Marocko4resan 2023 från Sala till Algeciras 22 januari – 3 februari

2023-01-22 Söndag

Halvklart och -10 grader på morgonen. Nu börjar vår resa och målet är Marocko.  Husbilen var trögstartad denna kyliga morgon. Bilen är ju packad och klar så 09:15 kör vi söderut mot Ljungby där vi planerat första övernattningen. Stannar
vid Cirkel K i Västerås och tankar, 14,65 litet á 24,16 = 354:- tog av min bonus
Fortsatte sedan med mastercardkortet. 37,82 liter á 24,01 = 908:- Tankar för 1262:06 totalt.
Det är mestadels disigt i luften och mellan -10 till -4 under dagen.

Dis i luften då solen går upp på väg mellan Sala och Västerås

Torrt på vägen och lite trafik. Passerar Örebro, Askersund och Motala. 12:30 Stannar vi vid Rastplatsen utanför Ödeshög där vi går in på OKQ8 macken och köper varsin smörgås och kaffe. Fortsätter sedan via Jönköping och E4 till rastplatsen norr om Ljungby vid Laganland älgpark. Klockan var straxt efter 15:00 så vi fikar i bilen och går en promenad förbi turistinformationen och ut på en golfbana där vi följer en stig.

Vi promenerar förbi informationen till älgparken
Ställplatsen på en parkering vid Rastplatsen utan faciliteter. Det var ju bara vi här.

Det är helt klart och -2 grader och ingen snö i området. Det blev 2,5 kilometers promenad. Sedan middag i bilen och nyheter på TV:n.
Körde: 444,2 km
Mätarställning vid start 196085

——————————————

2023-01-23 Måndag

Efter en lugn natt med -2 grader är vi vid niotiden redo att köra till Förslöv i Båstads kommun för att årskryssa Baltimoretrupialen som fortfarande är kvar. Bilen vill dock inte starta då startbatteriet är helt dött. Ringer Assistantbolaget för att få starthjälp av en bärgare. Jo då det skall komma en bärgare får jag ett SMS om. Det dröjer en halvtimme så kommer meddelandet om att bärgaren avbrutit uppdraget och vidare instruktioner skall komma. Då går jag till den närbelägna bensinstationen och hör om det finns någon bilverkstad i närheten som kan hjälpa till med starthjälp. Precis då är en kille inne i nacken som jobbar på en mindre verkstad som servar bl.a 4-hjuingar. Han har startbatteri med sladdar i sin 4-hjuling och erbjuder sig att hjälpa till. Han vet precis hur man gör och bilen startar fint. Då ringer en bärgare och jag kan bara säga att nu fick jag hjälp från annat håll och behöver inte assistans längre. Vi kör nu till närmaste Mekonomen bilverkstad som är i Ljungby 11 km bort. Dom har visserligen ett startbatteri hemma men fulltecknat i verkstaden. Vi börjar söka efter en annan verkstad då verkmästaren kommer och säger att vi tycker synd om er så vi tar in bilen direkt.

Som tur var kunde dom ta in bilen på verkstaden meddetsamma

Jag har ju nyligen servat bilen inför långresan men upptäckte också på morgonen att det läckte disel från diselfiltret. Som tur var så fixar dom det också. Efter en dryg timme har
Mekonomen, BW Fordonsservice AB monterade nytt startbatteri för 3170:- , bränslefilter 496:- och nytt luftfilter 541:- med arbetskostnader mm blev totalkostnaden 6333:-. Det blev ju inte billigt men nu är vi redo. Kör till
Cirkel K i Ljungby och tankar, 38,8 liter á 24,61 – 954,87 kronor.
Fortsätter så mot Förslöv dit det är 120 km via Halmstad. Framme 13:15 och parkerar på idrottsplatsen där vi gör lunch i bilen. Det är mulet och +1 grad samt helt snöfritt. Vi går till Idrottsvägen 7 där Baltimoretrupialen brukar hålla till. Ett par andra skådare är också på plats. Den syns inte för tillfället så vi går en sväng till Dammvägen 12 där vi såg den för en månad sedan. Tillbaka till Idrottsvägen 7 och nu är den på matningen bakom huset.

Baltimoretrupial, en ungfågel, är en amerikansk art som kommit fel och övervintrar i Skåne
Pilfink fanns ochså på matningen

Får några bilder genom den höga häcken.
14:30 kör vi till en gräsmatteodling söder om Ängelholm där berglärkor rapporteras. Det är 25 km dit och det gick bra att parkera på fältet. Vi fikar i bilen och går sedan ut och spanar över det stora fältet. Ett par skådare från Ängelholm kollar också i sin tub. Inga berglärkor syns. 15 dovhjortar håller till i skogskanten och några korpar och en ormvråk flög över. Klockan 16:00 ger vi upp och kör till en ställplats i Rögle 6 km bort. Den låg fint till invid en damm. Det börjar mörkna då markägaren kom på cyklel och vi betalar 100 kronor för en natt utan el.
Det blev middag i bilen och Guldbaggegalan på TV:n
Körde: 165,8 km

————————————————–

2023-01-24 Tisdag

Mulet och omkring  +2 grader då vi 08:30 lämnar ställplatsen i Rögle och kör mot Rosendals våtmark där en amerikansk bläsand håller till. Det är 16 km dit. Våtmarken är en stor damm som ligger på öppet fält med större vägar på två sidor. Det var svårt att parkera så vi kör en sväng till Rosendals slott några kilometer bort. Här gick inte heller att parkera så vi kör tillbaka och hittar en parkeringsficka på en väg som var bommad. Promenerar sedan den lilla vägen mot dammen. Det ligger flockar med brunänder, vigg, gräsänder, storskarv, kanadagäss och på andra sidan en flock med bläsänder. Där hittar vi till slut den amerikanska bläsanden som har blått huvud i stället för brunt som den europeiska har. Ingen bild p.g.a det långa avståndet utan det var tuben som gällde.

Rosendals våtmark. Den amerikanska bläsanden låg i strandkanten på andra sidan tillsammans med bläsänder


10:30 kör vi vidare mot Lunds reningsverk där en blåvingad årta håller till. Också en amerikansk art. Vi kör E6:an söderut mot Malmö och vid Gumslöv stannar vi vid den stora OKQ8 macken och fyller på vatten. Det var 63 km till parkeringen vid reningsverkets dammar dit vi kom 12:00.

Dammen vid parkeringen, Lunds reningsverk

Gör lunch i bilen och promenerar sedan till södra dammen dit det är omkring 700 meter, där den blåvingade årtan senast rapporteras. Stigen går efter dammarna där det är fullt med änder av olika slag. Gräs- snatter- sked- och bläsänder, sothöns, krickor, knölsvan men ingen blåvingad åtta ses.

Hane bläsand
Hona skedand
Sothöna
Skrattmås i vinterdräkt

Det är många skådare som letar. Efter en dryg timme återvänder vi till bilen då en skådare vinkar att årtan ses i dammen precis där vi parkerat. Den håller till en 20-25 meter ut i dammen tillsammans med gräsänder.

Till slut fick vi syn på den blåvingade årtan. Det blå på vingen syns bara när den flyger.

Det är mulet och dåligt ljus men några bilder blev det. Efter trefikat kör vi till ställplatsen vid Lundåkrahamnen söder om Malmö med utsikt mot Öresundsbron. Här har vi stått flera gånger. 300:- betalas i automat för en natt med el. Jag upptäckte också att överdragsskyddet på reservhjulet som jag monterat under bilen längst bak har lossat. Som tur var precis vid ställplatsen. Nu fästes det med extra gummistroppar.
Middag i bilen och nyheter på TV:n
Körde: 105,0 km

———————————————-

2023-01-25 Onsdag

Gråmulet och +1 grad under hela dagen. 09:20 kör vi till Biltema där vi handlar lite bilvårdsprodukter och nya torkarblad. Tar varsin kaffe innan vi 11:15 kör till ICA Maxi vid Gullvik och handlar lite smått. Bilen behöver tvättas och vi letar efter en biltvätt med ett stort bås så husbilen får plats. Till slut hittar vi en biltvätt på Stenyxegatan. Klockan blev drygt 14:00 så det var dags att åka till hamnen och checka in på färjan Finnfellow till Travemünde som avgår 16:00. Incheckning gick smidigt och straxt efter 15:30 kör vi ombord. Vi var nog enda husbilen som stod inklämd mellan långtradarna.

Turning Torso ses då vi avgår från Malmö
Vi passerar under Öresundsbron i skymningen

Färjan avgick på utsatt tid och vi tillbringade mesta tiden i hytten där vi kunde se svensk TV hela resan. Framme 00:30.
Körde: 62,2 km

————————————————

2023-01-26 Torsdag

Vi lämnar ställplatsen utanför IKEA i Lübeck 08:30. Kör ut på väg Nr.1 söderut förbi Hamburg. Stannar och
tankar vid Aral, Buddikate West, Todendorf. Efter motorvägen. 42,0 liter diesel á 2,319€ = 97,40€ . Det är smådugg  och dis luften mest hela tiden.  Följer vi motorvägen Nr.7 söderut. Stannar efter 26 mol vid rastplats Bornum och gör lunch i bilen. 12:30 fortsätter vi och efter Kassel kör vi av 7:an mot Homberg och en kommunal ställplats som är gratis. Även gratis el. Vatten kostar 1€ i automat för 60 liter.

Gott om plats på denna kommunala ställplats
Utsikt mot Homberg, som ligger högt på en sluttning

Framme 14:30. Det är 0 grader och dis i luften på drygt 250 m.h.ö.h. Fikar i bilen och går en promenad till de närbelägna Lidlaffären och handlar lite smått. Middag i bilen och nyheter på TV:n
Körde: 405,2 km

——————————————–

2023-01-27 Fredag

Vi lämnar ställplatsen vid Homberg vid niotiden. Det är disigt och +1 grad ungefär. Stannar ganska omgående vid en Aral mack och tankar 30,04 liter diesel á 1,839€ totalt 55.24€. Billigare en bit från motorvägen. Dagens mål är Luxemburg så vi kör väg Nr.7 söderut och efter en liten felkörning tar vi väg Nr.5 och sedan E44 mot Koblenz. 12:00 stannar vi vid raststället Mühlholz och gör lunch i bilen. Fortsätter mot Trier och Luxemburg. Trafikkaos vid ett vägbygge och vägen genom Dudelange avstängd så man fick ta en omväg till ställplatsen. Här har vi varit flera gånger. Det är gratis men bara fyra elplatser och dom var upptagna.

Ställplatsen vid Dudelange i Södra Luxemburg

Framme 14:30. Efter trefikat monterar jag på dekalerna, Angles Morts, som man måste ha på bilen då man kör genom Frankrike. Det är upplysning om att uppmärksamma den döda vinkeln för medtrafikanter. Det är mulet och +4 grader. Middag i bilen och På spåret och Bergfeldt på TV:n
Körde: 410,1 km

———————————————

2023-01-28 Lördag

Solen sken på morgonen och det är +2 grader då vi lämnar ställplatsen i Dudelange och kör bara några kilometer till Total Dudelange och tankar. 69,2 liter diesel á 1,653€ = 114,87€. Nu var det ju lite roligare att tanka för omkring 18 SEK per liter. Vi lämnar Luxemburg och in i Frankrike där vi kör söderut och valt bort betalvägar. Det klarnar och solen kommer fram men det blir inte varmare än +4 grader under dagen. Vi följer A31 som är motorväg nästan 20 mil innan vi kom in på mindre vägar som ofta passerar genom typiska franska byar. 

Vi passerar många typiska franska byar

N57:an kör vi efter länge och 12:30 stannar vi vid en parkeringsficka och gör lunch. Vi fortsätter på mindre vägar till Chalon-Sur-Saòne där det finns en kommunal ställplats som är gratis.

Kommunal ställplats med tömning och vatten

Framme 15:15. Vi fikar i bilen och går sedan en promenad till en park alldeles intill ställplatsen. Nu är det mulet och bara +2 grader. Parc Georges Nouelle visade sig ha en stor inhängnad med tak som rymde mängder med exotiska fåglar. Det var änder från Asien och Sydamerika samt Europa som hölls i inhägnaden. En botanisk trädgård låg också i en till.

Brun visseland finns i Sydamerika, Afrika och asien
Vi knallar runt i parken en dryg timme

Vi gick runt där en dryg timme. Det blev middag i bilen samt stjärnorna på slottet på TV:n
Körde: 411,8 km

———————————–

2023-01-29 Söndag

Det är klar himmel och sol. Bara +2 grader dock när vi 08:45 lämnar ställplatsen i Chalon-Sur-Saòne. Stannar innan motorvägen och tankar 30,01 liter diesel á 2,016€ = 60,50€. Vi valde att köra betalväg i dag därför att betalfri väg skulle ta mer än 2 timmar längre att köra. Det blir väg A6 till Lyon. Kostar 16,10€,  och sedan A7 fortsatt söderut.

I Lyon passerar vi Musée des Confluences

Efter drygt 26 mil, 12:15, stannar vi vid Aire de Savasse och gör lunch i bilen. Det rullar på bra då bara ett fåtal långtradare får köra på söndagar. Vi beslutar att köra lite längre än vi tänkt och ser ut en ställplats strax bortom Montpellier. Det har mulnat på. Mycket bra väg och inte så mycket trafik. Det blir sakta varmare och då vi kör av motorvägen är det +12 grader. Betalar 50,10€ i vägavgift. Kommer till ställplatsen vi sett ut söder om Agde. Men den var stängd över vintern och öppnar först i april vilket jag missade. Klockan är ju 15:00 så vi fikar i bilen och ser ut en ny ställplats 7 km bort. Vi kör till Motorhome area Moulin de l’Espagnac.

Infarten till ställplatsen

Det kostar 12€ för en natt med el, 6 ampere. Här står många gigantiska husbilar permanent som det verkar. Solen skiner men det är bara +10 grader.

Vi gick en promenad på 2,7 km
Snattrande gräsandshonor

Vi går en promenad ut på fältet som bestod av vinodling. Ser bl.a svart rödstjärt, sädesärla, gulhämpling, svartkråka och i dammen spelat två gräsandshonor. På tillbakavägen kom en tornfalk förbi. Middag i bilen och nyheter på TV:n
Körde: 491,8 km

—————————————–

2023-01-30 Måndag

Klar morgon efter en kall natt med minusgrader -2,5 som mest. Vi beställde nybakat bröd i går kväll av en person som tog upp beställningar att leverera 08:30. Vi äter frukost och väntar på brödet som kom först 08:45, så det fick vi spara till lunch. Kunde inte fylla på vatten då slangen var frusen. 09:15 lämnar vi ställplatsen Motorhome area Moulin de l’Espagnac och kör till Lidl i Agde och handlar. 10:15 kör vi mot en ställplats söder om Barcelona. Valde bort betalvägar och kör på krokiga vägar med många rondeller. Vid Perpignan, någon mil innan gränsen till Spanien blev jag orolig då nivån i diseltanken sjönk oroväckande och vi kom förbi Station Auchan, Perpignan, där vi tankar 35 liter diesel á 1,900€ = 66:50€. Här fanns det också en biltvätt med stort bås så jag tvättar av husbilen. Betalar € mynt i automat för att få vi vatten. Fortsätter sedan mot Spanien och kom in på smala vägar så vi tröttnade och kör ut på motorvägen. Fick betala 1,30€ i automat för att komma igenom grinden till motorvägen. På spanskan sidan är motorvägen AP7 avgiftsfri. Vi stannar på en parkeringsplats efter motorvägen och gör en sen lunch i bilen. Vi ser ut en ny ställplats strax innan Barcelona då det blev senare än vi tänkt. Platsen som är kommunal ligger i Montmeló och är gratis. Vi kom dit 15:30 och fick sista platsen.

Kommunal ställplats med vatten o tömning.
En å flöt genom staden

Det är sol och omkring +14 grader. Mycket trafik runtomkring. Vi fikar och går sedan en kort promenad. En å flyter genom staden där vi ser gräsänder och en silkeshäger. Jag torkar av asfaltsfläckar från bilen. Middag i bilen som vanligt och nyheter på TV:n.
Körde: 303.4 km

————————————-

2023-01-31 Tisdag

Det är sol från klar himmel och -1 grad då vi lämnar ställplatsen i Montmeló och kör ut på AP7: an söderut. Det är grym trafik förbi Barcelona med långtradare som kör som galningar. Trafiken flyter på bra och glesnar efterhand. Vi siktar på en ställplats norr om Valencia. Stannar och tankar efter AP7:an vid Vandellòs, Tarragona, 50 liter diesel á 1,869€ = 93,45€.

Vi kör från Barcelona till Valencia

Fortsätter och stannar vid raststället Camiones och gör lunch i bilen då klockan blev 13:00. Vi behöver handla lite grönsaker och kör till en Lidl affär inte långt från ställplatsen. Vid Lidl byggde man om parkeringen så vi handlar vid Family Cash affären i stället. Kör sedan till ställplatsen La Pobla de Farnals som är gratis med vatten o tömning. Det är 19 platser innanför ett staket och fullt då vi kom 15:00. Vi fick ställa oss utanför på en bred gata tillsammans med 5 andra husbilar.

Det var fullt på ställplatsen så vi står utanför på gatan
Vi gick en promenad till stranden

Vi fikar i bilen och går sedan en promenad ner till stranden. Dit var det en dryg kilometer. Det är sol och +15 grader.

På stranden
En kungsfiskare satt plötsligt på en sten invid den lilla ån (fotograferat med telefon)

Svart rödstjärt var det gott om och helt otippat fick Birgitta syn på en kungsfiskare. På tillbakavägen går vi in i en Consum affär köper en diskborste.
Middag i bilen och nyheter på TV:n
Körde: 376,6 km

————————————-

2023-02-01 Onsdag

Klar morgon med full sol, men kylig, +1 grad då vi 08:15 lämnar ställplatsen La Pobla de Farnals och kör söderut mot en ställplats inåt landet i höjd med Almeria. Navigatorn visar oss genom centrala Valencia. Mycket trafik innan vi kom ut på motorvägen AP7. Det rullar på bra och mycket trafik som tunnar ut efter hand. 12:30 stannar vi efter AP7 vid Santomera och tankar 55,02 liter diesel á 1,739€ = 95,68€. Vi gör också tidig lunch i bilen. Fortsätter sedan förbi Murcia och plötsligt kom vi till en bemannad  vägtull och fick betala 3,55€ för att bommen skulle gå upp. Tar av på väg N-340a de sista 4 milen till ställplats Route 66 Tabernas.

Bakom restaurangen ligger ställplatsen
Häftiga motorcyklar i receptionen

En privat ställplats intill en restaurang. 5€ kostar en natt utan el med möjlighet att fylla vatten. De flesta platserna redan upptagna men vi fick en bra plats. Framme strax före 15:00 så vi fikar utanför bilen i härligt solsken för första gången på denna resa.

Första gången vi fikar utanför husbilen på denna resa

Det är +15 grader. Går sedan en promenad efter en väg mot  en gles skog. Ser svarthätta, hane o hona, svart rödstjärt, en hona svarthakad buskskvätta och tofslärka. Det blev en promenad på 3 kilometer. Torkar av bilen och sedan middag i bilen och nyheter på TV:n
Körde: 451,3 km

————————————

2023-02-02 Torsdag

Det är klart med dimma på morgonen och ännu en kylig natt. Bara +1 grad då vi lämnar ställplatsen Route 66 Tabernas 08:30. Vi kör väg A92 ner till SP7:an norr om Almeria och kör söderut mot Algeciras. Det är full sol och mestadels lite trafik på motorvägen som går genom ett kuperat landskap.

Motorvägen går genom ett kuperat landskap

Betalar vägavgift på 5€ före Malaga. Stannar och tankar 15 liter diesel á 1,759€ = 26,39€ vid Arroya de la Miel, söder om Malaga. Där köper vi också tur oretur biljetter till Marocko, sträckan Algeciras – Tanger för 300€. Vi gör också lunch i bilen. Fortsätter sedan mot Algeciras på AP7:an. Betalar ännu en vägavgift på 2,20€ innan Algeciras. Straxt norr om Algeciras fyller vi på LPG gas, 50,46  liter á 1,039€ för totalt 52,43€. Kör sedan några kilometer till en Lidl affär där vi handlar. Tänker ju ta 10:00 färjan till Tanger i morgon och kör till en stor parkering intill hamnen för att övernatta. Det är växlande molnighet och +15 grader.

Parkeringen ligger intill hamnen i Algeciras
Stor parkering vid hamnen

Framme 16:00 så det blev en sen fika innan vi går en kort promenad efter den långa strandpromenaden. Middag i bilen och nyheter samt stavhopp på TV:n.
Körde: 396,7 km

————————————–

3 reaktioner till “Marocko4resan 2023 från Sala till Algeciras 22 januari – 3 februari”

  1. Imponerad av både ert gedigna fågelkunnande och att ni lyckas så bra att fånga dem på bild.
    Tack för bra tips på ställplatser också…
    Solan

    Gilla

  2. Hoppas vädret blir bättre ju längre ner ni kommer. Så kul att ni åter beger er ner till Marocko. Både min man och jag följer er resa. Maken är intresserad av fåglar. Ska bli kul att följa er igen.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: