Med husbil till Grekland Del 6

2019-04-08 Måndag

Vi lämnar campingen i Kunfeherto vid niotiden. Vi såg inte till någon personal så det blev gratis och vi utnyttjar inte några faciliteter heller. Vi kör till en camping c:a 10 mil väster ut och som fått bra recensioner. Vi kom till den lilla byn Koppányszántó på krokiga och mestadels dåliga vägar.

Denna traktor med flaket fram mötte vi i byn Koppányszántó

Campingen Tranquil Pines drivs av ett engelskt par Andrew och Sharon.

Campingvärden öppnade denna grind

Riktigt skylt

Andrew tog emot oss då vi kom fram vid 13-tiden. Efter att vi installerat oss så bjöds vi på ett glas vitt vin. Dom var mycket trevliga och vi köpte en tvåliters flaska rött lokalt vin.

Det blev varmt så markisen fälldes snart ut

Solen skiner och det är så varmt att markisen måste fällas ut. Efter lunch och trekaffet går vi en promenad efter den sandiga vägen bort mot skogen.

Vi gick en promenad efter den sandiga vägen

Större hackspett trummar ivrigt och vi ser den i motljus.

Större hackspett trummade ivrigt

Ett par stjärtmesar ses också hastigt. Mat serverades ochså på campingen så vi beställde langos tills 18:30. Det mulnar på och blir kyligt efter 18:00. Vi lämnar också tvätt eftersom Sharon vill köra tvättmaskinen under natten. Det fanns ingen plats att sitta inne och äta så vi fick varsitt glas vitt vin och så kom Sharon med langos till bilen. 1250 HUF (40 SEK) kostade langos med ett glas vin.

Vi fick langos serverat i bilen

Det regnar sedan under sen kväll och natt.

Körde: 143,3 km

————————————–

2019-04-09 Tisdag

Vi stannar på campingen i dag. Regnade under natten så det är ganska fuktigt på morgonen. Tänker ju hämta tvätten på morgonen men då vi tittar ut så här hänger den redan på en ställning utanför bilen. Campingvärdinnan har tvättat och hängt vår tvätt. Bra service om man säger.

Camping ägarnas bostad och reception

Det klarnar upp under dagen och blir riktigt varmt igen.

Stjärtmesen höll till utanför bilen

Nötväckan höll till på granntomten

Talgoxen sjöng för fullt

Ser stjärtmes utanför bilen i ett mindre träd. Utanför campingen ses en nötväcka födosöka och talgoxen sjön för fullt. Efter lunch går vi en promenad in mot byn och vänder samt fortsätter vägen mot skogen. Ser större hackspett i dag också. Lerigt på vägen efter regnet. Tar det lugnt sedan och vi grillar i fint sommarväder.

—————————————

2019-04-10 Onsdag

Vi blir ännu en dag på campingen. Hyggligt väder fast det var regnskurar i prognosen. Vid tiotiden cyklar vi genom byn Koppányszántó och följer väg 6508 västerut mot byn Törökkoppany. Det är ungefär 6 km dit. Det var växlande molnighet och medvind. Vid en våtmark jagade en brun kärrhök.

En adult hane brun kärrhök jagade efter vägen

Vi passerar byn Törökkoppany och tyckte den var så liten så vi fortsatte efter vägen ytterligare 7-8 km innan vi vände. Vägen går genom ett kuperat jordbruksområde med stora nysådda gärden. Vi vänder och cyklar tillbaka nu i motvind.

Här drack vi kaffe och åt chips

Kyrkan i byn

Stannar i Törökkoppany vid kyrkan och går in på ett kafe. Där sitter 6 gubbar och dricker öl. Vi beställer kaffe med chips för dryga 1200 HUF (40 SEK) totalt. Tänkte handla lite tomater i den lokala affären men dom såg inte bra ut så vi avstod.

Byn Koppányszántó

I huset till höger ligger postkontoret

Stannar en stund i en park innan vi cyklade tillbaka till campingen. Efter lunch får vi tips om en sjö 6 kilometer österut efter väg 6508. Sjön låg i en sänka ute på slätten. Såg endast en sothöna och efter vägen tillbaka en större hackspett.

Minnesplats från första världskriget i byn Koppányszántó

Åter vid bilen kom en svart rödstjärt förbi och sjöng från grannens hustak.

Svart rödstjärt hane sjöng för fullt

Det mulnade på mot kvällen och vid midnatt kom åskan med kraftigt regn.

————————————–

2019-04-11 torsdag

Vi lämnar Camping Tranquil Pines i Koppányszántó vid tiotiden. Köpte ytterilgare 4 tvåliters PET-flaskor med vin á 1000 HUF (33 SEK) och betalade totalt 22300 HUF (732 SEK) för tre nätter med el och vin samt langos och en tvätt.

Birgitta med värdparet utanför receptionen och bostaden

Ungdomarna från Brasilien som jobbar på campingen med Allehanda sysslor.

De trevliga värdparet Andrew och Sharon vinkade av oss

De trevliga värdparet Andrew och Sharon vinkade av oss. Det är kyligt och blåser kallt. Vi kör mot en ställplats vid norra Ballatonsjön och passerar Tamási där vi stannar vid Lidl och handlar. Där fann vi samma vin som vi köpte på campingen fast till i stort halva priset. Kör sedan väg 65 till Slófok och Anarypart Kemping. Den visar sig vara stängd. Vi äter lunch i bilen och kör sedan till H&R Mobilcamping Balatonsüd. Det är 45 kilometer dit så vi kör ut på motorvägen E71. Framme vid 16-tiden det är bara +11 grader ungefär och blåser kallt. Blir väl mottagna av en tysktalande man. Vi blir i bilen och gör middag.
Körde: 104,3 km

———-————————–

2019-04-12 Fredag

Lämnar H&F Mobilcamping vid niotiden efter att betalat 17€ för en natt med el. Det är mulet och bara +11 grader ungefär. Vi kör mot Mosonmagyaróvár c:a 20 mil norrut och tar motorvägen till Szêkesfehérvár där vi tar väg 81 mot Gyór och så motorvägen till Mosonmagyaróvár.

Bakom denna port dålde sig ställplatsen

Hittar ställplatsen Kocsis Josrph som ligger på en privat tomt bakom en stor grind. Värden kom och öppnade samt visade runt innan vi kör in genom den trånga grinden. Betalade 20€ i förskott för en natt med el.

Gräsplan och höga murar

Platsen är på gräs med hög mur omkring. Vi var ensamma då vi anlände men det kom ytterligare två bilar senare. Vi äter lunch i bilen och går sedan en promenad in till centrum. Det är fortfarande mulet och kallt.

Bred bilfri gata i centrum

Uppe i kyrktornet flög en pilgrimsfalk in och satt en kort stund

Många restauranger i centrum med uteplatser men tomt nu p.g.a det kalla vädret. Bred bilfri centralgata. Vi såg en pilgrimsfalk landa en kort stund högt upp i kyrktornet. Vi återvände till husbilen och gör middag.
Körde: 207,0 km

——————————-

2019-04-13 Lördag

Lämnar ställplatsen Kocsis Joseph i Mosonmagyaróvár vid niotiden och tar motorvägen M1 till Österikiska gränsen. Det är mulet och kyligt även denna dag. Stannar vid en bensinstation innan gränsen och tankar. Ungefär 14 SEK per liter kostar diseln i Ungern. Inga problem att köra ut ur Ungern, vi behövde inte ens stanna och lika snabbt förbi den Österikiska tullen. Stannar vid första bensinmack i Österike och lämnar tillbaka GoBoxen som vi skaffade när vi körde in i Österrike den 8 februari. Det var inga problem och jag fick tillbaka 17€ som fanns kvar av den förbetalda summan. Monterade nu på BroBizz som jag ju skulle använt från början. Kör sedan en kort bit på A4 och det piper två gånger i BroBizzen innan vi tar av mot Podersdorf am See. Tänker stå på en ställplats vid en vingård. Vi kör förbi den vid elvatiden och fortsätter mot sjön Neusiedler där det skall vara bra skådning. Vi följer mindre vägar och kommer till ett högt fågeltorn där vi stannar.

Stannade vid ett fågeltorn

Uppe i tornet blåste det mycket kallt

Det blåste friskt från sjön och var bara +6-7 grader. Ser mest grågäss med dunungar. Uppe i tornet blåste det mycket kallt och var långa avstånd. Vi äter lunch i bilen och kör sedan söderut till en mindre damm med en utsiktplattform.

Brushane

Rödspov

Här ser vi brushanar, rödspovar, en gluttsnäppa och några krickor. Plattformen var bemannad med en skådare från en Österikisk skådarorganisation då det var skådarvecka här.

4 skedstorkar gick i vasskanten på långt håll

Det blåste kallt så vi gav snart upp och kör tillbaka. Tar en sväng genom Podersdorf am See innan vi tar oss till ställplatsen Weingut Sloboda.

Restaurangen med vinprovning

Det var flera bilar här redan då vi kom

Lite trånga platser. Vingården har restaurang och vinprovning. Det var inte några billiga viner heller och provningen kostade också.

Vi kostade på oss vinprovning

Vi provar ändå en omgång vitt och rött. En liten tallrik med tilltugg ingick. Vi köper sedan två flaskor vitt och två flaskor rött. Sedan blev det vila i bilen
60,8 km

—————————————

2019-04-14 Söndag

Det är bara +5 grader, mulet, blåser och småregnar på morgonen så vi beslutar oss för att köra vidare. Reception öppnar inte förrän 10:00 så vi lägger 15€ i ett kuvert som betalning för en natt med el. Lade kuvertet vid kassan och 09:30 lämnar vi ställplatsen Weingut Sloboda.

Vi lämnar Weingut Sloboda

Kör mot en ställplats c:a 20 mil nordväst i Österike. Valde bort betalvägar så vi passerade Wien genom de norra förorterna. Mycket trafik även på söndagen. Det småregnar mest hela tiden. Bra men smala vägar. När vi närmar oss ställplatsen i Arbesbach så går vägen stadigt uppåt till över 800 m.ö.h. Vid 13-tiden är vi framme vid grusplanen och det står en plåtis där.

Vi står på en stor grusplan

En till anlände snart. Det är bara +2 grader och börjar snöa. Betalar och anmäler sig gör man själv i receptionen ett par hundra meter uppför en backe. 7€ kostar en natt med el. Anmälningsblankett och betalning lägges i ett kuvert och ner i en box.

En badsjö låg intill ställplatsen

Efter lunch och trekaffet går vi en promenad upp till byn. Det var nu kraftig dimma +1 grad men blåsten hade avtagit. Sedan vila i bilen.
Körde: 210,9 km

———————————-

2019-04-15 Måndag

Efter en kall natt var det det helt klart på morgonen med +2 ungefär. Vi siktar på en ställplats i Tyskland några mil norr om Regensburg. Valde bort betalvägarna i dag också. Vi lämnar ställplatsen i Arbesbach vid 08:30-tiden. Härligt väder med full sikt över berg och dal då vi kör mot Linz. Passerar Linz på den smala genomfartsleden med mycket trafik. Stannar vid en Sparaffär och handlar lite smått. Tankar också då disel är billigt Österrike, 14 SEK/liter. Efter Linz följer vägen floden Donau till Tyska gränser och sedan till Passau där vi kör motorväg till Regensburg och sedan väg 93 till Steinberg am See. Kör in på en ställplats vid sjöns norra del invid en vattenskidanläggning.

Vattenskidanläggning men restaurangen var stängd

Solen skiner och vi äter en sen lunch utanför bilen. Det fanns el men dåligt med vatten och tömning och restaurangen där reception låg var stängd så vi lämnar och kör till ställplatsen Pretpark Movingrund som ligger 2 km söderut efter sjön.

Ingången till receptionen

Framme vid 16-tiden och betalar 10€ för en natt med el i förskott. Här står några tyska husbilar redan. Sol med en kylig vind. Birgitta går en kort promenad och jag torkar av husbilen.
309,2 km

———————————-

2019-04-16 Tisdag

Vi blir på campingen i dag. Solen skiner och det är helt klart men lite kyligt på morgonen. Betalade 10€ för ytterligare en natt med el. Går sedan en promenad in mot samhället Steinberg am See och följer stigar mot ett naturområde. Skyltar visar att man brutit brunkol i området tidigare så det är förklaringen till de många dammarna i området. Ser bl.a gärdsmyg och gransångare.

En hona gröngöling visar snabbt upp sig

Hör gröngöling och efter lite lockande kom den hastigt och satte sig i ett högt träd. Efter lunch cyklar vi till norra delen av sjön Steinberg am See förbi vattenskidanläggning och till den spektakulära globen som man kan gå upp i.

Spektakulär glob att gå upp i

Mycket folk kring anläggningen och nu riktigt varmt. 10:90€/per person kostade inträdet, dyrt tycker vi men går ändå in.

Man går på en sluttande stig uppför

Fantastisk utsikt från toppen

Man går på en sluttande stig i cirkel runt för att komma upp. Fantastisk utsikt mot omgivning. Uppe på toppen var det helt lugnt. Går ner och tar varsin kaffe på restaurangen med en enorm äppelkaka som vi delade. 8:90€ kostade det.

Globen från länge håll

Fortsätter sedan att cykla runt sjön. På ett gärde står kanada-, grå och nilgås. Gör en sväng in i samhället som är mycket välordnat med stora fina villor och perfekta gator. Sedan blev det vila vid bilen.

———————————

2019-04-17 Onsdag

Vi lämnar Steinberg am See vid niotiden. När jag fyllde på med vatten kom campingvärden och ville ha 2€ för vattnet. Vi siktar på en camping utanför Frantiskovy Lázné i Tjeckien. Kör först till en Lidel butik i Schwandorf och handlar. Fortsätter sedan väg 93 norrut och sedan väg 303 till Tjeckiska gränsen. Den var bara att passera och ingen vinjett behövs då vi inte kommer att köra på någon betalväg i Tjeckien. Kommer fram till Camping Amerika vid 13-tiden.

Infarten till Camping Amerika

Vi var ju här för precis 5 år sedan också. En hel del husbilar är på plats. Nästan bara tyska bilar. Betalar 16€ gör en natt med el och skaplig wifi. Solen skiner och det är hyggligt varmt men kall vind. Vi äter lunch och går sedan en promenad till campingen Rekreanci Areal, Jadran dryga två kilometer bort.

Här åt vi middag för 12 år sedan, restaurang Amerika hette den då

Den hade inte öppnat för säsongen ännu, men för 12 år sedan var vi där med bil och husvagn. Det är fin omgivning med dammar. Inte så mycket fåglar, mest gräsänder och brunänder.

Fjällugglan satt kvar i sin bur

Passerar det lilla zoo på tillbakavägen och fjällugglan satt kvar i sin bur lika som för 5 år sedan.
Det blev middag i bilen.
Körde: 122,3 km

————————————

2019-04-18 Skärtorsdagen

Vi blir på campingen i dag. Solen skiner men det blåser kylig vind. Vid tiotiden cyklar vi mot centrum av Frantiskovy Lázne. Tar vägen förbi campingen Jadran och kommer genom parker till centrum. Alla hus är putsade och målade gula.

Bred bilfri gata går genom centrum

Alla hus är gula

Bred bilfri gata går genom centrum. Det blåste kylig vind efter gatan och vi letar efter ett café att fika på i lä.

Fontän och park norr om centrum

Hittade det vid ett stort spahotell. Vi tog varsin kanna kaffe med äppelkaka. 178 CZK (72 SEK) kostar kalaset.

Många brunnar att dricka vatten ur

Cyklar sedan till ett grönsaksstånd och handlar lite potatis, tomater och en liter jordgubbar. Handlaren var från Ukraina. Efter lunch cyklar vi till bortre delen av den stora dammen. Från ett litet skådartorn ser vi bl.a snatter- sked- och brunand. Två stjärtmesar kom också förbi. Vi återvände till campingen och grillar sedan i fint sommarväder.

———————————-

2019-04-19 Långfredag

Lämnar Camping Amerika i Frantiskovy Lázne och kör mot Coswig c:a 20 mil NV i Tyskland. Stannar vid en Lidl butik i norra Frantiskovy Lázne som var öppen trots att det är långfredag och handlar lite smått. Fortsätter sedan väg 21 och straxt innan tyska gränsen tankar vi (12:30 SEK /per liter) och två fötrackningar tjeckiskt öl. Kommer så småningom ut på motorvägen A9 och passerar floden Elbe innan vi kommer till Coswig och ställplatsen Marina Coswig som fått flera utmärkelser.

Reception och restaurangen

Lite inklämd dammig plats

Framme vid 13-tiden och det är nästan fullt. Vi går plats 53 som ligger lite i klämd vid restaurangen och långt från någon utsikt över Elbe. Fick betala 59€ i förskott för två nätter och då ingick varken el eller vatten. 0:60€ per/kWh som betalas i automat. Det blir riktigt varmt så markisen fälldes ut.

Går en promenad efter Elbe

Går sedan en promenad runt ställplatsen och efter Elbe in mot centrum av Coswig. Ser bl.a en tornfalk.

Utsikt över ställplatsen. Säkert 50 tyska bilar på plats. Vi var enda utländska. Vi satt ute och åt middag denna kväll.
Körde: 252,4 km

———————————-

2019-04-20 Lördag, Påskafton

Blir på campingen denna dag. Sol och klart väder men lite kylig vind. Vi beslutar oss för att cykla till Wittenberg och besöka Slottkyrkan där Martin Luther år 1517 spikade upp sina 95 teser på kyrkans dörr. Det är 16 km dit på mestadels cykelvägar. Klockan är tio då vi cyklar iväg och det tog drygt en timme att komma fram.

Informationstavla om slottskyrkan

En hel del turister framför kyrkan som är imponerande stor.

Vi tar varsin kaffe med appelstruve på ett kafé med utsikt mot kyrkan. Ser en vit stork flyga tätt förbi kyrktornet då vi fikadr. Går sedan upp i tornet. 3€ per person kostar poletter som man lägger i inträdesautomaten.

Utsikt över Wittenberg från kyrktornet

Kyrktornet var mycket utsmyckat

Mycket trånga trappor upp men härlig utsikt över Wittenberg. Vid 13:30 cyklar vi tillbaka till Coswig och ställplatsen igen. Tar det sedan lugnt vid husbilen. Till kvällsmat blev det sill och nubbe i bilen.
———————————-

2019-04-21 Söndag, Påskdagen

Lämnar ställplatsen Marina Coswig 08:30. Vi kör ju mot Rostock och kommer ganska omgående ut på motorväg 9 som går väster om Berlin förbi Postdam. Ovanligt lite trafik och inga långtradare så det flyter på bra. Efter väg 19 blev det plötsligt stopp i vår körriktning och det blev en rejäl omväg innan vi var på vägen igen. Kör till Stellplatz Firma Sthur i Elmenhorst utanför Rostock. Vi tar väg 105 som går i tunnel under den breda viken in mot Rostock. 3:90€ kostar det.

Bra skyltat till ställplatsen

Receptionen öppnade först 17:00

Hittar ställplatsen som ligger in på en gammal bondgård och det är välordnad platser på gräs. Solen skiner och det är hyggligt varmt trots kylig vind. Reseptionen öppnar först 17:00 så efter lunch går vi en promenad genom Elmenhorst bort till ställplats Elmenhorst där vi stod förra året. När vi återvände så registrerar vi oss och betalade 25€ för två nätter med el. Det blev middag i bilen.
Körde: 331,1 km

—————————————

2019-04-22 Måndag, Annandag Påsk

Ja vi är på campingen i dag men gör en utflykt med bilen till bordershop. Väljer bort betalvägen genom tunneln och kör en 15 kilometer lång omväg genom Rostock. Mycket trafik och många rödljus så denna väg kör vi inte någon mer gång. Handlar en årsförbrukning med vin och tankar disel för13:50/liter i svenska kronor. Återvänder till ställplatsen nu genom tunneln och betalade 3:90€ igen för passagen. Solen skiner men det blåser mera i dag. Efter lunch cyklar vi till kusten på cykelvägar av skiftande kvalitet. Det är en dryg kilometer ner till stranden.

Utsikt över stranden

Bokskog i reservatet längs stranden

Det är bokskog i ett stort naturreservat närmast stranden som ligger nedanför en brant. Mycket folk i rörelse på cykelstigarna och på stranden. Vi cyklar efter stranden mot Rostock centrum. Här är stranden bred och många solbadar nakna. Efter ungefär 7 kilometer vände vi och tänkte fika vid något kafé. Det var fullt med folk som drack öl och åt mat på de tre ställen som vi kom till. Vi cyklar nu in mot Elmenhorst över en stor slätt och kom till ett bageri som vi passerade vid promenaden i går. Här var det lugnt och skönt i solen så vi tar varsin kaffe med körsbärsbulle som vi delade. Sedan åter till bilen och tar det lugnt.
Körde: 40,9 km

———————————

2019-04-23 Tisdag

Tidig väckning redan 05:00. Lämnar ställplatsen Firma Sthur tidigt då färjan till Trelleborg avgår 07:30. Klart väder men blåsigt. Vi kör närmaste vägen genom tunneln och betalade åter 3:90€ i avgift. Framme vid incheckning 06:30 och ganska snart kör vi ombord på F/S Mecklenburg-Vorpommern. Fick köra upp till däck 7 och står utomhus.

Fick stå utomhus på däck sju

Ett kryssningsfartyg bogserades i Rostock hamn

Färjan avgår på utsatt tid och vi åt frukost ombord för 105 SEK/per person. Vi hade ju kostat på hytt så vi går dit och vilar samt skriver dagbok. Vid 12-tiden lämnar vi hytten och äter soppa till lunch. Det blåste kraftigt ute på havet och färjan gungade. 13:30 ankommer vi till Trelleborg och vi kör till ICA och handlar. Det blåser rakt in på ställplatsen vid Trelleborgs småbåtshamn så vi kör till en ställplats vid Torup Slottspark. Det var på en grusplan och dammet yrde i blåsten så vi fortsatte till rastplats Tvedörra i Södra Sandby.

Rastplats vid Tvedörrastenen

Här övade militären på 1800-talet

Här hamnade vi lite i lä bakom en dunge. Går en kort promenad i omgivning. Minnesstenen är till minne av ett regemente som samlades här mellan år 1823 – 1888. Middag i bilen.
Körde: 71,9 km

——————————-

2019-04-24 Onsdag

Vi lämnar ställplatsen Tvedörra vid halvtiotiden och kör mot Värnamo. Skall ju besöka Sunlux i morgon och gå Boostern fixad. Vi kör via Höör och Hässleholm och väg 117 till Markaryd och sedan E4:an. Vi kommer tidigt till Värnamo så vi kör ut till Store Mosse NP. Här fanns det ställplatser skyltade. Solen skiner och det blåser ganska bra i dag också.

Store Mosse NP

Efter lunch går vi en promenad till utsikttornet med utsikt över Store Mosse. 20 sångsvanar födosöke. Ser också några tofsvipor och brushanar på långt håll. Naturum var stängt för allmänheten i dag då något privat företag hyrt anläggningen. Vi går en promenadstig österut efter mossen. Ser lövsångare och kungsfågel. Vi tar det lugnt i bilen sedan
Körde:

———————————-

2019-04-25 Torsdag

Vi lämnar ställplatsen vid Store Mosse Naturum 08:00 och kör in till Värnamo och Sunlux. Mathias kommer 09:15 för att kolla varför boostern inte laddar bodelsbatteriet då vi kör. Det är något skumt med D+ sladden som styr när boostern skall starta. Byter även boostern för att utesluta fel i den. Efter nästan 3 timmar kommer han fram till att startbatteriet i bilen inte håller tillräckligt hög spänning för att aktivera D+ Simulatorn. Vi fortsätter hemmåt 13:30. Kör ju E4:an via Jönköping och Mjölby där vi tar av mot Motala. Bilen har ju krånglat de senaste dagarna och nu är det återkommande larm om Check transmission. Det kommer igång för det mesta av sig självt då styrningen av växelroboten visar N. Neutral. Ibland sta nar vi och startar om bilen. Nåja vi stannar i Askersund och tankar samt tar varsin kaffe i bilen. Sedan gick det riktigt bra förbi Örebro och mot Västerås. Vi kom i alla fall hem till Sala 19:00 efter nästan 3 månader i husbilen. Ljummet väder omkring +19 grader
Körde: 436,8 km
Mätarställning: 146630
Körde totalt: 10320 km

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: