Portugal och Marocko resan del två. Agadir till Marrakech 

——————————-

2017-02-06 Måndag

Vi lämnar campingen i Agadir vid niotiden efter att betalat 400 MD för resterande fyra nätter med bra el, troligen 10A och ingen Wifi. Vi kör till den närbelägna fågellokalen vid floden Oued Souss utlopp och som är en del av NP of Souss-Massa.

NP Souss-Massa
Turister på kamelutflyckt passerade vår fågellokal
Bred flod och motljus gjorde det svårskådat

Det var bara 14 km dit. Solen sken och det var riktigt varmt. Floden är mycket bred och fåglarna stod på andra sidan i mycket starkt motljus. Vi såg bl.a. storspov men inga flamingo. Vi stannar inte mer än en dryg timma då det var mindre fåglar än förväntat. Vi fortsätter mot en camping som ligger på landet i kanten på NP Souss-Massa. Navigation lurade in oss på en genväg genom små byar med trånga gator och smal väg.

Till slut kom vi fram till Camping Bakanou

Till slut kom vi fram till Camping Bakanou som är ganska stor men glest besatt och inte så välskött.

På campingen sålde en lokal odlare grönsaker från hästkärra
Campingen med växthus i bakgrunden

Omgivningen är lite knepig. På stora fält odlas grönsaker i enorma plast växthus. Höga murar omgärdar många egendomar. Den lilla byn ser eländig ut. Nåja, vädret är fint, varmaste dagen hittills. Campingvärden ordnar så vi får el med 6A. Vi betalar 70 MD + 30MD för elen totalt 100 MD för en natt i förskott.

minervauggla_20170206_20_1
En minervauggla, Arhena noctua, visade upp sig fint

Vi promenerade runt campingen och en minervauggla visade upp sig fint. Tofslärkorna sjöng för fullt. Det blev middag i bilen.

 

Körde: 47,6 km

——————————

2017-02-07 Tisdag

Vi lämnar camping Bakanou vid niotiden och kör för att fågelskåda vid floden Oued Massas utlopp.

Camping Bakanou:s reception

Det var bara 30 km dit mestadels efter väg N1.

Vi stannar på en liten kulle med floden Massa i bakgrunden

Vi stannar i byn Arhbalou då vägen till Sidi Binzaren inte gick att köra med vår bil. Vi promenerade de dryga 2,5 kilometerna efter floden Massa på en smal och gropig väg, till Sidi Binzaren där infarten till NP Souss-Massa är.

Vår fågelguide i NP Souss-Massa

Vid står ett gäng killar och påstår att man måste ha guide för att gå in i parken. Jag har aldrig hört talas om det skulle vara så här. Ville inte bråka med en som pratade bra engelska och sade sig vara fågelguide. Han hade dock ingen kikare men kunde namnen på fåglarna i alla fall. 150 MD ville han ha i betalt. Det är 3 km ut till havet.

Ganska långt ner till floden
Vi mötte en Åsna efter stigen

Stigen går ganska långt från floden. Det är mindre fåglar nu än normalt då det är ovanligt mycket vatten i floden enligt guiden. Efter 2 km är vi framme vid gömslet, ”vadarhuset”.  Här brukar det stå tranor så här års men inga var där nu. Knappt några vadare och dom fanns var på långt håll. 10 storskarvar av den marockanska rasen satt på stolpar långt ut i floden. I buskaget efter stigen ser vi en flock spansk sparv och två svartkronade tchagra sjöng i ett buskage. Vi hade nu gått i två timmar, solen sken och det var riktigt varmt så vi vände och gick tillbaka till ingången. Vi köpte en flaska vatten i den lokala affären som precis öppnade.

Den lilla affären låg uppe i backen till höger

Den låg knepigt till uppför en brant uppförsbacke. Vi skämtade om taxi, som ju inte fanns här. Vår guide ringer ett antal samtal och till slut kom hans onkel och kör oss tillbaka till husbilen i en skramlig bil. 30MD betalade vi för resan. Fortsätter sedan till Sidi Wassay och campingen som ligger intill stranden.

En fin hane tornfalk, falco tinnunculus

En tornfalk satt på en stolpe efter vägen upp strax innan byn.

Vi tog en plats lite högre upp

Vi tog en plats lite högre upp för att det var mindre blåst där.

En mystisk ugn efter gatan
Byn gav ett knepigt intryck

Går en promenad genom byn där alla hus är murade av gråsuggor, höga och många helt omålade och de flesta bara målade på en sida.

Dammiga gator

Ingen beläggning på gatorna utan bara fin sand som väl yrt in från stranden. Byn gav lite eländig känsla. Det blev middag i bilen.
Körde: 40,6 km

——————————

2017-02-08  Onsdag
I dag skall vi gå på stranden till floden Massas utlopp.

Stranden nedanför campingen

Lätt molnighet då vi knallar iväg vid niotiden och kyligt i luften. I strandkanten nedanför campingen ser vi några sandlöpare och två småspovar.

Vi gick 2,5 km efter stranden till utloppet

Det är 2,5 km till utloppet och ganska lös sand att gå i. Några hundra trutar håller till på sandbankarna i utloppet.

Några hundra trutar håller till på sandbankarna i utloppet

Vi ser endast några svartbent strandpipare och en liten flock med småsnäppa.

Svartbent strandpipare i nästan häckningsdräkt

Vi återvände hemåt först genom sanddynerna och sedan efter stranden.

Vi gick hemmåt över sanddynerna
Prästkragsliknande blommor växter i sanden

Tre timmar tog promenaden i lös sand.

Campingens affär

Efter lunch och lite vila går vi genom byn för att fotografera spansk sparv som vi såg i går. Vi grenar över ett fält och så ser vi en marokansk getbonde som fått syn på oss, flaxa med armarna som en fågel och peka utåt ett större fält. Vi följer efter och ganska snart ser vi tjockfot, först  tre exemplar och sedan flyger en flock på 6-7 upp.

Tjockfot

Bonden blir glad och gör high five med oss.

Eremitibis

Jag går för att få fåglarna i medljus och på långt håll ses plötsligt en ensam eremitibis. Jag lyckas komma hyggligt nära, c:a 50 m. Till slut flög ibisen iväg och vi gick till platsen där den spanska sparven höll till.

Hane spansk sparv

Återvänder genom byn till campingen på dammiga gator.

Solnedgången från campingens restaurang

På campingen kunde man köpa soppa ur en kantin som två män bar omkring. Vi åt dock middag på campingens restaurang. Det blev en stor grillad plattfisk.

——————————

2017-02-09  Torsdag

Vi lämnar campingen i Sidi Wassay vid niotiden. Campingavgiften på 180 MD (162 SEK) för två nätter med el betalade vi i går kväll.

2:dra bron över floden var en väg genom ett sumpområde
Väldig trafik på den lilla stigen i sumpområdet

Åker till andra bron över floden Massa där det skall finnas mycket fåglar enligt den guide vi anlitade häromdagen. Det var bara 10 km dit. På kartan såg floden bred ut där vägen korsade men i verkligheten var det bara som en sankmark. Vi såg några småfåglar och en gråhäger i en trädtopp. Vi gav snart upp och fortsatte vår färd mot Sidi Ifni.

Åsnor är ett vanligt fortskaffningmedel

Kör ut på väg N1 söderut mot Tiznit. Den passerar över floden Massa 15 km söderut och vid bron är det en känd fågellokal. Här är vägen 4-filig och vägarbeten pågick vid bron så det var omöjligt att stanna från det håll vi kom ifrån. Bara att fortsätta mot Tiznit där vi stannar vid en knepig supermarcet. Där fanns ingen frukt eller grönsaker. Fortsätter på väg R401 mot Sidi Ifni och stannar i en liten by och äter lunch på en lokal restaurang. Kyckling med pommes fritt på tallrik.

Här kommer vi nära havet innan Sidi Ifni

Vägen går över som ett stäppliknande landskap men ändrar karaktär och blir bergigt då vi närmar oss Sidi Ifni som ligger vid havet på en hög klippa. Det ligger tre campingar intill varandra vid havet och vi kör in på den lite mindre, camping Sidi Ifni.

Vi kör in på Camping Sidi Ifni

Här står en svensk husbil och det är dom från Hallstahammar som vi stötte på i Agadir på Carrefour. Det fanns inte många platser lediga men hittar en som låg i lä.

Sidi ifni med branta gstor
Vi gick uppför branta trappor. Fin utsikt över stranden

Vid 15-tiden går vi uppför branta trappor och bort till andra sidan av staden där marknaden ligger. Vi handlar frukt och tar varsin te på ett café. Mycket folk i rörelse både lokalbefolkningen och turister. Tillbaka går man nerför en lång backe.

Här intill väggen var det lä. Öl serverades på restaurangen

Vi åt middag på en restaurang invid stranden där man satt ute. Lite kyligt så vi tog på oss dubbla jackor.
Körde: 133,1 km

——————————-

2017-02-10  Fredag

Här i Sidi Ifni blir man väckt vid 6-tiden på morgonen av böneutrop. Sol på morgonen fastän regn aviserats. Vi behövde tvätta men tvättmaskinen fungerade inte. Men det fanns tvättservice då ett par damer åtog sig att tvätta. Förmodligen gjordes det för hand. Dom hängde också upp tvätten till tork. 40MD (36 SEK) betalade vi för det. Går en sväng till stranden och den lilla lagunen strax utanför campingen.

Utsikt över den lilla lagunen med Sidi Ifni i bakgrunden

Vi ser gulärla av marockanska rasen samt två roständer. Vi återvände till husbilen då mörka moln tonade upp sig. Klockan 13:30 kom det en regnskur och vi plockade ner tvätten och hänger upp den i husbilen.

Den lilla lagunen strax intill campingen

Det klarnade något mot kvällningen så vi gick en kort promenad till lagunen igen. Hittade plötsligt en sävsångare som födosöker i en buske. Det blev middag i bilen.
——————————-

2017-02-11  Lördag

Vi stannar på campingen även denna dag. Redan klocka 06:00 sätter böneutropen igång och man väcker. Solig morgon men molnen kommer på förmiddagen. Vi promenerade uppför de långa trapporna och gatan upp till marknaden. Det blåste en kylig vind från söder så ute caféerna var tomma. Handlar frukt och tomater. Missade dock den stora marknaden som hölls på flygfältet och som vi fick veta om av svenskarna på campingen då vi återkom dit.

Utsikten från den översta avsatsen mot havet på vägen ner till campingen 

Vi går en kort promenad ner till stranden men stark vind och mörka moln gör att vi återvände till bilen. Vid 15-tiden kom regnet som höll på några timmar med korta skurar. Vi tog det lugnt i bilen. Middag i bilen.
——————————

2017-02-12 Söndag

Vi lämnade Sidi Ifni camping Vid niotiden efter att betalat 225 MD (200 SEK) för 3 nätter med el 6A och ingen fungerande Wifi. Vi tänker köra till en camping som ligger ute på landet intill ett lyxhotell och som heter Camp Bou Jerif.

Marknaden
Den stora marknaden på den nedlagda flygplatsen
Mycket frukt såldes

Först kör vi till den stora marknaden i Sidi Ifni som ligger på den gamla nedlagda flygplatsen. Kraftig blåst förstör lite av upplevelsen. Många säljer frukt och grönsaker. Höns och kalkoner slaktades på plats. Vi köpte äpplen och apelsiner. Fortsätter sedan på väg N12 mot Guelmim över ett bergigt landskap och på dålig asfalt. I Guelmim tar vi en mindre väg mot Fort Bou Jerif.  Det är då omkring 30 km kvar och de sista 9 kilometerna går på grusväg. Då vi tar av in på de sista 9 kilometerna så är det ingen egentlig väg utan ett uppkört spår över en stenöken. Vi kör sakta en kilometer och vänder. Spår och stenar gör att vår bil lätt tar i under.

Stenökenlärka

Då vi vänt ser vi en stenökenlärka utanför bilen. Tänkte gå en sväng men det blåste kopiöst så vi gav omedelbart upp. Gör lunch i bilen och kollar på några små ökerråttor som liknar lämmlar och höll till i hål i jorden.

Fat Sand Rat

Siktar nu mot en camping norr om Guelmim och som ligger i en oas. I Guelmim stannar vi vid Marjane och handlar mat. Fortsätter sedan till campingen Oasis de Tighmert som ligger i den stora oasen Ait Boukha. Infarten från vägen c:a 400 meter gick över en lerig åker.

Infarten till campingen gick över en lerig åker

Campingen drivs av en familj och ligger innanför murar av lera som armerats med halm. Omkring 15 bilar får plats här. Hassan tog emot oss och han pratade lite svenska då han vistats i Sverige en tid på 80-talet. Det är uppehåll men disigt och blåser. Innanför murarna dock hyggligt lä.

Ingången till campingen från baksidan

Vid 17-tiden går vi ut genom en dörr i muren för att kolla på oasen. Det var torr röd lera mestadels med palmer utspridda och bosättningar innanför murar.

Vitkronad stenskvätta

Vi ser en vitkronad stenskvätta. Det mörknar på himlen och då vi gör middag i bilen kommer ovädret med häftiga regnskurar.
Körde: 136,0 km

—————————–

2017-02-13 Måndag

Vi stannar på campingen i dag. Vädret nu mycket bra med växlade molnigt och blåsten avtagit.

Man kunde gå en trappa upp på familjens hus
Utsikten från taket

Vid tiotiden går vi en promenad runt i oasen.

Vi gick en sväng genom oasen
Inhängnad av palmblad

Den är flera kilometer lång. Efter regnet så var det lerigt och mycket kladdigt på sina håll. Vi går genom byn Tighmert ner till den uttorkade floden där en bevattningsränna hade byggds. Vattnet rann på bra där.

Blåtrast

Vi såg inte några nya arter förutom en blåtrast högt på en cementpelare. Efter lunch och fika går vi en sväng norr om oasen ut på den platta lerstäppen.

Berberstenskvätta
Ökenvarfågel

Vi ser en berberstenskvätta på långt håll samt en ökenvarfågel. På kvällen efter det vi intagit middag kom Hassan och lämnade en present till oss. Var sitt fat med steka strömmingsflundror. Vi var ju mätta så dom sparas tills i morgon.

——————————

2017-02-14 Tisdag

Vi lämnar campingen Oasis de Tighmert vid niotiden. Betalade 140 MD för två nätter med el. Vi gav också Hassan och hans fru ett par små presenter eftersom vi fick stekt fisk av dom. Kör nu förbi väg N1 söderut c:a 35 km söder om Guelmim.  Där skall det vara bra fågelskådning på de sandiga slätterna. Vägen är bra men smal så det går inte att stanna var som helst. Vi hittar en plats utanför ett större hus.

Här parkerade vi. Längre söderut åkte vi inte

Går sedan en sväng ut slätten. Det är sol från klar himmel och ganska varmt. Vi ser mest lagerlärkor som vi bestämde på lätet.

Lagerlärkan sjöng så den kunde bestämmas på lätet

Efter en timma går vi tillbaka till det stora huset och kollar åt andra hållet.

Saharaskriktrast lockade vi fram med ljudet

Ser en saharaskriktrast som vi lockar fram med ljudet.

Glasögonsångare, hane

Två glasögonsångare höll också till bland buskarna. Vi äter de stekta strömmingsflundrorna till lunch utanför bilen. Kör sedan N1 norrut igen. Detta blev vår mest sydliga position på denna resa. Stannar vid reningsdammar söder om Guelmim. Där låg säkert minst hundra marmoränder samt några rost- och skedänder. Vi går till en liten å som vägen  passerade över. Ser mest gråsparvar. Klockan börjar bli halv tre så vi fortsätter mot en camping några mil norr om Guelmim. Passerar Marjane så vi stannar och köper lite frukt. Vid 16-tiden kom vi till camping Tinnougba, Bouizakarne.

På Camping Tinnougba var vi bara fyra bilar
Lite udda men trevlig camping

Den ligger på landet några kilometer utanför staden.

Campingvärden bjöd på te

Det var bara fyra bilar här med oss. Ingen el men annars bra ordnat med tömning. Campingvärden tog emot oss och bjöd alla campingäster på te.

Ökenstenskvättan sjöng

Vi gick en kort promenad på en liten väg över den steniga slätten. Ser ett par ökenstenskvättor.
Körde: 147,3 km

——————————-

2017-02-15 Onsdag

Lämnar camping Tinnougba i Bouizakarne vid niotiden efter att betalat 50 MD för en natt utan el. Vi kör mot Tafraoute och följer N1 mot  Tiznit. Tankar 67,87 liter för 640 DM vilket blir ungefär 8:40 SEK/liter. I Tiznit tar vi väg R104 mot Tafraoute den slingrar sig uppför bergen och passerar som högst på c:a 1200 m.ö.h.

Hotell Kerdous på dryga 1200 m.ö.h
Fantastisk utsikt över nejden

Där låg ett hotell med fantastisk utsikt. Stannar sedan i en trång dal där vi äter lunch i solskenet utanför bilen.

En ökentrumpetare kom förbi

Birgitta upptäckte plötsligt en ökentrumpetare som födosöker utanför bilen.

Den lilla camping innanför murar

Vi stannar vid Camping les 3 palmiers i Tafraoute vid 15-tiden. En trång camping innanför murar som var i stort fullsatt.

Fin utsikt från bilen

Det står bilar även utanför murarna och vi hittar en plats med fin utsikt. Elsladden drogs över muren. Staden ligger som i en gryta med kala sandstensberg runtomkring.

Ett litet mandelträd i blom

Vi går en kort promenad i dalen där det vaxer enstaka mandelträd som nu blommar.

Trottoaren var av slipad stenläggning

Promenerar sedan den korta vägen in till centrum.

Vi köpte en tekanna

Stannar vid marknaden och köper en tekanna. Fortsätter genom staden och hittar till slut en restaurang som verkar bra. Beställde coscos med kött. Det skulle ta en knapp timma att få färdigt så vi går till husbilen och tar på oss långbyxor. Det blir kyligt här på nästan 1000 m.h. då solen försvinner bakom bergen. Köttet bestod mest av sega senor och brosk. Betalade 110 MD totalt för middagen.
Körde: 168,3 km

——————————

2017-02-16 Torsdag

Vi stannar på campingen i dag. Solen skiner från klarblå himmel. Det blir varmt så fort solen stiger över bergen.

Utsikt efter vägen
Mandelträden blommar
Mandelblommor

Vid halv tiotiden promenerar vi efter vägen söderut till en by.

Centrala delen av byn med moskén
Enorma stenblock som ser ut att kunna falla ner närsomhelst

Den ligger längs vägen intill branta bergssidor av sandstensberg. På den branta sluttningen ligger enorma stenblock som ser ut att kunna falla ner närsomhelst.  Efter dryga 3 kilometer var vi framme där de största stenblocken låg.

En palmduva sitter i palmen

Mycket tunt med fåglar efter vägen. Mest gråsparvar men en palmduva sågs hastigt.

Den här bergsformationen kallades för ”lejonet”
En liten åker i dalen

Klockan hann bli nästan 13:00 då vi var tillbaka vid bilen efter omkring 7 km promenad. Vi vilar och går en kort promenad ut på sandheden utanför husbilen.

En hona svarthätta satt några sekunder i en palm
Hane diademrödstjärt

En hona svarthätta satt några sekunder i en palm och diademrödstjärt hane visade upp sig fint. Det blev middag i bilen.
——————————

2017-02-17 Fredag

Vi lämnar Camping les 3 palmiers i Tafraoute vid niotiden. Betalade 140 MD för två nätter med el, 6A.

Utsikt efter vägen R105
Lokalbefolkningen på vandring i bergen

Vi kör mot väg R105 som är backig och krokig så det tar lång tid att köra de 140 kilometerna till Le Jardin de la Koudya, Lakhnafif. Den går över bergen med fantastisk utsikt.

klipphona_20170217_10_1
Två klipphönor sprang plötsligt över vägen

Plötsligt ses två klipphönor passera vägen. 12:30 stannar vi vid vägen och äter lunch utanför bilen med härlig utsikt över en dal.

Predikan från Moskén ekade över dalen
Fåraherden driver sina får förbi oss

Moskéns predikan ekade över dalen. Då vi fortsatte mötte vi en svensk husbil, den första i  Marocko. Framme vid campingen Le Jardin de la Koudya vid 15-tiden.

Liten camping i lantlig miljö

Receptionen var öppen men ingen var där så vi kör in och tar en plats. Campingen ligger inne på en bondgård med potstisodling och apelsinlund.

På promenad vid apelsinlunden

Det är mycket varmt, nära +30 och varmaste dagen hittills.

Varmaste dagen hittills

Det blev middag i bilen.
Körde: 149,4 km

———————————

2017-02-18 Lördag

Vi lämnar Camping Le Jardin de la Koudya redan 08:00. Receptionen var stängd och grindarna till campingen likaså, men inte låsta. Jag fäste en lapp med våra personuppgifter och 100 MD på handtaget till receptionen och öppnade grindarna så vi kom iväg mot Marrakech. Vi kör närmaste vägen ut till motorvägen mot Marrakech.

Här går motorvägen in i en tunnel

Den går till att börja med upp över en bergsmassiv som så småningom planar ut och blir som stäpp utan någon växlighet.

Stannar vid en rastplats och dricker te

Stannar vid en rastplats efter halva vägen. Lämnar så motorvägen och betalar 111 MD för c:a 150 km.

Lämnar motorvägen och styr mot Marrakech

Mycket trafik sista 30 km fram till Ourika camping som ligger 10 km söder om Marrakech.

Fårtransport
Trots att vi fått grönt så kommer det en häst med vagn

Framme vid 13-tiden vid den trevliga campingen.

Infarten till Ourika camp

Vi behövde tvätta och två tvättmaskiner fanns tillgängliga. Hängde upp tvätten och tog taxi till Carrefour affären som låg 8 km in mot Marrakech. Handlar mat och tar taxi tillbaka till campingen. 50 MD kostade varje resa. Vi köpte grillad kyckling så det blev middagen i bilen.
Körde: 258,0 km

——————————-

2017-02-19 Söndag 

Mulen och något kyligt denna morgon. Vi skall ta oss in till centrum och tänkte ta en taxi vid vägen utanför campingen. Ingen taxi kom men väl buss nr 25 som går in till  det centrala torget. 

Citronförsäljare kom förbi då vi väntar på bussen

5MD/person kostar bussbiljetten. 

Bussens ändhållplats nära stora moskén

Det är omkring 12 km till Jerma el-Fna som det stora centrala torget utanför soukerna heter. Mycket folk redan på tidig förmiddag. 

Ormtjusare var det gott om

Ormtjusare och försäljningsstånd var det gott om. 

Försäljningsstånd

Vi tog varsin Marocko te med pannkakaVi stannar på ett café och tar varsin te. 

Ingång till en av soukerna

Går sedan in en gata mera på måfå och följer den ganska långt i hopp om att komma till den gamla muren. 

Mycket trafik på dom trånga gatorna
Åsnor var vanligtast

Affärer och små caféer är det överallt. Tänkte återvända till det stora torget då vi blev rekommenderade att besöka skinnmarknaden. En man som sade sig vara berber och skulle ändå dit så det var bara att följa med.

Vi gick genom trånga gränder

Han sade sig inte vara guide och det skulle inte kosta något. Det blev en lång vandring genom små trånga gator och prång. Till slut var vi framme och då kom en man fram och skulle visa oss skinnberedningen. 

Här bereds skinnen

Det var som ett stort garveri med öppna små bassänger där olika skinn behandlas. 

Koskinn på tork

Det stank av starkt och vi fick varsin växt att lukta på för att minska stanken. Sedan stannade vi vid en affär där skinnprodukterna såldes. Vi var ju inte intresserad av att köpa och vill gå tillbaka. Vår ”guide”  ville då ha 200MD för guidningen som vi inte alls tänkt oss. Han fick 100 MD av oss och då kom den första mannen, som inte skulle ha betalt och ville ha pengar till sin familj. Han fick 50MD då vi inte ville bråka. Klart vi känner oss lurade. Det var inte så lätt att hitta tillbaka. Vi frågar efter vägen och folk pekar åt olika håll. 

Många trånga sidogator

Till slut kom vi till huvudgatan där vi känner igen oss. Strax innan det stora torget gick vi till en restaurang där nan satt på taket med utsikt över en del av soukerna. 

Utsikt från restaurangen

Vi åt kyckling taijne till lunch. Sedan ville Birgitta absolut åka rundtur med häst och vagn. Att köpslå om priset blev kaosartat. 

Vi åker häst och vagn

Till slut skulle turen ta en timma och kosta 400 MD. (350 SEK). Vi åkte genom mycket trafik och förbi kungliga slottet och den stora moskén, gamla stadsmuren och Bab Agnaou det gamla Almohadiska palatset.

Den.gamla ringmuren
Porten in till Agnaou det gamla Almohadiska palatset
En mopedverkstad

Efter 50 minuter var turen slut. Vi tog taxi tillbaka till Ourika camping för 150 MD. Vid 16-tiden blåste det upp och började regna kraftigt.
——————————-

2017-02-20 Måndag 

Vi stannar på campingen i dag. Vi har planerat att åka upp till skidorten, Oukaimeden men dels är Birgitta förkyld och så passerar en kallfront med moln och  regn. Vi får avvakta här några dagar tills det klarnar upp i bergen och Birgitta piggnat till. 

Utsikt från över campingen från terrassen på restaurangen
Gula blommor växter efter muren som omgärdar campingen
Vi avvaktar på campingen tills vädret blir bättre

Sol med växlande molnighet på förmiddagen så vi tvättar en maskin. Molnigheten tilltar under dagen och det är kyligt, bara +12 ungefär. Vid 16-tiden börjar det regna. 

En sjungande sammetshätta
En hane bofink av rasen african som finns i Marocko

En sammetshätta höll till runt bilen och en bofink av rasen african, sågs hastigt.
——————————-

2017-02-21 Tisdag 

Kvar på campingen i dag också. Vädret i Atlasbergen väntas klarna upp på torsdag. Växlande molnighet på förmiddagen och framåt 14-tiden försvann solen bakom moln. 

Vi väntar på bussen

Vi åkte till Carrefour och handlade på förmiddagen. Tänkte ta bussen men då vi väntade vid vägen stannar en lite skraltig bil med en man och en kvinna i. Mannen tror sig känna igen oss. Han funderar vart vi skall åka och han skall passera Carrefour så vi kunde åka med. Vi hoppar in i bilen, jodå han försöker sälja kryddor och arganolja till oss. Vi var inte intresserade. Betalade honom 20 MD då vi var framme vid Carrefour. Vi hittar den diskreta spritbutiken och handlar lite öl och vin samt fyllde på med grönsaker och mat. 

Utsikt över campingen från terrassen på restaurangen

Tog taxi tillbaka till campingen för 50 MD.  Tog det lugnt på eftermiddagen.
—————————-

2017-02-22 Onsdag 

Som sagt, kvar på campingen ännu en dag. Vår surf på Marocko Telekom är förbrukad och behöver fyllas på. Det är alldeles utmärkt Wifi på campingen så här klarar vi oss bra. Vi tar bussen in till centrum och har bra flyt, så fort vi kom ut till gatan så kom buss nr. 25. Betalade 10 MD för två biljetter. 

Breda gator och mycket trafik

Från ändstationen finns en Marocko Telecom butik ganska nära. Den var dock stängd. På goggel map finns ett Marocko Telecom museum utmärkt mycket nära så vi går dit och där fanns en butik. 

En jättefin Park vid museet
Det var information om vatten och palmer

Köper 10 gig surf för 100MD så nu bör vi klara oss bra länge. Museet var som i en stor park och vi går en runda där. 

Ringduvor höll till i ett träd i parken

Fortsätter sedan till det stora torget, Jemaa el-Fna. 

Restaurangen låg högst upp med utsikt över torget
Utsikt från restaurangen

Går till en restaurang med utsikt över torget och tar varsin kanna marockanskt te med pannkaka. 

Åsnekärror fraktar de mesta

Så tillbaka till busshållplatsen och väntar bara några minuter så går bussen tillbaka till campingen. Nu kostade två biljetter 15 MD. 

Vi hann äta lunch utanför bilen innan det blev för kallt

I stort helt mulet hela dagen, solen sken igenom vid några tillfällen.  Efter 16:00 mörknade det och 17:00 kom ett kraftigt åskväder med häftigt regn som höll på en dryg timma.
———————————

2017-02-23 Torsdag 

I dag skall vi besöka skidorten Ouikameden som ligger på 2660 möh. Det är dryga 60 km dit från campingen. Det är sol och klar himmel då vi klockan 08:00 börjar färden dit via Ourika dalen. Vägen uppför bergsmassivet var faktiskt bättre än förväntat. Flera fågelarter håller till uppe omkring skidanläggningen. På vägen upp stannar vi c:a 20 km innan Ouikameden där det skall finnas atlasgröngöling. Ett litet skogsparti i en brant nerförsbacke. Vi ser omgående en större hackspett. Spelar upp locklätet till atlasgröngölingen. Ett par klippsparvsr ses i sluttningen. 

En hona atlasgröngölingen visar upp sig fint. Näbben ser dock konstig ut

Efter c:a 20 min svarar plötsligt atlasgröngölingen och en hona kom och visade upp dig fint. 

Vi körde genom en snöklädd granskog

Vi fortsatte sedan upp till skidanläggningen och ställde oss på den första stora parkeringen. 

Vi ställde oss på den stora parkeringen

Högre upp än så här kommer vi inte med husbil. 

Det var fantastiskt väder då vi kom upp

Det hade ju snöat i går så mycket nysnö smälte nu i solskenet. 

Några liftar var öppna

Några liftar är öppna men här finns inga preparerade backar. 

Byn låg mot solsidan så snön hade smält där

På parkeringen håller ett hundratal alpkajor och alpkråkor till. Vi går en backe upp åt byn och ser en alpjärnsparv på ganska långt håll. Sedan går vi bort mot liftarna där man lätt skall kunna se bergsökenfink, berglärka och stensparv. Vi ser inga av dom brara en svart rödstjärt. Går ända bort till den stora liften. När vi vände och går tillbaka börjar det komma upp moln. Birgitta återvände till bilen och jag kollar ett område vid en restaurang. 

Asiatisk bergsökenfink av rasen atlas

Då plötsligt kom en flock med bergsökenfink och i den fanns också både berglärka och stensparven. Klockan blir 12:30 så vi gör lunch i bilen samtidigt som det börjar snöa. Vi kör sedan mot campingen och nerför berget växlade vädret mellan snö, dimma och regn. Det blev middag i bilen
Körde: 126,9 km

3 reaktioner till “Portugal och Marocko resan del två. Agadir till Marrakech ”

  1. Hej Christer och Birgitta, vi mötte er nyss på vägen tror vi. Vi har husbilen med de svenska flaggorna. Vi har följt er blogg. Ifall ni har vägarna förbi Paradisdalen igen så kan vi varmt rekommendera. Vi körde genom dalen förra veckan och det var inga problem så länge man körde sakta – väldigt vacker utsikt längs vägen!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: