Marocko resan 3, Del 2 – 2020 – med husbil – Algeciras till Agadir

2020-02-07 Fredag

Klockan 08:15 kör vi en kort bit mot Carrefour över den stora parkeringen och promenerar till Carrefouer där det finns uttagsautomat. Tar ut lite kontanter i euro. Butikerna öppnar inte förrän 09:00 så vi kör tillbaka till Mercandona och kompletterar med lite grönsaker. Lämnar sedan ställplatsen Parking Los Cortijillos och kör sedan de 10 kilometrarna till hamnen i Algeciras.

Det var redan flera husbilar före oss i kön

Vi är framme i god tid då färjan avgår 11:30. Det är redan ett antal husbilar i kö då vi kommer fram. Det gick smidigt att få biljetterna då vi ju redan betalat dom. Vi åker med African Morocco Link och det är en stor båt. 11:00 kör vi ombord och färjan avgår 11:40.

Passerar Gibraltar klippan i gråväder

Efter en lugn överfart kör vi av vid Tanger Med strax efter 13:00. Det gick mycket smidigt att passera passkontrollen och poliskontroll in i Marocko denna gång. Stannar strax efter gränsen och växlar 200€ till 2070 Marockanska diram (MAD) och det är i stort samma som i svenska kronor. Fick tips om att ordna med Marocko Telecom simkort vid första bensinmacken så vi stannar där efter drygt 20 kilometer och köper nytt simkort samt 20 G surf för totalt 250 MAD.

Motorvägen söderut är av bra kvalité

Jättelika fält efter vägen som är täckta med plast

Vi fikar och fortsätter sedan på motorvägen till Moulay Bousselham och Camping International där vi varit tre gånger tidigare. Det är mulet och kom lite lätt regn efter vägen som är mycket bra och lite trafik. Betalade 140 MAD då vi lämnar motorvägen.

ReceptionenVid 15-tiden checkar vi in på campingen och får en bra plats.

En bra plats med fungerande el

Elanslutningen är ju bristfällig på campingen men vi hittar en stolpe där elen fungerade. Kyligt, bara 16 grader. Vi behöver tvätta så vi går till restaurangen varifrån man hyr tvättmaskinen.

Restaurangen och tvättstugan

Hinner med att köra två maskiner innan det blir skymning och tänker hänga det i morgon. Betalade 120 MAD för 3 maskiner. Middag i bilen.
Körde177,7km

———————————————

2020-02-08 Lördag

Disig och mulen morgon. Vi kör en maskin tvätt till vid 10-tiden. Framåt 11-tiden klarnar det upp och solen tittar fram. Hänger tvätten och går sedan en runda runt den stora campingen.

Vit Ginst blommar för fullt

Trädgårdsbulbyl tjattrade lite över allt. Kohägern höll till vid sopgropen i bortre hörnet på campingen och den verkade inte användas längre.

Campingens bortre del gränsar till våtmarken

Gransångare var det också gott om, en grönfink sågs högt i en torr trädtopp. Turkduvorna kurrar för fullt.

Lunch medan tvätten torkar

Vid 13-tiden tar vi lunch utanför bilen i härligt solsken. Jag torkar av husbilen innan vi går ytterligare en runda runt campingen. En del mygg ger sig till känna. Koboltmes, svarthakad buskskvätta och grässångare håller till vid den öppna delen längst bort. Tvätten torkar bra och tas ner. Det blev middag i bilen och melon på plattan.

—————————————-

2020-02-09 Söndag

Det är klart och soligt redan på morgonen. Vi stannar ju på campingen några dagar. Går en sväng till hamnen för att kolla trutar. Det är bara 500 m dit.

Det var lågvatten

Det är lågvatten och alla fåglar sitter på den stora sandreveln långt bort. Mest medelhavstrutar, två storskarv och en silkeshäger ses. Återvände snart och träffar på en lokal fågel guide, Hassan Dallil, utanför campingen.

Guides visitkort

Han vet var kapuggla kan ses och vill ha 500 MAD inklusive bil med chaufför. Hittar vi ingen kapuggla så behöver vi bara betala för bilen 200 MAD. Vi antar det och skall träffas klockan 16:00 utanför campingen. Vi äter tidig lunch utanför bilen och går sedan en promenad upp till centrum av Moulay Bousselham varifrån det är fin utsikt över lagunen.

Utsikten över lagunen

Mycket folk på huvudgatan och många restauranger är öppna.

Mycket trafik på huvudgatan

Går förbi marknaden och köper några tomater och paprika.

Fin utsikt över den enorma stranden

Fortsätter sedan rundan runt staden som vi gått tidigare.

Gata mellan husen ner till stranden

Det är fina hus efter gatan som går parallellt med stranden.

Alovera är stora kaktusar

Väder vid den stora parkeringen och går förbi moskén tillbaka till huvudgatan där vi tar varsin marokanskt te på Marja Zarka Café.

Vi drack marokanskt te

Fin utsikt över lagunen. Är åter vid bilen 14:30 efter 5,5 kilometers promenad, så vi fikar och vilar lite. Klockan 16:00 är vi vid campingens infart. Det visar sig nu att vi har fel tid. Lokal tid är 17:00 och Marocko har anpassat tiden efter Europa ganska nyligen. Nåja bilen hämtar upp oss och vi kör c:a 10 kilometer till andra sidan lagunen. Vi passerar byn Ahmiri och där är det marknad med trafikstockning. Efter byn tar vi en liten traktorväg ner mot lagunen förbi växthus där det odlas jordgubbar. Parkerar på en äng och guiden drar iväg över plöjda åkrar. En lokalbo som tycks jobba på fälten har tydligen koll på ugglan. Efter en stund vinkar guiden och han har sett ugglan. Vi stannar vid honom och han går fram och stöter upp ugglan som trycker på marken. Den flyger upp snabbt och bortåt men jag hann få några flygbilder.

Kapugglan flög bortåt

Den flög åt vårt håll denna gång

Den landar ganska snabbt och lokalbon stöter den åt vårt håll. Det gick trots allt ganska bra och smidigt att se kapugglan som är mycket sällsynt och som bara finns i detta område i Marocko. Lokalbon vill ju ha betalt så han fick 100 MAD och vår guide tyckte han jobbat så bra så han ville ha mer än de 500 vi kom överens om. Han fick 600 MAD och min plånbok blev tom. Åter vid husbilen 18:30. Det blev duch och sedan sen middag.

———————————————

2020-02-10 Måndag

Vi blir på campingen i dag också. Det är disigt på morgonen och bara +10 vid niotiden. Det dröjer tills efter 11:00 innan solen lyckas komma fram och värma lite. Vi tar det lugnt i bilen och skriver dagbok. Vid 11-tiden promenerar vi upp till huvudgatan och besöker en bankomat. Efter lunch blev det vila i bilen och efter 15-fikat går vi en runt campingen. Ser samma arter som tidigare.

Grässångaren sjöng för fullt

En gräsångare visade upp dig fint och en gulhämpling sjöng för fullt utanför bilen på sen eftermiddag. Middag i bilen.
——————————————–

2020-02-11 Tisdag

Mycket dimmig morgon när vi lämnar Camping International i Moulay Bousselham vid 09:00. Betalade 320 MAD (lika i svenska kronor) för 4 nätter med el. Vi kör mot Kénitra och den lilla sjön Lac Sidi för att fågelskåda. Vi tar motorvägen A1 som är betalväg. Det var kraftig dimma mest hela tiden som plötsligt klarnade då vi passerar betalstationen utanför Kénitra och betalade 44 MAD i vägavgift. Det blev nästan 15 kilometer på trafikerade vägar och gator genom Kénitra innan vi kom till sjön.

Stannar efter vägen vid norra delen av sjön

Stannar vid norra delen och kollar. Solen skiner nu och det blev riktigt varmt.

En ensam skedstork på långt håll

Ser skedstork, kamsothöna, smådopping, skrattmås, purpurhöna, svarthakad buskskvätta, grässångare.

Bra utsikt från parkeringen över sjön

Efter en timme kör vi vidare till parkeringen ungefär mitt på sjön. Klockan blir snart 13:00 så vi gör lunch och sitter ute. Plötsligt kom moln och dis och det blev kyligt.

Från gömslet ser vi ett antal änder på långt håll

Vi promenerar söderut efter stigen till ett gömsle. Ser ett 50-tal större flamingo, rödhuvad dykand, brunand, skedand. Återvänder till parkeringen och nu kom en flock på nästan 100 kopparänder.

En hane kopparand som ingick i den stora flocken

Vi kör sedan till Camping Mehdia dit det var ungefär 7 kilometer.

Infarten till Camping Mehdia

En stor camping som ligger nära floden Sebous utlopp och den långa stranden Plaga Mehdia.

Kameler på den långa disiga stranden

Det klarnar lite men då vi går en promenad till Plaga Mehdia är det disigt över havet och längs stranden.
Middag i bilen.
Körde: 110, 8 km

——————————–

2020-02-12 Onsdag

Vi lämnar Camping Mehdia vid niotiden efter att betalat 120 MAD för en natt med el. Vi kör mot Dar Bouazza lite SV om Casablanka. Tar motorvägen A5 som förbi Rabat och sedan in på A1 till Mohammedia där vi kör av och in till Marjane där vi handlar mat.

Här på Marjane i Mohammedia har vi varit förut

Kryddor i lösvikt köper vi aldrig

Det var kraftig dimma bitvis med mycket nedsatt sikt förbi Rabat och bara +11 grader. Fortsätter sedan förbi Casablanka och tar av från motorvägen till Dar Bouazza. Betalade totalt 75 MAD i vägavgift. Hittar Camping Oasis i Dar Bouazza lätt.

En liten sliten skylt visar vägen in till campingen

Det var mycket trafik i Dar Bouazza som var mycket större än vi anat. Tar en plats under några träd.

Vi tar en plats under några träd

Elen var rasslig men campingvärden hittade ett eluttag som fungerade. Framme straxt efter 13:00 så vi gör lunch och sitter ute i härligt solsken. Det är ett oväsen från högtalare intill campingen. Det är markerad säger campingvärden. Så efter fikat 15:00 går vi till marknaden som låg alldeles intill.

En enorm kaosaktig marknad

Nötter av alla slag

Vi köpte ett kilo mandariner

Kryddor finns det gott om

Den var helt enorm. Massor med folk som skriker ut sina varor. Här fanns allt. Levande höns, duvor och kaniner i bur. Grönsaker och frukt av alla slag. Skor, verktyg och en stor avdelning där fisk såldes. Det tog en timme för oss att gå runt hela marknaden. Sedan går vi ett varv runt campingen och ser några småfåglar, bl.a den första hussparven på resan.

Första hussparven på resan

Middag i bilen.
Körde: 179,8 km

——————————-

2020-02-13 Torsdag

Molnig morgon och +11 grader. Jag torkar av bilen då den ändå är våt av dagg innan vi checkar ut från camping Oasis i Dar Bouazza och betalar 95 MAD för en natt med el på denna dåligt skötta camping. Vi kör mot Oulalidia och följer kustvägen R320 till El-Jadida.

Kor med kovaktare efter vägen

Vägen är smal och dålig asfalt gör att hastigheten sällan överstiger 60 km/tim.

Innan vi kom ut på den breda vägen in till El-Jadida

Mycket breda gator in till staden El-Jadida som vi passerar igenom och kommer ut på kustvägen R301. Den har också knagglig beläggning. Småjordbruk dominerar landskapet och det odlas mycket blomkål.

Vägen går ibland högt med utsikt över havet

I ett område ligger det laguner innanför stora sanddyner och utanför väller stora vågor in från havet. Vi stannar vid en parkering invid en av lagunerna i närheten av Douar el Arabet.

Vi stannar och skådar ut över lagunen

Solen skiner och det är +19 men lite kylig vind. Vi ser rödbena, större strandpipare, kustpipare, gråhäger, sothöns och kärrsnäppa. Långa håll så vi använder tuben. Fortsätter sedan till ställplatsen i Oualidia dit vi kommer 13:00.

Brant nerförsbacke till ställplatsen i Oualidia

Den ligger nära stranden på en stor stensatt parkering. Vi var här 2017 också. Det finns inga faciliteter.

En stor stenlaggd parkeringen

Vi står på samma ställe som 2017

En man kommer genast och erbjuder Tajine för 60 MAD som levereras till bilen. Han pratar bara franska och vi beställer varsin kyckling tajine tills i morgon 18:00. Gör lunch som avnjutes utanför bilen i härligt solsken. Efter trefikat går vi en promenad i området där det finns flera små laguner. Det är mycket vatten i dom detta år. Ser omgående 4 ex bronsibis, en gluttsnäppa.

Sanddyner mot havet

Går därefter längre ut till den större Lagunen. Ser på långt håll bl.a rödhuvad dykand, skedand, marmorand och ett hundratal silltrutar. Efter promenaden på knappa tre kilometer är vi åter vid bilen.

Biljetten

En man kommer och inkassera 30 MAD för en natt på ställplatsen. Vi tänker besöka samma restaurang som 2017, Araignee Gourmande, så vi går och kollar öppet tiden.

Här äter vi middag

Fick information om att efter 17:00 kunde man beställa middag. Så 18:10 är vi på restaurangen men se dom öppnar inte förrän 19:00.

Utsikt mot Lagunen

Går en promenad ut mot stranden och sedan tillbaka och beställer tajine fisk. Skulle ta 20 minuter men vi fick vänta 45 minuter innan maten kom.

Utsikten från vårt fönsterbord

Menyn

Beställde öl till som serverades i 25cl flaskor. Hyggligt gott. 2 tajine kostade 240 MAD och 3 öl 135 MAD totalt 375 MAD. Inte billigt alltså. Vi var inte nöjda med servicen då det tog lång tid att få tillbaka växel då vi betalat.
Körde:

———————————

2020-02-14 Fredag

Vi stannar på campingen i dag. Lite disig morgon med +12 vid niotiden. Går en skådarrunda vid tiotiden mot den närmaste lagunen.

Utsikt över lagunen från stigen på slänten

Tunt med fåglar. En sävsångare ses mycket snabbt och den sjunger bakom en buske. Går en stig uppför slänten som är omgärdad av buskar. Trädgårdsbulbyl, spansk sparv och gulhämpling ses bl.a. Bra utsikt över lagunen. Ser vitögd dykand rörhöna, rödhuvad dykand och två styltlöpare kom flygandes. Återvänder till bilen och går omgående backen upp till centrum. Fin utsikt över den stora lagunen. Vi stannar på ett litet typ café och beställer en lunchmeny.

Lunchmeny med liten omelett, svarta oliver, te och apelsinjuice

Marokanskt te, liten omelett, bröd, svarta oliver och apelsinjuice. Mycket gott och kostade 35 MAD/per person. Åter vid bilen tar vi det lugnt och efter trefikat går vi ännu en gång mot lagunen för att eventuellt se marmorand lite bättre. Det är soldis och omkring +19 med något kylig vind. Inga marmoränder ses i dag, däremot en flock vitögd dykand.

En blåhake, den med vit fläck under hakan, födosöke

På tillbakavägen ser vi plötsligt en blåhake födosöka i en buske. Vi beställde ju tajine med kyckling i går för leverans i dag 18:00 till husbilen.

En tajine kyckling levereras till bilen

Jodå 18:00 kom mannen med en rykande tajine och vi betalar 120 MAD för två personer. Lite kyligt så vi sitter i bilen och spisar.

—————————————

2020-02-15 Lördag

Vi lämnar ställplatsen Oualidia vid niotiden. Det är klart och + 14 grader på morgonen. Vi kör mot Essaouira och tar motorvägen A1 och sedan N1. 24 MAD i vägavgift betalades.

Flera mindre byar passeras

Ofta mycket folk efter gatan genom byn

Vi passerar Essaouira och kör till den camping vi varit på två gånger tidigare, med gångavstånd in till Essaouira. Men där fanns ingen camping längre utan ett stort byggprojekt pågick.

Parkerar efter stranden

Vi parkerar då närmare staden på en stor parkering efter stranden. Betalade 20 MAD till en man som verkade ha hand om parkeringen och promenerar längs den långa strandpromenaden in till medinan. Det blåste en kylig motvind.

Man kan ta kamelritt

Lång strandpromenad och bred strand

Mycket folk höll till på den breda stranden.

In genom porten till gamla staden

Vi går mot basarerna men stannar vid första lilla restaurang.

Faten blev snabbt tomma

Klockan var ju nästan 13:00 så vi åt en lätt lunch på liten omelett, te och apelsinjuice. Vi går inte igenom det stora basarområdet utan går ut mot fiskmarknaden.

Vi gick ut från gamla staden mot fiskmarknaden

En av tusentals silltrutar

Det var oerhört mycket folk både lokalbefolkning och turister.

Massor av fiskebåtar

Vi gör en kort tur genom fiskstånden innan vi knallar tillbaka efter strandpromenaden. Nu var det medvind så det kändes riktigt varmt. Det blev en promenad på nästan 5 kilometer innan vi åter var vid bilen. Fortsätter till en camping c:a 20 kilometer söderut efter kusten, Camping Soleil Kaouki, Sidi Kaouki.

Campingens reception

Bra camping på en stor grusplan men elen fungerade inte. Det bara klickade i batteriladdaren då elen kopplades på. Vi åkte ju hit för att få el och spara på gasen men nu fick det ju gå ändå. Vi hittar en plats i lä där det var riktigt varmt så länge solen var uppe. Fällde ut soltaket en stund.
Körde: 226,8 km

————————————

2020-02-16 Söndag

Vi lämnar Camping Soleil Kaouki vid niotiden för att köra till Atlantica Parc straxt norr om Agadir. Vi tar den lilla vägen P2201 ut till N1. Smal väg med bara en asfalterad fil.

Arganträdet växer i torr och stenig mark

Getterna klättrar upp för att äta av frukterna

Många herdar med får och getter efter vägen. Ser en flock getter där några av getterna har klättrat upp i arganträdet. C:a två mil innan Tamri går vägen över ett höjdparti med vidunderlig utsikt mot atlanten.

Utsikt mot Atlanten

Nedanför berget går den lilla vägen mot klippan vid havet där eremitibisarna brukar övernatta. Vi tar in på vägen till en parkering och går mot klippan.

En lagerlärka sjöng för fullt

Jag ser en lagerlärka som sjunger för fult och när jag precis fotat den så kommer en flock på 24 eremitibisar inflygande och landar inte långt från husbilen.

Vi parkerar i det ökenliknande landskapet

Eremitibisarna kom inflygande och landar intill husbilen

Dom födosöke sedan i den torra marken

Helt otroligt så det var bara att fota då dom födosöke på marken. Dom rörde sig sakta bortåt efter sluttningen. Vi går till platsen varifrån man har bra koll över klippan.

I den branta klippan övernattar eremitibisarna

Några eremitibisar håller till på de smala klippavsatserna.

En silltrut flög förbi klippan

Efter en timme kör vi vidare till Tamri där vi stannar och äter lunch på samma restaurang som för två år sedan. Det blev omelett med te och bröd. Det var nu riktigt varmt nära +30 grader. Handlar några bananer innan vi fortsätter förbi bananodlingarna till Imi Ouaddar och Atlantica Parc där vi varit 2 gånger tidigare.

Infarten till Atlantica Parc

Stor camping med 700 platser och nästan fullbelaggd. Vi fick till slut en plats som precis bilen kom in på. Alldeles för mycket folk men bra service med fin skådning i omgivningen. Det var varmt +31 grad då vi parkerat och fällt ut solskyddet. Här fungerar elen perfekt så det var alltså inget fel i vår bil. Går en kort promenad för att orientera oss och gör sedan middag i bilen. Vi satt ute tills solen gick ner.
Körde: 133,4 km

————————————

2020-02-17 Måndag

Vi stannar ju på campingen i dag. Det är sol och det blir varmt redan på förmiddagen. Tar cyklarna och cyklar efter vägen genom dalen som vi gjorde även de två tidigare gånger vi varit på campingen. Har bara kortärmad skjorta. Mindre med antal arter fåglar denna gång. Ser svarthakad buskskvätta, bofink och svart stenskvätta.

Svart stenskvätta, en sjungande hane

Vägen går sakta uppför och framme vid ett hus med härlig utsikt ser vi resans första diademrödstjärt.

Vänder på högsta punkten

Härlig utsikt över dalen

En fin hane diadem rödstjärt

En fin hane. Svart stenskvätta sjöng och några grönfinkar visar dig snabbt.

Några grönfinkar höll till i buskaget

Vi vänder på samma plats som för två år sedan och tar oss tillbaka till husbilen. Efter lunch och fika vid tretiden går vi en promenad ner till stranden.

Kamelritt är populärt

Bred är stranden

Läskande apelsinjuice i värmen

Ganska mycket folk och varmt. Vi tar varsin apelsinjuice på en restaurang vid stranden. Middag blev det ute i en härlig kväll även om det inte var lika varmt som i går.

————————————-

2020-02-18 Tisdag

I dag tvättdag så 09:00 går vi till tvätteriet. Bara två maskiner finns och dom är redan upptagna. Vid tiotiden ungefär så blir en maskin ledig och 45 minuters senare hänges tvätten.

Här är vår lilla plats på den jättelika Atlantica Parc med 700 platser

Sitter utanför bilen i härligt väder då en marockansk man kommer förbi och funderar om vi har något problem med bilen. Nej det har vi ju inte. Han håller på och lagar småskador på en fransk bil intill. Jag har ju tänkt byta dekalerna på bakre delen av bilen då speciellt den grå har krackelerat. Jag frågar om han kan sätta på nya men han vill lackera dekalerna i samma färg i stället. 3000 MAD (samma i SEK) totalt vill han ha för att ta bort de gamla och sedan lackera. Han verkar erfaren och har lackerat bilar i över 20 år säger han i alla fall. Jag tar budet. Hörde ju med ett lokalt företag i Sala i somras. Omkring 8 tusen med jobb för att byta till nya dekaler ville dom ha.

Efter en stund kom han och börjar ta bort de gamla dekalerna

Han kan göra helt klart i morgon. Efter en kort stund kom han och började ta bort de gamla dekalerna. Den röda lossade lätt men de grå måste skrapas bort. Han höll väl på en dryg timma och fick bort dekalerna på båda sidorna. Skall komma klockan 10 i morgon för att göra färdigt. Betalade 500 MAD i förskott.

Vi satt ute i härligt solsken och åt fiskfilé

Vid 18-tiden går vi till närmaste restaurang inne på badområdet med poler. Vi beställer Chef sallad och fiskfilé, vatten och bröd. Det var mycket gott och kostade totalt 273 MAD.

————————————

2020-02-19 Onsdag

Vi skall tvätta en maskin i dag också, redan strax efter 07:00 går vi till tvättstugan. Det är mörkt så pannlampan kom till användning. Nu var bägge maskinerna lediga så det var bara att köra igång. Vi äter frukost och hänger sedan tvätten. Vå billackerare kom inte förrän strax före 11:00.

Mhand jobbar hela dagen utan rast

Han satte igång med att maskera, våtslipa ytorna och spacklade några smårepor som uppkom då de gamla dekalerna skrapas bort. Jag tittar mest på. Han jobbar hela dagen utan paus. Allt tar längre tid än förväntat. Mycket lösningsmedel går det åt och vid 16-tiden är det slut.

Den röda färgen sprutas på

Jag cyklade till en närbelägen butik för att köpa en liter men dom hade inte rätt sort. Det måste vara ett visst märke. En granne som är från Irland och bor i husvagn här på lång tid tillfrågas om han vill köra mig och köpa en flaska. Annars blir det inte färdigt i dag. Mhand som lackeraren heter förklarar för irländaren hur vi skall åka så vi tar hans bil. Det var omkring 15 kilometer in mot Agadir. Som tur var hade dom rätt sort. 30 MAD kostade en liter. Jag betalade irländare 100 MAD för att han körde med sin bil. 18:00 var det i alla fall klart. Riktigt bra resultat till slut. Lite problem med den grå färgen som fick göras om och läggas på mera.

Visst blev det bra

Sedan klarlack på så blev det blankt. Jag betalar resterande 2500 MAD och så fick han en ficklampa som extra bonus.

3 reaktioner till “Marocko resan 3, Del 2 – 2020 – med husbil – Algeciras till Agadir”

  1. Kul att följa er igen på resan i Marocko. Vi skulle så gärna åka dit igen, men känner att det både är långt ner och lite osäkert med sjukvården när det gäller hjärtat. Vi är glada för att ha varit där. Ha en riktigt fin resa med många fåglar i sikte. 😀

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: