Marocko resan 2018 del.3 Marrakech till Agadir

2018-02-05 Måndag

Vi lämnar camping Le Realis de Marrakech redan halv åtta och kör de 7 kilometrarna till Fiatverkstaden. Personalen komm 08:00 och efter lite pappersexercis så kör jag in bilen i verkstaden. Beställde också oljebyte och byte av filter samtidigt. Man hoppas det skall bli färdigt till 12:00 då personalen går på lunch. Vi promenerade till Marjane som låg en kilometer bort och handlar lite. Där inne på Marjane kryssade vi hussparv som höll till i högar av pasta.

Vi kryssade hussparv inne på Marjane

Vi tar taxi tillbaka vid 11:00-tiden. Det var problem med att återställa felmeddelandet och då klockan blev 12:00 och dom fortfarande inte lyckats släcka ner felmeddelandet sade jag att nu fick det vara nog och då ju allt fungerar som det skall med motorn. Jag betalar oljebyte och nya filter och arbetskostnaden på totalt 1716 MAD. Felmeddelande var fortfarande kvar plus ett nytt som kom upp om krockkudden.

Rejält lastade bilar

Många på åsnor efter vägen

Nåja vi kör nu mot Essaouira och kommer ut på motorvägen. 46 MAD kostade det då vi kör av på N7. En mycket bra 4-filig väg. Det kom några rejäla regnskurar efter vägen.

Här var vi förra året också

Vi kör till Camping Sidi Magdoul som vi var på förra året också.

Camping Sidi Magdoul i Essaouira

En liten ”charmig” camping med 25 platser och det mesta slitet.

I Marocko är det ofta mycket enkelt

Framme vid 16-tiden och det var mulet och började regna igen. Middag i bilen.
Körde: 208,0 km

—————————–

2018-02-06 Tisdag

I dag tar vi det lugnt på campingen. Det är mulet och regnskurar kom och gick. Vid elvatiden går vi en promenad ner mot floden Oued Ksbo. Det kom några regnstänk.

En fin hane diademrödstjärt

Vi ser bl.a sammetshätta, diademrödstjärt, hämpling, gransångare, spansk sparv. Det började blåsa och regna efter 45 min så vi återvände till bilen och gör lunch. Molnen lättade och solen sken då vi går en sväng ner till floden igen. Vi ser skrattmås och medelhavstrut samt en vuxen kamel med föl.

En kamel med föl höll till bland buskarna

Går sedan till reningsdammarna där det flyger en mängd brunstrupiga svalor, styltlöpare, skogssnäppa och en småfläckig sumphöna visade upp sig fint samt en enkelbeckasin.

Birgitta upptäckte en småfläckig sumphöna

Enkelbeckasin

Någon typ av vakt kom och motade bort oss från reningsdammsområdet så vi återvände till bilen. Satt utanför bilen och fikade i det kortvariga solskenet. Det kylde snart av igen och nya regnskurar kom. Middag i bilen.

———————–

2018-02-07 Onsdag

Efter en regnig natt så fortsätter regnandet på förmiddagen. Vi avvaktar i bilen. Tänkte ju promenera in till Essaouira gamla staden men regnet fortsätter till lunch. Vid tolvtiden tar vi taxi in till Carrefour affären dryga 2 kilometer bort. 12 MAD kostade taxiresan. Vi handlar mat, några flaskor Marockanskt vin och tar taxi tillbaka till campingen. 20 MAD kostade det denna gång.

Vi gick efter en lång strandpromenad

Det klarnade upp och vi går ganska omgående in till staden.

Mycket trutar efter stranden innan vi kom till stadsmuren

Det är dryga 2,5 kilometer till stadsmuren och vi går in genom en port nära havet.

Vi går in genom en av de södra portarna

Solen sken faktiskt och det var riktigt skönt även om det blåste kyligt från havet.

En gammal brunn

Gamla byggnader

Tunnlar under husen

Vi går turistgatan genom staden och vänder tillbaka. Går en gata med trappa upp på muren med utsikt mot havet.

Uppe på den gamla försvarsmuren

Utsikt mot havet

Det mulnar på och började regna så vi tar varsin marockanskt te på en turistrestaurang. Regnet tilltar så vi går till en taxihållplats och inväntar en ledig taxi. En bil kom ganska snart som vi fick dela den med en annan resenär. 20 MAD betalade vi för återfärden till campingen vid 16-tiden.

——————————

2018-02-08 Torsdag

Lämnar camping Sidi Magdoul halv nio efter att betalat 243 MAD (218 SEK) för tre nätter med el. Det är klart och solen skiner. Vi kör nu mot Camping Atlantica Parc norr om Agadir.

Landskapet är kuperat

Vi passerade flera byar

Små fårhjordar är det gott om

Det är mycket grönt nu efter allt regn

Följer väg N1 söderut och den är av hygglig kvalitet, ganska krokig och går över några bergspass. Det växer argan träd på sluttningarna.

Arganträdets frukter som getterna äter

Getterna klättrar i träden

Geten vill ha Birgittas kvist

Plötsligt ser vi en flock med getter varav några klättrar i ett arganträd. Vi stannar och tar några bilder. Getvaktaren visar oss frukterna i arganträdet som getterna äter. Fortsätter sedan och kör av stora vägen ner till havet norr om Tamri där vi såg eremitibisarna förra året.

Vi såg bara en eremitibis i branten ner mot havet

Nu var det endast en ungfågel eremitibis i bergsstupet.

Här parkerade vi tillsammans med andra

Det blåste kyligt från havet. Vi fortsatte väg N1 förbi Tamri och kom till Camping Atlantica Parc vid 12-tiden. 800 platser är det här och nästan alla är upptagna av fransmän.

Vi fick en skaplig plats nästan längst bort. Efter lunch går vi en promenad ner till stranden. Det blåser kyligt och blir kallt då solen går i moln. Middag i bilen.
Körde: 144,1 km

————————

2018-02-09 Fredag

Solen skiner nu efter en blåsig natt. Köpte en tvättpolett för 40 MAD i receptionen. Vi tvättar en maskin och det torkar bra fram till lunch. Vi skall nu prova elcyklarna för första gången i Marocko. Cyklade till tältmakaren strax utanför infarten och beställer ett nytt mindre cykelskydd anpassat till våra elcyklar. Efter lunch cyklar vi vägen in mot bergen c:a 7 kilometer innan vi vänder.

Vi vände efter c:a 7 kilometer

Vi ser en rödhuvad törnskata, ny Marocko art.

En fin hane rödhuvad törnskata

Det blåste en kylig motvind på tillbaka vägen.

Cyklade förbi en liten restaurang

Intill husbilen var det lä och skönt i solen innan den försvann bakom ett träd vid 17-tiden. Middag i bilen.

——————————-

2018-02-10 Lördag

Vi tar det lugnt på förmiddagen i solskenet utanför husbilen. Promenerde till affären strax utanför infarten och handlar lite
Efter lunch cyklar vi upp till Lunja Village som visar sig vara ett jättestort hotellområde med vakter. Vi såg inga gäster. Fin utsikt över nejden.

Fin utsikt över nejden

Återvänder nerför backen och cyklar samma väg som i går. En ökenvarfågel satt på elledningen.

Gott om tofslärkor som hoppar på marken
Koltrast hanne
En fin hane svarthakad buskskvätta

Fortsätter till den lilla restaurangen som var stängd idag där vi vänder tillbaka till husbilen. Fikar och promenerade sedan till ett stort hotell vid stranden där det fanns en bankomat. Tar ut lite dirham innan vi går ner till stranden. 4,8 kilometer blev promenaden då vi åter var vid bilen. Vid 18-tiden går vi för att äta middag på restaurang. Hittar ingen öppen förrän vi kom till byn där vi år soppa harira och taijne på Restaurang La Chaloupe. Totalt kostade det 175 MAD (158 SEK)

————————–

2018-02-11 Söndag

Härligt klart väder med full sol och +19 ungefär mitt på dagen. Natten lite kyligare c:a +10. Vid elvatiden cyklar vi genom campingen. Vid infarten var en liten marknad i full gång.

En liten marknad på campingen

Vi stannar en stund och fortsätter sedan samma väg som tidigare mot Paradis Valley. Det är lätt medvind och vägen går sakta uppför. Vi ser ökenvarfågeln ganska omgående. Cyklade nästan 10 km och kom upp på c:a 280 m.ö.h.

Vi stannade på 280 m.ö.h

Härlig utsikt och blommande mandelträd

Härlig utsikt över dalen. Vi ser en hona blåtrast på återvägen samt ännu en ökenvarfågel.

En hona blåtrast visade upp dig fint

En ökenvarfågel av underart algeriensis

En lite kylig motvind på tillbaka vägen. Efter lunch vid 14-tiden blev det vila i bilen. Vid 19-tiden promenerade vi ner till byn dit det är en dryg kilometer. Vi åt middag på restaurang Essaada. Det blev Harira soppa igen och en mixad grilltallrik. 130 MAD (117 SEK) var billigt.

—————————-

2018-02-12 Måndag

Härligt väder igen. Känns som varmaste dagen hittills. Vi tvättar igen. Hämtar det nya cykelskyddet som vi beställde i fredags.

Nytt skydd för cyklarna blev riktigt bra

Blev väl inte så billigt betalade 1200 MAD (1080 SEK) men så blev det ju måttbeställt. Annars lugn dag. Vi är de enda svenskarna på campingen enligt uppgift. Några finska bilar har vi sett och en finsk plåtis med ett svensktalande par från Åbo står nära oss. Vi åt middag på restaurang Essaada igen. Det blev friterad fisk på en tallrik med grillade räkor och lite grönsaker. 160 MAD (140 SEK) betalade vi.

——————————

2018-02-13 Tisdag

Vi lämnar Camping Atlantica Parc vid niotiden efter att betalat 675 MAD för 5 nätter med el. Vi kör N1 mot Agadir och direkt till Marjane där vi handlar. Fortsätter sedan till Camping International, Agadir som ligger centralt i Agadir och där vi var förra året också.

Campingen ligger centralt och har inte de bästa faciliteterna

Kom dit strax efter 12:00 och fick en trång plats.

Vi fick en trång plats

Får betalade 100 MAD för en natt i förskott då vi checkar in. Solen skiner och det är riktigt varmt. Några svenska husbilar står runt Polhems plats. Det är dom som varit på denna camping 15 år i rad. Dom har samma plats som förra året. Efter lunch går vi en promenad ner till strandpromenaden.

Strandpromenaden med det stora pariserhjulet

Mycket folk som flanerade och nu var det förbjudet att cykla och åka howerboard på strandpromenaden. Det blir lite kyligt då solen går ner. Middag i bilen.

Körde: 38,7 km

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: