Filippinerna 30 okt – 4 dec 2018 – Femte veckan

2018-11-27 Tisdag

Tidig väckning igen då vi tar samma taxi som i går till Subic Freeport. Kör nu lite längre bort och stannar vid en liten väg som går upp till en vattentank. Här ser vi ganska omgående en vitbukig spillkråka och tre blånackade papegojor.

vitbukig spillkråka_20181127_20

En Vitbukig spillkråka, Dryocopus javensis confusus, kom plötsligt ganska nära

blånackad papegoja_20181127_36

En Blånackad papegoja, Tanygnathus lucionensis lucionensis, satte sig i samma träd som den vitbukiga spillkråkan

På vägen genom skogen hördes många ljud men svårt att se några fåglar. På tillbaka vägen ses en mindre brunduva.

mindre brunduva_20181127_10

En mindre brunduva, White-eared Brown-Dove (White-eared), Phapitreron leucotis leucotis, kom plötsligt fram ur en buske

img_5407_1

Apalin Trail var en smal stig genom djungeln med mycket mygg

Efter drygt två timmar åker vi några kilometer till Apalin Trail. Smal stig genom tät och hög skog. Ser genast en filippindrongo och en hona sotspett.

sotspett_20181127_10

En hona Sotspett, Mulleripicus funebris funebris, försvann bakom trädstammen

Efter en knapp timme återvände vi till hotellet. Betalade chauffören 2000 PHP (342 SEK) igen och beställer en tur i morgon igen.

img_5377

Vi åkte den lilla flotten ut till den flytande baren

Tar det lugnt och äter lunch på Harlies, badar på eftermiddagen. Middag på hotellets restaurang.

———————————————

2018-11-28 Onsdag

Väckning 04:45 och efter frukost hämtas vi av vår taxichaufför 05:45 och vi åker mot Subic Freeport och lokalen som ligger längst bort mot Hill 394. Det är 26 kilometer dit och vägen slutar vid en bevakad grind så man kommer inte fram till lokalen Hill 394. Vi stannar utanför grinden vid en gammal Amerikansk bunker och skådar upp mot ett högt kalt träd. Högst uppe sitter en streckig Flugsnappare och en rödnäbbad blåkråka.

rödnäbbad blåkråka_20181128_60

Rödnäbbad blåkråka, Eurystomus orientalis orientalis, på långt håll

Båda biätarna, filippinsk biätare och blåstjärtad biätare, hålls också i trädet. Promenerar sedan efter vägen nerför där det är höga träd och svårskådat. Kommer fram till en ny bunker och där står tre skådare. En kvinnlig guide med två skådare varav en engelsman som tycks vara i par med en filippinska.

img_5410

Den kvinnliga fågelguiden med sin lilla grupp

Dom var mycket trevliga och hjälpsamma. Vi såg luzongråfågel, filippingråfågel och strimmig rabdornis.

strimmig rabdornis_20181126_10

Strimmig rabdornis, Rhabdornis mystacalis mystacalis, på kal gren högt upp i trädtoppen

Den kvinnliga guiden bjöd in oss till kvällsskådning för att kolla ugglor. Vi tackade ja och skall träffas vid grinden till Hill 394 klockan 16:30.
Vi åker tillbaka till hotellet vid 09-tiden där vi tar ett dopp i havet och vilar sedan till lunch. 15:45 kommer taxin och hämtar oss igen och vi kör till grinden dit det är 26 kilometer ungefär. Jodå guiden med följeslagare kommer straxt efter. Dom kollar efter vitpannad mes, men hittar ingen. Vi följer dom till ugglelokalen där det skall finnas luzonspökuggla. Det mörknar snabbt då klockan passerar 18:00 och guiden lockar på ugglan. Några öronnattskärror passerar över oss. Till slut svarar ugglan och efter lite letande så hittas den sittande på en gren.

luzonspökuggla_20181128_16

Luzonspökuggla, Ninox philippensis philippensis, satte sig fint på en gren

Det blev en utmärkt obs. Guiden lyser på den med en ficklampa så det gick att fotografera den. Nu skulle vi hitta en filippindvärguv också. Den svarade på guides lock flera gånger men vägrade att komma ut ur den täta vegetationen och visa sig. När klockan passerat 20:00 gav vi upp och fick nöja oss med att den var hörd. Hemma vid hotellet igen vid 21-tiden. Det blev bara lite medicin och sedan i säng

—————————————–

2018-11-29 Torsdag

Vi blev inbjudna att följa med guiden och gruppen genom grinden mot Hill 394 då guiden ordnat med tillstånd att passera grinden. Skall träffa dom utanför 05:50 så det krävdes extra tidig väckning 04:00. Taxin kom 04:45 och hämtar oss. Vi fick skriva våra namn i en bok och sedan skjutsas vi i företagets bil de två kilometerna till vägslutet. Vad vi förstod så förvaras sprängmedel i gamla amerikanska bunkrar innanför grindarna. Vi skall ju gå stigen mot Hill 394 men den är helt igenväxt.

img_5414

Stigen var helt igenväxt så man fick hugga sig genom den täta växtligheten

En medarbetare till företaget går först och banar väg genom den täta växtligheten. Stigen blev bättre längre fram men vi går bara typ 500 meter då dagens målart är den sällsynta vittyglad gylling.

img_5414_2

Tät djungel och höga träd

Den brukar hålla till i några höga träd intill stigen. Guiden lockar men ingen respons. Vi fick i alla fall en fin vy över ett par filippinpygméfalk .

filippinpygméfalk_20181129_40

Filippinpygméfalk, Microhierax erythrogenys erythrogenys, fångade trollsländor

Mycket små falkar som jagar större insekter. Efter två timmar ger vi upp och återvänder till vägslutet. Där upptäckte en av deltagarna en vittyglad gylling  i ett högt träd. Full aktivitet och guiden jublade.

20181129_090900-02

Vittyglad gylling, Oriolus albiloris, visade sig riktigt bra ,även om det var något långt håll. Bilden tagen av guiden Irene Dy, med telefon genom tuben.

Det blev en fin obs i tuben och några dåliga bilder på långt håll av mig. Vi skjutsas tillbaka till grinden och då kom en filippinhjälmörn fint seglande över våra huvuden.

filippinhjälmörn_20181129_10

En  Filippinhjälmörn, Spilornis holospilus, passerade precis över oss

Vi kör sedan tillbaka till hotellet men först följer vi guidens bil genom samma område som vi kollade efter ugglor i går kväll. Någon rovfågel brukar sväva över skogen här. Vi ser dock ingen.

img_5418

Utsikt mot stranden från hotellet

Sedan blev det vila på rummet tills lunch som vi intog på Mangrove Beach Resort en bit in mot centrum. Bra restaurang som ligger högt och där det blåser lite som kyler. Vid tretiden doppar vi oss och går den 1 kilometer långa stranden fram och tillbaka. Middag på Blue Rock Resort.

——————————————

2018-11-30 Fredag

I dag blir det en kortare taxiresa till ett område där taxichaufförens dotter jobbar och där det skall finnas mycket fåglar. 06:00 hämtar taxin oss och vi kör in till Olongapo och området kring Subic Holliday Village.

dsc_0464_2

Här skådade vi från mindre vägar 

Det är som djungel kring byggnaderna. Vi ser mest gamla bekanta som vitbröstad svalstare, svartvit drillfågel, mindre trädseglare, filippinsk biätare och filippindrongo. Ny art blev filippinhängpapegoja och bild på den lilla gröna papegojan, guaiabero

filippinsk biätare_20181130_70

Filippinsk biätare, Merops americanus, kom ganska nära

guaiabero_20181130_12

Den lilla svårsedda gröna papegojan, Guaiabero, Bolbopsittacus lunulatus lunulatus

filippinhängpapegoja_20181130_44

Filippinhängpapegoja, Loriculus philippensis philippensis, visade upp sig fint

Efter drygt två timmar så hämtas vi och återvänder till hotellet. Vi tar det lugnt och äter lunch på Mangrove Beach Resort igen.

img_5424

Där stranden slutade bor det lokalbefolkning längs floden som flyter ut i havet

På eftermiddagen det obligatoriska doppet i havet och promenaden på stranden fram och tillbaka. Klockan 15:00 kokar vi kaffe och sitter i skuggan innan det blev middag på vårt Blue Rock Resort. Vi beslutade också att lämna Blue Rock Resort på söndag 2/12 och tillbringa sista natten i Manila.

—————————————–

2018-12-01 Lördag

I dag blev det sovmorgon och vi går upp 06:30 och går en promenad längs gatan ut mot flodutloppet. Mycket folk i rörelse redan på morgonen.

img_5427

Vi gick efter den lokala gatan mot flodutloppet

img_5430_1

Det var lite vatten i floden nu på morgonen

Går in en tvärgata och får en fin OBS på en blåstjärtad biätare. Annars var det tunt på fåglar. Brun törnskata och de allmänt förekommande pilfinkar sågs ju förstås.

blåstjärtad biätare_20181201_40

Blåstjärtad biätare, Merops philippinus, kom förbi

Efter promenaden äter vi frukost och klockan 10:00 hämtar vår taxichaufför oss för färd in till Olongapo. Birgitta har ju förlorat sina långbyxor då vi tvättade senast. Långbyxorna var inte med då vi hämtade tvätten. Vi besökte Nike och Adidas butiker och Birgitta köpte ett par nya långbyxor att ha till hemfärden. På vägen tillbaka till hotellet så stannade vi till åter en gång vid tvätten och frågar efter byxorna. Nu plötsligt hade den som felaktigt fått dom lämnat dom tillbaka till tvätten. Så nu har Birgitta två par långbyxor. Vi tar det lugnt vid hotellet och kollar på personalen som bygger upp en musikestrad för Blues festivalen som hålls på Blue Rock Resort i kväll. Vi gick till Mangrove Beach Resort för lunch igen. Sedan blev det sista badet och promenad efter stranden innan hemresan startar i morgon. Musiken börjar vid 18-tiden. Det är inträde och många extra bord utplacerade på sanden. Vi tänkte äta middag på vårt hotell sista kvällen men upptäckte att alla lediga bord var bokade och musiken hög så vi gick till Mangrove Beach Resort igen då det var bra och hyggligt billigt där.

img_5371

Utsikten från Mangrove Beach Resort restaurangen

Sista kvällen avslutades med att sitta och lyssna på blues musik utanför rummet.

img_5430_4

Orkestern spelade blues hela kvällen

—————————————-

2018-12-02 Söndag

Sista frukosten på Blue Rock Resort.

img_5430

Sista frukosten på Blue Rock Resort

Vi checkar ut vid 09:00 och får tillbaka pengarna (2920 PHP, 505 SEK) för en natt då vi lämnar tidigare än vi tänkte. Har ju bokat rum på City Garden Suites i Manila efter rekommendation från vår taxichaufför. Klockan 08:00 kommer vår chaufför och hämtar oss för färd till hotellet i Manila. Det är ganska precis 15 mil dit. Det flyter på bra på motorvägen men trafiken tjocknar betydligt då vi kom in i Manila. Det tog ganska precis 3 timmar att komma till hotellet.

img_5431

City Garden Suites var ett bra hotell

Betalade chauffören 5000 PHP (870 SEK) för färden och checkar in vid 12-tiden. Flottaste hotellet under hela resan. Betalade 2026 PHP (350 SEK) för en natt. Fågelguiden Irene, som vi träffade av en slump i Subic tipsade oss om en lokal där man lätt kan se filippinuv. Dom häckar vid en historisk plats utanför Manila som heter Angono Petroglyph och där det finns hällristningar som är mer än 2000 år gamla. Hon har till och med sänt SMS till en av vakterna där och aviserat att vi skall komma. Vi äter lunch på hotellet och avser att ta oss dit. Det är omkring 28 km dit. Straxt före 13:00 tar vi en taxi på gatan utanför hotellet. Han hade nog aldrig hört talas om platsen och efter lite dividerande fick vi ett pris på tur och retur samt att han väntar på oss på 4000 PHP (690 SEK). Så vi ger oss iväg. Det är grym trafik hela vägen och jag fick leda chauffören med min GPS i telefonen. Bilen var inte av bästa kvalité och området visade sig ligga högt så sista 5-6 kilometerna gick på serpentinväg brant uppför. Väl framme så var det dålig grusväg i 200 meter innan vi kom till en parkeringsplats.

img_5436_2

Man går genom en tunnel i berget för att komma in till NP

Sedan passerar man en typ säkerhetskontroll och går genom en 200 meter lång tunnel innan man kom till en stig med utsikt över en dal.

img_5436_1

Här går stigen mot hällristningarna

Mannen som Irene kontaktat kom och mötte oss. Han förstod väl vilka vi var. Jodå uven syns från en plattform som byggs för att man skall kunna se hällristningarna.

img_5438

Den lokala guiden mötte oss nedanför plattformen

filippinuv_20181202_34

Honan Filippinuv, Bubo philippensis philippensis, höll koll på ungen som låg i boet precis över hällristningarna

img_5439

I branten ovanför hällristningarna låg boet

Härifrån ser man nu honan filippinuv hålla koll över boet där en unge hålls. Fin obs på uven satt helt öppet och kollade ner på oss. Mycket trevlig vakt som också pekade ut boet i en skreva på den branta klippväggen.

img_5443

Kontoret till Angono Petroglyph parken

Ungen såg vi inte då den vilade i boet denna tid. Vi var väl kvar i c:a en timma innan vi återvände. Taxichauffören ojade sig då det var längre hit än han tänkt sig och vill ha 5000 PHP  (860 SEK) för resan.

img_5450

Utsikten mot Manilla från berget ser vi på hemvägen

Färden tillbaka till hotellet tog över två och en halvtimma efter diverse felkörning av taxiföraren. Det var mörkt då vi kom till City Garden 17:30 och jag betalade honom de 5000 PHP (860 SEK)  som han ville ha. Det var ju bara att duscha och sedan gick vi till en närbelägen restaurang som ägdes av en svensk.

img_5457_2

Det var riktigt drag på denna restaurang

Här var det riktigt pubstämning med hög musik och serveringspersonalen var unga tjejer som också underhöll med dans. Vi beställde varsin kötträtt med öl. Det var mycket gott och den dyraste middagen på resan. 1625 PHP (280 SEK). Sedan hem och koja.

———————————–

2018-12-03 Måndag

Det blev sovmorgon då ju planet till Hong Kong går först 15:15. Åt frukost vid niotiden och det var den mest fullständiga frukosten på resan.

dsc_0505

Vi lämnar City Garden Suites och tar taxi till flygplatsen

Vi har ju packat så 10:30 tar vi taxi till Manila internationella airport terminal 2. En dryg halvtimme tog resan och kostade 400 PHP. Vi är ju i god tid och checkar in omgående. Planet blev en dryg timma försenat och lyfte 16:30. Efter en timma och 55 minuter i luften landar vi i Hong Kong. Vi fick ju passera passkontroll in i Hong Kong och hämta ut väskorna. Avgångshallen låg en våning upp så vi tar hissen dit. Vi är ju på plats i mycket god tid här också, redan 18:30 och incheckningen börjar inte förrän 21:00. Tar varsin macka med kaffe medans vi väntar. 21:30 checkar vi in väskorna och får så småningom gate numret. Allt ser bra ut och planet skall vara i tid så vi hoppas på avgång på utsatt tid 00:45.

————————————————–

2018-11-04 Tisdag

Det såg bra ut men precis då vi skall borda klockan 24:00 så kom meddelande om att planet hade tekniska problem. Avgångstiden flyttades fram hela tiden. Många passagerare började boka om till andra flighter och då vi väntat 6 timmar så börjar vi fundera på att ta planet nästa dag och ta in på hotell under natten. Då meddelas att piloten gett klartecken att lyfta. Vi går ombord men det dröjde till 08:30 innan vi lyfte nästan 8 timmar försenat. Det blev en lugn flygning på drygt 9 timmar och vi landar i Helsingfors vid 12:30-tiden finsk tid. Anslutningen till Stockholm var redan ordnad och vi fick nya boarding pass till flyget 14:05. Så det fungerade bra och planet till Stockholm lyfte på utsatt tid. Landar på Arlanda efter 45 minuter i luften. Det är gråväder och några plusgrader. Köper tågbiljetter med avgång 16:08 från Arlanda C för 536:- för två tågbiljetter till Sala.
Tåget ankom till Sala 16:59 och Carola hämtar oss. Det regnar och är +2 ungefär. Vi ställer in väskorna och åker genast till Åkrahallen och handlar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: