Canarieresan ll del 2, Gran Canaria,  2022-02-01 – 2022-02-14

2022-02-01 Tisdag

Mulet och +12 grader på morgonen. Klockan 09:00 kör vi de 3 kilometerna till La Goleta varifrån man kan promenera till Rock Nublo. Det gäller att vara ute tidigt för att få plats på parkeringen.

Bra att kunna välja plats på parkeringen
Här börjar vandringen
Tidvis mycket brant stig

Kom som bil nummer två så det var inga problem. Det blåser kyligt då vi börjar vandringen upp till foten av klippan. Det är mycket brant bitvis med underbar utsikt.

Stora stenblock var det gott om
Rock Nublo till höger
Nästan uppe

Det är 1,5 km till toppen. Vi var bland de första som gick så det var ingen trängsel. Högst upp på den kala klippan på 1750 m.ö.h trippande en kanariepiplärka helt nära oss. Här uppe var det helt lugnt och bra sikt trots mulen himmel. Efter knappt två timmar är vi åter vid bilen och nu var det helt fullt på parkeringen. Kör tillbaka till Llianos de la Pez och ställer oss på samma ställe igen. Gör lunch och går sedan en promenad västerut genom tallskogen till ett fritidsområde som ser spännande ut.

Går en promenad västerut genom tallskogen till ett fritidsområde.

Det var ett stort inhhängnat område med basketbollplan och 25 m bassäng med vatten i och allt såg övergivet ut. Efter trefikat går vi till platsen där vi såg grancanariablåfinken i går för att se om den var kvar. Vi lockade men inget svar. En fågel som kunde varit den kom snabbt förbi men vi hann inte bestämma den. Går tillbaka till picknick området och hör en flock med kanariesiskor uppe i en tall. Tillsammans med dom höll en vanlig bofink till.

En fin bofink hane av rasen canariensis
Forsärlan på ett picknick bord
Korpen hojtar

Den är också mycket svårsedd så det blev en fin bonus. Den satt en kort stund på en mur. Forsärlan och korp också på området. Det börjar regna vid 17-tiden så vi återvänder till bilen. Det blev 9 kilometers vandring denna dag. Middag i bilen och Rapport på TV:n.
Körde: 6,7 km

———————–

2022-02-02 Tisdag

Efter en natt med regnskurar lämnar vi picknick området Llianos de la Pez vid niotiden. Mulet och bara +6 grader. Vi kör väg GC-600 till GC-15. Nu är det mest nerför och mycket krokigt.

Kör via Las Palmas och El Taro till mataffären Marcadona

Vi är på väg till Las Palmas och båtaffären Rolnautic för att köpa etanol till vår bränslecell. Stannar vid en Shellmack i Puesto de San Maeto och tankar disel. Det blev den dyrare kvalitén av misstag. 40,05 liter á 1.218€ totalt 48,78€.
Framme vid Rolnautic Las Palmas halv elva och köper två 5 liters dunkar av den danske mannen liksom vi gjorde före jul.

Cortado med chokladkaka

Köper sedan varsin Cortado med chokladkaka på ett intillliggande kafé. Fortsätter sedan till BP macken i El Taro där vi tvättar bilen samt tömmer o fyller på med vatten. Kör vidare till Mercadona affären väster om Maspalomas och handlar mat.

Köper pålägg av slaktaren

Sedan till en typ ställplats vid Playa de las Carpinteras.

Vi fortsatte till Playa de la Carpinteras

Bara en husbil på plats då vi ankom så vi fick bästa platsen. Växlande molnighet och +22 grader.

Vi står på första parkett. Playa de las Carpinteras består av klappersten
Sent trefika i dag. Ingen strand att bada från

Det blev sent trekaffe. Vi går sedan en kort promenad upp efter floddalen då det såg bra ut för ökentrumpetare. En liten flock kom då jag lockade men de satt på långt avstånd hela tiden.

Ökentrumpetare, en hane på långt håll
Medelhavstrut av rasen atlantic, en ungfågel i sin andra vinterdräkt

Spanjorerna i grannhusbilen matade trutarna. Middag i bilen,  Rapport  och Renées Brygga på TV-n..
Körde: 112.7 km

——————————

2022-02-03 Torsdag

Vi stannar på ställplatsen i dag. Växlande molnighet och blåser en del under dagen. +24 så det känns skönt i luften. Vi äter frukost utanför bilen för första gången på Kanarieöarna. Vid tiotiden går vi en promenad upp i floddalen för att kolla efter ökentrumpetare.

Vi går en promenad upp i floddalen.
Terrängen här är ren öken

I går lade vi märke till ett tält några hundra meter upp i floddalen. När vi går över vägen kom en taxi och en kvinna i 60 årsålder kliver ur och går upp till tältet. Så kan man också bo. Inga ökentrumpetare syntes till. En varfågel ses på långt håll och kanariepiplärkan kom då vi lockade.

Kanariepiplärkan kom genast då vi lockade

Vi tar det lugnt vid bilen och efter trefikat går vi en sväng till upp i floddalen för att se om ökentrumpetaren är tillbaka. Nej inte nu heller.

Bara varfågeln på avstånd

Bara varfågeln på avstånd. Blåsten avtar till kvällen då vi grillar utanför bilen i härligt väder.

Vi grillade utanför bilen

Nyheter på TV:n

—————————

2022-02-04 Fredag

Vi lämnar ställplatsen vid Playa de las Carpinteras vid niotiden och kör till San Agustin via BP macken i El Taro.

Kör till San Agustin via BP macken i El Taro

Det var ingen kö denna morgon så det gick snabbt att tömma o fylla på med vatten. Är på parkeringen i San Agustin vid tiotiden. Här var vi också före jul. Många husbilar på plats men en lämnar då vi kom så vi fick en bra plats.

Parkeringen vid San Agustin

Växlande molnighet och +25 grader. Vi går ner till stranden och köper varsin Cortado på den lilla baren. Promenerar sedan efter strandpromenaden mot Playa San Agustin.

Gick en promenad efter strandpromenaden och åter efter huvudvägen

Åter vid bilen 12:30 och efter lunch går vi till Playa El Veril och badar. En riktig bamse kanarieödla höll till bland stenarna där vi lade våra kläder.

En riktigt Bamse kanarieödla höll till bland stenarna

Efter badet och trekaffet så går vi en skådarpromenad efter floddalen norrut. En härfågel flög upp i ett träd, koltrasten sjunger och turkduvor är det i mängd.

En härfågel flög upp i trädet

Flera spanska husbilar anlände under kvällen och det blir helt fullt på parkeringen. Middag i bilen och på TV:n Rapport, På Spåret och Carina Bergfelt.

—————————————

2022-02-05 Lördag

Vi stannar på parkeringen i dag. Det är sol från klar himmel men det blåser från öst. Vid tiotiden promenerar vi på strandpromenaden till Playa El Veril och sedan barfota på stranden förbi Playa Inglés och bort till Maspalomas och ända fram till fyren.

Vi promenerar från parkeringen till fyren. Nästan 7 km
Vi gick barfota
Några kitsurfar i den hårda blåsten

Det var medvind och massor av folk som promenerar. Några kitsurfar i den hårda blåsten. 6,92 km till fyren på dryga 2 timmar.

Framme vid fyren

12:30 äter vi lunch på restaurante Palocortado. En slags sallad med varsin öl kostade 25:50€. Sedan går vi efter promenaden till lagunen La Charca och tar en taxi tillbaka till San Agustin för 6:90€. Efter trekaffet går vi till Playa El Veril och badar. 18:00 promenerar vi till San Agustin centrum och äter middag på restaurangen med svensk ägare. Det var fullbokat så när som på ett bord. 3 rätters middag inklusive en flaska vin för 11€. Mycket prisvärt och bra mat för totalt 22€. Nyheter och melon på TV:n

——————————

2022-02-06 Söndag

Vi stannar på parkeringen i dag också. Kollar OS skriskor 5000 meter på TV:n Spännande då Nils van der Poel vann guld. Växlande molnighet och omkring +21 grader på morgonen samt blåst som i går. Vid tiotiden tar jag ner cyklarna och vi cyklar till en affär nära Svenska kyrkan och handlar lite mat och tre 8 liters flaskor med vatten att hälla i vattentanken. Efter lunch 13:00 går vi till Playa El Veril och badar. Det blåste nu så sanden yr och vi tog lä vid en stenmur. Det är+19-20 grader i vattnet och +26 i luften. Efter trefikat tar vi det lugnt och studerar Teneriffa kartan då vi beställt färjebiljett dit den 15 februari.

Till kvällen lämnade de flesta spanska husbilar parkeringen

18:00 promenerar vi till San Agustin centrum och äter middag på samma restaurang som i går kväll. Nu tar vi trerätters med fisk och en flaska vitt och avslutar med Irich coffee. Allt för 22€.

————————-

2022-02-07 Måndag

Vi lämnar parkeringen i San Agustin strax före 09:00. Det är klar himmel och +22 redan på morgonen. Blåsten fortsätter som tidigare. Vi kör mot parkeringen vid köpcentrat Faro 2 via BP macken i El Taro som vanligt.

Vi kör från San Agustin till köpcentret Faro 2 via BP macken i El Taro

Många husbilar på plats på parkeringen vid köpcentrat Faro 2 men vi hittade en bra plats. Det är mycket varmt klockan 10:00 då vi är på plats. Tar ner cyklarna och cyklar till en botanisk trädgård, Parque Tony Gallardo. Där finns inhemska växter och mycket fågel enligt en recension. Parken var stängd på söndag och måndag så vi fortsatte till lagunen La Charca. Ser genast bronsibis och myrspov helt nära liksom rörhöna och gluttsnäppa. En skadad strandskata och en småspov som också haltar står nära.

Bronsibis
Myrspov
Strandskata med skadat ben
Gulärla, den europeiska rasen, flava flava

Plötsligt upptäcker Birgitta en gulärla en bit ut på maden. Längre bort hålls silkeshäger, gråhäger, styltlöpare, rödbena och sandlöpare. Det blåser kraftigt. Vi återvänder mot bilen och stannar vid stället där vi sett helenaastrild tidigare.

Helenaastrild gömde sig i en tät häck

Dom gömmer sig i en tät häck. Efter lunch utanför bilen på skuggsidan då det nu är uppemot +29 grader. Cyklar sedan till Parque del Sur, i hopp om att se palmduvan.

Vi cyklade till Parque del Sur
Myskand
Silkeshäger
Halsbandsparakiter hölls i dessa blommande träd
Halsbandsparakit
Tamduvor

En stor flock med myskänder hålls kring dammen liksom en silkeshäger, massor med turkduvor och tamduvor. Ingen palmduva dock. I ett blommande träd håller en flock med halsbandsparakiter till och tyck äta av blommorna. Det blev middag i bilen och nyheter på TV:n.
Körde: 38,4 km

————————

2022-02-08 Tisdag

Vi blir på parkeringen i dag. 09:30 cyklar vi till Parque Tony Gallardo. Den var nu öppen så vi parkerar cyklarna innanför ingången och promenerar efter en utmärkt stenlagd stig.

Det tog en dryg timma att gå runt parken

Den går efter ett konstgjort vattendrag. I den botaniska trädgården bevaras endemiska växter från Gran Canaria.

Välgjord stenlagd stig
Steglits visade sig fint

Ser steglits, kanariegransångare, kanariesiska, halsbandsparakiter och till slut då vi gått runt ett varv och skall lämna parken ser vi en palmduva flyga in i en tät palm.

En palmduva flyger in i palmen
Där satt den länge och gömde sig

Den har vi letat efter i flera dagar. Den satt sedan gömd länge innan två palmduvor flög ut. I samma veva kom en tornfalk och flög in i en palm högt upp. Jag lät kameran gå och det blev bilder på en tornfalkparning.

Tornfalkparning högt upp i en palm

Cyklar sedan ner mot fyrområdet och stannar på Cafeteria Paraiso där vi äter en tidig lunch. Fortsätter därefter ner till stranden. Det är fullt med turister och modeaffärer.

Mycket folk efter strandpromenaden
Kensk tärna i starkt motljus

Vi leder cyklarna efter strandpromenaden. Ser en flock med 16 Kents tärna i starkt motljus samt kustpipare och större strandpipare. Fortsätter till lagunen La Charca där bronsibisen och myrspoven var kvar.

Rödbena
Småsnäppa

Kärr- och småsnäppa ses bra liksom rödbena och styltlöpare. Åter vid bilen 14:00 och efter trefikat handlar vi lite mat i den närbelägna mataffären. Det är nu helt lugnt och +25 grader. Middag i bilen och nyheter på TV:n

——————————-

2022-02-09 Onsdag

Vi lämnar parkeringen vid köpcentrat Faro 2 vid niotiden för att köra till camping El Pinillo. Vi behöver tvätta och ladda batterier. Först kör vi till tvättinrättningen i nordöstra Maspalomas då Birgitta tycker det var bättre att tvätta i 40 grader där. Nu var det bara 30 grader där också så vi kör en maskin ändå. Tar varsin Cortado på caféet intill medans vi väntar.

Infart camping El Pinillo. 3:dje gången vi är här

Kör sedan till Camping El Pinillo och betalat 13:50€ för en natt med el. 3:dje gången vi är här nu. Köper också poletter till tvätt- och torktumlare för 6€. Framme vid elvatiden och går till tvättstugan och kör 60 graders tvätten. Växlande molnighet och mycket varmt +28 grader. Vi tar det lugnt utanför bilen.

Vi gick en promenad på en dryg timma
Förvånansvärt frodig växtlighet

Efter trefikat går vi en promenad söderut i dalgången. Frodig växtlighet men inga fåglar som visar sig. 18:00 går vi till restaurangen och äter middag. En utmärkt fiskrätt med en flaska vitt för 28:50€. Nyheter och Renées Brygga på TV:n
Körde: 24,6 km

—————————-

2022-02-10 Torsdag

Vi lämnar Camping El Pinillo 09:30 och kör till Puerto de Morgon och parkerar på bussparkeringen. Harry o Karin bjuder på fika så vi promenerar till deras lägenhet. Det är varmt, +26 grader och soldis. Det blev en trevlig fika stund. Vi har ju tänkt åka till en camping ute vid havet nordväst om Puerto de Morgon. Det är dålig grusväg sista kilometerna informerar Harry om, men vi tänker köra dit ändå. Stannar vid rastplatsen Fuente de los Azulejos efter väg GC-200 och fikar.

Efter att vi fikat hos Harry o Karin kör vi över bergen till Camping Blue Ocean
Vi stannar och fikar

Här har vi stannat tidigare också. Väg GC-205 ner till Tasarte är mycket krokigare än vad som framgår av kartan och riktigt brant på några ställen. Sista 3,6 kilometerna var mycket riktigt dålig grusväg.

Reception och infart till campingen

Campingen ligger uppe i en sluttning med cementerad väg upp. Vi betalar 19€ för en natt utan el till campingvärden, som bara pratade spanska. Fick bra plats högst upp på ett sluttande plan.

Vi fick en bra plats högst upp

Framme vid tretiden så det blev en öl och macka. Vi är enda husbilen här. Några bor i stugor och det finns typ igglo av plast att hyra.

Hör kan man bo i en igloo av plast

En stor husbil står permanent uppställd och dom man kan hyra. Vi promenerar ner till stranden som består av svarta klapperstenar. Två svenskregistrerade plåtisar står på stranden tillsammans med en spansk.

Nere vid stranden står två svenska plåtisar

Det var svenska ungdomar i typ 25 årsålder som var ute och åkte mellan öarna. Birgitta provar sedan polen. Vi stannar nog en natt till trots ingen uppkoppling mot telenät. Campingen har wi-fi uppkoppling som fungerar så där d.v.s dåligt. Det räckte inte till att se TV. Vi grillade utanför bilen i en ljummen kväll.
Körde: 56,7 km

—————————–

2022-02-11 Fredag

Vi stannar på campingen i dag. Då solen når över berget och ner i dalen blir det varmt uppemot +28 grader. Går till receptionen och betalar 19€ för en natt till. Tar det lugnt och går runt campingen och kollar.

Några getter betar i de torra gräset
Kanariesiska, hanne

En varfågel visade upp sig fint, kanariesiskor och koboltmes i träden.

En varfågel visade upp sig fint

Efter lunch går vi till poolen och badar. Vi är ensamma där. +20 grader i vattnet ungefär.

Ingen trängsel i bassängen

Vid tretiden börjar det komma kanariska plåtisar som ställer sig på platsen nedanför oss. Det blev väl 10 bilar till kvällen och det var sedan fest till 23:30. Utanför husbilen upp i slänten hör jag palmduva hoa.

Minst två palmduvor rörde sig runt campingen

Lockar och två palmduvor flyger mellan träden mest på långt avstånd. Vi grillar sedan utanför bilen i härligt solsken. Ingen TV då campingens wifi inte räcker till.

——————————-

2022-02-12 Lördag

Vi lämnar Camping Blue Ocean redan 08:30 och kör mot Agaete. Mycket brant och smal väg  GC-204 upp till GC-200. Mötte som tur var bara en bil. Vi stannar i La Aldea de San Nicolas och handlar på Spar. Här har vi varit tidigare och det är bra parkering. Fortsätter sedan till nya GC-2 som slutar efter en 3 kilometer lång tunnel. Fortsättning på vägen byggs och man får åka gamla GC-200 fram till Agaete. Hade matat in fel parkering så vi fick åka ett antal kilometer och vända.

Här fick vi parkera. Trångt mellan bilarna men bra utsikt mot havet

Framme vid parkeringen i Agaete 12:30. Vi blev visade till en plats av parkeringsvakt. Betalar 5€ för en natt utan faciliteter. Många husbilar på plats och det blåser friskt. Vi äter lunch och går sedan till Fred Olsens färjeterminal och bokar om vår biljett till Teneriffa från tisdag till måndag 14:00.

Vi gick en promenad genom staden

Mycket turister i staden då vi går förbi restauranggatan intill stranden.

Vita och blå hus vid playan
Strandpromenaden bort till havsbasasängerna
Många badar i havsbasasängerns trots hård blåst

Fortsätter efter strandpromenaden till de naturliga havspolerna. Många badar trots kraftig vind och bara +20 grader i luften. Återvänder till bilen och nu står en svensktillverkad plåtis bredvid oss. Det var ungdomar som vi stötte på vid Playan nedanför Camping Ocean Blue. Efter trefikat går vi en kort skådarpromenad. Uppför en lång trappa som går efter en brant till ett bostadsområde.

Utsikten från stigen och trappan uppför slänten
En palmduva i slänten
En hona tornfalk på räcket

Turkduvor är det gott om och plötsligt hörs en palmduva. Vi ser två på långt håll. När vi kom ner för trappan kom en hona tornfalk och satt en stund på räcket. Middag i bilen och nyheter och melon på TV:n.
Körde: 58,5 km

—————————

2022-02-13 Söndag

Vi lämnar parkeringen i Agaete vid tiotiden och kör till Sardina.

Kör från Agaete till Sardina

En liten plats lite norrut som ser spännande ut.

Vi står högt upp med fin utsikt över havet

En husbil lämnar bästa platsen då vi kommer så vi ställde oss där. Det är högt upp och lodrätt ner till vattnet. Det är fin utsikt mot den lilla badstranden i Sardina.

Fantastiskt utsikt över havet och byn

Det blåser men vi får lä av ett hus som vi backar intill. Det är full aktivitet vid badstranden där många simmar ut i öppen sjö.

Den lilla badstranden

Vi går en promenad ner till stranden och hamnen efter branta gator ner. Efter lunch tar vi det lugnt och kollar utsikten. Det är ju sista dagen på Gran Canaria.

Vi gick en promenad genom byn

Efter trefikat går vi en skådarpromenad genom byn och upp på berget norr om Sardina.

Utsikt över Sardina från berget

Duvor av olika slag är det överallt.

Turkduvor
Kanariesiska
Kålfjäril

En kanariesiska satt på en tråd. Uppe på berget ses en trolig havstrut på avstånd och en kålfjäril höll till i en fin rabatt. Vi äter middag utanför bilen medan solen sjunker ner i havet.

Solnedgång i Atlanten

En fantastisk fin solnedgång. Nyheter på TV:n och Carina Bergfelt på SVT play.
Körde: 12,1 km

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: