Canarieresan ll, del 5, Hiero                        2022-03-15 – 2022-03-24

2022-03-15 Tisdag

I dag är det färjan till El Hiero 17:30 som gäller. Härligt väder på morgonen, ingen blåst. Vi lämnar ställplatsen på Calle Caleta i Los Cristianos vid niotiden och kör till serviceplatsen i Arona och tömmer samt fyller på med vatten. Jag tvättar också bilen. Sedan kör vi till Lidl och handlar. Lika mycket folk som tidigare. Fortsätter sedan till hamnen i Los Cristianos då det finns en stor parkering utanför där det borde gå att stå i väntan på att färjan skall gå. Stannar efter vägen och tankar på BP Orotianda, 47:33 l disel à 1,379€/l = 65:27€. Nu gick det inte att komma in på den parkeringen då den var bommad till 2,20 i höjd och även helt full. Kör tillbaka till ställplatsen på Calle Caleta dit vi kom 13:00. Går till en närbelägen engelsk restaurang för att äta lunch. Där var det fullt med engelsmän som kollar fotboll på TV och sådant väsen att vi lämnar och går till en intilliggande restaurang, Surrey arms och äter lunch. Varsin engelsk frukost med ägg, bönor, skinka och korv , för 11:66€.
Åter till bilen för vila och efter trefikat kör vi till hamnen och checkar in vid Armas terminalen.

Utsikt mot Los Cristianos från hamnen

Vi var ute i god tid, två timmar till avgång så vi står först i kön. Kollar runt lite och ser en fisktärna komma flygande efter kajkanten. Hämtar kameran och hittar den sittande på ett cementblock.

En fisktärna höll till i hamnen
Vi står först i kön

Vi kör ombord på Armas katamaran och det är nerför från kajen och brant upp för påfarten så överhänget bak tar i rampen. 17:30 avgår färjan och ganska snart blir det kraftig sjögång. Vi satt stilla i restaurangen hela tiden.

Färjan från Los Cristianos till Valvelvde på Hiero

Det är mörkt då vi anländer 20:00 till hamnen på El Hiero och när vi kör av är det samma visa trots mycket försiktig körning av färjan tar överhänget i igen. En parkering ligger precis vid hamnen så där parkerar vi för natten. Små platser så vi står på tvären över tre rutor. Vi åt ju lite på båten så ingen middag i bilen. Nyheter och Benjamin på TV:n
Körde: 38,0 km

——————————–

2022-03-16 Onsdag

Växlande molnighet, blåsigt och omkring +17 grader då vi vid niotiden lämnar parkeringen i Puerto de la Estaca och kör väg HI-1 till Villa de Valvelvde.

Vi lämnar parkeringen i Puerto de la Estaca vid niotiden

Huvudstaden har inte någon förbindelse med havet och ligger på drygt 500 m.ö.h.  Vi tänker besöka en kommunal camping, den enda campingen på ön, och man måste ha tillstånd för att stå där samt betala i förväg. Man kan alltså inte betala på campingen utan på kommunens kontor i Valvelvde.

Hittade en parkering på en återvändsgata

Vi kör till en parkering i norra delen av staden och det är 1 km att gå till turistbyrån där vi tänkte fråga hur det går till att få detta tillstånd. Det är mycket trafik och trånga gator men vi hittar turistbyrån genast. Kommunens kontor låg precis tvärs över gatan från turistbyrån så vi knallar in där.

Turistbyrån till höger och komunalkontoret till vänster

Efter en stund förstod personalen vad vi ville och en procedur började. Som tur var hade jag ett foto av mitt pass på telefonen som måste sändas till en e-postadress. Datum bestämmas och så betalar vi 17:36€ för två nätter med el och alla faciliteter. Fick ett dokument som skall visas för vakten på campingen. Vi skall ju dit om tre dagar. Vi kollar runt i staden som ligger i en enormt brant sluttning.

Ett torg med tredimensionellt golv
Trånga gator

På tillbakavägen till bilen stannar vi vid Restaurante el Encuenrto och tar varsin cortado med liten ost/skink smörgås. 2:60€ var billigt. Vi fortsätter nu efter Hl-1 mot La Restringa som är den sydligaste punkten på El Hiero samt den sydligaste utposten i EU. Vägen går över en högplatå på drygt 1000 m.ö.h, med gröna ängar och jordbrukslandskap. Några kor betar och vinodlingar passeras. Strax norr om orten El Pinar ser vi några korpar sitta på en elledning och just där gick det att parkera så jag hann fota en korp från bilen.

En korp flyger förbi

Framme vid parkeringen i La Restringa vid 13-tiden. Det är full sol och blåser kraftigt. Vi ställer bilen så det blir lä på höger långsida. Vi gör lunch och går sedan en promenad mot hamnen. Bra badstrand från lavaklipporna med stege ner och promenadstråk byggda av trä.

Promenadstråk i lavafältet

Lungt vid stranden i lä av klipporna.

Roskarl på klipporna vid hamnen
Medelhavstrut flyger runt i hamnen

En flock med 9 roskarlar håller till vid hamnen och några medelhavstrutar flyger runt.

Sydligaste punkten i EU

Går ut på stora vågbrytaren och tillbaka. Sitter sedan i solskenet utanför bilen medans solen dalar. Middag i bilen.
Körde: 44,4 km

———————————

2022-03-17 Torsdag

Vi stannar på parkeringen i dag. Det blåser fortfarande lika friskt men soligt. Efter frukosten går vi och köper 4 flaskor 8 liters vatten att fylla upp i bilen. Sedan skall vi bada och går ner till den klippiga stranden och solar på en träbrygga byggd på lavafältet.

Vi solar på träbryggan men det blåste så vi flyttar till en plats i hamnen

Det blåser dock här också så vi flyttar till en plats i lä av klipporna nära hamnen. Det är högvatten och man kan gå i via en ramp av cement. Klart vatten och omkring +20 grader. Vi solar på en smal brygga invid ett gäng lokala tanter som badar och tjattrar hela tiden. Åter vid bilen 13:00 där vi äter lunch i solskenet utanför bilen.

Lunch i lä utanför bilen

Efter trefikat går vi en promenad runt La Restinga det blåser fortfarande.

Vi gick en promenad runt La Restinga

Ser en flock med kanariesiskor och utanför vågbrytaren jagar ett antal gulnäbbad lira.

Kanariesiskaor
Gulnäbbad lira
Medelhavstrut

Tar det lugnt vid bilen och 19:00 går vi till en restaurang vid hamnen och äter middag.

Här åt vi middag

Fisk med varsitt glas vitt och sallad för 34:50€.

———————————

2022-03-18 Fredag

Vi lämnar parkeringen i La Restringa vid niotiden och kör mot San Andres.

Vi kör till San Andres på högplatån

På högplatån skall finnas en liten population av stensparv som vi gör ett försök på. Det är växlande molnighet och +11 grader ungefär. Vid parkeringen sjöng en svarthätta för fullt.

En svarthätta sjöng vid parkeringen
Flera promenadstråk börjar här

Följer en promenadstig genom fårhagar. En vaktel spelade och som vi stötte upp. Kanariepiplärkor och kanariesiskor är det gott om.

Här letar vi stensparv men hittade kornsparv
Kornsparven sjöng för fullt

Plötsligt ser vi en stensparv tror vi men det var en kornsparv som sjöng för fullt. Ingen stensparv alltså så vi vänder och är vid bilen 12:30. Kör nu till en parkering c:a 6 km bort vid en berömd utsikt, Mirandor La Llaina.

Här börjar stigen upp till Mirandor La Llaina på 1350 m.ö.h
Fantastiskt utsikt

Den ligger i en lagerskog och det skall vara möjligt att se de endemiska duvorna. Trång parkering och fullt med bilar så vi ställer oss efter vägen. Efter lunch går vi stigen upp och det var bara 300 m till utsikten som var helt magnifik. Inga fåglar dock. Går sedan stigen nerför på andra sidan vägen. Kanariegransångaren hörs och plötsligt ser vi några bofinkar, underarten ombriosa finns bara på Hiero.

Tät lagerskog
Bofink av underarten ombriosa, hane, endemisk på Hiero

Vi tycker oss också se kanarieduvan men den försvann snabbt i den täta skogen så den blev obestämd. Vid 16-tiden kör vi till ett picknick område och stannar över natten.

Vi stannar på ett picknick område över natten
En hane tornfalk jagade i området

En tornfalk jagade i området. Kyligt bara +10 på kvällen. Middag i bilen och nyheter samt Carina Bergfelt på TV:n
Körde: 34,7 km

—————————-

2023-03-19 Lördag

Det är mulet och +8 grader på morgonen. En stor flock med får kommer förbi bilen då vi äter frukost. Vid tiotiden kör vi till campingen, Hoya del Morcillo, bara 6 km bort och på lite lägre höjd, ganska precis 1000 m.ö.h.

Vägen går nerför genom lagerskogen

Vägen går genom lagerskogen ner till tallskogen där campingen ligger. En plåtis och ett tält finns där då vi anländer. Tömmer gråvatten och fyller på med färskvatten från huset med dusch via en lång slang då ordinarie vattenpåfyllningen inte fungerade.

Fyller på vatten från duchhuset genom en lång slang som vi har med osd
Enorma tallar i området

El fungerar i alla fall. Vi går sedan för att leta efter koboltmes och kungsfågel, båda underarter endemiska för Hiero. Korpar flyger omkring men mycket tyst med fågelljud.

Koboltmesen höll till högt upp i de höga tallarna
Vi letar koboltmes och kungsfågel i tallskogen

Vi hör koboltmes högt uppe i de höga tallarna. Efter en och en halvtimma kom en koboltmes i en lite lägre tall så vi kunde se den. En tornfalk kom också förbi.

En hane tornfalk höll koll

Vi tar lunch vid tolvtiden och går sedan en runda igen.

Korpen kom ner på backen
Koboltmes av underarten ombriosus, endemisk på Hiero

Nu kom korpen ner på backen utanför husbilen och i lite lägre tallar höll ett par koboltmesar till så nu blev det bra bild. Några kungsfåglar såg vi inte till. Det är mulet hela dagen och högst 14-15 grader. En husbil och några plåtisar anländer under dagen men mycket lungt på campingen. Vid 16-tiden kom en typ vaktmästare och kollade vårt dokument med tillstånd att stå här. Middag i bilen med nyheter och Let’s dance på TV:n
Körde: 5,6 km

———————————

2022-03-20 Söndag

Vi lämnar campingen tillfälligt vid tiotiden. Växlande molnighet och så blåser det en del. +10 grader. Tänker köra upp till lagerskogen igen där vi var igår och kolla efter kungsfågel. Det är ju bara 6 km dit och 300 m högre upp och det var nu dimma. Dimma är inte roligt så vi kör till San Andres och handlar lite smått i en s.k supermarket. Sedan kör vi till San Andres Plains för att kolla efter stensparv igen medans dimman lättar högre upp.

Parkerar vid Mirandor de Jinama. Gröna ängar med en del betande kor

Vi parkerar precis intill Mirandor de Jinama, en populär utsiktsplats med fantastisk vy över Frontea och El Golfo. Här är det gröna ängar med många stenmurar men ingen stensparv ses. Däremot kom 4 tjockfot inflygandes och ses på långt håll.

Tjockfot av underarten distnictus, som finns på de västra Kanarieöarna
Ingång till Mirandor de Jinama
Utsikt över Frontea

Kanariepiplärkor lite överallt. Vid tolvtiden kör vi upp till parkeringen i lagerskogen igen men nu var det helt fullt så vi kör till picknick området och gör lunch i bilen. Därefter åter till parkeringen i lagerskogen och nu fanns det plats. Direkt där stigen börjar höll en flock med bofink till. Annars var det tyst i lagerskogen, en koltrast flög plötsligt upp.

En hane koltrast i lagerskogen
Bofink hane, ombriosa. Dom är skygga och försvinner in i lagerskogen

Inga kungsfåglar. Vi återvänder till campingen och går en runda där. Solen skiner och det är +15 grader. Två tamduvor skrämmer vi upp. Middag i bilen och nyheter på TV:n
Körde: 13,5 km

——————————–

2022,-03-21 Måndag

Vi lämnar campingen Hoya del Morcillo vid niotiden. Det är sol och helt lungt då vi kör mot Frontea. Vägen H-40 upp till La Llaina genom lagerskogen och sedan H-1 nerför till Frontea där vi tänker handla i en supermarket.

Vi kör från Camping Hoya del Morcillo till Frontea

Det är brant nerför med flera utsiktsplatser efter vägen. Vid affären mitt i Frontea gick det inte att parkera utan vi fortsätter mot Eco Museet lite norr om Frontea. Stannar vid en liten affär och köper lite frukt o grönsaker. Dom hade inget vatten så när vi fortsätter kom ytterligare en liten matvarubutik nu med parkering utanför. Fortsätter sedan till Eco Museet som var stängt 21/3 p.g.a utbildning.

Såg bara småödlor

Tänkte kolla på den endemiska ödlan som kan bli upp till en meter lång. Nu såg vi bara småödlor i en stenmur. Kör vidare till en ställplats vid havet, La Maceta, som fått bra omdömen och där man kan bada i havsbasänger. Det var skönt att komma till värmen, nu +22 ungefär i solen. Framme vid tolvtiden och kollar vid den klippiga stranden och havsbassängerna såg bra ut.

Bra ställplats med vatten
Klippig kust

Vi återvänder till bilen och gör lunch. 14;00 går vi för att bada men nu var det så högt vattenstånd att kraftiga vågor slår in över kanten till havsbassängerna.

Kraftiga vågor slår in över kanten på havsbassängerna

Det blev inget bad i dag. Går en kort sväng efter kusten på en bra stig. En orange lava växer på lavastenarna som en grupp turister fotograferar.

Intressant orange lava

Middag i bilen men dålig uppkoppling gör att det knappt gick att se nyheterna.
Körde: 29,4 km

—————————–

2022-03-22 Tisdag

Mulen morgon och omkring +18 grader då jag vid niotiden går och kollar havet. Nu var det lågvatten och havsbassängerna låg spegelblanka. Efter frukosten går vi ner till havet och badar.

Havsbassängerna låg spegelblanka
Härligt vatten +20 typ

Klart och friskt vatten. Strax före elva  lämnar vi ställplatsen i La Maceta efter att fyllt på med färskvatten och tömt gråvatten. Vi kör till Eco Museet för att kolla på ödlorna. Nu är det öppet och man måste ha guide för att komma till ödlorna och en tur börjar om 15 minuter. Betalar 19€ för den guidningen och vi tillsammans med 8 andra spanjorer följer guiden som först visar en grotta i berget som bildades av en luftbubbla då Lavan rann nerför berget.

Det var hjälm på och munskydd i grottan som gällde

Guiden pratar mest spanska och lite engelska med oss så vi missade många detaljer. Fortsätter sedan till ett hus där man föder upp ödlorna som var nästan utrotade innan detta projekt att rädda dom startades.

Ödlan som den kan ha sett ut då spanjorerna kom
Hierro Giant Lizard, eller Simony’s Lizard. Vetenskapligt namn Gallotia simonyi machadoi, Ödlan fotograferad genom ett fönster

Ödlorna är ju i små hagar bakom glasrutor och dom var mycket mindre än vi hoppats på. Då spanjorerna kom hit fanns det hundratal av dom som var upp till en meter långa. Nu var den största omkring 3 dm.

Ingång mot ödleprojektet

Efter en rundtur i resterna efter en forntida by kör vi mot La Caleta, på östra sidan av ön. Följer väg H-5 som går genom en tunnel upp över berget. Vid La Caleta skall det vara bra enligt omdömen och fina havsbassänger att bada i. Vi blir mycket besvikna då vi kom fram. Ställplatsen var efter en gata och havsbassängerna avstängda. Vi kör förbi platsen och stannar efter en gata högre upp och gör lunch i bilen. Det blåser dessutom friskt från havet. Vi kör nu till Tamaduste, en liten by drygt 5 km norrut där en parkering vid havet fått bra omdömen. Även här skall det finnas havsbassänger. Vi kör dit och hittar en vändplats precis där en populär vandringsled börjar.

Här kan man stå men blåsigt och sterilt så vi kör tillbaka till La Maceta

Platsen ligger högt vid en klippig kust och så blåser det friskt. Några havsbassänger ser vi inte till så vi beslutade att återvända till La Maceta som vi kom ifrån. Det är ju bara 25 km dit. Så 15:00 är vi åter på samma plats som vi lämnat. Solen skiner och det är helt lugnt. Efter trekaffet går vi en promenad efter promenadstigen mot Las Puntas.

Stigen genom lavalandskapet
Duvor av denna typ tycks häcka i branten till havet
Typ tamduva men de flesta såg ut så här
Spansk sparv, hona

Duvor tycks häcka i branterna mot havet och vid en trädgård bakom höga murar ser vi spansk sparv och turkduvor. Middag i bilen med nyheter samt Benjamin på TV:n.
Körde: 56,3 km

——————————

2022-03-23 Onsdag

I dag är det resan tillbaka till Teneriffa med färjan Vulcal de Tirajana från Valvelvde 14:00. Molnigt och lite blåsigt på morgonen då vi efter frukost vid niotiden går ner till saltvattenbasängerna och badar. Lite högre vågor i dag så det slår över kanten.

Vi kör från La Maceta till Puerto de la Estaca
Vi passerar Valvelvde
Ett för oss okänt monument efter vägen

Vid 10:30 kör vi genom tunneln och över berget till hamnen Puerto de la Estaca. Stannar ett par gånger efter vägen för att beundra utsikten.

Hamnen Punto de la Estaca
Vi väntar på att köra ombord

Incheckningen fungerar smidigt och redan 13:00 kör vi ombord. Glest med passagerare så vi sitter vid baren under färden. Det gungade ganska rejält denna gång också. 16:30 är vi framme vid hamnen i Los Cristianos och kör till ställplatsen på Calle Caleta där vi varit ett flertal gånger. Flera platser lediga och den längst upp var också ledig. Vid 18-tiden går vi till Restaurang Los Tarajales som ligger efter strandpromenaden och äter en trerätters middag med en flaska vitt för 32:75€. Sedan nyheter och Strömstedt på TV:n
Körde: 28,4 km

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: