Marocko resan 3, Del 3, 2020 – Med husbil – Agadir till Marrakech

2020-02-20 Torsdag

Vi lämnar Camping Atlantica Parc vid halv tio-tiden. Det är växlande molnighet och omkring nitton grader på morgonen. Betalade 604 MAD för fyra nätter med el. Vi kör till Marjane i Agadir.

Efter N10 genom Agadir till Marjane

Köper mera surf hos Marocko Telecom eftersom surfen tog slut nu på morgonen. Handlar mat och efter en dryg timme kör vi till Camping International i Agadir. Vi har ju varit här två gånger tidigare så vi hittar en bra plats nära vatten och tömning. Ganska gott om plats då fransmännen börjat åka hem. Många svenska husbilar och vi hamnar intill några. Svenska paret som vi träffade på i Oualidia var också här och vi blev bjudna till deras bil på en whisky. Tar det lugnt under eftermiddagen. Middag i bilen.
Körde: 38,2km

———————————

2020-02-21 Fredag

Det är ganska varmt redan på morgonen. Vid 10-tiden tar vi taxi till Souk El Had och blir avsläppt vid ingång 10.

Vi gick in genom port 10

20 MAD kostar taxiresan. Precis innanför porten går mitt skärp till byxorna sönder så jag köper ett nytt läderskärp föt 200 MAD.

Köpte nytt skärp av denna man

Vi tar sedan varsin apelsinjuice vid det lilla cafet innan vi knallar iväg lite på måfå.

En apelsinjuice smakar alltid bra

Det är ju ett jättestort område med alla typer av affärer och enklare stånd. Försökte hitta ett par knäkorta byxor men det fanns bara i lite konstiga storlekar.

Grönsaker och frukt på ett jätteområde

Gata genom området

Oliver i alla former

Birgitta köper en flaska arganolja och vi hittar också en fin elektrisk vattenkokare på 0,5 liter. Den kostar 150 MAD så vi köper den då våran som vi har i bilen inte fungerar som den skall längre. Klockan blev 13:00 och vi hittade restaurangerna så vi åt lunch. Panini och apelsinjuice. Vi promenerar sedan tillbaka till campingen.

Promenerar förbi en fotbollsstadion

Avenue Hassan II var bred

Solen skiner och det är riktigt varmt. En timma tog de 3.6 kilometrarna till campingen. Sedan tar vi det lugnt utanför bilen. Det är nära +30 grader i skuggan. Tar fram grillen för första gången på denna resa. Vi satt sedan ute tills mörkret föll.

—————————————

2020-02-22 Lördag

Det började blåsa kraftigt på morgonen men ändå varmt uppemot +25.

Vår plats på Camping International i Agadir

Vid tiotiden promenerar vi till Uniprix, en kombinerad lågprisbutik och systembolag. Köpte en liten flaska whiskey, Gants. På café Complex Le Dome tar vi varsin apelsinjuice och promenerar sedan genom den smala parken med fåglar i bur.

Ingången till fågelparken

Mest myskänder och duvor i den stora buren som man går igenom.

Först som en brant backe ner

Jungfrutranan var också kvar

Bergsgetterna var kvar i sin hage

Vi gick här också för två år sedan. Bergsgetterna var kvar i sin hage och jungfrutranorna också.

Den långa strandpromenaden

Man kommer ut mot stranden så vi går den breda strandpromenaden söderut. Det blåser ut mot havet. Klockan går mot 13:00 så vi stannar vid en restaurang där man satt i lä och åt lunch och kollar på folk.

Här åt vi lunch

Sedan fortsätter vi till campingen via ett besök i en spritbutik belägen i en källare där vi handlar tre flaskor CP, ett marokanskt vin. Åter vid bilen har det mojnat lite. Vi bjuder svenskarna som vi stött på tidigare, Jörgen och Birgit, på sangria i skuggan utanför vår husbil. Det blev sedan en fin kväll utan blåst och uppemot +30 grader så vi grillade och satt ute tills det skymde. Sedan blev det melon på plattan.

—————————————

2020-02-23 Söndag

Det blåser kraftigt på morgonen och är granska varmt, uppemot +28 grader. Vi promenerar ner till strandpromenaden och går mot hamnen.

Hamnen för fritidsbåtar

Rejäl blåst ibland medvind ibland motvind. Stannar på
Restaurangen Senzo och beställer varsin apelsinjuice för totalt 40 DIR.

Utsikten från cafét

Fortsätter sedan tillbaka till campingen men fortsätter gatan mot Shellmacken där vi tänkte köpa en brödkaka. Cafét var stängt idag så vi fortsatte till Home Café där vi åt lunch för totalt 80 DIR. Ett bageri fanns intill så vi köpte brödkakan och återvänder till campingen. Det blev 5,5 kilometers promenad. Vinden avtar under eftermiddagen och det är +30 grader utanför bilen. Vi tar det lugnt och 18:00 promenrar vi ner till strandpromenaden för att äta födelsedagsmiddag på en restaurang.

Fin utsikt mot havet

Vi beställer in en flaska vitt

Vi hittar ännu en restaurang som heter Natt o Dag och där man kan sitta på en altan en våning upp med utsikt över havet och solnedgången.

Mycket folk som flanerar på strandpromenaden

Vi beställde fisk och en flaska vitt. Total kostnad 318 DIR. Mycket folk flanerade på strandpromenaden hela kvällen. I husbilen var det så varmt att vi körde luftkonditioneringen för första gången på två år.

———————————–

2020-02-24 Måndag

Det blåser inte så mycket på morgonen men det är varmt uppemot +27 grader. Vi går förbi Birgit och Jörgens husbil och bestämde att äta middag i morgon kväll på en restaurang vid strandpromenaden. Skatorna Skata, ssp. mauretanica, den marokanska arten, håller till utanför deras husbil så jag fotar dom.

Skata, ssp. mauretanica, med blå fläck bakom ögat

Sedan tar vi taxi upp till Kasbah Agadir Oufella. 150 MAD vill taxichauffören ha för att köra oss fram o tillbaka och vänta en timme. Det var inte mycket folk denna måndag förmiddag.

Utsikt över Agadir

Bara kameler här uppe denna förmiddag

Solen sken och det blåste friskt. Vi har ju varit här två gånger tidigare. Nu var huvudingången stängd och man fick gå runt den höga muren för att komma innanför.

Man fick gå runt till höger

Det är ju bara ruiner att se då byggnaderna förstördes i jordbävningen 1960.

Här var huvudingången stängd

Det blåste friskt så vi såg inte många fåglar. Tofslärka/lagerlärka var det gott om samt spansk sparv. Ett par diademrödstjärt födosöke bland buskarna. Efter en timme så hade vi gått ett varv och åker tillbaka till campingen. Vi tar det lugnt då det är varmt +31 grader.

Trädgårdsbulbyn är ljudlig och nyfiken

Jag lockar på trädgårdsbulbyn som håller till på campingen och lade ut mat. Dom kom ganska omgående då dom är mycket nyfikna. Vid 16:00 tiden går vi ner mot strandpromenaden och tar en genväg genom ett hotell med fin trädgård.

Vi tog genvägen genom ett hotell med fin trädgård

Vi gick genom sanden och blötte fötterna i Atlanten.

Vi blötte fötterna i Atlanten

Sedan tar vi varsin apelsinjuice på Restaurang Camel`s för 40 MAD.

Det börjar blåsa igen på kvällen så dammet yrde runt husbilen så vi gick in och åt middag i husbilen. Det var +30 grader så luftkonditioneringen kom till användning igen.

———————————–

2020-02-25 Tisdag

Ingen blåst på morgonen och lite kyligare än de senaste dagarna men ändå +21. Vid tiotiden går vi till strandpromenaden och följer den söderut tills den tar slut och bara sandstranden fortsätter.

Strandpromenaden slutar här och utsikt mot fiskehamnen

Här fortsätter stranden många kilometer

Drygt 4 kilometer var det dit och vi gick samma sträcka för två år sedan. Vi vänder och på tillbaka vägen stannar vi vid restaurangen natt o Dag och tar varsin apelsinjuice. 8,5 kilometer blev promenaden. Äter lunch utanför bilen i fint sommarväder, omkring +25 grader. Tar det sedan lugnt vid bilen.

Vi grenade genom hotellet i dag också

Efter dusch i bilen går vi 17:30 till strandpromenaden då vi skall äta middag med Jörgen och Birgit och träffas på restaurangen Natt och Dag.

Fin utsikt mot stranden

Vi tog in varsin flaska vitt

Vi sitter på terrassen med utsikt mot havet och solnedgången. Vi åt fisk i dag igen och det blev en trevlig kväll.

———————————

2020-02-26 Onsdag

Vi lämnar Camping International i Agadir vid 10-tiden. Betalade 600 MAD för 6 nätter med utmärkt el. Vi kör till Marjane och handlar mat. Fortsätter sedan till Camping Takat, Sidi Bibi.

Infarten till Camping Takat

Det är 70 platser innanför en hög mur. Här skall det vara bra enligt utlåtande. Campingen ligger på landet och det är dålig väg i 5 km.

Häck runt platserna på tre sidor

Vi tog plats 6 och det var precis att bilen fick plats. Det är sol och +23 grader. Efter lunch och trekaffet cyklar vi ner till havet. Vägen går genom ett ökenlandskap.

En jätteflock med får passerade över vägen

Byn ligger på kanten och i branten ner till havet

En jätteflock med får gick över vägen. Det är ett mycket brant stup ner till den smala stranden.

Lokalbefolkningen fiskar på stranden

I branten låg en liten by och på stranden fiskade lokalbor. Vi cyklade tillbaka och stannar efter vägen för att spana efter fåglar. Vi hör ljud och jag går en bit ut på sandvidden.

Ökenlöpare sågs på långt håll

Ser plötsligt 3 ökenlöpare på långt håll. Dom rör sig ganska hastigt och jag vinkar till Birgitta att komma. Dom hinner dock flyga iväg innan Birgitta kom fram.

Varfågeln satt i en buske

Fortsätter till campingen och straxt utanför ser vi en varfågel. Vi äter middag utanför bilen i härligt solsken. Staxt innan det börjar skymma går vi ut utanför campingen föt att lyssna efter nattskärra. Rödhalsad nattskärra skall finnas i området. Vi hör dock inte minsta ljud av någon nattskärra.
Körde: 34,2km

————————————

2020-02-27 Torsdag

Kylig morgon omkring +10 men det blev fort varmt då solen går upp. Vi beställde ju tvättid klockan 09:00 i går för 50 MAD så vi laddar en maskin. Efter 45 minuter hänger vi tvätten på utmärkta linor utanför tvättstugan.

Vi går en promenad utanför campingen

Vi går sedan en promenad utanför campingen. Det är omkring +22, torrt och dammigt.

Det var torrt och dammigt

Nästan totalt fågelfritt. Lagerlärkor dominerar och så några diademrödstjärtar.

Lagerlärkor dominerar

Och diademrödstjärten

Vi gick drygt 3 kilometer på 1:45 timmar och såg inga fler arter. Vi äter lunch och tar det lugnt på campingen. Efter trekaffet cyklar vi vägen mot havet för att se ökenlöpare igen. Dom hördes vid ett tillfälle men sågs inte. Ett antal turister på 4-hjulingar störde och den jättelika fårflocken hade flyttat sig lite. Vi gick en väg in mot Nationalparken Sous Massa, men infarten var stängd och folktom. Såg endast några skator och lagerlärkorna. Vi åt middag utanför bilen.

——————————-

2020-02-28 Fredag

Vi lämnar Camping Takat vid halvtiotiden. Betalade 220 MAD för två nätter med el på denna utmärkta camping. Vi kör till Sidi Ouassay och Camping International Wassay.

På vägen ner mot byn Arhbalou. Livsfarlig överlastVi kör ut på väg N1 söderut och viker av genom byn Arhbalou där vi kom på smala gator. Framme vid campingen vid 11-tiden. Det är soldis och omkring nitton grader i skuggan.

Infarten till Camping Sidi Wassay

En stor camping med c:a 100 platser på terrasser ner mot havet.

Byn i bakgrunden

Vi tar en plats högt upp där det blåser mindre. Vi var ju här också för tre år sedan. Går en sväng ner mot restaurang Ibis då 4 eremitibis flög över.

Sand på gatorna

Efter lunch och trekaffet går vi upp genom byn för att skåda.

Utsikt ner mot campingen

De flesta gatorna har bara mjuk sand. Huvudgatan håller på att asfalteras. Tunnt med fåglar.

En minervauggla satt plötsligt på en stolpe

Sammetshättan höll till i en tät buske

Mest gråsparv och spansk sparv. Plötsligt satt en minervauggla på en stolpe. Diademrödstjärt och sammetshätta sågs också. Vi åt middag utanför bilen i hyggligt väder då vinden mojnat.
Körde: 46,8 km

————————————-

2020-02-29 Lördag

Växlande molnighet och omkring nitton grader på morgonen.

Vi gick ner till stranden

Vid 10-tiden går vi ner till stranden för att promenera till floden Massas utlopp. Det är ebb på gång.

Det var mindre med fåglar än förväntat

En silkeshäger håller till utanför campingen liksom en flock sandlöpare. Annars är det helt fågeltomt.

Kamelföraren sökte kunder

En jätteflock med silltrutar, säkert 1000 ex håller till nära flodens utlopp liksom en liten flock kentisk tärna och ett tiotal rödnäbbad trut.

Silltrutar

Rödnäbbad trut

Kentisk tärna

Det är lite vatten i floden som inte har någon förbindelse med havet. Vi gick 3,5 kilometer efter stranden innan vi vänder. Det klarnade upp under förmiddagen och solen värmde. Vi promenerar tillbaka efter stranden och stannar på restaurangen den skalliga ibisen och tar varsin apelsinjuice.

Över 7 kilometer blev det fram o tillbaka

Drygt 7 kilometer på 3 timmar tog utflykten. Vi tar det sedan lugnt utanför bilen med lunch och trekaffe. 18:00 går vi till restaurangen och beställer grillad fisk.

Vi åt middag på restaurang den skalliga ibisen

En rejäl fisk var det

Det serverades bara vatten men det var OK att ta med en eget vin så jag hämtar en flaska vitt. 180 MAD totalt ink en flaska vatten. Sedan blev det mellon på datorn i husbilen.

————————————-

2020-03-01 Söndag

Vi lämnar Camping International Wassay vid tiotiden efter att betalat 220 MAD för två nätter med el. Direkt då vi körde iväg så knakade det från höger drivknut då man svänger. Vi kör mot Sidi Ifni och tar den smala kustvägen.

Kustvägen var smal och gropig

Den var gropig och bara en belaggd fil. Missljudet från den högra drivknuten tycktes tilla efterhand så vi beslutar att köra till Fiatverkstaden i Agadir. Så vi tar oss till Tiznit och sedan den stora vägen tillbaka till Agadir.

Stor flock med får som korsar stora vägen

Stannar vid Marjane, denna affären ligger trångt till och är i två våningar. Framme vid 13:00 så vi åt en lätt lunch på två små snabbpizzor i deras snabbmatsrestaurang. Handlar mat och kör sedan till Fiatverkstaden och ställer oss på en ödetomt mittemot verkstaden. Vi har ju varit här förut så vi visste att man måste hänga på låset i morgon bittida för att få en tidig service.

Står på ödetomten men fick flytta in bakom plåtstängslet

När vi stått på plats ett par timmar kommer en vakt och säger att här får vi inte stå, men vi får stå innanför stängslet så han låser upp grinden och vi kör in innanför stängslet. Här står redan en tysk husbil så vi var tvåa. Ja det var bara att ta det lugnt innanför stängslet.
Körde: 150,0 km

————————————

2020-03-02 Måndag

Molnig morgon och omkring +18 grader. Straxt efter 08:00 kom vakten och öppnar grinden så den tyska bilen och vi kör ut ur inhängnaden och blir anvisade en plats på trottoaren. 08:30 öppnar verkstaden och det äldre tyska paret hänger på låset. Sedan blev det min tur att bli registrerad av kundmottagaren. Han kunde dåligt med engelska så att förklara att det är fel på drivknuten var inte helt lätt. Till slut fattar han. Jag beställer också oljebyte, samt byte av luft och diselfilter samt byte av bromsolja. Snart kom två man och började med servicen.

Ute på trottoaren byttes det olja

Det dröjde länge innan vi fick något besked om drivknuten. Men det fanns inga original fiat drivknutar i hela Marocko enligt kundmottagaren och att beställa en från Italien skulle ta 30 dagar? Jag betalar servicen, enligt fakturan 5 litet olja, oljefilter, luftfilter, diselfilter och bromsolja samt en timma debiterad arbetstid på totalt 2178:50 MAD. Samma i svenska kronor. Men det viktigaste blev inte gjort. Funderar på om vi skall avbryta Marocko resan och köra till Spanien och byta drivknut då man inte törs köra med en defekt bil till öknen.

Motorvägen går över bergen. Rastplatsen låg på 2100 m.ö.h

Vi kör motorvägen norrut och stannar på en rastplats och fikar. Två kaffe med färdiga smörgåsar och här var det internationella priser. 124 MAD för fikat. Vi beslutar nu att köra till Fiatverkstaden i Marrakech och kolla om dom kan fixa drivknuten. Vi var ju där för två år sedan och gjorde service. Kundmottagaren här pratar utmärkt engelska och konstaterar snabbt att någon drivknut inte finns tillgänglig i Marocko. Med det finns ett garage inte långt härifrån som kan byta drivknut. Han ringer en mekaniker och vi kom överens om att mötas vid McDonalds som ligger alldeles intill.

Vi väntar vid McDonalds

Klockan har ju blivit 15:00 när vi kör dit och väntar väl en halvtimme då en man kom körandes. Det var inte mekanikern utan en tolk som vi skulle följa till verkstaden. Vi följer hans bil i väl 5 km till ett kvarter med små bilverkstäder.

Små bilverkstäder i området

Vår mekaniker var inte på plats men skulle komma om 5-10 minuter. Vi väntar över en timma och då kom en som verkade vara ägare och i hans garage var det fullt med drivknutar. Han gav order till en man och en springpojke och nu gick det undan.

Det är inte lätt att få bort en drivknut

Det hade trängt in vatten i drivknuten och den var bytt i Varberg i augusti 2018 till en kostnad av 6995 SEK.

En ny drivknut monteras på drivaxel

En ny knut monterades på drivaxel.

Nu skall den bara monteras tillbaka igen

Det tog sin tid och vid 19-tiden var det klart. 1000 MAD vill man ha och jag betalade 100€ +200 MAD. Mekaniker som var ägaren provkörde (han kunde ingen som helst engelska) och det knakade till lätt vid en skarp sväng. Det var nu sent på kvällen så vi skall komma tillbaka i morgon 09:00 för att åtgärda. Vi kör till Camping Le Realis dit det är omkring 15 km. Det har ju mörknat och många marockaner har inget ljus på sin moped. Checkar in vi 20-tiden och tar första bästa plats. Det var långt till elstolpen så det blev ingen el. Det blev en sen tonfisksallad till middag.
Körde: 255,2 km

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: