Marocko4resan 2023 del 2 Tanger till Oualidia. 3 – 10 februari 2023

2023-02-03 Fredag

Växlande molnighet och omkring +10 grader då vi 08:20 lämnar parkeringen i Algeciras hamn och kör 3,5 kilometer till Balearia terminalen. Vi checkar in och båten skall avgå 10:00. Det är redan många husbilar före oss, de flesta tyska.

Det tog ovanligt lång tid att köra ombord

Det tog ovanligt lång tid att köra ombord då husbilar och personbilar måste köra upp för en ramp till övre däck och där backa för att komma i rätt läge. Det gör att Balearia avgår en timma försenad. Det tog också lång tid innan registrering av pass och visumpapprer kom igång. Köper varsin kaffe med panini för 15:40€.  En och en halvtimme tog överfarten. Det tog också ovanligt lång tid att köra av färjan och sedan en lång procedur då alla bilarna skulle scannas i en stor apparat.

Alla bilar scannades och det tog tid

Först 15:15 kom vi genom den sista kontrollen av polisen. En polisman gick in i bilen och kollade och frågade om vi hade drönare med oss. Kör nu motorvägen söderut. Stannar efter 20 kilometer vid första bensinstation och tankade 54,08 liter diesel á 14,16 MAD = 820 MAD och det är i stort sett lika i svenska kronor. Köper också marokanskt SIM kort med 20 gigabite på samt 10 gigabite extra för 350 MAD. Vår favorit camping vid Moulay Bousselham har stängt för gott så vi kör till Campingen International strax söder om Kenitra. Det är drygt 20 mil dit. Det flyter på bra efter motorvägen och betalar vägavgift på148 MAD då vi kör av motorvägen och in till Kenitra. Navigatorn visar oss igenom centrala Kenitra och det är mycket trafik och folk på gatorna då vi passerar vid 18-tiden. Framme vid campingen 18:30. Checkar in och betalar 240 MAD för 2 nätter med el. Middag i bilen och nyheter samt Bergfeldt på plattan då vi inte fick igång TV:n
Körde: 251,2 km

———————————-

2023-02-04 Lördag

Vi stannar på campingen i dag. Kylig natt med +8 grader. Det är klart och full sol på morgonen så temperaturen stiger till +19 mot eftermiddagen.

Infarten till Camping Mehdia

Vid 10-tiden går vi en promenad ner till den breda floden, Sebou. Många marockaner fiskar längs stranden. På campingen håller en flock med gråsparvar till. Ner mot floden flyger ladusvalor och en svartstare sjöng för fullt.

Vi gick en promenad ner till floden Sebou
En svartstare sjöng för fullt
Svarthakad buskskvätta, hona
Svarthakad buskskvätta, hane

Svarthakad buskskvätta både hane o hona ses.

Mannen sålde te och kaffe till de dom fiskade efter floden

Efter stranden gick en man och sålde te o kaffe till de som fiskade. En stor kanna med vatten hölls varm av glödande kol i en behållare. Det blåser lite kyligt från havet. Enstaka skrattmåsar och kentsk tärna flyger efter stranden.

Skrattmås i vinterdräkt

Några dromedarer leds förbi. Svart rödstjärt var det flera av och i en buske letade en gransångare och en hona sammetshätta insekter.

Dromedarer
En hona sammetshätta

Det blev en promenad på en och en halvtimme. Efter lunch utanför bilen i härligt solsken går vi en runda runt campingen. Ser koltrast, en härfågel som flyger förbi och några trädgårdsbulbyl snattrar.

Hane koltrast
Trädgårdsbulbyl

Birgitta går en promenad ner till stranden och jag pysslar med bilen.
Middag i bilen och nyheter samt melon på TV:n.

————————————–

2023-02-05 Söndag

Solig morgon efter en kylig natt, +7 som kallast. Vi lämnar Vi Camping Mehdya 09:20 och kör knappa 5 kilometer till Lac Sidi Boughaba, en fågellokal vid en grund sjö. Vi har varit här 3 gånger tidigare. Stannar efter vägen vid norra änden.

Vi stannar vid norra delen av sjön

Ser en styltlöpare, en flock med större flamingo och några kamsothönor,

Kamsothöna

smådopping och mängder med skedänder. Efter en dryg halvtimme kör vi till rastplatsen 1,5 kilometer norr ut.

Rastplatsen ligger 1,5 kilometer söderut efter sjön

Det är ju söndag och många marockaner besöker området för att ha picknick. Vi går till ett gömsle omkring 5-600 meter norrut. Ser gulhämpling som sjunger för fullt.

Gulhämplingen sjöng för fullt
Vitögd dykand på långt håll
Marmoranden var ännu längre bort

Från gömslet ses på långt håll  rödhuvad dykand. Alla änder höll till  långt bort på andra sidan sjön. Svarthakad buskskvätta, en grässångare och koboltmes ses då vi går tillbaka. Kopparänderna håller sig långt ut i sjön liksom vitögd dykand och några marmoränder. Klockan blir 13:00 så vi gör lunch i bilen och kör sedan till Mohammedia omkring 10 mil söderut. Vi kör motorvägen och får betala vägavgift 3 gånger på totalt 62 MAD. Stannar vid Marjane, ett stort varuhus och handlar innan vi fortsätter till Campingen I`Ocean som ligger innanför höga murar i ett område med höghus.

Infarten till Camping

Det är 70 platser och de flesta var upptagna. Kom fram 17:00 och fick en bra plats. Går en kort promenad längs stranden. Mycket folk flanerar. Middag i bilen och nyheter  på TV:n.
Körde: 124,1 km

————————————

2023-02-06 Måndag

Lite kyligt morgon med omkring +8 grader och lätta slöjmoln. Det blir snabbt varmare med ungefär +20 mitt på dagen. Vi stannar på campingen i dag och tvättar. Kör en maskin på förmiddagen och hänger tvätten på egen lina som fästes i träden på vår plats.

Vår plats under träden

Efter lunch 12:30 går vi en promenad längs stranden. Ser silkeshäger, en flock på 10 roskarlar. Enstaka silltrutar, tre tofslärkor och så svarthakad buskskvätta.

Silkeshäger som fiskar längd stranden
Tofslärka försöker på marken
En fin hane svarthakad buskskvätta letar insekter

14:30 fikar vi på campingens café med utsikt över havet. 35 diram för 2 kaffe med creps.

Vi fikar med fin utsikt

Gråsparv runt fiket och svartstarar sjunger.

En hane gråsparv

Vi kör ytterligare en maskin med tvätt på den eftermiddag som vi tänker hänga i morgon. 50 diram kostar det per maskin. Palmduvor flyger runt campingen och två hussparvar pickar på brödsmulor utanför en husbil.

Hussparv letar brödsmulor på campingen

Middag i bilen och nyheter på TV:n

——————————————

2023-02-07 Tisdag

Vi blir på campingen i dag också. Kylig morgon med +8 grader och full sol. Vid 10-tiden hänger vi tvätten som kördes i går eftermiddag. En lokal fiskare kom förbi och sålde filead fisk och vi köper 2 filéer för 100 diram. En palmduva satt en kort stund på en lycktstolp då vi går en promenad till stranden.

Palmduvan tittar ner på oss

Nu var det lågvatten och några vadare ses på långt håll. Rödbena, kustpipare, roskarl och strandskata.

Nu var det lågvatten
Rödbena
Kustpipare i vinterdräkt
Roskarl, det var en flock på 10 individer
Strandskata, en av 4 individer

Många trutar som troligen är silltrut av den atlantiska rasen i olika åldrar samt 8 silkeshägrar.

Silltrut Larus fuscus graellsii ungfågel
Silltrut Larus fuscus graellsii, troligen inne på 3:dje året
Silltrut Larus fuscus graellsii, vuxen

Bland klipporna i strandkanten födosöker gransångare och en trolig lövsångare.

Gransångare födosöker bland klipporna
Trolig lövsångare i vinterdräkt

Svår att artbestämma i vinterdräkt. Det blev en promenad på 2 timmar och 2 kilometer. Efter lunch utanför bilen i härligt solsken blev det vila. Efter fikat går vi en kort promenad runt campingen.

Vi köper tomater

En man med kärra dragen av åsna säljer grönsaker och vi köper några stora tomater. Det blev färsk fisk till middag i bilen och nyheter på TV:n. Bra wifi på campingen som vi kan nyttja

————————————–

2023-02-08 Onsdag

Mulet och en kort regnskur på morgonen. Omkring +10 grader då vi 08:30 lämnar Camping I’Ocean Blue. Betalade 300 diram för 3 nätter med el och bra wifi.

Betalar 300 diram för 3 nätter

Vi tänker åka till en fågellokal inåt landet c:a 10 mil som verkar intressant. Först kör vi till Marjane för att handla och ta ut Marokanska diram i bankomat. Våra kort fungerade dock inte i deras bankomat så vi måste åka till en ATM bankomat i centrala Mohammedia. Dit var det 5 km och omöjligt att parkera. Jag sitter kvar i bilen medans Birgitta går och tar ut pengar. Kör sedan motorvägen A1 mot Casablanca och sedan motorväg A5 mot den lilla staden Ben Ahmed. Fågellokalen låg mycket centralt och många människor uppehöll sig i den lilla skogen. Vi parkerar intill den glesa skogen och blir uttittade av skolungdomar som gick förbi. Klockan blev 12:00 så vi gör lunch i bilen.  Några unga killar funderar var vi kommer ifrån och hälsar oss välkomna till Marocko. Två tjejer i 15 årsåldern kom och gav oss en bakelse i present. Det är mulet och kylig vind, bara +15 grader. Några fåglar tycktes det inte finnas i skogen denna dag. Vi

Ben Ahmed Forest är en gles skog med höga träd
Skogsområdet var omgärdad med en mur

går en promenad runt området och lyckades se några gråsparvar och en gransångare i en tät buske. Ett par turkduvor flög förbi. Vi tröttnade efter en halvtimme och kör mot Oualidia omkring 25 mil söderut. Där har vi varit 2 gånger tidigare. Bra ställplats.

Vi kör motorväg mest hela tiden

Vi tar motorvägen via Casablanca. Stannar vid en Shell station och tankar 63,7 liter diesel á 14,01 MAD = 890 MAD i svenska kronor 926:-. Klockan var 15:30 så vi fikar i bilen innan vi fortsätter. Betalade vägavgift 3 gånger på totalt 159 diram. Framme vid ställplatsen i Oualidia 17:30 och betalar 40 diram för en natt utan faciliteter. Det var mer än 50 bilar där då vi kom så vi fick en plats på bortre delen. Kyligt och bara +15 grader. Middag i bilen och nyheter samt Renés brygga på TV:n
Körde: 385,4 km

——————————————

2023-02-09 Torsdag

Vi stannar på campingen i dag. Kyligt som vanligt på morgonen +10 grader. Det är helt klart och full sol hela dagen så det blir drygt +20 på eftermiddagen. Vid 10-tiden kom en man förbi och säljer bröd. Vi köper en rund kaka. Sedan kommer en annan man och vill sälja tajine, en gryta som tillagas i ett lerkärl och som är lite av Marockos nationalrätt. Den levereras till husbilen och vi beställer tills i morgon för 120 diram. Betalar 50 diram i förskott. Strax efter 10:00 går vi en promenad runt den nu torrlagda sjön.

Grässångaren sjunger för fullt
Hämpling hannen håller koll
Spansk sparv, en hane

Många småfåglar i buskarna. Gransångare, sammetshätta, hämpling, grässångare, svarthakad buskskvätta, spansk sparv och ladusvalor i luften. Längst bort i området finns några pölar med vatten och där går en skogssnäppa, en drillsnäppa och en större strandpipare.

En ensam skogssnäppa födosöker i den lilla vattensamlingen
En tornfalk, hona kom förbi

En tornfalk kom förbi liksom en vit stork. Promenaden blev 2,5 kilometer och tog 2,5 timmar.

2,5 timmar tog promenaden runt den torrlagda sjön

Det blev riktigt varmt klockan 12 då vi gör lunch som intas ute. Efter trefikat tar jag ner cykeln och cyklar upp till stan. Birgitta promenerar. Cyklar till området som vi lade märke till då vi körde in i staden. Det var massor av kohägrar och vit stork på ett litet område. Det såg ut som lite av en soptipp och kohägrarna var kvar.

En av omkring 50 kohägrar i området
En vit stork flög över

Några vita storkar flög över och på ett gärde intill höll säkert över hundra silltrutar till.

Området utanför staden

Åter vid bilen så torkar jag av den eftersom vi kom i en kort regnskur under gårdagen.

På fiskerestaurangen har vi varit tidigare
Stekta småfiskar
Små musslor i vitlök
Till slut lite större fiskar

18:30 går vi till den närbelägna fiskerestaurangen och beställer en trerätters med fisk. Fisk av olika slag och storlekar serveras. 170 diram per person och med vatten blev det 359 diram.
Sedan sena nyheter på TV:n.

———————————————-

2023-02-10 Fredag

Vi stannar på campingen i dag också. I dag är det mulet mest hela dagen och temperaturen kommer knappt upp till +20. Brödmannen kom förbi vid 10-tiden och vi köper 2 runda brödkakor. Sedan går vi en promenad ner till stranden.

Vi gick en promenad till stranden

Det är lågvatten. Vi går förbi de lokala fiskarna som lagar nät och tycks bo i enkla skjul. Några enstaka trutar håller till vid fiskebåtarna som ligger uppdraga på land. En småspov kan vi urskilja på mycket långt håll i lagunen. Där var också flera vadare men dom fick bli obestämda. 2 kilometer blev promenaden. Klockan blir 12 och vi gör lunch som intas utanför bilen. Vid 14-tiden promenerar vi upp till Oualidia centrum.

Vi promenerar uppför backen till centrum

Många restauranger och caféer efter huvudgatan. Vi tar varsin kaffe med Petit pain chocolat på ett café som vi varit på för 3 år sedan.

Två kaffe med Petit pain chocolat
Vit stork häckar på moskén
Ett hus i Oualidia

Köper vitlök i ett stånd och olivolja i en affär. Vit stork häckar på moskén. Åter vid bilen 16:00. Sitter och tar det lungt då en kohäger kom gående förbi och i buskarna födosöker gransångare, rödhake, svarthakad buskskvätta, sammetshätta och gråsparvar.

En orädd kohäger gick förbi

Biljettmannen kommer varje dag och inkasserar parkeringsavgiften på 40 diram. Då ingår 20 litet färskvatten.
Vi har ju beställt tajine med kyckling till 18:00 och tio minuter försenad kommer mannen på moped och levererar ett rykande lerkärl.

Kycklingtajine levereras till husbilen

Vi betalar resterande 70 diram och atvnjuter en utmärkt kycklingtajine med ett glas rött i bilen. Sedan blev det På Spåret och Bergfeldt på plattan.

———————————-

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: