Marocko resan 2018 med husbil del 4. Agadir till Tan-Tan

2018-02-14 Onsdag

Det blev en lugn morgon. Full sol i dag också så det blev ganska varmt tidigt. En lite större plats intill oss blev ledig så vi backar in där. Går en promenad runt campingen och träffar på en dansk som bott två månader på campingen tillsammans med en kompis. Han tipsade om en annan plats som blev ledig och som låg mera soligt till. Vi flyttar bilen igen. Promenerar sedan ner till strandpromenaden igen och går nu till Marinan.

Promenade till Marinan

Ett turiststråk med affärer och restauranger Ett turiststråk med många restauranger. Återvänder till bilen och äter lunch utanför bilen och det blir nästan för varmt. Jag tar sedan en cykeltur i omgivningarna och konstaterar att det är oerhört mycket trafik och inte så kul med cykeln. Vid 18-tiden promenar vi till de arabiska kvarteren och äter middag på en restaurang. Det var längre dit än vi kom ihåg från förra året, lite drygt 2 kilometer.

En trerätters middag på restaurang Les Arcades Det blev en trerätters med soppa, tajine och desert. God soppa men taijne lamm var det inte mycket kött i. Efterrätten var apelsinskivor med kanel. Total kostnad för två personer var 110 MAD (99 SEK). Vi tog taxi tillbaka till campingen för 20 MAD. ———————————–

2018-02-15 Torsdag

Mulet men hyggligt varmt, c:a 18 grader. Försöker få kontakt med billackeraren som håller till på campingen. Går en sväng och träffar ett par i en Kabe som bott på campingen sedan i oktober. Pratade också med Polhems som får kontakt med campingenens fixare och han ringer lackeraren som kom så småningom. Skall fixa skadan bak, efter besöket mot ett räcke i Spanien på nerresan, i morgon. Efter lunch går vi till Boulevard Hassan II och fram till affären Uniprix.

Ingången till fågelparken

Parken är gratis Vi går ner genom fågelparken som är i en långsmal Park ner mot havet. Det är parakiter, flamingo, tranor, änder och duvor i burar. Där finns också dorkagasell och manfår.

Jungfrutranor

En stor flock manfår Vid utgången från parken så startar det lilla turisttåget så vi tar genast plats i det och betalar 18 MAD/person för en 45 minuter lång tur efter strandpromenaden och sedan till centrala staden och hotellområdet och tillbaka.

Vi åkte turisttåget

Penséer som blommade

Ett jättestort torg i centrala Agadir Tar varsin kaffe på ett café innan vi knallar mot campingen. Klockan blev 16:00 då vi kom förbi en restaurang som såg hygglig ut så vi stannar och äter middag.

Restaurangen låg högt med utsikt mot strandpromenaden Tänkte ta tajine fisk men det gick inte utan det blev friterad fisktallrik som var riktigt bra. Betalade 134 MAD totalt på restaurangen Festival. ——————————

2018-02-16 Fredag

Mulen morgon och det var mulet hela dagen. Hygglig varmt dock på c:a 18 grader. Vi sitter utanför bilen under förmiddagen och väntar på hantverkaren som skulle komma på morgonen. Fotograferar lite småfåglar som håller till i häcken. Där kom koltrast, trädgårdsbulbyl, gransångare, sammetshätta och gråsparvar. Efter lunch promenerade vi ner till strandpromenaden och går den söderut till den tar slut.

Strandpromenaden norrut

Här tar strandpromenaden slut och sandstranden tar vid Inte så mycket folk denna mulna dag. Det var dryga 4 kilometer tills slutet på strandpromenaden där vi vänder och går samma väg tillbaka. Det blev 8,3 kilometer på 2 timmar och 15 minuter då vi åter var vid bilen. Vid 18-tiden kom lakerargubben förbi och sa någonting om att hantverkaren var sjuk men skall komma i morgon klockan två. Middag i bilen. ——————————-

2018-02-17 Lördag

I dag tar vi taxi till skådarlokalen vid floden Oued Souss utlopp. Det var knapp 10 kilometer dit och vi fick ta en lite större taxi. 300 MAD kostade resan tur o retur.

Det var solsken och vindstilla, vi var ju här förra året också

Informationstavlorna visar att detta är en National Park Vi kom fram strax före 10:00 och taxin hämtar oss 13:00. Det är full sol och vindstilla när vi går stigen genom buskområdet. Det var ebb och ett trettio tal flamingos håller till på motsatta sidan av floden i motljus. Skärfläcka, rödbena, gluttsnäppa, strandskata, trutar ses också.

En ung rödhuvad törnskata höll till i busklandskapet En rödhuvad törnskata och en tornfalk håller till i busklandskapet. Svarthakad buskskvätta och sammetshätta finns det gott om.

En morisk sköldpadda kom gående bland buskarna Stötte två marockanskta frankoliner. Ja tre timmar gick fort och taxin kom punktlig och hämtar oss. Klockan 14:00 skulle hantverkaren komma och fixa skadan på bilen. Klockan 15:00 kom dom och 17:00 var det spacklat, slipat och lackat.

Det gick på två timmar att spackla, slipa och lacka Lackeraren ville ha 100 MAD i dricks och verkmästaren kom och inkasserade 800 MAD. Så 810 SEK blev kostnaden. Vi promenerade sedan till Carrefour dit det är 2,2 kilometer. Handlar två kassar och tar taxi tillbaka till campingen. 10 MAD kostade taxiresan. Middag i bilen. ——————————-

2018-02-18 Söndag

Solig morgon. I dag tar vi taxi upp till den gamla Agadir Kasbah, varifrån det är otrolig utsikt över Agadir. Vi tar en taxi utanför campingen uppför den slingrande vägen.

Fantastisk utsikt över Agadir trots soldiset

De gamla murarna är det som återstår runt Kasban Vi var ju här uppe förra året också. Nu tar jag med stora kameran för att fota fåglar innanför murarna.

Inget kvar av den gamla bebyggelsen innanför murarna Det finns ju inget kvar av den gamla bebyggelsen. Vi såg inga stenskvättaor nu däremot många tofslärkor och spansk sparv samt en diademrödstjärt och så stötte vi en härfågel.

En hane spansk sparv

Några nordafrikanska borstekorrar höll till bland stenarna

Endemisk i Marocko och Algeriet Några nordafrikanska borstekorrar höll till bland stenarna på marken. Efter en dryg timma så återvänder vi med taxin som väntat på oss. 100 MAD kostade taxiresan. Vi tar det lugnt på eftermiddagen utanför bilen. Vid 17-tiden går vi för att äta middag på restaurang. Vi går till fågelparken och väljer en italiensk turistrestaurang som ligger utanför på andra sidan gatan och beställer varsin tajine med fisk. Dom hade dock bara en med fisk så jag tog en tajine kefta och varsin öl. Vi betalade totalt 222 MAD totalt för middagen.

——————————–

2018-02-19 Måndag

I dag skall vi promenera Boulevard Hassan II till en agral affär och köpa agralolja. Vid 10-tiden knallar vi iväg och passerar affären Uniprix som säljer allt möjligt som kläder, tofflor o dylikt.

Vi handlar på Uniprix Det fanns också en avdelning som sålde alkohol. Mycket turister i affären. Vi köper några par strumpor, ett par marockanska tofflor och en liten flaska argan olja. Fortsätter sedan gatan fram till rondellen där vi tar in på Avenue Al Mouqwama och hittar affären som Polhems har tipsat oss om.

Här köpte vi arganolja Birgitta köper en halvliter arganolja. Klockan blir halv ett så vi äter lunch på en restaurang.

Omelett i lerkärl är gott Det blev omelett gjorda i lerkärl. Fortsätter sedan promenaden mot den stora soukerna dit det är en dryg kilometer. När vi hittat fram så får vi veta att dom är stängda på måndagar. Tar en taxi och hör efter och han bekräftar att dom är stängda på måndagar.

Vi hamnade på Souk Berbere helt oplanerat Han skjutsar oss till en Souk Berbere marknad som är inrymd i ett fyra våningar högt hus.

Här fanns det grejer Här är det fasta priser och bara dyra grejer. Taxin kommer tillbaka och hämtar oss om en timma. Det var fina mattor, silversmycken och träarbeten. Vi köper ett skrin med nyckel som var nedsatt i pris av den mycket trevliga unga försäljaren.

Vi hinner sedan med att dricka varsin marockanskt te på ett café intill innan taxin hämtar oss och vi återvänder till campingen. Vi betalar vår vistelse på campingen då vi skall åka vidare i morgon och skall passera Fiatverkstaden på morgonen. 600 MAD för resterande 6 nätter med el. Vid 17-tiden promenerade vi till arabiska kvarteren för att äta middag.

Vi åt middag på restaurang

Bröd och oliver får man alltid till Dryga två kilometer till torget och restaurang Idussam där vi åt en trerätters middag för 50 MAD/person. Obligatorisk soppa, tajine lamm för mig och coscos kyckling för Birgitta och desert. Mycket mat och gott. Tar sedan taxi tillbaka till campingen.

——————————-

2018-02-20 Tisdag

Vi lämnar Camping International Agadir redan halv åtta för att köra till Fiatverkstaden som ligger c:a 10 kilometer bort efter N1:an. Vill ju få bort felmeddelandet om airbagen.

Felmeddelandet Hittar verkstaden på baksidan av den stora försäljningshallen. Vi var där klockan åtta och receptionen öppnar halv nio. Två franska husbilar var före och det tog ganska lång tid med pappersexercisen.

Stora bilar kom inte in i verkstaden utan repareras ute på gatan Själva verkstaden låg som i en källare med lågt i tak så husbilar kunde inte köra in där varför dom repareras ute på gatan.

Tre unga montörer kom med en dator Strax efter nio kom tre typ unga montörer med datorn och satte igång. Efter en dryg timma var dom klara och felmeddelandet om airbagen var borta. Det andra felmeddelandet fanns kvar men det var inte värre än att vi kan köra med detta till Sverige säger dom. Jag betalade 288 MAD för reparation (260 SEK) och vi kör till närmaste Marjane affär som låg tajt till och svårt att parkera så vi står på en grusplan strax utanför. Klockan blir över 12:00 då vi fortsätter mot camping Bakanou, Tifnit.

Vi passerade flera mindre byar

Åsnan är ett viktigt transportmedel Det var riktigt varmt över +22 grader och vi märker att luftkonditionering i bilen inte fungerar.

Infarten till camping Bakanou

Vi tog samma plats som förra året i var ju på denna camping förra året också och navigatorn leder oss in på samma smala väg även denna gång. Vi ställer oss på samma plats igen. Det blåser en kylig västlig vind så vi får sitta i lä bakom bilen. Går en promenad genom byn Lazzib som ligger nära campingen.

Körde: 49,5 km

———————–

2018-02-21 Onsdag

Mulen morgon utan blåst. Vi skall tvätta en maskin och betalar 40 MAD till campingägaren som ställer in och sätter igång maskinen som var inställd så det bara gick att köra på 30 grader. Vi hänger tvätten och cyklar sedan ner till havet.

Vi cyklade ner till havet. Fin utsikt mot byn Tifnit Det var dryga 5 kilometer till byn Tifnit.

En skedstork födosöker längs den klippiga delen av stranden Vi ser en skedstork födosöka, några sandlöpare, småspovar och en silkeshäger. Fortsätter in till byn där asfalten tar slut så blev det lös sand.

Vi fick parkera cyklarna utanför den lilla restaurangen Vi blev mer eller mindre inkastade på första restaurang där vi beställde tajine med kyckling och det tar en timma så vi går en sväng ner till byn som ligger i en brant sluttning mot havet.

Vi går nerför branta trappor

Stranden börjar direkt nedanför trapporna

Byn klänger på i branten

Här går vi upp i byn

Ungdomar med surfbrädor håller till vid stranden samt lokala fiskare. Det är lågvatten så det gick bra att gå på stranden. En helt fantastisk by med smala trånga trappor uppför trånga gränder och små affärer bokstavligen som hål i väggen.

Affärer av typ hål i väggen Efter en timma återvänder vi till restaurangen som bara hade två bord med härlig utsikt över stranden.

Restaurangen hade bara två bord

Fantastisk utsikt från restaurangen över stranden

Kocken häller upp marockanskt te Först fick vi marockanskt te med kakor. Tajinen serverades på marockanskt vis med en gaffel och mycket bröd som man bryter och doppar i såsen. Mycket bra mat och gott. Betalar 120 MAD för lunchen. Kändes som ett rejält turistpris. Nåja, vi cyklade hem igen nu igenom byn Lazib. Tvätten var nu torr och vi betalade 200 MAD inklusive el 6A (4A var standard och hade kostat 140 MAD) för två nätter då vi skall åka tidig tillbaka till Fiatverkstaden i Agadir och fixa luftkonditioneringen. —————————-

2018-02-22 Torsdag

Vi lämnar Camping Bakanou redan före 08:00 då vi skall in till Fiatverkstaden i Agadir igen och kolla upp luftkonditionering i förarhytten som inte fungerade. Efter pappersexercisen kom samma montör som i tisdags och han kunde bara konstatera att dom inte klarade detta utan hänvisar oss till ett företag ett kvarter bort som är specialist på kylanläggningar. En kvinnlig engelsktalande fiatrepresetant följer oss dit och dom kunde ta emot oss omgående.

Montören hittar inget egentligt fel utan tror det kan vara något elfel Montören mäter upp och hittar inget egentligt fel så vi kör vidare söderut vid elvatiden. Det blir ju varmt på dagen och vi får stå ut med dålig kylning i kupén. N1:an är mycket bra och går genom ett typ ökenlandskap och upp över ett bergspass innan vi kommer till Bouizakarne och camping Tinnougba där vi var förra året också.

Här är dörren till Sahara En liten fin camping, som ligger ute på en högslätt med berg runtomkring, men utan el.

Det blåste ganska rejält så vi ställer oss i lä bakom muren.

Liten men utmärkt servicebyggnaden Vid 15-tiden går vi en promenad och ser ökenstenskvätta och en stentrast (ny Marocko art och lifers) samt de obligatoriska tofslärkorna.

Ökenstenskvätta, här en hona var en gammal bekant

En fin hane stentrast var en lifer Campingvärden bjöd på te och vi träffar ett par svenskar som kör en plåtis i samma spår som dom körde motorcyklel för sju år sedan. Middag i bilen. Körde: 185,6 km —————————–

2018-02-23 Fredag

Vi lämnar camping Tinnougba vid 08:30 tiden och kör söderut mot Tan-Tan. Först skall vi stanna i Guelmim och handla på Marjane. Det är 38 km dit. Vi fyller förråden och fortsätter efter N1:an som är förvånansvärd bra. Stannar efter dryga 30 km söder om Guelmim för att söka efter tjocknäbbad lärka som skall finnas i området.

Här sökte vi lärkor

Vi stannar utanför en skola på samma plats som förra året. Solen skiner och det är riktigt varmt. Går en sväng norr om vägen ut på sandslätten. Ser mest tofslärkorna, några svarthakad buskskvätta, en gransångare och en flock med spansk sparv. Går sedan söder om vägen och ser en hane rödstrupig sångare samt en diademrödstjärt.

Vi såg en hane rödstrupig sångare Efter en och en halvtimma äter vi lunch i bilen och fortsätter söderut. Vägen går mestadels över stora sandslätter och passerar över några bergspass.

Vi stannar uppe på ett av passen och ser en hane maghrebstenskvätta som visar upp sig fint.

En hane maghrebstenskvätta visar upp sig fint En överraskande lifers. Passerar Tan-Tan och fortsätter till El Ouatia och camping Residence Sable d’Or där vi checkar in vid 15-tiden.

Får en bra plats och träffar svenskarna som också är på väg söderut.

Vi beställde tajine i campingens restaurang till 19:30. Vi var dom enda gästerna och taijne lamm var alldeles utmärkt. Beställde också varsin öl som kom så småningom. Betalade 160 MAD totalt.

Körde: 202,9 km

—————————

2018-02-24 Lördag

Beslutade att ta det lugnt och stanna på campingen denna dag. Väderleksrapporten talade om regn. Solen skiner dock från molnfri himmel hela dagen och det blir riktigt varmt på eftermiddagen. Känns som varmaste dagen hittills. På förmiddagen går vi en sväng in till El Ouatia centrum.

Där finns affärer av marockanskt snitt. Vi köpte ett runt bröd som kom direkt ur ugnen för 1 MAD. På eftermiddagen går vi förbi granncampingen och konstaterar att dom har bättre tvättmaskin än vår camping.

Den långa och breda strandpromenaden rustades upp

Vi fortsätter ner till havet och kom till en enormt bred och lång strandpromenad som rustades upp med ny mur. Det är lågvatten och lokalbefolkningen plockar musslor i klippskrevorna. Några yngre surfar på vågorna. Vi betalade för två nätter med el 160 MAD. Middag i bilen.

———————-

2018-02-25 Söndag

Vi lämnar camping Residence Sable d’Or vid niotiden och kör N1:an söderut mot Khnifniss NP. Det är Marockos största lagun. En ställplats utan faciliteter ligger i direkt anslutning med utsikt över lagunen. Det har börjat blåsa och då vi kommer fram vid elvatiden så blåser det friskt och sanden yr. Det gick helt enkelt inte att vara ute så vi avvaktar i bilen några timmar. Vid 14-tiden går jag till ett gömsle med utsikt över lagunen och där det är lä.

Det är långa avstånd och vi använder tuben. Omkring 100 större flamingo håller till på motsatta sidan. Strandskator, kärrsnäppa, röd- och småspov ses. En rödstrupig piplärka höll till i branten.

Vinden mojnade något och sanden slutade yra. Vi går till gömslet igen och nu ser vi en storspov hygglig nära och på långt håll en skräntärna och en kentisk tärna. Inget speciellt alltså utan vanliga vadarna. Vid 18-tiden kom en yngling och inkasserade 20 MAD i parkeringsavgift. Middag i bilen.
Körde: 114,8 km

——————

2018-02-26 Måndag

Efter frukost i bilen går vi ner till gömslet igen vid 08:30-tiden. Nu är det högvatten och samma vadare som i går håller till på en liten revel mitt i vassen. En gråhäger ses på långt håll. Det blev en kort skådning så strax efter 09:00 lämnar vi ställplatsen vid Khnifniss NP och kör norrut tillbaka till Tan-Tan Plage i El Ouatia. Stannar till vid ställplatsen Oued Ouma Fatmah som ligger högt på klippor direkt vid havet Efter väg N1 ungefär halvvägs till El Ouatia. Vi tänkte stå på Camping Atlantique Tantan denna gång så vi kör in där och kollar. Tvättmaskinen var av gammal och dåligt med hängmöjligheter samt dåliga faciliteter gör att vi checkar in på Camping Residence Sable d’Or igen på samma plats igen. Betalar 80 MAD för en natt med el i förskott. Tar sedan ner cyklarna och efter fikat 15:00 cyklar vi till bortre änden av strandpromenaden. Jag fotograferar några vadare innan vi cyklade en sväng genom staden tillbaka till campingen. Middag i bilen.

Körde: 115,0 km

2 reaktioner till “Marocko resan 2018 med husbil del 4. Agadir till Tan-Tan”

  1. Ser att ni är kvar i Marocko, vi har tagit färjan tillbaka till Spanien och nu har det blivit varmare även här i Spanien. Vi åkte om Fés och sedan norrut, en väldigt fin och kuperad väg upp till färjan. Ha de fortsatt bra!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: