Till Spanien och Kanarieöarna med husbil 2021-10-14 – Del 1. Sala till Cadiz

2021-10-14 Torsdag

Det är mulet och omkring +6 grader då vi startar färden med den packade och klara husbilen mot Spanien och Kanarieöarna. Första etappen blir till Värnamo och Store Mosse Nationalpark. Vi stannar och väger oss på vågen vid Evelund. Högsta totalvikt för vår husbil är 4250 kg och vågen stannar på 4240 kg. Perfekt tajmat alltså. Passerar Örebro och stannar efter två timmar för kaffepaus på Venus choklad och Café i Askersund.

Café och choklad
Egentillverkade chokladpralinet

Det är torrt på vägen och lite trafik så det flyter på bra. Stannar för lunch vid Vida Vättern. Efter Jönköping kom det några lätta regnskurar. Framme vid Store Mosse 15:00. En gratis ställplats utan faciliteter.

Många tyska husbilar hade också hittat hit

Går en promenad till närmaste utsiktstorn.

Utsiktstornet syns i dungen

Inga fåglar så vi fortsätter till naturum. Vid matningen håller talgoxar, blåmes, svartmes, talltita, grönfik, nötväcka och några bergfinkar till. I granskogen intill fanns kungsfågel och trädkrypare. Mulet och dåligt fotoljus.

Bergfink
Blåmes
Talgoxe

Körde: 404,2 km

————————————————–

2021-10-15 Fredag

Vi lämnar ställplatsen vid Store Mosse Nationalpark redan 07:30 och kör till ICA Kvantum i Värnamo och handlar några glömda varor. Sedan stannar vi till vid Biltema och kompletterar våra bilvårdsartiklar. Kör sedan E4:an mot Malmö. Mulet omkring +8 grader och mest torrt på vägen. Vid Helsingborg kom en kortare regnskur. Det är ju gott om tid tills färjan avgår i morgon kl 10:00 då vi åkte en dag tidigare än planerat. Det går ju en färja till Travemünde 16:00 i eftermiddag så vi kör direkt till hamnen och försöker boka om biljetten. Vi skulle tjäna en dag extra på färden ner till södra Spanien på den manövern. Betalat totalt 1100 kronor för en icke ombokningsbar biljett inklusive husbil, hytt, el till husbilen och wifi. En ombokningsbar biljett hade kostat ytterligare omkring 500 kronor. Tänkte att med lite god vilja kanske man kan betala den summan i efterhand. Stannar i Örkelljunga och tankar. 19:07 kr/liter disel. Framme vid hamnen i Malmö 12:30 och incheckning öppnar 14:00 så vi gör lunch i bilen och vilar en stund. I god tid är vi vid Finnlines inchecknings disk. Men det var totalt omöjligt att omboka denna biljett. Nåja vi  kör till en ställplats i Lomma 7 km bort på en vanlig parkering. Känns lite trångt. Vi dricker trekaffet i bilen och kör sedan till en större parkering vid Lomma1, Campingvägen. Det kostar 100 kronor för 24 timmar via appen Parkestar. Vi går sedan en promenad efter de två kustnära sötvattendammarna.

Naturreservatet Kustdammarna
Vi gick en promenad efter de kustnära sötvattendammarna

Det blåser kraftigt från havet. I dammarna ligger 100 tals med vigg i alla åldrar tillsammans med några skäggdoppingar och sothöns.

Kitsurfare i den hårda blåsten

Ute i den grunda havsviken höll en mängd kitsurfare till. I strandkanten efter gångvägen födosökte en jätteflock med pilfink, bofink och bergfink.

Pilfink födosöker i grässlänten
Bergfinkarna ingick i den stora flocken
Vi var ensamma på den stora parkeringen förutom en tysk plåtis

Efter två timmar är vi åter vid bilen. Vi är ensamma på den stora parkeringen förutom en tysk plåtis.
Körde; 253,8 km

————————————————-

2021-10-16 Lördag

Lämnar ställplatsen vid Campingvägen i Lomma 07:30 och kör till hamnen i Malmö. Incheckningen öppnar 08:00 enl anslag men det dröjde till närmare 08:30 innan luckan öppnas. Nåja vi kör ombord i karavan med övriga bilar. Verkar fullt på bildäck. Vi fick el framtaget till bilen så bara att koppla på.

Vi passerar under Öresundsbron

Går direkt till hytten på däck 4. MS Finntrader avgår på utsatt tid och efter en lugn överfart är vi i Trawemunde 19:00. Kör av färjan 19:30 och upptäcker att internet inte fungerade. SIM-kort från wifi.se hade inte kontakt med internet. Telefonerna fungerade inte heller så vi fick knappa in adressen till ställplatsen utanför IKEA i Lübeck på vår gamla navigator i bilen. Dryga 20 km dit men vi lyckades komma genom en betaltunnel och fick betala 3:50€ för att köra 2 km och vända och sedan betala 3:50 € igen. Kom fram till IKEA lite från fel håll mot vad vi brukar vid 20-tiden.

Ensamma på ställplatsen utanför IKEA

Kom på att roamingen inte var påslagen i telefonerna och måste göra en omstart på routern i bilen för att SIM-kortet skulle komma igång. Middag åt vi på båten så det blev Aktuellt på SVT play som lördagsunderhållning.
Körde: 34,4 km

———————————————-

2021-10-17 Söndag

Vi lämnar ställplatsen vid IKEA 08:00. Det är mulet och omkring +12 grader. Följer riksväg 1:an till Hamburg där vi tar 7:an söderut mot en liten ort Homberg. Inga långtradare på söndagar men det är mycket trafik ändå. Ett flertal vägbyggen gör att trafiken stoppar upp.Tankar 64,98 liter à 1,809€ vilket blir omkring 19 SVK vid Lüneburger Heide West, Bispinge. Efter flera kortare stopp vid de tättliggande rastplatserna kör vi av 7:an och passerar genom centrum på staden Homberg vars centrum består av v korsvirkeshus från 1400-talet. Ställplatsen var väl skyltad och drivs av kommunen så det är gratis med alla faciliteter ink el.

Bra ställplats med gratis el. Vatten kostar 1€ 50 liter
Centrum i Homberg
Höga korsvirkeshus i centrum

Framme 15:00 så efter trekaffet går vi en promenad till centrum. Det är kuperat och en rejäl uppförsbacke till den gamla kyrkan som ligger invid torget. Höga korsvirkeshus i centrum.

Promenad till centrum

Det blev en promenad på 3 km och tog dryga timmen.
Körde: 400,9 km

——————————————————–

2021-10-18 Måndag

En solig och kylig morgon (+1 grad) då vi lämnar ställplatsen vid Homberg. Målet är en liten ställplats i Ville de Dudelange i  södra Luxemburg. Fortsätter på väg 7 och sedan 5:an en bit innan vi kom på 48:an så vi passerar Koblenz. Mycket trafik och långa sträckor med vägbyggen.
Vi kom att passera genom centrala Ville de Dudelange där flera gator var avstängda p.g.a ombyggnad. Efter att ha snurrat några varv runt city hittade vi ut till ställplatsen som vi också besökte i januari 2020. Den är gratis med vatten och tömning. El finns också men bara fyra platser som var upptagna. Då var vi ensamma men nu var det nästan fullt.

Nu var det nästan fullt på ställplatsen
Vi gick en promenad i naturreservatet
Ville de Dudelange

En svensk bil står där redan. En man från Gotland som tävlar med trail motorcykel i Europa under vintern. Framme 15:00 och efter kaffet går vi en promenad i det närbelägna naturreservatet.
Körd: 397,5 km

——————————–

2021-10-19 Tisdag

Disig morgon eller en regnig natt då vi lämnar ställplatsen vid Ville de Dudelange strax före 08:00. Tänkte handla lite mat i Match affären en km bort. Det var fullt på parkeringen utanför i går och nu såg vi varför. En cirkus hade ockuperat hela parkeringen. Kör och
tankar 72,62 liter disel á 1,395€/l vid Esso Dudelange. Sedan ut på motorväg 31som vi kör söderut. Grym trafik innan  betalvägen börjar då lugnar det ner sig och när vi kör av vid Mácon kostar det 41:90€. Det är bara 3 km till den lilla byn Vinzelles där en gratis ställplats ligger. Framme strax efter 15:00 och det är full sol och +21 grader så vi sitter ute och fikar.

Bra gratis ställplats
Stora vinfält runt ställplatsen
Vinaffären

Ställplatsen ligger mitt bland vinodlingar. Efter fikat promenad vi ner till byn och en vinaffär som vi körde förbi. Handlar 4 flaskor Bourgogne vin.
Körde: 445,3 km

————————————-

2021-10-20 Onsdag

Lämnar ställplatsen vid Vinzelles 08:15 och kör till en närliggande Lidl affär som öppnar 08:30. Handlar lite mat och fortsätter sedan ut på motorvägen A6. Betalväg en kort bit och det kostade 8:10€. Vi kom till Lyon och kör i genom centrum på smal genomfart. Vägen följer sedan floden Rôhne söderut.

Tankar 52,32 liter disel för 1,714€/l. Kom på betalväg igen, en mestadels 6 filig motorväg med grym trafik och massor med långtradare. Vi kör av motorvägen mot den lilla staden Cruissan och betalar  57:60€.

Infarten till ställplatsen
Hur många segelbåtar som helst
En enorm hamn

Ställplatsen ligger i en hamn vid Medelhavet. Det är växlande molnighet och+22 grader då vi checkar in på denna enorma ställplats. Säkert över 100 bilar på plats men ändå inte trångt. Betalar 9€ för en natt med faciliteter utom el. Framme 16:45 och vi går genast en promenad runt den stora hamnen med segelbåtar av alla storlekar.
465,0 km

—————————————–

2021-10-21 Torsdag

Vi lämnar ställplatsen i hamnen vid Cruissan strax efter 08:00 och kom ut på motorvägen A6 söderut. Före gränsen till Spanien betalas 15:90€ i vägavgift. Nu väljer vi bort betalvägar då AP-7 är avgiftsfri numera och man kör bara igenom betalstationerna utan att stanna.  Tankar och väljer alltid den billigare dieseln men nu tog jag av misstag den dyrare och betalar 1,529€/l för 60,81 liter. Vi siktar på en camping i floden Ebro deltat. Det skall vara bra fågelskådning i området. Kör av AP-7:an och genom det enorma deltaområdet där det odlas ris. Vi ser från bilen mängder med silkes-, ko och ägretthägrar samt bronsibis.

Camping La Tancada
Utsikt mot risfälten

Framme vid camping La Tancada 15:30. Blir anvisade en plats av en spansktalande äldre man. Det är +25 grader och växlande molnighet. Vi tänkte ta en vilodag i morgon och stanna här två nätter. Vi fikar ute och går sedan en promenad i närområdet. En specialtraktor kör i leråkern och mängder med silkes- och kohägrar följer efter liksom medelhavstrut och bronsibis. Det blev middag i bilen då det var för mycket flugor och mygg för att sitta ute i kvällningen.
Körde: 449,2 km

————————————-

2010-10-22 Fredag

Vi blir på campingen i dag och tar en vilodag. Det är mulet och omkring +20 grader. Det kom några regnskurar i natt. Tar ner cyklarna och vid 10-tiden cyklar vi  runt Laguna de la Tancada. En stor grund sjö med risfält runtom. Många hägrar, silkes- ko- grå- och ägretthägrar samt bronsibis och medelhavstrutar och skrattmåsar.

Stort gömsle med utsikt över lagunen

Stannar vid ett stort gömsle  det är tomt på fågel förutom gräsänder och en svarthakad buskskvätta.

Bronsibis
Större flamingo
100 tals större flamingo

Det är drygt 10 km runt lagunen och i södra delen hålls hundratals större flamingo. Åter vid campingen 13:00 och vi äter lunch på campingens restaurang.

Campingens restaurang

Calamaris och en öl och en vatten. Det var inte billigt.  Betalade 22:70€. Betalar samtidigt camping två nätter med el 41:80€. Det var dyrt då vi inte utnyttjar faciliteter.

Rödnäbbad trut
Drillsnäppa


Efter lunch cyklade vi till havet. Ser en rödnäbbad trut, ytterligare en svarthakad buskskvätta och några lövsångare som höll till i en buske. På campingen ser vi förutom gråsparvar rödhake och svart röddtjärt. Middag i bilen med Dobidoo och Skavlan.

—————————–

2021-10-23 Lördag

Vi lämnar camping La Tancada strax efter 08:00 och kör till Lidl i Amposta för att handla. Dom öppnade inte förrän 09:00 så vi hängde på låset. Det är full sol och +22 grader. Vi ändrade planen att ta kustvägen till Cadiz utan siktar på en liten ort, San Clemente, med gratis ställplats i inlandet då det blev c:a 10 mil närmare. Följer E15 till Valencia och sedan A-3 mot Madrid. En jättebra fyrfilig motorväg med gott om  bensinmackar. Tankar nu den billigare dieseln, 56,40 liter för 1,419€/l. Framme i San Clemente 15:00.

Gratis tömning och fyllning

Full sol men bara +20 grader då området ligger högt, 775 m.ö.h. Vi fikar i skuggan av ett högt träd och går sedan en promenad.

Vi gick en promenad

Tar en liten väg på en bro över floden Rio Rus, som var nästan helt uttorkad. Går en dryg kilometer bort och vänder. På tillbaka vägen ser vi några snäppor födosöka i floden på långt håll.

Skogssnäppor födosöker i den grunda ån

Hämtade kameran och det visade sig vara skogssnäppor, 6 ex och två rörhönor.
Körde: 390,7 km

—————————————-

2021-10-24 Söndag

Kylig morgon i San Clemente, bara +6 grader. Vi tänker lämna ställplatsen redan 08:00 och köra till Córdoba. Fjärrkontrollen till de hydrauliska stödbenen visade plötsligt på svagt batteri och bara de bakre benen gick upp. Hade inget extra 9 volts batteri med. Som tur var ligger en bensinstation bara 700 m bort så vi går dit och köper två batterier. Kom iväg vid 9-tiden och följer E5:an. En fyrfilig motorväg med mycket växlande kvalitet. Landskapet på högplatån är flackt med stora områden utan växtlighet. Vägen nerför går genom ett mycket kuperat område med broar och viadukter. Vi ankommer till ställplatsen i Córdoba 13:30 som ligger centralt och på gångavstånd till den historiska stadsdelen.
Det är en parkeringsplats med vatten o tömning och man tar en biljett i en automat då man kör in.

Många husbilar på plats

Många husbilar på plats. Efter fikat går vi till Merquita katedralen. Mycket folk på gatorna och för att komma in i katedralen måste man ha förköpt biljett.

Framför ingången till Mezquita katedralen
Arabiska dekorationer på fasaden
Den Romerska bron

Vi tittar bara från utsidan och går sedan till den Romerska bron över floden Guadalquivir. Mycket folk på bron.

Vi promenerade till Mesquia katedralen
En konstnärlig dekoration

Vi tänkte äta tidig middag på en restaurang men restaurangerna öppnar först vid 19-tiden så vi återvänder till husbilen och gör middag.
Körde: 323,0 km

Kopierat från Wikipedia

Córdoba är en industristad med livsmedels-, metall- och kemisk industri. Staden är också bekant för sitt konsthantverk med rötter i den moriska tiden – bland annat filigranarbeten i silver och speciell keramik.

Under det moriska styret byggdes en stor moské i staden som senare har omvandlats till en kristen kyrka. Nu går den under namnet Mezquita och är ett vanligt resmål.Staden erövrades 716 av muslimerna och var från 929 till 1031 centrum för kalifatet Córdoba. Under denna tidsperiod utvecklades Córdoba till en av Europas största och rikaste städer. Stadens kulturutveckling fick stor betydelse även för det kristna Västeuropa, som till stor del genom Córdoba fick tillgång till arabisk vetenskap och klassiska grekiska verk. Córdoba erövrades 1236 av det kristna Kastilien.

Staden erövrades 716 av muslimerna och var från 929 till 1031 centrum för kalifatet Córdoba. Under denna tidsperiod utvecklades Córdoba till en av Europas största och rikaste städer. Stadens kulturutveckling fick stor betydelse även för det kristna Västeuropa, som till stor del genom Córdoba fick tillgång till arabisk vetenskap och klassiska grekiska verk. Córdoba erövrades 1236 av det kristna Kastilien.

———————————–

2021-10-25 Måndag

Betalar 17:95 € i automaten så vi kan lämna ställplatsen i Córdoba. Det är sol och +14 grader då vi kör ut på motorvägen mot Sevilla vid 9-tiiden. Tar mindre vägar öster om Sevilla Innan vi kom ut på motorvägen igen. Siktar på en ställplats i Jerez de la Frontera invid ett köpcentrum med alla faciliteter inklusive el, tvättmaskin och biltvätt samt goda recensioner. Tankade 60,87 liter diesel â 1,429€/l efter motorvägen. IKEA ses på långt håll då vi närmar oss köpcentrat. Ställplatsen är obemannad och man öppnar grinden genom att ta en biljett ur automaten. Det är +25 grader då vi anlände 12:00.

Ställplaten var obemannad
Luz köpcentrum var enormt
Vi promenerade till IKEA och köper kaviar

Efter lunch i skuggan av bilen laddar vi tvättmaskinen med 4€ och går en promenad till IKEA. Besöket svenskavdelningen och köper lite hårt bröd samt 5 små tuber Kallas Kaviar. Efter tvätt och tork i torktumlare promenerade vi till en restaurang och äter middag. Letar sedan upp ett apotek och kollar på en biltvätt med högtryck vid en bensinmack invid ställplatsen.

Dagens färd gick från Córdoba till Jerez de la Frontera


Körde: 213,8 km

———————————

2021-10-26 Tisdag

Vi lämnar ställplatsen vid köpcentrat i Jerez de la Frontera vid 8-tiden efter att betalat 14€ i automaten. Vi fick problem med att komma ut då det inte fanns någon förklaring hur apparaten som läser av streckkoden och som öppnar grinden fungerade. Det löste sig efter en halvtimmes klurande. Kör bara några hundra meter till biltvätten vid den närliggande bensinmacken. Spolade av med tvållösning och högtryck samt torkar av. Billig disel vid macken 1,288€,/l så jag fyllde upp med 10 liter.

En häftig snekabelbro precis innan Cadiz

Kör sedan till Cadiz och en bensinstation som har LPG service och tankade 29,19 liter LPG gas â 0,809€/l, för 23,61€. Vi var där redan klockan 12:00, alltså i god tid då färjan avgår 16:00. Det var tur då skyltningen till Trasmediterraea terminalen var obefintlig. Fick fråga oss fram.

Många bilar redan på plats

Många bilar på plats redan 13:00 då vi anlände. Vi som skall till Lanzarote fick köra på sist eftersom vi skall av färjan först.
Betalat för husbil, hytt, 2 personer och sandwich samt wifi totalt 2117:06€ för en öppen biljett då vi tänker åka tillbaka från Teneriffa. Kom på färjan Ciudad de Valencia strax före 17:00.
Färjan är ny och hytten vi fick var fräsch. Matkupong med tre måltider ombord ingick så det var en positiv överraskning.
Nu är det bara att ta det lugnt i hytten då resan tar 27 timmar. Middag serverades 20:00

Dagens tur gick från Jerez de la Frontera


Körde: 37,8 km

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: