Till Spanien och Kanarieöarna 2021. Del 3 Fuerteventura

2021-11-06 Lördag Alla Helgons Dag

Vi lämnar parkeringen på Playa Mujeres strax efter 07:00 och kör till hamnen i Playa Blanca.

Det var drygt 8 km till färjan. De första 4 på mycket knagglig grusväg

Obefintlig skyltning till färjan så vi får gissa oss fram. Vi är nästan först av bilarna och blir anvisade en plats där man kör på. Färjan ligger inte i hamn och den skall avgå 09:15. Det gick smidigt att checka in. Behövde bara visa pass.

ARMAS färjan ankommer till hamnen
Birgitta var tvungen att gå ombord
Utsikten från fikabordet längs bak på färjan

08:45 kom ARMAS färjan och 09:30 avgår den. Vi fikar under den 35 minuter korta överfarten till Corralejo på Fuerteventura. Vi står längst fram och kör av förts direkt till Mercadona, ungefär som ICA Maxi och handlar.

Vi kommer till Corralejo

Därefter till en Area for Motorhomes, typ ställplats med el och tvättmaskin och torktumlare. Den ligger invid en stor bensinstation med bra biltvätt så jag tvättar bilen. Sedan kör vi till infarten till ställplatsen som är inhägnad. En man håller till vid grinden som tycks ha med stället att göra. Betalar 15€ till honom för en natt och får koden till grinden.

En tråkig plats på asfalt innanför ett stängsel. Men bra tvättmaskin och torktumlare

Sedan tvättar vi och donar samt tar det lugnt. Det blåste kyligt så det blev middag i bilen och Så Mycket Bättre på TV:n
Körde: 20,0 km

—————————–

2021-11-07 Söndag

Vi lämnar ställplatsen i Corralejo vid niotiden. Det blåser fortfarande kraftigt från norr men är klart och +21 grader.

Vi kör från Corralejo till El Cotillo

Vi kör mot El Cotillo, en liten stad på NV sidan där det finns flera stränder med parkeringar som man kan stå på. Det skall också vara bra skådning norr om staden ut mot fyren Faro del Tostón. Vi kör genom staden ut till fyren.

Faro del Tostón

Det blåser kraftigt och konstant. Vi går och kollar norr om fyren och jag ser en skedstork födosöka i den klippiga stranden på långt håll.

Skedstorken flög undan

Går över klipporna för att komma närmare och då jag tittar upp igen har den redan lyft. Vi går en runda och kollar runt några husbilar som parkerat bland klipporna i blåsten.

Två lövsångare födosöker överraskande bland klipporna
Kustpipare och roskarl

I en vik söder om fyren födosöker två lövsångare bland klipporna och en kustpipare, en drillsnäppa och en roskarl. En silkeshäger flög förbi liksom ett antal trutar. Vid tolvtiden återvänder vi till bilen och gör lunch. Blåsten är besvärande så vi kör till en parkeringsplats söder om staden och kollar om det är lugnare där. Det var det inte och nu flög det sand i luften. Vi beslutade att köra söderut till en ställplats vid Betancuria i inlandet för att komma undan blåsten.

Vi kör till Betancuria på 375 m.ö.h

Det är 43 km dit och man passerar en utsiktsplats på över 600 m.ö.h. Mirandor de Gyise y Ayose.

Monument vid Mirandor de Gyise y Ayose

Med fantastisk utsikt och ett monument över ursprungsbefolkningen. Här blåste det värre än någonsin så det blev ett kort stopp. Ställplatsen ligger i en trång dal och här var det i stort sett lugnt. 5 spanska husbilar är på plats och dom grillar och steker mat till musik.

Vi gick förbi en kyrkoruin

Var framme 15:30 och går en promenad i dalen ner till staden Betancuria.

En korp flög över
Turkduvor var det gott om

En korp flög över och satt en stund i ett träd. Turkduvor var det gott om. Det blev middag i bilen.
Körde: 75,6 km

——————

2021-11-08 Måndag

Vi lämnar ställplatsen i Betancuria vid niotiden. Kylig morgon bara +14 grader. Vi kör mot en skådarlokal, Barranco de Rio Cabras som ligger V om staden Puerto del Rosario och gör ett försök på kanariebuskskvätta som är endemisk på Fuerteventura. Lokalen är bra beskriven i appen Birdingplaces.eu.

Kör från Betancuria till Barranco de Rio Cabras
Parkerade utanför en återvinningsstation

Vi parkerar utanför en återvinningsstation och går över som en stenöken till ravinen som det flyter lite sötvatten i. Stigen nerför är stenig och nere i ravinen är det smalt och man får klättra uppför en stenmur. Roständer flyger förbi i ravinen liksom en korp. Några småvadare flyger undan och kanariepiplärkan ses. Framme vid en damm står 10 styltlöpare, en gluttsnäppa, en drillsnäppa och en mindre strandpipare.

Mindre strandpipare och styltlöpare
Drillsnäppa
En smutsgam cirklade över ravinen

Över oss kom en smutsgam cirklade. Vi vänder och går tillbaka till stigen som vi kom ner på. Fortsätter nu åt söder. En skogssnäppa och en silkeshäger ses och plötsligt kom en flock på 10 ökentrumpetare från ingenstans och försvann lika snabbt. Jag spelar upp ljudet på ökentrumpetaren och omedelbart kom kanariebuskskvättan.

Ökentrumpetare kom snabbt förbi
Kanariebuskskvätta, hane, endemisk på Fuerteventura
En fin hane kanariebuskskvätta
Kanariebuskskvätta, hona

En fin hane satt på ett klippblock. En hona kom också. Dom försvann ganska snart i ravinen norrut. Det var härligt att hitta målarten.

Går tillbaka till bilen då en ormvråk och en skedstork kom flygande över.

En skedstork flyger snabbt över oss
Promenad över en öken och ner i ravinen

Gör lunch i bilen och kör sedan till en parkeringsplats vid havet söder om Puerto del Rosario.

Vi kör till en strand söder om Puerto del Rosario

Det är sol och blåsten från havet inte så besvärlig. Det är stenig strand alltså ingen badplats.

En stenig strand med höga vågor
Vi tänkte grilla men blåsten tilltog

Vilar i bilen och tänkte fira kanariebuskskvättan, då det var en lifers med grill och en flaska rosé. Vinden tilltog och det dammade så det blev middag i bilen
Körde: 35,5 km

———————-

2021-11-09 Tisdag

Vi lämnar parkeringen söder om Puerto del Rosario 08:30 och kör till SPAR för att handla lite norr om Puerto del Rosario. Det är sol, omkring +21 grader och blåsten har avtagit. Vi fortsätter sedan till en parkeringsplats nära centrum och promenerar uppför till en gågata. Birgitta vill köpa nya lakan men hittar ingen affär här. Vi fikar på ett café och kommer på att det finns ett IKEA 10 km söderut. Kör dit och hittar ett ynkligt litet IKEA.

Ett IKEA i ett stort köpcentrum utan egen vettig parkering

Inga vettiga parkeringsplatser och lakan fanns inte i lager. Tar två dagar att få hem. Granne med IKEA fanns en större möbelaffär och dom hade lakan.

Från Puerto del Rosario söderut till IKEA och sedan till El Cotillo

Beslutar oss för att köra tillbaka till El Cotillo då det nu slutat blåsa. Fyller på med vatten vid en bensinstation efter vägen. Stannar utanför Playa Chica lite norr om El Cotillo. Framme 14:30 så det blev sen lunch utanför bilen i härligt solsken. Det är omkring 200 m till stranden.

Vi går och badar
Fin strand med restaurang
Jättefin sand och kristallklart vatten

Mycket folk och fin sand. Vi badar och strosar sedan efter stranden tillbaka till bilen.

Roskarl fotograferad med mobilen
Liksom sandlöpare som matades med chips

En flock med roskarlar och sandlöpare håller till vid stranden och några badande matar dom med chips.

Solnedgången sedd från bilen

Här blir vi nu några dagar.
Körde: 74,4 km

—————————

2021-11-10 Onsdag

Vi blir kvar här i dag. Kylig morgon bara +14 grader då vi efter frukost 08:00 går en skådarpromenad i området.

Här står vi först i raden

Utanför bilen kom några spansk sparv och satt i ett träd en kort stund.

En hane spansk sparv

Några turkduvor kom också förbi. Området är som en ökenliknande stäpp och vi letar tjockfot. En flock på omkring 20 ökentrumpetare drog omkring och en kanariepiplärka sågs.

Ökentrumpetare, hane

Vid stranden håller sandlöpare, roskarlar och en småspov till liksom några trutar. Det är ebb och lite vatten.

Sandlöpare
Skådarpromenaden


Går sedan in till centrum och kollar ett par parkeringsplatser som nämns i appen Park4night. De var inget för oss.

Vi gick in till centrum och drack kaffe

Tar varsin kaffe och sandwich på Café Pitaya. Handlar lite smått och återvänder till bilen. Gör lunch 13:00 och sedan till stranden för bad. Det är fortfarande lite vatten och grunt.

Det är populärt att flyga drake på stranden

Vid trefikat utanför bilen kom en tornfalk förbi och jagade en obestämd liten fågel som kom undan vad vi kunde se. En varfågel sågs också på långt håll.

Vi grillar i härligt solsken

Vi grillar utanför bilen i härligt solsken medans solen går ner i havet.

—————————

2021-11-11 Torsdag

Vi blir kvar nära Playa Chica i dag också. Hämtar vatten vid den offentliga toan på morgonen. Det är omkring 300 m  dit så elcykeln kom väl till pass. Mestadels mulet som höll i sig hela dagen. Vid niotiden går vi en tur norrut mot fyren. Tomt med fåglar innan vi kom till stranden. Där var ju alla vadare vi sett förut och en gråhäger.

Det står husbilar lite här o där

Många husbilar står lite varstans i området. På hemvägen ses plötsligt en sjungande glasögonsångare.

En fin hane glasögonsångare som sjunger

Ser också några av de invasiva afrikanska borstekorrar som ett par turister matar.

Dagens skådarpromenad

Efter lunch vid bilen blev det dopp i havet. Sedan tar vi det lugnt vid bilen.

Playa La Concha ligger precis intill Playa Chica

Beställde färjebiljetter från Fuerteventura till Grand Canaria den 23/11. Åker med Fred Olsen. 1655:63 kostar den 2 timmar långa resan för husbil och 2 pensionärer. Det blev middag i bilen.

——————————-

2021-11-12 Fredag

Vi lämnar parkeringen norr om El Cotillo vid halv niotiden och kör till bensinstationen i Corralejo för att tömma och fylla vatten. 22 km dit och sedan tillbaka till Tindaya där vi försöker att hitta ökentrapp.

Dagens rutt med bil
Vi stannar till vid den klippiga kusten

Området är stort och bäst är att skåda från bilen då fåglarna är skygga. Flera grusvägar går genom området. Vi kör en rejäl runda men ser ingen fågel överhuvudtaget förutom en korp. Klockan blir snart 13:00 och vi kör till ett B&B där man kan stå med husbilen. Sista 3 kilometerna på knagglig grusväg och man kommer ut till ett par ensamma hus.

Svartbukig flyghöna, hane o hona

Då ser vi en flock med svartbukig flyghöna födosöka på backen. Dom är skygga och flög upp när vi närmade oss med bilen. Ingen tycks vara hemma vid B&B stället men vi öppnar grinden och kör in.

Vi öppnar grinden och kör in

Snart kom en bil i hög hastighet och en stressad ägare till stället visar var vi kan stå. Han vill ha 15€ för en natt.

Någon typ av odling i växthus till vänster

Enligt Park4night skall det kosta 10€ och frukost ingår. Var inget tal om det. Vi går en sväng men de svartbukiga flyghönorna lyfte innan vi såg dom.

Svartbukig flyghöna, dom flyger undan snabbt

Roständer och tamduvor håller till vid granngården. Vi fikar utanför bilen och ser då kanariebuskskvätta, både hane och hona samt en hane glasögonsångare.

Kanariebuskskvätta, hona till vänster och glasögonsångare, hane till höger

Varfågeln kom också förbi. Det blev middag i bilen och sedan Skavlan.
Körde: 61,6 km

————————-

2021-11-13 Lördag

Vi lämnar B&B Magica Tindaya vid niotiden för att leta ökentrapp i området Tindaya Plain. Ett stort stäppliknand område som genomkorsas av grusvägar. Det är fågeltomt. En jeep som kör sakta och en man spanar med kikare. Stannar och frågar om han sett till ökentrappen. Nej inte i dag, men han har sett den här flera gånger och pekar ut i terrängen. Kör tillbaka till Magica Tindaya området där fåglarna verkar hålla till. Plötsligt står en ökenlöpare framför bilen.

Ökenlöparen står där plötsligt

Den födosöker sedan några minuter 5-6 m håll innan den kilade utom synhåll. Vid Magica Tindaya höll en flock med svartbukig flyghöna till på något närmare håll än igår.

En hane svartbukig flyghöna

Kör genom byn och flera trasiga vattenledningar bildar små pölar.

Kör genom byn

Så därför kommer det fåglar till området. Vi äter lunch utanför bilen och bevittnar en förflyttning av en stor getflock.

En stor getflock förflyttades

Kör tillbaka till Tindaya Plain och parkerar invid vägen. Sitter och spanar av området i tuben under eftermiddagen men inget liv.

Dagens färd över ökenslätten. Vi står vid svarta pricken

Vi stannar över natten. Det blev middag i bilen och Så Mycket Bättre.
Körde: 18,1 km

—————————-

2021-11-14 Söndag

Vi lämnar övernattning mitt i ökentrappens område 08:30 och kör en dålig asfsaltsväg med många potthål. Trots färska rapporter om observationer så ser vi ingen ökentrapp. Efter att rundat området ännu en gång såg vi en varfågel, två korpar, några ökentrumpetare och en dvärglärka.

Korpen håller koll på omgivningen
Dvärglärka i motljus

Klockan blir halv tolv så vi ger upp och kör söderut till en bensinstation vid El Matorral för att fylla vatten och tvätta bilen.

Kör söderut för att fylla på med LPG gas

Bilen är täckt med brunt damm. Jag råkar skrapa i h sida på bilen i en stenmur. Inte värre än att jag kan reparera själv men onödigt. Vi gör lunch i bilen och kör till en närliggande bensinstation som skall ha LPG gas service. Vi behöver fylla på med gasol. Men inte har dom någon LPG gas utan bara fordonsgas med högt tryck. Ingenstans på Fuerteventura tycks det gå att fylla på med LPG.

Kör söderut till Grand Taranjal

Fortsätter söderut till Grand Taranjal där det skall vara bra parkering centralt. Skräpig plats så vi fortsatte till hamnen söder om stan och står på stranden. Jag reparerar ett positionsljus som lossnade vid kontakten med muren. Middag i bilen och fotboll på TV:n
Körde: 86,0 km

———————

2021-11-15 Måndag

Lämnar parkeringen vid stranden i Grand Taranjal vid niotiden. Vädret är som vanligt, växlande molnighet och+21 grader. Vi kör till en SPAR i Taranjalejo för att handla. Stannar efter vägen vid en bensinstation och fyller vatten samt tankar. Råkade ta den dyra dieseln igen. 1,273€/l , 56,23 liter för 71,58€.

Från Grand Taranjal till Taranjalejo

Mycket smala och trånga gator i Taranjalejo så vi fick parkera en bra bit från SPAR affären. Fortsätter sedan till en parkeringsplats vid Playa de Taranjalejo. Stor dammig grusplan intill den nära en kilometer långa strandpromenaden. Ett flertal husbilar står redan här. Framme vid tolvtiden så vi går en kort promenad innan lunchen utanför bilen.

Den långa Playa de Taranjalejo

Tar det lugnt under eftermiddagen. Det blev inget bad då stranden var ganska stenig då det blev ebb.

Fin middag medans solen sjunker ner

17:00 går vi in till centrum och intar middag på Restaurante Piscolabis, precis intill stranden. 27€ med en 1/2 l husets vita till en jättebra fiskfilé.
Körde: 32,2 km

——————————

2021-11-16 Måndag

Lämnar parkeringen vid Playa de Taranjalejo 07:30 och kör till La Pared, en lokal för ökentrapp. Ja vi gör alltså ett sista försök.

Kör till lokalen för ökentrapp
Lokalen ligger högt med utsikt mot havet

Lokalen är ett typ naturrrservat och ser ut som en öken och ligger högt med utsikt mot havet. Det är också ett populärt område att vandra i. Var framme 08:00 ungefär och ser redan en vandrare på håll.

En sällskapssjuk korp

Kändes inte bra och efter en tre timmars vandring såg vi en varfågel, stötte 3 svartbukig flyghöna, en typ tam korp kom flygande till oss och en glasögonsångare. Alltså ingen ökentrapp.

Ingen ökentrapp denna gång heller

Vid tolvtiden kör vi till en parkering vid havet i La Pared och gör lunch. Det finns ingen LPG service på Fuerteventura och det börjar bli knappt med gas i våra fasta gasoltuber. Blir orolig att gasen inte räcker till den 23/11 när vi beställt biljett till Grand Canaria. Vi kör till hamnen i Morro Jable och besöker Fred Olsens kontor och bokar om biljetten till fredag 19/11 med avresa 12:00. Det gick hur bra som helst. Nu kör vi till den mest berömda stranden på Fuerteventura, Playa de Sotavento.

En parkeringsplats intill den berömda stranden på Fuerteventura, Playa de Sotavento

En parkeringsplats intill ett vindsurfingcenter som fått bra recensioner. Var väl inte riktigt som vi förväntat oss men får duga. Här blir vi nu de sista dagarna på Fuerteventura.
Körde: 80,0 km

——————–

2021-11-17 Tisdag

Vi stannar på parkeringen vid Playa de Sotavento.

Här börjar vi vandringen på Playa de Sotavento

Efter frukost promenerar vi på stranden så långt det gick.  Efter 3 km tar sanddynen slut.

Här tar sanddynen slut efter dryga 3 km

Det är ebb men vattnet stiger sakta och vi vadar på ett par ställen betydligt längre på hemvägen.  Kitsurfare håller till längst bort och en kort bit är markerad för badande. Längst norrut är det vindsurfare som håller till.

Den långa Playa de Sotavento

Ett dopp blev det innan vi efter en promenad på 7 km åter är vid bilen. Efter lunch cyklar vi de dryga 3 kilometerna in till Costa Calma centrum.

Vi cyklade in till Costa Calma centrum

Stora hotell dominerar. Vi fikar och växlar till oss en euro mynt då vi tänker tvätta på fredag morgon.

——————————

2021-11-18 Torsdag

Det är sista dagen på Fuerteventura. Mestadels sol och omkring +21 på morgonen. Solcellen orkar inte ladda batteriet så vi kör en sväng in till Costa Calma och fyller på med vatten och tömmer vid bensinmacken. Kollar sedan en parkeringsplats närmare Costa Calma med en liten strand. Nej det var bättre där vid Playa de Sotavento så vi återvänder dit.

Den här turkduvan kom förbi varje gång vi fikar utanför bilen

Det är ingen vind i dag så ingen kitsurfare eller vindsurfare är ute när vi går en promenad på stranden och tar ett dopp.

Myrspov och småspov födosöker i lagunen

En flock med myrspov och några småspov födosöker i lagunen. Efter lunch tar vi det lugnt utanför bilen då några svenskar från Göteborg kommer och funderar hur vi åkt hit.

Vi går förbi hotellområdet Los Gorriones på stranden
Vi går en skådarrunda förbi hotellområdet

Vid 16-tiden går vi en skådarrunda förbi hotellområdet Los Gorriones som ligger vid stranden. Går förbi på strandsidan och söderut efter lagunen. Plötsligt står en ljungpipare och kollar på oss.

En ung ljungpipare kollar på oss

Längre bort födosöker större strandpipare och sandlöpare samt silkeshäger. På tillbaka vägen vid hotellet ses plötsligt ett par rödgumpade bulby.

Mycket överraskande ser vi rödgumpad bulbyl i hotellträdgården

En asiatisk art som är introducerade här. Glasögonsångare, spansk sparv och en svartkråka ses också. Det blev middag i bilen.
Körde: 12,4 km

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: