Marocko resan med husbil del 6. Merzouga till Moulay Bousselham

2018-03-15 Torsdag

Klockan 08:00 är vi klara för jeeptur. Solen skiner och det är varmt redan på morgonen.

Auberge camping La Tradition invid Erg Chebbi

Jeepen med vår förare från igår kommer och nu hoppar vår campingvärd in som guide. Vi kör väg N13 söderut nästan till Taouz där N13 slutar och vi svänger österut på obefintliga vägar mot den Algeriska gränsen. Vår campingvärd har ringt många samtal för att vi skall hitta en ökentrapp. Han har kontaktat en nomad som plötsligt kom på motorcyklel och skall visa oss ökentrappen. Vi ser i förbifarten två ökenlöpare ganska bra.

Vi så ökenlöpare mycket bra

Det finns ett ökentrapp bo som nomader känner till. Vi kom fram till boet med tre ägg i men trappen hade lämnat det.

Vi hittar boet med tre ägg

Efter lite spanande och runtkörning med jeepen så ser vi plötsligt ökentrappen på långt håll.

Nomaden spanar efter ökentrappen

En härfågellärka visade upp sig fint

En härfågellärka kom plötsligt helt nära och visade upp sig fint. Öknen här består av grovt grus med inte alltför stora svarta stenar så jeepen kan köra överallt.

Ökentrappen kom plötsligt helt nära

Efter en stund kom vi helt nära och jag fick några hyggliga bilder från bilfönstret på ökentrappen. Vi kör nu till en närbelägen oas där vi går in men ser endast gråsparvar i en stor flock. Vi var ju nöjda med ökentrappen som campingvärden trots allt lyckades skaka fram och återvänder till campingen. Det blev ju trots allt två lifers, ökenlöpare och ökentrapp. Nu ville han ha ytterligare 1000 MAD för de många samtalen och extra guiden kostade ju en del som han sade.

Vår campingvärd och guide ville nu ha ytterligare 1000 MAD efter att ha hittat en ökentrapp

Vi var åter vid campingen 11:00 och tänkte stanna en natt till men det har börjat blåsa så sanden yrde. Det gick inte att sitta ute så vi betalade 50 MAD för en natt med el och kör mot campingen söder om Erfoud. Vi passerar Rissani och stannar där för att hitta en bankomat. En parkeringsvakt visar oss till banken. Vi äter sedan lunch på en trevlig restaurang där servitören ville vara med på bild.

Servitören ville vara med på bild

Vi åt omelett tajine. Fortsätter sedan till Camping Tifina Caravanserai d’Arfond och checkar in där igen. Det blåste och yrde här också och inget bra lä så vi satte oss i bilen. Det var ju varmt, omkring +30 så luftkonditioneringen i bilen fick användas igen. Middag i bilen.
Körde: 53,0 km

——————————-

2018-03-16 Fredag

Vi lämnar Camping Tifina Caravanserai d’Arfond efter att betalat 90 MAD för en natt med el. Vi kör mot Rissani och klipporna c:a 10 km väster där ökenuv brukar kunna ses. Det är mulet och blåser rejält på morgonen. Vi var ju här förra året också men missade uven trots lokalguid. Vi parkerar och jag går mot klipporna. Det blåser rejäl motvind och det är svårt att spana upp mot bergsväggen. Återvänder till bilen redan efter en halvtimme och en av lokalbefolkningen kommer till bilen. Jodå han kan visa oss ugglan. Det kostar 400 MAD och den håller till vid en klippa bortöver slätten. Nu blåste det och yrde sand så klippan syntes inte. Jag avböjde och vi fick lämna ugglan även denna gång. Vi kör nu norrut mot en camping norr om Erfoud.

Stannar vid ett museum för fossiler

Stannar vid ett museum för fossiler söder om Erfoud. Det började regna och blev riktigt kallt då vi går till museet. En ung trevlig kille som pratade utmärkt engelska visar oss runt och vi köper en fossil av en trilobite.

En ung trevlig kille som pratade utmärkt engelska visar oss runt

Vi fortsätter sedan norrut och det kom några rejäla regnskurar. Vi hittar camping Hakkou i Aoufous. En liten camping på 15 platser som fått bra utlåtande. Det såg fullt ut då vi kom men en trång plats avvisades oss.

En trång plats tilldelats oss

Vi kom fram 12:00 och campingen bjöd alla på coscos till lunch i sin enkla matsal. Alla är fransmän utom vi och ett holländskt par. Det klarnade upp under eftermiddagen men kallt i luften. Vid 15-tiden går vi en promenad ut på en halvökenslätt med låga buskar.

En hona rödstrupig törnskata

Mycket tunt med fåglar. Ser rödhuvad törnskata, gransångare, en obestämd stenskvätta, en skygg hona rödstrupig sångare och 4 ex saharaskriktrast. Middag i bilen.
Körde:

———————————–

2018-03-17 Lördag

Vi stannar på campingen i dag och skall tvätta. Solen skiner och det är lite kylig i luften. Det blåser lite i dag också. Klockan 08:00 laddar vi tvättmaskinen och 09:30 hänger vi upp. Går sedan en promenad in i palmlunden. Mest små stigar och diken för vatten. Svårskådat i de täta palmbladen. Mest gråsparvar, koltrast, en sjungande gulhämpling, trädgårdsbulbyl, hussparv och så stötte vi en härfågel. Vi kom lite ur kurs på en större stig. Utanför palmlunden ses vitkronad stenskvätta och svart stenskvätta. Vi gick drygt två kilometer på en och en halvtimma. Efter lunch går vi en sväng ut i halvöknen igen samma som igår.

Skygg hona rödstrupig sångare

En hane medelhavsstenskvätta, ny Marocko art

Ser samma skygga hona rödstrupig sångare igen och saharaskriktrastarna. En lagerlärka och en medelhavsstenskvätta.
Middag i bilen.

————————————

2018-03-18 Söndag

Vi lämnar Camping Hakkou i Aoufous först efter klockan 11:00 då Birgitta kände sig lite yr på morgonen. Betalade campingavgiften på 140 MAD för två nätter med svajig el och 40 MAD för en tvätt redan i går. Kör N13 norrut förbi Errachidia mot Midelt. Vägen följer en dalgång och kommer sedan upp på en högplatå på dryga 1400 m.ö.h.

Många överlastade bilar efter vägen

Det var betydligt kallare än tidigare dagar och det blåste kraftigt. Framme vid Camping Municipal i Midelt vid 15-tiden. Fick en bra plats och betalar 90 MAD i förskott för en natt med el. Det var kallt och blåser så bilen gungade så vi tog det lugnt i bilen. Middag i bilen
Körde: 183,1 km

————————————-

2018-03-19 Måndag

Sol och inte så mycket blåst på morgonen. En man från campingen kom och delade ut gratis painrich lagom till frukost. Lämnar camping Municipal i Midelt 08:30 och gör en lång avstickare till Marrakech för att besöka höga Atlas ännu en gång. Vi kör N13 till Zaida och sedan R503 till Ben Khili där vi tar N8:an mot Marrakech. R503 var mycket bra och lite trafik. Den går över en högplatå och passerar över ett höjdpass på 2070 m.ö.h. Vid högsta passagen var det dimma. N8:an varierar oerhört mycket i kvalitet. Från riktigt dålig till nyasfalterad. Passerar några större städer där det var mycket trafik, speciellt i Beni-Mellal. Vi är ju på väg till Ourika camping, där vi var förra året också. Den ligger norr om Marrakech så vi passerar staden väster om. Vid 16-tiden är vi framme vid Carrefour som ligger 8 km innan campingen.

Infarten till Ourika camping

Vi handlar mat och lite vin. 17:30 checkar vi in på Ourika camping och tar samma plats som förra året. Middag i bilen.
Körde: 426,5 km

——————————

2018-03-20 Tisdag

I dag stannar vi på campingen och tvättar två maskiner. 60 MAD per maskin och det skulle betalas omgående. Det är molnigt med Solglimtar så det torkar hyggligt fort. Rengör också bilen och cyklar till en typ järnaffär och köper skruv till en skyddsplåt under motorn och som skramlar i vissa varvtal. Oljenivån är låg så vid 13-tiden tar vi taxi till Fiatverkstaden. Det är 16 km dit och tog en dryg halvtimma. Det fanns bara 5 liters dunkar med Fiat speciella olja. 465 MAD kostade dunken och taxiresan fram och tillbaka kostade 300 MAD. Vi beställde tajine i campingens restaurang till 18:00. Klockan 18:00 var vi på plats i restaurangen med det dröjde en dryg halvtimma innan tajine beef serverades. Den bestod av kött och tre katrinplommon och smakade bra. 170 MAD med en flaska vatten. Mycket bra Wifi så vi kunde se på Skavland på SVT play.

——————————-

2018-03-21 Onsdag

Härligt väder på morgonen och Atlasbergen ses i all sin prakt. Det är ju utflykt till Oukaimeden som gäller i dag. Halv nio kör vi mot Ourika och tar vägen upp till skidorten.

På väg upp till Oukaimeden

Vi stannar c:a 10 km innan Oukameiden på en plats där atlasgröngöling brukar ses och där vi såg en hona förra året. Jag spelade upp ljudet och omedelbart kom en atlasgröngöling flygande.

Atlasgröngöling, hona med missbildad näbb

Det var samma hona som vi såg förra året med den missbildade näbben. Såg också en talgoxe och koboltmes. Annars färre arter än för ett år sedan. Fortsätter upp till skidorten och parkerar på den stora parkeringen och betalar 30 MAD i parkeringsavgift.

Parkerar på den stora parkeringen på nästan 2700 m.ö.h

Mycket mindre snö denna gång men så är vi också en månad senare än förra året.

Mycket mindre snö än förra året

Säker 200 alpkajor och omkring 100 alpkråkor håller till kring parkeringen och på den stora gräsplanen.

Alpkajor var det gott om

Alpkråkorna var också många

Vi var uppe ganska precis 11:00 och går mot den stora skidliften som var öppen. Kollar efter bergsökenfink men det var tunt med fåglar. Solen skiner med full kraft och en kylig vind blåser. Det är bara några plusgrader. Ser en tornfalk sitta högt i en trädtopp.

Vägen upp till skidliften

Efter en dryg timma vänder vi och går till närmaste restaurang. En bofink av afrikanska rasen satt på elledningen och sjöng. Vi sitter ute i solskenet och äter lasagne. 280 MAD blev den totala kostnaden.

Vi satt ute i solskenet och äter lasagne

En försäljare sade att bergsökenfinkarna fanns uppe vid liften så vi knallar dit. Ser en örnvråk komma och cirkla över oss liksom tornfalken.

En örnvråk svävade över oss

Tornfalken flög också över

Ett 20-tal klippduvor höll till i slänten och hona och hane svart rödstjärt ses. Några marockaner stapplar fram på slalomskidor och någon rider på mulåsna. Inga finkar syndes till. Vi vände tillbaka och går vägen upp mot radarstationen och plötsligt ser vi en liten flock med bergsökenfinkar.

Till slut hittar vi en flock med bergsökenfinkar, här en hona

Vi har nu gått över 4 timmar (inklusive lunchen) och tillryggalaggt 6,6 km på denna höga höjd nästa 2700 m.ö.h så vi var lite slaka. Vi kör nu tillbaka men stannar kort vid dammanläggningen men helt tomt på fåglar. En envis försäljare vill sälja halsband av slipade stenar till oss och till slut köpte jag två halsband för 300 MAD. Solen skiner fortfarande från molnfri himmel då vi kör den smala vägen nerför. Åter vid campingen vid 17-tiden. Middag i bilen.
Körde: 126,2 km

———————————-

2018-03-22 Torsdag

Vi lämnar den utmärkta campingen Ourika vid 10-tiden med utmärkt el och Wifi i bilen. Betalade 360 MAD för tre nätter med el. Vi kör mot Ouzoud och tar väg N8 och sedan R208. Jag hade knappat in fel koordinater till campingen så vi kom in på väg 3102 och fick göra en lång omväg på dryga 40 km innan vi kom ut på väg 3105 över berget. Passerar genom Ouzoud, som är känd för sitt vattenfall och som är Marockos högsta. Framme vid Camping Zebra vid 15-tiden. Campingen ligger högt med fin utsikt och ägs av en holländare. Fick en bra plats. Solen skiner och det är omkring +20. Vi beställde middag i campingens restaurang till 18:00. Går sedan en promenad i omgivningarna. En ormvråk kom flygande över oss annars mest gråsparvar. En utmärkt tajine med beef serverades i restaurangen som var både receptionen och kök.
Körde 207,3 km

——————————-

2018-03-23 Fredag

Härligt väder med sol och +20 lite drygt då vi vid niotiden promenerar nerför backen till Ouzoud och vattenfallet. Går till höger på bron över floden och följer den till fallets övre del.

Vi går efter floden mot vattenfallet

Här ser vi vattenfallet från ovan

Här ser vi hur vattnet störtar ner i dalen. På andra sidan längs den branta bergssidan ligger många restauranger. Vi följer stigen efter övre delen av dalen tills den går genom en skog brant ner till floden i dalens botten. Det ligger flera mindre affärer längs med stigen. Flera sålde mattor. Nere vid floden tar vi varsitt glas nypressad apelsinjuice i en liten restaurang. Går sedan efter floden upp mot vattenfallet och ser det nu nerifrån. Man åker sedan en liten båt över floden till andra sidan. 10 MAD kostade turen på c:a 20 meter. Här går trapporna upp och där de flesta turister kommer ner. Trapporna kantas av försäljningsställen och restauranger. Klockan blev ju lite över.12:00 så vi äter tajine omelett till lunch på en restaurang med utsikt över vattenfallet. Fortsätter sedan uppför trapporna och backen uppför till Zebra camping. Tre timmar och 40 minuter tog hela promenaden på dryga 7 km. Vi tar det sedan lugnt utanför bilen i fantastiskt väder och härlig utsikt. Vid 16-tiden går vi en kort promenad ner i en dal. Ser mest gråsparvar. Middag i bilen.

——————————–

2018-03-24 Lördag

Lämnar camping Zebra vid åttatiden. Betalade totalt 239 MAD för två nätter med lite svajig el, middag och två bröd. Vi kör tillbaka väg 3105 över berget och den smala bron och sedan väg 3100 och en mindre väg över ett bergspass på 1700 m.ö.h med flera hårnålskurvor och brant uppför.

Passerar över den smala bron

Vi stannade till på högsta punkten och såg genast en klippsparv som försvann utom synhåll. Det var disigt och kallt, bara +9 så kläder måste på. Lockade på klippsparven och den kom genast och gömde sig i en buske. Så småningom hoppade den ut så det blev några bilder.

Klippsparven visade upp sig fint några sekunder

Kommer sedan ut på N8 som vi följer mot Azrou. Det blir molnigt, regn och kallt. Bara +6 ungefär när vi närmar oss Azrou. Vägen är av väldigt varierande slag med olika hastigheter. Ibland 60, 80 eller 100. Det är många poliskontroller och hastighetskontroller med radar. Strax före Azrou kom vi susande i 67 på en 60 sträcka och stoppades av trevliga poliser. Det var bara att betala 150 MAD i böter. Vi passerar Azrou och kör till Eremitas Euro camping som vi var på förra året också. Man kör in genom en kaklade port och platserna ligger högt på 1450 m.ö.h. med utsikt över Azrou. Nu var det dimma och bara +4 grader så det blev att sitta i bilen. Middag i bilen.
Körde: 284,3 km

————————————-

2018-03-25 Söndag

Efter en kall natt, ner till +3 grader. Så blir dagen molnig och korta regnskurar avlöser varandra. Campingvärden kom med färsk painrich till frukost utan kostnad. Det blir inte varmare än +8 på hela dagen och få det blåser en del så känns det kallare. Jag torkar av bilen men annars blir vi i bilen och avvaktar bättre väder tills i morgon då vi tänker besöka Ifran och skåda i omgivningarna.

—————————–

2018-03-26 Måndag

Vi lämnar Eremitas Euro camping Vid 09:30 tiden. Betalade 160 MAD för två nätter med el. Det är växlande molnighet men kyligt i luften. Vi kör mot Ifran och en sjö norr om, Lac Aoua, där det skall vara bra skådning. Det var inte mycket vatten i sjön utan den gjorde ett bedrövligt intryck. Några gräsänder och två kamsothöns syntes på vattnet. I barrskogen såg vi några nötskrikor. Kör sedan en liten väg så vi kommer till Ifran från sydöst. Vägen består av en fil dålig asfalt med många potthål och går genom ett område med fruktodlingar. C:a 3 km innan Ifran så är det barrskog på båda sidor om vägen så vi stannar och går upp i skogen. En svartmes svarar på vårt ljud och en dubbeltrast satte sig högt i en gran och sjöng. En bofink visade också upp sig. Klockan blev över 13:00 så vi gör lunch i bilen och kör sedan till Marjane i Meknes. Vi fyller på förråden och kör sedan till ställplatsen Bab Mansour, som ligger centralt och vi var där förra året också. En parkeringsvakt visar oss en plats och vi betalade 50 MAD i förskott för en natt utan faciliteter. Vi kom fram 17:00 så det var ganska trångt på parkeringen. Vi går till det stora torget några kvarter bort. Massor av folk var i rörelse så det var nästan trångt. Birgitta handlar några vykort innan vi går till restaurang Salma och upp på terrassen. Vi åt här förra året också. Fin utsikt och mängder med alpseglare svävade utanför. Vi åt utmärkt lam tajine och serverades av Hassan, trevlig kypare.
Körde: 143,4 km

—————————-

2018-03-27 Tisdag

Sol och härligt väder på morgonen i Meknes. Säkert uppemot 100 alpseglare svävar över ställplatsen. Ser också två blek tornseglare. Vi lämnar ställplatsen i Meknes vid niotiden efter att jag fotograferat några seglare och kör mot Moulay Bousselham. Vi kör N13 som går genom ett böljande grönt landskap. Tar sedan R413 och R406 hyggliga vägar. Framme vid Camping International vid 13-tiden. Växlade molnighet och omkring +20. Det var många fler campare nu än då vi var här i slutet av januari. Vi fick ta en plats nära där vi stod senast. Till vår förvåning fanns ingen el i stolpen nu. Elsystemet tycktes havererat. Det fanns el i några stolpar men dom var ju upptagna. Vi tvättar en maskin som vi tänket hänga i morgon och betalade 60 MAD för två maskiner för att köra ytterligare en maskin i morgon. Växlade molnigt men kyligt i luften. Middag i bilen.
Körde: 147,8 km

————————————————-

2018-03-28 Onsdag

Dimmig morgon. Vi stannar ju på campingen i dag. Klockan halv tio laddas en maskin med tvätt och en dryg timma senare hänges den.

Här har vi ju stått förut också

Växlade molnigt och kyligt i luften. Jag har lite problem med magen så det blev mest att vila i bilen. Vid 17-tiden går vi till den centrala gatan och äter middag på den restaurang som vi tidigare besökt. Vi beställde pasta och fick varsin enorm portion. Annars en fin kväll.

Utsikten över Merja Zerga då vi går hem från restaurangen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: