Till Spanien och Kanarieöarna 2021 Del 2. Lanzarote

2021-10-27 Onsdag

Frukost klockan 08:00 och då är vi på plats. Mycket bra mat. Man tar sin bricka och pekar på vad man vill ha så lägger personalen det på tallriken. Munskydd gäller på båten. Det är lugnt på havet men det gungar lätt ändå och svårt att gå stadigt. Man kan sitta högst upp på soldäck, där var det lä och fin utsikt.

Många bilar står utomhus på översta däck
Här var det lä och hyggligt varmt

Vi tillbringade mesta tiden i hytten och planerar vistelsen på Lanzarote. 13:00 var det lunch. Vi väntade tills 14:00. Bra mat igen. God och mycket. Meddelande i högtalarna att färjan anländer först 20:30 kanarisk tid till Arrecife, huvudstaden på Lanzarote. Det stämde precis, så 28 timmar tog resan. Det gick förvånansvärt bra att köra av färjan och vi kör till en BP mack centralt där man skall kunna stå över natt. Det var stökigt och trångt så vi riktar in oss på en parkeringsplats två kilometer bort och där husbilar kan övernatta. Det var mörkt och svårt att hitta infarten så det blev några varv runt kvarteren. En stor ojämn grusplan. Vi ställer oss jämte några plåtisar. Framme 21:30.

Från hamnen till parkeringen


Körde: 7,8 km

————————————

2021-10-28 Torsdag

Vi lämnar parkeringen l Arricife vid niotiden och kör till Eurospar för att handla. Drygt 5 km dit norrut. Växlande molnighet och +23 grader. Fortsatte sedan mot en privat ställplats med el och tvättmaskin som såg bra ut på appen Park4night som vi använder. Ute på landet med utsikt mot havet och med frigående höns. Vi kom fram till en udda trädgård med ett skjulliknande hus. Inget folk syntes till och inga höns.

Fin utsikt men inget folk

Fin utsikt dock. Vi väntade en dryg timma och bestämmer oss för att köra till Orzola. En fiskeby längst norrut på östra Lanzarote. Stannar vid en bensinstation efter vägen och fyller på vatten. 1€ betalas i en automat. Det var fullt på nästan alla parkeringar i Orzola. De flesta turister åker på utflykt till den närliggande ön, La Graciosa, som är ett naturrrservat. 

Parkerade på en stor grusplan

Vi parkerade på en stor grusplan och går till hamnen och kollar. Tänkte kanske ta en båttur. Inte så billigt så vi valde bort den. Många fiskerestauranger efter den centrala gatan. Återvänder till bilen och fikar vid 15-tiden.

Stigen till Playa la Canteria
En kanariepiplärka födosökande
En ung silltrut av den atlantiska rasen flög över
Vi gick vägen tillbaka

Går sedan en promenad till en berömd strand, Playa la Canteria. Följer en liten stig en kilometer ungefär. Det rekommenderas att inte bada här p.g.a starka underströmmar. Det blåser friskt från havet. Framme vid stranden kom plötsligt en kanariepiplärka kilande. Tunt med fåglar annars bara några trutar som flyger över. En del folk solar på stranden. Återvänder till bilen och bestämmer oss för att prova en av fiskerestaurangerna.

Beställer en flaska vitt Lanzarote vin
Grillad färsk fisk av tre olika sorter

Beställer grillad fisk och en flaska vitt Lanzarote vin. Fantastiskt gott men inte billigt, kostar 50€ .
Körde:46,43 km

————————-

2021-10-29 Fredag

Vi lämnar parkeringen i Orzola vid 10- tiden. Det är växlande molnighet och +21 grader. Kör omkring 7 km kommer söderut till Jameos de Agua, som är en grotta med en saltvattensjö i botten och en konsertsal med plats för 600 personer.

Ingången till Jameos de Agua

10€ i inträde per person. Man går ner i en smal spiraltrappa och kommer till en restaurang.

Smal trappa ner
Den lilla sjön i bakgrunden
Lilla sjön
Konsertsal för 600 gäster

Sjön var inte stor men där livnär sig små blinda krabbor. Vi såg dock inga. Allt var välgjort och fint. Efter en timma lämnar vi grottsystemet genom en souvernirbutik. Nu vill vi bada och kör tillbaka mot Orzola och en strand  Playa Caleton Blanco. Nästan fullt på parkeringen då vi anlände 11:30. Man badar i en grund lagun i lavafältet som har förbindelse med havet.

Vi badar i den grunda lagunen

Man går ut till det djupaste stället och doppar sig i det klara vattnet. Det är bra för det är inga vågor eller underströmmar. Vi observerar att i en mindre lagun håller en vit häger till. Hämtade kameran och knallar genom lavafältet mot den lagunen. Ser en kustpipare, en större strandpipare, en drillsnäppa, en rödbena och på avstånd en silkeshäger.

Drillsnäppa
Kustpipare

Då vi fikade vid tretiden utanför bilen kom en varfågel och satt på en lavasten en god stund.

Varfågel
Kanariepiplärka

Kanariepiplärkor kilar omkring på parkeringen. När det lugnat sig och många bilar lämnat vid 17-tiden flyttar vi bilen till en bra plats inför natten.

Vi grillar i härligt solsken

Vi grillar i härligt solsken och sen blev det Skavland på TV:n.
Körde: 17,8 km

———————————–

2021-10-30 Lördag

Vi lämnar parkeringen vid Playa Caleton Blanco vid halvtiotiden och kör till BP macken 10 km söderut och fyller på med vatten och tömmer.

Mirador del Rio lite av en turistfälla

Fortsatte sedan till Mirador del Rio, som är en utsiktsplats över havet och ön La Graciosa på 500m höjd.  Hit kör turistbussar. Det är full sol och omkring +25 grader. 5€/per person i inträde.

Ingången till Mirandor del Rio

Man går in liksom igenom en bergvägg direkt till ett café med glasvägg ut mot havet.

På terrassen med utsikt mot La Graciosa

Man går ut på en avsats och fotograferar. Man kan också på en trappa upp med utsikt in mot land.

Utsikt in mot land

Helt lugnt och blått hav så visst var det fint. Vi var klara efter en halvtimme, men fikar inte i caféet då det var fullt med folk och bullrigt. Vi kör mot byn Haria drygt 15 km söder ut och där det är marknad varje lördag. Bra väg men mycket smalt emellanåt. Framme i byn vid 12-tiden och det var fullt på alla parkeringsplatser. Det var smalt och enkelriktat. Kom så småningom fram till en öppen plats helt tom på bilar där vi kör in och parkerar. Platsen låg utanför en idrottshall. Vi äter lunch i skuggan utanför bilen och promenerar sedan till marknadsplatsen en dryg kilometer bort på smala gator.

Vi går mot marknadsplatsen på smala gator
Mycket blommor i gränderna

På ett smalt torg under stora träd som gav  skugga var det traditionella marknadsstånd.

Marknadsplatsen
Vi köper getost

Mycket folk och alla bar munskydd. Vi köper en bit av den på Lanzarote berömda getosten. Tänkte ta varsin öl på restaurangen men det var fullt och folk köade för att få bord. Vi återvänder till bilen. På ett tak efter gatan innan bilen sitter en hona tornfalk och spanar. Vi hämtar kameran och kikare och knallar en stig upp mot bergen förbi små vinodlingar.

Vi gick den smala vägen upp mot bergen
Småskalig vinodling

Här skall vara bra fågelskådning men vi ser bara några korpar och Tornfalkar dom bråkar på långt håll.

Tornfalken attackerar korpen

Vi tar sedan trefikat utanför bilen och där håller några turkduvor till. Kör sedan tillbaka till Playa Caleton Blanco och kommer dit 17:00. Som tur var så fick vi samma bra plats igen. Härligt väder så vi grillar igen.
Körde: 51,4 km

——————————

2021-10-31 Söndag

Vi stannar på Playa Caleton Blanco i dag och tar det lugnt. Det är flod och högt vattenstånd då vi tar ett morgondopp l lagunen klockan åtta.

Vi tog ett morgondopp

Helt klart på himlen och det börjar redan bli kännas varmt i luften. Vi äter frukost utanför bilen.

Fiskeby Orzola på avstånd

Går sedan en skådarpromenad längs en liten stig ut mot havet.

Småspov
Roskarl
Kanariepiplärka

Ser småspov, roskarl, drillsnäppa, större strandpipare samt den lilla kanariepiplärkan. Beställde flygresa hem över jul med avresa från Gran Canaria 3 december och om allt stämmer kommer vi till Sala station med tåg 23:38.
Det blev ett dopp till i lagunen på eftermiddagen då var det ebb och mycket mindre med vatten i lagunen.

Varfågeln jagade i den klippiga slänten

Vid trefikat utanför bilen kom varfågeln helt nära och jagade större insäkter i den klippiga slänten.

———————————–

2021-11-01 Måndag allahelgonadagen

Vi lämnar Playa Caleton Blanco vid niotiden. Det är klart och +22 grader. Vi kör mot Costa Teguise omkring 30 km söderut för att tvätta. Tvättautomater finns i köpcentrat som fått bra omdömen. Stannar vid BP macken igen och fyller på med vatten och tömmer.
Tankade samtidigt 21,84 litet disel för 1,139€/l. Billigast hittills, blir väl omkring 12 SEK/l. Det är ju helgdag, allahelgonadagen. I turistområdena är butikerna öppna som vanligt.

Mycket bra tvättautomater i köpcentrat

Vi hittade tvättautomaterna i köpcentrat och laddar en 11 kg maskin med 5€ och  31 minuter tar tvättprogrammet. Vi tar varsin kaffe med cheesecake på ett café under tiden. Det blev inte billigt, 13:50€. Torktumlare kostade 3€ och tog 36 minuter. Kör sedan till Eurospar och handlar. Samma affär som tidigare då det var stor parkering där. Klockan blir 12:30 då vi fortsätter till Tahice, 7 km norrut och besöker César Manrique Fundacion.

Infarten till huset och museet
Lanzarotes mest berömda konstnär
Ett av konstverken
Swimmingpoolen
Utsikt från ett av rummen

Ett museum nu där Lanzarotes mest berömda konstnär bodde i ett speciellt hus. Vi gör först lunch i bilen och 14:00 betalar vi 10€/person i inträde. Huset är delvis byggt i naturliga tunnlar i lavafältet. Efter en dryg halvtimme var vi klara och fortsätter mot La Santa på NV sidan av Lanzarote.

På väg till La Santa
Efter vägen till La Santa

Vi stannar på en parkeringsplats med utsikt över den klippiga kusten och solnedgången i havet.

Solen sjunker ner i havet

Vi grillar och avnjuter en flaska vitt medans solen sjunker under horisonten.
Körde: 67,0 km

————————————-

2021-11-02 Tisdag

Vi lämnar parkeringen vid La Santa 09:00. Det är mulet och +21 grader. Kör till El Jable, som är ett halvökenekosystem med sand som blåst hit från Sahara öknen. Här finns bl.a ökentrapp och ökenlöpare. Det var bara dryga 8 km dit och en knagglig grusväg går genom området. Ser kanariepiplärka efter vägen.

Svårskådat i El Jable
Vandring i mestadels lös sand

Parkerar och går en smal väg med lösgrus. Det blåser lite kylig vind. Det blev en promenad på 1timma o 45 min. Ser bara varfågeln på långt håll samt en tornfalk. Vi fortsätter en kort bit efter grusvägen. Stannar och gör lunch. Sitter ute i lä av bilen och spanar men ingen fågel syns till. Vi ger upp och kör till La Geria och besöker en vingård, Bodegas Rubicón.

Utanför Bodega Rubicón
Provsmakning var gratis

Provsmakning och inköp av 6 flaskor Lanzarote vin á 10€ styck. Fortsätter sedan mot en liten by vid NV kusten, Tenesar, som såg spännande ut. Vägen går sista kilometrarna genom ett enormt lavaområde och parkeringen låg öde till med lavastrand. Vi fikar i härligt solsken medans vågorna slog mot lavaklipporna.

Vågorna slog mot lavaklipporna

Platsen var inte vad vi tänkt oss så vi kör till Puerto del Carmen och parking Playa Chia där man kan stå över natt. Det visade sig vara ett stort turistområde och parkeringen var nästan full. En personbil kör undan så vi får plats intill en plåtis med spanska ungdomar och en norrman som var pratsam och jobbar som dykinstruktör på platsen.

Trångt på parkeringen

Vi går en sväng efter och kollar. Många restauranger i området. Vi äter middag på The Sunset Grill. 25:41€ för tapas och varsin öl.
Körde: 64,3 km

——————————

2021-11-03 Onsdag

Vi lämnar parking Playa Chia redan 08:00 för att köra till Salinas de Janubio. Ett område med saltvattendammar där salt ur havet utvinns och olika vadare samlas kring dammarna. Det är 18 km dit och vi tänker fylla på vatten vid en bensinstation i Yaiza efter vägen. Väl framme vid bensinmacken så var vattenpåfyllningen out of order. Närmaste vattenpåfyllning enligt appen Park4night är i Arrecife 26 km tillbaka. Vi kör dit och  bensinstation ligger trångt till. Vattenkranen är låst med hänglås och det kostar 5€ att fylla o tömma. Efter diverse strul med nyckeln lyckas en av personalen låsa upp. Sedan samma väg tillbaka och 10:30 är vi framme vid Salinas de Janubio.

Vid närmaste dammen höll styltlöpare och en rödbena till

Det var ordnat för turister och man fick inte gå själv in i området utan bara i grupp med guide. Nästa guidade tur var klockan 12:00. I närmaste dammen gick två styltlöpare och en rödbena. Vi fikar i bilen medans vi väntar. Biljetterna kostar 12€/per person.

Guiden berättar hur vattnet pumpas runt
Mycket salt blir det

15 personer samlades och då vi knallar efter guiden som berättar på spanska och engelska hur vattnet pumpas runt i dammarna. Det var ont om fåglar så det blev en besviken. Två roständer lyfte då vi kom för nära och ett antal medelhavstrutar satt på långt håll. En timma tog turen. Vi kör sedan till en parkeringsplats invid havet.

Vi kör till en parkeringsplats på andra sidan

Den ligger intill en stor saltvattendamm som gränsar till saltutvinningen.

Härlig utsikt över nejden

Härlig utsikt mot havet och saltvattendammen.

Styltlöpare
Styltlöparna flög omkring
Rödbenan var lite orolig
Roständer kom inflygandes
Drillsnäppan är vanlig
Tornfalken höll koll

Vi går till bortre delen av saltvattendammen. Där håller ett antal styltlöpare, roskarlar, rödbenor, en gluttsnäppa, en drillsnäppa och några roständer till. En tornfalk håller koll från ett litet torn. Det var fint medljus. Nästan en o en halvtimme tog promeneraden.

Havet till vänster och saltvattendammen till höger

Vi tänkte äta middag utanför bilen men ljust då kom några regndroppar och himlen mörknade så vi plockade in bord och stolar. Det blev dock inget regn.
Körde: 69,5 km

————————-

2021-11-04 Torsdag

Vi lämnar parkeringen vid Playa del Janubio halv nio och kör mot Lanzarotes mest berömda turistmål, Timafaya NP. Lång kö med bilar då vi kom fram strax före klockan nio då national parken öppnar. Vi får köra i kolonn fram till centrat där parkeringen är flaskhalsen förstår vi.

Parkeringsvakt
Många lavatyper
Bussturen i vulkanområdet

Så fort vi parkerat blir vi visade till en stor buss som kör oss på smal väg runt vulkanområdet. 20 minuter tog turen och man såg alla lavaformationer. Vid centrat visades hur varm luft kommer ur håligheter i marken genom att torrt hö stoppades ner i hålet och antändes.

Het luft antänder totalt hö
Djävulen är NP beskyddare
Vattenånga sprutar upp

En hink vatten hälldes i ett annat hål och en pelare av vattenånga sprutar upp. Restaurangen grillar kyckling över ett hål. Vid 11-tiden var vi klara och kör mot Playa de Papageoy som skall vara Lanzarotes finaste. Jag råkade köra norrut i stället för söderut då vi lämnar Timafaya NP. Det blev en omväg via La Geria där vinbodegorna ligger. Stannar vid Bodega La Geria denna gång.

Köper en flaska vitt

Vi tar varsin kaffe med en tapas och köpen en flaska vitt för 8€. Fortsätter till en serviceplats för att fylla på med vatten. Men det gick bara att tömma. Vi kör in till Playa Blanka och en bensinstation och frågar om vi kan fylla upp med vatten. Jag visar vattenkannan och en servicekille pekar på toan. Där fanns en vattenkran. Han ville inte ha något betalt så vi fyllde upp med 34 liter disel för 38€, 1,117€/l. Fortsätter sedan mot Papagaoy stranden.

Papagayostranden låg mellan branta stup

Sista biten är 5 km knagglig grusväg. Det är någon typ av nationalområde och kostar 3€ att köra in. Kom fram till en en stor dammig parkeringsplats med massor av hyrbilar. Det är ju gångavstånd till stranden som ligger nere mellan höga klippor. Vi går ut på klipporna och kollar utsikten. Två restauranger ligger högt vid stranden. Återvänder till bilen och fikar. Vi blev besvikna på området och jag kollar efter en annan plats och fågelvägen en kilometer bort ligger Playa Munjeres, där står man direkt vid stranden. Det är 2,7 km dit efter vägen och vi fann en bra plats direkt. Nu med fin utsikt över stranden. Framme 16:00 och två kohägrar födosöker i området. Jag går runt för att få dom i medljus och fotograferar.

Kohäger
Kohägern flög iväg
Varfågeln sjöng
Medelhavstrut kom flygande förbi

En varfågel sjunger från en torr buske och en medelhavstrut kom flygande. Beställde också färjebiljett från Lanzarote till Furtuentura på lördag 09:15. 96:27€ för två personer och bilen.

Vi grillar medans solen sjunker

Vi grillar sedan i härligt solsken.

Körde: 69,5 km

————————

2021-11-05 Fredag

Vi stannar på Playa Mujeres i dag denna sista på Lanzarote. Det är mestadels mulet hela dagen. Vid åtta tiden går vi en promenad längs den 500 m långa stranden med fin sand. Bara dom vanliga trutarna ses. Sedan tar vi frukost utanför bilen. Det blåser en kylig vind konstant. På läsidan går det bra att sitta. Vid elva tiden tar vi ett dopp. Inga vågor då det är frånlandsvind. Lite kyligt i det klara vattnet.

Vi satt på läsidan

Tar det lugnt utanför bilen och kollar på en duva som födosöker under dagen och kohägrarna kom inflygandes på förmiddagen.

En tamduva födosöker utanför bilen
Kohägrarna kom inflygandes på förmiddagen
Vandrande ängstrollslända var det gott om

Varfågel jagar trollsländor i buskområdet. Oroligt i luften och mörka moln passerade flera gånger under dagen och släppte små regndroppar. Vi grillar och äter middag utanför bilen i lite kyligt väder

————————-

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: