Filippinerna 30 okt – 4 dec 2018 – Fjärde veckan

 

2018-11-20 Tisdag

Det har regnat mest hela natten och regnar fortfarande då vi äter frukost klockan 05:30. Kom överens med Julius att vänta till efter lunch och hoppas på att det slutat regna då. Vi vilar på rummet tills 12:30 då vi tar lunch.

img_5318

Många blommor och fjärilar i trädgården

Det är mulet och regnet tycks sluta så vid 13:30-tiden hoppar vi på motorbikerna och åker iväg. Kom bara en kilometer då det börjar stänka igen så vi vänder. Det regnar sedan hela eftermiddagen och kvällen, tidvis ymnigt. Vid 15-tiden kom Julius och knackar på då han upptäckte everettdvärguven på dagkvist bara 50 m från vårt rum.

everettdvärguv_20181120_22

En  Everettdvärguv, Otus everetti satt bara 50 meter från vårt rum

Vi går ut i regnet och ser den bra. Skådningen blev alltså inställd i dag och vi vilar på rummet. I morgon skall det bli uppehåll enlighet väderprognosen.

————————————–

2018-11-21 Onsdag

Efter en mycket regnig natt så fortsätter det att regna tills 09:00. Birgitta åker med Julius och jag på en annan motorbike dryga 3 kilometer till en skådarlokal längs en väg utanför nationalparken.

coletostare_20181121_14

En Coletostare, Sarcops calvus melanonotus, satt på långt håll

Det är fortfarande mulet och småduggar. Vi ser omgående en coletostare men annars är det bara lyrdrongo och en svartmaskad sporrgök som syns till. Det börjar regna igen efter en halvtimme så vi står i skydd av bergvägg c:a 15 minuter. Efter den regnskuren bröt solen igenom. På mycket långt håll ses en samarnäshornsfågel sitta på en kal gren. En boholsolfågel hona kom förbi och högt i ett träd en vitbukig blomsterpickare. Efter dryga två timmar vänder vi och går samma väg tillbaka och det blev en promenad på 5 kilometer och tre timmar. Min motorbike kille mötte upp och vi kör till floden för att söka upp silverkungsfiskaren. Den syns ganska omgående men flyger undan så det tog en bra stund innan jag fick en bild på nordlig silverkungsfiskare.

nordlig silverkungsfiskare_20181121_30

En Nordlig silverkungsfiskare, Ceyx flumenicolus, var svår att se 

Vid 13-tiden är vi tillbaka på Habitatet och äter lunch. Skådar sedan i trädgården och ser en fin hane purpurstrupig solfågel, en svartnackad gylling och en Filippinersporrgök.

filippinsporrgök_20181121_30

 Filippinsporrgök, Centropus viridis, håller mest till i täta buskar

Betalade också boendet 4000 PHP (690 SEK) för fyra nätter.

———————————————–

2018-11-22 Torsdag

Det blev frukost klockan 07:00 och i trädgården ser vi några filippinbulbyl och högt i ett kalt träd några everettglasögonfågel.

filippinbulbyl_20181122_30

En Filippinbulbyl, Hypsipetes philippinus saturatior höll till i trädgården

Det är nu sol från klar himmel. Vi har ju beställt bil som skall komma 09:00. Redan 08:30 är bilen på plats och vi lämnar Habitat Butterflies Conservation Center och åker till Gabriella Bed and Breakfast i Tagbilaran som ligger nära flygplatsen varifrån vi flyger till Manila i morgon.

img_5343_2

The Gabriella Bed and Breakfast

Efter 45 minute är vi framme och checkar in. Det är mycket varmt och vi vilar på rummet. Vid tolvtiden tar vi en tricycle till en restaurang som jag hittat på nätet. Det är tre kilometer dit men ingen restaurangen finns på den adressen.

img_5341

Gatubild från Tagbilaran

Tricycleföraren kör oss till en fin restaurang där det är fullt av Filippinare. I restaurangen upptäckte Birgitta att hennes telefon var borta. Nåja den ligger säkert kvar på rummet. Det är god mat och vi besöker en ATM i närheten och tar ut lite pesos innan vi tar en tricycle tillbaka till Gabriellas men ingen telefon hittas på rummet. Jag ringer till Birgittas telefon men inget svar.

img_5343_1

Birgitta tappade sin mobiltelefon i tricyclen

Försöker några gånger och plötsligt svarar någon som lägger på. Värden vid Gabriellas ringer då till Birgittas telefon från sin egen och nu svarar någon. Det visar sig att Tricycleföraren har hittat Birgittas telefon i fordonet och han kommer om c:a 20 minuter med telefonen. Fantastisk tur och han får 500 PHP (86 SEK) för besväret. Vi vilar på rummet och vid 17-tiden beställer vi pizza som levereras med motorbike efter 45 minuter. Så det blev hemkörd pizza och ölet Red Horse till middag.

——————————————-

2018-11-23 Fredag

Vi lämnar Gabriella Bed and Breakfast vid halv åtta tiden i deras gratis transport till flygplatsen. Det tog ju bara 15 minuter att komma dit så vi är ute i god tid. 09:20 skall planet lyfta men redan 09:10 är vi i luften.

img_5351_2

Vi åkte med Air Asia på inrikesflygningarna

Efter 65 minuter landar vi på Manilas internationella flygplats. Vi tar en taxi som kör oss de 29 kilometerna till OYO 108 Spiral Suites i Quezon City norr om Manila för 880 PHP (150 SEK)

img_5351_1

Mycket reklam efter vägen i Manila

Valde detta hotell då det ligger på gångavstånd från La Mesa Ecopark där man kan se filippintrast. Grym trafik genom Manila så det tog nära 1 tim och 50 minuter att nå hotellet.

img_5351_6

Vi checkar in på OYO 108 Spiral Suites 

Vi checkar in och betalar 1632 PHP (280 SEK) för två nätter utan frukost samt en deposition på 850 PHP (146 SEK) oklart varför. Ganska omgående tar vi en tricycle till La Mesa för att bekanta oss med området.

img_5344

Infarten till La Mesa Ecopark

Det är mycket folk vid ingången till parken. 50 PHP (9 SEK) per /person kostade inträdet. Klockan blir ju 13:00 så vi äter lunch vid en liten restaurang precis inne i parken.

img_5351_5

Vi tog lunch vid en enkel restaurang

Ser vitbrynad bulbyl genast. En regnskur kom medans vi åt. Hittade området där trasten skall hålla till. Det är mycket folk i rörelse så chansen att se den skygga trasten är liten.

img_5351

Den här slänten är en vall mot en stor vattenreservoar

En brun törnskata visar upp sig fint och en vattenhöna sågs plötsligt på en öppen plats.

vattenhöna_20181123_14

En Vattenhöna, Amaurornis phoenicurus phoenicurus, höll till i slänten

brun törnskata_20181123_40

En lite rufsig brun törnskata, Brown Shrike (Philippine), Lanius cristatus lucionensis

Vi gick drygt 3 kilometer i parken på 2 timmar då vi tar en tricyke tillbaka till hotellet.

img_5351_4

Kommer överens med honom att han skall hämta oss 05:30 i morgon för att köra oss till La Mesa. Vi vilar och äter sedan middag på hotellets restaurang som ligger uppe på taket. Lagom varmt och vi var dom enda gästerna.

————————————–

2018-11-24 Lördag

Uppe redan 05:00 för att ta oss till La Mesa Ecopark innan det blir för mycket folk där. Hade ju bokat med en tricycle som skall hämta oss 05:30 men ingen kom. Vi väntar c:a 10 minuter innan vi börjar gå mot parken. Efter bara några hundra meter så kom en tricycle som vi äntrade. Före 06:00 är vi vid entrén till La Mesa och det är fortfarande mörkt. Ingen satt i biljettkassan så vi gick in utan att betala. Det är redan många som joggar in i parken och då vi kom till stället där trasten brukar synas kom flera joggare förbi.

img_5351_3

Bakom denna bro brukar filippinertrasten hålla till

Inte bra så det verkade vara kört redan från början att skåda denna skygga fågel. Vi går runt på stigarna i den lilla skogen men ser inte en enda fågel.

img_5355

Vy från fiskdammen mot vallen

Till slut är vi framme vid fiskdammen igen och nu går solen upp och vi ser svartnackad gylling, vitbrynad bulbyl, två filippinsolfjäderstjärt och högt upp i ett träd ses två filipinspettar.

vitbrynad bulbyl_20181123_54

Uppe i slänten satt två Vitbrynade bulbyl, Pycnonotus goiavier goiavier, på en bevattningsstolpe

Vi har snart knallat runt i två timmar och nu börjar barnfamiljer komma. Vi äter frukost vid en liten restaurang. Passerar sedan insläppet där vi betalar inträdet då vi går ut. Tar en tricycle tillbaka till hotellet och vilar på rummet. Ordnar sedan med transport till Olangapo och Blue Rock Resort i morgon. Tar sedan en tricycle in till centrum dit det bara var en 600-700 meter.

img_5364

Mycket trafik på huvudgatan

Det är mycket varmt ute så det är skönt att komma in i ett luftkonditionerat köpcentrum. Vi äter lunch på KCF och strosar runt i varuhuset innan vi promenerade tillbaka till hotellet. Vi äter middag på hotellets restaurang uppe på taket igen.

——————————————–

2018-11-25 Söndag

Vi lämnar OYO 108 Spiral Suites i Quezon City vid niotiden för att åka till Subic Bay. Vår beställda bil via GRAB som hotellet ordnat kom i tid. Vädret är mulet. Mycket trafik innan vi kom ut på motorvägen. Det kostar 45 PHP (8 SEK) att betala vid första betalstationen och strax innan vi kör in i Olongapo kostar det 334 PHP (58 SEK).

img_5367

Vi kör in i staden Olangapo

Den väg som taxin tog blev 150 km till Blue Rock Resort och tog precis 2 timmar. Taxametern står på 2350 PHP (402 SEK) och föraren vill ha ytterligare 1000 PHP (171 SEK) då han får köra hem tom. 3729 PHP (571 SEK) kostade alltså taxiresan.

img_5368

Blue Rock Resort ligger invid stranden

Vi checkar in och rummet är redan betalt via Agoda. Drygt 500 SEK per natt i 6 nätter. Det är ett bra rum i princip på stranden av Baloy Beach.

img_5380

Vi gick en promenad på den en kilometer långa stranden

Vi går sedan en promenad längs med den dammiga gatan till floden som rinner ut i havet. Efter lunch blir det vila och sedan badar vi i ett lite grumligt hav. Stranden är Ganska smal. Ordnar också med en taxi som skall transportera oss till skådarlokalen i Subic Bay Freeport i morgon bittida. Portionerna var mycket stora som vi fick till lunch så till middag beställer vi en portion som vi delar.

———————————————–

2018-11-26 Måndag

Väckning 04:45 och efter frukost på hotellet åker vi med den beställda taxin till Subic Freeport för att skåda. Vi åker genom Olongapo och blir körda till Medical Center dit det är 18 km och går av utanför grindarna. Det har precis ljusnar då vi kommer fram. Vi kommer att gå nerför backen c:a 2 kilometer.

img_5401

Vi skådar från vägen

Vi ser omgående en vitögd gråfågel tillsammans med en kopparslagarbarbet i ett högt glest träd.

vitögd gråfågel_20181126_16

En Vitögd gråfågel, Coracina striata striata, tittar ner på oss

Promenerar vägen tillbaka men det är svårskådat med höga träd och täta buskar. Ser bla. a. celostare och rödtofsad malkoha samt en brunbröstad kungsfiskare.

rödtofsad malkoha_20181126_14

En Rödtofsad malkoha, Dasylophus superciliosus cagayanensis, höll till inne bland grenarna

Efter drygt två timmar hämtas vi och går av efter några kilometer där vi skådar från vägen igen. Nu ser vi bara gamla bekanta som brun törnskata. Då klockan blir 09:30 blir det mycket varmt så vi återvände till hotellet. Stannade först och fotade en flygande räv koloni.

kalong_20181126_30

En stor koloni med flygande rävar, Kalong, Pteropus vampyrus, vilade i träden

img_5372

Vi åt lunch på Harleys, som ägs av en svensk. Vi såg inte till honom

Vilar sedan fram till lunch då vi lämnar tvätt och äter lunch på Harlies varifrån det är utsikt över havet. Vid 15-tiden badar vi och sedan middag på hotellets restaurang.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: