Gambiaresan 2017-10-31 – 2017-11-29. Charter med Ving, första 2 veckorna

————————
2017-10-30 Måndag
Carola hämtar oss klockan 16:30 och skjutsar oss till Sala station där tåget till Arlanda avgår på utsatt tid 17:00. Vi har ju beställt rum på Good Morning Hotell som ligger 2 kilometer från Arlanda. 17:58 går vi av vid Arlanda station och tar rulltrappan upp till terminal 5. Vi köper Gambisk valuta vid Forex innan vi tar oss till busshållplats 11. En mindre buss hämtar oss och kör oss till hotellet. 1095:- för en natt + 150:- för frukost alltså 1245:- betalas.
———————-
2017-10-31 Tisdag

Tidig väckning, 04:40 och efter frukost går minibussen klockan 05:40 som tar oss till terminal 5. Lite strul med automatincheckningen så vi fick cheka in som vanligt i alla fall. Planet kom iväg 55 minuter försenat från Arlanda. Efter en lugn flygning mellanlandar vi på Grand Canaria efter 5 tim och 24 minuter. En knapp timma står vi på marken medans planet tankas och ny besättning går ombord. Vi fortsätter så till Banjol i Gambia och efter 2:19 tim i luften landar vi på Banjol flygplats.

Det var mycket varmt då vi gick ur planet och till bussen på landningsbanan. Det  gick smidigt genom passkontrollen och väskorna kom snabbt.  Anslutningsbussen avgick ganska snart. Det var dryga 25 kilometer till Kombo Beach Hotell.

Hotellträdgården
Utanför ingången till vårt hotellrum
På terrassen var det mycket varmt

Dit vi anlände straxt innan 18:00 lokal tid. Vi fick ett hyggligt rum i bottenplan dock med en säng som hade knölig madrass. Vi går till den lilla baren och tar varsin lokal öl och köper två stora flaskor vatten. Mycket varmt. 

——————————- 

2017-11-01 Onsdag

Det ljusnar vid sjutiden. Vi drar oss och äter sedan frukost. Sitter vid ett bord intill stranden. 

Det är högvatten och vågorna rullar in. Ett flertal kappgamar och svartvita kråkor håller till på stranden. Mycket varmt över +30 så vi tar det lugnt i hotellrummet sedan. Personal från hotellet kom och bytte vår madrass till en ny och nu blev det bra komfort. Vid 12-tiden går vi till stranden och tar varsin solstol. Det är nu ebb så stranden är extra bred. Det blev ett dopp och vid tvåtiden en lätt lunch. Vid 16-tiden promenerar vi den korta biten till Kotu Bridge. Ett antal fågelskådarguider håller till vid bron men vi hänvisar till vår guide Ebou Barry som vi skall träffa senare i kväll så fick vi vara ifred. Bra skådning från brofästet med dryga 20 arter. Plötsligt kom Ebou förbi och presenterar sig. Efter c:a en timma återvänder vi till hotellrummet för en välbehövlig dusch. Framåt 19-tiden går vi ut ur hotellområdet och följer vägen norrut. Kom till restaurang Captains Table där vi beställde varsin fiskrätt och en karaff vitt vin. Maten var utsökt och kostade 1725 dalasi totalt. (325 SEK). 20:30 träffar vi Ebou Barry vid receptionen på vårt hotell. Lämnar över surfplattan han önskade sig och betalade resten (900€) till vår Skådartur som skall börja måndag 6/11. Han erbjöd sig att guida oss runt Kotu Strem i morgon 17:00 för att se bl. annat den lilla ugglan, pärlsparvuggla.

—————————–

2017-11-02 Torsdag 

Vi tog det lugnt i dag också på morgonen också och åt frukost vid 09:30-tiden. Kappgamarna och de svartvita kråkorna håller till på stranden som vanligt. Efter frukosten lämnar vi hotellområdet för att köpa lite frukt. Går vägen norrut och in vid en marknadsplats. Här kunde man gå upp på taket till en byggnad och få fin utsikt över stranden. 

Härifrån var det fin utsikt över stranden

Nere vid stranden såldes en del frukt så vi köpte en vattenmelon, som är allra bäst just nu och åtta gröna apelsiner som skall vara goda samt 4 bananer. Återvänder till hotellrummet och äter en fruktlunch. Vid 13-tiden intar vi solstolarna igen. Det är ju ebb så stranden är mycket bred. Det blev dopp i det 25-gradiga salta vattnet. 15:30 lämnar vi solstolarna och tar ett bord på den lilla altanen där det fläktar skönt. Beställde varsin kaffe och en sandwitch som delades. Återvänder till hotellrummet där vi hämtar utrustning för fågelskådning och promenerade ner till Kotu Bridge. Ebou Barry är redan där då vi kommer och vi går en stig förbi risfält och reningsdammar. 

Ebou Barry lotsar oss förbi risfält och reningsdammar

Ser bl. annat dvärgbiätare och vithuvad visseland. Drygt två timmar tog promenaden och gav ungefär 20 arter. Den lilla ugglan missade vi så Ebou erbjuder sig att göra ett nytt försök i morgon kväll. 

Det skymmer över Kotu Bridge

Det är ju rejält varmt så en dusch satt bra. Vid 20-tiden lämnar vi hotellområdet och stannar vid närmaste restaurangen, Boss Lady. Där serveras traditionell Gambisk mat. Vi beställde Yazza kyckling med lokalt öl och det smakade utmärkt. 865 dalsari (ungefär 173 SEK) för den utmärkta middagen.

—————————-

2017-11-03 Fredag

Efter frukost kollar vi vid den lilla fågelmatningen som jag upptäckte i går intill vårt hotellrum. I dag var det helt lugnt,  bara en ödlehök som hastigt kom förbi. Vi åt av våra apelsiner och vattenmelon till lunch igen på altanen. Annars blev det repris av gårdagen med dopp i havet och vila på solstol med varsin kopp kaffe och halv sandwitch vid 15-tiden innan vi 16:30 promenerade ner till Kotu Bridge där vi åter träffar Ebou Barry. Han har ju lovat att visa oss en pärlsparvuggla i dag. Går samma stig över de små risfälten som i går innan vi viker av på en stig som korsar Kotu Strem och kommer in på golfbanan. 

Ebou och Birgitta korsar Kotu strem

Efter stigen sågs en Savannkungsfiskare och på golfbanan en småfläckig hackspett.  Ebou lockar hela tiden på ugglan. Några golfspelaren drar sina vagnar över det torra halvhöga gräset. En flock kor betar och vaktas av koskötare i samförstånd med golfspelaren. Ett tiotal kohäger och lika många piapiac, som är en slags kråkfågel, följer med korna. Ebou jobbar frenetiskt med att locka på ugglan och plötsligt får han svar. Den flög upp i ett högt träd och satte sig i en öppning så jag precis kunde fotografera den. Plötsligt lät ännu en uggla och den satt mera öppet så det blev en hygglig bild på pärlsparvuggla. Det började skymma då vi promenerar stigen tillbaka. Nästa gång vi ser Ebou är den 8/11 då vår riktiga skådartur börjar. Promenaden tog 2 tim 35 min och blev ganska precis 5 km. Det blev ett längre strömavbrott precis då Birgitta duschade på det gick åt två stora flaskor mineralvatten för att skölja bort schampot. Vi gick till samma restaurang som i går kväll och år en traditionell Gambisk rätt med ris och rökt fisk, bennakind. Mycket gott. Strömavbrottet slog tydligen ut 3-fas strömmen så luftkonditioneringen fungerade inte på hela natten. Inte lätt att sova då det är +30 grader inne.

———————————–

2017-11-04 Lördag, alla helgons dag

Det är fortfarande problem med luftkonditionering som inte fungerar. Enligt uppgift håller man på och reparerar en trasig generator och det skall bli klart under dagen. Efter frukost tar vi en taxi in till huvudstaden Banjol. 1000 dalsari (200 SEK) kostar turen och då väntar taxi chauffören på oss. Det visar sig att han blev vår guide också. Vi stannar utanför ingången till den berömda marknaden, Royal Albert Market. 

Ingången till Royal Albert Market

Det var trångt och smala gator med mycket folk. 

Trångt och mycket folk

Vår taxichaufför guidar oss i gränderna. Birgitta köper en solhatt och jag ett par shorts. 

Birgitta köper solhatt

En liten fruktskål inhandlades också. 

Vi köpte en fruktskål

Vi kom ner till Gambiafloden som är mycket bred här. 

På stranden till Gambiafloden

Efter en dryg timma kör bi till Arch 22 som är ett museum och Gambias självständigthets symbol. Det är också Gambias högsta byggnad. 

Arch 22 är Gambias högsta byggnad

Det kostade 50 dalsari per person i inträde. Det var inget annat än som en utsiktsplats där uppe. 

Utsikten från Arch 22

Vid tolvtiden är vi tillbaka på hotellrummet där luftkonditionering ännu inte fungerar. Vi äter en fruktlunch på altanen under ett parasoll och går sedan till stranden och intar solstolarna. Vid 16-tiden är vi åter på hotellrummet som är mycket varmt då solen ligger på under eftermiddagen. Alltså ännu ingen fungerande luftkonditionering. Vi promenerar ner till Kotu Bridge och spanar. Lugnt i dag, en gluttsnäppa och senegaltjockfot blev nya gambiaarter. Klockan 18:00 är en guide från Ving på plats och vi klagar på en inte ännu fungerande luftkonditionering. Enligt uppgift i receptionen skall generatorn fungera igen och vi återvänder till rummet med guiden. Startknappen på aggregatet måste tryckas in och nu gick anläggningen igång. Det blev middag på Captains Table igen. Tunafisk som smakar utmärkt och en karaff vitt. Total kostnad 1600 dalsari (300 SEK)

————————————-

2017-11-05 Söndag

Efter frukost sitter vi en stund på bänken vid fågelmatningen nära vårt rum. I dag totalt dött. 

Fågelmatningen bakom vårt hotellrum 

Går sedan ut genom hotellinfarten och vänster därefter ner mot stranden där vi köper frukt. Upptäckte omkring 50 bon av byvävare i en palm. Köper en ananas och en papaya. Sedan tar vi fotmassage. 800 dalsari för två behandlingar. Åter vid hotellrummet äter vi fruktlunch på altanen. Mycket varmt men nu fungerar ju luftkonditionering. Vid 13-tiden intar vi solstolarna och vid 15:30 tiden är bi nöjda. Återvänder till hotellrummet och hämtar utrustning för fågelskådning och promenerar till Kotu Bridge. Fortsätter efter vägen till reningsdammarna. En vakt kom och krävde oss på inträde till området. 50 dalsari per person för fågelskådning. Vi såg samma arter som senast, kohägrar, visseländer, styltlöpare, sporrvipor. Några orädda kappgamar och en flock sorgduvor samt några ladusvalor som födosöker över dammarna. Efter stigen mot risfälten stötte bi två marocko frankoliner. Åter vid bron såg vi senegaltjockfoten igen. Promenaden tog två timmar på dryga två kilometer. Middag på Bloss Lady, den närmaste restaurangen. Vi åt den traditionella rätten domodo med fisk. Domodo är en jordnötssås som fisken rörs ner i och ätes tillsammans med ris. Mycket gott. Betalade totalt 1200 dalsari (300 SEK) för mat, öl och glass till efterrätt.

———————————–

2017-11-06 Måndag

Efter frukost går vi en promenad på stranden. Högt vattenstånd då vi går norrut  så långt det är möjligt vid högvatten. Det blev 3,3 km på 57 min. Sedan går vi till platsen där vi köper frukt för att fotografera byvävarna.  

Fotograferade byvävarna från taket

Man kommer i bra läge på taket och det blev några hyggliga bilder. Återvänder till hotellrummet och gör fruktlunch på altanen. Vid 13-tiden är vi på solstolarna igen. Det blev dopp i havet och vila i skuggan. 16:30 hämtar vi skådarutrustningen och promenerade ner till Kotu Bridge. Jättekungsfiskaren sitter nu på elledningen i kraftigt motljus. Annars ganska lugnt och precis då jag skall återvända till hotellrummet kom ett flertal småfåglar och ett par svartnackad värvare, hane och hona som hastigt visade upp sig. Ebou Barry kom förbi och på onsdag 8/11 hämtar han oss 07:30 för skådarturen dag 1. Middag på Boss Lady igen. Nu åt vi åter en traditionell Gambisk rätt, soupa kanja, som består av rökt fisk och kyckling som finfördelats till en sås med ris. Smak av rökt fisk dominerar så vi tyckte inte detta var någon höjdare. Betalade 1200 dalsari total (240 SEK) inklusive driks, 4 öl och en portion glass till efterrätt.

—————————–

2017-11-07 Tisdag

I dag går vi en promenad före frukost. Klockan 07:15 går vi vänster ut från hotellet och följer vägen och gångbanan ut till Atlantic Road förbi infarten till golfbanan och en bit norrut innan vi går ner mot stranden och tar den tillbaka. 3,5 kilometer på 62 minuter blev det. Efter frukosten går vi och köper frukt. Vid 13-tiden blev det solstolarna som vanlig och 16:00 promenerar vi ner till bron över Kotu floden igen. Ganska lugnt men plötsligt hörs en gyllingsångare och den visar snabbt upp sig. Lite senare då vi skall återvända kom en nordlig krombek och satt fint på en gren några sekunder. Liten fågel med extremt kort stjärt. Vi tänker åka till Senegambia och äta middag så vi tar en taxi som vi kom överens om i går. C-boy kör oss och vill ha 500 dalasi för tur o retur och han väntar i två timmar. Han släpper av oss vid en hygglig restaurang, Restaurang African Queen, och vi äter en bra middag. Går sedan till det hotellet som vi hade information på dagen efter vi kom hit och hämtade ut lite dalasi. Jag ringer taxichauffören på det nummer som står på kortet vi fick av honom. Men inget svar, bara en telefonsvarare. Vi väntar en dryg halvtimma utanför restaurangen men ingen bil kom så vi tar en annan taxi tillbaka. 300 dalsari kostade turen.

——————————-

2017-11-08 Onsdag

Ebou Barry hämtar oss 07:30 utanför hotellet och det holländska paret anslöt. Det var Ebous bror som körde bilen denna dag. Ebou själv fick sitta i bagageutrymmet. Vi kör till Brufut Woods som är ett naturreservat med savannliknande skog. Färden går söderut och då vi lämnar stora vägen och kommer genom Brufut Village så består gatorna av sand, i bland så lös att jeepen måste ta sats för att inte fastna. Mängder med skolbarn i sina skoluniformer är på väg till skolan. Framme vid naturreservatet promenerar vi för att se en uggla, nordlig gråuggla och långstjärtad nattskärra. Vi ser flera arter solfåglar och glansstarar men ugglan är inte på sin vanliga plats. Efter en dryg timma är vi åter vid bilen och ett par senegalpapegojor ses hastigt. Ebou kontaktar en lokal guide som drar iväg på en smal stig och under ett stort träd sitter nattskärran på marken bland löven mycket väl kamoflerad. Vi fortsätter på den smala stigen och in i ett snår. Uppe i ett tätt träd sitter den nordliga gråugglan och tittar ner på oss. Följer stigen som kommer fram till en matningsplats där bänkar gjorts iordning så det var bara att sitta och kolla fåglarna som.kom fram för att dricka och äta. Såg bland annat levandelastrid, rödbröstad barbett, svartnäbbad fläckduva,  blåfläckduva och en lila turako. Klockan blir över 12:00 så vi körs tillbaka till hotellet för vila. Vi äter frukt lunch på terrassen och vilar sedan. 16:00 hämtar Ebou oss och nu kör han själv. Vi åker norrut mot Cape Point. Stannar efter vägen här är det långa avstånd ut över ett mangroveträskområde. I starkt motljus ses några skräntärnor. På en kraftledning sitter en flock guineasvalor och en brunryggig piplärka.  Vi fortsätter sedan mot Banjol där vi kör mot hamnen. På långt håll ses rosaryggig pelikan, afrikansk ibisstork, afrikansk och europeisk skedstork, svarthäger och en mängd gråhuvade måsar. Vi kör hem genom Banjol på knaggliga gator. Åter vid hotellet 18:45. Det blev middag på Boss Lady igen med traditionell Gambisk mat.

——————————-

2017-11-09 Torsdag

07:30 blir vi åter hämtade av Ebou. I dag skall vi besöka Abuko National Park. Färden går genom Serrekunda, som är Gambias  största stad. Mycket trafik och många skolbarn på vägen. Efter dryga halvtimman är vi framme vid Abuko National Park. Man passerar in genom en port och följer en stig till ett typ center intill en liten damm. Ganska lugnt, bara en ung malakitkungsgiskare som jagar. På långt håll ser vi en palm gam sitta uppe i en palm. Dessa gamar äter kokosnötter. Promenerar sedan en stig och målet är att se grön toko. Trots letande och även tips från lokalguid som visar oss vilket träd den sitter i lyckades vi missa den. Endast en lila tukao visade upp sig. Promenerar sedan vidare på stigen genom den täta och mörka skogen. Fåglarna mycket svårsedda. En afrikansk parafidisflugsnappare sågs snabbt i dunkelt. Några svalstjärtade biätare sågs bra högt uppe i ett träd. Kom så småningom fram till ett fotogömsle där vi satt en stund. En aftontrast visade upp sig fint och en stor c:a 50 cm lång ödla kom och drack i den lilla gölen. Utanför fotogömsle var det en inhägnad där några fläckhyenor höll till. Mängder med kappgamar hölls kring inhängnaden. Röd colubus apa höll till i träden och även röd babian och dom kom ner på marken. En Gambisk solekorre hoppade på en gren. Promenaden genom Abuko National Park blev dryga 5 kilometer på 4 timmar. 12:30 är vi åter tillbaka till hotellet.  Efter fruktlunch på altanen igen så vilade vi i rummet. 16:30 hämtar Ebou oss igen för en eftermiddagskådning vid Tanjine fiskmarknad. Vi stannar nere vid havet intill fiskmarknaden. Mängder med folk väntar på att fiskebåtararna skall tömmas på fisk. Man väntar med skottkärror och hinkar. På stranden är det ebb nu och mängder med vadare som rödspov, sandlöpare, större strandpipare, roskar och kohägrar samt gråhuvade trutar i alla åldetsklasser. Några skräntärnor ses också. Efter dryga en och en halvtimma återvänder vi mot hotellet. Stannade och köper frukt i ett litet fruktstånd innan vi anländer till hotellområdet. I dag blev det middag på den lilla restaurangen Ali Bara, intill marknaden nära vårt hotell.

———————————

2017-11-10 fredag

I dag var det tidig avgång. Redan 06:30 hämtar Ebou oss för skådning runt hans hemby, Mandinaba. Det tog en dryg timma att komma dit på bra väg förbi flygplatsen. Stannar i skuggan under några träd. En gulnäbbad törnskata ses omgående. En stig leder i utkanten av samhället som vi följer längs mindre odlade fält. Vi ser svartpannad eldvävare, afrikansk grönduva, en snygg hane domerikaneränka, två mellanhägrar och så den ståtliga wahlbergs örn. Återvänder till bilen efter 75 minuter och 2 kilometers promenad. Kör nu genom Mandinaba och ut på en smal stig mot Farasutong Forest. Efter vägen ses en svartvingad eldvävare. Vi går en stig genom Farasutong Forest till ett par små dammar där vitryggig natthäger brukar hålla till. Men trots lokalguid hittas den inte. Nästa målart är en uggla och vi hår över ett fält där vattenmelon odlats. Högt över våra huvuden seglar en ormörn. Vi går en smal stig in i skogen och där sitter grå uven på sin dagkvist. Der blev en fin obs trots att den satt mycket högt upp. På vägen tillbaka över melonfältet ser vi en variabel solfågel mycket fint. Intill vår parkeringsplats häckar en nordlig gråuggla och den såg vi också häromdagen. Här fanns också en matningsplats med enkla bänkar att sitta på. Dock helt lugnt bara några av skogsduvorna passerade. Omkring två timmar och två kilometer blev vistelsen här. Vi fortsätter sedan med jeepen på smala stigar till nästa lokal, Bonto Forest. Här är det en annan uv som är möjlig att se. Vi följer lokalguiden på smal stig genom djungeln. Vi kom in i tät skog och framme vid mjölkuvens dagträd lyfte den från sin dagkvist. Efter lite letande hittades uven igen och vi fick en fin obs. Även denna uv satt mycket högt. Lokalguiden drar iväg på smala stigar till en plats där man skall kunna se vitfläckig dunrall. Lokalguiden lockar på den och trots att den svarar mycket nära kom den inte fram, så den blev bara hörd. På vägen tillbaka till jeepen ses en kappapegoja högst upp i ett jätteträd. Här gick vi över 3 km på nästan två timmar. Klockan är 12:30 och vi började bli hungriga så Ebou kör oss till sitt barndomshem där vi skall få lunch. Vi får sitta under ett mangoträd på möbler som hämtas inifrån huset. En tjock fisksoppa med ris serveras från ett fat på backen. Vi fick varsin tallrik och sked sedan var det bara att servera sig själv. FiskCoca cola och vatten fick vi dricka. Det var svalt och skönt under det skuggade trädet. Lokalguiden kokade sedan te i en liten tekanna direkt på glödande kol. Vid 15:30 tiden kör Ebou oss tillbaka till hotellet. Det var skönt med tidig hemkomst och i morgon blir det vilodag innan resan till Gorgetown startar.

————————-

2017-11-11 Lördag

I dag blev det ju en vilodag. Vi skall ju inte åka på skådartur förrän 15:30. Efter frukosten klockan nio går vi ner till stranden och tar varsin solstol. Vatten är på väg ut och kraftiga dyningar gör att det ät orange flagg i dag. Jag skriver i fatt dagboken under förmiddagen. Köper varsin jous av Alain som serverar den vid solstolarna för 300 dalsari (60 SEK). Klockan 15:00 lämnar vi hotellområdet och promenerade ner till Kotu Bridge där Ebou hämtar oss 15:30. Holländarna kom också ner till bron. Färden går nu till Pirang som ligger bortom Mandinaba. Det tog dryga timman att nå dit med bilen. Området består av stora dammar med mangrover omkring. Här skall det finnas större flamingo. Vi promenerar på en stig mellan ett par dammar. Ser rostgumpsvalor, hägrar och vadare. När vi gått nästan en kilometer ses på mycket långt håll 25 ex större flamingo och två vita större pelikaner. Det är mycket varmt, säkert +35 och helt vindstilla. På återvägen ser vi en kentsk tärna jaga. Strax före 18:00 är vi åter vid bilen och det börjar skymma lätt. Färden tillbaka till hotellet gick i mörker på en mycket trafikerad väg. Vi var på hotellrummet strax före 20:00. Går till Captains Table och äter en sen middag då vi kom dit 21:00. Det blev en karaff vitt vin och en utmärkt fiskrätt. Betalade inklusive driks 1800 dalasi (360 SEK)

—————————-

2017-11-12 Söndag

Ebou hämtar oss klockan 08;00 för fyradagars skådartur till inlandet. Dagens mål är Tendaba Camp dit det är c:a 15 mil. Vi kör efter huvudvägen och skådar efterhand. Ebou var grym på att känna igen fåglar på långt håll. Många satt på elledningar. Ganska snart såg vi en afrikansk tofsörn sitta i ett träd på långt håll. Därefter kom en savannörn och flög över oss. En skifferfalk satt högt i en kraftledningsstolpe. En savannblåkråka satt fint på elledningen liksom en fläckblåkråka. En ödlehök satt fint på en stolpe längre fram liksom en gräshoppsvråk. Ja det var verkligen fåglar överallt längs vägen. Vi kommer fram till Tendaba Camp vid 13-tiden och fick en enkel lunch i deras öppna matsal med utsikt över Gambiafloden. Det är mycket varmt. Efter lunchen fick vi våra rum som var enkla med en nersjunken madrass, ingen luftkonditionering men en liten fläck kylda hyggligt. Vi vilar och Birgitta tar ett dopp i den minimala poolen. 16:30 Åker vi på en skådartur i den savannliknande terängen. Promenerar genom högt gräs ut på jordnötsodling och vattenmelonfält. Ser omgående en mörk sånghök sitta fint i ett mindre träd. På en åsna satt 5 ex rödnäbbad oxhackare. En saheparadisänka flög mellan några buskar på håll i motljus. Den ser helt orealistiskt ut med sin långa stjärt. En afrikansk gök flög plötsligt förbi och satte sig i motljuset. Som tur var satt den kvar och vi kunde se den i hyggligt medljus. Så återvänder vi till Tendaba Camp innan det blev mörkt för middag klockan 20:00 så det blev skönt med en kall dusch innan.

——————————-

2017-11-13 Måndag

Efter frukosten klockan 07:00, som bestod av stekt ägg, vita bönor i tomatsås, vitt bröd och kaffe, är det båttur på Gambiafloden och i Bao Balong Wetland Naturreserv. Det är ett stort våtmarksområde intill Gambiafloden med mestadels mangroveträd. Huvudmålet är vitryggig natthäger. Fyra storskarvar flög över oss då vi gick ombord på den smala träbåten. Det var vi och holländarna Ebou och en lokalguid samt båtföraren ombord. Vi kör över den mycket breda Gambiafloden som här är 5-600 meter bred. Man kör på kanaler i mangroveträskområde. Ormhalsfåglar satt överallt i träden. En gigantisk goliathäger flög upp och högt i ett torrt träd satt några europeiska biätare. Några vitstrupiga biätare satt i ett annat träd. Färden går längre in i träsket och på ett öppet område går några ullhalsstorkar. Ser också en helig ibisar och huvudet av en hadadaibis. Några småvadare syns också, kärrsnäppa och skogssnäppa.  En afrikansk ibisstork flög över oss. Vi närmar oss området där den vitryggiga natthägern brukar hålla till. Den sitter ofta väl gömd på dagkvist i tät mangrove. Lokalguiden ser den plötsligt och holländarna ser den men jag och Birgitta fick inte se den då den försvann längre in i snåren. Efter dryga två timmar är åter vid Tendaba Camp där vi checkar ut och kör vidare mot Gorgetown. Efter vägen ser vi en stridsörn sväva över oss och nästan samtidigt kom en gycklarörn ganska lågt cirklande. Vid Soma kör vi norrut för att ta färjan över Gambiafloden till norra sidan. Innan färjeläget kom en vitryggig gam seglande på hög höjd. Vi passerar Gambiafloden och i byn Farafenni äter vi lunch på en enkel Gambisk restaurang. Stekt ris med fisk. Spännande med så ovanlig miljö. Efter vägen ser vi en Beaudouins ormörn komma fint nära oss samt en brun ormörn på långt håll.  Kommer sedan förbi ett våtmarksområde där vi ser flera krokodilväktare och några svarthuvade vipor. Fortsätter mot Lamin Koto där vi åter korsar Gambiafloden på en mycket liten färja. Söder om floden ligger den gamla huvudstaden Gorgetown, som numera heter, Janjanburhe. Härifrån var det inte långt till Baonolong Camp. Här var det slita dåligt städade rum med en stor fläkten i taket.

———————–

2017-11-14 Tisdag

Efter frukost klockan 07:00 så beger vi oss till sen lilla byn Wassu som ligger norr om Gambiafloden 20 min bilresa bort. Så vi tar den lilla färjan över floden igen. I väntan på färjan ser vi en gulstrupig grönbulbyl och en rostnackad snårskvätta. Efter vägen passerade vi en Iiten våtmark. Ett gäng stjärtand flög över och en fiskgjuse gjorde fantastiska flygningar. I ett träd satt två europeiska turtelduvor. I Wassu är det möjligt att se nordlig karminbiätare. Vi ser två ex ganska omgående visa upp sig fint. En nordlig terminskvätta håller till omkring ett par hus och i ett träd intill sitter några rödstrupig biätare som elegant flyger omkring och fångar insäkter. Inte långt därifrån i ett annat träd höll två grön dvärgbiätare till. Nu har vi sett alla åtta arter biätare som är möjlig att se i Gambia. En afrikansk hökörn flög över liksom en juvenil slagfalk. Här var det faktiskt fåglar överallt. En vacker långstjärtad paradisänka gjorde flyguppvisning. Den ser helt orealistiskt ut med sin enorma stjärt. I luften svävade bland andra svalor backsvala. En ovanlig seglare kom plötsligt, vattrad taggstjätseglare och några palmseglare passerar över oss. Vi återvänder till  Baobolong Camp där vi serveras lunch. Det blev så vila på eftermiddagen eftersom det var mycket varmt. 16:30 är det båtfärd på Gambiafloden som gäller och nu är målarten afrikansk simrall. Ovanlig och svårsedd då den simmar bland mangroven. Vi åker med en lite skraltig plåtbåt med lokalguid och båtförare. Det bär iväg över floden och långt in i smala sidofloder men ingen simrall. En palgam visar upp sig fint och gråhuvad kungsfiskare ses fint. Ett par svart stork flög över liksom några sporrgås och i träden håller babianfamiljer till. Tiden rinner iväg och klockan blir 17:30 så det verkar kört med simrallen då den plötsligt bara kom simmande i strandkanten. Det blev stort jubel i båten och fina bilder på en vuxen hona simrall då den simmade lugnt och fint i strandkanten. Nu skulle vi också se flodhäst. Klockan blev över 18:00 och det var ganska långt till flodhästkolonien. Vi såg bara fyra huvuden av flodhästarna. Nöjda styr nu båtföraren hemmåt igen och det blir snart mörkt. Vi är åter vid bryggan vid Baobolong Camp klockan 19:30 och det är totalt kolmörkt. Efter middag klockan 20:00 blev det skönt med en dusch. En liten groda som höll till i duschrummet och som jag slängt ut två gånger var åter på plats. Oklart hur den kunde komma in.

————————-

2017-11-15 Onsdag

I dag är det hemresa som gäller. Det är 30 mil på en bra huvudväg med många poliskontroller vid byarna. Ser en nordlig dunrygg utanför Campen innan vi lämnar Baobolong Camp strax före 08:00 och kör till Kunkilling Forest Park där vi gör ett försök att se en sällsynt och svårsedd duva, adamawaduva. En lokalguid är kontaktad och möter upp på motorcyklel. Vi går efter en stig då lokalguiden hör duvan. Den sitter högt upp i ett jätteträd och är omöjlig att få syn på. Vi fortsätter efter stigen och snart hörs en annan duva. Den sitter högt men fullt synlig så det blev några fina bilder. Stigen slutade vid Gambiafloden där vi satt en stund på ett par bänkar och filosiferade. Kör nu ut på huvudvägen mot Kotu. Ebou stannar vid ett typ sandtag /soptipp där man kan se gosling’s sparv. Några ex höll till på långt håll i branten. Vi fortsätter och vid nästa stopp skall vi kunna se en uggla. Det brukar sitta 3-4 ex i ett par stora träd. Ebou blev mycket förvånad då ingen enda uggla syntes till. Fortsätter och snart ser vi en strimkungsfiskare på en elledning. Efter ytterligare några mil flög en marabustork över vägen och Ebou kör av in på en liten väg  så att vi skall få se den nära då den landade i ett träd. Vi kör av huvudvägen i en liten by och genast kom hela lågstadieskolan springande efter vår bil. Sedan blev det inga flera fågelstopp efter vägen. Vi gör bara ett kort stopp vid Ebous föräldrarhem som vi passerar. Mycket trafik sista milen mot Kotu.  Köper en vattenmelon och några bananer i ett stånd efter vägen. Vi är åter på vårt hotellrum 17:00. Skönt med ett riktigt bra hotellrum. Det blev middag på Captains Table igen.

————————

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: