Med husbil till Grekland Del 5 – Alexandros, Grekland – Bulgarien – Makedonien – Serbien – Ungern. 2019-03-25 – 2019-04-07

2019-03-25 Måndag

Vi stannar på campingen i dag. Vi tvättar en maskin och klockan 11:00 hänger vi upp. Det är sol och nästan ingen vind samt lite kyligt. Det är Greklands nationaldag i dag och alltså helgdag. En hona balkanspett höll till bland träden på campingen. Efter lunch och trekaffet går vi en promenad in till centrum.

Vi passerade kyrkan och den okände soldaten monument i centrum

Det var helt lugnt på gatorna.

Den lilla fiskehamnen

Vi fortsätter ner till stranden och den lilla fiskehamnen och går upp på vågbrytaren. Ser plötsligt 2 ex storlom födosöka ganska långt ut.

En hona Balkanspett Dendrocopos syriacus, höll till på campingen

En strandskata står på en liten stenig ö. Vi går efter stranden tillbaka till campingen. Betalade 44€ för två nätter med el och wifi endast nära reception samt en tvätt.

——————————————-

2019-03-26 Tisdag

Vi lämnar Camping Alexandros vid niotiden och kör väg Nr. 2 till Nestos NP som består av sjöar och lagooner. Solen skiner och det är hyggligt varmt.

Ingången till Saint Nicholas klostret

En lång träbrygga leder ut till ön

Vi stannar vid Saint Nicolas klostret som ligger efter vägen på en liten ö. Det är en bred spång ut dit. Det var tunt med fåglar och långa håll. Ser några doppingar och medelhavstrutar. Vi går snart tillbaka och då kom en härfågel flygandes. Vi fortsatte efter väg 2 några kilometer och stannar vid en parkering och går en liten väg ut mot våtmarken. Vi ser hägrar och några vadare på långt håll och i starkt motljus. Vi kom fram till en lagoon som var övertäckt med ett jättestort nät. En gråhäger hade fastnat i nätet och nog setat fast länge. Vingarna var intrasslade så jag fick gå och hämta bilen och verktyg för att skära loss den. Gråhägern var inte i någon bra form då jag satte ner den på vägen så orkade den inte flyga. Vi kunde inte göra annat än att låta den vara. Vi kör sedan ut till byn Fanari men det var svårskådat och långa håll. Vi fortsätter nu mot Alexandroupolis och tar motorvägen. Den var mycket dålig bitvis och vi betalar 4:30€ i vägavgift. Framme vid Municipal Campsite Alexandroupolis vid 14-tiden.

Campsite Municipal Alexandroupolis

Det var noga med platserna

Blev tilldelade plats 129 nära stranden på den stora campingen. Det blåser kyligt från havet och har mulnat totalt. Efter lunch promenerar vi till en närbelägen Lidl och handlar lite smått.Körde: 167,2 km

——————————–

2019-03-27 Onsdag

Mulet och regn på morgonen då vi lämnar Municipal Campsite Alexandroupolis vid niotiden efter att betalat 21:58€ för en natt med el. Vi kör genom Alexandroupolis på väg 2 mot Everos Delta Visitor Center som ligger 15 km österut. Vi stannar först vid Lidl efter 6 kilometer och handlar.

Tydlig skylt

Infarten till Visitor CenterVisitor

Centret var öppet och för att få åka in i Everos Delta måste man ha tillstånd då nationalparken är militärt område. Man kunde dock åka in i ett begränsat område med guide. Det kostade 10€/per person och tar en och enhalvtimma. Först fick vi se en film om området och strax efter 11:00 åker vi med en guide till den stora Lagunen, Drana lagoon, som vi åker längsmed. Inte bästa tiden på året nu så vi ser inte så många arter. Skedstork och sporrvipa var de mest sällsynta enligt guiden.

Skedstork

Sporrvipa

Efter turen äter vi lunch i bilen och kör sedan till ett område som inte krävde tillstånd, Anthia marshes.

Ett jättestort område med laguner men väldigt lite fåglar. Ser styltlöpare och vitögd dykand. Vi går till ett utkikstorn men det övre planet var låst.

Fågeltornet

Utsikt från fågeltornet

På tillbaka vägen ser vi tornfalk och en jagande stenfalk.

En hane tornfalk

Vi kör sedan till en ställplats, parking Alexandroupolis, som ligger centralt intill hamnen.

Lite rörig infart

Inga faciliteter men med låst bom och kostar 12€ att stå en natt. Vid 16-tiden går vi en promenad till centrum.

Fyren i Alexandroupolis är stadens landmärke

Handlar dadlar i en affär och Birgitta hittar en hårfrissa och klipper sig. Middag i bilen.
Körde: 41,3 km

————————————

2019-03-28 Torsdag

Blåsig och mulet samt bara +13 på morgonen. Vi betalar 12€ för en natt utan faciliteter och lämnar parkeringen i Alexandroupolis vi halv nio tiden. Vi kör ut till Evros Delta NP och parkerar där guiden i går anvisade.

Här fick man parkera

Vi gick denna väg 1,5 km och vände

Det blåser kraftigt från norr och är riktigt kyligt. Vi tar handskar på och promenerar efter vägen söderut. Det var helt dött med vattenfåglar i dag. En kornsparv sjöng från en buske annars bara enstaka hägrar på avstånd.

En kornsparv sjöng

Vi återvände till bilen och kör till Avas nerlagda järnvägsstation c:a 20 km norr ut där det skall finnas törnskator, även masktörnskata. Vi kom in på en genväg och fick passera en bred å på en vadarbro. Som tur var det inte mer än en decimeter med vatten att köra igenom. Vid järnvägsstation hade militären övning och lossade bränsle från tankvagnar till tankbilar. Det var bara att ge upp skådningen här. Vi fortsätter då mot Aves Gorge som ligger norr om byn Aves. Där skall man kunna se rovfåglar och t.ex balkansångare.

Parkerade på en rastplats. Vi parkerar på en rastplats vid bron och intar lunch i bilen. Det blåser fortfarande kraftigt. Vi ser inga rovfåglar och för sångarna är det nog för tidigt på säsongen. Vi kör då tillbaka till Municipal Campsite Alexandroupolis och checkar in igen på samma plats som i förrgår.
Körde: 66,4 km

——————————–

2019-03-29 Fredag

Vi lämnar Municipal Campsite Alexandroupolis vid niotiden efter att betalat 21:58€ för en natt med el. Det var noga med kvitto och 2:58€ var en turistskatt. Det är sol men kyligt och blåsigt. Vi kör mot en ställplats 20 mil österut då vi tänker besöka Lake Kerkini på lördag. Vi kör omgående ut på motorvägen och det flöt på bra. Betalade vägavgift två gånger på totalt 9:10€. Vi ändrar oss och kör nu direkt till Lake Kerkini och dess södra spets. Framme vid 12:30-tiden och stannar på en parkering invid sjön och gör lunch i bilen. Solen sken och det var omkring +20 grader och blåsten hade avtagit. Vi ser några enstaka vit pelikan i viken och en flock på 40 ex som kom flygande över oss. I buskarna höll en flock med spansk sparv till. Inte så mycket fågel här.

Vi stannar vid ett fågeltorn

Vi kör sedan norrut efter västra sidan och stannar ganska omgående vid ett fågeltorn. Några krushuvad pelikan ses på långt håll. Vi kör vidare till norra delen av sjön och i byn Kerkini stannar vi vid Visitor Center. Vi får några kartor och information. Det är lite vatten i sjön nu och övervintrande gäss har gett sig av och de som övervintrar i Afrika har inte kommit ännu.

Vit stork på bo i byn Kerkini

Vi får tips om en taverna som man kan stå med bilen över natten. Vi kör genom byn och ser vit stork på bon. Hittar dock inte någon taverna utan stannar vid en bensinstation och tar varsin amerikansk kaffe. Fortsätter sedan till byn Mandraki där man kan köra ner till sjön.

Infotavla med karta

Mycket lite vatten i sjön

Kor betade utanför parkeringen

En bra parkering finns och vi stannar här över natten. Det var nästan inga fåglar här nu då det var så lite vatten i sjön. Det blev middag i bilen.
Körde: 305,7 km

———————————-

2019-03-30 Lördag

Vi lämnar parkeringen vid Mandraki hamn och kör mot östra sidan av Lake Kerkini. Vid byn Vironeia tar vi vägen söderut och stannar före Strimona River för att gå en stig väster ut mot sjön. Här skall det finnas bl.a törnskator. Vi går mot sjön men det är tyst bland buskar och träd. En ärtsångare ses födosöka. Tre grågäss flög hastigt över och längre fram ses en härfågel på långt håll.

En svart stork kom plötsligt och cirklade över oss en stund.

På avstånd hörs en hackspett trumma. Efter enochenhalv kilometer vände vi utan att se något mer. Vi kör över Strimona River på den smala bron och fortsätter till byn Megalohori. Tanken är att köra efter Lake Kerkini söderut. Vi hittade dock inte vägen ner till stranden utan vi kör några kilometer ner till byn Limnohori. Det visar sig att hela östra sidan på sjön är en hög invallning med en smal grusväg uppe på vallen. Ingen väg för husbilen så vi går en kort bit på vallen.

Bara lokala fiskare på vattnet här.

Inga fåglar på vattnet här och tyst bland buskarna. Vi beslutar att ge upp skådningen för i dag och köra till Bulgarien och en camping inte långt från gränsen. Klockan blev halv tolv när vi kör mot gränsen till Bulgarien. Det gick fort att passera passkontrollen och i Bulgarien tankade vi och köpte vinjett á 8€ för att köra en vecka i Bulgarien. Navigatorn lurade in oss på en liten smal väg mot Kamping Kromodovo så vi fick vända och köra ut på stora vägen igen och längre fram gick det bättre. Vägen genom byn Kromodovo var mycket dålig och det är grusväg på gatorna.

Smal grid för att komma in på campingen

Vi hittade campingen lätt och ett engelskt par tog emot oss. Det stod redan två engelska husbilar där då vi kom fram vid 13-tiden. Solen skiner och det är riktigt varmt. Vi går sedan en promenad genom byn som mest består av nedslitna hus.

69,2 km
———————————-

2019-03-31 Söndag

Vi stannar på campingen i dag. Kylig natt men sedan sol och riktigt varmt. Vi tvättar två maskiner och går sedan en promenad upp till en vinanläggning med vinodling runtom.

Vinanläggningen

Den låg högt med utsikt mot snöklädda berg

Den låg högt med fin utsikt över nejden. Kornsparven sjöng för fullt.

Ännu en sjungande kornsparv

Efter lunch och trekaffet går vi en promenad genom byn igen.

Vit stork som följer en plöja de traktor

Ser vit stork på ett gärde efter en traktor och även en på bo mitt i byn. Betalade sedan för två nätter med el och två tvättmaskiner totalt 46€. Vi köpte också en flaska rött och en flaska vitt från den lokala vinodlaren för 15€.

————————————–

2019-04-01 Måndag

Vi lämnar Kamping Kromodovo vid niotiden och kör mot Makedonien. Följer väg 108 mot Petritsj där vi stannar vid Lidl och handlar. Fortsätter sedan väg 98 mot Makedonien. Det var lite trafik så pass och tullkontrollen gick smidigt. Följer sedan väg A4 mest hela tiden med mycket varierande vägstandard. Den är motorväg tidvis och vi betalar vägavgift två gånger på totalt 5,30€ innan vi kom till Skopje. Hittar Camping Bellevue som ligger i vid Holell Bellevue och har samma reception.

Hotell Bellevue

Vi är enda campare och platserna är asfalterade med gräs invid. Mycket varmt i solen.

Damm med tamgäss och myskankor

Vi grillade i härligt solsken

Vi går en promenad runt hotellområdet som har en stor damm med tamgäss och myskankor. Stork på bo finns precis utanför receptionen. Vi grillade sedan i den ljumma kvällen.
Körde: 217,3 km

————————————–

2019-04-02 Tisdag

I dag blir det besök i Skopje. Vid tiotiden tar vi taxi in till Skopje centrum dit det är c:a 10 km. Reception ringer efter taxin som släpper av oss nära Makedonija torget. 6€ betalade vi taxin.

Stora statyer över allt

Vi passerade en liten park med massor av gigantiska statyer som vi går och fotograferar innan vi går över Makedonija torget till Stenbron som byggdes på 1400-talet och är nu Skopjes landmärke.

Makedonija torget

Stenbron som byggdes av turkarna på 1400-talet

Går över bron till Skopjes gamla basarområde som mest bestod av barer och restauranger. Klockan blev ju 12:00 så vi tar varsin kaffe och kyckling burgare på en liten restaurang.

Utsikt från den gamla borgen

Går sedan upp till den gamla borgen varifrån man har otrolig utsikt över Skopje. Gick efter muren och sedan tillbaka till basarområdet och över stenbron igen.

Stora statyer

Det är poliser överallt i hela staden då en delegation från Grekland besöker Skopje. Fortsätter till Moder Teresas födelsemonument.

Moder Teresa var född i Skopje

Minnesplats till hennes ära

Tar varsin Milk Shake på ett kafé innan vi tar en taxi tillbaka till Hotell Bellevue. 500 MDI (85 SEK) betalade vi denna gång. Det är kyligare i dag men vi fikar ändå utanför bilen och då kom en balkanspett förbi. Vi åt sedan middag på hotellets restaurang. Typ fläskkotlett med en flaska rött för 1380 MDI (240 SEK)

————————————

2019-04-03 Onsdag

Vi lämnar Camping Bellevue vid niotiden och kör mot Serbien. Kom direkt ut på motorvägen vägen norrut mot gränsen. Betalade vägavgift på 170 MDI (30 SEK).

Närmar oss gränsen till Serbien

Det började regna lätt då vi passerar in i Serbien. Det blev något dator problem då vi lämnade passen så vi fick vänta en halvtimma på att få komma in i Serbien. Motorvägen fortsätter och vi betalar vägavgift på 120 SDI (11 SEK). Motorvägen är under uppbyggnad så sista milen till ställplatsen vid Motel Predejane gick på den gamla utslitna vägen.

Ställplatsen utanför Motel Predejane

12€ kostade det ink. el för en natt. Vi åt lunch på restaurangen, kaffe med omelett och sandwich kostade totalt 880 SDI (78 SEK).

Utsikt från den branta sluttningen

Går sedan en promenad uppför en lokal gata och brant grusväg förbi hus i brant sluttning.

Rödhaken sjöng för fullt

Vi ser bl.a ormvråk som flög över och rödhake som sjöng. Det är molnigt men solen bryter igenom tidvis. Betalade 12€ för en natt med el. Tar det sedan lugnt och torkar av husbilen.
Körde: 123,8 km

————————————

2019-04-04 Torsdag

Vi lämnar ställplatsen vid Motel Predejane redan 08:00 och kör mot Belgrad. Växlande molnighet. +12 grader och kraftig sydlig vind. Den gamla slitna A1 fortsatte snart som motorväg och den var av växlande kvalité.

Utsikt från motorvägen

Ganska lite trafik så det flöt på bra. Betalade vägavgift vid två tillfällen. Vid halv elvatiden stannar vi och tankar samt intar varsin kaffe.

Skyskrapor i Belgrad på avstånd

Parkerade framför receptionen för bra wifi

Vid halv ett är vi framme vid den centrala ställplatsen Camping Center i Belgrad.

Stor skylt för liten camping

Det är fyra platser intill en mycket trafikerad väg. Vi ställde oss nära reception där wifi fungerade mycket bra. 10€ ink el och tömning var ju hyggligt pris. Tar det lugnt i bilen och går sedan en kort promenad efter den hårt trafikerade vägen.

En fasantupp höll till i grässlänten

I en grässlänt ser vi en fasantupp med hona. Middag i bilen.
Körde: 298,8 km

————————————-

2019-04-05 Fredag

I dag besöker vi centrala Belgrad. Halv tio tar vi buss nr. 35 som går från busshållplatsen precis utanför ställplatsen. Det är 3,5 km in till centrum. Det är mulet och blåser en kall vind. Vi går av bussen och köper bussbiljetter i en kiosk som gäller 24 timmar. Promenerar sedan mot Belgrads fästning.

Belgrads fästning ligger i ett stort parkområde

Det är ett stort område på en höjd med utsikt mot sammanflödet mellan floderna Sava och Donau.

Utsikt mot floden Sava och sammanflödet med Donau

Den höga muren är bevarad mot floderna.

Militärmuseum

Den gamla muren

Vakttorn på muren

Donau är seglingsbar ända hit från Svarta Havet. Går sedan in mot centrum och kom på en lång gågata som kantas av restauranger och affärer.

Lång gågata genom centrum

Kom så fram till Republic Square som nu Restaureras. Tar plats på en restaurang och varsin kaffe och en sandwich som vi delade på. Vi satt ute och det blåste kyligt. Går sedan mot området Skadarilja.

Belgrads älsta gata, Skadarilja

Efter att gått fel och hittade en turistinformation så kommer vi fram till det som skall vara Belgrads äldsta gata. Det är fullt med restauranger men vi har ju redan ätit. Tänker nu ta oss till Sava katedralen som är en mycket stor ortodox kyrka. Det är dryga tre kilometer dit så vi tar oss till en busshållplats varifrån buss 31 som går till kyrkan.

Sava Katedralen, en av värdens största ortodoxa kyrka

Det är en mycket imponerande byggnad. Vi går in men den stora salen är stängd p.g.a restaurering. Tar buss 31 tillbaka in till centrum och går nu till en busshållplats varifrån buss 35 går tillbaka till ställplatsen. Den kom omgående så vi fick tränga oss in i den fullsatta bussen. Åter vid husbilen 15:30 och vilar. Middag i bilen.

——————————-

2019-04-06 Lördag

Vi lämnar ställplatsen Camping Center i Belgrad och kör norrut mot en ställplats norr om Novi Sad. Vi följer motorvägen A1 mest hela tiden. Betalade 330 RSD (30 SEK) i vägavgift innan vi tar väg 100 till Farma 47, Salas Miris Dunja, Ćenej. En s.k ecocamping på en bondgård.

Bra skyltat vid vägen

Den rejäla grinden fjärröppnandes

Det var väl skyltat och en stor järngrind som var stängd. Man ringer ett tel.nr och en man fjärröppnande grinden. Vi kör in på den tomma campingen och efter en stund kommer ägaren. Vi betalar 15€ för en natt med el och wifi. Solen sken och det var hyggligt varmt. Området är inhägnat och består av fruktodling med halvhöga troligen äppelträd som börjat blomma.

Fåren gick på bete bland äppelträden

Ett hus med restaurang och där ägaren troligen bodde samt en typ ladugård med får och kalkoner.

Utsikt från tornet, vi var dom enda gästerna

Till vänster ses restaurangen och äppelodlingen

Mitt på ägan ett utkikstorn. Efter lunch går vi en kort promenad till tornet och runt egendomen som ligger ute på en enorm slätt. En stor flock med råkor höll till bland äppelträden och en brun kärrhök flög förbi. Ringduva och turkduva sågs också samt en pilfink i den lilla byn.
Körde:109,7 km

————————————

2017-04-07 Söndag

Vi lämnar ställplatsen Farma 47, Salas Miris Dunja, Ćenej vid åttatiden och kör till Lake Ludas för att skåda och sedan köra in i Ungern och en närbelägen camping. Vi fortsätter på motorvägen A1 norrut omkring 10 mil och kör av mot den lilla byn Hajdukovo. Betalade 430 RSD (38 SEK) i vägavgift.

Visitor Center, Ludas var stängt
Information om sjön och våtmarken

Vi kör till Visitor Center vid norra stranden av sjön Ludas. Det är ju en slättsjö med mycket vass omkring. Några lokalbor står på bryggan och fiskar. Det är starkt motljus och en kylig vind. Vi går en stig efter stranden och ser silkeshäger och i vassen höll en rörsångare till och vi hör vassångare. Ute på vattnet ses endast någon skäggdopping. Vi går sedan österut mot ett gömsle men ser endast en sothöna. Efter halvannan timma ger vi upp och fortsätter mot Ungern. På vägen ut ur byn ser vi en skylt om vingård så vi kör in där. En fantastisk byggnad gömde sig i en fin trädgård. Vi blir visade till vinprovningen i källaren och ansluter till ett sällskap.

Vi fick passera genom vinkällaren

Här fanns bara dyra viner typ 15€ för en flaska 10 årigt vitt. Vi köper en flaska rött för 7€ och en flaska rosé för 6€. Dyrt det tycke vi. Fortsätter sedan på väg 12 mot Ungerska gränsen. En jättelång kö med långtradare slutar typ två kilometer innan gränsen. Vi hänger på en bil som kör förbi alla långtradare till lön för personbilar börjar. Det gick bra att komma ut ur Serbien men det tog lång tid att komma fram till passkontrollen in i Ungern. Efter enochenhalvtimma kan vi fortsätta och stannar vid första mack och köper vinjett för att köra på motorvägen. 7000 HUF (228 SEK) som gäller i tio dagar. Kör till campingen Halasthermál i Kiskunhalas. Den var stängd med en kraftig järngrind och ingen information. Vi kör då till den närbelägna campingen i Kunfeherto. Det var 12 km dit och bommen till campingen var öppen men ingen syntes till så vi ställer oss på en plats. Vi står där under natten utan el.
166,4 km

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: