Filippinerna 30 okt – 4 dec 2018 – Tredje veckan

2018-11-13 Tisdag

I dag är det resdag. Vi hade ju bokat samma bil tillbaka till Puerto Princesa som körde oss hit men ångrat oss och bokat plats i en minibuss 07:30 då det blev mycket billigare. Hotellvärdinnan fick telefonnumret till chauffören att ringa och avboka. Vi frågade hur det gick men hon hade inte fått något svar. Skumt tyckte vi men kollade inte upp mera. Vi fick hjälp med de stora väskorna till busstationen. Vi var ju uppe redan 05:30 och åt frukost 06:00. Halv sju knallar vi till busstationen.

Busstation i Sabang

Vi var först där och medans vi väntar ser vi en brun törnskata och några gråsalanganer seglar högt och en flock orientstarar födosöke i en blommande buske.

orientstare_20181113_10

Här födsökte några Orientstarar, Aplonis panayensis panayensisos

Check Point vid infarten till Sabang

En kvart i åtta kom vi iväg och bussen var fylld till sista plats. 18 personer inklusive föraren. När vi kört en timma stannar bussen i en liten by och vi betalade biljetterna 400 PHP för två. Det tog ytterligare en timma innan vi kom fram till busstationen i Puerto Princesa. Då kommer chauffören som vi avbokat och var upprörd då han åkt till Sabang för att hämta oss. Det visar sig att Hotellvärdinnan ringt fel nummer och att han inte fått något meddelande. Han hade hyrt bilen och betalat bensin. Nåja det lugnade ner sig och han skjutsar oss till flygplatsen och jag tyckte synd om grabben så jag betalade 2500 PHP. Vi var ute i mycket god tid då klockan bara var 10:30 och planet till Cebu avgår 15:45. Vi tänkte sitta ute i skuggan men det var olidligt varmt så vi checkade in då det var svalt inomhus. Tiden gick ganska fort och planet var en 40 minuter sent då det lyfte. Efter ganska precis en timma i luften så landar vi på Cebus internationella flygplats. Väskorna kom snabbt och sedan var det kö till taxin. Det var bara drygt 10 kilometer till Kiwi Hotell men tog en och en halvtimma då trafiken stod helt stilla långa stunder. Det regnade dessutom ymnigt. Klockan var 19:00 då vi checkade in.

img_5174

Hotell Kiwi låg lite som på en bakgata

Receptionen på Kiwi hotell

Betalar 2824 PHP (500 SEK) i förskott för två nätter. Hyggligt rum med luftkonditionering och fläkt i taket. Vi köper lite vatten och några chipspåsar i en liten affär utanför hotellet.

———————————————-

2018-11-14 Onsdag

Efter frukosten på hotell Kiwi promenerar vi till köpcentrat SM för att köpa en ny fön till Birgitta då hennes havererat. Det är 800 meter dit efter starkt trafikerade gator.

Mycket trafik efter starkt trafikerad gata

img_5184

Det var gångbro över den värst trafikerade gatan

Det var också mycket varmt. Vi kommer fram tjugo i tio och köpcentrat öppnar 10:00. Det bildades en rejäl kö tills dörrarna öppnades och man fick gå genom säkerhets kontroll. Köpcentrat var mycket stort och luftkonditionerat.

img_5185

Varuhuset hade redan börjat med juldekorationerna

Vi hittade ett apotek där Birgitta köper en fön så det ordnar sig ganska snart. Efter en timmas strosande tar vi en taxi tillbaka till hotellet. Tänkte äta lunch på hotellet men restaurangen var bara öppen till frukost och middag. Hittade en restaurang ganska nära där vi åt en typisk filippinsk lunch. Tänkte åka till Taoist Temple som skall vara en turistattraktion men hotellet föreslog en rundtur och det kostar 1500 PHP med taxi och tar 3 timmar. Så vi gick på det och blir skjutsade först till Sirao Gardin.

img_5186

img_5187

En fantastisk privat trädgård anlagd högt uppe på ett berg

Det är en blomsterträdgård i bergen på dryga 500 m.ö.h med fantastisk utsikt över Cebu City. Inträde 50 PHP för två personer. Massor av blommor och i skyn flög asiatisk palmseglare och grågumpsalangan. Vi fortsätter sedan till Temple of Leha, uppbyggd av någon som ville hedra sin hustru. Inträdet samma som tidigare.

img_5201

img_5204

En helt otrolig byggnad

img_5212

Med statyer och utsikt över Cebu

Imponerande utsikt över Cebu City och mängder med statyer. Sedan fortsatte vi till Taoist Temple som byggts av en rik kines.

img_5214

En brant trappa leder upp till templet

img_5220

img_5228

Fritt inträde här och allt i Kinesisk stil med drakar allt i en brant sluttning med många trappor. Klockan blev 16:30 så vi återvände till hotellet. Vi äter middag på hotellets restaurang som hade en torftig meny. Samma som till frukost. Allt utom dom stekta äggen verkar uppvärmt i mikrougn.

—————————————

2018-11-15 Torsdag

Vi lämnar Kiwi hotell i Cebu City vid halv tiotiden. Taxichauffören som körde oss igår kom i god tid för att köra oss till Pir 1. Han för oss direkt till ett litet biljett kontor på stan där vi köper biljetter till Osian Jet som är snabbfärjan till Tagbilaran på Bohol. Avgång 10:40 men det är en avgång 09:20 som vi kanske hinner med. 940 PHP för två biljetter. Chauffören kör ända fram till Pir 1 och vi betalar 800 PHP för taxin. En man kom omedelbart och tog våra väskor. Han betalade vi 100 PHP och en avgift på 25 PHP /per person fick vi betala till färjeterminalen. Vår väskkille hjälpte till att checka in väskorna, 100 PHP kostade det, och att boka om biljetten till 09:20 avgången. Allt gick i rasande fart och plötsligt satt vi på bokade platser på snabbfärjan till Bohol. Det var mulet och helt lugnt på havet. Efter en timma och 50 minuter var vi framme i Tagbilaran som är huvudstad på Bohol. Vi tar en taxi till Cherrys Home To Inland Resort som ligger på ön Panglao och är den stora turistorten här på Bohol. 700 PHP kostar den taxiresan på dryga 20 kilometer.

img_5230

img_5231

Cherrys Home To Inland Resort låg invid en hårt trafikerad gata

Vi har bokat 1 natt för 2160 PHP via Agoda men vi vill stanna 3 nätter och det var inga problem. Vi betalade 5760 PHP för 3 nätter (1008 SEK). Ägarinnan är gift med en svensk och har bott länge i Sverige. Hon kom och vi språkade en stund. Hon talade utmärkt svenska. Vi äter lunch på hotellet och promenerar sedan ner till stranden dit det är 400 meter.

img_5238

Nu är det lågvatten vid den smala stranden

Här var havet helt lugnt så vi badade en god stund. Gick sedan efter stranden öster ut och det är packat med restauranger och små och större hotell. Stranden är mycket smal så det är inte mycket att sola på. Vi tog varsin shake och kollade på myllret av turister som gick förbi. Vi drar oss sedan tillbaka till hotellet och vilar en stund. Vid 19-tiden gick vi för att äta middag. Det kom några regndroppar då vi kom ut på gatan så vi stannar på hotellets restaurang som ligger intill den mycket hårt trafikerade gatan. Vi åt grillade räkor. Tyvärr är trafiken mycket störande. Gick en promenad ner till stranden och vände innan vi kojar

—————————————–

2018-11-16 Fredag

Vi vaknar klockan sex och promenerar genast längs huvudvägen mot Danano Beach 2,5 kilometer bort. Tänkte fågelskåda efter vägen. Det var dock mycket trafik och lokalfolk i gång. Vi kommer av den stora vägen så lugnar det sig och vi ser en svartvit drillfågel och en filippinsolfjäderstjärt.

filippinsolfjäderstjärt_20181116_16

En  Filippinsolfjäderstjärt, Rhipidura nigritorquis, födosökte i ett mindre träd

Det blev lite långt att gå till Danano Beach så vi går ner mot Bohol South Beach. Dit var det inträde på 5 PHP per person. Straxt innan fanns ett blommande träd där några olivryggiga solfåglar höll till och innan stranden ses en vitbrynad bulbyl på långt håll och en brun törnskata satt fint på en gren granska nära.

olivryggig solfågel_20181116_10

En Hane olivryggig solfågel, Cinnyris jugularis jugularis födosökte i ett mindre träd

Det var ebb och lite vatten. Några obestämda vadare på långt håll. Klockan blir åtta så vi började gå hemåt då en tricycle dök upp och vi tar den tillbaka till hotellet. 100 PHP (18 SVK) kostade turen. Vi åt frukost och tog det sedan lugnt på hotellrummet.

img_5246

Utanför vårt hotellrum

img_5245

Utsikt från vår altan

Vid 13-tiden går vi till en restaurang efter gatan ner till stranden där vi äter nudlar till lunch.

img_5247

img_5259

Gatan på väg ner till stranden

img_5248

Populärt att dyka 

Det är mycket varmt så vi tar det lugnt på hotellrummet tills 15:00 då vi går till stranden och badar på samma ställe som igår. Vi tar sedan varsin mixad ananas/mango shake på Thai & Seefood Restaurant med utsikt över havet. Middag vid 19-tiden på en restaurang vid stranden, Birgitta tar ett glas vitt och jag en stor öl.

———————————————

2018-11-17 Lördag

Vi är uppe före sex även denna dag. Nu tar vi en tricyke till Danano Beach. På kartan såg det öde ut efter vägen och stranden men det var fullt med bebyggelse efter vägen och tjockt med båtar på stranden.

img_5263

Många turistbåtar också här

img_5264

Lokalbefolkningen bor i enkla hus

En smal stig mellan murar leder till stranden och där står en grupp på 20-30 personer som skall ut och snorkla. Vattnet var ganska högt men sjönk snart undan och vi ser drillsnäppa, Roskarl, kustsnäppa och en brun törnskata. I skyn kom några ladusvalor förbi. Vi gick fram till Bohol South Beach där vi var i går. Vi betalar 5 PHP per person i inträde igen. Det börjar småregna så vi går mot utgången och då kommer en tricyke som vi tar tillbaka till hotellet. Sedan vila och tog lunch nere vid havet vid Thai & Seafood restaurant. Vi tog det lugnt sedan på eftermiddagen och åt middag på Samma restaurang.

———————————–

2018-11-18 Söndag

I dag lämnar vi Cherrys Home To Inland Resort. Redan 08:30 är vi i receptionen med våra packade väskor och inväntar den beställda bilen till Habitat Butterflies Conservation Center straxt söder om Bilar. Dit är det 55 kilometer.

img_5265

En fullpackad jeepney  sågs det många efter vägen

Bilen kom i god tid före nio och det var en stor bekväm typ stadsjeep. Jag bad föraren stanna vid ett apotek och sedan vid Tarsier Conservation Center som ligger straxt innan Habitat Butterflies. Det är ganska lite trafik nu på söndag förmiddag men bara små privata apotek är öppna. Vi kom förbi ett och Birgitta köper lite typ hostmedicin. Efter en dryg timma är vi framme vid Tarsier Conservation Center och betalar inträde på 50 PHP /person.

img_5290_1

Vi har precis gått igenom biljettkassan

Man går efter en cementerad stig och det är guider utplacerade där de små spökdjuren tagit dagkvist.

img_5274

En smal cementerad stig gick genom djungeln

De flesta sov då dom ju är nattaktiva. Det var två som tittade upp med sina jättestora ögon.

spökdjur_20181118_40

Spökdjur, Philippine Tarsier, Tarsius syrichta och mäter endast cirka 85 till 160 mm

Slingan är inte så lång så efter en dryg halvtimme är vi klara och åker vidare till Habitat Butterflies Conservation Center där vi checkar in. Det är beställt tre nätter men vi tänker eventuellt stanna fyra. Det var inga problem att bo en natt till. Vi fick rum 2B och tycks vara dom enda gästerna.

img_5293

Stigen till vårt rum gick genom en frodig trädgård

Det var ett stort rum med ordentligt badrum. Det här ligger på 340 m.ö.h så det är ganska behaglig temperatur.
Vi äter lunch och bestämmer oss för att besöka chokladkullarna som är områdets stora turistmål och dit det är 13 kilometer. Det går lokal buss dit och kostar bara 20 PHP /person. En kvinnlig turistpolis hjälper till att stanna den gula lokalbussen. Den är fullproppad med folk då den kommer men vi lyckades tränga oss in och få sittplats. Folk gick av och trängde sig på under den halvtimme som färden tog.

img_5301

Från stora vägen var det en kilometer att gå, men vi tog motorcykeltaxi upp

Från stora vägen där bussen stannar det en kilometer upp till turiststället. Vi lät oss skjutsas av motorcykeltaxi för 40 PHP /person.

img_5302

En lång trappa uppför en av kullarna

Väl uppe så är det en lång trappa att gå upp på en av kullarna varifrån det är vidunderlig utsikt runt horisonten med kullarna runtomkring som nu var ljusgröna.

img_5305

Fantastisk utsikt över kullarna som var gröna nu

Massor av folk på plattformen längst upp som fotograferar hej vilt. Efter en halvtimme går vi trappan ner igen och kollar runt lite innan vi går backen ner till busshållplatsen. Det kom ingen gul lokalbuss men väl en tricycle med flak bak och som kör oss till Habitat Butterflies för 300 PHP. Det var det värt att slippa trängas. Middag hade vi beställt till 19:00 vid lunchen så det blev vila tills dess. Nu har vi ju klarat av turistattraktionerna och fågelguide är beställd tills 05:00 i morgon bittida. Vid middagen är det tre yngre killar som serverar oss. Vi var enda gästerna. Hygglig mat om än menyn är mycket begränsad.

———————————————–

2018-11-19 Måndag

Vi är uppe redan 04:15 och 04:45 äter vi frukost. 05:00 kommer guiden Julius och hämtar oss för färd till Raja Sikatuna NP. Han pratar mycket dålig engelska. Birgitta åker på hans motorbike och en som tycks jobba på Habitat skjutsar mig de tre kilometerna till infarten.

img_5336_5

Vi åkte MC till Raja Sikatuna NP

Den hade inte öppnat ännu så vi passerar grinden fram till kontoret. Det kostar 50 PHP/person att fågelskåda i parken. Klockan är bara strax före 06:00 och det är fortfarande ganska mörkt.

img_5336_3

Raja Sikatuna NP turistinformation

Ytterligare en skådarguide anslöt och som talar utmärkt engelska.

img_5336_2

Vi gick Oriole stigen men dåligt med fåglar

Vi går efter vägen som går brant uppför till Magsaysay Park. Där ses en brunbröstad kungsfiskare och en filipinertrogon hane och hona samt en röd djungelhöna tupp och en filipinsk pälsfladdrare satt på en stam och tog dagkvist.

brunbröstad kungsfiskare_20181119_10

En Brunbröstad kungsfiskare, Halcyon gularis sågs i det dåliga morgonljuset

filipinsk trogon_20181119_20

En hona Filippintrogon, Harpactes ardens linae var ganska skygg

Vi går sedan en brant stig uppför berget utan att se något annat än en trädseglare högt uppe i ett torrt träd. Stigen går genom ursprunglig skog och på hala kalkstenar. Vi kom fram till Oriole trail men ser bara några Drongo högt upp i träden.

krabbmakak_20181119_10

Några krabbmakaker , Philippine Long-tailed Macaque, Macaca fascicularis philippensis, hölls i träden

En flock makaker hölls i träden. Går sedan nerför backen förbi kontoret och mot insläppet till parken och betalar inträdet på 250 PHP för två personer. Det är höjdskillnad på 150 m. Det är risfält nere i dalen och där ses en vitbröstad vattenhöna. I slänten en svartmaskad sporrgök och tätt efter marken kom en flock strimhuvad mestimalia, som var mycket svårsedda. Vi går efter vägen mot en badanläggning där vi vilar på en bänk. Klockan blev 11:00 och vi har gått i 5 timmar. Jag börjar bli trött och föreslår att avbryta nu trots att vi inte lyckades se någon juveltrast. Vi återgår till NP kontoret och blir skjutsade tillbaka till Habitatet.

img_5331

Här är ingången till vårt rum

Jag betalar den extra guiden 350 PHP och 1000 PHP till Julius för en heldag som avtalats. Vi bestämde att åka i morgon klockan 06:00. Vi tar det lugnt på rummet under eftermiddagen. Det började också regna vid tretiden. Klockan 19:00 blev det middag som vi förbeställt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: