Marockoresan 2018 med husbil del 2. Moulay Bousselham till Marrakech

2018-01-26 Fredag

Vi lämnar Camping Valdevaqueros vid 09:00 tiden och kör de sju kilometerna till Tarifa där vi stannar vid Lidel och handlar lite smått som vi glömde tidigare. Fortsätter sedan in till centrum och letar upp en bankomat och tar ut lite euro. Kör sedan ner till hamnen där vi är i mycket god tid och får våra biljetter samt betalade resterande 241:40€ då vi betalade deposition 42:60€ till campingen i går. Vi åkte med Inter Shipping och färjan kom inte in till hamnen förrän 11:45. Den var av typ katamaran och man kör in från sidan tillsammans med de gående passagerarna.

Kör ombord på färjan från sidan 12:15 avgår färjan och vi kom långt bak i kön för att få passet stämplat för visum. Vi har ju hört att det var mycket viktigt att få nummer instämplat i passet som vi fick förra året. Birgitta fick ett nytt nummer instämplat men inte jag så det uppstod ganska mycket förvirring innan vi förstod att det gamla numret från förra året också gällde. Efter en timma på en ganska gungande färja så anländer vi till Tanger City. Det gick mycket smidigt att passera passkontrollen och en tjänsteman fyllde i blanketten för bilen och gick in och kollade i ett skåp över diskbänken. Sen var det bara att passera. Utanför stannade vi och växlade 200€ till 2100 MAD. Jag hade ju simkortet från Marocko Telekom kvar sedan förra året så en person som tycktes kunna ordna med det mesta fick telefonnumret och stack iväg till en Marocko Telecom butik i närheten. 200 MAD kostade 10 gigabyte surf och så ville han ha 100 MAD för att han ordnade det. Det blev väl lite dyrt men nu kunde vi ju surfa. Det var mycket trafik genom Tanger och lång kö innan vi kom ut på motorvägen. Det var 120 kilometer till Moulay Bousselham och campingen där. Lite trafik på motorvägen och det kostade 56 MAD i avgift. Vid 15-tiden kör vi in på campingen och tar samma plats som förra året.

Vi tog samma plats som förra året Det var kyligt i luften och växlade molnighet. Vi satt i alla fall ute och fikade innan solen försvann. Middag i bilen. Körde: 146,8 km ——————————–

2018-01-27 Lördag

I dag tar vi det lugnt på campingen. Det är kyligt i luften och full sol. Vi skall tvätta och hörde oss för under gårdagen. Tvättmaskinerna sköts från restaurangen och då vi kom med tvätten 09:00 så var det kö och vi fick återkomma om två timmar. Nåja vi går en runda runt campingen och fågelskådar. Ser bland annat en grönsiska som blev ny Marocko art. Är tillbaka vid restaurangen strax före 11:00 och då är det fortfarande kö så vi får vänta ytterligare en timma då vi inte betalat. Betalade så 30 MAD och återkom 12:00. Fortfarande kö så vi fick vänta tills 12:30 innan vår tvätt kom in i maskinen.

Soporna hämtas med häst och vagn

Efter lunch och fika i solsken går vi en runda runt campingen igen och skådar.

Får betar på campingen Ny Marocko art blev sparvhök. Middag i bilen. —————————–

2018-01-28 Söndag

Kylig och mulen morgon. Vid 09:30 tiden promenerade vi de branta trapporna upp till centrala staden. På vägen upp är det fin utsikt över lagunen Merja Zerga.

Fin utsikt över lagunen Merja Zerga Vi går gatan fram till slutet på höjden med utsikt mot Atlanten.

Gatan slutar vid en rondell med utsikt över Atlanten Det blåste kyligt och vi gick inte ner på stranden. Fortsätter på gatorna längs kusten norrut ända till Villa Bela. Vi går samma rutt dom förra året. Vänder hemmåt förbi den stora moskén.

Vi går förbi den stora moskén Stannar vid ett café med utsikt över lagunen och beställer varsin marockanskt te. 5,3 kilometer blev promenaden på dryga två timmar. Molnen lättade lite och det blev varmt i solen då vi åt lunch utanför bilen. Vid 15-tiden går vi ett varv runt campingen igen och skådar. Inget nytt denna gång. Det blev kyligt igen vid 16-tiden då solen gick i moln. Middag i bilen.

—————————–

2018-01-29 Måndag

Bokade en guide för att se kapuggla i dag. Klockan 09:00 träffar vi honom utanför infarten till campingen. Han kom i en ganska risig spanskregistrerad bil som han enligt uppgift lånat av sin bror. Lokalen ligger på motsatta sidan av lagunen Merja Zerga och det är 22 kilometer dit. Kapugglan håller till på fuktiga strandängar och är mycket sällsynt. Vår guide, dom inte verkar kunna så mycket om fåglar och har dessutom ingen kikare, säger sig veta var Kapugglan håller till. Det är mulet och lite kyligt. Vi kör av den större asfalterade vägen och in på en liten typ traktorväg ner mot sjön som är omgiven av odlingar. Det odlas mycket potatis på friland och jordgubbar i låga växthus av plast som täcker stora arealer. Traktorvägen är lerig och gropig och slutar vid en blöt äng.

Biotop för kapuggla Guiden tar på sig stövlar och drar ut på ängen för att stöta upp ugglan. Han går fram och tillbaka i det höga gräset. Under en timma går han fram o tillbaka i stora cirklar men ingen uggla syns till. En brun kärrhök flög över och en svartvingad glada satt en kort stund i en hög buske. Hundratals kohägrar och några silkeshägrar höll till i omgivningen.

Vi stannade utanför ett stort växthus där bananer odlas Vi kör nu till en annan lokal några kilometer västerut förbi stora jordgubbsodlingar.

Jordgubbsodlingar i plasväxthus

Stannar vid ett jättestort växthus där det odlas bananer.

Det plöjde med häst.

Här plöjer man med häst

Vi går ner mot den sumpiga ängen och guiden frågar lokalbefolkningen om ugglan och den brukar tydligen hålla till i några buskage.

Ingen kapuggla hittades denna gång Här är mycket aktiviteter på fälten och häst användes för plöjning. Vi såg ingen kapuggla utan bara en minervauggla. Efter drygt tre timmar så är dippen ett faktum och vi återvänder till campingen. Jag betalar 400 MAD till guiden. Resten av dagen blir lugn och kollar på fåglar utanför husbilen.

Palmduva

Svart rödstjärt, hona

Bofink, african , hane

Vi tvättar två maskiner och skall hänga upp på tork i morgon. ———————————-

2018-01-30 Tisdag

Lugn morgon. Mulet i dag också då vi spänner upp tvättlinorna på tidig förmiddag.

Solen tittade nästan fram

Det är nästan så solen vill skina igenom vid några tillfällen. Det torkar trots allt hyggligt bra.

Utsikt mot lagunen Merja Zerga

Efter lunch går vi en promenad till marknaden i centrala Moulay Bousselham.

Här köpte vi lite frukt

Där säljs grönsaker, frukt, fisk och kött. Vi köper några äpplen, päron och apelsiner. Efter fikat vid 15-tiden går vi ner till fiskehamnen och fotograferar måsar.

Fotograferade måsar i hamnen

Där var silltrut, rödnäbbad trut, medelhavstrut, skrattmås, långnäbbad mås och en flock kentisk tärna. Middag i bilen.

————————–

2018-01-31 Onsdag

Vi lämnar campingen i Moulay Bousselham strax före 09:00 efter att betalat 400 MAD för 5 nätter med el. Mulet och +12 ungefär. Vi kör mot Kenitra dit det är dryga 10 mil och den lilla långsmala sjön Lac Sidi för att fågelskåda. Vi var ju där förra året också. Mycket trafik genom centrala Kenitra. Väl framme vid sjön stannar vi vid norra delen. Här håller kamsothöns till. Några rödhuvade dykänder, en marmorand, två skedänder, två styltlöpare och ett par krickor syns på långt håll allra längst norr ut. En sammetshätta och två talgoxar ses också. Fortsätter sedan söderut till parkeringen och infarten till Lac Sidi Boughaba NP. Parkeringen håller på och rustas upp men är inte färdig så vi får vända på den smala vägen.

Parkeringen rustas upp

Nedanför parkeringen ligger c:a 20 kopparänder, hanar, honor och ungfåglar. Ser också en skäggdopping. Promenerar ut till gömslet då en brun kärrhök flyger över.

Dåligt med fåglar vid gömslet

Tunnt med fåglar vid gömslet men några brunänder och en smådopping syns. Återvänder till bilen vid 12:30-tiden och gör lunch. Kör sedan till Marjane i Kenitra och handlar.

Kryddor i lös vikt finns det gott om på Marjane

Fortsätter därefter till Camping La Chenaie som ligger centralt i Kenitra. Lite tråkig camping som har 50 platser.

Infarten till camping La Chenaie

Kom dit 16:00 och strax kom en rejäl regnskur. Det blev middag i bilen.
Körde: 131,6 km

————————-

2018-02-01 Torsdag

Vi lämnar Camping La Chenaie i Kenitra vid 09:00 efter att betalat 60 MAD för en natt med el.

Vi lämnar Campingen i Kenitra

Motorlampan har börjat lysa och indikerar att man skall kolla motorn.

Motorlampan lyser -check energi-

Allt verkar dock fungera som det skall. En Fiat represerant finns i närheten men det var bara försäljning och vi hittade inte till adressen för verkstaden så vi kör vidare till Mohammedia som är en förstad till Casablanka. Vi kör motorvägen och betalar tre gånger totalt 74 MAD som vi tyckte var dyrt på de knappa 10 milen. Vi är framme vid Camping Said vid 11-tiden och kör in på den lilla familjeägda campingen.

Camping Said är en liten trevlig familjeägd camping

Betalade 100 MAD för en natt med el i förskott. Solen silar genom molnen och det är riktigt varmt. Sitter utanför bilen och fikar innan vi går en promenad ner till stranden. Man går genom ett område med nedlagda hyreshus och en väg efter stranden ligger högt med brant sluttning ner till en stenig strand. Vi ser några tofslärkor och en flock med 15 roskarlar på klipporna. Fortsätter tillbaka till campingen via gator förbi en annan stor camping. Efter lunch utanför bilen går vi en sväng till ner till stranden. Många bilar från lokalbefolkningen kör till stranden och kollar utsikten verkar det som.
Körde: 113,5 km

—————————

2018-02-02 Fredag

Vi lämnar Camping Said vid 08:30 tiden och kör mot Marrakech. Det är växlande molnighet och +13 ungefär. Vi kör ut på motorvägen och det är mycket trafik då vi passerar Casablanka. Det kom ett par korta regnskurar. Det flyter på bra och efter c:a 20 mil stannar vi vid ett Rastställe och fikar.

Typiskt Rastställe efter motorvägen

Vi siktar ju på en verkstad strax innan Marrakech för att kolla varför motorlampan lyser. Det visar sig att dom bara hade Ford service och Fiat verkstaden låg ytterligare 8 kilometer närmare centrum av Marrakech. Nu blev det riktigt mycket trafik och mycket trångt att parkera utanför Fiatverkstaden. Kom fram strax efter 13:00 och personalen var på lunch. Återkommer klockan 15:00. Vi lunchar i bilen och åker sedan till den tilltänkta campingen. Den låg lite knepigt till på smal väg sista biten. Hittar camping Le Realis de Marrakech bakom en hög mur.

Infarten till camping Le Realis de Marrakech

Vi kör tillbaka till Fiatverkstaden och får tid tills på måndag klockan 08:00 för att kolla motorn.

100 ganska trånga platser på campingen

Återvänder och checkar in på campingen som har 100 ganska trånga platser.

Färgglada lampor lyste upp framför restaurangen

En hygglig restaurang fanns så vi beställde lamm tajine tills 18:15. Det blev också en flaska rött hyggligt marockanskt vin. Total kostnad inklusive dessert blev 350 MAD. (dryga 300 SEK)
Körde: 293,1 km

—————————-

2018-02-03 Lördag

Solig morgon efter en kylig natt. I dag tar vi oss in till centrala Marrakech med taxi från campingen är det c:a 15 kilometer. 100 MAD (90 SEK) kostar färden in till Jemaa el-Fna, det stora turisttorget. Vi var ju här förra året också så vi känner igen oss.

Många hästsjkutsar som väntar på kunder

Går förbi alla hästsjkutsarna ut på torget där ormtjusarna håller till.

Birgitta kollar in ormtjusarna

Birgitta och ormen

Birgitta ville kolla ormarna på närmare håll. Promenerar sedan in i Soukerna rakt norrut.

Här säljes allt

Trånga gator i Soukerna

Ja det var precis som vi kommer ihåg från förra året. Trångt och trafik av mopeder, bilar och hästar.

Birgitta köpte en brödkorg

Mycket fint upplägg på kryddor

Knallar runt en dryg timma innan vi kom ut på ett mindre torg. Klockan blev 11:30 så vi gick till en restaurang uppe på ett tak med utsikt över Soukerna.

Utsikt från restaurangen

Solen sken rakt på oss så det blev riktigt varmt. Vi åt omelett och drack marokansk te. Vid 13-tiden tar vi oss till det stora torget igen där vi tar ut lite dirham i en bankomat. Vi köper också ett frimärke på postkontoret och Birgitta postar ett vykort. Vi tyckte vi var klara och tar en taxi tillbaka till campingen. Efter fika i solskenet utanför bilen klockan 15:00 går vi en sväng runt campingen.

Påfågel på campingen

Ser två påfågelhannar, gråsparvar, hussparv, spansk sparv, koltrast, turkduva och palmduva. Der blir snabbt kyligt då solen försvinner bakom träden. Middag i bilen.

—————————

2018-02-04 Söndag

Solig morgon efter en kylig natt (bara +5 under tidig morgontimma). Vår surf på Marocko Telekom tog slut så vi gick in till byn och köpte en kupong med 5 gigabyte surf för 50 MAD.

Vi promenerade in till by
Vi mötte turister som var på kamelridning

En knapp timma tog promenaden fram och tillbaka. Vi beslöt att åka in till centrum i dag också och dela taxi med andra campare. Taxin tar ju 6 personer enligt information i receptionen. 11:30 går en taxi som vi tror skall fungera men 4 fransmän var inte intresserade att ta med oss i bilen så vi fick ta en egen taxi för 100 MAD igen.

Tar Hopp On Hopp Off buss
Utsikt mot Jemaa el-Fna torget från bussen

Tänker ta Hopp On Hopp Off buss och hittar en hållplats ganska snart. 190 MAD (170 SEK) per person kostade biljetten.

Utsikt från bussen
Bland marockaner

Vi sätter oss högst upp där det är soligt men lite kyligt och åker röda linjen till hållplats nr.1 där man går på gröna linjen. Vi tog varsin marockanskt te i väntan på bussen. Det går i utkanten av staden förbi bl.a plats för kamelridning. En timma tog den gröna linjen.

Vi gick förbi den stora moskén

Klockan blev 12:30 då vi är framme vid hållplats nr.1 igen så vi äter lunch på samma restaurang som vi drack te på senast. Fortsätter röda linjen till vår utgångspunkt där vi går av och promenerade till en Marocko Telecom butik och köpte två kuponger surf att ha framöver.

Utanför Marocko Telecom

Sedan taxi tillbaka till campingen igen. Vi betalade också för tre nätter med el 345 MAD (310 SEK) då vi skall åka tidig i morgon bitti till verkstaden för service på bilen. Det mulnade och började blåsa och regna så resten av dagen blev vi i bilen.

———————-

2018-02-05 Måndag

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: