Canarieresan ll,del 7 Hemresan. 2022-04-07 – 2022-04-20

2022-04-07 Torsdag

Tidig väckning i dag, 06:30, då hemresan börjar. Efter frukost kör vi till en Disamack och tankade 40 liter diesel á 1.645€/l betalade totalt 57,80€ fick 8€ i rabatt. En kompensation på 0,20€ per liter som spanska staten ger alla som tankar då priserna gått upp så mycket sista tiden. Tvättar också bilen samt tömmer grå-o svartvatten.

Var framme i god tid vid färjeterminalen

Fortsätter sedan till färjeterminalen där färjan Volcano Tinamar, byggd 2011, väntar på oss. Framme i god tid 09:00. Incheckningen går smidigt då vi sitter kvar i bilen. 11:00 kör vi ombord och får en bra hytt på plan 7. Färjan Volcano Tinamar avgår på utsatt tid 12:00. 13:00 är det lunch. Mat ingår i priset för hytten.

Gratis wifi men den var seg
På akterdäck var det soligt och fint

Sitter sedan på akterdäck i härligt solsken en stund. Vilar sedan i hytten och 20:00 är det middag. Körde 12,6 km

——————————

2022-04-08 Fredag

Vi är ju på båten hela dagen. Äter frukost vid niotiden. Det är lungt på havet men båten gungar ändå en del. Middag intages klockan 15:00. Och vi tar det lugnt i hytten. Vi beräknar att ankomma i hamn 22:00 kanariska tid men redan 18:00 meddelas i högtalaren att vi kommer till hamn vid 19-tiden. Alltså 3 timmar innan beräknad ankomsttid. Klockan flyttas ju fram en timma till europeisk tid så vid 20-tiden lokal tid  kör vi av färjan. Hade tänkt stå på en parkering precis vid hamnområdet men det var knepigt att komma in där så vi kör till en kommunal ställplats i Gibraleón 27 km norrut.

Vi kör till en ställplats i Gibraleón

Vi hittar platsen som var upplyst och omgärdad av ett stängsel.
Körde: 32,5 km

———————-

2022-04-09 Lördag

Vi lämnar den kommunala ställplatsen i Gibraleón 08:30 för att köra till en ställplats i Bejer 45 mil.norrut. Vi kommer ut på väg A66 norr om Sevilla, Mestadels sol och omkring 20 grader. Inte så mycket trafik då det flyter på bra. Stannar vid en stor rastplats, Complejo Leo vid elvatiden och tänkte fika i restaurangen.

Vi kör mindre vägar ut på A66. Stannar och fikar

Men det var fullt med folk så vi gör fikat i bilen.

Steglits ser vi från bilen då vi fikar
Gråsparv höll också till i buskarna

Ser steglits och gråsparv i en buske utanför bilen. Fortsätter sedan ytterligare 13 mil då vi stannar och gör lunch i bilen straxt efter 13:00.

Kör 13 mil och stannar för lunch i bilen

Så kör vi vidare och allt går bra omkring 10 mil till då bilen plötsligt börjar skaka. Trodde först det var dålig asfalt men så small det till och punktering på H bak. Bara att stanna på motorvägen.

Plötsligt börjar bilen vibrera inan bakdäcket small

En polisbil kom innom ett par minuter och konstaterar att vi inte kan köra vidare. Det sätter upp små koner och dirigerar trafiken. Ringer 112 och polismannen talar med dom på spanska. Vi fick uppfattningen att polismannen beställt bärgare. Det kom en varningsbil och satte ut större koner och poliserna åkte iväg. Röd glada och vit stork flög över oss medans vi väntade över en timma och inget hände.

Vit stork flög högt över oss
Röd glada kom också förbi

Ringde vårt försäkringsbolag men fick ingen hjälp där. Ringer SOS Internationell väghjälp till slut och dom beställer i sin tur bärgare i Spanien. Vi gick uppge position och riktning mm. Till slut kom en bärgare med en alldeles för liten bil för att kunna bärga oss.

Tur att vi har hydrauliska stödben

Jag hissar upp bilen med de hydraliska stödbenen och bärjaren skruvar av H bakhjul och en typ 8mm bult har trängt rätt in i däcket. Så kör han iväg för att sätta på nytt däck. Kommer tillbaka efter en dryg halvtimme med ett begagnat däck på fälgen. Det var provisoriskt då däckfirman hade stängt säger han. Dom öppnar på måndag. Så lotsar han oss till däckfirman men där kan vi inte stå över helgen. Bärgaren pratar bara spanska och vi vill köra till en camping. Till slut förstår han det och lotsar oss till närmaste campingen.

Vi hamnade på en trång camping

Vi checkade in på Camping las Canadas 20:00 och betalar 48:50€ för två nätter med el. Dyrt och trånga platser mellan spanjorer som tycks bo där permanent. Det blev sen middag i bilen
Körde: 434,3 km

——————

2022-04-10 Söndag

Vi blir ju på campingen i dag. Kylig morgon, bara 10 grader då vi är på 600 m.ö.h . Sol från klarblå himmel så det blir fort ganska varmt.

Vi går en promenad runt campingen
Infarten till Camping los Canadas

Vid tiotiden går vi en promenad runt campingen.

Bofinken höll sig högt upp och sjöng oavbrutet
Talgoxen sjöng också
Svartstaren höll till på taket
Sammetshättan tittade upp ur sin buske
Skatan höll distans
Gulhämplingen sjöng utanför bilen
Gråsparvarna håller till vid receptionen
Blåmesen kvittrar också
Brun glada högt i skyn
Röd glada kom ner på låg höjd

Bofinken sjunger för fullt liksom talgoxen och gulhämplingen. Svartstaren håller till högt upp på taket. Sydnäktergalen håller sig dold i björnbärssnåret och är omöjlig att få syn på. Sammetshättan tittade upp ur sin buske och gråsparvarna håller till runt receptionen. En blåmes kom plötsligt och på håll hörs göken. Skatan håller sin distans och högt i skyn kom både brun och röd glada. En ensam skäggdopping i en damm. En fin dag på en camping som inte var meningen. Efter lunch och trekaffet som intas utanför bilen i härligt solsken går vi ännu en runda nu för att kolla sydnäktergalen igen.

En ensam skäggdopping i en damm
Till slut får jag en skymt av sydnäktergalen på långt håll

Ser den nu på långt håll bland träden där den sjunger för fullt. Middag i bilen och nyheter på TV:n.

————————–

2022-04-11 Måndag

Vi lämnar Camping los Canadas strax efter 09:00 och kör de dryga 5 kilometerna till verkstaden som öppnar 09:00. Däck fanns ju inte hemma men kunde komma till eftermiddagen. Jag beställde två däck så det blir nytt på båda bakhjulen. Vi går och handlar lite i en s.k supermarket. Fikar i bilen och går vid 13-tiden till en restaurang för att äta lunch. Dom hade bara typ tapasrätter.

Ja det blev några smårätter

Vi pekade och fick små tallrikar med en brödbit på varje. Sedan till bilen som jag torkar av och polerar lite för att fördriva tiden. 14:00 stängde verkstaden för lunch och öppnar 16:00 igen. Strax före 16:00 kom budbilen med däcken och strax efter 16:00 kör vi in i verkstadens stora hall samtidigt som en grym regnskur kom. 17:00 var det nya däck på bakhjulen så det var bara att betala 464€ och se glad ut.

Vi kör från Bejar till Alaejos

Vi kör direkt ut på motorvägen norrut mot Alaejos där en bra komunal ställplats finns. Motorvägen går över en högplatå där högsta punkten var 1163 m.ö.h.
Tankade vid Repsol nära Cañisal 68,76 l á 1,769€/l = 121,64€ . Åter på skatt -17,19€. Betalar 104,45€. Blir alltså 1,519€/l. Framme i Alaejos vid 19-tiden.

Jättefin ställplats med cementerade platser

Regn efter vägen och bara +10 grader. Alaejos ligger på drygt 650 m.ö.h. Middag i bilen och nyheter på TV:n
Körde: 152,3 km

—————————-

2022-04-12 Tisdag

Lämnar den utmärkta ställplatsen i Alaejos vid åttatiden och kör mot Valladolid drygt 8 mil NO. Det är kyligt på morgonen bara +7 grader men helt klart. I Valladolid kör vi till en Lidl affär och handlar. Framme strax efter 09:00. Det tar en timma ungefär att handla. Lite folk i affären nu på morgonen. Sedan fortsätter vi NO förbi Burgos och till Irun. Stannar vid en rastplats nära  Briviesca och äter lunch på restaurang. Fortsätter mot Irun där vi tänkte stanna vid en Ekopark och gå en runda och ev stanna på parkeringen över natt. Men det var helt fullt med småbilar på hela parkeringen så det gick inte. Kör då till en parkering vid flygplatsen där man skall kunna övernatta. Pratade med en spanjor i en plåtis som sade att det var OK bara man ställer sig längre bort då en del lastbilar kommer på kvällen.

Här kan man stå sade spanjoren, men icke

Vi går en sväng i utkanten av Irun och vid 18-tiden gör vi middag i bilen då en polis kom och sade att här får vi inte stå över natt då lastbilar kommer. Han hänvisar till en plats i Hondarriba 1,5 km bort. Vi äter och diskar och kör till platsen i Hondarriba men det var fullt med husbilar på en inhägnad plan. Vi siktar då på en ställplats på franska sidan i Saint-Jean-de-Luz. Knappt 20 km dit. Kör först och tankade vid Easygas Hondarribia, 40,48 liter diesel á 1.519€/l totalt 61,49€. När vi kommer till ställplatsen var den helt full med husbilar och tätt packade. Vi kör vidare ut på motorvägen A63 och tänker stå med långtradarna på en rastplats. Den första vi kom till var helt fylld med långtradare. Det var bara att köra vidare. Nu till en plats ut på landet drygt 30 km bort. Det börjar mörkna och klockan är 21:00 då vi kom fram till ställplatsen i Bardos.

Vi lämnar nu Spanien och kör till en ställplats i Frankrike, Bardos ett litet samhälle på landet

Här var det gott om plats då vara en bil var på plats före oss. Nu äntligen var vi på plats så det blev sena nyheter på TV:n
Körde: 486,8 km

———————-

2022-04-13 Onsdag

Vi lämnar den utmärkta ställplatsen i Bardos 08:15 och kör mot Bessines-Sur-Ganempe omkring 42 mil NO. Kör småvägar innan vi kommer ut på motorvägen A63. Ganska lite trafik fram till Bordeaux som vi rundar på östra sidan. Stannar vid en rastplats, Aire de Bedenac och fikar bland långtradarna vid 11-tiden. Fortsätter och stannar vid en serviceplats för husbilar nära Terreal och gör lunch i bilen strax efter 13:00. Det är mulet och bara 13 grader samt småregnar lite. Kör vidare till en ställplatsen i Bessines som låg mitt i centrum på torget. Inget vatten som fungerar så vi dricker trekaffet i bilen och kör sedan till ställplatsen i Bazaiges, omkring 4 km från motorvägen ute på landsbygden.

Den här vägen körde vi
Jesus Kristus på korset håller koll på ställplatsen
Kossorna kollar på oss
Gullvivan står i blom
Svarthättan sjöng för fullt
Häcksparven sjöng också lika bra
En nötskrika kom förbi

Framme 16:00 så vi går en sväng. Syrenen och gullvivor blommar. Svarthättan och häcksparv sjöng liksom blåmes och talgoxen. En nötskrika kom snabbt förbi. Ser också grönfink, gråsparv, ladusvala, turkduvan och skata. Middag i bilen och nyheter samt Benjamin på TV4 play.
Körde: 486,2 km

———————–

2022-04-14 Torsdag, skärtorsdag

Vi lämnar ställplatsen vid Bazaiges 08:30 och kör mot Mailly-le-Camp där en bra plats före övernattning finns, drygt 40 mil NO. Vi tar mindre vägar rakt på istället för motorvägen. Det fungerar bra ända tills en väg var avstängd och vi måste ta en lång omväg. Då blev det lika bra att ta motorvägen som blev längre.

Vägen vi körde

En del var betalväg och kostade 5:60€. Stannar vid Arie de Villeroy och äter lunch i restaurangen. Fortsätter och
tankar vid Station BP Arie des Champs D’Amour A20. 42,20 liter á 2,089€/l Totalt 88,16€. Dyraste soppan hittills. Framme vid Mailly-le-Camp vid 16-tiden. Inga bilar där när vi kom så det var bara att välja plats. Vatten kostar och betalas med polett som man kan köpa i en affär i byn.

Det blev 3 husbilar på ställplatsen

Efter en stund kom ytterligare 2 husbilar. Sol och varmt då vi dricker försenat trefika utanför bilen i härligt solsken. Jag torkar sedan bilen med våttrasa. Middag i bilen och nyheter på TV:n
Körde: 428,8 km

————————-

2022-04-15 Fredag , långfredag

Vi lämnar Mailly-le-Camp 08:30 för att köra till Moseldalen och en ställplats på en vingård. Vi kör via Luxemburg och tanka fullt där då disel alltid är billigare där.

Från Frankrike genom Luxemburg till Tyskland

Vi passerar omgående en liten obemannad mack och jag fyller på med lite disel för att inte riskera att få tomt innan macken i Luxemburg. Så jag tankar 9,38 liter á 2,114€/l Totalt 19,62€. Vi kom snart ut vå motorväg mot Metz. Lämnar snart motorvägen och betalar 16;50€. Tar nu småvägar genom byar in mot Luxemburg. Blev orolig att soppan inte skulle räcka fram till en mack i Luxemburg så jag tankar ytterligare 5,1 liter á 1.746€/l omkring 15 km innan gränsen. Framme i Luxemburg vid 12-tiden och
tankar fullt på Q8 Rumelange, Luxemburg.74,41 liter, á 1,694€/l totalt 126,03€. Var väl inte riktigt så billigt som vi tänkt oss. Fortsätter nu mot Cochem i Moseldalen och kör uppströms till Stellplatz Weingut Loosen, där vi också var för några år sedan. En liten plats på en vingård men nu var det helt fullt med husbilar. Kör till en närbelägen camping men även där helt fullt. Fortsätter uppströms till ytterligare en camping men fullt även där. Vi fick dock fylla på med vatten för 5€. Kör vidare och över på norra sidan av Mosel, vid Neef, finns en ställplats.

Fullt på alla ställ- o campingplatser
Här hamnar vi till slut
Nilgås är vanlig i Moseldalen

Den var också full men vi ställer oss i utkanten mot en gropig äng. Framme vid 16-tiden. Solen skiner och det är riktigt varmt så vi sitter ute en stund och smuttar på en sangria. 18:00 kom platsvärdinnan och tar betalt. 11€ för en natt utan el. Påskmiddag i bilen samt nyheter och Mask Singers på TV:n.
Körde: 398,2 km

—————————-

2022-04-16 Söndag, påskafton

Vi lämnar ställplatsen vid Neef 09:30 och kör till vingården Weingut Loosen.

Vi kör till vingården efter Mosel
Turistbåtar på Mosel
Här köpte vi vin

Framme där vid tiotiden för att köpa lite vin. Vi får provsmaka både vitt och rött vin. Köper 6 flaskor vitt och 6 flaskor rött á 5€ st. Fortsätter sedan mot Borken, en liten by omkring 30 mil NÖ.

Kör från Moseldalen till Borken

Vi kör mest motorväg så det flyter på bra. Stannar vid Netto affären vid Gilsberg och handlar lite smått. Framme vid parkeringen i Borken 14:00. Det är gratis att stå här men inga faciliteter.

En parkering med större platser intill ett naturreservat

Vi gör lunch och efter trefikat går vi till naturområdet Borken See. Det är sol men kyligt i vinden.

Vi går en promenad i naturreservatet
En hane större hackspett
Gransångare
Knölsvan i sjön Borken
Ringduva utanför bilen

Ser svarthätta, blåmes, större hackspett, talgoxe, rödhake, ringduva, knölsvan, skäggdopping. Middag i bilen och nyheter samt Let’s dance på TV:n
Körde: 259,6 km

————————-

2022-04-17 Söndag, Påskdagen

Vi lämnar parkeringen i Borken vid niotiden. Kylig morgon med bara enstaka plusgrader då det var frost under natten. Tänkte fylla på med LPG gas vid en mack i Borken och kör till Tankstelle Beck i Borken. Fyller först på med disel, 48,33 liter á 1,919€/l totalt 92,75€ . Då jag skall betala så tar dom inte utländska kort utan jag måste betala kontant. Som tur var hade Birgitta 100€ så det löste sig. Hade inte kontanter att tanka gas så vi kör vidare mot en liten ort, Salzwedel omkring 25 mil NO. Kommer omgående ut på motorvägen 49.

Kör från Borken till Salzwedel

Ganska lite trafik då inte långtradare får köra på söndagar. Tar av in på motorväg A7 där vi kör in till Aral bensinmack vid Northeim. Såg knepigt ut vid macken så vi besökte Burger King istället och beställde varsin kaffe med Do Nuts till. Fortsatte efter A7 till Salzgitter där jag tankar LPG gas vid Aral Tankstelle, 36,48 liter á 1,159€/l Totalt 42,51€. Kör sedan småvägar och stannar vid en rastplats då, klockan blev 13:15, och ågör lunch i bilen.

Stannar på en liten rast6

Kör sedan småvägar fram till Salzwedel och ställplatsen vid ett utomhusbad. Bra platser avskilda med en häck.

Infarten till ställplatsen

Solen skiner och vi dricker trekaffet utanför bilen i härligt solsken. Går en kort promenad och kollar området. Badet var stängt och receptionen till ställplatsen öppnar 17:00.

En svart rödstjärt hane sjöng utanför bilen

En svart rödstjärt höll till utanför bilen och sjöng för fullt. Vi betalar sedan 10€ för en natt utan el men med tömning o vatten. Påskmiddag i bilen och nyheter på TV:n
Körde: 281,4 km

—————————–

2022-04-18 Måndag, Annandag Påsk

Vi lämnar ställplatsen i Salzwedel vid niotiden och kör mot Rostock. Det blev småvägar genom några byar innan vi kom ut på motorvägen. Stannar efter drygt 12 mil på rastplatsen Pröbbower See Ost och gör lunch i bilen. Fortsätter på motorvägen 14 och sedan in på A20 mot Rostock. Vi kör direkt till Bordershopen och handlar nödvändigheter.

Vi kör direkt till Bordershopen och handlar

Är klara vid 15:00 så vi tankade vid Hem Tankstelle, som låg alldeles intill, 52,53 liter diesel á 1,999€/l Totalt 105,01€. Stannar också för trefikat i bilen. Kör sedan till en parkering bara 1,6 km bort, Zur Warnow, som ligger intill havet.

Bra parkering vid stranden
ÄLGEN var från Uppsala

Fullt med bilar så vi ställer oss tvärsöver rutor. En svensk plåtis med reg skylt ÄLGEN, står redan där. Solen skiner men kyligt i luften. Vi går en promenad på stigar efter sjön. Ser en järnsparv så jag gick tillbaka efter kameran.

Järnsparv som sjöng för fullt
Talgoxe
Blåmes
Gråhäger som kom flygandes
Korpen kom också flygande över oss

Den visade upp sig fint. Ser också blåmes, talgoxe, lövsångare, gransångare, röd glada, gråtrut, gråhäger, bofink, gråkråka och korp. Middag i bilen med nyheter på TV:n
Körde: 204,4 km

————————-

2022-04-19 Tisdag

Vi är uppe tidigt, 05:30. Äter ingen frukost i bilen utan kör omgående till Stena Lines färjeterminal. Färjan F/S Mecklenburg-Vorpommern avgår 07:30 från Rostock till Trelleborg. Incheckningen går smidigt och 07:00 kör vi ombord upp på däck 5 där vi står utomhus.

Utsikt från färjan i Rostock

Färjan avgår på utsatt tid och vi äter frukost på båten á 125 SEK per person. Lungt på havet och 13:30 ankommer vi till Trelleborg. Det går ganska fort att köra av och vi fortsätter mot en parkering norr om Ljungby, vid Laganland invid älgparken. Kör E6:an förbi Helsingborg och sedan E4:an. Det är sol från klarblå himlen hela dagen och +18 grader då vi kom fram 16:30.

Vi står på en rastplats i Ljungby kommun

Går en kort promenad till receptionen för älgparken men den hade stängt 17:00. Middag i bilen och nyheter samt Benjamins på TV:n
Körde: 237,7 km

———————

2022-04-20 Onsdag

Vi lämnar rastplatsen Lagan, norr om Ljungby redan 07:00. Kör E4:an norrut och vid MC Donalds, Mjölby, stannar vi och beställde varsin kaffe med kaka. Fortsätter mot Örebro. Tankade i Askersund 19,83 liter á 25,22 kr/l totalt 500:11 kr. Lite trafik så det flyter på bra. Hemma 13:00 efter en fantastisk resa.
Körde: 434,2 km
Mätarställning vid avresan 14/10-21
179506 km
Mätarställning vid hemkomst: 190853
Totalt antal km på resan: 11347 km

2 reaktioner till “Canarieresan ll,del 7 Hemresan. 2022-04-07 – 2022-04-20”

  1. Hej, har läst om ert äventyr. Vi håller på att planera inför vår avresa i september. Tanken är att vi ska vara i Portugal i mitten av dec. I Jan åker vi över till Cran Canaria. Så roligt att läsa om de vandringar ni har gjort och så många fina tips. Är det något som ni vill dela med er till oss, bra tips osv.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: