Marocko resan 3, Del 5 Zagora till Goulmima

2020-03-13 Fredag

Vi lämnar Camping Palmeraie d’Amezrou vid halv niotiden. Det är sol som vanligt på morgonen. Betalade 180 MAD för två nätter med el och kör väg N9 norrut som följer floden Draas dalgång.

Frodig grönska efter floden Draa

Ingen som helst växtlighet högre upp

Mycket frodig grönska fram till Agdz. Sedan går vägen över ett ökenartat höjdparti. Framme i Ouarzazate vid 12:30 och kör till Carrefouer där vi handlar först lite vin och sedan mat. Kör sedan till ställplatsen Barrage el Mansour Eddahbi som ligger intill den stora dammen med högt läge och fin utsikt. Platsen ligger på 1120 m.ö.h.

Fin utsikt över dammen

Inga faciliteter men gratis. Det är bara en tysk plåtis och vi som är här. Solen skiner och det är hyggligt varmt men i horisonten tonar gråa moln upp sig.

Vi äter lunch ute i solskenet

Utsikt

Vi äter en sen lunch och efter trekaffet går vi en promenad ner till stranden. Inte så mycket fåglar på vattnet, några skäggdoppingar, silkeshäger, en gråhäger flög förbi och en jätteflock med storskarv jagade.

En jätteflock med storskarv flög förbi, säkert över 1000

Vid 18-tiden mulnade det och kom kraftiga vindbyar med åska och lite regn. Så det blev middag i bilen denna kväll.
Körde: 183,5 km

——————————–

2020-03-14 Lördag

Vi lämnar ställplatsen Barrage el Mansour Eddahbi vid niotiden och kör mot Boumale Dades. Lite kyligt på morgonen men i stort sett klart.

Utsikt mot Atlasbergen

Vi har ju kört vägen RN10 tidigare och man passerar en by där det odlas rosor och det produceras rosenvatten. Vi stannar och köper ett par små flaskor argan olja. Framme vid Boumalne Dades vid 11-tiden och fortsätter förbi mot Tagdilt Track för att skåda på den steniga högslätten som ligger på 1550 m.ö.h. Kör in på väg 1504 och stannar vid en parkering lite på måfå. Solen skiner och det är omkring +22 grader. Vi följer en stig och ser omgående en flock med korttålärkor. Lite längre bort ses berberstenskvätta och ökenstenskvätta.

Korttålärka

Berberstenskvätta, hane

Ökenstenskvätta, hane

Berberstenskvätta, hona

Återvänder till bilen och gör lunch som vi äter utanför i fint solsken. Kör sedan till Campingen utanför Hotell Soleil Bleu där vi också varit två gånger tidigare. Tankar disel vid Shellmacken
59,92 liter för 550 MAD, =, 9,18 kronor per liter.

Infarten till Campingen

Vi dricker trekaffet på hotellets altan

Solen skiner och vi dricker trekaffet på hotellets altan med utsikt över dalen. Mörka moln tonar upp sig i horisonten medan vi går en promenad utanför hotellet. Ser lagerlärka, ökenstenskvätta och ännu ett par stenökenlärkor. Vid 18-tiden kom det kraftigt regn med åska och blåst. Middag i bilen
Körde: 118,4 km

———————————-

2020-03-15 Söndag

Efter en blåsig och regnig natt är det växlande molnighet och omkring +8 grader vid åttatiden. Vi kör för att skåda vid Tagdilt Track där vi varit två gånger tidigare. Stannar vi soptippen som ligger ute på slätten. Solen kommer fram och det blir varmare. I horisonten ses mörka moln. Ser ängspiplärka direkt och örnvråken satt på en kulle och spanade.

Örnvråken satt på en kulle och spanade

Korttålärkor var det gott om liksom sädesärlor. Ser vitkronad stenskvätta, svart stenskvätta, berberstenskvätta och ökenstenskvätta. En vit stork flög in och några bruna glador svävade i skyn.

Gulärla

Tjocknäbbad lärka

Plötsligt kom en tjocknäbbad lärka samt en gulärla och visade upp dig fint. Vildhundar drog omkring och en flock med getter och får passerade genom soptippen.

En flock med får och getter passar genom tippen

Efter drygt två timmar kör vi till Boumalne Dades och parkerar efter gatan. Går en sväng till torget och söker efter en restaurang där vi var för två år sedan och man satt uppe på taket.

Utsikt över torget från en altan

Hittade inte den men var upp på en altan och kollade. Åt sedan lunch på en restaurang efter gatan där vi satt ute. Beställde apelsinjuice och omelett. Det mulnar på och börjar blåsa kallt.

Här åt vi lunch

Vi återvände till campingen vid hotellet. Det blåste och blev bara +12 grader så det blev middag i bilen.
Körde: 13,5 km

——————————-

2020-03-16 Måndag

Det är klart väder och +8 grader på morgonen. Vi lämnar Campingen utanför Hotell Soleil Bleu vid niotiden efter att betalat 170 MAD för två nätter med el och kör mot Les Gorges du Todra. En klyfta genom ett berg som skall vara sevärt. Vid staden Tinghir tar man väg R703 norrut en 6-7 kilometer som följer floden Todras dalgång.

Utsikt över dalen på väg upp

Brant uppför på sina ställen och fantastiskt utsikt. Vi parkerar vid klyftans södra del.

Vi parkerar vid klyftans södra del

Klockan blev 10:30 så vi tog varsin apelsinjuice vid närmaste restaurang. Går sedan efter vägen genom klyftan omkring 8-900 meter.

Lodräta berg

Lodrätt berg på båda sidorna. En Forsärla höll till i den brusande bäcken. Efter en dryg timme fortsätter vi mot Erfoud. Väg N10 går över en högplatå med stenöken.

Vi är på väg till Erfoud

Vi stannar i Tinjdad och äter lunch på en restaurang, omelett och apelsinjuice för 120 MAD. Kör vidare mot Erfoud och kommer till Camping Tifina Caravansererai d’Arfoud vid 15:30-tiden. Det är riktigt varmt omkring +28 grader. Vi har ju varit här två gånger tidigare och tar samma plats som förra gången.

Infarten till Camping

Vi fikar och går sedan en promenad för att skåda. Går över vägen genom en palmodling till en uttorkad bäck. Ser en vitkronad stenskvätta och en trolig atlassångare höll till i några träd. Middag utanför bilen i fint sommarväder.
Körde: 225,6 km

————————————-

2020-03-17 Tisdag

Vi stannar på campingen i dag men gör en utflykt. Mulen morgon och +12 grader när vi kör in till Erfoud och tar väg R702 söderut mot Erg Chebbi. Vi stannar dock en 7 km söder om Erfoud för att spana efter Sahara sångare. Det är platt öken här med små buskar. Vi går en sväng runt området. Solen tittar fram men det blåser en kylig vind.

Härfågellärkan spelade

Vi ser ökenstenskvätta, härfågellärka, korttålärkor och stenökenlärkor. Ingen sahara sångare. Efter en och enhalvtimma åker vi söderut och stannar vid hotell Said som ligger helt ensamt med lite grön växtlighet runtomkring. Går en runda på en timma runt hotellet men ser bara en ökentrumpetare och ökenstenskvätta. Vi kör tillbaka till Erfoud och tänkte handla lite frukt men det gick inte att parkera så vi kör till campingen. Äter lunch och tar det lugnt.

Utsikt över campingen

Det blåser och fint stoft flyger i luften. Vid 16:30 går vi en runda runt campingen och ut mot plantagen utanför samma runda som i går. Ser på långt håll ökenstenskvätta, en svart rödstjärt och rödstrupig sångare.

Rödstrupig sångareDet blåste så detblev middag i bilen.
Körde: 39,7 km

——————————–

2020-03-18 Onsdag

Soldis på morgonen och omkring +15 grader och så blåser det. Vi kör mot Rissani och en lokal vid bron över floden Ziz där man skall kunna se macchiasångare. Vi parkerar vid bron och går ner i den torra flodfåran. En vattensamling fanns några hundra meter upp.

En vattensamling fanns några hundra meter upp

En skogssnäppa och härfågel sågs genast. Två roständer flyger över och massor av gråsparvar håller till vid den stinkande vattensamlingen.

Roständer flög över oss

Ingen macchiasångare sågs. Efter en timme kör vi vidare och tar den lilla vägen RP7107 som går i en slinga söder om Rissani. Den går genom små byar och dadelpalmsodlingar. Såg mest vitkronade stenskvättor. Det blåser ganska bra hela tiden och fint stoft flyger i luften. Vi beslutar att köra tillbaka till campingen och checka ut och köra norrut till Errachidia där en camping fått bra recensioner och det kanske blåser mindre. Det är drygt 70 kilometer dit. Vi behöver också handla mat och där finns en Marjane affär. Betalar 230 MAD för två nätter med el och lämnar Camping Tifina Caravansererai d’Arfoud och kör genom Erfoud på väg N13 norrut. Klockan 13:00 stannar vi efter vägen och gör lunch i bilen. Det blåser här också. Kör direkt till Marjane i Errachidia och handlar. Fortsätter sedan till Campingen som vi först missade infarten till. Hittade den och grindarna är stängda. Ett par som vi observerade på Marjane gick in och vi går efter. Det är ett tyskt par som står med husbilen på campingen som nu är stängd för nya gäster på grund av Coronaviruset. Campingvärlden kom och det var helt stängt och alla campingar var stängda sedan i går påstår han. Vi väljer då att köra tillbaka till campingen Tifina Caravansererai d’Arfoud söder om Erfoud då vi ju är kända där. Men först kör vi till Marjane igen och köper mera mat så vi skall klara oss i två veckor. Det blåser och regnar tidvis på tillbaka vägen och 18:30 checkar vi in på campingTifina Caravansererai d’Arfoud igen. Vår campingvärd här har inte stängt utan det är öppet som vanligt. Det blev en sen middag i bilen.
Körde: 227,5 km

———————————

2020-03-19 Torsdag

Vi stannar på campingen i dag. Det är mulet och blåser kraftigt med fint stoft i luften. Vi tvättar en maskin och hänger den. Vid 11-tiden kör vi in mot Erfoud för att tvätta bilen som blev nerlerad i gårdagens regnväder. Vi hittar en bensinmack med tvätthall.

En man kom omgående och börjar tvätta

En man kom omgående och började tvätta. Det tog väl dryga halvtimman och kostade 60 MAD. Tankade sedan 45,3 l för 370 MAD. 8:20 per/l. Billigast hittils. Kör tillbaka till campingen och tar det lugnt.

Det är palmer och gröna häckar på campingen

Det blåser så vi äter lunch inne i bilen. Trekaffet drack vi utanför då vi satt i lä bakom bilen. Vid 17-tiden började det regna och ett intensivt åskväder drog över med blixt, slagregn och kraftiga vindbyar. Jag ringer till en camping i Goulmima c:a 10 mil norrut och hör om dom har öppet. Jodå det var öppet och inga problem. Så vi kör dit i morgon och hoppas på mindre blåst och stoft i luften. Middag i bilen.
Körde: 16,5 km

————————————

2020-03-20 Fredag

Vi stannar på campingen i dag. Det har slutat blåsa efter nattens oväder. Vi kör två tvättmaskiner och det torkar fort. Jag torkar av bilen som var täckt av ett lager brunt stoft. Efter trekaffet går vi en sväng ner till floden Ziz som var helt uttorkad för några dagar sedan. Nu forsade vattnet för fullt och flodfåran var fylld upp så det svämmade över på sina håll.

Rödhuvad törnskata

Ser ökenstenskvätta och en rödhuvad törnskata samt en varfågel. Lagerlärkorna var också där liksom en gransångare.

Saharaskriktrastarna var nyfikna

Plötsligt kom tre saharaskriktrastar och hoppade i buskarna. Tillbaka vid campingen kom campingvärden och bjöd in oss och de tre skottarna som också är på campingen på en drink vid poolen.

Det blev drink och pilkastning

Det blev trevligt med pilkastning. Sedan middag i bilen. Vid 21-tiden kom en häftig regnskur som höll på i c:a 20 minuter.

—————————

2020-03-21 Lördag

Lerigt och kladdigt på vår plats efter gårdagskvällens häftiga regnskur. Klart och lugnt på morgonen. Betalar totalt 530 MAD för tre nätter med el och tre tvättmaskiner (150 MAD). Vi lämnar Camping Tifina Caravansererai d’Arfoud straxt före 10:00 och kör mot Goulmima. Vi kör väg R702 till Tinjdad och sedan N10 till Camping Les Tamaris i Goulmima. Bastanta järngrindar spärrar den trånga porten.

Campingen ligger bakom murar

Campingen ligger bakom rejäla murar

Campingen ägs av en fransyska men mannen jag ringde kom och öppnade. Vi tilldelas en plats men vi kan inte lämna campingen med bilen för då kommer vi inte in igen. Det går bra att lämna campingen för att handla mat och även ta en cykeltur. Efter lunch och trekaffet tar vi cyklarna och cyklar en tur runt stan.

En gata i Goulmima

Inte så mycket att se och det flesta små affärer var stängda.

Vi stannade till i en liten park

Vid 18-tiden kom campingägarinnan och informerade alla på campingen om coronaläget på franska. Den engelsktalande mannen sa att vi får bara gå ut en o en och inte cykla. Men enligt en belgiska var det lite oklart vad som menades. Nåja det kylde av mot kvällen så det blev middag i bilen.Körde: 113,7 km

————————————

2020-02-22 Söndag

Det är klart väder och lite kyligt på morgonen. Marokanska staten har utfärdat nödläge med utegångsförbud p.g.a coronaläget i en månad tills 20 april. Vi sitter alltså i karantän. Vi gör inte så mycket på förmiddagen annat än en promenad runt campingen.

Några palmer i ett hörn inne på campingenEn stor yta innanför muren består av olivträd. Efter lunch och trekaffet går vi en promenad ut på stan. Det är helt dött och de små affärerna stängda. Vi köper några paprikor i ett stånd på gatan och går till den lilla parken där vi sitter och tar det lugnt. Åter vid bilen är det skugga så vi sitter utanför vår plats intill olivträden.

En ung rödhuvad törnskata höll till i området

En ung rödhuvad törnskata håller till i området. Det kyler av till kvällen så det blir middag i bilen.

————————————-

2020-03-23 Måndag

Växlande molnighet och omkring 11 grader på morgonen. Det blir ju ganska fort varmt. Vid tiotiden går vi en promenad mot centrum men de flesta affärerna var stängda. Marocko Telecom var öppet så jag köper en talong med 10G surf gör 100 MAD. Vid 15:30 tiden går vi en promenad igen för att kolla efter affärer.

Affärerna är som typ hål i väggen

Det finns egentligen bara typ ”hål i väggen” affärer.

Vi vände då huvudvägen går ut ur stadenVi går några kvarter längre bort och kommer mot huvudgatan då vi blir utskällda av någon typ av myndighetsperson eftersom vi gått alldeles för långt från campingen. Tar det sedan lugnt på campingen.

Rödstrupig sångare höll till på campingen

Liksom en bergsångare. Resans andra lifers

Ser en Rödstrupig sångare och en bergsångare (som blev resans andra lifers) i ena hörnet på campingen. Vi åt middag på campingens restaurang. Kyckling på grillspett med pommes fritt. Grillspettet smakade bra men snålt med pommes och inga grönsaker. Vid 21-tiden kom en regnskur och starka vindbyar.

——————————————

2020-03-24 Tisdag

Kylig morgon men full sol. Torkar av bilen efter nattens regn o blåst. Först sopades taket rent från barr. Rödstrupiga sångaren hölls kring bilen och rödhuvade törnskatanvisade upp sig.

Den rödstrupiga sångaren hölls kring bilen

Den unga rödhuvade törnskatan satt på sin favorittråd

Vacumtoan började krångla igen så jag donar med den under eftermiddagen. Ja så är det att sitta i karantän. Middag i bilen.

——————————–

2020-03-25 Onsdag

Klar och lite kyligt på morgonen. Går en promenad till centrum och handlar lite smått bl.a en kalkonfilé på ett kilo för 50 MAD.

Här köpte vi kalkonfilé

Vi får ju gå ut mellan 09:00 – 11:00. Sedan blev det en runda på campingen. Ser en gulhämpling högt upp i ett träd som sjöng för fullt.

Gulhämplingen satt högt upp och sjöng för fullt

Vi får också gå ut mellan 15:00 – 18:00 för att handla. Jag tar cykeln och cyklade till närmaste affär och köpte 12 st 1,5 liters vattenflaskor för 60 MAD. Vid 16-tiden går vi runt campingen igen nu med kameran.

En hane tornfalk jagade i området

En iberisk gransångare höll till i buskarna

En tornfalk satt högt upp i samma träd som gulhämplingen och i buskarna under höll en iberisk gransångare till. Middag i bilen.

———————————-

2020-03-26 Torsdag

Sol och klar himmel och omkring 14 grader på morgonen. Det blir varmt efter klockan 10:00. Vi går en promenad till centrum och handlar lite tomater och lök.

Handlar grönsaker gör man från stånd efter gatan
Muren runt campingen

Sedan lugnt utanför bilen och efter 15-fikat gör vi våran runda runt campingen.

Här i hörnet brukar den rödstrupiga sångaren hålla till

Gulhämplingen födosöke på marken och den rödstrupiga sångaren hoppade omkring i pinjeträdet.

En hane gulhämpling
Rödstrupig sångare hölls i pinjeträdet

Vi beställer tajine kyckling från campingens restaurang att levereras till bilen 18:30.

Tajine levererades till bilen

Vi tog också upp en flaska vitt för att fira min namsdag, då det är Emanuel i dag.

2 reaktioner till “Marocko resan 3, Del 5 Zagora till Goulmima”

  1. Trevligt att följa er resa genom Marocko. Många fina fågelbilder, som maken uppskattar. Vi saknar att inte kunna åka dit igen. Nu kan det bli en riktigt lång tillvaro för er i Marocko, med coronaviruset, som verkligen ställt till det.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: