Cypern resan med TSS Travel Service Scandinavia.  2 veckor 4 – 18 okt  2022 Vecka 2

2022-10-11 Tisdag

Vi lämnar Riverside Garden Resort i Kyrenia med bussen 08:00. Det är sol och omkring +25 grader. Vi kör till Salamis Bay Conti Resort, som är ett 5-stjärnigt hotell, där vi tillbringar sista veckan. Resan tog 1,5 timmar och vi tar farväl av vår guide Resart. Han fick 30€ i dricks av oss. En lokal guide på hotellet håller en information som var värdelös då den var muntlig och alltför  omfattande.

Här samlas flera busslaster turister för info

Väntar till 14:00 då vi får vårt rum.

Ett helt OK rum på 8:de våningen

Vi har betalat för alincluseive så nu är det bara att äta o dricka.

Utsikt över polområdet
Utsikt mot stranden

Vi har ju tänkt fågelskåda för att se de två endemerna på Cypern, cyperstenskvätta och cypersångare. Den s.k lokalguiden hade ingen koll på fågelskådning. Jag googlar runt efter fågelguider på norra Cypern. De flesta håller till på södra grekiska sidan och en sade i sitt svar att han inte tänker beträda av Turkiet ockuperad mark. Till slut fick jag kontakt med en som bor och verkar på norra Cypern, George Konstantinou, som en välkänd fågelguid på södra sidan rekommenderar. Vi kom överens om att åka på torsdag 13/10 och George hämtar oss vid hotellet 08:00. 200€ vill han ha för en heldag och då håller han med matsäck och bil. Ja allt blev ju klart sent på kvällen.
Efter lunch 12:30 intar vi varsin solstol på den smala stranden utanför hotellet.

Solstolar på den smala stranden

Det blev ett dopp i det klara och salta vattnet. Efter badet sitter vi en stund på balkongen och från åttonde våningen är det bra utsikt över havet.
Middag 19:00 med hur mycket mat som helst

———————————-

2022-10-12 Onsdag

Mulet men varmt under dagen. Efter frukosten går vi en runda runt i hotellområdet. Ser några ringduvor men mest gråkråkor.

En ung ringduva
Sädesärla

När vi är på väg tillbaka ses en sädesärla födosöka på gräsmattan och några skator skränar i en tall. Vi tar det lugnt på hotellrummet och efter lunch blir det stranden och solstolen.

Den stora träbryggan
Vi badar från träbryggan i dag

Vi valde att prova den stora runda träbryggan med en bar i mitten. Här står solstolarna tätt men man slipper sand mellan tårna. Middag 19:00 som vanligt.

————————–

2022-10-13 Torsdag

Det blev tidig frukost och tio i åtta är vi utanför huvudingången. Vår fågelguide för dagen, George är redan där. Vi hoppar in i hans lite slitna bil av typ terränggående Toyota. Vi åker mot en fågellokal, Cape Greco, på södra Cypern och passerar alltså gränsen.
Men innan gränspassagen efter att kört 30 min kör guiden till en fågellokal, Kouklia Lake, som är en slättsjö. Nu var den helt uttorkad. Några tofslärkor ses och en trolig ängshök.

Tofslärka

Vi fortsätter mot gränsövergången. Det gick smidigt med passkontrollen och vi fortsätter mot Cape Greco. Vi passerar Oroklini Lake och här finns ett litet fågeltorn. Det är direkt motljus så det var svårt att fotografera. Ser en flock större flamingo på långt håll, en flock gräsänder är nära liksom en sporrvipa, rörhöna, drillsnäppa, stjärtand, sädesärla, större strandpipare och en skäggtärna som jagade över vattnet.

Grå flugsnappare satt på ett staket då vi lämnar parkeringen

Efter en halvtimma fortsätter vi och kommer fram till Sea Cave, Ayia Napa. Sluttningen består av mindre buskar och vi ser genast en isabellastenskvätta och straxt efter cyperstenskvätta. Det var flera men en fin hane i höstdräkt.

Isabellastenskvätta
Cypernstenskvätta, hane i höstdräkt
Sammetshätta, hane

En buskskvätta höll också till i sluttningen. Plötslig hoppar en sammetshätta upp ur en buske och visar sig i 5 sekunder. Ingen cypersångare dock. En tornfalk passerar och vi kollar turisterna som badar i havet.

Vår guide, George och Birgitta
Här badas det i klart vatten

Köper färskpressad apelsinjuice i den portabla kiosken.

En berömd naturlig bro i nationalparken

Fortsätter sedan ut till nationalparken Cape Greco men mycket turister som kör 4-hjulingar och stör så vi ger upp och åker in till Ayia Napa vid Glyki Nero Beach och tar varsin kaffe. George tog en pelsinjuse och han betalar 15€.

Glyki Nero Beach i Aya Napa

Det är dyrt på södra Cypern. Klockan är 14:30 då vi kör till Achna Dam, en långsmal dämd sjö. Ser Ägretthäger, silkeshäger, rallhäger, härfågel, göktyta, biätare, mindre strandpipare, brushanar, storskarv.

Rallhäger
Fiskgjusen tog en fisk
En kärrhök flög förbi

Plötslig kom en fiskgjuse och slog en fisk mitt framför oss. En brun kärrhök passerar. Klockan blir 15:30 då vi börjar köra tillbaka.

Berghöna ute på ett fält

En berghöna ses efter vägen. Det gick smidigt att passera gränsen till norra Cypern. Strax innan hotellet ses en svart Frankolin intill vägen men mycket trafik gör att vi inte kunde stanna och ta foto. 16:30 är vi tillbaka på hotellet och tackar George för en fin dag. 3 lifers blev det, cyperstenskvätta, berghöna och svart Frankolin. Vi går genast till havet och tar ett dopp. Massor av bra mat som vanligt på middagen.

————————-

2022-10-14 Fredag

I dag hyr jag cykel. Det ligger ett skogsområde 3 km norrut, Ambelia Forest, som verkar intressant. Får inte tillgång till cykeln förrän 10:00. 10€ för halv dag. Birgitta promenerar och jag cyklar. Det är sol och varmt, minst +25 grader. Följer en liten grusväg efter havet. Skogen blev en besvikelse, höga täta buskar som växer på sanddyner.

En nybyggd restaurang som var övergiven
Bara en ödla i rabatten

Så jag cyklar tillbaka förbi hotellet och siktar på en våtmark som syns på kartan. Det var 7 km dit. Våtmarken var i stort uttorkad och såg ut som en saltöken. Några svartbent strandpipare och en spovsnäppa håller till på ett fuktigt område.

Svartbent strandpipare
Spovsnäppa

Cyklar tillbaka till hotellet och äter lunch vid 14-tiden.

Kohäger som födosöker efter vägen tillbaka till hotellet

15:10 fick jag tid för klippning hos barberaren. 10€ kostar det att bli klippt. Sedan blev det en stund på solstol och ett dopp i havet. Middag som vanligt 19:00.

—————————–

2022-10-15 Lördag

Växlande molnighet men mest sol och omkring 25 grader.
I dag hyr vi cyklar och gör ett försök att ta oss till en liten damm, Gülseren Göleti, 8 km söderut. Cyckeluthyraren kom inte förrän 10:30. Vill undvika att cykla efter stor vägen så vi tar småvägar som jag cyklade i går. Efter Silver Beach kom vi in i sandbankar där det inte gick att cykla så vi vände. Stannar vid ett hotell som inte var i bruk nu, och vilar innan vi cyklar tillbaka mot hotellet.

På cykeltur
Hotellet såg välvårdat ut men inget folk
Tofslärka på staketet

Ser en tofslärka, annars bara gråsparvar och en flock svart frankolin flög upp intill vägen och försvann in i det torra gräset innan jag hann få upp kameran. 13:30 är vi åter på hotellet och efter lunch blev det en stund på solstol och ett dopp i havet. I kväll äter vi middag på en kinesrestaurang i hotellet invid vårat.

Kinesrestaurangen

Man måste boka bord och betala 5€ per person extra. Vi åt mest suchi. En liten drink blev det efteråt på vårt hotell.

——————————–

2022-10-16 Söndag

En morgon med regn och åska. Det mesta ute till havs. Det är uppemot +25 grader och molnigt. Jag hyr cykel igen och Birgitta promenerar. Cyckeluthyraren kom inte så efter en halvtimma blev jag lite irriterad och gick till receptionen där nycklarna finns och begärde att få ut en nyckel. Efter lite surr fick jag en nyckel och kunde 10:30 cykla mot den lilla dammen,  Gülseren Göleti. Jag följer stora vägen hela tiden. Efter 7 km kom en liten våtmark intill vägen där några kärrsnäppor, en rödbena och några större strandpipare höll till.

Kärrsnäppa
Större strandpipare, juvenil
Rödbena

Tog några bilder och fortsatte och efter drygt 9 km såg jag dammen. Omkring 200 större flamingo håller till på andra sidan den förorenade dammen.

Dammen är väl omkring 200 m bred
Större flamingo
Brun kärrhök flög över

Nästan inga andra fåglar. En sporrvipa, kråkor och en brun kärrhök flög över liksom 3 gråhägrar. I buskarna höll gråsparvar till. Jag spanar en dryg timme och cyklar sedan hemmåt. Vid den lilla våtmarken kom 3 silkeshägrar flygande in och även en gråhäger. Lite längre fram flög ett tiotal ladusvalor över ett gärde. På hotellet igen vid 15-tiden. Hoppade över lunchen och går ner till stranden där Birgitta intagit en solstol. Det kom nu en liten regnskur så det blev inget dopp i havet denna dag. Vi gick till baren och tog varsin pina colada.

Utsikt från balkongen på 8:de våningen

Vilar på rummet och middag 19:00

——————————–

2022-10-17 Måndag

Sista dagen på hotellet och hemresa i morgon tidigt. På morgonen vid 06-tiden drog ett rejält åskväder med blixt och kraftigt regn över hotellområdet. Det klarnar upp ganska fort och efter frukost går vi en kort promenad till ett apotek straxt utanför infarten till hotellet.

Kohäger födosökte på gräsmattan

Två kohägrar födosöker på den våta gräsmattan. 10:00 har jag hämtat kameran och vi går en kort skådar runda runt hotellet. Fotograferar kohägrarna och en kråka. Annars ses bara duvor och gråsparvar. Promenaden blev 2,85 km på 1 tim 40 min.

Poler på hotellområdet


12:30 hänger vi på låset till lunchen och vid 15-tiden kom en ny åskskur med kraftigt regn så det blev inget bad i havet denna dag.

Vi tog in varsin irish koffee

Vi tar varsin irish koffee och smuttar på en drink. Sedan packar vi och äter middag 20:00.

—————————

2022-10-18 Tisdag

Det blev Inte mycket att sova då bussen till flygplatsen avgår 03:15. Det tog 42 minuter att åka de 48 kilometerna till flygplatsen. Det åskar och blixtar lyser upp den mörka natten. Vi är på flygplatsen i mycket god tid då planet avgår 07:20 till Antalya i Turkiet med Freebird Arlines. 39 min i luften tog flygresan. Man byter besättning och lastar på lådor innan vi lyfter mot Arlanda straxt efter 09:00.

Vi mellanlandar i Antalya

Efter en lugn flygning och 3:43 timmar i luften landar vi på Arlanda straxt efter 12:00. Det gick smidigt att passera passkontrollen och väskorna kom ganska fort. Vi måste gå till hållplats 12 som ligger utanför terminal 4 då det byggs om utanför terminal 5. Det är lite kyligt i luften men mest klart. Bussen från Benstocken väntar och det är bara vi som åker till parkeringen. Det är 11 mil hem och lite trafik så 15:00 är vi hemma igen efter en bra resa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: