Marocko resan 3, Del 1 – 2020 med husbil. ** Sala – Algeciras

2020-01-22 Onsdag

Tidig väckning redan 06:00. Bilen är ju packad och klar så halv åtta lämnar vi hemmet och kör mot Kalmar och Thermoprodukter där vi skall uppdateta vår bränslecell. Siktar på att vara där 14:00. Det är noll grader då vi lämnar Sala, helt klar himmel och full sol efter soluppgången. Temperaturen stiger efter hand och då vi stannar i Tindered och tar varsin kaffe är det +6 grader. Torra och fina vägar hela sträckan. Strax efter 14:00 är vid Thermoprodukter och Per tar hand om vår Efoy 1600 och den skall ställas in via en dator så den passar ihop med vårt litsiumbatteri. Vi går en promenad och kom bara typ 600 meter då han ringer och inställningen är klar. Servicen är gratis. Vi kör sedan till ställplatsen vid lotsutkiken intill hamnen. Det är en parkering utan faciliteter invid stranden med utsikt mot Öland och gratis. Vi var enda husbilen. Det är fortfarande klar himmel med blåst från väster med +8 grader och solen gick ner i havet då vi tog en kort promenad mot Kalmar slott.
Körde: 440,1 km
Mätarställning: 153507 km då vi startar.

Ställplatsen vid lotsutkiken

Vi gick en kort promenad mot Kalmar slott


2020-01-23 Torsdag

Vi lämnar ställplatsen vid Lotsutkiken i Kalmar vid tiotiden.

Kalmar slott i morgonsol

Det är sol och klart väder med +2 grader, men nu blåser det in mot land. Kör mot Hässleholm och ett naturområde, Galgbacken där större korsnäbb rapporterats. Efter att vi passerat Kristianstad blir det mulet och fuktigt på vägen. Framme precis klockan 12:00 och vi går en runda i området på bra promenadstigar. Det är blandskog med ett fåtal höga tallar. Tunt med fåglar, ser ringduva, koltrast, bofink, domherre och en rörhöna samt hör nötväcka men inga korsnäbbar. Efter en dryg timma återvände vi till husbilen och gör lunch. Det börjar duggregna så vi beslutar oss för att köra till Malmö och Klangshams udde där det skall finnas en ställplats. Vi stannar i Höör och handlar lite smått på City Gross. Det regnar lätt och är kyligt. Närmare Malmö upphör regnet och det blir torrt på vägen igen. Framme vid Klangshams udde fanns inget spår av någon ställplats utan förbud för ej medlemmar i båtföreningen att köra ner till hamnen. Vi kör då till ställplatsen Andelshamnen Lagunen i Limhamn där vi varit två gånger tidigare. Bra plats med utsikt över bron till Danmark och kostar 250:-/natt med el. Framme 17:30 så det blev till att göra middag med det samma.
Körde: 336,1 km

2020-01-24 Fredag

En regnig och disig morgon gör att vi hoppar över skådningen på förmiddagen. Vi blir ju i Malmö i dag också så vi kör till Biltema och handlar lite grejor som är bra att ha med. Därefter till köpcentrat Emporia där vi handlar ett par dunkar på Systemet och lite frukt o grönt på ICA. Kör så till badparkeringen vid Ribersborgsstranden. Klockan är ju 13:00 så vi gör lunch i bilen.

Vi går längsefter Öresundsdammarna
Fin utsikt mot Turning Torso

Det har lättat lite på himlen då vi promenerar förbi Öresundsdammarna mot Slottsparken där några hornugglor håller till sedan någon månad.

Vi gick från badhusparkeringen genom parkerna

Det är 2,5  kilometer dit. I och vid dammarna ses vitkindade gäss i flock på nära 200, grågäss, sothöns och rörhönor. En ung gråtrut stampar i backen för att skrämma upp mask. I Slottsparken flanerar mycket folk. Vi kommer till ett område med höga täta granar och ett par yngre damer kollar upp bland grenarna och där satt dom, 3 hornugglor bakom grenverket.

Hornugglorna satt väl gömda in bland grenarna

En kungsfågel håller till i en tall intill. Det var mulet och +7 grader tills vi började gå tillbaka och då kom regnet och vi hann bli ganska blöta innan vi nådde bilen klockan 16:00 efter en drygt 5 kilometerers promenad. Kör tillbaka till ställplatsen vid Lagunen och betalar 250:- igen i automaten.
Det blev middag i bilen och på spåret samt Skavlan.
Körde: 25,9 km

2020-01-25 Lördag

Vi lämnar ställplatsen Lagunen i Limhamn vid 10-tiden. Det är växlande molnighet och omkring +7 grader. Vi kör till Limhamns kalkbrott för att skåda men kom på att det inte fanns tid då färjan avgår 13:30. Kör mot färjan och stannar vid en biltvätt strax innan hamnen och tvättar av husbilen. Vi checkar in och färjan avgår på utsatt tid.

Här passerar vi undet Öresundsbron

Det var en lugn överfart och vi åt middag på båten samt vilade sedan mestadels i hytten. Vid 20:00-tiden gick vi till baren på 6:e däck och såg Stjärnorna på slottet på fartygets TV. Det var bara vi som tittade på TV här. Straxt efter 23:00 kör vi iland i Travemünde och det är 10 km till ställplatsen vid IKEA Lübeck. Vi hittar ju platsen lätt då vi varit här 2 gånger tidigare trots att belysningen var släckt över hela parkeringen.
Körde: 33,8 km

2020-01-26 Söndag

Vi lämnar ställplatsen utanför IKEA i Lübeck vid niotiden.

Vi lämnar ställplatsen utanför IKEA i Lübeck

Det är mulet och +1  grad. Vi följer i stort väg 7 hela tiden Mot Kassel. Det är torrt på vägen och några vägarbeten men inga köer. Stannar efter ungefär halva vägen vid Raststätte Hannover-Wülferode West och fikar. Fortsätter sedan till Reisemobilställplatz Niestetal dit vi anländer vid 14-tiden. Endast 3 platser i utkanten av byn med utsikt mot floden Fulda.

Ställplatsen i Niestetal med utsikt mot floden Fulda

Vi går en promenad efter floden och genom byn. Mulet och +2 grader ungefär. Ser svartkråka, koltrast, 20 starar och ungefär 30 gråsparvar. En ormvråk passerade också. Det blev middag i bilen och sedan – Så skall det låta på TV.
Körde: 379,8 km

2020-01-27 Måndag

Det är mulet och +4 grader ungefär då vi lämnar Reisemobilställplatz Niestetal 08:30 och kör mot Luxemburg. Passerar  Frankfurt, Koblenz och Trier. Det regnar till och från under hela resan. Stannar efter drygt 20 mil vid Tank- und Rastanlage Eiztal Süd och fikar. Fortsätter sedan till Luxemburg och Parking Dudelange i orten Dudelange. 6 platser på en liten trång parkering. Gratis vatten o tömning. Fanns även el men bara 4 amp så jag kopplade inte in någon el. Det regnade kraftigt då vi kom fram vid 15-tiden och fortsatte hela kvällen. Det blev ingen promenad men vi såg idrottsgalan på plattan via telefon och G4, fungerade bra.
427,0 km

2020-01-28 Tisdag

Efter en mycket regnig natt så lämnar vi ställplatsen Parking Dudelange och kör en kilometer till ett köpcenter där vi handlar mat i Match, ungefär som i Åkrahallen. Kör sedan till en bensinmack och tankar disel. Billigare här i Luxemburg 1:13€/l. Precis då kom från ingenstans blåst och kraftigt snöblandat regn. Vi kör mot Frankrike och Dijon och valde bort betalvägar. Efter en dryg timme upphör det värsta regnet. Vi stannar vid en rastplats vid Aire de Service de Toul-Chaudeney och gör fika i bilen. Det blåser så hela husbilen ruskar. Fortsätter sedan genom en mängd små franska byar. Sista biten in mot ställplatsen som ligger lite norr om Dijon var byvägen avstängd. Fick ta en liten traktorväg förbi över ett fält och hittar Aire de Camping Car i Savigny-le-Sec.

Ställplatsen låg intill ett sportcenter

Det kostar 5€ med vatten och tömning men ingen el. Framme 15:00 och fin utsikt över nejden. Efter lite fika går vi en promenad in mot byn men kom inte långt då en kraftig regnskur kom från ingenstans. Återvänder till bilen och det gick bli vila.
301,5 km

2020-01-29 Onsdag

Vi lämnar Aire de Camping Car i Savigny-le-Sec 08:30 efter att lagt 5€ i en låda av kraftig plåt och kör mot Lyon. Det har regnat mer eller mindre hela natten. Morgonen är grå och +3 grader ungefär. Vi stannar vid en bensinmack efter 10 km strax norr om Dijon och tankar disel samt fyller på med LPG gas. I dag kör vi betalvägar då alternativet skulle ta dubbelt så lång tid. Vi följer A6 i stort sett hela tiden. Bra väg och många långtradare. Stannar efter halva sträckan vid http://maps.google.com/maps?q=46.14489%2C4.7684 och fikar i bilen då det regnade ganska bra.
Det klarnar upp och då vi passerar Lyon blir det plötsligt +13 grader. Betalade vägavgift 2 gånger 24:10€ och 18:00€ totalt 42:10€. Vi kör till Montelimar strax söder om Lyon och en central ställplats. Plötsligt small det till under bilen så vi stannar vid en rastplats och konstaterar att skyddsplåten runt ljuddämparen lossade och hänger ner.

Liten gratis ställplats centralt

Vi fortsätter till Aire de Camping Car i Montelimar som vi hittar efter till slut. Gratis men Inga faciliteter förutom tömning och vatten. Jag fäster skyddsplåten med najtråd runt ljuddämparen. Går sedan till det närbelägna köpcentrat och handlar lite frukt och småsaker.

Det var smala trånga gator

Promenerar därefter in till centrum som består av trånga gator med en gågata mitt i. Det var växlande molnighet, +13 grader och riktigt varmt.
Middag i bilen
Körde: 352,1 km

2020-01-30 Torsdag

Vi lämnar Aire de Camping Car i Montelimar vid niotiden. Det är växlande molnighet och +2 på morgonen. Vi fortsätter ju söderut och väljer betalvägar i dag också då alternativet tar allt för lång tid. Det blir motorväg A7 först och sedan A9. Det flyter på bra på motorvägen. Betalade 462:60 SEK i vägavgift under dagen. Stannar vid en liten rastplats och fikar i bilen vid elvatiden. http://maps.google.com/maps?q=43.49304%2C3.71816
Vi siktar på en ställplats lite sydväst om Perpignan i byn Trouillas dit vi kommer strax efter 13:00. Ställplatsen Ferme de la Canterrane ligger på en bondgård och är gratis med enda facilitet gratis vatten samt toa o dusch. Det var bom för infarten som öppnas 14:00 så vi gör lunch i bilen under väntetiden.

Citroner gula växte på ställplatsen
Det var fin utsikt mot Pyrenéerna

En affär som säljer olivprodukter, hantverk och lokalt vin fanns på gården. Vi handlade en påse mandlar samt en flaska vitt. Jag tvättar sedan bilen och Birgitta tog en promenad.

En fin hane häcksparv visade upp sig

Några småfåglar ses på ställplatsen bl.a en fin hane häcksparv, svart rödstjärt, gransångare, bofink, gråsparv och ringduva. Det var utsikt mot Pyrenéerna med snö på topparna.
Körde: 336,1 km

2020-01-31 Fredag

Lämnar ställplatsen Ferme de la Canterrane vid åttatiden och kör mot Spanien och Amposta. Det är sol och +5 grader på morgonen. Lade märke till i går då jag tvättade bilen att nivån för bromsvätskan hade sjunkit till låg nivå. Vi kör betalvägar i dag igen då andra alternativ tar för lång tid. Missade bensinmacken strax efter barcelona in i Spanien så vi kör av motorvägen efter några mil och tankar i byn La Jonqurera 70 liter disel 947:79. Fortsätter sedan efter AP-7 till Figures och kollar efter en Fiat service då macken inte hade bromsoljan. Det fanns en Fiat service i närheten så vi kör dit. Innan vi kom av motorvägen så blev det en omväg på c:a 30 km genom små byar och förbi vinodlingar. Kom fram 13:00 och verkstaden försäljning stängde 13:00 och öppnar igen 15:00. Efter lite vädjan ordnade dom fram en förpackning bromsolja och jag betalar 10:50€. Fyller på och fortsätter AP-7 förbi Barcelona. Stannar vid en rastplats och fikar i en restaurang som var byggd i en bro över motorvägen. Betalade totalt i SEK 295:45 i vägavgift denna dag. Kör av motorvägen vid L’Ampolla och kommer på småvägar över Ebre deltat fram till ställplatsen Casa de Fusta, Amposta. Det är full sol och +21 grader. Många bilar på plats men vi fick en bra plats. Ingen el men man kan fylla och tömma för 3€.

Vi satt ute och fikar för första gången på denna resa

En annan svensk bil kom samtidigt.
Vi fikar utanför bilen i fint sommarväder. Går sedan en promenad i området som ligger i en Nationalpark, Parc National del Delta de l’Ebre. Vi ser bl.a ett 60-tal större flamingo, ägretthäger, silkeshäger,

Silkeshäger spatserade på gärdet
En hona sävsparv kom hastigt förbi

gråhäger, storskarv och starar. Det kylde av då solen gick ner så det blev middag i bilen.
Körde: 411,5 km

2020-02-01 Lördag

Vi blir på ställplatsen i dag. Det är växlande molnighet och +8 grader på morgon då vi går en promenad efter vägen söderut vid tiotiden. Ser samma arter som i går + bronsibis, gluttsnäppa och purpurhöna.

Vi cyklade runt sjön

Det blir varmare fram på dagen och efter lunch tar vi cyklarna och runt sjön El Clote. Det är långa avstånd och stora vattenfyllda fält där det odlas ris.

Från detta tornet såg vi kungsfiskare

Utsikt från ett av tornen
Stora flockar med större flamingo sågs

En flock större flamingo på flera hundra ses och ett 20-tal bronsibis. Ser också svarthakad buskskvätta, brun kärrhök, tornfalk, kungsfiskare och härfågel. Nästan 15 kilometer blev rundan på dryga två timmar. Sedan tar vi det lugnt utanför bilen.
Och middag i bilen med melon på plattan.

2020-02-02 Söndag

Vi upptäckte på morgonen då vi vaknade att det var fullt med små myror på golvet och i skåpet runt diskbänken. Vi försökte suga upp dom med dammsugaren men det kom hela tiden nya. Vi hoppar över frukosten och lämnar ställplatsen Casa de Fusta, Amposta redan klockan 08:00. Vi kör söderut efter AP-7 som nu är gratis att köra på till en serviceplaats vid Benicasim. Det är drygt 80 km dit. Framme vid 09:30 tiden då vi tömmer och fyller på vatten samt gör frukost. Det är klart och full sol med +24 grader. Vi fortsätter sedan mot Torrevieja på mestadels motorväg. Ganska lite trafik så det flöt på bra. Stannar vid en rastplats nära  Xeraco och tankar samt fikar. Framme vid Parking Punts del Salaret i Torrevieja vid 15-tiden.

Vi fikade i härligt solsken med utsikt över havet
Fin utsikt mot Torrevieja

Flera svenska bilar på plats samt en norsk. Vi hade tur och fick bästa platsen nära stranden. Vi fikar med utsikt mot havet. Fortfarande full sol och +21 grader ungefär.

Vi gick efter strandpromenaden

Går sedan en promenad efter strandpromenaden i Torrevieja. Lyckades väl bli av med myrorna till slut.
Det blev middag i bilen och – så skall det låta på plattan.
Körde: 424,8 km

2020-02-03 Måndag

Vi stannar på ställplatsen Parking Punts del Salaret i Torrevieja i dag då det är fint väder. Full sol på morgonen och hela dagen. +24 grader som mest. Vid tio tiden går vi en promenad efter strandpromenaden mot hamnen. Stannar på en Trattoria vid stranden Cala del Palangre och fikar.

Stannade vid denna stranden och fikar

Fortsätter sedan mot hamnen och går den 1,6 km långa hamnpiren ända till slutet. Det är härligt väder.

Ungefär halvvägs ut på piren
Nu är vi längst ut på piren

Vi går tillbaka och stannar på en Super Mercano och handlar lite smått. Åter vid bilen strax före 13:00 efter en promenad på nära 9 kilometer på 2:45 timmar. Vi äter lunch ute i solskenet. Pratar lite med de andra svenskarna som står här också.

Fyra svenska husbilar och en norsk från vänster

Jag torkar av bilen. Efter dusch går vi till den närliggande italienska restaurangen 222  som vi blev rekommenderade av en svensk som har lägenhet här. Det blev pasta för mig och fläskkotlett för Birgitta.

2020-02-04 Tisdag

Vi stannar på ställplatsen i Torrevieja även denna dag då väderleksprognosen visar på +26 grader. Det börjar bli slut på vatten så jag tar ner cykeln och tar vattenkannan på pakethållaren. 1,5 km till en Repsol mack. 1€ för att fylla vatten i 5 min. Cyklar tre vändor med min 10 literskanna innan jag fick låna 4 åttaliters flaskor av grannen. Så det blev drygt 60 liter vatten påfyllt.

Mycket varmt efter strandpromenaden i dag. Uppemot +26 grader

Vi promenerar sedan vid 11:30 tiden strandpromenaden till hamnen och går lite höger genom ett område med små försäljningsbodar.

Utanför restaurangen kunde man vila sig på en soffa

Grannen har rekommenderat en restaurang, Alingui, som vi hittade meddetsamma och där tar vi en lätt lunch för totalt 10€. Det är sol och riktigt varmt efter strandpromenaden då vi promenerar tillbaka. Stannar på samma Super Mercano som igår och kompletterar med lite frukt. Sitter sedan mestadels utanför husbilen i härligt solsken med en svalkande vind. En svart rödstjärt hane kom förbi i dag också strax efter 15:00.

En fin hane svart rödstjärt kom förbi

Vi tog en svalkande dusch innan vi promenerar till restaurang El Sabor, där vi äter indisk mat med varsin öl för totalt 26:30€.

2020-02-05 Onsdag

Vi lämnar ställplatsen Parking Punts del Salaret i Torrevieja straxt före 09:00 och kör till närmaste Lidl affär och handlar. Efter en dryg timme fortsätter vi söderut. Tar AP-an som är betalväg och vi fick betala 2:25€ två gånger med kort mellanrum. Efter omkring 15 mil stannar vi vid en Shellmack utanför Vera. Det fanns tömning och vatten att fylla på. Lätt lunch i bilen och sedan tankar vi. Fortsätter efter A-7 som går genom ett lite öde och kuperat landskap.

Vägen går genom ett kuperat landskap

Betalade ytterligare 10:50€ i vägavgift. Det är lite trafik +15 grader och regnar till och från under hela resan. Vid 15-tiden är vi framme vid ställplatsen Tropic Caravans utanför Castell de Ferro.

Infarten till Tropic Caravan

Nästan fullbelaggd men vi hittar en hygglig plats. 13€ för en natt med el (6 ampere). Det är mulet och lite gråkallt då vi går en promenad runt ställplatsen och till en affär där vi tittade in.

Lång strand utanför ställplatsen

Ser gulhämpling som sjunger för fullt. Middag i bilen.
Körde: 358,3 km

2020-02-06 Torsdag

På morgonen klart och lite kyligt väder. Birgitta byter sängkläder och jag torkar av bilen som smutsades ner i gårdagens regnväder. 10:30 betalar jag 13€ för en natt med el och vi lämnar ställplatsen Tropic Caravans utanför Castell de Ferro och kör mot Malaga dit det är dryga 10 mil. Kör motorväg AP-7 och det är kuperat landskap efter kusten. Kommer på småvägar ner till centrala Malaga där vi tänkte stanna vid en central park och fågelskåda. Det var mycket trafik och omöjligt att parkera så vi fortsätter till en ställplats strax söder om Malaga, Parking Dichtbij, Carrefour. Det var en stor parkering och många husbilar på plats. Vi parkerar jämte en svensk bil. Klockan är ju nästan 13:00 så vi äter lunch i bilen. Hade tänkt åka till en närbelägen lokal och fågelskåda i Parque del Guadalhorce som är ett deltaområde. Det blev väl sent på dagen så vi går in på Carrefour och handlar lite och kör sedan till Algeciras dit det är dryga 10 mil. Jag hade ju bokat färjebiljetter via nätet men det blev något fel med priset så dom bokades av. Vi kör AP-7 och betalade 4:75€ i vägavgift innan vi kom in på A-7 som är avgiftsfri.

Här köpte vi biljetter till Marocko

Ser plötsligt en skylt som förkunnar att färjebiljetter till Marocko säljes så vi stannar och köper öppna tur o retur Algeciras till Tanger Med för 233€. Vi tänker nu ta färjan i morgon 11:30. Stannar sedan vid en mack och fyller på LPG gas och fortsätter till ställplatsen Parking Los Cortijillos.

Stor parkering utanför Marcandona

En stor parkering i ett köpcenter utan faciliteter. Framme 17:00 och vi går in på Mercandona och kompletterar lite inför Marocko. Middag i bilen.
Körde: 252,2 km

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: