Till Grekland med husbil Del 1 2019-01-27 – 2019-02-09. Sala till Split

2019-01-27 Söndag

Det är mulet och -11 grader då vi startar resan mot Grekland ganska precis 08:00.

Bilen är packad och klar

Vi åker en dag tidigare än tänkt då ett snöoväder är på väg in från väster över mellersta och södra Sverige. Vi väljer att köra ner på östsidan via Norrköping och Kalmar. Det är bra väglag förbi Katrineholm, Norrköping och Söderköping. Vi stannar vid rastplatsen i Tindered dit vi kom vid tolvtiden och fikar. Det blev varsin räkmacka och den var inte billig, 119:- styck. När vi fortsätter efter en dryg halvtimme så har det börjat snöa så smått och temperaturen stigit till -3. Det blev lite moddigt på vägen och hastigheten hölls vid 70 km/tim. Vi passerar Kalmar och nu är det nollgradigt och riktigt moddigt på vägen. Vi stannar på ställplatsen vid Brömsebro Fredsstenen.

\n

Fredsstenen vid Brömsebro ligger på en holme i Brömsebäcken

Ställplatsen är en parkering utan faciliteter

Det är en parkering utan faciliteter och vi är framme straxt före 16:00. Det blåser kallt med snöblandat regn och noll grader. Upptäckte också att bodelsbatteriet bara hade 20% kapacitet och att laddaren inte har fungerat under färd. Fick köra igång bränslecellen för att ladda batteriet nödtorftigt.
Körde : 484,9 km
Trippmätaren: 136310

———————————————-

2019-01-28 Måndag

Det regnade tidvis under natten och morgonen är disig och plus 2 grader. Bodelsbatteriet laddas inte av generatorn och det måste åtgärdas. Det är ju Sunlux i Värnamo som monterat batteriet och dit är det dryga 20 mil. Inget annat att göra än att köra dit så vi lämnar ställplatsen i Bröms vid 09-tiden. Mejlade Mathias på Sunlux och då vi kört några mil så ringer han och vi kan komma efter lunch. På vägen dit så får vi plötsligt felkod i displayen vid hastihhetsmätaren: Check Transmission och motorn tappade kontakt med växellådan. Bilen gick inte att köra då växeln kom i nolläge. Slog av motorn och startade igen och då fungerar det i några kilometer innan samma sak inträffar igen. Vi är nu i Kalmar och måste ju köra vidare. Ungefär 12:30 är vi framme vid Sunlux i Värnamo utan vidare incidenter och Mathias kommer och felsöker. Han hittar till slut felet och det var en säkring i laddboostern som gått sönder. Det tog nästan 3 timmar men Mathias tog inget betalt utan det fick gå på garanti. Verkligen generöst. Jag ringer till Fiatverkstaden vid Bengt i Örkelljunga då vi måste kolla upp felmeddelandet som gör att växellådan kom i neutraläge. Det var 12 mil dit efter E4:an. Det var extremt kladdigt av salt och modd efter vägen. vi stannar på ställplatsen utanför verkstaden.

Betalade 50:- för el under natten via swich. Vi har ju tid klockan 08:00 i morgon. Det är dimmigt och +1 grad.
Körde: 341,2 km

———————————————

2019-01-29 Tisdag

Nollgradigt och växlande molnighet på morgonen. Klockan 08:00 registreras vi vid Bengt i Örkelljungas reception och straxt efter kommer en montör och hämtar bilen för felsökning på verkstaden. Det tog tre timmar innan vi får besked att felsökningen inte resulterat i något konkret förutom ett möjligt fel i en databox som styr robboten till växellådan. Vi nöjer oss med det och fick betala för en timmas jobb, 1495:-.
Vi kör nu mot Rögle säteri där en större skrikörn rapporterats under gårdagen. Vi kör E4:an söderut och ganska snart blir det i stort sett snöfritt med gröna höstsådda gärden efter vägen. Framme vid området nära Rögle säteri vid 12:30-tiden så vi stannar och äter lunch i bilen. Solen skiner nu från klar himmel och det känns som vår.

Vi stannar vid Rögle Säteri men såg inte till några fåglar

Vi kör sedan fram till Säteriet men ser inga fåglar. Ganska snart kör vi mot Malmö och ställplatsen vid Limhams småbåtshamn. Här var det trångt och inte så trevligt så vi kör till ställplatsen Lagunen, Limhamn, där vi var förra året också.

Ställplatsen vid Lagunen i Limhamn

Härifrån har man utsikt mot Öresundsbron. 200:- kostar en natt med el och betalas i automat vid hamnkontoret.

Hamnen i Limhamn med Malmö i bakgrunden

Turning Torso som är Malmös landmärke

Vid 16:00 går vi en promenad mot Ribergsborgsstranden. Solen skiner och det är jättefin utsikt mot Turning Torso i centrala Malmö. Vi gick 3,5 km på 58 minuter.
Körde: 148,2 km

————————————————-

2019-01-30 Onsdag

Det är växlande molnighet och +2 samt helt lugnt på morgonen då vi lämnar ställplatsen vid Lagunen, Limhamn vid 9-tiden och kör till ICA Maxi i Limhamn och handlar lite smått. Fortsätter sedan till en LPG mack invid Limhamns småbåtshamn och fyller på gasol. Det gick i 20, 8 liter och kostade 187:38. Därefter kör vi till Biltema där vi fikar varsin semla med kaffe för totalt 40:-. Köper sedan lite bilvårdsartiklar att ha med på resan. Bilen är ju totalt nedsmutsad så vi kör till en Preem bensinmack som ligger bort mot hamnen där det finns en biltvätt. Det gick åt 9 poletter á 10:- för spolning och borstning. Torkar sedan bort de flesta asfaltsfläckarna för hand. Vi äter lunch i bilen och är klara straxt före 14:00 så det är bara att köra till Norra Hamnen och checka in på färjan till Travemünde som avgår 16:00. Färjan är bokad och betald (1398:30 totalt) sedan länge med hytt och elaslutning till bilen så kylskåpet kan gå på el under överfarten som tar 9 timmar. Klockan 15:00 kör vi ombord och 17:00 äter vi middag som är buffé och kostade 16€/person.

Klockan 16:45 ungefär passerar vi under Öresundsbron

Sedan tar vi oss till hytten och vilar. Båten ankommer ju till Travemünde 00:45 torsdag så planen är att åka till den närbelägna ställplatsen vid IKEA i Lübeck och sova några timmar innan vi fortsätter.
Körde: 43,0 km

——————————————–

Torsdag 2019-01-31

Färjan anländer till hamnen i Travemünde 00:30 och en kvart senare kör vi mot ställplatsen vid IKEA Lübeck. Vi var ju här förra året också så nu hittade vi platsen utan problem. Vi sover några timmar och 09:00 lämnar vi ställplatsen och kör mot Witzenhausen.

Ställplatsen är gratis men utan faciliteter

Det är halvklart på morgonen och det klarnar fram på dagen så det blev sol från klar himmel. Följer väg Nr. 1 förbi Hamburg och sedan väg Nr. 7. Det är ju bra motorväg men en grym trafik. Vi stannar vid Serways Lüneburger Hide, Bispinge och fikar samt köper nya vägkartor över Tyskland och Europa. Det går undan på motorvägen men då det är 12 mil kvar blir det plötsligt stopp. 2 mil tar en och enhalvtimma innan det släpper. Vägbyggen var det som stoppade upp. Vi kom fram till ställplatsen i Witzenhausen, Josef-Pott-Platz vid 16-tiden och nu var det mulet med +2 grader.

Ställplatsen Josef-Pott-Platz

Här stannade vi också förra året. Nu gick det inte att fylla på vatten så vi åker till en närbelägen mack där vi tankar och kunde fylla på med färskvatten. 5€ kostar det för 24 timmar och el för 0.50€ per kWh.

Vi promenerade över floden Warra mot centrum

Vi känner inte till denna gubbe som står i centrum

Fullt med höga fina korsvirkeshus

Vi promenerade sedan över floden Werra in till centrum. Det var en överraskande fint centrum med gågator och korsvirkeshus. Det blev inte mer än 30 min promenad då det mörkade fort och blev kyligt.
Körde: 353,0 km

—————————————–

2019-02-01 Fredag

Vi lämnar ställplatsen Josef-Pott-Platz i Witzenhausen vid 9-tiden och kör mot Schwandorf. Det är mulet och disigt då vi kommer ut på väg Nr. 7. Mycket trafik på motorvägen i dag också. Kommer förbi Fulda innan vi tar väg Nr. 6 förbi Nürnberg. Stannade dessförinnan och
fikar för 7:98€. Vid Wald West, Hausen. Framme vid ställplatsen Festplatz, Schwandorf vid 15-tiden. Här är det gratis att stå med gratis vattenpåfyllning och tömning.

Här var det gratis vatten och tömning

Ställplatsen ligger precis intill floden Naab

Vi märkte nu att kylskåpet inte höll kylan och i frysfacket var det noll grader. Allt ser ut att fungera men det blir inte kallt i kylskåpet. Det fanns en husbilsservice firma 5 kilometer bort så vi åker dit. Service killen Konstaterar att kylslingorna inte kyler och är kaputt. Måste bytas men han har Inga reservdelar och det tar flera dagar att få hem. Vi tackar för oss och kör till ett köpcentrum och köper en kylbox som går både på 12 och 220 volt. Får försöka hitta en Domenic service efter vägen sedan.
Körde:

—————————————-

2019-02-02 Lördag

Gråväder och omkring nollgradigt då vi lämnar ställplatsen i Schwandorf vid niotiden. Kylskåpet vill ju inte komma igång så vi siktar på en Dometic service i Regensburg. Vi är framme där vid halv elvatiden. Butiken är öppen men inte verkstaden. Vid en bensinmack intill finns en servicetekniker som funderar om kylskåpet fungerar på 220 volt. Jag har ju inte kollat det. Om det fungerar då går det att laga men annars får man byta kylelementen då verkstaden öppnar på måndag. Vi beslutar oss för att vänta tills måndag för att få kylskåpet lagat. Vi kör till en camping söder om Regensburg som skall vara öppen men den är stängd nu och öppnar i april. En ställplats med el finns vid Bad Abbach Termobad och ligger intill.

Ingången till badanläggningen

Badanläggningen ligger högt (365 m.ö.h) och med fin utsikt. Det regnar och är disigt då vi kommer fram. Checkar in gör man i badanläggningen. Vi betalar för två nätter 32€ inklusive el och utmärkt wifi. Fick dessutom deponera 10€, oklart varför och som återbetalas då vi lämnar. Vi äter lunch i bilen vid 13-tiden och då klarnar det upp. Kylskåpet fungerar ju inte på 220 volt heller kan vi konstatera.

Flera olika skulpturer fanns i centrum

Gågatan med en jättehög stång

Går en promenad ner till centrum där det var lugnt då de flesta affärerna var stängda. 3 km på en dryg timma blev promenaden och vi såg en gärdsmyg i ett buskage i slänten. Parabolen fungerade bra på denna höjd så vi kunde avnjuta mellon under kvällen.
Körde: 72,1 km

——————————————

2019-02-03 Söndag

I dag blir det vilodag då vi inväntar måndag för att få kylskåpet åtgärdat. Det snöar ymnigt redan på morgonen och är omkring noll grader. 10:30 går vi till Kaiser-Therme badet. 8€/person kostar inträdet för 1,5 timmars badande. Två runda bassänger finns, en med +33° vattentemperatur och den andra med 36°. En 25 meters utomhusbassäng nås genom en kort anslutning inifrån. Det är härlig utsikt från bassängen men just i dag snöade det ganska bra. Jag simmade totalt 1200 meter i den. Det fanns ytterligare en utomhusbassäng som var rund och med +33° vattentemperatur och med vattensprut under ytan för någon sorts vattenmassage. En anläggning med vatten strömmande i en slingrande kanal provade vi också. Ja enochenhalvtimma gick fort så vid tolvtiden var vi åter i bilen.

Det snöade hela dagen och kom uppemot två decimeter blötsnö

Det snöade ungefär lika hela tiden. Vid 15:00 tiden sopade jag av taket på husbilen så att parabolen skulle orka upp. Uppemot två decimeter blötsnö har det kommit. Det blev fortsatt vila i bilen med TV tittande.

—————————————–

2019-02-04 Måndag

Väckning redan 06:00 då vi vill vara tidigt vid husbilsservicen och försöka få kylskåpet reparerat. Vi lämnar ställplatsen vid Bad Abbach vid åttatiden och kör mot Lanziner Tanke + Caravan EK. Det är nu helklart då solen skiner från molnfri himmel och det är – 7 grader. Montören konstaterar snart att aggregatet är trasigt och det luktar ammoniak då kylskåpet testkörs. Det måste vara ett nytt aggregat men det har utgått ur sortimentet och enda möjligheten är att köpa nytt kylskåp. Den modell vi har är ju utgådd och ersätts av en ny modell. Jag ringer också till Caravan i Eskilstuna, där vår bil är köpt, och kollar. Får samma svar där att det finns bara en ny modell som passar och det är Domenic RMD 10.5T. Inte gratis precis. Kostar i Tyskland 2495€ + montering som tar 6 timmar, demontera det gamla och montera det nya till en total kostnad på 2800€. Ja kylskåp kan man inte vara utan så vi beställde ett nytt. Betalade 500€ i förskott och skall återkomma i morgon då det gamla kylskåpet skall monteras bort. Det nya skall sedan monteras på onsdag. Vi kör därefter till Azur Camping som ligger nära och är öppen. Det har ju snöat ovanligt mycket här också, dryga 2-3 dec och camping hade inte snöröjt. Det var helt omöjligt att köra in på anvisad plats. Så vi återvände till ställplatsen vid Bad Abbach och checkar in igen. Fick nu betala 15:40€ för en natt med el.

Vi körde tillbaka till ställplatsen vid Bad Abbach

Vi går en promenad till centrala Bad Abbach i härligt vinterväder

Karta över Bad Abbach som ligger invid floden Donau

Vid 15-tiden går vi en promenad ner till centrala Bad Abbach. Solen sken fortfarande från klarblå himmel. Det var dåligt snöröjt här också och moddigt på gatorna. Det blev 3 kilometers promenad på 50 minuter. Tar det sedan lugnt i bilen. Körde: 42,0 km

——————————————

2019-02-05 Tisdag

Gråväder och – 5 på morgonen då vi lämnar ställplatsen i Bad Abbach vid 08-tiden. Vi kör direkt till Lanziner Tanke + Caravan EK. Vi får besked om att det nya kylskåpet kommer troligen i morgon. Skall få definitivt besked om två timmar så vi parkerar husbilen utanför bensinstation och lämnar nycklarna.

Vi parkerar utanför macken

Vi går till Donau Kauf Centrum, som är ett stort köpcentrum bara 5-6 minuters promenad bort. Det är dimma och kyligt samt dåligt plogade trottoarer. Vi strosar omkring i det enorma varuhuset och tar varsin kaffe med tiramisou på ett Italienskt kaffé. Efter halvannan timma går vi tillbaka till husbilen och nu har montörerna monterat bort vårt kylskåp.

Montörerna har plockat ut vårt fina kylskåp

Det nya skall komma i morgon vid tiotiden.

Här står vi över natten

Vi beslutar oss för att övernatta vid macken och dom håller med el. Vid 14-tiden går vi en promenad ner mot floden Donau och runt några kvarter.

Disigt och snö vid Donau

Det blev sedan vila i bilen.
Körde: 18,0 km

———————————————

2019-02-06 Onsdag

Gråväder och lätt snöfall med – 2 ungefär på morgonen. 09:30 får vi bekräftat att kylskåpet kommit och vid 10-tiden bär 4 man in det. (två på insidan som tar emot).

Kylskåpet gick precis att lyfta in genom passargerardörren

Därefter körs husbilen till en stor lokal eftersom man inte kan arbeta utomhus då det är för kallt. Vi promenerade åter till Donau Kauf Center och tar varsin kaffe nu med apfelstrudel och en kula vaniljglass.

En av ingångarna till Donau Kauf Center

Vid 12-tiden är vi vid verkstaden och kollar hur det går. Tre man jobbar för fullt men det är inte färdigt så vi går till Real och handlar och sedan till intilliggande Netto där vi köper lite småsaker. Vid 14:30-tiden är kylskåpet monterat och testat att det fungerar på 220 volt samt 12 volt och på gas. Montörerna tycker ändå att vi skall stanna över natten så dom kan kolla i morgon bittida att allt fungerar. Betalade resterande 2300€ och stannar på macken ännu en natt. Vi konstaterar snart att det blir kallt i både kyl och frys ganska snabbt. Modellen på kylskåpet är ju den allra senaste. Vi tog en kort promenad ner till floden Donau innan vi tog kvällen.

————————————

2019-02-07 Torsdag

Disigt och – 4 på morgonen. Kylskåpet har kommit igång som det skall och montörerna kom och kollade att allt var OK. Vid 09-tiden lämnar vi Lanziner Tanke + Caravan EK och kör mot Salzburg. Kör mindre vägar ut ur Regensburg och sedan på motorvägen Nr. 8 och kommer in i Österike vid Suben. Jag har ju skaffat en easy go+ box och monterat den på vindrutan som man måste ha då det kostar att köra på motorvägen med husbil över 3,5 ton. Den reagerade inte så jag stannade vid gränskollen och ville kolla min box. Dom var inte ett dugg intresserade av den utan jag blev tvungen att registrera en Gobox och betala 115€ som den laddas med. Den lämnas tillbaka då vi lämnar Österike och då får man tillbaka ej förbrukade €. Vi kör en liten smal väg 141a mot Salzburg. Vid tolvtiden stannar vi vid en Sparbutik vid Lohnsburg och handlar samt gör lunch i bilen.

Vi stannade vid en Sparbutik i Österike och handlar

Vi kör mot en ställplats i norra Salzburg och kommer fram vid 14-tiden till Reisemobil Stelleplatz.

Bra skyltat till Reisemobil Stellplatz i Salzburg

Förvånandsvärt mycket snö

Ser ut att vara en bra anläggning. Vi går en promenad och kom förbi en bygghandel där vi köper en frystermometer. Klockan 16:00 öppnade receptionen och vi betalar 22€ för en natt med el.
Körde: 214,1 km

————————————-

2019-02-08 Fredag

Det är växlande molnighet och +1 på morgonen vid 08:15 då vi lämnar Reisemobil Stellplatz och kör mot Slovenien. Vi tar motorvägen över alperna mot Villach. Det piper i transponden ganska ofta. Då vi passerar den högst belägna punkten så är det dimma med ingen sikt. Det klarnar upp efterhand och när vi närmar oss den slovenska gränsen piper det till två gånger i transponden. Då är det förmodligen slut med pengar och närmaste försäljningsställen skall uppsökas. Vi ser inget försälninsställe och plötsligt är vi vid infarten till Karawankentunneln så det gick inte att vända. Hade ju tänkt återlämna transponden innan gränsen men nu blev det försent. Karawankentunneln går från Österike genom berget och korsar gränsen till Slovenien. Den är 7864 meter lång. I Slovenien stannar vi vid första bensinmack och skaffar en transponden för att köra på Sloveniska motorvägar. Den kostar 10€ i deposition och laddas med 30€. Betalade totalt alltså 40€ för att köra omkring 15 mil på motorväg i Slovenien. Vi passerar Ljubliana och vid Postojna tar vi väg 6 mot Rijeka. Transponden behövs inte längre så vi stannade vid en mack innan Postojna och tänkte återlämna den. Dom kollade bara att pengarna räckte till och var inte intresserade att ta emot den. Så nu har jag tre transpondrar. Vi passerar gränsen till Kroatien och där betalar man motorvägsavgift vid betalstationer. 2:20€ betalade vi. Vid Rijeka tog batteriet i navigatorn slut så jag kör av motorvägen och stannar för att använda telefonen som navigator. Vi kom av fel så det blev en extra runda innan vi kom fram till Kamp Ostro, Kraljevica som skall vara öppen. Den var dock stängd och enda öppna ställplatsen ligger på södra Krk. Dit är det 30 km och bron över till ön Krk kostade 6:25€. Solen skiner nu och det är omkring +10 grader. Framme vid Camperstop, Krk vid 16-tiden. Fin plats intill ett köpcentrum med Lidl som närmaste granne.

Camperstop i Krk med fjärröppnande bom

Det var nära till Lidl

Man fick ringa på en telefon vid bommen som fjärröppnades så vi kan köra in. Campingvärden kom om c:a en timma. Han vill ha våra pass och klockan 21:00 blir vi inckeckade. Det kostar 110 Koruna (180 SEK) för en natt med el och hyggligt wifi. Vi handlar lite på Lidel och kunde sedan se På Spåret via ställplatsens wifi
Körde: 454,2 km

—————————————

2018-02-09 Lördag

Växlande molnighet och +5-6 grader på morgonen då vi 08:15 går till Konzum som ligger intill och handlar lite smått som vi glömde i går. 09:00 kommer campingvärden och öppnar grinden så vi kan lämna Camperstop, Krk och köra mot Split. Det var gratis att köra över bron till fastlandet från Krk. Vägen följer kusten till Senj och sedan uppför berget till motorvägen som går på högplatån söderut. Vi är dryga 450 m. ö. h och det är omkring noll grader och frost på träden. Omkring 10 mil söderut går motorvägen ganska brant ner till 150 m nivån i höjd med Zadar. Temperaturen stiger till +10. Det rullar på bra på denna utmärkta motorväg och nästan ingen trafik. Vi stannar vid en rastplats nära Tiflon och tar varsin kaffe. Härligt väder och första gången på resan som vi sitter ute och fikar.

Första gången vi kan sitta ute och fika

Vid 14:30 är vi framme vid Camping Stobrec utanför Split. Vi tar plats 124 intill stranden.

Vi gick en promenad till Stobrec, Fin utsikt över viken

Promenaden till Stobrec.

Panseerna har redan slagit ut

Vi var ju här för 4 år sedan och står på nästan samma ställe.

Utmärkt plats 124 intill stranden

Utmärkt plats med el, vatten och avlopp samt bra wifi. Endast ett husvagnsekipage från Österike finns på plats då vi ankommer. Solen skiner och det är riktigt varmt. Vi går en promenad in till Stobrec. Det blev dryga 3 km på 1:09 timmar. Sedan tar vi det lugnt och kan kolla på melon deltävling 2 via campingens wifi.
Körde: 369,0 km

2 reaktioner till “Till Grekland med husbil Del 1 2019-01-27 – 2019-02-09. Sala till Split”

  1. Vad kul att ni ska åka ner till Grekland. Grekland längtar jag tillbaka till. Ska bli riktigt kul att följa er resa och se vilken väg ni tar och hur länge ni tänker vara borta. Vi funderar på att åka på östsidan ner en bit, kanske hösten 2019.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: