Marocko resan 3 – Del 6. Karantän i Goulmima och hemresan

2020-03-27 Fredag

Klart och lite kyligt på morgonen. Vid 10-tiden går vi en promenad till centrum och handlar lite grönsaker.

Vi knallar iväg till centrum

Det blir en 2,5 kilometer lång runda. Tar det sedan lugnt och vid 13-tiden går vi en runda runt inne på campingen.

Unga olivträd på campingen

Efter trekaffet polerar jag övergången till taket på bilen. Det blåste upp till kvällen. Middag i bilen

————————————-

2020-03-28 Lördag

Klar och kyligt på morgonen. Klockan åtta kom campingvärden och delade ut en typ pannkaka till varje husbil som vanligt. Vid tiotiden promenerar vi till centrum och handlar lite grönsaker och en kalkonfilé.

Frukt och grönsaksstånd

Den kostade 40 MAD för ett kilo denna gång.

Vi gick genom olivträdesodlingen på rundan runt campingen

Rejäla lass med höbalar i stan denna dag

Vid lunchtiden höll en bergssångare till vid bilen och efter trekaffet kom plötsligt ett tjugotal biätare och jagade i luften.

Europeisk biätare

Grön biätare

Trädgårdsbulbyn är runt bilen dagligen

Det var både europeisk biätare och grön biätare. Mörka moln kom in från Atlasbergen och vid 17-tiden kom regn, blåst och åska. Middag i bilen.

——————————

2020-03-29 Söndag

Klar morgon som vanligt. Jag torkar av bilen som fick en brun hinna av damm efter gårdagskvällens häftiga regnskur. Ett tjugotal biätare kommer med jämna mellanrum och jagar över campingen.

En flock getter passerar på gatan utanför campingen

Efter trekaffet går vi en promenad till centrum och handlar äpplen och apelsiner.

Här är det sol på kvällen och biätarna fotograferas

Europeisk biätare jagar över campingen

Dom tog sats från elledningen

Här sitter dom och spanar

En flock getter passerar på gatan utanför campingen. Middag i bilen då det mulnar och kyler av till kvällen.

—————————————–

2020-03-30 Måndag

Klart och lite kyligt på morgonen som vanligt. Vi hörde ett rykte om att det skall gå en färja från Tanger Med till Set i Frankrike på torsdag. Jag ringer till Svenska ambassaden i Rabat och hör efter. Jodå fransmännen har ordnat med denna färja. Troligen är den fullbokad då många husbilar befinner sig i norra Marocko. Han ringer senare och bekräftar detta så vi får vänta på nästa färja som troligen går nästa vecka. Vi åker inom campingen och tömmer tankarna samt tvättar av taket på husbilen. Sedan torkar jag av bilen igen. Efter trekaffet går vi en promenad till centrum och handlar lite smått. Biätarna jagar över campingen i dag också.

Europeisk biätare måste man ju fota då dom visar upp sig så fint

Mikael Stenkvist ringer från Sala Allehanda och interjuvar oss då han hört att vi sitter fast med husbilen i Marocko. Vi tänkte grilla men det blåste upp vid 16-tiden så det blev middag i bilen som vanligt.

————————————

2020-03-31 Måndag

Klar och fin morgon som det brukar. Redan klockan åtta ringer en man från svenska ambassaden i Rabat och meddelar att det skall gå att beställa biljetter till färjan som går Från Tanger Med till Séte i Frankrike på torsdag. Klockan 11:00 skall en länk till rederiets beställningssida läggas ut. Vid 10-tiden går vi en promenad till centrum och handlar lite tomater och ytterligare 10G surf.

Typisk gata i Goulmima

Det dröjer dock tills 12:15 innan länken kom med e-post. Jag gör beställning för två personer med hytt och en husbil. Får meddelande att beställningen skall bekräftas inom två timmar. Vid 15:30 kom meddelande från MasterCard att transaktionen inte gått igenom då kortet var låst för internethandel. Jag låste upp kortet och vid 17-tiden kom bekräftelse från rederiet att biljetterna var betalda. 1400€ = 15479:72 SEK. Färjan avgår från Tanger Med 08:00 torsdag 2/4 och kommer till Séte i Frankrike 3/4 12:00 är information. Vi beslutar att åka från campingen tidigt i morgon då det är 75 mil till Tanger Med. Så vi betalade 1045 MAD för 11 nätter med el på denna hyggliga camping. Det var varmaste dagen på campingen så vi grillar och sitter ute och äter middag. Hemresan börjar alltså i morgon.

————————————–

2020-04-01 Onsdag

Vi är uppe reda 05:30 och strax före 07:00 lämnar vi Camping Les Tamaris i Goulmima för att köra mot Tanger Med dit det är omkring 75 mil. Vi kör N10 som går över ett öde ökenområde till Errachidia. Fortsätter vägen mot Midelt och passerar passet Ali-ou-Rbeddou på 1907 m.ö.h. Kyligt och bara +6 grader. I Midelt blev vi stoppade och polisen frågade efter dokument som visar att vi får köra mellan städer. Som tur var fick vi ett sådant från Svenska ambassaden i Rabat med e-post. Stannar sedan och tankar precis utanför Ksar Timnay där vi campade för tre år sedan.

Utsikt mot Atlasbergen

Dieseln kostar 7:28/liter, billigast hittills. Fortsätter förbi Zeida och mot Azrou. Vägen går över en högplatå på 1800 m.ö.h innan man kommer till cederskogen där berberaporna håller till. Det var bara 4 grader och regn samt vägarbeten. Några apor satt på vägen då vi passerar.

Halvtam berbermakaker satt på vägen då vi kom

Kör vidare mot Meknes och kommer på motorvägen mot Rabat och sedan norrut.

Utsikt från en rastplats

De sista 38 milen på motorvägen gick mycket bra då det inte var någon trafik bara enstaka lastbilar. Nu blir det också varmare med sol och några regnskurar. Betalar vägavgift på 56 MAD innan Rabat. Innan Tanger Med fick vi betala 148 MAD och visa upp biljett till färjan för att få köra vidare. Tankar sedan en sista gång och nu kostar dieseln 7:35/liter. Vi ser från motorvägen ställplatsen där alla husbilarna står som skall med färjan. Till slut hittar vi dit och bilen sprejas med någon typ av decinfektionsmedel samt fotograferas liksom våra pass. Blir sedan tilldelad en plats med el.

Vi blev tilldelade en plats och det var till och med el

Drygt 12 timmar tog resan så det blev en sen middag i bilen.

Körde: 756,2 km

———————————

2020-04-02 Torsdag

Efter en blåsig natt så är vi uppe redan 05:30 då färjan skall avgå redan 08:00 enligt biljetten och vi har ju ingen annan information. Vi äter frukost och tittar ut på parkeringen där det ät helt lugnt. Går ut för att ta reda på om det är någon ändring på färjans avgångstid. En ung kvinna är ute så jag frågar om hon skall med på färjan till Séte.

En del har extra bil på släp

Jodå det ska hon men den kommer inte att avgå förrän sen eftermiddag då rederiet inväntar flera husbilar som kommer söderifrån och färjan ännu inte är full. Ja det blev ju att ta det lugnt i bilen. Flera kraftiga regnskurar kom under förmiddagen. Ett svenskt par kom förbi och dom har väntat här i flera dagar då dom inte kom med färjan som avgick i söndags då den var fullbokad. En man kom förbi och jag visar upp vår elektroniska biljett. Vi skall få biljett på papper och bordingcard till färjan. Tiden går och bilar börjar åka i karavan mot färjan med tutande polisbil framför och bakom karavanen. Biljettutlämningen är något kaosartad. Våra biljetter är inte med någon gång så vid 18-tiden får de husbilar som ännu inte fått någon biljett, vi var väl 6, åka i karavanen med polisbil först och sist. Det blev ju kaos då vi kom till insläppet och ingen hade bordingcard. Nåja till slut kom personalen från rederiet Balearia med biljetter och bordingcard. Vi fick våra absolut sist. Polis och tullpassagen gick smidigt.

Bilen scannas innan vi fick köra fram sista biten

Färjan Napoleon

Vi kör ombord på färjan Napoleon och bilen sprejad igen och vi får temperaturen avläst i pannan.Vi kör ombord omkring 19:30 på färjan Napoles som inte är full med bilar. Alla förses med munskydd och engångshandskar innan vi kom in till receptionen.

Coronasäkrade med munskydd

Vi fick en riktigt bra hytt med fönster. Vi äter en sen middag i färjans restaurang. Det blev en lång dag.
Körde: 10,2 km

———————————

2020-04-03 Fredag

Lugn dag på båten och inga vågor på havet. Vi är i hytten och vilar mest hela tiden. Äter lunch vid 13-tiden. Det var två meters säkerhetsavstånd i matkön. Betalade extra för wifi så vi ser på nyheterna under eftermiddagen.

Utsikten från vårt hyttfönster

Ingen som helst information om när vi beräknas anlända till Sete. Vid 19-tiden går vi för att äta middag och träffar svenskarna från Tanger Med. Dom har hört att resan tar 36 timmar och vi är i Sete lördag morgon vid niotiden.

——————————–

2020-04-04 Lördag

Efter en lugn natt ankommer vi till Sete ganska precis 09:00.

Hamnen i Séte

Vi kör av färjan och passkontrollen gick smidigt. Fick också skriva på papper med hälsodeklaration samt fick ett dokument av polisen som ger oss rätt att köra genom Frankrike.

Dokument som visar att vi får passera Frankrike

Allt tog sin tid och vid 10:30-tiden blev vi eskorterad av motorcykelpolis till motorvägens betalstation norrut. Kör A7 mot Lyon. Mycket lite trafik mest långtradare.

Blommande buskar efter motorvägen

Efter en timmas körning stannar vi och gör en tidig lunch. Betalade 46:60€ i vägavgift innan Lyon som man passerar på en genomfart rakt igenom.

Floden Rhône flyter genom Lyon

Efter Lyon kör vi A6 till Nuits-Saint Georges där vi lämnar motorvägen och betalar 20:20€ i vägavgift. Vi kör till en kommunal ställplats med vatten och tömning som är gratis.

Ställplatsen i Nuits-Saint Georges som är gratis

Framme 17:30. Det är härligt sommarväder med fågelkvitter och omkring +19 grader. Två husbilar till kom strax efter oss. Fronten på bilen blev full med insekter som jag torkar av innan vi gör middag i bilen.
Körde: 498,2 km

————————————-

2020-04-05 Söndag

Kylig morgon, bara +8 grader klockan 8:00 men helt klart på himlen. Vi lämnar ställplatsen vid Nuits-Saint Georges vid niotiden och kör mot Frankfurt i Tyskland. Passerar Dijon och fortsätter A31 mot Nancy sedan förbi Metz och kör in i Tyskland vid Saarbrücken.

Vi passerar utanför Nancy

Tankade i Frankrike 63,43 liter för 90:01€ = 1,419€/l. Nästan inga personbilar på motorvägen och endast ett fåtal långtradare. Det var inga problem att passera gränsen in i Tyskland. Det blev dock mycket mera trafik i Tyskland med massor med personbilar och långtradare. Vi passerar öster om Frankfurt am Main förbi flygplatsen och siktar på en ställplats i orten Alsfeld norr om Frankfurt. Vi kommer dit vid 17:30-tiden men ställplatsen är stängd och inhägnad med röda plastband. Kör till en annan ställplats 2 kilometer norrut på en parkering men den var också stängd med kätting rakt över infartenen. Då kör vi ut på väg A5 och sedan A7 för att hitta en plats där långtradarna står.
Tankade vid en liten mack i Tyskland 73,13 liter för 88:41€ = 1,209€/l. Fortsätter sedan uppför Kasselbackarna och hittar en parkering för långtradare där det var gott om plats, Parkplatz Fuchsrain efter A7. Det är ju oljud från motorvägen men klockan blev 19:00 så det fick duga. Beställde biljetter till färjan från Rostock – Trelleborg som avgår tisdag 7/4 07:30 från Direkt Ferries via telefonen.
Körde: 679,1 km

———————————-

2020-04-06 Måndag

Lämnar Parkplatz Fuchsrain efter en natt med mycket oljud från motorvägen och långtradare som kom och lämnade under natten. Kylig morgon med +7 grader och klar himmel. Vi kör nu mot Rostock via Kassel, Göttingen och tar sedan den mindre vägen 191 norrut via motorvägar som leder till Rostock. Solen skiner och det är omkring +20 grader på eftermiddagen. C:a 40 kilometer innan Rostock
tankade vi 43,33 liter, 46:32€ = 1,069€/l. Kör direkt till Border Shop i Rostock som dock är stängd med hänvisning till Easy Marked där viner inköpes för det närmaste halvåret. Vi parkerar sedan utanför hamnkontoret där vi står över natten då färjan ju går redan 07:30 i morgon. Middag i bilen.
Körde: 494,2 km

———————————

2020-04-07 Tisdag

Det var hyggligt lugnt på parkeringen under natten även om långtradare kom och gick. Vi är uppe 06:00 och äter en snabb frukost. Kvart i sju kör vi till incheckning som var en självinchekning. Ja det gick ju bra och strax efter 07:00 kör vi ombord på färjan Nils Dacke som avgick på utsatt tid, 07:30. Det var inte mycket folk på båten. Mest långtradsrchaufförer. 100mb surf ingick på varje bokning men det gick ju åt fort så jag köper 500mb till för 22€ och det räckte hela resan. Vi fikar och äter lunch 12:00. Redan 12:45 är färjan i hamn och 13:00 kör vi i land i Trelleborg efter en lugn överfart.

Vi anländer till hamnen i Trelleborg före utsatt tid

Vi kör direkt till ICA och handlar. 15:00 går vi en skådartur till stranden utanför ICA affären där en östlig gulärla sett den senaste veckan hålla till i tången. Det är full sol med lätt blåst och +17 grader. Den var inte där under den timma som vi var där. Ser sädesärla, stare, strandskata, Kaja, skrattmås, gråtrut och gräsand. 16:00 kör vi till LPG stationen för att fylla på med gas men den var ur funktion. Fortsätter mot ställplatsen Tvedörra i Södra Sandby som ligger 50 km norrut. Följer väg 108 till Svedala där vi fyller på med vatten vid Circle K macken.

Här vid Tvedörra stod vi även förra året

Framme vid Tvedöra 17:30 och går en kort promenad. Inga faciliteter men gratis. Det blåste en kylig nordanvind. Middag i bilen.
Körde: 60,8km

———————————-

2020-04-08 Onsdag

Vi lämnar ställplatsen Tvedöra i Södra Sandby redan 07:15. Det är klart men bara +1 grad. Vi kör väg 108 norrut och passerar Eslöv och sedan väg 24 mot Örkelljunga där vi kommer ut på E4:an. Det är lite trafik så det flyter på bra. Stannar och tar fika i bilen vid Rastplats Hyltena söder om Jönköping. Fortsätter sedan E4:an norrut och vid Mjölby tar vi 50:an mot Askersund. Stannar vid Stora Hammarsundet och gör lunch i bilen. Det blåser nu rejält ochr +10 grader. Sedan ut på E20 via Örebro och E18 till Västerås där vi tankar vid Volvo. Hemma ganska precis 16:00. Växlande molnighet och blåst samt +10 grader.
Körde: 611,9 km
Mätarställning: 163713 vid hemkomst
Körde totalt på denna resa totalt: 10206 km

En tanke på “Marocko resan 3 – Del 6. Karantän i Goulmima och hemresan”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: