Marocko resan 3, Del 4, Marrakech – Mhamid – Zagora

2020-03-03 Tisdag

Vi lämnar Camping de Realis redan 08:00 och betalar 100 MAD för en natt utan el. Det är lite kyligt +11 på morgonen men helt klart. Kör direkt till verkstaden och är framme 08:30, Det var helt dött och alla verkstäder var stängda.Verkstaden som bara monterar drivknutar. Så småningom anlände folk och vid halvtiotiden kom våra mekaniker och en stund senare chefen. Ja det var bara att hissa upp framändan på bilen igen och höger framhjul togs bort.Drivknut som skall bytasDrivknut utan innehållNumonterades bara drivknuten bort och inte hela drivaxeln som i går. En ny drivknut monteras på och allt tog en dryg timma. När det var klart så blev det en ganska tuff provkörning runt kvarteret med körning i cirklar runt på ett torg. Nu var det helt tyst från drivknuten och chefen var nöjd. Vi kör sedan till en Marjane inte långt ifrån. En stor sportaffär låg intill så jag köper ett par nya sportbyxor som kan tas av till shorts. Vi handlar mat och klockan blir 13:00 så vi gör lunch i bilen. Det har blivit riktigt varmt över +30 grader. Nu vill vi inte åka så långt så vi kör till campingen Manzil de Tortur strax söder om Marrakech. Sista 2,5 kilometer till campingen gick på knagglig grusväg genom en by med ökenliknande omgivning.Infarten genom muren till campingenVi blev tilldelade plats nr 6. Vi kom fram till en hög mur och innanför var det frodig växtlighet och en fin gräsmatta runt en bassäng och folk solade på solstolar.En stor swimmingpool som ej var uppvärmdFrodig växtlighet innanför murarnaBlev tilldelade en plats i solen och det var +31 grader. Det skall ju bli varmt i morgon också så vi beslöt att stanna två nätter. Grillade sedan och satt ute i härligt väder tills det mörkade.
Körde:35,1km———————————–2020-03-04 onsdagVi stannar på campingen i dag. Klockan åtta är det +11 grader och helt klart. Vid tiotiden går vi en promenad ut genom muren. Ser hussparv, spansk sparv, sammetshätta och en varfågel. Det blir fort varmt och vid 13-tiden är det nära +30 grader. Vi bokar en sol och viloplats vid swimmingpoolen.Vi bokade egen kupé så att sägaUtsikt mot bassängenBassängen är inte uppvärmd så det är nog inte mer än +18 grader i vattnet. Det blev bad och vila under eftermiddagen.Bokade bord vid poolkantenVi bokar bord för att äta middag vid restaurangen. 19:30 öppnar restaurangen och vi beställer marockansk meny som är en trerätters med sallad, tajine och dessert.MorotssalladTajine biff till huvudrättApelsin och kanel till dessertTog också in en flaska vitt. Bra mat men inga marokanska priser här. Totalt gick middagen på 500 MAD som är lika i svenska kronor—————————————–2020-03-05 TorsdagVi lämnar lyxcampingen Marzil la Tourte vid tiotiden. Betalade 240 MAD för två nätter med el och 500 MAD för middag samt någon skatt så totalt blev fakturan 825 MAD. Vi skall ju köra N9 över Atlatsbergen i dag. Solen skiner och det blir snart över +22 grader. Tänker stanna vid en välkänd lokal Toufliarth, Forest House, för att se atlasgröngöling. Det är dryga 50 km dit. Vi har kört denna väg för 3 år sedan. Den var i sämre skick än vad jag minns. Stannar vid några utsiktpunkter.Utsiktspunk efter vägenUpp till Tizi-n-Tichka. Straxt innan Toufliarth börjar omfattande vägarbeten så det var omöjligt att stanna vid Forest House. Vägarbetena fortsatte i flera mil. När vi närmar oss högsta punkten, Tizi-n-Tichka ser vi dom första fåglarna efter vägen, en flock på c:a 20 alpkråkor som födosöke på en öppen yta.Alpkråkor födosöke på en slänt. Uppe vid passet Tizi-n-Tichka på 2260 m.ö.h blåste det rejält men var fortfarande typ +24 grader.Uppe vid Tizi-n-TichkaInte en enda fågel sågs uppe på passet. Inget vidare ställe med påflugna säljare av fossiler gör att vi fortsätter efter bara ett kort uppehåll. Kör till en ställplats efter väg 6802 mot Telouet. Ställplatsen är en parkering utanför en restaurang, B&B Agdal.Parkering utanför en restaurang. Bra utsikt men inte inbjudande att promenera i området. Vi åt lunch på restaurangen och kör sedan vidare efter vägen mot Alt-Benhaddou.Frodig grönska efter flodenVägen följer floden och är både smal och brant nerför på sina ställen. Stannar vid den första campingen i Alt-Benhaddou, Kashba du Jardín och checkar in. Platsen låg lågt på en dammig grusplan och det blåste upp finsand i ögonen. Dessutom fans ingen el i elstolpen. Så vi checkar ut och kör en kilometer till Panomaric Noifilia, en ställplats utanför ett hotell. Fin utsikt och vi ställde oss bakom en mur så blev det lite lä. Vi beställde middag på hotellet tills 19:00.Vi står i lä bakom en murBilen blev helt nerlerad efter att kört på bevattnade vägarbeten så jag tvättade bilen. Betalade middag för två,180 MAD och 60 MAD för en natt med el.
Körde:168,6km———————————–2020-03-06 FredagVi lämnar ställplatsen Panomaric Noifilia vid tiotiden. Sol från klar himmel och efter en blåsig natt så har vinden mojnat. Vi kör mot Agdz och Camping Masion La Ferme. Kör söder om Ouarzazate och sedan väg N9 söderut. Efter byn Ait Saoun går vägen upp över ett bergspass, Tizi-n-Tinififft, drygt 1600 m.ö.h. Här var det vägarbeten och gick inte att stanna på högsta punkten. På väg ner mot Agdz stannar vi vid en utsiktsplats och hör stenökenlärka locka.Stenökenlärkan kom då jag lockade.Den kom ganska omgående då jag spelar upp ljudet. Framme vid Camping Masion La Ferme vid 13-tiden, det är 10 platser under palmer på en gård. Det fanns ingen i receptionen då vi kom så vi tog första bästa platsen då det var i stort fullt. Det blir mycket varmt på eftermiddagen, +30 grader och dammigt. Den trevliga värdinnan kom så småningom. Vi var de första svenskarna på campingen.Camping Masion La Ferme ligger som i en oas. Efter lunch och trekaffet går vi en kort promenad i omgivningen. Det är stenigt och bara enstaka träd och buskar.Vitkronad stenskvätta. Ser vitkronad stenskvätta, hussparven hålls runt bilen liksom palmduvan. Vi äter middag utanför bilen i härligt väder. Solen försvinner vid 20-tiden och det kyler av ganska fort.
Körde:99,0km——————————–2020-03-07 LördagVi stannar på campingen i dag. Tvättar två maskiner. Efter en lite kylig morgon blir det upp emot +30 på eftermiddagen. Det är helt klart och full sol. Vår vacumtoa som fungerat utmärkt tills i går krånglar då det är otät i en rörskarv. Jag jobbar med det under dagen. Vid 16-tiden går jag en promenad i omgivningen.Ökentrumpet höll till i området. Ser ökentrumpet och ännu ett par stenökenlärkor. Vi grillar utanför bilen och festar på en flaska vitt samt sitter ute tills det mörkade. Ser melofinalen påSVTplay———————————-2020-03-08 SöndagVi lämnar Camping Masion La Ferme vid niotiden efter att betalat 310 MAD för två nätter med el och 3 tvättmaskiner (150 MAD). Det är klart och +12 grader på morgonen. Vi kör nu mot Mhamid.Väg N9 går efter en dal med frodig växtlighetOch över bergDadelpalmer. Följer väg N9 söderut som är mycket bra. Stannar till i Zagora då vi kom förbi en bankomat. Köper också lite frukt i ett stånd efter vägen.Stannar vid ett bergspass på 850 m.ö.hDet har börjat blåsa och är omkring +22. Vid infarten till Mhamid stannar vi vid ett café, där vi var för tre år sedan då vi också var hit. Två brun glada flög över oss då vi stannade. Nu blåser det rakt in på borden så vi kör vidare genom Mhamid till Camping La Boussole du Sahara. Vi var hit även för tre år sedan men då blåste det så att man inte kunde stå här.Bästa platsen med utsikt över öknenNu blåser det också men inte så farligt. Camping värden visar oss bästa platsen i lä bakom huset och med härlig utsikt över öknen. Vi stannar här.LunchutsiktKameler på vägKlockan är drygt 13:00 så det blev lunch med utsikt över trafiken av kameler och 4-hjulsdrivna bilar in och ut från öknen. Det är +22 och full sol. Efter trekaffet går vi en promenad runt området.Vi står uppe på en kulleI lä bakom huset. Ser vitkronad stenskvätta och i ett område med små buskar håller en obestämd typ rödhakad sångare till. Vi åt middag utanför bilen i härlig väder och såg solen gå ner över öknen.Solen gick ner över öknen.Körde: 188,3km——————————–2020-03-09 MåndagHärlig morgon, helt lugnt, sol från molnfri himmel och +10 grader då jag hämtar två runda bröd till frukost. Camping världen kom igårkväll och ville byta till sig en flaska vin. Betalar 50 MAD för en natt med el men han kunde inte växla 100 MAD så han fick den växel vi hade 21 MAD och vinflaskan från igår. Vi lämnar sedan Camping La Boussole du Sahara och kör till norra delen av Mhamid där det är marknad.En liten marknad på dammig grusplanMest frukt och grönsaker således. Köper några tomater och lite frukt. Därefter fortsätter vi till östra delen av Mhamid och Camping Auberge the Khaima. Vi var på denna camping också för tre år sedan. Kollade ut en bra plats och hör med camping världen om vattnet är drickbart. Men det är inte det så vi kör in till centrum och köper åtta femliters vattenflaskor för 80 MAD som vi sedan fyller vattentanken med.Infarten till campingen mellan tornenVi tog det lugnt. Tillbaka till campingen och camping världen kom med en stor matta som lades ut utanför bilen. Vi tar det lugnt då det nu är riktigt varmt, uppemot +28 grader. Guiden som vi åkte en dagstur ut i öknen för tre år sedan kom och erbjöd en tur med övernattning i öknen för 1900 MAD. Vi funderar en stund och beställer sedan turen med avresa i morgon vid 15-tiden. Efter trekaffet cyklar vi en runda genom oasen och bort till caféet där vi stannade igår.Här köpte vi vattenBeställde varsin marokanskt te och apelsinjuice.Ett tjugotal brun glada flög omkringLiksom ett antal ökenkorparEn bit norrut höll en flock med brun glada och ökenkorp flygövningar så vi cyklar dit och kollar. Sedan grillar vi utanför bilen och sitter ute tills det mörkade i härligt väder.Månen går upp mellan dadelpalmernaEn härfågel kom hastigt förbiMånen kom upp bakom dadelpalmerna och en härfågel kom hastigt förbi
Körde:4,3km————————————-2020-03-10 TisdagFin och lite kylig morgon igen men det blir fort varmt. Vi går en skådartur i närheten.Inget vatten i floden Draa härHöga murar efter vägen Förbi den uttorkade floden Draa och vägen söderut mellan höga murar av torkad lera. Det är gråsparvar som dominerar. Vi tar det sedan lugnt och inväntar 15:00 då Hassan skall hämta oss i sin Jeep. Vi gjorde ju denna turen för tre år sedan till Erg Chigaga sanddyner som en dagstur. Denna gången skall vi övernatta. Vi känner igen oss efter vägen.Jeepen, Hassan och BirgittaUtsikt mot brunnen

Brunnen och försäljning i lilla tältet

Stannar vid en brunn som får sitt vatten från floden Draa som går under jord här.En hane ökensparv kom hastigt förbiSer hastigt en ökensparv och köper en souverni av lokalbefolkningen som håller till i området. Dåligt med fåglar förutom ökentrumpetare och några ökenkorpar.Här är det alltid öppet vattenOasen är numera privat. Stannar vid oasen L’Oasis Scare D’oum Laalag som vi gjorde förra gången också. Ser endast ett par stenökenlärkor. Fortsätter sedan till nomadfamiljen som vi också varit till tidigare.Nomadfamiljens bostadVå guide Hassan visar nyfödda getterBjuds på marokanskt te och kollar in nyfödda getter. När vi närmar oss Erg Gigaga så kör vi igenom ett stort område med grönt gräs där kameler går och betar. Framme vid Camp Erg Chigaga vid 19-tiden efter 60 km genom öknen.Camp Erg ChigagaVårt tält

Solnedgång ses från en sanddyn

Vi får ett eget tält med bra sängar. Halv åtta kollar vi solnedgången från en närbelägen sanddyn.Solnedgång över Erg ChigagaSedan blev det middag. Vi beställde ju tajine kamel men det blev en miss då köttet var grymt segt. Ett ungt tyskt par var också på campen. Det blev berbisk underhållning runt lägerelden med trummorochsång.———————————-2020-03-11 OnsdagEfter en månljus natt var vi uppe halv åtta och kollade soluppgången.Solen går upp över öknen

Vi går barfota upp på sanddynen
Frukost utanför tältet

Härligt ljus och lite kyligt. Vi åt frukost utanför tältet. I närheten fanns det typ vattentorn där en flock ökentrumpetare drack vatten. Klockan 09:00 startar vi återresan med jeepen.Härfågellärka

Resans första lifers, sandökenlärka

Ser en härfågellärka efter vägen och vår guide Hassan fick ögonen på en sandökenlärka som blev resans första lifer. Vi stannar till vid brunnen igen för att få bättre obs på ökensparven.Lokalbefolkningens bostad.Den visade sig dock mycket kort så det blev ingen ny bild. Bara ökentrumpetare kom fram till vattenskålen. Vi fortsätter över den steniga öknen och genom sandiga områden. Tillbaka till campingen straxt efter 11:00. Vi betalar guiden för utflykten och 70 MAD per natt ink el. 12:30 lämnar vi Camping Auberge the Khaima och kör norrut till Zagora där vi stannar på Camping Palmeraie d’Amezrou utanför Zagora.Infarten till Camping Palmeraie d’AmezrouEn trevlig camping värd tog emot oss, bjöd på te och visade oss en plats i skuggan.Höga palmer på campingenVi äter lunch utanför bilen och tar det lugnt. Vid 16-tiden går vi en promenad i området som inte var promenadvänligt då det var dammiga vägar mellan höga murar. Grillade och satt ute tills det mörkade.
Körde: 93,1 km————————————-2020-03-12 TorsdagVi stannar på campingen i dag. Härligt väder igen med lite kyligt (+12) på morgonen. Vid niotiden går vi ner till floden Draa dit det är 1,5 km.

En del av floden med vatten i

Floden är mestadels uttorkad men en liten vattensamling finns i en fördjupning. Vi var här och skådade också för tre år sedan.

Sädesärla, den marokanska arten, subpersonata
Skogssnäppa

Gulärla, hane

Maghreb lärka

Vi såg en mindre strandpipare, sädesärla av marokanska rasen subpetsonata, mahegreb lärka, silkeshäger, skogssnäppa, Forsärla, trädgårdsbulbyn och gråsparvar. Några kameler betade längs vattnet och grodorna höll konsert. Efter två timmar går vi tillbaka till campingen. Äter lunch och tar det lugnt på eftermiddagen. Vi beställde tajine med sallad att levereras till bilen klockan 18:30. Camping världen kom med maten och denna tajine med lamm var riktigt bra. Firade Viktorias namsdag med en flaska rött. Lite kyligt denna kväll så sommarjackan åkte på få vi satt ute tills det mörkade. 220 MAD kostade matleveransen. Vid 20:30 tiden började dvärguven hoa utanför bilen så vi går ut och lockar på den. Den satt fullt synlig högt upp i en palm men för mörkt för att fota.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: