Marocko4resan 2023 del 4 21 – 28 februari. Sidi Ouassay till Sidi Ifni

2023-02-21 Tisdag

Vi stannar på campingen i dag. Tänkte promenera efter stranden men det var tät dimma på morgonen och bara 16 grader som kändes kallare. Vid tiotiden går vi upp genom staden. Dålig sikt.

Ladusvalorna tycktes kivas
En rödstjärt, hane i vinterdräkt

Ladusvalor sitter på elledningar. En rödstjärt, hane i vinterdräkt, födosöker ( ny marockoart för oss) tillsammans med en gransångare.

En flock får i dimman

Högre upp på sluttningen kom en flock får i dimman. Gott om gråsparv och en tornfalk som satt på stängslet till Parc de National Souss Massa.

Fin hane gråsparv

En stor grässlätt med låga buskar.

Tjockfot, en av tre som stöttes
En adult eremitibis
Eremitibisarna flög upp och satte sig på ett hustak precis utanför stängslet till naturparken

Stöter plötsligt upp en tjockfot. 3 exemplar håller sig på avstånd. Lika plötsligt ses 5 eremitibisar i dimman. 12:00 lättar plötsligt dimman och solen värmer. 

Vi återvänder på sandiga gator genom staden
Promenaden blev dryga 3 kilometer på 2,5 timmar

Återvänder sedan genom staden på sandiga gator. Åter vid bilen 12:30. Efter lunch vila och efter trefikat går vi en promenad till stranden.

En flock sandlöpare på stranden
Bortom klippan återvänder vi genom staden till bilen

Det mulnade på igen och känns kyligt vid havet. Det är högvatten och bara en flock sandlöpare ses. Går upp genom staden tillbaka till bilen. Middag i bilen och nyheter på plattan.

——————————————–

2023-02-22 Onsdag

Dis och dimma på morgonen och omkring 15 grader. Det klarnar efterhand och strax före klockan elva promenerar vi ner till stranden. Det är lågvatten och stranden är bred och i stort vindstilla. Några fransmän kör med sina 4-hjulingar på stranden.

Trutarna vilar på stranden
Adult silltrut
Rödnäbbad trut som är ringmärkt
Adult rödnäbbad trut
Svartbent strandpipare
Promenad på stranden, 6,3 km

Efter 1,5 kilometer står en stor flock med trutar, många rödnäbbade men mest silltrutar i alla åldrar. De enda vadare var sandlöpare och några svartbent strandpipare. Vi vänder där floden Massa når havet som vid lågvatten är torr. Promenerar tillbaka och klockan blir nästan 14:00 då vi åter är vid restaurang Ibis efter en promenad på 6,3 kilometer. Beställer varsin omelett och marockanskt te till lunch.

Varför krångla till det då man kan skriva notan på en servett

Solen skiner och det är härlig utsikt över havet. På eftermiddagen tar vi det lugnt vid bilen där det blir riktigt varmt i solen.

En av flera pärlhönor på campingen

Middag i bilen med nyheter och Renés Brygga på plattan.

—————————————

2023-02-23 Torsdag

Soldis på morgonen och omkring 15 grader. Strax före 10:00 kör vi de 7,5 kilometerna till bron över floden Massa som är en välkänd fågellokal.

Vi kör till bron över floden Massa. En känd fågellokal som inte levererade så mycket denna dag
Utsikt mot campingen
En drillsnäppa höll till vid bron
Silkeshäger som jagar småfisk
Lagerlärkor var det gott om

Solen skiner och det är lungt vid själva bron. Där står en grupp skådare redan och spanar då vi kommer. En drillsnäppa och en silkeshäger håller till vid vattnet. Vi går en stig som följer floden genom ett odlingslandskap. Inget nytt utan de vanliga lagerlärkorna spelsjunger liksom grässångaren och sammetshättan. Skådargruppen, som är engelsmän, upptäcker en tjockfot på långt håll.

Gruppen med engelsmän upptäcker en tjockfot

Vi går sedan tillbaka över bron och följer en stig på andra sidan då två berghönor flyger in och försvinner snabbt bland buskarna. Hann inte ta någon bild. En promenad på drygt 2 kilometer blev det och efter 2 timmar kör vi tillbaka till campingen. Lunch i blåsten utanför bilen. Det är 20 grader som känns kallare. En vitribbsvärmare, som är en stor fjäril höll till i häcken utanför bilen.

Vitribbsvärmare, en stor fjäril som suger nektar genom en lång snabel

Lugn eftermiddag vid bilen och 18:00 går vi till campingens restaurang och firar min födelsedag. Det serveras ingen alkohol men det är OK att ta med eget vin.

Grillad tonfisk att dela på

Så det blev en egen flaska vitt till den grillade tonfisken och en liten sallad. Det blev mycket mat för totalt 180 diram.
Körde: 14,6 km

———————————————-

2023-02-24 Fredag

Vi lämnar Camping Wassay strax före 10:00. Det blåser rejält och är bara 16 grader. Betalade 460 MAD för 4 nätter med el. Siktar på en camping i Aglou knappt 5 mil söderut.

Vi tog den lilla väggen

Tar den lilla vägen längs med kusten som är smal och med dålig ytbeläggning långa sträckor.

Infarten till Camping Aglou Plage
Trånga platser mellan häckar

Framme vid Camping Aglou Plage 12:30.
Det finns 250 platser och de flesta trånga. Hittar till slut en plats med hyggligt med sol och något så när lä.
Efter lunch går vi en promenad ner till centrum.

Vi går ner till stranden
Flera restauranger och en lång strandpromenad

Det är en bred och lång strandpromenad samt flera restauranger. Det blåser det rakt in från havet så ingen satt ute.
Åter vid bilen 15:00, fikar och tar det lugnt i bilen.

Precis utanför sitter turkduvor och kuttrar

Middag i bilen och nyheter och Bergkvist på plattan. Mycket bra wifi på campingen.
Körde: 49,1 km

————————————

2023-02-25 Lördag

Vi stannar på campingen i dag. Det blåser lite mindre med växlande molnighet och 15 grader på morgonen. Efter frukosten cyklar vi norrut efter kusten på en liten väg.

Vi cyklar norrut efter kusten och hem genom samhället

Nationalparken Souss Massa går ända ner hit och består av låga buskar som växer i sand.

Växtligheten i nationalparken Souss Massa
Här bor det fiskare
Små båtar
Sand och klippig kust

I branten ner till havet bor de lokala fiskarna. Många plockar musslor nu när det är lågvatten. En silkeshäger ses och långt ut kom en havssula flygande lågt över vattnet. Ingen bild på det långa hållet. Cyklar tillbaka och i en ravin som vi passerar sitter några klippduvor.

Klippduvan, anfader till våra tamduvor

Vi fortsätter cykelturen runt samhället innan vi åter är vid bilen 13:00. Solen skiner och det är varmt på läsidan. Tar det lugnt på eftermiddagen. Middag i bilen med nyheter och melon.

———————————————

2023-02-26 Söndag

Vi lämnar Camping Aglou Plage 11:20 efter att fått bilen tvättad. Betalar 70 diram för biltvätten och 240 diram för 2 nätter med el.

Bilen tvättas
Följer den kuperade kustvägen

Växlande molnighet och mindre blåst med 16 grader. Följer den kuperade kustvägen som är riktigt bra. Det blir mulet och blöt vägbana ju närmare Sidi Ifni vi kommer och bilen blir smutsig igen.

Paradgatan in mot Sidi Ifni
Sidi Ifni ligger på en sluttning mot havet

Framme vid Camping Sidi Ifni 14:20. Här var vi också för 6 år sedan. Många bilar så vi får en blåsig plats ner mot havet. Betalar 240 diram för 3 nätter i förskott. Gör lunch i bilen och går sedan för att kolla en tvättinrättning ute på stan som skall vara bra.

Vi gick en promenad för att kolla tvättinrättningen
Hittade tvättinrättningen till slut

Den ligger lite knepigt till så vi får fråga oss fram. Vi tänker ta cyklarna med tvätten i morgon. Fikar sedan i blåsten utanför bilen. Går sedan en skådarrunda till en liten våtmark precis utanför campingen. Det har mulnat och regnet hänger i luften. Ser några palmduvor, 4 silkeshägrar och så stötte vi två tjockfot.

Tjockfoten stöttes och flög en runda
En lite rufsig forsärla
En rödstrupig piplärka i vinterdräkt

En flock på 15 större strandpipare och en drillsnäppa. I snåren höll en rufsig forsärla och en rödstrupig piplärka till. Det börjar regna och blir kyligt så vi återvänder till bilen. Middag i bilen och nyheter samt Hotell Romantik på plattan. Använde campingens wifi som fungerade utmärkt.
Körde: 64,5 km

—————————————–

2023-02-27 Måndag

Vi stannar på campingen i dag. Skall ju tvätta. Vid niotiden kom en kort regnskur. Det är mulet och 16 grader då vi 10:00 cyklar till tvättinrättningen. Som tur är vi först och kan fylla en maskin för 30 diram. Snart kommer det flera som vill tvätta och det blir kö till maskinerna.

Gatan utanför tvättinrättningen
Här pickar hönsen innan

Efter 30 minuter kan vi flytta tvätten till torktumlare. 11:40 cyklar vi tillbaka till husbilen. Det har nu klarnat upp och då blåsten avtagit är det riktigt varmt utanför bilen. Vi gör lunch som intas utanför husbilen i starkt solsken. 13:50 cyklar jag upp till området med marknaden. Birgitta promenerar men hittar inte marknaden.

Åter vid bilen 15:00 och efter trefikat går vi en skådarrunda till samma område som i går.

Vi går en skådarrunda. 1,5 kilometer på 2 timmar

Nu är det full sol och bra ljus. En gråhäger flyger in på långt håll. Flocken med större strandpipare är kvar och en mindre strandpipare håller till bland buskarna tillsammans med en drillsnäppa.

Gulärla
Större strandpipare
Mindre strandpipare
Iberisk gransångare
Forsärla
Palmduva

Ser gulärla, forsärla, spansk sparv, palmduva och en iberisk gransångare.

Pojkarna som bevakar infarten till Campingen ville bli fotograferade

Pojkarna som bevakar infarten till Camping ville bli fotograferade. Middag på en närbelägen restaurang vid stranden.

Stekt fisk och en flaska marockanskt rosé

Vi satt innomhus då det blåste lite kallt ute. Det blev stekt fisk med en flaska rosé. 255 MAD kostade kalaset. Sedan nyheter på plattan.

———————————————

2023-02-28 Tisdag

Vi stannar på campingen i dag också. Sol från klar himmel så det blir fort ganska varmt. Halv elva cyklar vi upp till marknadsplatsen och parkerar cyklarna på den bevakade parkeringen. Går till apoteket och köper lite medicin. Fortsätter sedan en runda genom marknaden där det säljes fisk, kött, grönsaker och kläder.

Vi köpte inte något kamelkött denna dag

Vi köper bröd, äpplen och apelsiner samt en ny Marockokeps. Beställde varsin marockansk te på en uteservering och kollar på folk. Hittar också en bankomat så vi tar ut lite diram. Vid tolvtiden är vi tillbaka vid husbilen. Nu är det riktigt varmt utanför bilen, över 30 grader. Äter lunch i härligt solsken. Cyklar sedan till strandpromenaden som vi trodde var mycket längre än 500 meter.

Strandpromenaden var kortare än vi trodde

Trefikat tar vi på en uteservering med utsikt över havet. Birgitta promenerar dit uppför trapporna och jag cyklar en omväg.

Vi fikar på en uteservering med fin utsikt

Sedan tillbaka till bilen. 16:00 går vi en skådarpromenad till den lilla våtmarken igen. Gråhägern håller sig på avstånd och silkeshägern flyger över.

Gråhägern håller sig på avstånd
En silkeshäger flyger över
Svartstare bland buskarna
En trädpiplärka födosöker

Bland småfåglarna upptäcker vi en trädpiplärka bland gulärlor, gransångare, gråsparvar och svartstarar.

En hane sammetshätta
Hona sammetshätta

På tillbakavägen visar ett sametshättepar upp dig fint.

Solnedgång

Sedan blev det middag utanför bilen tills solen gick ner.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: