Marocko resan med husbil 2018 del 9. Dijon – Sala

2018-04-10 Tisdag

Vi lämnar ställplatsen i Dijon vid 08:30 och kör mot Luxemburg. Vi Vale bort betalvägar och kör mindre vägar som ofta går parallellt med motorvägen. Bra vägstandard men många små städer och byar att passera. Ungefär vid Metz kom vi ut på motorvägen som vi följer mot Luxemburg. Vi kör mot Camping Du Port Schwebsingen, Schwebsange, som ligger vid en hamn och där vi varit förut.

Ställplatsen ligger invid Mosel med Tyskland på andra sidan

Framme vid 16-tiden och vi checkar in trots att tömningen inte fungerade p.g.a översvämning. Betalade 12:50€ för en natt med el. Kyligt väder och vid 17-tiden börjar det regna ganska rejält. Middag i bilen.
Körde: 310,3 km

————————————-

2018-04-11 Onsdag

Vi lämnar Camping Du Port Schwebsingen vid tiotiden. Det var rejäl dimma och dålig sikt. Tanken var att köra till det närbelägna skådarområdet vid Remerschen som består av en mängd dammar. Vi kör först tillbaka över gränsen till Frankrike och handlar på Lidel vid Rettel. Återvänder till skådarområdet och parkerar vid Biodiversum som är ett Naturum. Dimman lättade plötsligt och det blev riktigt varmt.

Biodiversum som vi inte besökte

Vi gick dock inte in där utan promenerade runt några dammar på uppmärkta stigar. Många svarthättor sjöng för fullt. Knölsvan, nilgås, vigg, skäggdopping, storskarv och sothöns i dammarna.

Utsikten från ett av gömslen

En gök hoade och på avstånd hörs en göktyta. Ser bofink och entita. En och en halvtimma tog promenaden. Efter lunch i bilen kör vi till Camping Schützwiese i Wasserbillig som ligger i Luxemburg vid gränsen till Tyskland där floderna Mosel och Sauer flyter samman.

En trång plats på asfalt

Vi tar en trång plats på asfalt och solen skiner gott. Betalade 16:50€ i förskott för en natt. El betalades i automat och det blev totalt 4€. Vi tvättar en maskin och kör det mesta sedan i torktumlare.

En svart svan högt till bland knölsvanarna

I floden Sauer ses omkring 30 knölsvan och en svart Svan. Middag i bilen.
Körde: 54,8 km

——————————-

2018-04-12 Torsdag

Mulen och grå morgon då vi lämnade Camping Schützwiese i Wasserbillig vid 9:30 tiden. Vi kör mot en ställplats i Kinheim och följer floden Mosel norrut som ringlar sig fram genom landskapet. Dalen är brant och tidvis smal. Vinodlingar ligger tätt liksom byarna som vi passerar. Kommer till Wohnmobilplatz i Kinheim vid 12-tiden. Den ligger på en stor gräsplan intill Mosel och var glest besatt så vi tog en plats vid strandkanten till Mosel. Solen sken nu och det var riktigt varmt.

Här kan man hålla koll på pråmarna

Och långa var dom

Vi går en kort promenad men jag känner av pollenallergin kraftigt så det blev vila i bilen. Mot kvällen så mulnade det på och vinden blev kylig. Middag i bilen.
Körde: 91,8 km

——————————–

2018-04-13 Fredag

Mulen och något kyligt denna morgon. Vid halv niotiden kom en man och tog betalt, 11€ för en natt med el. Vått i gräset då vi går till en närbelägen typ loppmarknad vid tiotiden. Inget som intresserar oss. Hade tänk stanna här under dagen men dåligt med cykelvägar och mulet väder gör att vi lämnar Wohnmobilplatz i Kinheim och kör till Zell. Vi följer Mosel och stannar till vid Punderich. Här stannade vi till också i oktober 2016 men fortsätter mot Zell och ställplatsen An der Fussgängerbrücke. Platserna ligger i rad vid stranden intill Mosel.

Här står man i rad med nosen mot Mosel

Ingen El och tömningen vid campingen c:a 500 m bort. Solen tittade fram en stund så vi satt ute och åt lunch.

Promenerade över gångbron till centrum av Zell

Promenerar sedan över gångbron över Mosel till Zell centrum.

Vinet Zell Swarzen Katz är berömt

Köper totalt 6 flaskor Moselvin i ett par affärer.

En gammal vinpress

Återvänder till bilen och vilar innan vi vid 18-tiden promenar över gångbron igen för att äta middag på en restaurang.

Utsikt över Zell från gångbron

Först köper vi ytterligare 4 flaskor Moselvin av en gammal tant i en affär.

I huset ligger restaurangen som vi åt middag på

Går så till en restaurang nära brofästet, Winzerschänke, och det var nästan fullsatt, tar sista bordet som är för fyra personer. Efter en stund kom ett tyskt par i vår ålder och ville sitta vid vårt bord. Dom var från Frankfurt och var i Zell på besök i 10 dagar. Vi tog in en flaska av husets vita halvtrocken Moselvin och beställer varsin snitsel av den större sorten. Så rejäla portioner serverades tillsammans med sallad. Total kostnad på 41,30€ blev hela kalaset.
Körde: 35,4 km

———————————

2018-04-14 Lördag

I dag är det sol på morgonen. Vi tar ner cyklarna och cyklar till gångbron som tar oss över Mosel. Sedan följer vi cykelvägen mot Bullay. Därifrån går cykelfärja över till Alf.

Byn Alf på andra sidan Mosel

Den verkade inte gå så vi stannar på ett litet torg i centrum på Bullay och tar varsin kaffe på en pizzeria.

På torget i Bullay drack vi kaffe

Sedan cyklade vi tillbaka till Zell. Där handlar vi ytterligare några flaskor Moselvin och tar varsin apfelstrudel med glass och kaffe på Stadtcafe Stülb. 13:60€ kostade det kalaset.

På Stadtcafe Stülb åt vi apfelstrudel

Vi frågade också om ett apotek för att köpa fler tabletter för min allergi. Det fanns ett öppet på området Barl några kilometer från ställplatsen. Cyklade tillbaka till ställplatsen och vilar en stund. Härligt väder med full sol. Området Barl ligger högt och jag cyklar vägen Barlatraße upp. Mycket brant med en stigning på 11% men med elcykeln gick det galant.

Utsikt från området Barl över vinodlingar mot Mosel

Uppe på höjden låg ett affärsområde med apotek och många andra affärer.

Vi grillade vid Mosels strand

Fin kväll så vi grillar och sitter ute med utsikt över floden Mosel. 18:00 kom en man och inkasserade avgiften 14€ för två nätter utan el.

———————————

2018-04-15 Söndag

Vi lämnar ställplatsen An der Fussgängerbrücke i Zell vid halv tiotiden och kör mot Ellenz-Poltersdorf och en privat ställplats hos en vinbonde. Vi följer väg 49 som går efter Mosel. Framme vid ställplatsen Wijndomein Loosen vid tolvtiden.

På vinbondens tomt

Lite trång infart och ganska små platser på en sluttande grusplan. Solen skiner och det är riktigt varmt. Efter lunch tar vi cyklarna och cyklar till cykelfärjan som går över Mosel till Beilstein vars attraktion är den gamla borgen från 1200 talet, Burg Metternich, som ligger på en hög kulle. 2€ per person kostade överfarten med cykeln.

Vi tog cykelfärjan över Mosel

Här kostade det att komma in till ruinen

Vi cyklade sedan efter en större väg och gick smala branta stigar upp från baksidan. Det kostade 5€ för två pensionärer att komma in.

Fantastisk utsikt över Moseldalen

Vi tog varsitt glas vitt halvtrocken Moselvin

Fantastiskt utsikt över Moseldalen. Vi sätter oss vid ett bord och beställer varsitt glas vitt halvtrocken Moselvin. 3:80€ per glas var väl inte så billigt men fin utsikt var det. Efter en bra stund promenerade vi nerför den branta stigen och cyklar till cykelfärjan och betalar 2€ per person igen. Vi cyklade efter Mosel och genom byn tillbaka till ställplatsen. Vi betalade 9€ för en natt med dålig el. Här hade dom också vinförsäljning från egna gården. Vi provsmakade och köpte 4 flaskor vitt vin. Middag i bilen.
Körde: 26,5 km

—————————

2018-04-15 Söndag

Vi lämnar ställplatsen Wijndomein Loosen i Ellenz-Poltersdorf vid niotiden och kör mot Bad Arolsen. Vi valde bort motorvägar så vi kommer in på mindre vägar som går genom byar och små städer så det tar tid. Bra kvalité på vägarna. Vi stannar i Ernsthausen efter väg 252 och handlar på Lidel. Solen skiner mestadels. Framme vid Reisemobilhafen Twistesee vid 13-tiden.

Reisemobilhafen Twistesee är en mycket populär ställplats

Många husbilar på plats och man står på grusplan med gräs utanför.

Man står på grus med gräs runtom

Det var vått i gräset och lite lerigt. Vi betalar 12€ för en natt och el betalas i automaten och det kostade 0,50€/kWh. Moln kommer upp och der är lite kyligt i luften då vi vid 16-tiden går en promenad efter vägen på östra sidan av Twistesee dammen. Middag i bilen.
Körde: 289,2 km

——————————-

2018-04-17 Tisdag

Härligt väder med sol från klarblå himmel. Lite kylig natt så det blir mycket dagg i gräset. Vi blir ju på campingen i dag och vid tiotiden cyklar vi till centrum av Bad Arolsen.

Vi cyklade in till Bad Arolsen.

Först på cykelbanan efter dammen och sedan genom Wetterburg. Det gick cykelbanan efter väg 3080 som leder in till centrum. Det var dryga 6 km dit och uppför en backe med 10% stigning. Vi parkerar cyklarna vid stadskyrkan och går den centrala gatan fram och tillbaka.

En rabatt med Penséer i centrala Bad Arolsen

Vi tog varsin öl till lunchen

Klockan blev över 12:00 så vi åt lunch på Residenz Café, Bad Arolsen, där vi satt ute i fint solsken. Sedan cyklade vi samma väg tillbaka till dammen men fortsätter ner till södra delen. Här håller ett tiotal skäggdoppingar till och några personer solar på den stora gräsmattan. Cykelvägen på östra sidan av Twistesee är mycket kuperad. Gransångaren sjunger. Vi var åter vid bilen ungefär 13:30. På eftermiddagen tar vi det lugnt i solskenet utanför bilen. Betalade 12€ för ytterligare en natt

———————————-

2018-04-18 Onsdag

Vi lämnar Reisemobilhafen Twistesee vid halvniotiden och kör mot en ställplats söder om Hildesheim. Motorvägenarna borttagna så det blev mindre vägar genom byar och småstäder igen. Solen skiner från molnfri himmel då vi kommer fram till ställplatsen Solebad, Bad Saltzdetfurth vid 13-tiden.

Små platser på asfalt

Små platser på asfalt och man betalar i automaten 5€ för 24 timmar och elen kostar 1€ för 6 timmar. En svensk husbil står bredvid oss och dom rekommenderar att besöka badanläggningen som ligger intill. Dom har varit här flera gånger tidigare. Vi tar lunch som vi äter utanför bilen och det är varmt, säkert +25 grader. Birgitta har lite ont i halsen så det blir inte aktuellt med att besöka badet. Orten är känd för sina saltgruvor och en fin park ligger i anslutning till badanläggningen.

Vi gick en promenad genom parken

Vi går en promenad genom parken på dryga timman och ser plötsligt en järnsparv som sjunger. Eftermiddagen tar vi det lugnt och sätter oss i skuggan under några träd intill en hästhage. En ormvråk flög över. Middag i bilen.
Körde: 129,0 km

———————————

2018-04-19 Torsdag

Vi lämnar ställplatsen Solebad, Bad Saltzdetfurth vid niotiden efter att fyllt på vatten för 1€ och det blev totalt 3€ för elen. Vi skall köra till Müritz NP som ligger nära staden Waren och valde bort motorvägar så de första 10 milen tog lång tid på småvägar. Vi stannar i Rühen efter väg 244 och handlar på Lidel. Klockan blev 13:00 så vi gör lunch i bilen. Fortsätter sedan men nu också på motorväg och kommer in i Waren vid 15-tiden där vi kör lite fel p.g.a att plattan med navigatorn fick slut på ström. Sista 9 kilometerna fram till ställplatsen Ziegenwiese, Kargow var smal och krokig.

Ställplatsen Ziegenwiese

Ställplatsen är privat och på gräs och ligger i byn Schwarzenhof inne i Müritz NP. Endast en bil står där då vi kommer dit. Solen skiner och det är varmt på solsidan. Vi tar det lugnt i solen och kollar på pilfink och svarthätta från bilen. Middag i bilen.
337,4 km

——————————-

2018-04-20 Fredag

I dag skall vi göra en tur i Müritz NP och fågelskåda. Först betalar jag totalt 24€ för två nätter med el och kasettömning. (3€ kostade det). Den var låst så man fick kontakta ägaren som kom och öppnade. Det är sol och härligt väder. Det är ett stort område så vid tiotiden tar vi cyklarna. Det är bra cykelvägar och vi passerar hög granskog innan vi kom ner till sumpmarker. Lövsångare sjöng för fullt. Vi stannar vid ett par utsiktstorn. En gransångare sjöng också och på avstånd kom en flock med tranor flygande. Några bruna kärrhökar jagade över vassen.

Vi stannade till vid ett gömsle med utsikt över sjön Müritz

Vi stannar vid ett gömsle med utsikt över sjön Müritz. Men här såg vi bara några knölsvanar. Fortsätter till Byn Boek där vi ser två fiskgjusar på bo högst upp i en kraftledningsstolpe. Klockan blev lite över tolv så vi stannade vid restaurang Auszeit, i Boek och åt fisksoppa till lunch i fantastiskt väder.

Vid restaurang Auszeit åt vi fisksoppa till lunch

och tog varsin öl

Över +25 grader. Fortsätter sedan cykelvägen mot nästa by som är Speck. I tallskogen sjöng grönsångaren. Vi passerar Speck och fortsätter mot vår ställplats. Ser ytterligare två fiskgjusar som häckar på en kraftledningsstolpe. Cykelturen blev 24 km på nästan fyra timmar. Eftermiddagen tillbringade vi utanför bilen i skuggan av markisen. Varmaste dagen på mycket länge. Sen eftermiddag tar vi en kortare cykeltur.
Vi grillade utanför bilen.

——————————–

2018-04-21 Lördag

Vi lämnar ställplatsen Ziegenwiese, Kargow i Müritz NP vid halvniotiden. Först fick vi kontakta ägaren så han låste upp kassettömningen och betalade 3€. Härligt väder igen då vi kör mot Rostock utan att använda motorvägen. Det blev småvägar sista milen mot Elmenhorst, en förort till Rostock. Vi lyckades inte hitta någon bensinmack innan vi kom fram till ställplatsen så vi fick köra en sväng på dryga 20 km innan vi kom till en mack.

Infarten till ställplatsen Stellplatz Elmenhorst

Anlände till Stellplatz Elmenhorst vid tolvtiden.

Välordnade platser

Mycket välordnat med alla platser på cementplattor. Betalade 12€ i automaten för en natt. El kostade 0:50€/kWh. Fin sanitetsbyggnad som öppnas med streckkod på kvittot. Vi gör lunch och sitter ute i solen men idag kyligt i vinden. Promenerar sedan in till centrum och konstaterar att den närbelägna restaurangen var stängd. Vi handlar lite smått i en Nettoaffär innan vi återvände till bilen. På ett jättestort fält utanför ställplatsen går några rådjur. Sånglärkan sjöng för fullt och några tofsvipor mobbar en brun kärrhök. Middag i bilen.
Körde: 131,6 km

——————————

2018-04-22 Söndag

Kyligt men klart väder på morgonen. En kornsparv sjöng för fullt utanför husbilen då vi lämnar Stellplatz Elmenhorst i Rostock 07:00 och kör till hamnen för avfärd till Trelleborg 08:30. Vi kom till en betalstation för motorväg och fick betala 3:80€ för att köra 500 m innan vi svängde av. Ser bordershoppen men förstår inte hur man kommer dit. Vi är ute i god tid och 07:45 ungefär checkar vi in och ganska snart kör vi ombord på färjan Tom Sawyer som avgår på utsatt tid. Vi skriver dagbok och 13:30 äter vi lunch. Havet är så spegelblankt det bara kan vara och efter 5,5 timmar når färjan Trelleborg. Vi kör av och fortsätter till Gasol24 på Sjöviksvägen för att fylla på gasol. Macken som är obemannad fungerar inte så vi ringer ett akut nummer och en man kom och fixade till datorn som styr det hela. Sedan kör vi till ICA Maxi och handlar innan vi åker till ställplatsen vid Västra Småbåtshamnen. Det skall kosta 100 SEK enligt en skylt men ingen kom och inkasserade några pengar. Faciliteterna fungerar inte heller och ingen el finns men det visste vi ju. Solen sken gott då vi fikade utanför bilen. Vid 16-tiden går vi en promenad efter cykelvägen utmed havet. Ser en del sjöfåglar som gravand, stordkrake mm. Efter en dryg timma är vi åter vid bilen. Middag i bilen.
Körde: 16,8 km

—————————–

2018-04-23 Måndag

Vi är uppe redan 06:00 och ganska precis 07:00 kör bi hemmåt. Växlade molnigt och 9 grader på morgonen i Trelleborg. Vi kör motorväg mot Malmö och E6:an till Helsingborg och sedan E4:an till Mjölby där vi kör mot Askersund och Örebro. Mycket trafik på E4:an som sedian lugnade ner sig. Vi kunde hålla bra fart någon mil innan Jönköping börjar det regna och det regnar sedan hela vägen hem. Stannar vid Hammarsundet på rastplatsen och gör lunch. Tankar i Västerås och hemma vid 16-tiden efter tre månaders resa.
Körde: 663,9 km
Totalt  på hela resan 13636 km
Mätar: 130942

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: