Filippinerna 30 okt – 4 dec 2018 – Andra veckan

2018-11-06 Tisdag

Kraftiga regnskurar sedan tidig morgon och förmiddag gör att vi är på rummet och uppdaterar dagbok och beställer boende i Cebu och på Bohol. Regnet avtar vid tolvtiden och 12:30 tar vi en tricycle till Badjao Seafront Restaurant för att äta lunch och skåda. Vi var ju här för två dagar sedan också.

dsc_01705520512105960609004.jpg

Den fina entré till Badjao Seafront Restaurant

Här skall man kunna se storknäbbad kungsfiskare. När vi kommer in i restaurangen så är det en grupp med kinesiska skådare där med en lokal skådar guide.

dsc_01716403988998628170053.jpg

En kinesisk skådargrupp, förmodligen från Hong Kong, ockuperade ena hörnet av restaurangen

img_5047

Den inhemska guiden hade hästsvans

img_5049

Fin utsikt från restaurangen

img_5051

En välsorterad bar fanns det också

Den storknäbbade kungsfiskaren ser vi omgående.

storknäbbskungsfiskare_20181106_20

Storknäbbskungsfiskare ,Pelargopsis capensis, avrasen gouldi som finns på Filippinerna har rött bröst

Vi beställer grillad fisk denna gång också och det smakade lika bra som i går kväll och betalar 1111 PHP (190 SEK) totalt med vatten till dryck. Vi ser halsbandskungsfiskare och vanlig kungsfiskare också.

halsbandskungsfiskare_20181106_20

Halsbandskungsfiskare, Todiramphus chloris av rasen collaris som finns på Filippinerna

I några träd som står i vattnet ses parkiora, kopparstrupig solfågel, brunstrupig solfågel och en svartvit drillfågel.

kopparstrupig solfågel_20181106_64

En elegant hane Kopparstrupig solfågel, Leptocoma calcostetha

parkiora_20181106_36

En fin Parkiora, Aegithina tiphia av rasen aequanimis som håller till på Palawan

svartvit drillfågel_20181106_10

 Svartvit drillfågel, Lalage nigra av rasen nigra, som håller till på Filippinerna

Den lokala guiden berättar att 17:00 kan man se fläckig skogsuggla vid ingången till restaurangen. Vi hade ju tänkt åka till Cockatoo Baren och se en papegoja som kommer dit om kvällarna. Nu stannar vi kvar vid restaurangen och går en sväng runt parkeringen där vi ser en filippinsolfjäderstjärt och en sundakråka.

sundakråka_20181106_10

Sundakråka, Corvus enca av rasen pusillus som finns på Palawan

Straxt före 17:00 börjar guiden att locka på ugglan och vi ser den snart flyga inne i mangroven. Den höll sig långt bort vi såg den aldrig sitta även om flera kineser lyckades fotografera den. Den lämnar sin plats och guiden går till en öppnare plats och lockar. Det börjar bli mörkt och svårt att fotografera och den satte sig mycket mörkt till. Såg den mera som en silhuett. 18:30 åker vi tricycle tillbaka till hotellet med samma förare som körde oss i går. Han kom tidigt och väntar på oss trots att vi inte bett om det. Betalar honom 150 PHP för skjutsen.
———————————————-

2018-11-07 Onsdag

Efter en natt med kraftiga regnskurar så klarnar det upp på morgonen. Efter frukosten promenerar vi till Cockatoo Baren för att kolla in platsen där filippinerkakaduorna brukar ta nattkvist.

kohäger_20181107_10

Efter vägen satt en kohäger,Cattle Egret (Eastern), Bubulcus ibis coromandus  på en mur

Det är 2 kilometer dit och det blir mycket varmt i solen.

Cockatoo beach bar låg lite avsides

Vi hittar Cockatoo Bar som ligger lite bakom och det är inte skyltat. Baren och poolen verkar vara på tillbakagång men man kan fortfarande köpa öl.

I de torra trädet tar filippinerkakaduorna nattkvist

Filippinerkakaduorna kommer om kvällen vid 17-tiden och sätter sig i ett torrt träd som står en 50 meter ut i vattnet. Nu var det hög vatten. Vi tänker ta en tricycle till Badjao Seafront Restaurant och äta lunch. Vi fick gå ut på stora vägen och till ett hotell där några tricycleförare väntar. Vi var ju framme vid restaurangen redan kvart över elva. Det är nu mycket högt vatten och inga fåglar syns till vilket var mycket förvånande då vi såg en hel massa i går. Vi tog varsin juice och beställer grillad tonfisk kvart över tolv.

Vid 13-tiden lämnar vi restaurangen och tar en tricycle till hotellet där vi vilar tills 16:30 då vi åker tillbaka till Cockatoo Baren med en tricycle. Vi köper tre öl och bänkar oss vid stranden med utsikt mot det torra trädet. Det var nu lågvatten och länge ut gick mellan- och ägretthägrar och födosöke och ett par sibirisk gråsnäppor höll till närmare strandkanten.

sibirisk gråsnäppa_20181107_14

Sibirisk gråsnäppa, Tringa brevipes , födosökte nära stranden i fint ljus

Klockan 17:00 satt det plötslig 22 filippinerkakaduor i trädet

filipinerkakadua_20181107_20

Filippinkakadua,  Cacatua haematuropygia  – dom var rörliga och högljudda

En Filippinkakadua, Cacatua haematuropygia, kommer in för landning

Klockan blev 17:00 och plötsligt satt det 22 filippinerkakaduor i trädet. Helt otroligt och ölen smakade extra bra. 18:00 var det mörkt och vår tricycleförare hämtar oss. Vi packar sedan det mesta då vi åker till Sabang i morgon.

———————————–

2018-11-08 Torsdag

img_5059

Vi lämnar Palawan Village. Här är matsalen

I dag skall vi åka till Sabang dit det är dryga 70 kilometer, med en beställd bil.
Efter frukosten checkar vi ut och jag betalar 2000 PHP (340 SEK) till för vårt uppgraderade rum. Redan betalt 5259 PHP för det beställa rummet. Total alltså 7259 PHP (1250 SEK) för 5 nätter. Halv nio kom vår beställa bil som visade sig vara en privat bil och föraren en ung man som var bekant med vår tricycle man. Bilen var en liten röd KIA där våra resväskor precis gick in. Till vår förvåning hoppade vår tricycle man in i framsätet och åkte med. Vi kör mot Sabang och det är mycket trafik genom Puerto Princesa och det lugnar sig då vi kommer ut på landet.

img_5062

Trafiken var ganska lugn ute på landsbyggden med många överlastade bussar

Vägen är krokig och går genom ett kuperat landskap. Vi hade ju sagt till vår tricycle man som ordnat med bilen att vi vill stanna vid Cockatoo Lookout och fågelskåda. När vi närmar oss platsen jag märkt ut med koordinater från Igoterra kom det som en överraskning för föraren. När vi var framme så såg det skumt ut och ingenstans att parkera efter vägen. Vi hittade en plats till slut att stanna på men vi ser bara några små seglare så vi ger snart upp och fortsätter till Sabang.
Framme vid hotell DabDab vid tolvtiden som är bokat genom booking.com.

img_5065

En liten obetydlig skylt visar var DabDab ligger

img_5067

Lokala småpojkar är nyfikna

Det låg lite bakom och mycket dåligt skyltat. Fint rum i som en bungalow med luftkonditionering. När jag skall betala bilresan vill föraren plötsligt ha 3000 PHP i stället för överenskomna 2500 PHP. Förklaringen var att 2500 var för bilen och 500 för föraren. Rummet har elström bara från 18:00 tills 06:00 och luftkonditioneringen från 22:00 till 05:00. Det är mycket varmt ute.

img_5068

DabDabs restaurang och reception. Här blir vi 5 nätter

img_5077

Vi gick efter stranden till en restaurang

Vi går en sväng efter stranden och äter lunch på en liten restaurang, soppa och nudlar för 495 PHP. Sedan åter till rummet för vila då värmen gör en extra trött. Vi återvände till samma restaurang för att äta middag efter 18:00.
————————————–

2018-11-09 Fredag

Äter frukost vid sjutiden och promenerar sedan sedan efter stranden förbi de stora hotellen för att skåda.

img_5084

Stigen går genom byn

Den lilla vägen går genom ett mangrove område och ut över risfält.

img_5088

Många kohägrar i kanten på risfältet

Relativt lite fåglar. Ser kohägrar, en bacchushäger, drillsnäppa, pärlhalsduvor och en flock fjällig munia.

fjällig munia_20181108_30_12

Fjällig munia, Lonchura punctulata av rasen  cabanisi som håller till på Palawan

Det blev snart mycket varmt. Vi gick drygt 4 kilometer på 1:45 timmar.

dsc_0198

Utsikt från vår altan 

Vilar sedan en stund och skådar i hotellträdgården. Där håller olivvingad och svarthuvad bulbyl till. En palawanspindeljägare syns hastigt liksom en nordsångare och en hona Palawanblomsterpickare.

palawanspindeljägare_20181108_20_10

En Palawanspindeljägare, Arachnothera dilutior, födosökte i trädgården

olivvingad bulbyl_20181112_10

Olivvingad bulbyl, Pycnonotus plumosus hachisukae höll till i hotellträdgården

Vi äter lunch vid 13-tiden och beställer en båt till Underground River i morgon 06:00 och plats på minibuss till Puerto Princesa på tisdag morgon 07:30. Vi 16-tiden går vi till stranden utanför lyxhotellt och badar.

dsc_0199

En jeepney som är den lokala bussen och finns överallt

Det är mycket långgrund och stora vågor rullar in. I dag gick luftkonditionering igång redan 18:00. Middag på samma restaurang igen.

————————————–

2018-11-10 Lördag

Väckning redan 05:00 därför att vi har vi bokat båten till Underground River för att skåda 06:00 och det gäller att vara där före innan turisterna kommer. 06:30 kom Hotell värdinnan med frukostbrickan till vår altan. Det är mörkt men varmt så vi tänkte äta frukosten ute. Tre katter kom och snodde runt benen och nattfjärilar runt huvudet så vi gick in. 06:00 är vi vid båt nr. 14 som kör oss till stranden intill Underground River på 20 minuter.

img_5094

Vi åkte med en tidig båt till Underground River

Vi går i land och ser Palawanpåfågelfasanen omgående utanför rangerstationen där en man matar den med ris.

palawanpåfågelfasan_20181110_31

 Palawanpåfågelfasan , Polyplectron napoleonis en hane håller till runt rangerstationen

varanus palawanensis_20181110_30

Palawan Varan ,Varanus palawanensis höll också till runt rangerstationen

Det här är enda stället på Palawan man kan se denna normalt mycket skygga fågeln. En flock palawanmakaker håller också till här liksom en annan hönsfågel, filippinstorfotshöna, som skall vara lätt att se här.

img_5129

Rangerstationen

filippinstorfotshöna_20181110_30

Till slut såg vi Filippinstorfotshöna, Megapodius cumingii  av rasen cumingii som håller till på Palawan

Vi går runt i området och spanar men den syns inte till. Frågar en man som tycks jobba där och han visar oss var den brukar hålla till. Men inte ser vi den. En svartkindad Flugsnappare visar plötslig upp sig.

svartkindad flugsnappare_20181110_16

En  Svartkindad flugsnappare , Cyornis lemprieri kom plötsligt vid sidan av stigen

Efter en dryg timme tänkte vi ge upp då plötsligt pekar mannen vi frågat tidigare in i skogen och där gick två filippinstorfotshönor och prickade.

img_5131

Vi åkte på tur in i grottan

Turisterna har börjat komma och vi hängde på för att åka en tur på floden i grottan. 1650 PHP (280 SVK) kostar turen för två personer och som tar 45 minuter. Det var dyrt tycker vi men åker ändå. En liten smal båt paddlas fram av båtföraren som sitter längst bak och hade pannlampa. Vi fick varsin bandspelare med hörsnäcka som guideade på engelska. Efter grottturen tar vi båt nr. 14 tillbaka till Sabang dit vi kom 09:30. 1500 PHP kostar det att hyra båten. Vi går till Hotell rummet och jag skådar i hotellträdgården.

palawanbulbyl_20181110_10

En Palawanbulbyl, Alophoixus frater höll till i hotellträdgården

Ser en Palawanbulbyl. Vid 13-tiden går vi till restaurangen Agkarawat och äter lunch. Det blev sedan vila innan vi promenerade till vår favoritrestaurang, Thalets Beach Cottages and restaurangen för middag.

dsc_0243

Vår favoritrestaurang, Thalets Beach Cottages and restaurangen

dsc_0209

Gott och billigt som vanligt

Vi sommar tidig efter en lång dag.

————————————-

2018-11-11 Söndag

Väckning klockan 06:00 och efter frukost 06:30 promenerar vi mot Sabang Mangrove. Man följer stranden förbi lyxhotellet.

dsc_0244

Här fick vi betala inträdet

Området ligger på privat mark så det var inträde 10 PHP /person. (2 SEK). Vi ser bl. a en hackspett, fläckstrupig flamspett och en palawanshama. Man kan paddla efter floden i mangroven men vi var här tidigt så inget var öppet.

fläckstrupig flamspett_20181111_20

Fläckstrupig flamspett , Dinopium everetti satt i en palm

palawanshama_20181110_10

 En Palawanshama, Copsychus niger, visade upp sig fint

En man kom och undrade om vi ville gå djungelspåret med chans att se några mangrove arter. Vi åkte en lindragen bambyflotte över floden.

img_5151

Vi var tidigt ute och varken turister eller lokalfolk på plats

img_5153

Vi åkte bambuflotte över floden

Det visar sig att man måste ha guide och det kostade 200 PHP /person. Vi gick på det och knallar iväg. Det var mycket varmt och helt tyst i skogen så efter en knapp kilometer vände vi tillbaka. Nu hade en del personer kommit och öppnat några stånd.

img_5156

Här drack vi mango shake

Vi köpte varsin shake på guabano och mango. Promenerar sedan hemmåt och passerar vakten då han visar oss ett fågelbo som hängde ner under taket. Vi stannade och snart kom en olivryggig solfågel och kröp in i boet. Promenaden blev nästan 6 kilometer på 3,5 timmar.

dsc_0208

Här badade vi 

Det blev vila sedan och lunch på Thalets Beach Cottages and restaurangen som blivit vår favorit. Vi åt även middag här. Ordnade också transport till morgondagens skådning vid Cockatoo Lookout.

————————————-

2018-11-12 Måndag

Tidig väckning i dag också. 05:30 och frukosten står klar på vårt bord vid receptionen 06:00. Klockan 06:30 kommer tricycle föraren och hämtar oss för färd till Cockatoo Lookout dit det är 13 kilometer.

img_5171

Vi tog en tricycle till Cockatoo Lookout

img_5168

Man skådar från vägen. Höga träd så det är svårskådat.

Det är mulet och varmt redan på morgonen. Knappa halvtimman tog resan till samma ställe som vi stannade på vid bilresan till Sabang. Man skådar längs vägen en kilometer före och efter punkten. En flock med lyrdrongon ses och en hona fläckstrupig flamspett. Svårskådat då träden är höga och tjockt med löv. Många ljud hörs men svårt att se några fåglar. Vi går söder ut och en grå drongo sitter en kort stund högst upp i ett bananträd. Nedanför backen på ett risfält går två kohägrar. En svartnackad gylling kom plötsligt och satt en kort stund i ett högt träd. Efter knappt två timmar ger vi oss och precis när vi skall åka kom två pygmy flowerpecker nära i en låg buske. Ungefär 10:00 är vi tillbaka på hotellet. Vi vilar och vid 12:30-tiden går vi till restaurang Agkaravat och äter lunch.

img_5102

Restaurang Agkaravat

Mycket varmt vid hotellet då jag går en sista skådar runda i hotellträdgården. Ser en grann hane Palawanblomsterpickare.

palawanblomsterpickare_20181112_30

En tjusig hane Palawanblomsterpickare, Prionochilus plateni visade upp sig

Vid 16-tiden tar vi oss till stranden och badar. Sedan sista middagen på Thalets Beach Cottages and restaurangen. Betalade boendet för 5 nätter med 8640 PHP (500 SEK) på DabDab.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: