Till Grekland med husbil Del 4. Ancient Korinth – Nea Karvali. Grekland 2019-03-11 – 2019-03-24

2019-03-11 Måndag

Ja vi blir kvar på Campingen i dag också. Det är helgdag i Grekland i dag. Någon typ av sekulär helgdag som firas med parad genom Ancient Korinth centrum i eftermiddag. Sol och varmt även denna dag. Vid 10-tiden promenerar vi upp till centrum och in på det arkeologiska området. 4€/per person kostade inträdet.

Klippan i bakgrunden har ju använts som fontän

Många statyer i museet

Intressant museum med föremål och statyer. Stort område med ruiner.

Stort område med många ruiner

Efter rundvandringen tar vi varsin cappuccino med våffla på ett café i centrum. Återvänder till bilen och äter lunch. Sedan går vi till centrum igen för att kolla på paraden som börjar 15:00. Vi satte oss på ett café på första bänk så att säga.

En kamel kom i spetsen

Folkdans runt kamelen

Det var inte så mycket till parad. En kamel kom tåga de med utklädda greker efter. Sedan blev det folkdans runt kamelen till entonig grekisk musik. Det höll på en timma då vi tröttnade och gick tillbaka till bilen.

—————————————-

2019-03-12 Tisdag

Vi lämnar Camperstop i Acient Korinth vid halv åtta och kör till en Fiat verkstad bara 5 km bort. Husbilen behöver servas och Moutcas Fiat service har fått bra recensioner.

Aristotelus torget.

Vi serverar husbilen på Mouycats Fiat service

Dom öppnar 08:00 och har tid att byta olja och filter genast. Det tog väl två timmar så var det klart 373:69€ kostade oljebyte med olje-, bränsle-, luft- och Kupéfilter. Vi kör sedan till Lidl ytterligare 5 km bort och handlar. När vi kom ut ur Lidlaffären så regnar det. Vi gör lunch i bilen och kör sedan mot Aten och Camping Athens. Vi tar motorvägen och betalade avgift två gånger på totalt 10€. Mycket trafik de sista 10 kilometerna då vi lämnat motorvägen.

Infarten till Camping Athens

Receptionen

Vi öppnar grindarna själva och kör in då camping värden kommer och checkar in oss. Vi får bra information om att besöka Atens attraktioner i morgon. Var framme 15:00 och går en promenad runt campingen. Grym trafik på vägen utanför campingen.
Körde: 84,4 km

—————————————

2019-03-13 Onsdag

I dag blir det besök i Aten. Vid niotiden tar vi buss B15 till tunnelbanestationen Stathmos Larissis. Där köper vi biljetter i en Automat. 2:80€/per person kostade biljetten som gäller i 90 minuter. Vi går av vid 5:te stationen som var Akropolis.

På väg upp till toppen

Vi kom upp nära insläppet till Akropolis klippan. 10€/per person kostar inträdet. Det är mulet, +11 grader, blåser och småduggar lite emellanåt.

Utsikt över Aten

knallar efter stigen sakta upp till Parthenon som ligger högst upp. Fantastisk utsikt över Aten trots det mulna vädret. Mycket turister fastän lågsäsong.

Här blåste det friskt. Parthenon i bakgrunden

Parthenon

Vi går runt området på toppen och efter ungefär två timmar går vi ner och siktar på Panathenaic Stadion, där OS hölls 1896. Det är drygt två kilometer dit. Vi var lite utkylda så vi stannar vid en restaurang och tar varsin stor kopp kaffe med sandwich och värmer oss för 14€. Det kostade 2:50€/per person att komma in på stadion som är taigt med branta läktare i marmor.

Nere på innerplan

Högst upp på kortsidan

Det är plats för 68000 åskådare. Efter en knapp timma går vi tillbaka mot Akropolisklippan och in på en restaurang igen för att värma oss med en kopp kaffe och äppelpaj nu till en kostnad av 19€. Vi fortsätter sedan förbi ingången till Akropolis och hittar en taxi som kör oss tillbaka till campingen för 12€. 16:00 är vi vid husbilen igen efter att upplevt ett som vi tyckte slitet och dyrt Aten. Det blev middag i bilen.

———————————–

2019-03-14 Torsdag

Vi lämnar Camping Athens 09:15 efter att betalat 66€ för två nätter med el och wifi endast nära reception. Det är klart och lite kyligt på morgonen. Vi skall ju till Delphi i dag. Mycket trafik ut ur Aten innan vi kom till väg E962 som vi följer till Thebe där vi tar väg 3 till Lebadeia där vi tar väg 48 till Delphi.

Paus efter vägen strax innan Delphi

Hyggligt bra väg hela tiden. Passerar en by på nästan 1000 m.ö.h innan vi kör igenom Delphi och kom fram till Camping Apollon vid 12:30-tiden. Betalade campingavgiften på 20€ i förskott för en natt med el och wifi.

Infarten till Camping Apollon

Campingen ligger i en sluttning på 500 meters nivån med härlig utsikt mot Medelhavet.

Utsikt från campingen på 500 m nivån

Det mulnade på och började regna vid 17-tiden. Vi hann gå en kort promenad runt campingen som ligger 3 kilometer från det arkeologiska området nordöst om Delphi. Det blev middag i bilen.
Körde: 156,6 km

————————————

2019-03-15 Fredag

Det regnade en stor del av natten. Morgonen är mulen och +11 grader ungefär. Vi tänker ju besöka gamla Delphi i dag. Vid niotiden tar vi husbilen de dryga 3 kilometer till det arkeologiska området precis bortom Delphi. En bra parkering efter vägen fanns nära insläppet till området.

Här köpte vi biljetter

Stenlaggd stig uppför

Det är mulet med uppehåll då vi löser biljett á 6€/per person. Hela området ligger i en brant sluttning med otrolig utsikt över dalen och nedanför lodräta bergväggar. Man tror att området byggdes till Apollos ära.

Tempel of Apollo

Teatern i gamla Delphi

Mycket förstördes i en jordbävning år 376 BC. Mycket folk i grupper på de ganska smala stigarna uppför sluttningen.

Klippnötväckor såg vi ett flertal

En balkanmes kom plötsligt och visade upp sig fint

Vi ser bl.a ett flertal klippnötväckor och en balkanmes.

Många statyer var det

Vi går också bort till museet som är fyllt med statyer och andra föremål.

Detta är nog oraklet i Delphi

Klockan blev 12:00 då vi lämnar museet och då började det regna så vi återvände till husbilen och äter lunch samt väntar ut regnet. Vid 14-tiden upphör regnet och vi promenerar till Tempel of Athena Pronaia som ligger nedanför vägen några hundra meter österut.

Tempel of Athena Pronaia

Det stora templet förstördes också det av jordbävningen 376 BC. En timma tog denna tur och vi går tillbaka till bilen och kör till Camping Apollon igen. Tänkte stanna i Delphi men helt omöjligt att parkera i närheten. Tar nästan samma plats igen och betalar ytterligare 20€ för en natt med el och wifi. Går en promenad i omgivning runt campingen då det klarnat och solen tittar fram igen. Middag i bilen.
Körde: 6,5 km

——————————————

2019-03-16 Lördag

Vi lämnar Camping Apollo vid niotiden. Solen skiner och det är hyggligt varmt. Vi kör mot Volos då det är tänkt att fågelskåda vid den närliggande lokalen Lake Karla under söndagen.

E65:an gick över ett bergmasiv på 750 m nivån.

Kör E65 över bergen och sedan motorvägen E75 och sista biten E92 in till Volos och en mix parkering som är gratis utan faciliteter. Betalade avgift på motorvägen 4 gånger på totalt 19:05€. Ställplatsen var väl inte den roligaste då vi fick stå mellan ett par stora bussar.

Små lokala fiskebåtar

Hela strandpromenaden var 2 kilometer lång

Vid 16-tiden går vi en promenad in mot centrala Volos och följer en lång strandpromenad med många restauranger och mycket folk som flanerade i lördagseftermiddagens fina väder. Vi gör middag i bilen.
Körde: 205,2 km

———————————–

2019-03-17 Söndag

Vi lämnar ställplatsen i Volos vid niotiden och kör till Lake Karla. Det är 23 kilometer dit. Solen skiner och det är hyggligt varmt redan på morgonen.

Lake Karla med sina pelikaner

Lake Karla är en sjö som torrlagds och nu återskapas den igen. Stannar vid södra änden och ser omgående en Vit pelikan ungfåglel och några krushuvade pelikaner, nytt kryss.

Vit pelikan, ungfåglel

Krushuvad pelikan, adult i sommardräkt, ny lifers

Sedan de vanliga arterna som sothöns, dvärgskarv, storskarv, gråhäger, skedstork, ägret-, silkes- och gråhäger. Vi kör sedan österut efter sjön och ser minst 50 krushuvade pelikaner, styltlöpare och några arter änder. Vid tolvtiden är vi klara med skådningen och kör mot Meteora, där det ligger 6 kloster på spektakulära bergsformationer och står på Unescos världsarvslista. Det är 13 mil dit. Kör först motorväg omkring 3 mil. 10€ betalas i vägavgift och sedan väg E92 som var mycket bra.

Varmt och soligt så vi fick fälla ner soltaket

Spektakulära bergsformationer runt campingen

Framme vid Camping Vrachos i Kastraki vid 15-tiden. Tar en bra plats mitt i solen. Vi fick fälla ner soltaket. Fin omgivning med de unika bergen i bakgrunden. Efter en kort promenad grillar vi för första gången på denna resa.

Första grillkvällen på denna resa

18:00 försvann solen och det blev kyligt.
Körde: 170,1 km

——————————-

2019-03-18 Måndag

Vi blir på campingen i dag. Solen skiner och det är hyggligt varmt på morgonen.

Bergsformation som ses från campingen

Det är tvättdag och vi kör tre maskiner. Bra torkväder. Hör en hackspett trumma på morgonen och vid tolvtiden hörs den igen på bortre delen av campingen.

En hane balkanspett trummade

Vi går dit och lyckas locka fram en balkanspett hane. Ny lifers igen. Härligt väder så vi grillar igen.

————————————-

2019-03-19 Tisdag

I dag blir det besök i Meteora med sina grekisk ortodoxa kloster byggda på spektakulära bergstoppar och som är med på Unescos världsarvslista. Det finns idag 6 stycken aktiva kloster. Vi tar bussen klockan 09:00 och som stannar precis utanför campingen. 5:50/per person kostade biljetterna. Vi stannar först vid Nunneklostret Rousanou Convent.

Trappan upp till Nunneklostret Rousanou Convent

Vi går uppför en brant trappa till kloster byggnaden som ligger på en ganska smal bergspelare. 3€/per person kostade inträdet.

Varlaamklostret

Fantastisk utsikt mot Kloster St.Nicolas Monastery och det högre liggande Great Meteor Monastery samt Varlaamklostret.

Uppefrån Nunneklostret Rousanou Convent

Vi går sedan uppför trappor och en stig till en utsiktspunkt. Fin vy mot dalen och klostren.

Här ser man fyra kloster, Nunneklostret Rousanou Convent, Kloster St.Nicolas Monastery och det högre liggande Great Meteor Monastery samt Varlaamklostret

Vi promenerar sedan efter vägen en dryg kilometer till Varlaamklostret som är ett munkklostet och mycket stort. Fantastisk utsmyckade kyrkorum.

Varlaamklostrets utsmyckade kyrkorum

Varlaamklostret innergård

Sedan promenerar vi upp till det största klostret som är Great Meteor Monastery.

I skyn svävade några rödfalkar

Det visade sig att det var stängt på tisdag, onsdag och torsdag. Vi går ner till Varlaamklostret igen och tar varsin pappmugg med kaffe och sandwich i ett portabelt kaffé.

Nunneklostret Rousanou Convent på sin klippa

Klockan börjar bli bortåt 13:00 och vi har sett nog av kloster nu. Det återstående ligger dessutom långt från oss.

Utsikt medan vi väntar på bussen

Vi inväntar bussen som skall komma omkring 13:15 och köra oss tillbaka. Omkring 14:15 kommer en buss som vi ser på långt håll och kör upp till Great Meteor Monastery. Vi inväntar bussen vid Varlaamklostret. Döm om vår förvåning då bussen inte kör in till Varlaamklostret utan bara åker förbi. Då var det bara att börja knalla hemmåt. Som tur är så är det fint väder och nerförsbacke de 5,5 kilometerna till campingen.

Klostren ses också nerifrån byn

15:30 är vi i alla fall tillbaka vid husbilen efter en långpromenad. Det mulnade på och kom några regnstänk. Vi orkar inte så mycket mera än att duscha och göra middag.

————————————-

2019-03-20 Onsdag

Vi lämnar Camping Vrachos i Kastraki vid niotiden och kör mot Vergina några mil V om Thessanoliki. Det är sol och härligt väder. Vi följer väg 15 till Grevena och fortsätter sedan på motorvägen E90. Den går genom en lång dal och över ett bergsområde där vi passerar genom 13 tunnlar av olika längd. Betalade 6€ i vägavgift. Framme vid ställplatsen Parking Vergina i Vergina vid 13-tiden. Det är en mix parkering med tillgång till el och vatten för 7:50€ per natt. Parkeringsägaren tog emot oss.

Mix parkering i ett villaområde

Vergina är känt för en arkeologisk gravsättning och har ett berömt museum, Museum of the royal tombs of Aigai, som turister besöker med bussutflykter. Vi äter lunch utanför bilen i härligt solsken och promenerar sedan till museet.

Ingången till Museum of the Royal tombs of Aigai

Det är en stor gravhög med anor från 300-talet BC som grävts ut. Museet är utformat som gravhögen som man går in i. 6€/per person kostade inträdet. Det är mörkt därinne och bara föremålen är upplysta. Fantastisk museum med föremål i guld, silver och brons som hittats i gravarna. Vi går sedan en promenad runt Vergina och tar det lungt vid husbilen en stund innan vi vid 17-tiden går till en restaurang och äter middag. Det blev grekisk sallad och grillspett på fläsk och en kanna rött. Mycket gott och kostade totalt 27€.

Det var fullmåne 🌕

Körde:171,1 km

————————–———-

2019-03-21 Torsdag

Vi lämnar ställplatsen Parking Vergina vid 08:30-tiden och kör mot Thessaloniki och skådarlokalen vid Kalochori Lagoon. Vi kör motorvägen nästan hela tiden och betalade 3€ i vägavgift. Det var 64 kilometer dit och vi är framme vid tiotiden. Solen skiner och det är riktigt varmt.

Vi skådar från första parkett

Tyvärr är det mycket starkt motljus mot den bästa delen av lokalen. Ser större flamingo på långt håll. Dvärgskarv ganska nära liksom svarthalsad dopping som fortfarande hade vinterdräkt.

Svarthalsad dopping fortfarande i vinterdräkt

Skedstorkarna gick i motljuset. Vi stannar intill stranden där vi fikar och äter lunch vid tolvtiden. Inte så många arter som vi hoppades på. Vid 13-tiden packar vi ihop och kör mot en ställplats Söder om Thessaloniki.

En brun kärrhök flög över oss

En brun kärrhök kom högt över oss precis då vi åker. Vi kom att passera genom centrala Thessaloniki vid strandpromenaden och förbi det vita tornet som är Thessalonikis landmärke. Efter en liten felkörning kom vi fram till Camperstop Zampetas.

Infarten till Zempetas Camperstop

Den ligger invid en försäljnings och service lokal för husbilar och är gratis med el och tömning. Dock ligger den intill en mycket hårt trafikerad väg och flygplatsen så det var mycket som störde.
Körde: 116,7 km

————————————–

2019-03-22 Fredag

I dag blir det besök i Thessaloniki. Det är mulet och +16 grader då vi vid niotiden går till busshållplatsen och tar buss 72 till IKEA där vi skall byta buss. Det är ungefär 19 kilometer in till centrum. Vid IKEA köper vi 4 biljetter à 1€/styck i en kiosk för resan tur och retur. Vi tar buss Nr. 2 in till centrum och man skulle köpa biljetter ombord i en automat men det var så trångt att jag inte kunde komma fram till automaten. Vi går av bussen strax före det Vita tornet och går ner till strandpromenaden som vi följer till tornet.

Vi gick till strandpromenaden

Det Vita tornet är 34 meter högt

Det är från början byggt för att försvara Thessaloniki och har sedan använts som fängelse men numera är det ett museum och Thessalonikis landmärke. 2€/per person kostade biljetterna. Det är en bred spiraltrappa upp till dom 5 våningarna med olika utställningar på varje om stadens historia.

Utsikt från Vita tornet mot strandpromenaden

På översta våningen kunde man gå ut på det 34 meter höga tornet och få fin utsikt över staden. Vi fortsätter sedan efter den breda och långa strandpromenaden till Aristoteles torg som är Thessalonikis hjärta.

Aristoteles torget

Klockan blev lite över tolv så vi sätter oss på en restaurang och beställer amerikansk kaffe och club sandwich. 18€ blev kostaden. Vi går sedan gågatan upp och kommer till busstationen av en slump så vi köper biljetter till IKEA i en liten kiosk. 1€/per person kostade biljetterna. Efter en stund kom bussen som var nästan tom så vi fick sittplats. Det tog nästan en timma att komma de 12 kilometrarna till IKEA.

Vi köpte Kalles Kaviar och hårt bröd på IKEA

Där går vi in på varuhuset för att köpa lite hårt bröd och förhoppningsvis Kalles Kaviar som vi fann i specialavdelningen för svenska delikatesser. Sedan tar vi buss 72 tillbaka till Camper Stop där vi är vid 15:30-tiden.

———————————–

2019-03-23 Lördag

Vi lämnar Camperstop Zampetas strax före 09:00 och kör till det Lidl som ligger invid IKEA och handlar. Tanken är sedan att köra till en camping på mellersta halvön sydväst om Thessaloniki som skall ligga vid en fin strand.

Fantastisk utsikt efter vägen mot campingen

Restaurangen var inte öppen

Vi kör dit och det är en kurvig och kuperad väg efter kusten. Vi kom fram till campingen vid tolvtiden och den var stängd. Camping världen kom och sade att dom har haft problem med vattnet hela vintern. Vi tar då sikte på en ställplats i den lilla orten Stratoni. Det är 10 mil dit efter kurvig väg.

Fin parkering på gräs nära stranden

Vi kommer fram vid 16-tiden och det är en parkering utanför en restaurang nära stranden utan faciliteter och är gratis.

Här kan man ducha och byta om

Vi går en promenad i härligt solsken efter stranden till en liten fiskehamn. En mindre strandpipare sågs plötsligt på stranden.

En mindre strandpipare kom plötsligt på stranden

Vi gör middag i bilen och ser att restaurangen öppnar vid 19-tiden och det blir sedan typ disko till fram på småtimmarna.

Körde: 256,6 km

————————————

2019-03-24 Söndag

Vi lämnar Parking Paralia Stratoni vid halv niotiden och kör mot Nea Karvali.

Utsikt över Stratoni från den slingrande vägen

Vi följer den slingrande vägen tills vi kommer på väg Nr. 2 som vi följer då vi valde bort motorvägen.

Infarten till Camping Alexandros

Framme vid Camping Alexandros i Nea Karvali vid 13-tiden. Platserna är på gräs nära stranden och restaurangen.

Vi står på gräs

Vi är enda gästerna här också. Går en promenad efter en uttorkad bäck och ser två ex rörhöna strax utanför campingen. Solen skiner men kyligt. Restaurangen var öppen så vi åt middag där. Det blev grekisk sallad, grillad fisk och en karaff vitt. Det var mycket gott men billigt blev det inte, 40€ totalt betalade vi.
139,4 km

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: