Portugal och Marocko resan del två. Moulay Bousselham till Rabat och Casablanka

——————————–
2017-01-17. Tisdag

Fågelskådning på lagunen Merja Zerga blir det i dag.

Vi träffade guiden och klev ombord på båten

Klockan 09:00 träffar vi guiden utanför Campingen och går ner till stranden och kliver i hans lilla båt.

Staden från båten
Staden ligger som på en ås

Solen skiner och det är ganska kyligt, var bara +6 i natt.  På närmaste sandbank satt medelhavstrut, smalnäbbad mås, rödnäbbad trut, skrän- och kentisk tärna. Lagunen är stor och mestadels mycket grund. Mindre antal vadare än förväntat. Rödbena och silkeshäger dominerande. På långt håll ses en fiskgjuse, tre större flamingo och tio skedstorkar. Längst bort i lagunen ses en jätteflock på c:a 500 sothöns. Vi såg inga andra änder.

Fiskare kämpar med sina nät
Några plockade musslor

Fiskare gick i det grunda vattnet och vittjade sina nät.

Åter i hamn efter tre timma på lagunen

Tre timmar var tog turen och vi betalade 300 dirham till guiden. Kom överens med guiden att träffas 17:00 för att försöka se kapugglan som flyger över på ett visst ställe varje kväll. Äter sedan lunch utanför bilen i solskenet. Trädgårdsbulbul, gulhämpling och koboltmes häll till runt bilen. Vårt marockanska simkort slutade att fungera så det behövdes fyllas på. Går en promenad upp till centrum där det skall finnas två försäljningsställen för simkort. Det ena var stängt och på andra stället talades bara franska.

Det var otrolig utsikt över stranden och havet från staden.

Utsikt mot lagunen
Utsikt mot Atlanten
Huvudgatan i Moulay Bousselham

17:00 träffar vi åter guiderna som först skjutsade oss till en Telecom butik som uppgraderade vårt simkort, 50 dirham för en månad eller 5 gig. Åker sedan till ugglestället. Den kom inte föränn strax innan 18:00 och på långt håll och sågs flyga över i dåligt ljus. Det blev i alla fall en lifer denna dag.
——————————

2017-01-18. Onsdag

I dag tar vi det lugnt på campingen. Det kom en regnskur på morgonen. Jag torkar av bilen på förmiddagen.

Soporna hämtades med häst och vagn

Soporna hämtades med häst och vagn av camping personal. Framåt tolvtiden blev det varmt nog att sitta ute.

En flock med får kom plötsligt genom campingen
Det är alltid en fårvallare med

En flock på c:a 50 får kommer med fårvallare genom campingen. Vi går en promenad runt campingen som är oerhört stor och bara en liten del används. Två service byggnader står bland träd och buskar och förfaller.

Den stora servicebyggnaden med restaurang

Ovanpå den stora service byggnaden med restaurang ligger förfallna swimmingpooler. Soporna kördes till en grop i bortre hörnet av den inhägnades campingen och brändes. Vi såg runt den förfallna badanläggningen en flock gråsparvar, svart rödstjärt, rödhake, svarthakad buskskvätta, sammetshätta, turkduva. Inne bland buskarna ses gransångare, gulhämpling, trädgårdsbulbyl, bofink och på öppna ytor en flock ängspiplärkor. Vi åt lunch utanför bilen i solskenet men mycket kall vind i dag.

En brant trappa leder upp till huvudgatan

Vid 16-tiden promenerar vi upp till staden.

Enkel bostad i sluttningen mot lagunen

Det blåser kallt och stora vågor rullar in från atlanten.

Trehjulinga motorcyklar användes till allt

Överallt körs de trehjulinga motorcyklar. Det finns egentligen inga riktiga affärer utan mera som kiosker med en disk man beställer vid. Det mesta säljes ute på gatan. Flera sålde cigaretter vid ett bord på gatan. Vi går genom marknaden i rufsiga lokaler där allt säljes om vartannat. Mycket fisk, bröd, frukt samt kläder och skor. Vi tänker äta middag och prova tajine, som är Marockos nationalrätt och tillagas i en lergryta. Vi valde restaurangen längst ut mot havet där vi satt i lä och såg solnedgången. Vi beställde taijne med kyckling för 55 dirham. Efter dryga 20 minuter kom den rykande rätten. En bit kyckling med pommes fritt över låg under locket och serverades med bröd och vatten. Ingen direkt höjdare tycker vi. Solen försvann under horisonten precis 18:00 och då blev det kyligt. Promenera tillbaka medan mörkret faller.

——————————

2017-01-19. Torsdag

Vi stannar ännu en dag på campingen i Moulay Bousselham. Solig men kylig morgon.

Mur efter huvudgatan

Vid tiotiden promenera vi upp till staden och huvudgatan till slutet vid branten ner till stranden. Lugnt väder i dag. Vi går ner på stranden men sanden var lös och man sjönk ner i den. Går en lång trappa upp till en gata igen.

Många fina hus efter gatan

Den går längs stranden med hus längs sluttningen. Här bor de välbärgade det vittnade bilparken om med Mercedes och andra fina bilar.

Här fanns en stor parkering och lång sandstrand

Vi går till en plats benämnd Vila Bela som låg vid en jättelik parkeringen ovanför en lång strand. Förmodligen en populär badstrand på sommaren.

En stor moské

Går en annan väg tillbaka förbi en stor moské.

En typisk affär. Här kunde man handla mjölk

Flera små affärer typ kiosker låg efter vårt promenadstråk. Stannar till sist på ett café och beställer te. Det serveras i höga glas med mynta i.

Sött te i höga glas

Dryga 5 kilometer blev promenaden runt staden. Det blev lunch utanför bilen i härligt solsken. Dock kall vind och mörka moln tonade upp sig från havet. Vi hann precis plocka in stolar och bord innan åskvädret kom över oss. Till 15:00 hade det gått över och vi går en runda runt campingen igen. Två nya Marocko arter ses. En grässångare skymtade snabbt och en grönfink som visade upp sig fint.

Flocken med får passerade åter genom campingen. Det blev kyligt och bara +12 så vi höll oss inne i bilen.
——————————-

2017-01-20  fredag

Vi lämnar Camping International i Moulay Bousselham vid niotiden efter att betalat 320 dirham för fyra nätter inklusive el och kör mot Kenitra. Bra camping med 15A i elstolpen men Wifi bara vid receptionen. Vi tänker fågelskåda vid lagunen Lac Sidi Boughaba Park National som ligger strax utanför. Det var dryga 10 mil dit på mestadels motorväg. 44 dirham kostade det att köra motorvägen.

Det var bra motorväg till Kenitra som vi kör igenom för att komma till lagunen Lac Sidi Boughaba

I lagunen  övervintrar bland annat marmorand som är vår målart.

Lac Sidi Boughaba Park National

Stannar vid södra änden av lagunen där vi omgående ser purpurhöna och kopparand två lifers.

purpurhona_20170120_31
Purpurhöna – Porphyrio porphyrio

 

kopparand_2017012_20
Kopparand – Oxyura leucocephala

Gräsand, smådopping, skäggdopping, brunand, sothöna, svarthakad buskskvätta, ladusvala, brun kärrhök flög över liksom vit stork, storskarv. Fortsätter sedan till parkeringen norrut. Inga marmoränder här heller. Kall blåst och mörka moln hopade sig så vi äter lunch i bilen. Det ljusnar snart igen och vi går stigen till gömslet några hundra meter bort.

Från gömslet såg vi marmorand och rödhuvad dykand på långt håll

Nu ser vi på långt håll i tuben marmoränder och rödhuvad dykand. Dom höll sig så långt bort det bara gick. Kör sedan till Shell macken efter väg N1 c:a 15 km innan Rabat.

Här vid Shell macken kör man in till höget

Här kan man stå gratis i inhägnadt område utan faciliteter. Bara att fråga i macken där en av personalen talade engelska. I morgon tar vi buss nr. 9 in till Rabat.

Bilen blev tvättad och fin

Det regnade då vi åkte från lagunen och bilen blev smutsig. 70 dirham kostade det att få den tvättad. Invid macken finns en trädgård där vi såg påfågel och pärlhöna.

Påfågel
Pärlhöna

Vi åt middag på restaurangen invid macken. Tajine med kött och sallad, bröd och te. Den här gången var det en bra tajine. 138 dirham blev det totalt. Regn under sen kväll och natt.
Körde: 124,9 km

——————————–

2017-01-21  Lördag

Efter en natt med regnskurar och åska så regnar det fortfarande på morgonen. I dag blir det sightseeing i Rabat. Enligt vår kontaktman på macken kan man åka med buss nr.9 de 15 kilometerna in till staden. Det regnade och var bara +12 då vi straxt före 09:00 står och väntar på bussen.

Den med taklast passar då vi väntar på bussen

Efter att två buss nr.9 passerat utan att stanna så stoppar vår man på macken en taxi. Det var visserligen redan 5 personer i bilen inklusive föraren, men vi kunde klämma in oss i baksätet. 5 dirham/person kostar det att åka in till centrum. Efter c:a 20 minuter går vi av utanför Medinan.

Vi gick av utanför Medinan

Det är gamla staden med mur omkring och ingång genom portar. Vi kom omgående in till marknaden av grönsaker, frukt, fisk och kött.

Fisk och köttaffär

Det är mycket smala vindlande gator. Många säljer sina varor från gatan. Fisk låg på bord och slaktaren hade typ hål i väggen.

Bredvid slaktaren låg en snickarverkstad

Mitt i allt kunde det ligga en lokal där det snickrades.

Här såldes kläder

Vi gick genom Medinan och kom till området där det såldes tyger, kläder och skor samt allt annat. Många affärer var inte öppna så tidigt som vi var där.

Ingången till Kasbha Udayas

Vi kom ut på norra sidan vid Kasbah Udayas. En Kasbah är ett befäst boende, kan vara ett hus eller som här flera kvarter. Precis då vi skall passerar genom en av portarna in blir vi haffade av en guide.

Mycket smala gator. Ingen försäljning här utan bara bostäder

Vi hade inte tänkt oss någon guidning men han pratade bra engelska och var trevlig.

Vacker dörr och husfasad

Så promenaden genom de mycket smala gatorna blev intressant då han berättade om de olika husen och historien om Kasbha Udayas, som är älska delen av Rabat.

Fantastiska gränder

Den började byggas redan på 1100-talet och olika dynastin har sedan dominerat där. Numera bor det c:a 3000 personer ur alla samhällsklasser där.

Här bakades allt bröd till Kasbha Udayas
Brödutköraren

Vi tittade in i bageriet där ugnen eldades endast med ved.

Utsikt över floden Regregs utlopp

Mycket fin utsikt över floden Oued Abou Regregs utlopp. På tillbakavägen passerade vi genom Andalusiska trädgården som ligger inom murarna.

En fantastisk ortensia i Andalusiska trädgården

Vi hade ju inte kommit överens om något pris så jag lade undan 140 dirham i fickan. Rundan genom Kasbhan tig väl 40 minuter och när vi var klara begärde guiden 250 dirham. Jag hade ju bara 140 i fickan och han blev nöjd med det som troligen var bra betalt. Vi går sedan ut genom samma port som vi kom in genom.  Vi går gatan upp till krönet med utsikt över havet och den muslimska kyrkogården. Där tar vi en Petit taxi till Nekropolen i Chellah som ligger dryga 5 kilometer söderut. 1284 byggdes här en moské på order av den första mandarinska kalifen.

Ingången till Nekropolen i Chellah var under restaurering

Det mesta förstördes i jordbävningen 1755 och byggdes inte upp igen.

Storkar byggde bo på moskéen

Nu bygger storkar  bon på det som finns kvar av moskén. Det är som en stor Park med ruiner.

En mur som fanns kvar
Ruiner efter byggnader förstörda av jordbävningen 1755
Vi promenerade in mot centrum och passerade genom stadsmuren

Vi promenerade sedan in mot centrum och tar en Pepita taxi sista biten till centrala staden. Här är det affärer som vi är vana vid. Vi äter lunch på en liten restaurang och går sedan mot Hassantornet. Följer Boulevard Hassan II. Nu är det mycket folk i farten och solen tittar fram. Det är marknad efter en stor del av boulevarden. Vi tar åter en Petit taxi för att vinna tid och kommer till den norra ingången.

Beridna vakter vid ingången

Ingångarna vaktas av beridna vakter på ståtliga hästar.

Hassan tornet 44 m högt

1193 började man bygga vad som skulle bli världens största moské. 1199 dog så sultanen som beslutat om bygget och det avstannade.

Delar av den ursprungliga muren fanns kvar

Tornet hann bli 44 m högt mot planerade 82 m. Själva moskén förstördes under jordbävningen 1755 medan tornet stod kvar. Invid ligger Muhammed V:s masoleum.

Muhammed V:s masoleum
Sarkofagen i masoleumet
Dörren vaktades
Vi gick ut genom den södra porten

Klockan börjar dra sig mot 14:00 så vi går ut genom den södra porten och ner till Boulevard Hassan II och får tag på en taxi som skall åt rätt håll. 100 dirham fick vi betala för att komma tillbaka till Shell macken. Vi tar varsin te i restaurangen. Tankar bilen och kör mot Camping L’Ocean Blue, Mohammedia.

Vägen går genom Rabat. Mycket trafik men breda avenyer.

Vägen gick genom Rabat och som tur är är det breda gator och avenyer så det gick bra trots mycket trafik.

Framme vid Campingen
Den lilla receptionen
Man står under träd intill hyreshus

Checkar in på campingen vid 17-tiden. Kyligt och bara +12 så det blev middag i bilen.
Körde: 74,5 km

——————————

2017-01-22 Söndag

Vi tar det lugnt på campingen i dag som är bra men dock bara 6A i elstolpen. Wifi funger bra över hela campingen. Regnig morgon och bara +12. Vi tvättar en maskin och kör till ett shopping center där det finns en stor matvaruaffär.

Marjane varuhus som ett ICA Maxi modell större

Den var verkligen gigantisk och med otroligt utbud. Det regnade fortfarande då vi återkom till campingen och plockade ur tvättmaskinen. Vi hängde upp allt inne i bilen. Vid tvåtiden lättade det och vi gick en promenad efter stranden. Det ligger hotell efter hela stranden som är tänkta för välbärgade marockaner. Nu var det nog inte någon som bodde där. Stranden bestod mest av sten och klippor.Vi såg några tofslärkor födosöka. Det började regna igen vid 16-tiden då det blev middag i bilen igen.
Körde:

——————————–

2017-01-23. Måndag 

Mycket regnig natt med åska och häftiga skurar. Vi skall ju till Casablanka i dag och har genom campingvärden bokat en taxi som skall köra oss till sevärdheterna. 5 timmar skall turen ta och kostar 400 dirham (355 SEK). Strax efter nio kommer han mitt i värsta störtskuren. Han pratar bara franska och det blir omöjligt att förstå honom. Först kör han en sväng genom Mohammedia som är en förstad till Casablanka. Vi åker till den största sevärdheten, Hassan II moské som är världens näst största moské efter den i Mecka. Det är dryga 30 km dit. Regnet upphörde och solen sken då vi kom fram. 

Hassan II moskén i Casablanka är den näst största moské efter den i Mecka
Mäktig byggnad som byggdes på rekordfart i början 1900 talet

En stor öppen plats framför det enorma tornet. 

Här nere beställdes biljetterna
Flera fontäner fanns runt tornet

Vi går med en guidad tur in i moskén. 120 dirham /person kostade inträdet. Vi fick varsin plastpåse att lägga skona i då vi gick in. 

I bönehallen ryms 20 000 människor

Så fick vi tassa runt på de mjuka mattorna som låg på golvet.

Från kortväggen
Det fanns också en läktare

Det är en enorm rymd i moskén som är 200×100 m och 60 m hög. 

Fantastisk påkostat golv

Här inne i bönehallen ryms 20 000 människor. En trappa ner ligger en badanläggningen med en bassäng som är en meter djup.

Bassängen var en meter djup

Rundturen tog en knapp timma och klockan blev 12:00 då vi var tillbaka i bilen.  Vi förväntar oss att bli körda till den gamla Medinan men han kör runt i staden. Det är mycket trafik och han pratar på franska. 

Vi såg inte mycket av det kungliga palatset

Till slut kom vi förbi det kungliga palatset som man inte såg mycket av då det var avspärrningarna och poliser överallt. Till slut förstod vi att nu körs vi tillbaka till campingen.  Det blev lite avslaget då vi inte besökte någon annan sevärdhet. 13:30 var vi åter på campingen. Vi lärde oss i alla fall att inte anlita en fransktalande chaufför någon fler gång. Det kom regnskurar igen så vi tar det lugnt i bilen. Går en kort promenad strax efter 15:00 mellan ett par skurar.
——————————–

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: