Marocko4resan 2023 del 5. 1 mars – 9 mars

2023-03-01 Onsdag

Vi lämnar Camping Sidi Ifni 09:00 och stannar precis utanför och köper vatten i en liten hål i väggen affär.

Här köper vi vatten. Hål i väggen

Det är mulet och omkring 15 grader. Vi kör mot en liten camping i byn Abaynou söder om Guelmim som skall vara enkel och bra.

Vi kör till Camping Valley

Ingen el som fungerar och dåliga faciliteter, men det skall vara fin trädgård och mycket fåglar.

Bra väg ända fram
Campingen ligger i en lummig dal

Framme strax före klockan elva. Tre bilar på plats då vi kom, två engelska och en belgisk samt två franska som lämnar campingen. Det har klarnat upp och i solen blir det riktigt varmt.

Campingägarna bjöd på te

Vi hittar en bra plats och blir bjudna på te av campingägaren. Vi beställer tajine till bilen i kväll 18:00.
Går en promenad i området. Ser en svart stenskvätta annars de vanliga småfåglarna, gransångare och  trädgårdsbulbyler vimlar det av.

En hane svart stenskvätta
En hona rödstjärt

Efter lunch sitter vi utanför bilen i härligt solsken. En flock med kameler kommer precis utanför vår plats och betar i träden.

Kamelerna betar precis utanför husbilen

Går ytterligare en runda och ser hastigt en svarthätta och en rödstjärt. En flock kameler kom förbi. Strax före 18:00 kommer man med två mindre tajine, bröd och vatten till husbilen.

En hona svarthätta kom förbi utanför bilen
En hussparv var nyfiken
En spridd flock kameler

Vi sitter inne då solen försvinner bakom bergen tidigt och det blir kyligt här på nästan 500 m.h.ö.h.

Varsin utmärkt tajine levereras till husbilen

Varsin utmärkt tajine på kyckling avnjutes tillsammans med en flaska rosé. Ingen wifi på campingen utan vi använder vår egen för att se nyheterna. Körde: 63,0 km

——————————————-

2023-03-02 Torsdag

Det är klar himmel och full sol efter en kylig natt med 10 som kallast. Betalar 220 MAD för en natt utan el (50) och två tajine som levererades i går. Halv tio lämnar vi camping Vallee i Abaynou och kör till Marjane i Guelmim för att handla.

Vi kör till Marjane, en jättestor affär typ ICA Maxi. Här har vi handlat tidigare

Tankar ochså på macken utanför Marjane 54,35 liter diesel á 12,88 diram/litet för totalt 700,10 MAD. 11:50 kör vi mot Icht och Camping Borj Biramane. Tar den större vägen förbi Bouizakarne och stannar spontant vid den lilla byn Taghjijt då klockan blev drygt 13:00 och det fanns plats att parkera utanför en restaurang. Byn ligger i en oas med dadelpalmer.

Omeletten serveras direkt i stekpannan och bestod av minst 4 ägg

Restaurangen låg en trappa upp och vi beställde varsin kaffe och omelett. Betala 170 diram totat. Fortsätter sedan efter vägen som går genom ett ökenlandskap och på ganska hög höjd uppemot 700 m.ö.h. Framme vid Campingen Borj Biramane 15:30.

Det blåste rejält

Det blåser rejält och längst ner på campingen står bilarna där det är som lugnast. Kollar vid receptionen, där det finns en restaurang som skall vara bra. Wifi bara vid receptionen så vi får använda vår egen. Solen skiner och det blir mycket varmt på solsidan av bilen. Fikar utanför bilen i sol och blåst.

Går en runda runt campingen och ser ingen fågel
Campingen ligger vid en oas

Går sedan en skådarrunda runt campingen då platsen är känd som bra skådarlokal. Det blåser kopiöst och vi ser inte en enda fågel på promenaden som blev 2,3 kilometer på dryga timmen. Det blev middag i bilen p.g.a blåsten och nyheter på plattan.
Körde: 163,2 km

———————————–

2023-03-03 Fredag

Vi stannar på campingen i dag. Det har slutat blåsa och solen skiner från klarblå himmel. Husbilarna som står på bästa platsen åker så vi flyttar dit. Där har vi sol på förmiddagen och skugga på eftermiddagen. Vi behöver tvätta men får inte ens se tvättmaskinen. Lämnar tvätten i en korg utanför tvättrummet så tar en kvinna hand om den. Dom tvättar och hänger upp samt tar ner allt för 50 diram. Vi cyklar ut på vägen som är glest trafikerade. Det är hård sand och bara några enstaka träd vid sidan av vägen där det också gick att cykla utan problem. Ser dock inga fåglar så vi vänder efter 3 kilometer och fortsätter in mot byn Icht.

Vitkronad stenskvätta satt på en mur

Strax utanför byn ser vi den första vitkronade stenskvättan sitta på en mur. Cyklar genom byn som ligger i en oas med dadelpalmer. Ser några affärer typ hål i väggen men nästan inget folk. Vänder tillbaka och utanför byn kom en flock på 10 saharaskriktrastar.

En an 10 saharaskriktrast

En varfågel ses på långt håll och utanför campingen försöker en sammetshätta.

Infarten till Campingen

Det blev mycket varmt utanför bilen,typ 30 grader, men i skuggan under markisen var det behagligt. Vi äter lunch och tar det lugnt. Hämtar tvätten och kollar på några gråsparvar och hussparvar som kom förbi. Vi äter middag på campingens restaurang. Couscous med lamm och en flaska marockanskt vitt samt brylepudding som desert till en kostnad av 370 MAD.

Utsikt från restaurangens tak

Fin och ljummen kväll med härlig utsikt från restaurangens tak. Nyheter och Bergkvist på plattan.

—————————————-

2023-03-04 Lördag

Vi lämnar Camping Borj Biramane strax före 10:00 efter att betalat totalt 770 MAD för 2 nätter med el (100 diram/natt) samt för middagen på och tvätten. Det är full sol, ingen vind och omkring 18 grader.

Vi kör N12 NÖ från Icht till Tata
En flock kameler efter vägen

Vi kör väg N12 mot Tata. Den går genom ett ökenlandskap och passerar några oaser med dadelpalmer. Framme vid Camping Les  Palmiers 12:30.

Infarten till Camping Les Palmiers

Det var fullt med bilar men vi hittar en bra plats längst in på camping. Det är mycket varmt, 27 grader i skuggan. Fäller ut markisen och intar lunch. Vilar i bilen och efter trefikat går vi en promenad till centrum av Tata, som kallas den rosa staden då det bryts rosa granit i närheten.

Vi promenerar till centrum av Tata
Husen är rosa i Tata


Tata eller den rosa staden är en grön oas i södra Marocko i Souss-Massa-regionen, och ett av de populära turistmålen i kungariket, en charmig palmlund mellan wadis från Anti-Atlas och öknens sanddyner.

Vi sätter oss på ett litet café och beställer varsin marockansk te
Teet serveras i kanna med små glas och en liten flaska vatten


Jag köper lite mera surf och så sätter vi oss på ett litet café och beställer varsin marockansk te och kollar på folk. Vi går samma väg tillbaka. Tar fram grillen och det blev grillad kalkon till middag utanför bilen i en ljum kväll. Sedan Mellon på campingens wifi som var ganska hackig.
Körde: 146,5 km

—————————————–

Vi stannar på campingen i dag. Klar himmel med full sol. Omkring 17 grader på morgonen men det blir snart varmare. Efter frukosten gör vi en cykeltur till Oasens Agadir Ihna.

2023-03-05 Söndag

Cyklar först väg 1805 norrut innan vi hittar in till oasen

Cyklar först efter väg 1805 norrut men hittar ingen väg till oasen så vi vänder och tar en annan väg från campingen. Kom på en liten väg över floden där det är små dammar med vatten och i en del tvättar kvinnorna kläder. Kom in i gamla kvarter med trånga gator där vi fick gå med cyklarna.

Kom in i gamla trånga kvarter

En gammal kvinna pekar vart vi skall gå. På kartan såg det ut som vägar i oasen men i verkligheten var det knöliga stigar.

Knöliga stigar i oasen
Dadlarna växer i klasar

Tätt med höga dadelpalmer. Ser gransångare och hastigt en bergfink. Hann inte upp med kameran innan den försvann. Letar oss söderut genom oasen och kommer till en bro över floden och in till Tata söderifrån.

En större damm vid bron över floden

Det blev drygt 13 kilometer innan vi är tillbaka vid bilen. Nu är det mycket varmt över 28 grader i skuggan. Det blev vila efter lunch och efter trefikat gör vi en ny cykeltur nu söderut över floden och runt ett berg. Ser hastigt en härfågel och svart stenskvätta. 10 kilometer blev turen.

Fyller på med vatten i bilen

Det blev grillning och middag utanför bilen i ljummen kväll igen.

——————————————–

2023-03-06 Måndag

Det är sol och omkring 18 grader då vi strax efter 10:00 lämnar Camping Palmier Tata efter att betalat 160 MAD för 2 nätter med el. Köpte också 2 brödkakor för 2 diram. Följer väg N12 till Tissint där det finns dammar som skall vara sevärda och samtidigt är en fågellokal. En parkering utan faciliteter finns intill. Vägen går genom ett stenökenlandskap. Framme 11:30 och nu är det mycket varmt omkring 30 grader med fin utsikt över närmaste dammen.

Vi kör till Tissint
Mycket vatten i dammarna
Dammarna norrut

Vi hann bara parkera så kom de första ungarna i 10-årsåldern och tiggde bom-bom. Ett franskt ord gör godis. Vi sätter oss i skuggan av bilen och gör tidig lunch. Det kommer flera turister förbi parkeringen. Vitkronad stenskvätta och hussparv ses på parkeringen och en silkeshäger flög längs dammarna. Efter lunch går vi en promenad i området.

Efter lunch går vi en promenad i området
Parkeringen på avstånd

Det var mycket varmt och inget mer i fågelväg förutom tamduvor. Återvänder till bilen där flera ungar kommer förbi och tigger bom-bom.

Vi lämnar parkeringen i Tissint och fortsätter till Foum Zguid

Vi beslutar oss för att åka vidare till en camping i Foum Zguid. 14:00 lämnar vi parkeringen i Tissint och fortsätter på N12:an till Camping La Palmeraie Rachid.

Fin infart till campingen
Vi tog varsin sangria i skuggan av husbilen. Omkring 30 grader

Framme strax före 16:00 och får en bra plats under några palmer. Fikar och tar det lugnt. Middag 19:00 på campingens restaurang. Grillad kyckling med sallad var riktigt bra. Sedan nyheter på plattan och campingens wifi bra
Körde: 140,0 km

—————————————-

2023-03-07 Tisdag

Kvart över åtta kom campingvärden och delade ut bröd till alla husbilar gratis. Mycket uppskattat.

Campingvärden kom i bil och delade ut färskt bröd till alla husbilar

Vi lämnar Camping La Palmeraie Rachid vid tiotiden efter att betalat 80 diram för en natt med el och 200 diram för gårdagens middag. Det är full sol med lite blåst och omkring 18 grader. Vi kör mot Agdz och en fågellokal 12 kilometer innan.

Vi kör mot Agdz över berg
Typiska berg efter vägen

Det är bra väg som går över ett bergspass på drygt 1300 m.ö.h som högst. Vi ser odlingar i tunnlar av plast som bevattnas. Vid tolvtiden stannar vi vid fågellokalen där man skall överblicka några dammar på nära håll och som skall dra till sig fåglar. Nu var det torrt i dammarna och svårt att parkera så vi fortsätter till Camping Maison Tensift 10 kilometer bort. En mindre camping med plats för 20 bilar i en palmlund. Det är typ stenöken runtomkring. Här var vi också för 3 år sedan men kände först inte igen oss. Det var bara 3 bilar där när vi kom. Nu är det riktigt varmt, omkring 30 grader i skuggan trots att vi är på över 1000 m.ö.h.

Lunch i skuggan utanför bilen
En hane blåtrast kom förbi
Palmduvan ville också ha lunch

Efter lunch när vi vilar i skuggan av bilen kom en blåtrast och visade upp sig fint. Sammetshätta, hussparv, gråsparv och palmduvor håller till utanför bilen.

Vi går en kort promenad i värmen
Vitkronad stenskvätta
Grön biätare kom plötsligt och satte sig i ett träd

Efter trefikat går vi en promenad och ser omgående vitkronad stenskvätta. Plötsligt kom det tre grön biätare och satte sig i ett träd. Det fyllde på med bilar och till kvällen var det fullt på campingen. Middag i skuggan utanför bilen. När solen går ner kyler det av ganska fort. Nyheter ses på plattan.
Körde: 131,4 km

——————————————

2023-02-08 Onsdag

Det är sol från klarblå himlen i dag också. 12 grader på morgonen som snabbt blir varmare. Hämtar en brödkaka, som var gratis och betalar 80 diram för en natt med el. Strax före 10:00 lämnar vi Camping Maison Tensift och kör mot Ouarzazate.

Vi kör mot Ouarzazate

Stannar i Agdz och tankar 57,75 liter diesel á 12,90 totalt 745 MAD (767 SEK). Fortsätter sedan på väg N9 mot Ouarzazate. Ungefär vid Ouaourmas  stannar vi vid en utsiktsplats och kollar efter stenökenlärka. Vi har ju åkt denna väg flera gånger tidigare och den brukar hålla till i slänten. Spelar upp lockljudet av stenökenlärka och den kom nästan genast och visade upp sig fint.

Stenökenlärkan visade upp dig fint

Vi fortsätter vägen upp över berget och stannar vid ytterligare en utsiktsplats. Diär köper vi lite lokalt odlade dadlar av en försäljare.

Vi köpte lite dadlar

Högsta punkten är över 1700 m.ö.h innan vi kommer ner till omkring 1200 m.ö.h som Ouarzazate ligger på. Vi kör till Carrefour och handlar. Hade tur och kunde parkera precis utanför. Först fyller vi på öl och vinförrådet. Klockan blir drygt 12:00 då vi handlat klart så vi äter lunch på en liten restaurang precis vid Carrefour. Omelett och marockansk te för 94 diram.

Vi blir serverade marockanskt te

Fortsätter drygt 2 mil till Camping L’Escale som fått bra recensioner. Det är bara en fransk husbil på plats då vi kommer. Det är mycket varmt, 27 grader, så vi kunde ställa oss i skuggan av några träd. Vi tar det lugnt och efter trefikat går vi en kort promenad utanför campingen. Det var forsande vatten i den annars torrlagda flodfåran. Vi ser bara gråsparvar och trädgårdsbulbyler. Återvänder till bilen och ser en svart rödstjärt födosöka på campingen. Den försvann dock snabbt. Vi äter middag på campingens restaurang. De bästa tajine som vi fått hittils och en flaska vitt vin för totalt 220 diram.
Körde: 93,5 km

—————————————

2023-03-09 Torsdag

Vi stannar på campingen i dag. Sol och klar himmel i dag också. Bara drygt 10 grader på morgonen. Vi behöver tvätta och kvart över åtta lämnar vi tvätten i receptionen. Efter frukosten en timme senare hämtar vi tvätten som vi hänger upp till torkning.

Vi kör till bron över floden Asif Tidili

Strax efter tio kör vi till bron över floden Asif Tidili, en fågellokal som skall vara bra. Det gick fint att parkera och det är vatten i floden. Många gråsparvar på bron och plötslig ser vi en cettisångare hastigt.

Bron över floden Asif Tidili
Cettisångare var mycket rörlig och sjöng dold i buske
En gransångare rörde sig också runt cettisångaren

Den sjunger kraftigt gömd i en buske och svår att fotografera. Ny marockoart. Från bron ses också en marockansk sädesärla, subpersonata, och är endemisk i Marocko.

Marockansk sädesärla, subpersonata som är endemisk i Marocko

En gulärla och en koltrast samt en förbiflygande härfågel observeras också. Grodor kväker och och ett par sköldpaddor solar sig.

De mäktiga Atlasbergen ses på avstånd

Efter drygt två timmar kör vi vidare mot en närbelägen fågellokal, Amerzgane, där man skall kunna se berberstenskvätta. Det är bara 14 kilometer dit genom ett ökenlandskap på drygt 1800 m.ö.h. När vi kommer fram ser vi omedelbart en stenskvätta som visar sig vara atlasstenskvätta.

Atlasstenskvätta, hane
Atlasstenskvätta, hona

Både hane och hona. Ny marockoart och en lifers. Vi har ju missat denna på våra tidigare resor till Marocko. En stenökenlärka kom också snabbt förbi. Klockan går mot 13:00 så vi gör lunch som avnjutes i skuggan utanför bilen.

Vi åt lunch i skuggan utanför bilen med Atlasbergen på avstånd

Det är nu varmt, 28 grader ungefär i skuggan. 13:45 kör vi till Cla Studios utanför Ouarzazate och tänkte vara lite kulturella.

Cla Studios, infarten

Den var dock stängd för besökare p.g.a filminspelning. Vi återvänder till campingen och tar det lugnt. Middag utanför bilen och nyheter på plattan.
Körde 69,0 km

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: