Marockoresan 2018 med husbil del 1 – 14 – 25 januari. Färden ner till Marocko. 

2018-01-14 Söndag

Kvart över åtta kör vi mot Varberg där en större gulbena håller till vid Smedsgård ute på strandängarna. Det är mulet och -2 grader. Vi kör via Örebro och E20 till Göteborg. Det är torrt på vägarna, bara lite snö i markerna och efter Skara är det helt bart. Trafiken flyter på bra och 14:30 är vi framme vid Smedsgård. Det gick bra att parkera och vi promenerade den korta biten till grinden ut på strandängarna. Det står några skådare långt ut och spanar så vi passerar över den bastanta spången. Dom tur var så var det fruset så man sjönk inte ner i leran. Den större gulbena syns inte då vi kom fram till de som spanade. Det blåste kallt och Birgitta återvände snart till bilen. Plötsligt ser en skådare fågeln och vinkar så jag går dit men gulbenan flyger och landar hyggligt nära så den syns bra i tuben. Fick en bild på den i dåligt ljus och långt håll.

166857896-2421760956.jpg

Större gulbena syns på långt håll

Efter en dryg timma är jag tillbaka i bilen och vi kör till ställplatsen vid Lövstavikens Båtförening. Bra platser i hamnen och vi var den enda husbilen. Man betalar i en automat, 160:- för en natt med el + 50:- för vatten och tömning, alltså totalt 210:-. Det började blåsa rejält under kvällen och var noll grader.
Körde: 515,8 km

Trippmätaren vid start: 117306

————————————————

2018-01-15 Måndag

Lämnar Lövstavikens Båtförenings ställplatsen vid tiotiden efter en blåsig natt. Vi kör till Fynda Falkenbergs Köpcentrum och strosar en stund. Birgitta handlar två blusar. Kör sedan till Engelsons Postorder och besöker deras butik för fritidskläder. Jag köper en vindjacka och ett par termobyxor. Ringanden rapporterats från Vallås våtmark i Halmstad så vi stannar där då vi ändå passerar Halmstad. Vi ser den honfärgade ringanden ganska omgående i dammen där den födosöke ivrigt.

Ringand, hona

Mulet och dåligt fotoljus. Plötsligt ser jag en kungsfiskare sitta helt nära dock skymd bakom grenar.

Kungsfiskaren satt plötsligt på en gren helt nära

Skrattmås, gråtrut, gräsand och vigg fanns också i dammen. Efter en dryg timma fortsätter vi till ICA affären i Vallås och handlar samt äter lunch i bilen. Sedan fyller vi på gasol vid Gasolfyllarna i Halmstad innan vi fortsätter de 14 milen till Malmö och ställplatsen vid Andelshamnen Lagunen i Limhamn. Torrt på vägen med kraftig blåst. Vi kom att passera centrala Malmö på vägen till Limhamn. Det står redan tre husbilar på ställplatsen då vi ankommer dit vid 16-tiden. 180:- för en natt med el. Vi tar det lugnt med middag i bilen.

Körde: 194,9 km

——————————————–

2018-01-16 Tisdag

Vi lämnar ställplatsen Andelshamnen Lagunen i Limhamn vid tiotiden.

Utsikten från ställplatsen mot Öresundsbron

Det regnade på tidiga morgonen men nu uppehåll och växlade molnighet samt +4 grader. Vi kör till Biltema i Malmö där vi strosar omkring och handlar lite bra att ha saker. Äter varsin semla med kaffe innan vi vid tolvtiden kör mot norra hamnen varifrån färjan avgår 16:00. Vi parkerade utanför incheckningen och inväntar 14:00 då incheckningen öppnar. Strax före 15:00 kör vi ombord som enda husbil tillsammans med tre personbilar och efter alla långtradare. Vi hade ju beställt el och kom nära elanslutningen så det räckte med en kort sladd. Går omgående till hytten och vilar innan vi strax före 17:00 går till matsalen och äter middag à 16€ per person.Färjan anlände på utsatt tid 00:45 onsdag och vi kör till ställplatsen vid IKEA Lübeck dit det var 16 km. Här finns inga faciliteter, förutom jättebra gratis wifi som IKEA bjöd på och så är det gratis.

Körde: 38,2 km

———————————-

2018-01-17 Onsdag

Redan då vi körde av färjan i Travemünde så hördes ett missljud som kom från H framhjul. Lämnar ställplatsen vid IKEA Lübeck 09:30 och missljudet finns kvar så vi kör till närmaste Fiat verkstad som vi sett ut.

Här kör vi in till Fiatverkstaden

En verkmästare talar engelska så han åker med runt kvarteret och lyssnar på missljudet. Sedan kom en reparatör och kör in bilen för undersökning. Det var damasken runt H drivknut dom gått sönder och orsakade missljudet. Efter en timma var ny damask monterad och vi betalade 74€. Kör nu söderut mot en ställplats i Witzenhausen dit det är 350 km. Det regnade och var vått på vägen mest hela tiden. Tunt snötäcke på högt belägna platser och mellan +1 till +3 grader och tidvis kraftig blåst. Solen tittade faktiskt fram vid några tillfällen. Mycket trafik men det flöt på bra och efter halva vägen stannar vi vid Raststätte Allertal där vi tankar och fikar. Vid 15-tiden är vi framme vid Whonmobilstellplatz Joseph-Pott-platz i Witzenhausen.

Karta över ställplatsen

5€ för 24 timmar betalas i automat och 0:50€ för elen per khw.

Lidel affären låg helt nära

Lidel låg helt nära så vi går dit och handlar lite frukt. Snöblandat regn kom och gick under eftermiddagen och kvällen.
Körde: 356,1 km

———————————–

2018-01-18 Torsdag

Regnig morgon och bara +2 då vi lämnar Whonmobilstellplatz Joseph-Pott-platz i Witzenhausen vid 09:30 tiden. Framhjulen behöver efterdras efter gårdagens verkstadsbesök. Vi söker Fiat verkstad i närheten via Fiatappen som fungerat bra tidigare men nu kom vi till två verkstäder som förmodligen var nedlagda. Så småningom hittade vi en däckverkstad som kollade hjulbultarna på alla hjulen. Nu efter dryga en och enhalvtimma fortsätta söderut mot Ettlingen. Följer motorväg Nr.7 mest hela tiden. Det blåste en kraftig sidvind och regnskurar avlöste varandra. Stannar vid en rastplats vid Wettau där vi tankar och fikar. Det sken upp och solen tittade fram. Då vi lämnade motorvägen och närmade oss Ettlingen vid 16-tiden så började det regna igen då vi kom till ställplatsen som ligger centralt och var gratis.

Karta över Ettlingen

2€ för 8 timmars el var billigt.

En så kallad mix parkering som är gratis i 48 timmar

Vi går en kort promenad innan vi gör middag i bilen.

Körde: 377,5 km

————————————

2018-01-19. Fredag

Lämnar ställplatsen i Ettlingen vid niotiden. Mulet och regnskur samt +7 grader då vi kör söderut. Mycket trafik som vanligt men det flöt på bra. Lämnar nu Tyskland och kör in i Frankrike. Vid tolvtiden stannar vi vid Aire de Service de Besançon-Campoux och tankar samt äter lunch i bilen.

Ställplatsen med plats för 5 bilar. Gratis med vatten och tömning.

Vid 15-tiden är vi framme vid ställplatsen i Cousanse som ligger centralt och är gratis. Betalade motorvägsavgift 2 gånger på sammanlagt 38€.

Vårblommor att plantera ut redan i januari

Den centrala gatan i Cousanse
Minnesplats i centrala Cousanse

Det började regna då vi gick en promenad till centrum och sedan handlar vi lite frukt och grönt i en större livsmedelsbutik. Middag i bilen.

Körde: 443,5 mil

————————————-

2018-01-20 Lördag

Lämnar ställplatsen i Cousanse vid 08:00 tiden och kör mot Montpellier. Det är mulet och småregnar lite till och från. Följer motorvägen till Lyon och sedan A7:an söderut efter Rhóne dalen. Bra väg och mycket trafik. I dag betalade vi också motorvägsavgift två gånger på totalt 60€. Framme vid ställplatsen Aire de Camping-Car, Villeneuve les Maguelone klockan 13:30. Betalade 12:50€ i en automat för en natt med el.

Infarten till ställplatsen

En stor grind öppnas med kod på kvittot. På en inhägnad asfalterad plats står ett tjugotal husbilar.

Bra platser på asfaltsplanen

Bra platser med el och vatten framdraget till platserna. Det är växlande molnighet och +12 ungefär.

Vinfält efter vägen ner till havet

Efter lunch i bilen går vi en promenad ner till stranden av en stor lagun. Flera hundra större flamingo födosöker i det grunda vattnet.

Säkert flera hundra större flamingo födosöker i det grunda vattnet

En flock på säkert etthundra skärsnäppor ses liksom lika många skrattmåsar och några medelhavstrutar och gravänder samt en silkeshäger. Vi såg också en svart rödstjärt.

Körde; 433,7 km

———————————–

2018-01-21 Söndag

Fin morgon med växlande molnighet och +15 grader då vi lämnade ställplatsen Aire de Camping-Car, Villeneuve les Maguelone vid 08:30 tiden. Efter att tankat i utkanten av Montpellier så kör vi motorvägen mot spanska gränsen. 27€ kostade det. Fortsätter mot Barcelona som vi passerar öster om. Bra vägar och nästan inga långtradare på söndagen. Betalade motorvägsavgift ytterligare två gånger på totalt 20:75€.

Infarten till ställplatsen Area 340

Framme vid ställplatsen Area 340 i Roda de Bara strax öster om Tarragona 13:30. Betalade 12€ för en natt med el. Bra ställplats under tallar men störande trafik. Solen skiner och det är +24 grader så vi sitter ute och äter lunch.

Satt ute och åt lunch för första gången på denna resa

Skönt med sol och värme. Vid 15-tiden promenerar vi ner till havet.

Vi gick en promenad till stranden

En lång sandstrand som såg inbjudande ut. Vi ser bl.a svarthakad buskskvätta, ringduva, svart rödstjärt. Efter en timma och dryga två kilometer är vi tillbaka vid bilen och sitter i solskenet och tittar på blommande mandelträd på ett fält jämte ställplatsen. Rödhake och bofink håller till där. Det blev middag i bilen.

Körde: 433,3 km

————————————

2018-01-22 Måndag

Lämnar ställplatsen Area 340 i Roda de Bara vid 08:30 tiden och kör mot Valencia. Nu har vi avregistrerat betalvägarna i navigatorn. Vi följer i stort sett A7 hela tiden och den går ofta parallellt med betalvägen. Klart väder med + 17 grader på morgonen. Det blåste kraftigt ett par timmar på förmiddagen. Mycket trafik som vanligt men det flöt på bra och vid 12:30 tiden är vi framme vid ställplatsen Area Campingcar La Marina, El Saler, Valencia.

Infarten till Campingcar La Marina

En ställplats med 70 platser varav de flesta var besatta. Ingen el men vatten och tömning, 12€ för en natt. Härlig sommarväder med +24 grader så vi sitter ute och äter lunch. Går sedan några hundra meter till centrum av El Saler och handlar lite frukt i en minimal butik.

Gångvägar byggda över sanddynerna

Promenerar därefter ner till Medelhavets strand som var imponerade lång.

Jättelång sandstrand

Fina gång och cykelvägar efter kusten.

Varsin kopp kaffe typ expresso blev det

Vi tog varsin kaffe kopp på en liten restaurang. Svarthakad buskskvätta, rödhake, svart rödstjärt, sammetshätta och gransångare sågs i tallskogen. Middag i bilen.

Körde: 307,0 km

———————————-

2018-01-23 Tisdag

Vi lämnar ställplatsen Area Campingcar La Marina, El Saler, Valencia 08:30 efter att betalat 8€ för en natt utan el. Vi kör mot Murcia och en Carrefour affär där vi tänker handla. Ungefär 20 mil dit efter väg A7 mestadels. Framme vid 11:30-tiden och parkeringen runt affären är avstängd för högre fordon än 2 meter och det fanns ingen annanstans att parkera. Som tur var så låg det en Lidel affär intill där vi kunde parkera så vi handlar där i stället. Solen skiner och det blir riktigt varmt på dagen. Vi äter lunch i bilen innan vi fortsätter mot ställplatsen Anibal utanför Águilas. Den ligger jämte en Repsol bensinmack. Man betalar i macken och får en nyckel till vattenpåfyllning och tömning. 10€ för en natt med el. Vi tankade och jag tvättade bilen på en utmärkt tvättanläggning.

Infarten till ställplatsen

Härligt väder i dag också

Det var omkring 30 husbilar, varav 3 svenska bilar förutom vi, på den utmärkta ställplatsen som låg inhängnad. Middag i bilen.

341,6 km

————————————-

2018-01-24 Onsdag

Lite kylig morgon då vi återlämnade nyckeln till hänglås för vattenkranen och luckan till tömningen och återfick depositionsavgiften på 10€. Fyllde på gasol också, dryga 20 liter för 13€.

Ställplatsen ligger bakom bensinmacken

Lämnar sedan ställplatsen Anibal och kör mot Marbella. Fortsätter på motorvägen A7 mest hela tiden som går genom ett kuperat landskap relativt nära havet. Stora arealer ligger under plast och växthus av alla slag ses på sluttningarna. Inte så mycket trafik så det rullar på bra. Hade sett ut en ställplats några mil innan Marbella, Camper Area El Rincon som såg bra ut. Vi kom in bakvägen på trånga gator och den var fullbelagd så det var bara att backa ut igen. Vi åker till den betydligt större Area Malaga Beach c:a 14 km närmare Malaga.

Vi fick en plats utan el

Här finns det 100 platser men bara 3 var lediga då vi kom dit klockan 13:00. Vi fick en hygglig plats utan el, men störande trafik hörs hela tiden.

Grinden är låst med kodlås

En lång strandpromenad passerar precis utanför ställplatsen som är inhängnad och en grind öppnas med kodlås.

En lång strandpromenad in mot centrum

Vi promenerade in mot centrum förbi bostäder och några öppna restauranger.

Munkparakiter höll till i och runt en palm

I en palm höll några högljudda munkparakiter till. Stannar till vid ett café intill stranden och beställde varsin kopp varm choklad. Det var hyggligt varmt men lite tunna moln kom upp. Åter vid bilen 17:00 efter tre kilometers promenad. Middag i bilen.

Körde: 323,6 km

————————————–

2018-01-25 Torsdag

Vi lämnar ställplatsen Area Malaga Beach vid 08-tiden efter att betalat 10€ för en natt utan el. Vi kör väg A7, som är icke betalväg till Algeciras och en ställplats centralt nära ett köpcenter. Vi behöver ju bunkra upp innan överfarten till Marocko. Här skall man också kunna köpa färjebiljetter till Marocko. Vi hittar en stor asfaltsplan men den var avstängd med bommar. Vi parkerar utanför Carrefour och handlar där samt tar ut lite euro i en bankomat. Vi beslöt att köra till samma camping som vi stod på förra året innan vi åkte över till Marocko. Så vi kör de dryga 3 milen till Camping Valdevaqueros dit vi anlände vid 13-tiden och fick en bra plats intill servicebyggnaden.

Infarten till camping Valdevaqueros
Bra plats intill servicebyggnaden

Betalade 17€ för en natt med el och beställde färjebiljetter till Marocko. Denna gång åker vi från Tarifa och till Tanger City. Priset för en öppen tur och returbiljett hade gått upp med 100€ sedan förra året och vi fick betala totalt 284€ för biljetterna. Färjan avgår 12:00 i morgon från Tarifa. Vi äter lunch i bilen och går sedan en promenad ner till stranden. Det blåste kyligt från havet och var mulet så vi återvände ganska omgående till bilen. Jag tvättar av bilen och torkar den. Det blev middag i bilen. Några regnskurar kom under sen kväll.
Körde: 187,3 km

———

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: