Marocko4resan 2023 del 3. 11 -20 februari. Oualidia till Taroudannt

2023-02-11 Lördag

Växlande molnighet och omkring +16 grader då vi 09:00 lämnar ställplatsen i Oualidia. Siktar på en camping söder om Essaouira. Vi följer den mindre vägen som går längs kusten och väljer bort motorvägen.

Vi kör den mindre kustvägen

Vägen har bitvis mycket dålig asfalt men går genom ett fantastiskt landskap med fin utsikt mot havet och genom trånga byar. Framme vid Camping Soleil i den lilla byn Sidi Koauki klockan 13:00.

Infarten till Campingen

Bra plats som vi var på för 3 år sedan. Nu krånglar elen efter bara en halvtimme och kylskåpet vägrar gå på el. Så vi kopplar bort elen och kör på gasol. Campingvärden Ali är mycket trevlig. Betalar 80 diram för en natt utan el. Då solen tittar fram mellan molnen blir det riktigt varmt, uppemot +23 grader.

Stranden är populär av vågsurfare

Efter trefikat går vi en kort promenad. Ser vår första diademrödstjärt, mycket hastigt, på resan och en bofink av rasen african.

Bofink, Fringilla coelebs africana. Bilden tagen med mobilen


Vi gör middag i bilen. Med svajig wifi lyckas vi bara delvis se nyheter och melon.
Körde: 204,6 km

————————————


2023-02-12 Söndag

Det är sol och +10 grader då vi 09:00 lämnar Camping Soleil och kör söderut mot Camping Atlantic Parc några mil norr om Agadir.

Vägen från Sidi Koauki till eremitibisarna

Vi följer en smal väg till ut N1:an. Mycket kuperad och arganträd efter vägen.

Utsikt då vi kör över sista bergspasset innan ibislokalen

Vi stannar först vid en lokal där eremitibisarna häckar i en brant klippa mot havet. Vi har ju varit här 3 gånger tidigare.

En fin hane stenskvätta satt på monumentet
Nu har man byggt en rejäl informationstavla

Nu har man byggt en stor informationstavla om lokalen där man kör av N1. En stenskvätta satt på monumentet när vi kom. Det är ju söndag och många marockaner besöker platsen där dom har picknick. Vi kör en liten typ traktorväg en kilometer och parkerar.

Klippan där eremitibisarna häckar
En av de tre eremitibisarna som nära

Promenerar ner till klippan och ser genast 3 eremitibisar som satt på klippkanten bara 20 meter bort. Plötsligt kom ett femtiotal eremitibisar flygande över våra huvuden och landar vid klippan. Vi går tillbaka till husbilen och strax utanför går 4 eremitibisar och födosöker i den sandiga marken.

En av 4 eremitibisar som födosöker utanför husbilen
Vi äter lunch i skuggan av husbilen
Några ryttare red förbi

Klockan blir 13:00 så vi gör lunch som avnjutes i skuggan av husbilen med härlig utsikt mot en stor sanddyn. Det är varmt uppemot +25 grader. Vi fortsätter sedan till Imi Ouaddar och den stora Camping Atlantic Parc. Det är över 1000 platser med många långliggare. Vi har varit här 3 gånger tidigare.

Vår plats på Caming Atlantic Parc

Bra faciliteter men lite trångt. Vi checkar in och blir visade till en bra plats. Nu är det +30 grader och vi fäller ut markisen på bilen för första gången på denna resa. Vi fikar utanför husbilen och jag tar cykeln ner till centrum för att köpa mera surf. Birgitta promenerar. Tar fram grillen och grillar fläskkotletter medan trädgårdsbulbyln tjattrar i träden.
Sedan nyheter och händelser vid vatten på plattan.
Körde: 133,5 km

—————————————-

2023-02-13 Måndag

Vi stannar på campingen i dag. Det är mulet och omkring +20 på morgonen och blåser ganska bra. På förmiddagen går vi och handlar några tomater i ett av de små stånden utanför campingen. Tar det lugnt då min mage är i olag. Efter lunchen cyklar vi den lilla vägen inåt landet. Det är kraftigt motvind och sakta uppför. Ser en varfågel som håller koll på omgivningen.

Varfågeln håller koll på omgivningen

Lagerlärkan letar mat på marken bland buskarna.

Lagerlärkan födosöker på marken

Efter 3 kilometer passerar vi en liten by och där ser vi den skatan som finns i Marocko.

Den marockanska skatan, mauretanica

Den har en blå prick bakom ögat. Fortsätter ytterligare 2 km i motvinden. Tunt med fåglar för övrigt. Vi har ju cyklat här flera gånger tidigare men nu vände vi efter 5 kilometer p.g.a den kraftiga motvinden.

Vi cyklar vägen i dalen inåt landet

På hemvägen behövde man knappt trampa utan vi blåser hem. Tidig middag i dag som intas utanför bilen. Nyheter på plattan.

————————————-

2023-02-14 Tisdag

Regn mest hela förmiddagen. Det klarnar upp mitt vid tolvtiden men mulet hela dagen och knappt +20 grader.
Det blev vila i bilen fram till lunch. 13:00 går vi en promenad ner till stranden.

På stranden var det bara några kamelförare som väntar på kunder

Det blåser kraftig frånladsvind och det var bara kamelskötarna på stranden. På tillbakavägen kom vi förbi en fin restaurang som vi tänkte äta middag på till kvällen. Efter trefikat cyklar vi samma väg upp i dalen som i går.

Vi cyklar den smala vägen upp i dalen genom ett kargt landskap

Det blåser lika stark motvind även denna dag. Mindre antal fåglar ses idag. Några hämplingar och en sjungande varfågel. Vi vände efter 6,5 kilometer.
19:00 öppnar restaurangen och då är vi där men det är fullbokat. Vi går då till campingens restaurang och där var det ingen rusning. Bara två bord som var dukade.

Man sitter ute intill en badanläggning
En utmärkt fiskrätt serverades

Man sitter ute och det var ju lite kyligt. Vi åt en utmärkt fiskrätt. Det blev vatten då ingen alkohol serverades. 258 diram hamnade notan på. Sedan sena nyheter på plattan.

———————————————

2023-02-15 Onsdag

Vi blir på campingen även denna dag. Vid 6-tiden på morgonen började det regna och temperaturen föll till +10 grader. Det regnar sedan hela dagen, tidvis kraftigt.

En långliggare matar trädgårdsbulbyn intill oss

Ett litet uppehåll vid 12-tiden så jag hänger upp cyklarna på bilen. Det blev att ta det lugnt och vila i bilen. Kollade på skidskytte och lyssnar på radion via internet. Vid 19-tiden avtar regnet.

———————————————-

2023-02-16 Torsdag

Det är mulet men inget regn under natten. Vi lämnar Camping Atlantic vid niotiden och betalar 704 MAD för 4 nätter med el. Tanken är att köra till Taroudannt, en stad c:a 8 mil in i landet från Agadir och där skall vi sammanstråla med ett par som vi stötte på i Marocko för 6 år sedan för första gången och som vi sedan träffat flera gånger. Först kör vi till en Carrefour affär inte långt från den nerlagda campingen i Agadir och där vi handlat tidigare. Nu var det fullt på den trånga parkeringen och omöjligt att parkera intill så vi fortsätter till Fiat verkstaden i andra ändan av Agadir. En lampa till hellyset har slocknat och behöver bytas. Det är 8 kilometer dit med mycket trafik och ombyggnad av gator.

Husbilar är för höga att komma in i verkstaden så all service sker utomhus

Vi har ju varit på den verkstaden flera gånger tidigare och gjort service med oljebyte mm. Nu var det bara en lampa att byta. Fyller också på med bromsolja. Snabb service och  236 diram kostade det. Bara 2 kilometer bort finns en Carrefour affär och vi kör dit. Efter vägen tankar vi  57,3 liter diesel á 12,74 MAD = 730 MAD i svenska kronor omkring 750. Ett enormt köpcentrum med stor parkering och en jättelik Carrefour kommer vi fram till.

Ett enormt utbud av kryddor och frön i lösvikt

Klockan blir 13:00 när vi handlat så vi gör lunch i bilen.

Kör från köpcentret till Taroudannt

Kör sedan till Taroudannt. Vi har varit i staden tidigare, 2018. Nu kör vi till en privat camping med el och tömning. Väl framme så var det lite oklart var man kör in så vi stannar på en parkeringsficka och fikar. Kör sedan tillbaka och nu vinkar folk där ingången är och den var helt nära den höga ringmuren. Det är näst intill fullt men vi fick en bra plats.

På plats strax utanför den höga ringmuren

Fick ta fram den extralånga elsladden. Går en kort promenad innanför ringmuren till en Marocko Telecomaffär för att köpa mera surf. Men dom sålde inga talonger. Vi hittade till slut en liten mataffär som hade 4 st  50 diram talonger som jag köper. Det blev middag i bilen och nyheter på TV:n
Körde: 123,1 km

———————————–

2023-02-17 Fredag

Mulet och blåsigt på morgonen med +15 grader. Vid tiotiden går vi en promenad innanför ringmuren. Många trånga gator med grönsaksstånd och hantverkare med små verkstäder där man ofta håller till på gatan.

Promenad i Taroudannt
Rullande grönsaksstånd
Här är det lätt att välja

Slaktare säljer sitt kött i typ hål i väggen. Det blev en promenad på 4 kilometer och 1:45 timmar. Vid tolvtiden lämnar vi den privata campingen, Rocade. Betalade 80 diram för en natt med el. Kör till Camping du Jardin 3,6 kilometer bort. Jörgen och Birgit checkarde in där i går och har reserverat en plats för oss. Det är mest mulet och blåser. Vi tar det lugnt på eftermiddagen.

Campingens påfågel
Vi åt typ tacos

Tänkte ju sitta utanför bilarna och äta middag men flyttar till ett utrymme vid receptionen där det var lä. Vi åt typ tacos och kollade sedan På Spåret. Trevlig kväll.
Körde: 3,6 km

————————————

2023-02-18 Lördag

Vi stannar på campingen i dag. Det är mulet och blåsten vill inte ge med sig. Ganska varmt ändå, lite dryga 20 grader. Vi tänkte tvätta men det var lång kö till tvättmaskinen.

Vi gick en promenad efter en smal väg

Vid tiotiden går vi en promenad längs en smal väg. Småfåglarna är svårsedda. Bara gransångare och en talgoxe. Högt upp och på långt håll svävar hussvalor, ladusvalor samt stubbstjärtseglare, som är den minsta av seglarna och blev ny marockoart. En blek tornseglare kom också förbi.

Hussvala
Stubbseglare, den minsta av seglarna
Blek tornseglare
En hona större hackspett strax utanför campingen

Ett par av ringduvor flög snabbt över vägen och precis utanför campingen höll en större hackspett till. Efter lunch blev det mest vila i bilen.

Vila utanför husbilen och Jörgen bjuder på ett glas vitt.

Kvällens middag bjöd vi på då Jörgen och Birgit höll med maten i går. Det blåser fortfarande så vi sitter i lä utanför receptionen i kväll också. Vi kollar på melon på plattan och använder campingens wifi. Trevlig kväll.

——————————————–

2023-02-19 Söndag

Vi stannar på campingen i dag också. Mest mulet men vinden har avtagit något. 08:30 är vi först vid tvättmaskinen. 51 minuter tar programmet.

Apelsinträd vid receptionen

Efter frukosten hänger vi tvätten och går sedan en promenad. Gulhämplingen sjunger och diademrödstjärten visade upp sig fint.

En hane diademrödstjärt visar upp sig
Forsärla hade brottom i den vattenfyllda kanalen

En forsärla såg vi en snabb skymt av. Tillbaka till husbilen vid tolvtiden. Nu är det riktigt varmt på solsidan.  Tvätten har torkat och vi tar det lugnt. Betalar campingavgift på 270 och för tvätt 40 totalt 310 diram för 3 nätter med el då vi far vidare i morgon.

Palmduvan kom förbi på eftermiddagen

Middag utanför husbilen i härligt solsken tillsammans med Jörgen och Birgit. Klockan 8 är det mörkt och sedan nyheter och händelser vid vatten på plattan

————————————

2023-02-20 Måndag

Vi lämnar Camping Jardin 09:30. Det var ett par trevliga dagar med Jörgen och Birgit. Det är växlande molnighet och omkring 20 grader. Kör väg N10 österut 20 kilometer till en fågellokal som ser intressant ut. Vi parkerar utanför Riad Hotell l’Arganier d’Or.

Vi parkerar utanför hotellet som såg övergivet ut
Går en promenad i området
En ung tornfalk flyger över

Hotellet såg fint ut men verkar inte vara i bruk. Det var höga murar och häckar efter den lilla vägen norrut. Apelsin och grönsaksodlingar på fälten. Vi ser inget annat än de vanliga som lagerlärka, gulhämpling, grönfink, bofink o tamduva. Efter en timme är vi åter vid bilen och en ung tornfalk flyger över. Kör nu till Agadir och Carrefour som vi handlade på för några dagar sedan. Klockan blev 13:30 så vi gör lunch i bilen innan vi handlar. Nu är det mycket varmt, över +30 grader. Fortsätter sedan till Camping Sidi-Wassay drygt 6 mil söderut efter väg N1. Campingen ligger på en sluttning mot havet och vi har varit här 2 gånger tidigare. Framme 17:00, solen skiner och det är +25 grader med lite blåst. Tar en plats högt upp där det är lite lugnare.

Vi checkar in på camping Wassay Beach

Går en kort promenad runt campingen. Nästan fullt med bilar.
Middag i bilen och nyheter på plattan.
Körde: 180,0 km

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: