Canarieresan ll, del 4, Teneriffa.              2022-03-01 – 2022-03-14

2022-03-01 Tisdag

Vi stannar på parkeringen efter gatan i Palm-Mar i dag. Det är helt molnfritt och omkring +24 grader. Behöver tvätta och en tvättinrättning som ser bra ut ligger 600 m bort. Tar ner cyklarna och och vid tiotiden cyklar vi  med tvätten och kör två tvättmaskiner och torktumlare. Vi köper också tre åttaliters vattenflaskor i en minimarket och fyller på vattentanken i husbilen. 12:00 är vi åter vid bilen och efter lunch går vi till stranden och badar.

Här badar och solar vi på en stenig strand i Palm-Mar

Det är många som ligger och solar på den lilla steniga stranden. Det är högt vatten så det går bra att doppa sig. Ganska höga vågor dock. Solar sedan en stund och vid tretiden är vi vid bilen och tar en fika.

Gick en kort promenad genom Palm-Mar
Drack varsin apelsinjuice på caféet vid stranden

Går sedan en kort promenad genom Palm-Mar och köper varsin apelsinjuice vid ett café på stranden. Middag i bilen.

——————————–

2022-03-02 Onsdag

Sol och helt klart med fin utsikt mot Tejde då vi lämnar gatan i Palm-Mar vid niotiden. Tänker köra upp till rekreationsområdet Las Lajas på drygt 2100 m.ö.h. Vi passerar först service området där vi tömmer och fyller vatten. Fortsätter sedan till Lidl och handlar. Fullt med folk i affären redan klockan tio.

Vägen från Lidl till Las Lajas rekreationsområde

Kör ut på motorvägen västerut och tankar på en BP mack. 1,169€/l och jag tankar 70 liter = 81,93€. Kör sedan väg TF-51 upp förbi Vilaflor och fram till Las Lajas. Mycket brant väg upp med lutning på 10% på några ställen och kurvigt. Fantastiskt utsikt.

Infarten skyltad till Las Lajas
Husbilsplatsen utmärkt med skylt

Vi var här också i november 2019 så vi känner igen oss. Många kanarier grillar vid de iordning gjorda grillplatserna. Ett litet område är till för husbilar och där står en plåtis från Ungern redan. Vi blir visade dit av en typ parkarbetare. Det är ingen internetuppkoppling vid husbilen. Parkarbetaren kom och frågar efter reservationsnummer. Vi hade inget sådant och parkarbetaren talade bara spanska. Ungraren intill talade bra engelska och han förklarar att plats på denna kommunala camping måste bokas på nätet om man stannar över natten. Jag får adressen till hemsidan som man bokar på. Parkarbetaren rycker på axlarna och knallar iväg. Vi gör lunch och intar denna utanför bilen i härligt solsken på omkring 2000 m.ö.h.

Vi åt lunch utanför bilen i härligt solsken

Här i tallskogen håller Teneriffa blå bofink till och den går vi för att se.

Hane kanariesiska
En hane tornfalk
Teneriffa blå bofink i en canarietall

Kanariesiskor håller till vid picknick området och i motljuset ses en bofink. Oklart vilken, men snart förstår vi att det är den blå bofinken. En tornfalk flög plötsligt och satte sig i en låg tall. Två större hackspettar jagar varann.  Fick hygglig bild på den blå bofinken på långt håll. Märkte att på en liten öppen yta var det internetuppkoppling och jag lyckades boka en plats och få ett bokningsnummer. Det är ju gratis att stå här. Lite kylig i luften med skönt i solen. Ett äldre engelskt par är också här för att fågelskåda.

Vid picknick området höll Teneriffa blå bofink till
En hane Teneriffa blå bofink

Innan vi återvänder till bilen passerar vi picknick området och där håller minst två blå bofink till. En sitter länge på en vattenpost så nu blev det bra bilder. Middag i bilen och ingen uppkoppling.
Körde: 53,4 km

————————–

2022-03-03 Torsdag

Helt klart och full sol och ingen blåst på morgonen då vi lämnar den kommunala campingen vid Las Lajas 09:30. Det är +10 grader. Vi kör nu mot Erjos då vädret ser så bra ut.

Körde från Las Lajas till Erjos
Vägen går över ett stort lavafält
Tejde i bakgrunden

Fortsätter upp mot Teide innan vi tar väg TF-38 och stannar vid en utsiktsplats på lavafältet. Fortsätter sedan till Santiago del Teide och mot Erjos. Då vi passerar högsta punkten efter Santiago del Teide så blir det molnigt och så blåser det en del. Framme vid parkeringen i Erjos vid 11-tiden. Det kom in dimma så man såg inte bergen runtom. Vi är nu på 1000 m.ö.h. Avvaktar i bilen och efter lunch så har det lättat och vi går mot stigen som leder till lagerskogen där kanarieduvan och lagerduva kan ses.

Promenerar genom Erjos till stigen genom lagerskogen
Det är en nerlagd landsväg genom lagerskogen
Utsikt från en utsiktsplats över lagerskogen

Vi var ju här också för 2 och ett halvår sedan så vi hittar i området. Förvånansvärt många kanarier är ute och promenerar efter stigen. Det är mulet och i den täta lagerskogen helt lugnt. Det är helt tyst och fågeltomt. Mestadels klart i sluttningen ner men då vi promenerar tillbaka kom och gick dimman. Ser två kanarieduvor som snabbt flög över stigen vid ett öppet område. En tornfalk ryttlade högt upp och kanariegransångaren sjöng.

Erjos i bakgrunden få vi återvänder till bilen

Åter vid bilen 15:30 där vi tar det lugnt och kollar då dimman kom o gick. Middag i bilen samt nyheter och Renées Brygga på TV:n
Körde: 45,6 km

—————————–

2022-03-04 Fredag

Vi lämnar parkeringen i Erjos vid halvtio tiden. Det är mulet, dimma och småregn samt +11 grader. Kör mot Puerto de las Cruz och en parkering vid gamla hamnen. Stannar i vid ett serviceställe strax innan för att tömma o fylla på med vatten.

Kör från Erjos till Puerto de la Cruz

Parkering är jättestor och vi ställer oss närmast vågbrytaren.

Jättestor parkering med många husbilar på plats.
Mulet så ingen utsikt mot bergen

Det är mestadels mulet och omkring+20 grader. Är framme vid elvatiden och promenerar in mot turistcentrum som ligger efter stranden.

Gamla hamnen efter turiststråket
Klippig kust och vågor som en del surfade på

Mycket folk och många restauranger. Birgitta har en klasskamrat som är här just nu med sin dotter o dotterdotter. Dom bor på Hotell H10 och vi går dit. Birgitta ringer henne och vi kom överens om att träffas i kväll för att äta middag tillsammans. Vi äter nu lunch på restaurang La Cazuela, mitt i smeten, två fisksoppa m bröd och 2 stora öl 24;93€. Återvänder till bilen där vi vilar. Det är mulet och blåser från havet så stora vågor slår mot vågbrytaren. 18::00 promenerar vi till Plaza del Charco, där Gudrun bjuder på sangria på en restaurang.

Birgitta med skolkamrat Gudrun och hennes dotter o dotterdotter

Sedan äter vi middag på en närliggande restaurang La Maria. Middag för två med delat vin blev 55:50€. Mycket trevlig kväll.
Körde: 36,5 km

———————————-

2022-03-05 Lördag

Vi blir kvar på parkeringen i dag. Växlande molnighet och blåst som igår.

Det klarnade en kort stund så Teide kunde ses då vi promenerar till den botaniska trädgården

Vid tiotiden promenerar vi till Jardin Botanico, en av världens äldsta botaniska trädgårdar och anlagd i slutet på 1700-talet. Det är drygt 2,5 km att gå dit och det är uppför hela tiden. 3€ i inträde per person.

Vi promenerar till den botaniska trädgården. Drygt 7 km fram och tillbaka
Jardin Botanico ligger innanför höga murar
Höga träd var det gott om
Blommor i en liten damm
Palmer av olika slag

Ett stort område inom höga murar och här finns träd och blommor från hela världen. Det är mycket folk också. Kanariesiskorna är svårsedda i dom höga träden. Koltrast är det gott om och en koboltmes kom nära. I ett blommande träd ses plötsligt en halsbandsparakit tror jag, men den visade sig vara en orangevingad amazon.

I ett blommande träd fick jag se en papegoja
Det visade sig vara en orangevingad amazon, en mindre art av papegojorna i amazonsläktet som håller till i Sydamerika och är populär som burfågel

Alltså en papegoja som hör hemma i Sydamerika och är populär som burfågel.  Denna är förmodligen en förrymd fågel. Hade ju inte kameran med så bilderna är tagna med telefonen. Efter en dryg timma i den lummiga parken promenerar vi tillbaka och äter lunch på restaurang Valle Orotava nära Plaza del Charco.

Heta räkor i vitlök är en delikatess

Räkor i vitlök och öl för 22:30€. Vi köper sedan varsin glass i en glasskiosk vid Plaza del Charco. Återvänder till bilen och tar det lugnt.

Det blåser friskt från havet

Middag i bilen och nyheter samt melon på TV:n

————————

2022-03-06 Söndag

Växlande molnighet och något mindre vind på morgonen. Vid niotiden promenerar vi till centrum för att köpa ett spanskt SIM-kort då våra Telia gigabits minskar oroväckande fort. Köper 100 gigabyte för 25€ och sätter kortet i reservtelefonen som nu får fungera som router. Köper också en 75cl flaska Teneriffa honungsrom. Vid elvatiden lämnar vi parkering i hamnen i Puerto de la Cruz och kör mot La Orotava, som skall vara den äldsta staden på Teneriffa och började byggas på 1500-talet. Det är bara 5 km dit fågelvägen. Stannar först vid serviseplatsen där vi tvättar bilen då den är täckt med en salthinna och fyller o tömmer vatten. La Orotava ligger ju på sluttningen och det är branta gator upp till parkeringen. Bara en bil på den parkering vi ställer oss på med otrolig utsikt över staden.

Parkeringen ligger på omkring 400 m.ö.h

Framme 13:00 så vi gör lunch som avnjutes utanför bilen och efter en tidig trefika promenerar vi mot gamla staden. Vi kom att gå genom Jardin Victoria, dom var en typ engelsk park i etager.

Jardin Victoria låg i sluttningen

Därefter kom vi till Hijuela del Botanica, en botanisk trädgård med en damm med koikarp i.

Ingången till Hijuela del Botanica
Koikarp ön damm

Fortsätter till den berömda gatan Calle Carrera del Escultor Esteves, där många av husen byggdes på 1500-talet.

Den berömda gatan
Balkonghuset
Iglesias de la Consepcion

Passerar kyrkan Iglesias de la Consepcion innan vi återvänder till bilen. Middag i bilen och nyheter på TV:n
Körde: 18,5 km

————————-

2022-03-07 Måndag

Vi lämnar parkeringen i La Orotava vid niotiden och kör mot Tejina där det finns en fågellokal invid några dammar. Det är mestadels sol och omkring +16 grader. Mycket brant nerförsbacke från parkeringen till en smal gata som man kör upp på så överhänget bak på bilen tar i gatan med en liten skada som följd. Sedan var det brant utför genom La Orotava innan vi kom ut på väg TF-5.  Stannar vid en bensinstation och fyllde gas för 22:50€ , 32,14 liter. 0,70€/l.

Efter att vi fyllt på med gas fortsätter vi till Tejina

Tar sedan TF-16 mot Tejina. Framme vid tiotiden och kör in på en bra parkering. Man måste dock gå efter väg TF-13 där det är grym trafik.

Grym trafik efter genomfartvägen
I dammen några skumma änder
Framavlade änder av gräsand

Bästa vägen till första dammen var stängd med staket och låst grind. Vi fortsätter till den norra dammen där man fick gå en trång stig genom ett vassområde ner till dammen. Några skumma änder håller till på stranden. Medelhavstrut kom flygande, en drillsnäppa stötte vi upp. Tornfalk på långt håll och kanariepiplärka ses. Går tillbaka och tar en liten stig uppför en brant backe till dammen.

En brant stig leder upp till den södra dammen
Kohäger i vassen

Här sitter minst 21 kohägrar i vassen. En sothöna simmar i vasskanten och en rörhöna försvann snabbt in i vassen. Inga rariteter i dammarna just nu. Promenerar tillbaka till bilen och gör lunch. Kör sedan till Tacoronte för att handla på Lidl då det brukar finnas parkering vid Lidl affärerna. Men inte här utan vi kör tillbaka en bit och kan parkera efter genomfartsgatan. En brant trappa leder upp till gatan med affärerna och vi kommer direkt till en Mercadona affär där handlar vi istället. Sedan kör vi till en agro camping utanför Tejina som ser bra ut.

Kör från Tacoronte till La Laguna

Tänkte mig öppna ängar men vi kom in på smala gator med höga murar och campingen var stängd då vi kom fram 15:30. Öppnar 16:00 men vi gillade inte området med höga murar så vi kör vidare till San Cristobal de La Laguna och en central parkering på en grusplan. Parkeringen är bevakad och det kostar 5€ att stå över natten.

Parkering på en grus/jordplan i La Laguna

Vi är på 500 m.ö.h och växlande molnighet så det är kyligt i luften. Här i området häckat gulhämpling, enda stället på Kanarieöarna, så 16:30 går vi en promenad för att kolla efter gulhämplingen.

Koboltmes födosöker i en tät buske
Kanariesiskan sjöng

Ser koboltmes, canariesiskor, spansk sparv, koltrast och mängder med tamduvor men ingen gulhämpling. Det blev middag i bilen och nyheter på TV:n
Körde: 63,8 km

—————————–

2022-03-08 Tisdag

Växlande molnighet och omkring +15 grader på morgonen i La Laguna. Vid niotiden gör vi ett nytt försök att se gulhämplingen. Promenerar till samma ställe som igår där vi såg kanariesiskan. Omedelbart då vi kom fram till det låga trädet hörs en gulhämpling sjunga. Den flög iväg och jag spelar upp ljudet och den återkom genast.

En fin hane gulhämpling sjöng. Mycket lik kanariesiskan men låter helt annorlunda och har mörk näbb

Det blev en fin obs av en sjungande hane gulhämpling. Återvänder till bilen och vid tiotiden lämnar vi parkeringen i La Laguna. Vi kör söderut för att få lite varmare väder och siktar på Abades drygt 40 km söderut. Stannar efter vägen vid Disamacken i Güìmar för att tömma o fylla vatten.

Lite korta platser så överhänget bak får sticka ut över slänten

Framme vid 72-timmars parkeringen i Abades och hittar en bra plats. Lite korta platser så överhänget bak får sticka ut över en slänt. Det är växlande molnighet och blåser stadigt från NV. Vi går en promenad i området och inspekterar badstranden.

Fin badstrand

Den östra delen ligger i lä av en klippa och där ligger de flesta som är på stranden och solar. Det ligger små restauranger och barer intill parkeringen. Efter trekaffet går vi en promenad i området där en mängd övergivna hus, som en gång varit ett sanatorium, ligger.

Ruin av den gamla kyrkan

Beställde bord för middag på en restaurang 18:30. Återvände till bilen där vi vilar och jag bokar färja till Hiero den 15 mars och återresa den 23. Booking confirmation number 0235047835.
Satt en stund på läsidan av bilen och spanade i tuben ut över havet. Gulnäbbad lira skall finnas här och långt ut jagar ett antal lågt över vågorna.

Gulnäbbad lira på långt håll
Här åt vi middag


18:30 går vi de 150 metrarna till restaurang D’Tapas och äter en utmärkt middag. Entrecote och en flaska rött.
Körde: 48,6 km

——————————

2022-03-09 Onsdag

Vi stannar på parkeringen i dag. Det är mulet, +20 grader och samma blåst som tidigare. Vid niotiden går vi en promenad i området runt Abades. Det var fågeltomt, såg bara kanariepiplärka och varfågel. Det blev en runda på drygt 4 km.

Ett lavafält med Abades
Utsikt över Abades
Efter stranden var det sneda klippor

Efter lunch går vi till stranden och lägger oss längst bort i lä av klippan. Vi badar och solar tills 15:00 då det blev molnigt. Vi går till närmaste bar och tar varsin cortado. I lä bakom huset var det riktigt varmt. Sedan handlar vi lite i en närbelägen affär och spanar ut över havet i tuben igen. De gulnäbbade lirorna var lika långt ut i dag också. Middag i bilen.

——————————–

2022-03-10 Torsdag

Det är mulet på morgonen och blåser som tidigare. Vid niotiden går vi till en närbelägen minimarket och handlar lite smått. Vid tiotiden lämnar vi parkeringen i Abades för att köra till camping Punta de Sordo, inte långt härifrån. På vägen dit, bara 3 km bort, stannar vi vid en Cepsa bensinstation, där man kan fylla o tömma vatten. Sedan var det bara 3,5 km till campingen och de sista 600 meterna på mycket dåligt grusväg. Checkar in och betalar 13:91€ för en natt utan el. Det finns en övre plats i lä bakom en klippa men vi valde platsen nere vid stranden.

Vi valde platsen vid stranden och kunde sitta i lä bakom bilen

Det blåste dock rakt in från havet men vi sitter i lä bakom bilen. Gör lunch och jag lagar en repskada på bilen som uppkom vid en trång passage då vi tänkte besöka agro camping utanför Tejina.

Slipade med våtslippapper 600 och lackar med sprejfärg.

Efter trekaffet går vi en promenad över klipporna mot byn San Miguel de Tajo.

Utsikt över byn San Miguel de Tajo

När vi återkommer till bilen så blåser det ännu mer och sanden yr. Vi flyttar till den övre platsen i lä bakom klippan.

Flyttade till övre plan i lä bakom en klippa

Middag utanför bilen i härligt solsken. Nyheter på TV:n
Körde: 10,3 km

————————————–

2022-03-11 Fredag

Vi lämnar Camping Punta de Sordo vid tiotiden och kör direkt till Los Cristianos och 72-timmars parkarbetaren på Calle Caleta.

Kör direkt från Camping de Sordo till Los Cristianos och Calle Caleta
En plats fanns ledig efter gatan

Här har vi ju varit en gång tidigare. Nu fanns det en plats ledig på den uppåtlutande gatan. Vi går genast mot centrum då Birgitta behöver klippa sig och tar sikte på den närmaste frisersalongen som Google visar. Med det var fullbokat långt fram så vi fortsätter in till centrum och på gågatan mitt i smeten så låg en frisersalong och det var ledigt. Det var både herr o damfrisör så jag klipper mig också. 9€ kostade det för mig och 33€ för Birgitta. Äter lunch på Restaurang The Cottage.

Heta räkor och nyklippt Birgitta

Heta räkor och två öl 17:71€.
Återvänder till bilen där vi vilar och efter trefikat går vi till en affär som vi passerade tidigare och jag köper ett par shorts. Middag i bilen och nyheter och Carina Bergfelt på TV:n
Körde: 30,9 km

—————————-

2022-03-12 Lördag

Molnfritt och ingen blåst på morgonen. Efter frukosten går vi en tur upp på berget Montaña de Guaza. Brant och stenig stig upp till 150 m nivån. Där planlade det ut. Högsta toppen är på 435 m.ö.h men dit går vi inte.

Väl uppe på 150 m nivån planar det ut. Los Cristianos i bakgrunden

Klipphöna skall finnas på berget men vi ser bara varfågeln och kanariepiplärkan.

Varfågeln höll koll
Vi promenerar upp på berget Montaña de Guaza och fortsätter till Palm-Mar. 5,1 km på och det tog 3 timmar

Mycket folk på stigarna. Väl uppe bestämmer vi oss att fortsätta till Palm-Mar och följer stigen till den mycket branta nerfarten. Här fick man inte vara höjdrädd då det stupade rätt ner och var stenigt.

Här stupar det brant ner till Palm-Mar

Väl nere på strandpromenaden går vi till Restaurang Bahia Beach och äter lunch, räkor Thai med varsin öl, för 34€.

Här åt vi lunch och här har vi ju varit tidigare
Heta räkor i Thaisås

Sedan fortsatte vi till genomfartsgatan och hittar en taxiparkering.

Spansk sparv samlar bomaterial

Ringer efter en taxi som kör oss tillbaka till husbilen i Los Cristianos för 13:40€. Sedan tar vi det lugnt och efter trefikat spacklar jag skadan bak då överhänget tog i gatan när vi lämnade parkeringen i La Orotava. 18:15 promenerar vi till strandpromenaden och äter middag på restaurang La Tasca7, sjötunga m räkor o en flaska vitt samt dessert för 46:44€. Sedan nyheter och mellon på TV:n.

—————————

2022-03-13 Söndag

Vi stannar på parkeringen i dag också. Efter frukosten går vi en promenad ner mot stranden och följer strandpromenaden mot Playa de Los Cristianos.

Vi gick en promenad på förmiddagen
Kanariegransångare är det i varje buske
Tamduvor är helt orädda

Satt en stund på en soffa vid palmerna där nandayparakiten höll till för ett par veckor sedan och kollade på folket som passerar. Åter vid bilen vid elvatiden och vi går och handlar bl.a  2  större vattenflaskor att fylla upp vattentanken med. Efter lunch går vi till marknadsplatsen som är öppen på söndagarna. Mycket folk och tingel tangel. Efter trefikat slipar jag av det som spacklades i går samt sprejar på grå färg. Blev riktigt bra. Middag i bilen.

—————————–

2022-03-14 Måndag

Det börjar blåsa rejält på morgonen. Mestadels klart och +20 grader. Vi lämnar parkeringen på Calle Caleta i Los Cristianos vid niotiden och kör till Palm-Mar.

Vi kör till Palm-Mar för att tvätta
Vi var ensamma i tvättinrättningen

Behöver tvätta och en bra tvättautomat finns där som vi tvättat vid för två veckor sedan. Vi stannar nu på en gata bara 200 m från tvättinrättningen p.g.a. blåsten. Vi cyklade ju till tvätten från ställlplatsen förra gången. Det var bara vi där så att köra två maskiner och två torktumlare gick smidigt. Fortsätter sedan till ställplatsen efter Calle Tucan.

Vi står efter Calle Tucan och det blåser in från havet
Det blåste storm direkt in från havet

Vi har varit här tidigare och nu var det gott om plats. Det blåste storm direkt in från havet. Efter lunch tänkte vi gå till strandpromenaden och kolla vågorna men vi vänder efter 200 m. Det gick knappt att stå rak och det blåser sand i luften. Vi blir i bilen hela dagen och vinden ruskar om bilen trots hydrauliska stödben. Middag i bilen och nyheter samt Strömstedts på TV:n
Körde: 9,3 km

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: