och fikar igen på ett café med bra Wifi.

Vägen ut till stranden
Här fortsätter vägen med en gångbro ut till havet

Går sedan via den enorma stranden tillbaka till husbilen.
———————————

2016-12-01  Torsdag

Lämnar ställplatsen vid Praia de Manta Rota vid niotiden. Betalade 9€ i automaten. Det regnade lite igen efter ett kraftigt åskväder i natt. Vi stannar vid Continente i Tavira och handlar. Fortsätter sedan till Olhão och campingen där.

Infarten till campingen Olhão

En jättestor camping med 400 platser. Många platser var upptagna av långliggare. Vi hittade en bra plats. Talade med en svensk som övervintrat här i 11 år. Efter en regnskur och lunch i bilen promenera vi de dryga 3 kilometerna in till centrum i den gamla delen.

Smala stensatta gator i de gamla kvarteren
Gamla fiskbullar nere vid hamnen

Många smala gator och fina hus.

På Cantaloupe Café serverades mest vin faktiskt

Tar varsin kaffe på en Cantaloupe Café intill hamnen. Återvänder till campingen där vi kollar runt. Det blev middag i bilen.
Körde: 34,8 km

——————————-

2016-12-02  fredag

Mulen morgon med +15 ungefär. Vi tvättar två maskiner och torktumlar. Efter lunch i bilen tar vi cyklarna för att ta oss till havet och kolla lite fåglar.

Natural Park of Ria Formosa CEAM – Olhão

Bara några hundra meter från campingen ser jag infarten till naturområdet som jag visste skulle finnas i närheten. 2:60€/person kostade inträdet till Natural Park of Ria Formosa CEAM – Olhão. Det är ett område med laguner och buskar intill havet. Vi ställer cyklarna och promenerade. Följer en gångbro utefter stranden och kom till en gammal tidvattenkvarn.

Här inne fanns en kvarn som drevs av tidvattnet

Det var högvatten nu. En kungsfiskare höll till intill kvarnen. I en salvattenbasäng ses från ett gömsle styltlöpare, skärfläcka, rödbena, drillsnäppa, spovsnäppa och några obestämda vadare. Från ett annat gömsle har man bra utsikt över en färskvattendamm. Där simmar en del änder som snatterand, bläsand, brunand, gräsand, rörhöna, sothöna, smådopping. 6 ex ägretthägrar och några silkeshägrar står i bortre kanten.

Lämningar från Romartiden. Här samlades salt i grunda brunnar

Det är mulet och nu börjar det regna lite smått så vi knallar tillbaka. Efter stigen hoppar tofslärka, koltrast och gråsparv. En sammetshätta syns hastigt. Mellan de höga tallarna flyger iberisk blåskata och turkduvor. Dryga 4 kilometer blev promenaden runt naturområdet. Åter vid bilen 16:30. Det blev en regnig kväll och middag i bilen.
——————————-

2016-12-03  lördag

Efter en regnig natt fortsättker regnandet på förmiddagen så vi tar det lugnt i bilen. Efter lunch vid 13-tiden går vi trots mulet väder med regnet hängande i luften in mot centrum. Det är ju marknad invid hamnen varje lördag. Vi går en annan väg denna gång så man kommer förbi hamnen. En kraftig regnskur kom så vi tog betäckning i en bensinmack. Fortsätter sedan genom centrum i gamla staden. Nästan folktomt och då vi kom ner till hamnen plockade den sista försäljaren ihop sitt stånd.

Den sista försäljaren plockar ihop sina grejer

Vi går då de dryga tre kilometrarna till campingen igen i mestadels kraftigt motvind. Hann precis till bilen då en ny störtskur kom. Då var klockan 16:00. Tar det lugnt i bilen och 19:00 går vi till campingens restaurang och äter middag.
———————————-

2016-12-04  Söndag

Mulet men inget regn då vi lämnar Camping Olhão vid niotiden. Betalade 33€ för 3 nätter med el (dock bara 6A så det gick inte att dammsuga). Wifi som ingick var totalt värdelöst. Nåja annars var det en OK campingen. Kör till den närbelägna Parque de Campismo da Fuzeta i Fuseta.

Infarten till Parque de Campismo da Fuzeta

Var framme strax före 10:00 och då vi etablerat oss så började det regna som höll i sig i två timmar. Här är det 10A så vi provar dammsugaren och det fungerade bra. Vi tar det lugnt i bilen och promenerar sedan till en liten affär och handlar frukt.

Typiskt gata i Fuseta

Det regnade och blåste omvartannat. Framåt 15:00 går vi till restaurangen och provar Wifi som fungerar hyggligt.

Fin badstrand men inget badväder

Efter varsin caffe går vi ner till stranden och kollar. Här blåste det friskt rakt in från havet. Fin badstrand där kitsurfare höll till. Regn igen så vi går till bilen.

Många långliggare på campingen. Denna har bott in sig ordentligt

Klockan 19:00 åter till restaurangen och äter middag.

Körde: 9,7 km

——————————

2016-12-05  Måndag

Mulen morgon då vi vid niotiden går för att fågelskåda precis utanför Campingen. Det är ebb och vadarna samlas på lerbankarna.

Många vadare på lerbankarna. Mest kärrsnäppa, större strandpipare, rödbena och några roskarlar

De är samma arter som tidigare. En vit stork och en skedstork födosöker relativt nära.

Lokalbefolkningen plockar musslor även här
Många fiskar också. Man ser fiskare överallt
Vi tog varsin kaffe på fiket vid badstranden

Vid elvatiden går vi ut till Caféet vid badstranden. Det blev den dyraste fikat 6:20€ för två kaffe med kaka.

Molnen slingrades efterhand och det blev sol

Det börjar klarna upp och molnen skingras så solen värmde riktigt skönt. Vi äter lunch utanför bilen i härligt solsken.

Sista lunchen utanför bilen innan pausen på resan till Marocko

Tar det lugnt och äter middag på campingens restaurang.
——————————

2016-12-06  Tisdag

Solig och fin morgon. Vi tar det lugnt och städar bilen samt tömmer vatten och rengör tankarna. Går en sväng förbi där Lennart bor i sin husvagn, det var han som tipsade om plats att parkera bilen på då vi nu gör paus och reser hem över julen. Vi hade en bit ost och en halv vindunk över som han fick. 11:30 lämnar vi Fuzeta Camping efter att betalat 30:20€ för 2 nätter och åker till Olhão och tvättar bilen. Återvänder till Fuseta där vi äter lunch på en restaurang nära campingen.  Kör sedan till Fontera Furniture Algarve och parkerar bilen inne på tomten.

Här innanför grindarna skall bilen nu stå säkert i 38 dagar
Ganska trång plats blev det

Den skall nu stå här 38 dagar. 38€ skall det kosta och ägaren ville inte ha betalt i förskott. Vi skall betala 13/1 -17 då vi hämtar bilen.

Det blev en något vådlig färd i denna bilen.

Han kör oss också till vårt hotell utanför flygplatsen helt gratis. Det var 22 kilometer dit. Problemet var att han talade nästan ingen engelska och han hittade inte till hotellet. Så när vi var nästan framme ringde jag hotellet som fick förklara vägen för honom.

Hotel 3K beställde vi genom booking.com

Vid 16-tiden checkar vi in på Hotel 3K Faro Aeroporto. 46€ för en natt och 13€ för frukost för två personer.

Här vid denna rondell är man nästan framme vid utresehallen

Vi går sedan och kollar vägen till flygplatsen. Det är bara 500 meter dit så vi kommer att promenera dit i morgon. Det var ganska långt till en öppen restaurang så vi går till en närbelägen matvaruaffär och tar varsin macka med kaffe till middag på deras lilla café.
Körde: 25,2 km

——————————-

2016-12-07  Onsdag

Efter frukost på Hotellet strax efter sju checkar vi ut och promenera de dryga 500 metererna till Faro flygplatsb avgångshall. Incheckningen gick smidigt och planet avgick 10:20 på utsatt tid. Efter 2:45 timmar i luften landar vi på Schiphol flygplats i Amsterdam.

Från Schiphol flygplats i Amsterdam

Efter tre timmars väntan lyfter planet klockan 17:00 på utsatt tid. Efter 1:45 timmar i luften landar vi på Arlanda lite före beräknad ankomst 19:05. Gott om tid att hinna till tåget som avgår 20:06 och 20:59 är vi på Sala station.  Carola väntar på oss så vi blir hemskjutsade. Några plusgrader och ingen snö.
Nu är del ett av resan klar och den 12 januari 2017 flyger vi tillbaka till Portugal och Faro för att fortsätta till Marocko

——————————

2 reaktioner till “Christer och Birgittas reseblogg. Portugal och Marocko resan del 1”

  1. Hej har läst er blogg. Många fina platser ni besökt och många känner jag igen då vi själva varit där. Så synd bara att du lagt alla inlägg på rad, det gör att man kan inte se när ett nytt inlägg kommer, för det här är ju 2 månader tillbaka. När ni nu åker till Marocko gör inläggen separata så får ni fler läsare och lättare för oss alla att följa er.
    Ha de gott!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: