Gambiaresan 2017-10-31 – 2017-11-29. Charter med Ving, Sista 2 veckorna

2017-11-16 Torsdag

—————————-

I dag tar vi det väldigt lugnt. Efter frukosten vila på rummet, kollar lite runt fågelmatningen och sedan fruktlunch på altanen. Klockan 13:00 är vi på solstolarna igen. Promenarade efter stranden söderut över Kotu floden och bort till udden. Det blev 2 kilometer fram och tillbaka. 16:30 ger vi oss och klockan 19:00 skall vi träffa Ebou och diskutera en dagstur till Senegal som vi talat med honom lite löst om tidigare. Jodå det var inga problem med att ordna en tur till nationalparken Fathala i Senegal där man kan se några av Afrikas större däggdjur och ett antal fåglar. Han vill ha 550€ för två personer och allt betalt. Vi tyckte det lät väl dyrt men tänkte acceptera ändå. Behöver hämta ut mera pengar så Ebou erbjöd sig att skjutsa oss till Senegambia där vi tagit ut pengar på VISA kortet tidigare. Han erbjöd sig också att vänta medan vi åt middag på en restaurang där. Vi tog närmaste restaurangen och åt en fin fiskmiddag. Vi började fundera på om det inte var på tok för dyrt med 550€ för en dags utflykt och beslutar oss för att avboka resan. På hemfärden avbokade vi på grund av den höga kostnaden. Ebou blev fundersam och frågar vad vi vill betala. 250€ sade Birgitta och efter en stund sade Ebou att han kan göra resan till Senegal för 300€ eftersom han inte hade något annat inbokat just nu. OK, så vi accepterar och betalar honom 300€ i förskott och han skall hämta oss måndag 20/11 klockan 06:30. Så det blir spännande att se hur det kommer att fungera.

——————————

2017-11-17 Fredag

Vi går en promenad på morgonen innan frukost. Går mot norr och förbi infarten till Fajara Golfklubb. Som vanligt är det flera s.k. guider utanför golfklubben som vill guida runt oss. Vi sade nej vänligt men bestämt. Fortsätter en bit på Ocean Road och går ner till stranden som vi följer söderut till vårt hotell där vi direkt går till frukostbordet. 3,4 km blev promenaden på 63 minuter. Efter frukosten blev det lite surf på internet vid receptionen på dess tröga wifi. Frukt lunch på terrassen som vanligt innan vi går till stranden vid 13-tiden. Köpte varsin Baobao/apelsin juice av Ali Baba för 300 dalasi som vi gjort de senaste dagarna. Det går bra att bada i havet då det är ebb annars är det ganska höga vågor. Vid 16-tiden knallar vi ner till Kotu Bridge igen för att kolla efter gråsparv som skall hålla till runt en vattenkran. Det var mycket folk som sprang och tog vatten ideligen så vi såg inga gråsparvar. En fågelguide som tjatat på oss varje gång vi varit till bron frågade oss hur resan till Gorgetown varit. Bra sade vi men vi missade den vitryggiga natthägern. Oj sade han, den finns ju här bara 30 minuters bilfärd bort. Han kunde arrangera bilresa dit och båt för att se den, 100% garanti och pengarna tillbaka om vi inte såg natthägern. Han vill ha 60€ för allt, vi bjöd 50€ som accepterades. Vi bestämde att åka som i morgon, lördag klockan 08:00, så vi betalade 50€ i förskott. Det blev middag på restaurang Boss Lady igen. Vi åt den lokala chicken Yazza och kostade på oss en flaska vitt från Sydafrika för 500 dalasi. (100 SEK).

————————————-

2017-11-18 Lördag

Det blev tidig frukost och i god tid före 08:00 är vi vid Kotu Bridge för att möta vår guide, Pa Jallow. En gulpannad dvärgbarbett håller till i buskaget och visar upp sig fint. Vår guide kommer i en sliten personbil och hämtar upp oss. Vi kör genom Serrekunda, där det var ovanligt lite trafik nu på lördagsmorgonen. Passerar Abuko National Park där vi skådade med Ebou förra veckan. Kör snart av huvudvägen och på smala, sandiga och gropiga gator mot Lambi Lodge, som är en restaurang invid Gambiafloden och tydligen känd skådarlokal. En smal båt är hyrd som vi äntrar omgående. Den har ingen motor utan paddlas fram av två unga killar. Vitryggig natthäger häckar i området  och det verkar vara känt bland skådsrguiderna. Innan vi kom fram till häckningsområdet ser vi en vuxen vitryggig natthäger försvinna in bland mangroven. Boet är en enkel samling kvistar och ett huvud av en vuxen vitryggig natthäger ses bra. Vi glider sakta förbi i vår båt och snart ser vi tre unga vitryggig natthägrar sitta på dagkvist ganska bra synliga och helt stilla. Fick några bilder även om mangroven skymde. Vi fick alltså se 5 ex av den svårsedda vitryggiga natthägern. Det är högvatten nu så småspov, fiskgjuse och drillsnäppan satt på mangrovekvist. Vi återvände till den lilla hamnen och går på en lång brygga ut till restaurangen. Klockan var väl drygt 10:00 när vi återvänder i bilen till Kotu Bridge. Vår guide Pa Jallow vill visa oss runt i området kring Kotu Bridge i kväll 17:00. Vi åt fruktlunch som vanligt och tillbringade eftermiddagen på solstol. Det blev varsin Baobao/apelsin juice igen. Inte lika varmt på stranden som första veckan. Redan 16:15 är vid Kotu Bridge igen och nu ser vi gråsparvarna genast födosöka invid tappkranen. Pa Jallow har ju lovat att visa mig en grön skratthärfågel som jag inte har någon bild på. Klockan 17:15 kom guiden och eftersom en purpurhäger lär ha synts från bron väntar vi där en halvtimma. Vi såg dock inte purpurhägern. Vi promenerade iväg mot Sun Beach Hotell och ner till en liten damm, där vi letade sparvuggla med Ebou förra veckan. Nu såg vi två hadadaibis mycket bra. Fortsätter stigen över risfälten mot stranden. Ingen skratthärfågel syns till. Vi är åter vid bron efter 2,5 timmars promenad och 4 kilometer. Det skymde då vi åter var på hotellrummet.  Det blev middag på Ali Baba restaurang. En flaska vitt av samma märke från Sydafrika kostade 600 dalasi här.

—————————-

2017-11-19 Söndag

Efter en inte alltför tidig frukost promenar vi vägen norrut till golfbabnan. Var väl där 08:30 som var lite sent. 

Ingången till golfbanan

Knappt några fåglar alls utanför som det brukar vara. Ser dock en hane svarthätta födosöka i en buske. En s.k. guid kom och vill visa oss runt på golfbanan. Ingen fågelguide och han var nöjd med lite tips. Vi knallar en sväng med ser egentligen inget annat än de vanliga bulbyerna. Vi går genom en liten trädgård och över risfält fram till stora vägen som vi korsar vid en bro över Kotu Strem. Tomt på Fågel så vi vände snart och gick raka vägen tillbaka till golfbanans ingång. Betalade guiden 300 dirham (60SEK). Efter vägen tillbaka ser vi en hane halsbandssolfågel födosöka i en blommande hibiskus. Promenaden blev 5,8 kilometer på 2,5!timmar. Som vanligt fruktlunch och sedan några timmar på solstol. Vi ger oss 15:00 då vi skall träffa vår kypare Ibrima, klockan 16:00 då han slutar och följa med honom hem för att träffa hans familj och speciellt dottern Katja, som vi sponsrat en termins skolgång. Ibrima berättar att han tjänar knappt 50€ i månaden och har två pojkar som han betalar skolavgiften för så han hade inte råd att betala avgiften för dottern Katja som är 6 år. Vi har betalat 1650 dirham (330 SEK) för henne en termin. Vi åker med en taxi de dryga 4 kilometrarna till Ibrimas bostad i centrala Serrekunda. Gatorna i området är sandiga och av dålig kvalitet. Deras hus har två rum, utan vatten och avlopp som hyres. Det bor flera familjer innan för murarna i enkla hus. Gemensam dusch och toa finns samt en kran att hämta vatten i på gården. Familjen hade också en 6 månaders baby. Elektricitet fanns som kostar extra liksom vattnet. Vi hade med oss lite småsaker som pennor, skrivblock och godis som uppskattades. Ibrima och hans fru var gästvänliga och trevliga. Vi stannade c:a en timma innan vi återvände med taxin. Det blev middag på restaurang Domino. Grillad fisk med ris som var mycket gott.

————————————-

2017-11-20 Måndag

I dag är det Senegal som gäller. Är vid frukostbordet redan 06:00. Ebou var en kvart sen så vi lämnade hotellet 06:45 och kör mot Banjol. Färjan avgår från mitt i staden verkar det som och Ebou parkerar sin jeep på en gata mycket nära färjan. Han vill inte ta med sin bil över Gambiafloden då det är trångt och kaos vid på och avkörning. Han har hyrt en bil med förare i Barra som samhället norr om floden heter. Den hyrda föraren mötte oss och vi klev på en mycket risig jeep. Den startar efter ett antal försök och vi kör mot Senegal dit det är c:a 15 kilometer. Vi fick lämna passen vid gränskontrollen och fick dom stämplade. Strax efter gränsen var det en säkerhetskontroll där vi blev stående ganska länge då det var något problem med förarens papper. Nåja vi kom iväg och körde några kilometer då bilen lade av och något filter måste bytas. Blev väl stående i dryga 40 min innan bilen startar i ett enormt rökmoln. Vi var ju snart framme vid infarten till Fathala Wildlife Reserve. Här har man försökt återskapa ett område till ursprunglig skog och planterat in giraffer, antiloper, vildsvin zebror mm. En frigående ung struts mötte oss vid receptionen. Det växer högt elefantgräs i området och gör sikten begränsad. Jeepen kör på sandiga stigar och det dammar enormt. Kommer fram till ett vattenhål där man klippt av gräset och några vildsvin och några röd colubus apaor håller till. Inte mycket fåglar och dom som finns sitter i motljus. Kör vidare till ett annat vattenhål och där ses en Gigant Giland, som skall vara världens största hjort. Ja den försvann in i det höga gräset ganska fort. Några zebror betar lungt på det avklippta området.  Fortsätter ytterligare några kilometer på den skumpiga och dammiga vägen och stannar på en öppen plats där vi ser halsarna på två giraffer.  Nu stannar motorn på jeepen för gott mitt i heta solen. Ställer oss i skuggan av ett stort träd. Ser högt i ett dött träd en savannblåkråka och en svalstjärtad biätare. Ett holländsk par anländer med chaufför i en fräsch jeep och vi får åka med dom. Fortsätter på smala sandiga och dammiga stigar utan att se några djur annat än en vattenbock som snabbt sprang över vägen. Gör stopp under ett enormt träd och ser i motljus en vittofsad hjälmtörnskata och en gulnäbbad blåkråka.  Föraren av jeepen kör sedan runt en stund för att leta efter noshörningen som det finns ett ex av i parken. Vi ser den inte utan återvänder till centret där en grön mamba på c:a 35 cm håller till utanför toaletten. C:a 2 timmar varade besöket i Fathala Wildlife Reserve. Vi var ganska besvikna med upplevelsen då man mest såg högt gräs och kör runt på sandiga stigar utan att se några djur. Dom höll ju till på några avklippta områden. Återvänder mot gränsen till Gambia där passen åter stämplas. Vi äntrar färjan som denna gång som var mycket liten och trång. 45 minuter tog färden över Gambiafloden och vi är åter vid Ebous jeep 14:30. Han kör till Royal Albert Market mitt i Banjol då han behövde handla lite småsaker. Sedan blev det dags för en sen lunch på en hygglig restaurang. Chicken Yazza fungerade bra som vanligt. Vi är åter vid hotellet 17:00 och Ebou erbjuder sig att guida oss till en fågellokal på onsdag mot att vi betalar dieseln på 20€. Ja det var väl OK. Efter den sena lunchen blev det bara varsin Julbrew vid receptionen på kvällen.

————————

2017-11-21 Tisdag

I dag blev det sovmorgon och sen frukost. Efter förmiddagsvila och ingen frukt på altanen idag är vi på solstolarna vid 13-tiden. Beställde varsin Baobab juice av Alain och varsin liten frukttallrik av en kvinna som säljer på stranden. Så det blev fruktlunch i solstolen på stranden i dag. Vid 15:30-tiden hade vi solat färdigt. Vi promenerade sedan till Kotu Bridge för att få lite motion. Fotar några unga grön skratthärfågel, en gulnäbbad törnskata och en Senegal sporrgök. Det blev dryga 3 kilometer på 2 timmar. Vi åt middag på Boss Lady. Bra mat och billig restaurang.

—————————–

2017-11-22 Onsdag

Tidig frukost och klockan 07:00 hämtar Ebou oss för skådning vid Marakissa, som är en känd lokal med savannliknande skog,  risfält och en å som rinner genom området. Bilresan tog ganska precis en timma till Kingfisher lodge och attraktionen är att åka i en liten kanotliknande farkost i ån. Båten tar bara 3 personer och en lokalguid paddlade längst bak. Vi såg inga nya arter men fick bra bilder på en hona jättekungsfiskare. En liten krokodil vilade på en sandbank. Efter en timma var vi tillbaka vid Kingfisher lodge. En matning med vattenskålar finns och där skall man kunna se tre arter honungsvisare. Dom kommer fram senare på dagen och dricker då det blivit varmt. Vi går en promenad och en marokansk frankolin flyger upp och högt upp ses en småprickig hackspett födosöka. Plötsligt ses en rödstrupig sångare högt upp i ett stort träd. Går ut på stora vägen och till en bro över ån men ser bara dom vanliga hägrarna. Åter vid Kingfisher lodge bänkar vi oss med utsikt över vattenmatningen. Långstjärtad glansstare kom och plötsligt kom en fläckig honungsvisare och stannade en stund. Ett par gulstrupig grönbulbyl, en aftontrast med flera arter kom fram vid 12:30 tiden. Vi ger upp väntan på de andra honungsvisarna klockan 13:00 och kör mot vårt hotell. Kör till Senegambia och Birgitta tar ut lite gambiska dalasi. Vi blev ju sena och går genast till stranden och beställer en frukttallrik som avnjöts på solstolen. Det blev åter middag på Boss Lady med en flaska vitt.

—————————–

2017-11-23 Torsdag

Efter frukosten 07:30 tar vi det lugnt och vid 10-tiden går vi och handlar lite frukt. Vi 12-tiden fruktlunch som vanligt på altanen och vid 13-tiden är vi på solstolarna igen. 

Plötsligt kom en blåsorkester och spelade marchmusik
Hästar med sulky på stranden

Alain serverade oss sin Baobab juice för 300 dalasi igen. Strax efter 16:00 går vi ner till Kotu Bridge igen och fortsätter till reningsdammarna där vi betalade 50 dalasi per person i inträde. Det var hägrar och smådopping som vanligt. I ett snår födosöker en senegalpapega och några halsbandsparakiter. Åter vid bron ser vi jättekungsfiskaren jaga och plötsligt kom en hona didrikglansgök ganska nära. En övervintrande gransångare och ett par dvärgsolfågel höll kort till i mangroven. Nästan 2 timmar tog promenaden på 2,5 kilometer. Sedan blev det middag på Tandoor, en indisk restaurang, där vi åt en utmärkt fisk masala.

————————–

2017-11-24 Fredag

Efter frukost 07:30 går vi en kort sväng ner till Kotu Bridge. Stöter genast på en guide som kan visa oss rallbeckasin. Han accepterar 10€ efter att först begärt 20€ för guidningen som sker till fots från bron i kväll 16;00. Vi upptäckte ett gömsle söder om bron där några vitkronad snårskvätta höll till i dunkelt under mangroven. Efter en timma och 2 kilometers promenad återvände vi till rummet och tar det lugnt på altanen. Efter den vanliga fruktlunchen intar vi solstolarna. 

Aladin server oss den vanliga juicen av Baobab frukten

Lite molnigt i dag och inte lika varmt. Klockan 16:00 är vi åter vid bron och guiden väntar på oss. 

Vi skall gå, oklart hur långt, till ett ställe där det med 100% skall ses minst en rallbeckasin. Guiden drar i väg i hög gångfart runt risfälten, så det blir ganska svettigt. Efter c:a två kilometer kommer vi till en typ stig där man får kliva på bildäck som fyllts med sand ungefär 200 m ut i mangroven. 

Vi lämnar gömslet utan att ha sett rallbeckasinen

Vi kommer till ett gömsle med utsikt över en öppen yta i mangroven. Här har guiden alltid sett rallbeckasin men i dag visar sig bara en gluttsnäppa. Ett antal gransångare och en smyckesolfågel födosöker i mangroven. Efter en halvtimme ger vi oss av på den knöliga stigen mot en intilliggande lokal. Guiden får tips av en annan lokalguid som vi möter om att rallbeckasinen synts till vid en lokal intill och han sätter högsta fart dit. Väl framme ses bara en afrikansk jacanda och en korprall. Vi ger upp och knallar tillbaka då klockan blir 18:00. En pärlsparvuggla ses högt i ett träd då vi närmar oss bron. Guiden fick sina 10€ trots att vi inte såg rallbeckasinen. Han skulle visa oss den en annan gång gratis. Det blev en rejäl kvällspromenad på 4,7 kilometer och dryga 2 timmar. Middag på Captains Table med en karaff vitt.

—————————

2017-11-25 Lördag

Frukost 08:30 och sedan lugn förmiddag på altanen. Lunch med frukt som vanligt och sedan till stranden och intar solstolarna. Aladin kommer med Baobab juicen vid 14:30 som vanligt. 16:30 går vi vår vanliga kvällspromenad till Kotu Bridge och fortsatte till Hotell Palm Beach, som ligger vid utloppet av Kotu Strem. C:a 20 senegaltjockfot står på sandreveln och det är ebb. Annars samma vadare som tidigare. En och en halvtimma tog promenaden på 3 kilometer.  

Vi åt middag på Tandoor, övre plan
Fin utsikt över det lilla torget

Vi åt middag på den indiska restaurangen Tandoor,  nu på övre plan med utsikt över det lilla torget.

—————————–

2017-11-26 Söndag

Efter frukost 08:30 går vi en promenad ner till Kotu Bridge. Nu sitter jättekungsfiskaren på elledningen i bra medljus. Klockan är 09:00 och redan mycket varmt. En ung didrikglansgök håller till i ett buskage och matas fortfarande av sin fostermamma som är en svartnackad vävare. Fortsätter stigen till den lilla dammen men helt fågeltomt. På tillbakavägen födosöker två ex afrikansk paradismonark i ett högt träd. Promenaden blev dryga 2,5 kilometer på två timmar. Lunchar på altanen igen innan vi är på solstolarna igen vid 13-tiden. Då går vi en promenad norrut efter stranden tills klipporna sätter stopp. Tre kilometer på  44 minuter. Blir på stranden till 17:30. Middag på restaurang Aladin.

——————–

2017-11-27 Måndag

Tidig frukost denna morgon, redan 06:30. Planerat en tidig skådartur till Bijilo NP dit det är c:a 5 kilometer helt nära Seregambia. En fågelguide kör oss dit i sin 4-hjulsdrivna bil. Han vill ha 600 dalasi och då hämtas vi om två timmar. Stannar vid en infart där det står Monkey Park. Biljettförsäljningen var inte öppen ännu då vi var där före 08:00. Promenerar på sandig stig utan guide då vi sagt ifrån vänligt men bestämt. Snart ser vi aporna, västlig grön markatta, som håller till efter stigen och är vana att bli matade. Vi köpte inga nötter. Tunnt med fåglar bland höga träd och palmer. När vi kom närmare stranden blev terrängen mera öppen buskmark. Vi ser svalstjärtad biätare, dvärgbiätare, brun babbler, senegalsporrgök, larmfågel, rödnäbbad näshornfågel, gråtoko, aftontrast, vävarfåglar m.fl. Inga nya arter alltså. Efter dryga två timmar och 3 kilometer är vi åter vid infarten. Betalade nu inträdet på 100 dirham/person och köper varsin kall dryck. Det är rejält varmt nu då klockan är 10:00. Åter vid vårt hotell så tar vi det lugnt. Fruken var slut så ingen fruktlunch på altanen i dag. Vid 13-tiden är vi på solstolarna igen för sista gången. Går en promenad efter stranden söderut över Kotu Strem och förbi udden. Tre kilometer fram o tillbaka på 40 minuter. Vi beställde frukttallrik av vår fruktlady och Baobab juice av Alain en sista gång. Vid 16:30-tiden går vi till hotellrummet för dusch och sedan middag på Boss Lady.

————————

2017-11-28 Tisdag

Tar tidig frukost även denna sista dag. Går sedan en sväng ner till Kotu Bridge. Vår tidigare guiden som skulle visa oss rallbeckasinen var där och vill göra ett nytt försök. Jättekungsfiskarhannen satt fint på elledningen i bra medljus. Vi går bort till den lilla dammen där rallbeckasinen skall ha synts till men inte nu. Fortsätter till Beach Hotell där vi ser en ung skrattmås bland de gråhuvade. Vänder och passerar bron en sista gång. På hotellrummet vid 10:30 tiden. Det blev dusch och packning av väskorna. 13:00 ställer vi väskorna vid receptionen och äter en lätt lunch invid stranden. Ebrima serverade och han var glad över telefonen och vi gav ytterligare pengar till Katjas nästa termin. 15:00 går vi på bussen till flygplatsen. Incheckningen går bra även om dom nu vägde handbagaget och min fotoryggsäck vägde 12 kilo. Handbagaget får bara väga 6 kilo. Efter lite parlaver fick vi ta med ryggsäcken med kamerautrustningen. Planet avgick på utsatt tid och efter 2,5 timmar mellanlandar vi på Grand Canaria. Där står vi en dryg timma innan vi lyfter mot Stockholm.

—————————

2017-11-29 Onsdag

Planet landar 40 minuter före utsatt tid klockan 03:30. Det gick smidigt genom tull och passkontrollen. Väskorna kom snabbt och vi går till utgången mot tågstationen. Beställde biljett till 06:34 tåget som går direkt till Sala. Under tiden vi väntade byter vi skor och tar fram täckjacka. Tar varsin kaffe med smörgås. Tåget gick i tid och 07:36 var vi i Sala. Beställde taxi från tåget och den skulle bli lite sen så vi fick vänta en dryg halvtimma. Det regnade och var kulet.  Ungefär 08:30 var vi hemma igen efter en fantastisk resa. Det är  +4 och regn i luften. Vi åker till Åkrahallen och handlar. Krattar sedan halva gräsmattan.

————————-

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: