Till Grekland med husbil. Del 2 2019-02-10 – 2019-02-23 Split, Kroatien – Glifa, Grekland

2019-02-10 Söndag

Vi tar det lugnt på campingen i dag. Mulet och +10 på förmiddagen.

Anspråkslös infart till denna utmärkta camping

Det klarnar mot eftermiddagen men börjar också blåsa. Vi tvättar en maskin och sedan jag tvättar av husbilen. Efter lunch går vi runt campingen och skådar.

Lokalbefolkningen plockar musslor på våran strand

100-tals skrattmåsar håller till i viken tillsammans med sothöns.

En snygg hane svart rödstjärt

Svart rödstjärt ser vi mest av och enstaka, talgoxar, en rödhake, gransångare, koltrast, några gråkråkor och igår en forsärla.
Middag i bilen som vanligt och sedan kunde vi se – Så Skall det Låta- på campingens wifi.

—————————————-

2019-02-11 Måndag

Vi är kvar på Camping Stobrec i dag också. Kör en tvättmaskin till. Mulet och omkring +10 grader. Vid elvatiden börjar det åska och det kom en rejäl hagelskur. Sedan regnar det av och till fram mot 14:00. Klarnar upp sedan och vi promenerade till en liten livsmedelsaffär och handlar lite smått. Går en sväng runt campingen och skådar.

En av omkring 10 turkduvor

Ser turkduva och bofink. Efter fikat vid 15:00 blev det ytterligare en sväng runt campingen och vi ser steglits.

5 ex steglits höll till i detta kala träd

Fram mot 19-tiden börjar det blåsa rejält. Känns som storm i byarna.

—————————————–

2019-02-12 Tisdag

Efter en mycket blåsig natt har det lugnat sig något på morgonen. Det är växlande molnighet och omkring +7 grader. Betalade totalt 452 Kouna för tre nätter ink två tvättmaskiner och en torktumlare samt bra wifi då vi lämnar Stobrec camping. Vi kör mot Dubrovnic och åker mot Split och ut på motorvägen E65 som vi följer i 10 mil innan vi kör ner mot kusten och följer väg Nr. 8 efter kusten till gränsen till Bosnien och Hercegovina där det var passkontroll in. Omkring 20 km är vägen genom Bosnien och Hercegovina innan det var passkontroll in i Kroatien igen. Det är sol men blåser en kraftig kall vind från norr. Vi stannar efter vägen och handlar clementiner vid en odling. Passerar Dubrovnic och kommer till Camping Matkovica, Srebrenoo vid 13-tiden.

Lite trång uppfart från gatan

Vi var ensamma på campingen

Trång uppfart från gatan och inte så många platser. Nåja det var ju bara vi där och campingvärdinnan tog emot. El och en halvdan wifi ingår. Campingen ligger bara några hundra meter från ett köpcentra med bl. a Konzum dit vi går och handlar lite grönsaker. Efter lunch går vi till köpcentrat och jag handlar nya skor i sportbutiken.

Vi gick en promenad till stranden

Vi går därefter en promenad ner till stranden. Mycket kall blåst så det blev bara 2 km.
Körde: 235,2 km

————————————-

2019-02-13 Onsdag

Sol och klar himmel och omkring +8 grader på morgon. Det blåser fortfarande en kylig och kraftig nordlig vind. Betalar 120 kuna ink el och hygglig wifi för en natt till den mycket trevliga campingvärdinnan. Lämnar Auto Kamp Matkovica i Srebrenoo vid 09:15-tiden och kör mot Montenegro. Det är ju bara dryga 20 km till gränsen. Efter några kilometer krånglar plötsligt växeln igen och neutralläget hoppar in. Vi har ju inte haft några problem med detta sedan vi passerade Kalmar för dryga två veckor sedan. Tar oss till en parkering utanför en affär och efter en halvtimme tycks det fungera igen. Vi fortsätter mot Montenegro gränsen och det gick smidigt att få passen stämplade då vi kör in i Montenegro. Smal väg och mycket trafik.

Vi tar färjan över fjorden

Vid Kamenari tar vi färjan över fjorden. 9€ kostar turen som tar c:a 10 min. Vägen följer kusten som är brant och går genom byar på smala gator. Vid 12-tiden är vi framme vid Camping Maslina, Buljarica.

Infarten till Camping Maslina

Mycket smal väg ner från stora vägen och platserna ligger under 300 år gamla olivträd.

Här står vi under 300 år gamla olivträd

Vi backar in på plats nr. 2. En trevlig tysktalande man tar emot oss. Bra el och jättebra wifi konstaterar vi. Dusch och toaletter är under ombyggnad och blir mycket moderna enlig Montenegro standard förtäljer mannen. Jag frågar vad det kostar och han kom senare och sade 0€. Vi får alltså stå gratis med el och allt. Det var bara vi på campingen. Går sedan en promenad ner till stranden.

Lite stenig strand men säkert fint på sommaren

Den är väl en dryg kilometer lång och består av grovkornig sand och småsten. Det blåser kraftigt i byarna och är kyligt trots att solen skiner från molnfri himmel. Efter fikat vid 15:00 torkar jag av bilen som blev nedsänkt med saltvatten då vi körde på färjan. Blåsten fortsatte hela kvällen och natten.
Körde: 100,5 km

—————————————-

2019-02-14 Torsdag

Sol från klar himmel och omkring +8 grader då vi lämnar Camping Maslina i Bujarica vid 08:30 tiden och kör mot Albanien. Vägen följer kusten och är mycket kuperad fram till Ulcini. Där går en smal väg uppför berget till en högplatå på 250 meters nivån. Passerar gränsen in till Albanien vid Sukobin. Det var ingen utcheckning från Montenegro utan bara passkontroll in i Albanien och det gick mycket fort. Vid Shkoder kör vi mot Tirana och passerar Tiranas flygplats. Stannar vid en matbutik och handlar. Dom hade inte frukt och grönt. Passerar öster om Tirana och vägbyggen gör att det blev köer och trångt. Hittar ställplatsen utanför Hotell Baron som var trång och ligger ner i en sluttning.

Smal och brant nerfart till Hotell Baron

Trång plats mittför Hotell Baron

Betalade 34€ för två nätter ink el och hygglig wifi. Nu var det hyggligt varmt med +15 grader. Går sedan och växlar till oss lite leké då vi skall köpa frukt och ta oss in till centrum av Tirana i morgon. Medan vi väntar på att växlingsbutiken skall öppna tar vi varsin kaffe på en bar.

Vi beställde varsin kaffe

Går sedan en promenad på en lokal gata som går brant nerför en sluttning.

Utsikt mot Tirana

Det blåste kallt så vi vände snart. I kväll åt vi middag på hotellets restaurang. En utmärkt trerätters traditionell rätt och en flaska rött lokalt vin. Betalade totalt 28€ och hotellvärden spelade fiol.
Körde: 165,1 km

————————————

2019-02-15 Fredag

Mulen morgon och omkring +8, I dag vid 09:30-tiden tar vi bussen in till Tirana centrum. Köper först ett Albanskt simkort för 1000 leke (85 SEK) gäller en vecka eller 1GB. Bussbiljetten kostar 40 leke/person (3:50 SEK) och säljs av en konduktör ombord på bussen. Det är c:a 4 kilometer in till centrum.

Klocktornet som är 35 m högt syns på långt håll

Vi går mot klocktornet som syns på långt håll och kommer till det stora torget som inte är plant utan går som över en kulle.

Torget var inte plant utan böljande lite

Statyn som dominerar norra sidan av torget

Det är lite kylig då solen inte orkar fram.

Bakom porten fanns ett nybyggt centrum

Kom till ett nybyggt centrum med affärer och mängder ned små barer/kaffer.

Vi tog varsin kaffe i dag också

Vi tar varsin kaffe och köper en muffins i en liten kiosk.

Hus med ovanlig färg

Går sedan en genom några kvarter och vid 12:30 tar vi en pizza som vi delar och varsin öl. Allt kostade 770 leka (65 SEK). Går tillbaka till klocktornet och tänkte gå upp men belysningen var trasig och det var mörkt i de trånga trapporna så vi avstod. Gick in i ett nybyggt shoppingcenter där det var affärer i 5 plan. Jag köper en sommarjacka med tillhörande skjorta för 5990 leka (503 SEK), Sen tar vi bussen tillbaka och den stannar precis utanför nergången till Baron Hotell. Sen tar vi det lugnt i bilen.

—————————————

2019-02-16 Lördag

Sol från molnfri himmel då vi lämnar ställplatsen utanför Hotell Baron i Tirana vid 08:30-tiden. Planen är att köra till Divajakë-Karavasta NP och skåda. Då vi lämnar stora vägen är det 12 km att köra på en liten väg. Den var hade mycket dålig asfalt med stora potthål så vi vände efter några kilometer.

Infarten till Camping

Fortsätter så mot Vlora och campingen Rezidensa Chekodhima, Radhimnë.

Bra platser vid havet och vi var enda husbilen

Bra platser nära stranden. Solen skiner och det är riktigt varmt då vi kommer fram vid 12:30-tiden. Sitter ute och äter lunch. Campingvärden kom med varsit stort glas med raki till oss. Betalade 15€ för en natt med el och utmärkt wifi. Det blåste snart upp och blev kyligt.

Vi gick en promenad utefter en uttorkad flodfåra

Vi går en promenad utefter en uttorkad flod upp mot bergen. Ser en jätteflock med getter som vaktas av flera getaherdar. Högt upp över berget ser vi till vår förvåning en flock på c:a 30 alpkråkor flyga förbi samt en ormvråk. Åter vid bilen tar vi det lugnt och kunde se melon del 3.
Körde: 172,2 km,

—————————————

2019-02-17 Söndag

Sol och klar himmel då vi lämnar Rezidensa Chekhodima vid 09:00 tiden. Vi kör kustvägen SH8 och den är mycket krokig och kuperad. Vi passera en höjd på 1030 m.ö.h.

Fantastisk utsikt från 1030 m.ö.h

Vi stannar till och beundrar utsikten. Vägen passerar flera små byar och det är stigning på 10% på flera ställen. Camping världen rekommenderade en ställplats vid Hotel Mediterrane i Saranda men vi tyckte det såg trångt och bullrigt ut mitt i staden så vi fortsatte till Ksamil Caravan Camping c:a 12 km söder om Saranda. Ksamil är en liten ort och campingen var väl skyltad då den låg in bland små gator.

Skyltar till campingen

Framme vid 13-tiden och det var riktigt varmt.

Vi satt ute och åt lunch

Satt ute och åt lunch. Det var en bra plats och camping värdparet var mycket trevliga.

Vi fick present av camping världen

Vi fick blommor, vattenflaskor och marmelad i present. Betalade 15€ för en natt med el och halvdan wifi. En affär fanns några kvarter bort så vi handlade lite frukt och mat. Går sedan en kort promenad till stranden. Här finns många hotell som inte är öppna på vintern.
Körde: 123,5 km

———————————–

2019-02-18 Måndag

Vi lämnar Ksamil Camping vid 08:30 tiden.

Utsikt från campingen Ksamil på morgonen

Det är sol och +8 på morgonen. Vi kör SH81 norrut mot Saranda och sedan väg SH98 söderut mot Grekiska gränsen. Stannar öster om sjön och skådar.

Det var långt håll och soldaller

Det är långt håll så vi använder tuben. Ser bl.a sothöns, snatterand, ägretthäger, ormvråk, korp. Vi passerar gränsen vid den lilla övergången intill Konsipoli. Framme vid utcheckning från Albanien så kontrolleras pass och vi fick köra in i en hall med typ smörjgrop där bilens underrede kontrollerades, oklart varför. Luckorna och motorhuven öppnades samt en hastig titt in i bilen av en besiktningsman. Allt var OK så vi kunde passera gränsen och köra in i Grekland. Grekiska gränspolisen frågade endast om vi hade sprit med. Nej sade vi, bara vin. Det var sedan bara att köra vidare. Följer den smala vägen EO18 mot Igoumenitsa. Det var tät trafik genom staden och vi passerar hamnen varifrån färjorna till Korfu avgår. Vi siktar på en camping Kalami som campingvärden på föregående camping rekommenderade. Den var dock stängd.Vi äter lunch i bilen utanför Camping Kalami och fortsätter sedan till Nissos Club, en ställplats invid en restaurang som skall vara bra. Det är 6 mil dit och E65 är bra om än med sämre avsnitt. Avfarten från E65 var brant ner och sedan genom en olivlund på typ traktorväg. När vi var nästan framme så var vägen avstängd och man kom inte fram till restaurangen. Det var bara att vända och som tur var fanns det en väg genom olivlunden till E65 utan att ta den branta uppförsbacken. Vi stannar vid en fruktförsäljning efter E65 där vi handlar lite. En ställplats finns bara 2 kilometer bort vid Taverna Bouka, Kastrosikia. Vi kör dit och den låg fint intill stranden.

Utanför taverna var det lä

Tavernan var stängd men vi fick stå utanför en natt gratis. Framme 14:00 och solen sken om än kyligt i luften. Vi satt ute och fikade och i lä var det nog +20.

Stranden var oändligt lång

Går sedan en promenad efter stranden som var oändligt lång. Ser dom vanliga fåglarna som svart rödstjärt, bofink, gråsparv, gråkråka.
Körde: 142,3 km

—————————————-

2019-02-19 Tisdag

Molnig morgon och +8 grader då vi lämnar Taverna Bouka vid 08:30. Kör nordöst ut till motorvägen Nr. 5 som vi följer till Patra. Mycket bra väg och nästan ingen trafik. Betalade avgift tre gånger och strax före Patra kör vi över den stora snedkabelbron, Rion-Antirion Bridge som kostade 13:50€ och totalt betalade vi 37:65€ (400 SEK) i motorvägsavgift.

Vi kör över den stora snedkabelbron Rion-Antirion Bridge

Kör sedan E55:an och stannar vid en mack som hade biltvätt och Spolar av bilen. 10€ kostade tvätten.

Bilen blev tvättad för 10€

Vi siktar ju på Camping Aginara Beach, Glifa som skall vara bra. I en by straxt innan campingen stannar vi och handlar frukt i en liten affär. Vi frågar efter en bank och den finns i grannbyn som vi passerat så vi kör dit till en stormarknad som också finns där. Den låg knepigt till efter en gata i centrum och trångt att parkera. Det var dock en hygglig affär med bankomat utanför. Vi handlar mat för en fyra-fem dagar. Ankommer till Camping Aginara vid 14:30 tiden.

Vi hittade en solig plats

En Österikisk husvagn var på plats då vi kom och campingvärdinnan tog emot oss. Hittade en bra plats med sol nära stranden. 12€ per natt ink el och wifi är kostnaden. Vi äter en sen lunch ute i solen och går sedan en promenad runt campingen. Ser bl.a steglits, gransångare och turkduva.
Körde: 306,1 km

—————————————–

2019-02-20 Onsdag

Molnig morgon med +8 ungefär. Det klarnar upp under dagen och blir varmt i solen utanför bilen. Vi är ju på campingen i dag. Märkte ju igår att bodelsbatterier inte laddade då vi körde. Lossar boostern och kollar säkringarna i den men de var hela. Kontaktar Mathias på Sunlux och får felsöka vidare i morgon.

Reception var inte öppen

Vid 13-tiden går vi en promenad in till byn Glyfa där hundar skäller på oss. Vid fikat 15:00 lockar en svarthättehona. Det blev middag i bilen som vanligt. Vid 22-tiden hoar en kattuggla ihärdigt utanför bilen.

———————————-

2019-02-21 Torsdag

Sol och klar himmel på morgonen och +8 grader ungefär. Kollar säkringar som kan påverka boostern men hittar bara hela.

I plasttunnlarna odlas vattenmeloner som exporteras

Vid tiotiden cyklar vi mot terminalbadet som ligger 3 km bort mot norr. Det var kallt i vinden så vi vände snart och tog på oss mera kläder. Terminalbadet var stängt och vi fortsatte till stranden där vägen tog slut.

Vi cyklade förbi terminalbadet och till stranden

Vi kollade stranden och cyklar sedan tillbaka och fortsatte till Glyfa och svänger ner mot stranden. Här ser vi en ensam medelhavstrut. Vänder sedan tillbaka till campingen och äter lunch i härligt solsken. Då kom en transport med två fullvuxna palmer på och en stor grävmaskin.

Två fullstora palmer planterades

De två palmerna planterades i strandkanten. Efter fikat 15:00 blev det vila och sedan går vi en promenad. Ser svarthakad buskskvätta och sammetshätta.

Stjärtmes, Aegithalos caudatus macedonicus, som finns i södra Grekland

Talgoxe, Parus major aphrodite, som håller till i södra Grekland

Utanför husbilen kom några stjärtmesar, en talgoxe och en grönfink.

———————————

2019-02-22 Fredag

Det var sol från molnfri himmel på morgonen och ungefär +8 som vanligt. Vid tiotiden cyklar vi mot Kastro. En liten by c:a 10 km nordöst och som känt för borgen, Chlemoutsi Castel. Sista kilometerna upp till byn går på slingrande väg brant uppför och borgen ligget på 210 m.ö.h. Fantastisk utsikt över omgivningen. 2€/per person kostar inträdet.

Här köpte vi biljetter till Chlemoutsi Castle

Innanför den yttre muren

Direkt innanför den yttre muren ses en forsärla födosöka. Innanför den inre muren går vi in på museét.

Innanför den inre muren

Borgen började byggas år 1273 och var sedan i bruk till slutet på 1500-talet. En skolklass stojar.

Utsikt från taket på borgen

Vi går sedan upp på typ taket och ser ut över havet. Efter en timma tar vi oss ner till byn och tar varsin kaffe på ett café. 5€ gör två kaffe och en typ äppelbulle att dela.

En pratsam grek. Han har odlat oliver i hela sitt liv

En pratsam grek som heter Nicolaus och är 80 år höll låda. Han kunde franska och tyska men ingen engelska. Kul gubbe.

Huvudgatan i byn Kastro

Vi handlar sedan filé i en köttbutik och lite annat i Mini Market och frukt och en liten flaska ozo i en fruktbutik. Det börjar mulna på då vi cyklade till campingen. Klockan 15:00 kom regn då vi gick avbryta lunchen ute. Det blev kyligt och vi går bara en liten sväng runt campingen innan vi tar kväller och kunde kolla på – På Spåret- via 4g nätet. Wifi på campingen är svag och långsam.

———————————–

2019-02-23 Lördag

Det var mulet på morgonen och regnet hänger i luften.

Det blåste kallt från havet
Storskarv, Phalacrocorax carbo sinensis, satt på en sten

Vi gick en kort promenad runt campingen vid 11-tiden. Det blåste kallt från havet. På en sten vid stranden satt en storskarv i häckningsdräkt. Det regnar sedan mer eller mindre konstant hela eftermiddagen och kvällen. Tidvis åskade det utåt havet. Vi såg melon på vårt eget G4 nät och det fungerade utmärkt. Vid 23-tiden börjar kattugglan hoa igen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: