Till Grekland med husbil Del 3 2019-02-24 – 2019-03-10 Glifa, Grekland – Ancient Korinth, Grekland

2019-02-24 Söndag

Efter en mycket regnig natt så är det mulet på morgonen och omkring +7-8 grader. Vi stannar ju på campingen i dag också. Skall tvätta ett par maskiner och jag torkar och putsar på bilen. En gärdsmyg kom plötsligt förbi och visade upp sig snabbt.

Gärdsmyg Troglodytes troglodytes cypriotes

Efter trekaffet går vi en promenad efter stranden norr ut.

Ser tofslärka på långt håll. Kyligt i vinden och mulet hela dagen.

————————————-

2019-02-25 Måndag

Sol från molnfri himmel på morgonen men kyligt, bara +5 grader. Vi tvättar ytterligare två maskiner och det tog tid, 3,5 timmar. Efter att vi hängt upp så cyklar vi till byn Vartholomio där det skall vara marknad i dag. Det är dryga 10 kilometer dit och vi kom fram 12:30 till centrum.

Här fikade vi

Det lilla trevliga torget

Ser inget av någon marknad men många caféer runt det lilla torget. Vi beställde varsin kaffe med tilltugg och det blev ett par brödskivor, en tallrik med tomarbitar och en tallrik småfirrar.

Det friterade småfiskarna var riktigt goda

Fiskarna var friterade och riktigt goda. Vi satt ute i härligt solsken. Handlar lite smått i en Supermarket och frukt i en fruktbutik innan vi cyklade tillbaka till campingen. Tar det lugnt utanför bilen så länge solen är framme. Betalade till campingvärdinnan 96€ för 7 nätter med el samt 4 tvättar. Wife finns ju men är klen.

Kattugglan hoade i flera timmar runt vår husbil

Vid 22-tiden börjar kattugglan Hoa utanför bilen.

——————————–

2019-02-26 Tisdag

Vi lämnar Camping Aginara vid 08:30 tiden efter sju nätter. Det är sol och +8 grader. Vi kör mot Olympia och tar väg E65 söderut och sedan väg 74. I Olympia stannar vi och handlar mat i en bra Supermarket.
Camping Diana ligger i en sluttning med brant väg upp och brant ner till platserna.

Infarten till Camping Diana

Bra plats nere i sluttningen med sol

Vi hittade en bra plats med sol och vi är enda gästerna. Campingvärdinnan var gammal och lite skröplig. 20€ per natt inkl el och wifi endast vid receptionen. Vi äter lunch vid 12-tiden och promenerar sedan genom Archaia Olympia mot Olympia området.

Här ligger museet

Går in på museet som behandlar de antika Opympiska spelen som började 776 FK. 6€/person var inträdet. Går sedan mot Olympia området som grävts ut under många år.

Området var stort med många ruiner

Stort område och många ruiner av byggnader.

Själva arenan där löpningarna ägde rum

Själva arenan var inte annat än ett lång grusplan där löpningar på ungefär 190 m ägde rum. 6€/person kostade det här också att komma in på det arkeologiska området. Biljetten gäller även morgondagen. Vid 15-tiden promenerar vi tillbaka till centrum och tar varsin cappuccino och dognout på ett café. Vi satt ute i härligt solsken. Vid husbilen blev det kyligt i skuggan ganska snart.
Körde: 61,6 km

———————————–

2019-02-27 Onsdag

Sol med växlande molnighet på morgonen och omkring +7 grader. Vi blir ju på campingen i dag och vid niotiden promenerar vi mot Olympus igen. Vi besöker arkeologiska museet som vi inte hann med i går.

Det arkeologiska museet

Det är fantastiska föremål och skulpturer från olika tidsepoker.

Fantastiska skulpturer

Går sedan en stig genom den Botaniska tdgården och fortsätter efter vägen mot Coubertin Monumentet. Men det var längre dit än vad kartan visar så vi vände och gick hemmåt. Stannar i samhället och äter lunch på en grekisk restaurang. Återvände till bilen och vilar en stund efter promenaden på 7 kilometer.

Coubertin har fått ett eget monument

Sedan tar vi cyklarna och cyklar mot Olympus och bort till Coubertin Monumentet. Det var väl inget speciellt. Det mulnar på och kommer några regndroppar så vi cyklade tillbaka till campingen. En ormvråk flög högt över oss.

En ormvråk flög högt över oss

Väl vid husbilen börjar det regna ordentligt och det höll i sig en dryg timma. Betalade sedan 40€ i avgift för två nätter med el.

———————————

2019-02-28 Torsdag

Vi lämnar Diana Camping i Archer Olympia vid niotiden. Sol och klar himmel och +7 grader. Vi stannar vid Supermarket och handlar innan vi lämnar Archer Olympia och kör mot Finikounda. Vi kör E65 söderut innan det blev mindre vägar som gick genom några trånga byar.

Infarten till Camping Thines

Vi hittar Camping Thines lätt där den ligger nära en badstrand.

Bra plats nära stranden

Två Engelska husbilar och en tysk husvagn är på campingen då vi ankom vid 12:30-tiden. Solen skiner men det är kyligt i vinden. Efter lunch går vi en promenad in till Finikounda.

Brant backe ner till staden

Vi kom in i staden genom en smal gata som gick brant nerför en sluttning. Några grekiska kvinnor dansar en grekisk dans på den smala huvudgatan. De flesta restauranger och barer är stängda.

Stranden i Finikounda

Vi kollar i hamnen innan vi återvände till husbilen. 14€ per natt ink. el och utmärkt wifi är kostnaden.

Svart rödstjärt Phoenicurus ochruros gibraltariensis, en snygg hane

Stare Sturnus vulgaris vulgaris

Vi ser bl.a svarthakad buskskvätta, stare och svart rödstjärt.
Körde: 129,6 km

————————————-

2019-03-01 Fredag

Vi stannar på campingen i dag. Vid tiotiden cyklar vi in till Finikounda och handlar i dess Supermarket. Det är växlande molnighet och kyligt i luften. Efter lunch tar vi en promenad in till Finikounda.

Mycket lugnt på huvudgatan

Mycket lungt i den lilla staden där de mesta var stängt så vi återvände snart. Tar det lugnt på eftermiddagen och 18:00 äter vi middag på campingens restaurang. Som serverar traditionell grekisk mat på fredagarna.

Till förrätt serveras ett varmt bröd med tomat och oliver

Det var typ fläskkotlett, pannbiff och kåldolmar fyllda med ris och det serverades i folieformar. Till förrätt ett varmt bröd med tomarbitar och oliver. Betalade 21€ totalt inklusive en karaff rödvin.

——————————–

2019-03-02 Lördag

Vi lämnar Camping Thines vid niotiden efter att betalat 28€ för två nätter med el och fantastiskt bra wifi. Det är mulet och +12 grader. Vi kör mot Gythio som ligger på västra sidan av det mittre benet. Kör via Kalamata och sedan motorvägen E65 norrut och sedan motorvägen E71 till Sparta. Mycket bra vägar och lite trafik. Vi fick betala vägavgift 3 gånger på totalt 15,30€. Från Sparta följer vi E961 till Camping Mani Beach 4 kilometer söder om Gythio.

Infarten till Camping Mani Beach

Stor camping med några bra platser för husbilar vid receptionen som ligger nära stranden. Två tyska husbilar är på plats. Det är växlande molnighet och omkring nitton grader då vi kom fram 14:30. Fikar utanför bilen och går sedan en promenad efter stranden och runt campingen. Ser bl.a en grässångare.

Jättelång strand

Blomsteräng vid stranden

Middag i bilen. Wifi endast vid receptionen. Ser melon andra chansen på vårt eget G4.
Körde: 197,6 km

———————————–

2019-03-03 Söndag

Vi stannar på campingen i dag och tar det lugnt med att lyssna på reportage från Vasaloppet.

Ingången till campingen från stranden

Det är sol och klar himmel på förmiddagen omkring +18. Det mulnar dock mot eftermiddagen och blåser upp. Vi går några korta promenader runt campingen. Fotograferar några arter som vi såg i går också. Som grässångare, svarthakad buskskvätta och gransångare.

Grässångare Cisticola juncidis juncidis

Svarthakad buskskvätta Saxicola rubicola rubicola, hane

Gransångare Phylloscopus collybita

—————————————

2019-03-04 Måndag

Sol och klar himmel och omkring +14 grader på morgonen. Betalade 36:80€ för två nätter med el och lite halvdan wifi då vi lämnar Mani Beach Camping vid 09:30-tiden. Vi kör nu mot Monemvasia som är en liten stad på sydöstra Peloponnesos. Stannar efter vägen vid en Lidel affär och handlar. Framme vid ställplatsen som ligger i Monemvasias hamn.

Ställplatsen i Monemvasia hamn med klippan i bakgrunden

En fransk husbil är på plats. Solen skiner och det är nästan +20 grader. Vi tänker besöka gamla staden i Monemvasia som ligger ute på klippan som bildar en smal halvö. Det är ungefär två kilometer dit så vi äter lunch och promenerar sedan dit.

Framme vid ingången genom muren till staden

Det var en levande stad innanför muren som omger staden på sluttningen.

Mycket smala och kuperade gator

Det lilla torget i gamla staden

Mycket smala gator och det mesta var stängt. Några hotell verkade vara igång.

Fyren låg längst bort

Vi drack varsin cappuccino

Vi gick genom staden bort till fyren och tog sedan varsin cappuccino på ett kaffé med härlig utsikt över havet. Helt fantastiskt stad. Det var härligt väder under hela promenaden.

Fiskebåtar kommer in i hamnen

Vi var åter vid husbilen vid 16-tiden och vilar en stund. Går därefter till den närmaste grekiska restaurangen och äter middag.

Det blev souvlakispett till middag

Det blev grekisk sallad och grillspett samt en karaff rosěvin. 27:10€ blev den totala kostnaden.
Körde: 71,7 km

——————————————-

2019-03-05 Tisdag

Vi lämnar ställplatsen i Monemvasias hamn vid vid halvtiotiden. Det var ju gratis att stå här utan faciliteter. Solen skiner och det är helt lugnt. Vi kör mot Leonidio som ligger c:a 9 mil norrut efter östra kusten. Vi passerar genom Gefyra och kör efter kusten en kort bit sedan är det mindre vägar genom trånga byar och över ett högt berg. Mycket varierande vägkvalitet. Bra men krokigt och brant upp till toppen på 1210 m.ö.h. Vi stannar till där.

Ett monument på toppen

Det låg snö kvar i skuggan på 1210 m.ö.h

Det är fin utsikt över de skogklädda bergen. Sol och helt lugnt. En hackspett trummar långt bort.

Häcksparv Emberiza cirlus cirlus

Svartmes Periparus ater ater

En häcksparv ses plötsligt sjunga och den kom nära då vi lockade. En svartmes blev också nyfiken. Vi kör vidare och straxt före byn Kosmas på hög höjd var vägen avstängd och hänvisning på smal väg och brant gata ner till torget. Det var nog det brantaste och smalaste nerförsbacke jag någonsin kört. Vi stannar inte på torget utan jag hängde på en pickup som drog iväg på den mycket smala och branta och krokiga vägen uppför ut ur byn. Sedan blev det en lång och krokig väg nerför berget till Leonidio vid kusten. Vi är framme vid Camping Semeli 13:30 och tar en öppen plats nära stranden.

Infarten till Camping Semeli

Det var sol och över +20 grader. Efter lunch går vi en promenad till Plaka som ligger vid hamnen.

Hamnen vid Plaka

En liten plats med affär och restauranger. Det var bara en kilometer dit på smal väg med grönsakodling efter vägen. Ser bl.a en gulhämpling som sjunger. Det blev middag i bilen.
Körde: 106,9 km

————————————-

2019-03-06 Onsdag

Vi stannar på campingen i dag. Lite dis på morgonen som sedan klarnar och det blir en fin dag med +20 grader ungefär. Vi tvättar en maskin. Cyklade en kort sväng i närområdet som består av grönsaksodlingar. Åkte också till Plaka hamn och handlar lite fetaost i butiken.

Plaka Hamn med restaurang Delfinen på långt håll

Efter lunchen utanför bilen i härligt solsken cyklade vi upp för berget mot en by 10 km bort. Vägen var mycket brant med 10% lutning så med elcykelarna gick det bra men vi vände ändå.

Stannade vid en typ kyrka

Utsikt över dalen från kyrkan

Vilade en stund vid en typ kyrka med fin utsikt över dalen innan vi återvände till bilen. Gick en kort promenad innan vi går till Plaka hamn igen och äter middag på restaurang Delfinen.

Fin utsikt från restaurang Delfinen

Man sitter högt med utsikt mot berg och hav. Vi åt fisk som var helstekt och grekisk sallad samt en karaff vitt vin. Mycket gott och det bjöds på en söt efterrätt av citronskal och kaffe. 41:60€ kostade kalaset. Solen försvinner tidigt bakom bergen och det kyler av till kvällen.

———————————————

2019-03-07 Torsdag

Vi lämnar Camping Semeli vid halvtiotiden efter att betalat 37€ för två nätter med el och en tvätt. Det är fantastiskt väder och nästan +20 grader på morgonen. Vi kör mot en fågellokal som ligger invid vägen 4 mil norr ut. Vägen följer den branta kusten. Den är krokig och backig med härlig utsikt över havet. Framme halv elva och det fanns en stor plan att parkera på med utsikt över Moustos Vetland.

En liten sjö med våtmark och vass runtomkring. Ett femtiotal skolbarn är på plats. Vi ser ett hundratal rörhönor, sothöns och bläsänder. Går en promenad längs en liten väg genom vass och myrmark. Cettisångare sjunger i många buskar. Annars de vanliga arterna.

Cettisångare Cettia cetti cetti

Vi flyttar bilen till en lugnare plats och äter lunch och efter trefikat kör vi till en ställplats 2 mil norr ut i byn Kiveri. Det var brant ner genom byn från huvudvägen till parkering Jachthaven. Skall finnas 20 platser men vi hittar egentligen bara en.

Det fanns i alla fall en plats

Det blåser kallt från havet.

Kyrkan vid huvudvägen i Kiveri

Vi går en promenad genom byn och handlar lite i en Supermarket. På ett par stolpar i hamnen satt två svarthuvade måsar i vinterdräkt och en kentisk tärna jagade. Middag i bilen. En dvärguv hoade vid 21-tiden.
68,4 km

————————————–

2019-03-08 Fredag

Vi lämnar ställplatsen i Kiveri hamn och kör mot Mykene vid åttatiden. Det är en historisk plats med anor från 1500 BC. Ruinerna ligger på en kulle mellan två berg med fantastisk utsikt över nejden. Det är ungefär 4 mil dit så vi var framme före halv tio.

Ingång genom en berömd port till området

Platsen är ett populärt utflyktsmål för turister men endast en buss står på den stora parkeringen då vi kommer. Det är fantastisk väder med sol och +20 grader. 6€/person kostar inträdet.

Fantastisk utsikt från kullens topp

Vi följer stigen uppför kullen genom ruinerna och utgrävningarna. Vi går till baksidan av kullen och där blev vi ensamma. Hör en klippnötväcka och efter lite lock så kommer två ex och visar upp sig fint.

Klippnötväcka blev första lifersen på resan

Det blev första lifersen på resan. Vi fortsätter till museet som vi passerar ganska snabbt och efter två timmar fortsätter vi till Camperstop i Ancient Korinth inte så långt från Korintkanalen. Vi kom genom Ancient Korinth på smala gator och genom en trång infart till ställplatsen.

Första gången med soltak ute på denna resa

Den låg i en sluttning och det var 7 husbilar på plats då vi kom. Vi äter lunch utanför bilen och det var så varmt att vi fällde ut sol taket för första gången på denna resa. Går sedan en promenad till centrum. 700 m uppförsbacke var det dit och där ligger restauranger och souvenirbutiker.

Ancient Korinth

Här ligger också ett stort område med arkeologiska lämningar. Middag i bilen. Vid 21-tiden hoar en dvärguv utanför bilen och efter lite lock lyckades jag få den på bild.

Dvärguv hoade utanför bilen

Körde: 69,2 km

—————————————

2019-03-09 Lördag

Lite molndis på morgonen. Vi stannar ju på campingen i dag.

Infarten till Camping

Vid 10-tiden cyklar vi till Corinth-Lagunen invid Korintiska viken. Vi cyklar över motorvägen men en mycket trafikerad väg innan Lagunen var svår att komma över. Till slut hittar vi vägen ner till havet. Lite ruffiga kvarter och mycket skräp efter stranden. Lagunen var omgärdad av ett högt staket och låst grind så det gick inte att komma intill Lagunen. Vi återvände till campingen och tar det lugnt vid bilen. Efter trekaffet promenerar vi till Ancient Korinth centrum. Tänkte gå genom ruinerna vid Ancient Korinth men dom stängde 16:00 så vi går vidare efter vägen en dryg kilometer uppför.

Gamla afficher tas inte bort utan nya fästes utanpå. Fin utsikt över nejden. Vänder och går till centrum där vi stannar på en restaurang och äter middag. Det blev mousaka och en karaff vitt vin. 22€ kostade det kalaset. Sedan åter till bilen där vi beställer en tur till Korintkanalen i morgon med campingvärden och ser mello finalen på vår dator via G4 nätet.

————————————–

2019-03-10 Söndag

Sol och klar himmel på morgonen. Klockan 11:00 kommer campingvärden med sin bil och vi kör mot Korintkanalen. Han kör genom Nya Korinth och stannar vid ett torg invid en liten hamn. Pegasus, den flygande hästen, står staty på torget.

Pegasus, den flygande hästen

Sedan fortsätter vi till Korintkanalen där den mynnar ut i Korinthbukten. Det är en trång uppfällbar bro över kanalen.

Här är kanalen ganska bred

Vi promenerade över bron och fortsatte sedan till en bro som går över kanalen på högsta stället någonstans mitt på den 12 km långa kanalen.

Korintkanalen där den går genom berget

Mycket långt ner till vattnet.

Mycket långt ner till vattnet var det

Bredden på kanalen är 24 m och djupet 8 m. Vi går ju över bron här också och det mycket imponerande att se kanalen uppifrån. Inga båtar dock när vi var där. Turen tog 1 timma och 20 minuter och kostade 25€. Efter lunchen cyklade vi upp till Akrokorintho som är ett berg med arkeologiska lämningar på.

På berget Akrokorinthos ligger gamla befästningar
Fantastisk utsikt över nejden

Det var 5,5 km att cykla med en stigning på 400 m. Brant stigning så även med elcyklarna fick man ta i ordentligt. Fantastisk utsikt över nejden.

Vi går den branta stigen upp till borgen

Vi går den branta stigen upp till borgen. Mycket folk som strövar omkring. Ser en blåtrast vid ingången genom muren.

På andra sidan muren planade det ut litegrann

Vi fortsatte uppför sluttningen till en lite planar plats med buskar och småträd. Balkanmes skall finnas här så jag spelar upp ljudet och nästan genast kom en hane farande. Den satte sig högst upp i ett mandelträd på lite långt håll och sjöng.

Balkanmesen kom och satte sig i toppen på ett mandelträd

Det blev 2:a lifersen på resan. Vi var nu uppe på 500 m.ö.h nivån och går sedan ner på den steniga stigen. Strax före 16:00 är vi nere vid parkeringen igen. Tar varsin cappuccino vid det lilla caféet innan vi rullar nerför till campingen igen. Nu var det bara att bromsa hela tiden.
Middag i bilen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: