Marocko4resan del 6. 10 – 19 mars. Ouarzazate till Merzounga

2023-03-10 Fredag

Sol från klar himmel igen. Kylig morgon men det blir snabbt varmare. Strax efter klockan nio lämnar vi camping L’Escale efter att betalat totalt 470 MAD för 2 nätter med el, tvätt och en middag. Vi kör mot Boumalne Dades.

Vi följer väg N10 österut till Boumalne Dadels

Följer väg N10 som går genom ett ökenlandskap. De sista  3 milen genom den bördiga dalen. När vi når dalern stannar vi vid ett café och beställer varsin kaffe.

Mandelträden blommar efter vägen i dalen

I trakten odlas rosor och man tillverkar olika produkter som rosenvatten och hudkrämer. Jag köper en liten burk hudkräm av argan.

Infarten till Camping Solely Blue

Framme vid Camping Solely Blue utanför hotellet vid tolvtiden. Här har vi varit 3 gånger tidigare och det är nära till en av Marockos mest besökta fågellokaler. Inga bilar på plats då vi kom. Det är varmt uppemot 28 grader i skuggan. Vi checkar in och kollar utsikten från hotellets uteservering.

Hussparven sjöng för fullt
Utsikt över dalen

En hussparv sjöng för fullt. Gör lunch och tar det lugnt utanför bilen. Efter trefikat går vi en promenad i omgivningen som består av stenöken på dryga 1600 m.ö.h. Ser två stenökenlärkor och några lagerlärkor.

Stenökenlärkan sjöng den också
Lagerlärka

Då vi återkommer till bilen efter en dryg timme var det nästan fullt på campingen. En grupp 4×4 engelska jeepar hade anlänt. Middag utanför bilen i härligt solsken. Sedan nyheter och Bergkvist på plattan.
Körde: 136,1 km

—————————————-

2023-03-11 Lördag

Sol från klar himmel med lite blåst. Omkring 14 grader då vi strax före 10:00 kör till fågellokalen, Tagdilt Track, det är en smal väg över högslätten som går genom en soptipp. Vi besöker soptippen då det är där de flesta observationerna görs. Det är bara 4 kilometer dit från campingen.

Vi stannar lite innan själva soptippen

Stannar lite innan själva tippen och promenerar mot den. Vi har ju varit här 3 gånger tidigare men nu är det mindre fåglar än tidigare. Ser tofslärka, två svart stenskvätta och en berberstenskvätta som visar upp sig fint.

Tofslärkorna sjöng
Svart stenskvätta kom hastigt förbi
En hane berberstenskvätta

Går tillbaka till bilen och kör fram till den nu aktiva tippen. Ser några skådare som verkar ha något i kikaren.

Mycket överraskande att se en mindre strandpipare i denna miljö
Tjocknäbbade lärka är unik och denna helt orädd
Ökenberglärka födosöker bland plastpåsar
En hane ökenstenskvätta

Plötsligt kom en mindre strandpipare och landade en bra bit från oss. Det var tre skådare varav 2 var från Norge. Två tjocknäbbade lärkor födosöker bland plastpåsar och på långt håll ses en ökenberglärka. Sädesärlor och en ökenstenskvätta ses.

En flock får passerar genom tippen

Ganska tunt levererat av lokalen alltså. Efter dryga två timmar kör vi till centrum av Boumalne Dades och parkerar längst ner efter gatan. Besöker en bankomat och äter lunch på  Restaurang Atlas Dades, nära gatan.

Det blev en rejäl lunch

Berberisk omelett och det var mycket mat och färskpressad juice för totalt 170 MAD. Återvänder till campingen och tar det lugnt på eftermiddagen. Beställer tajine på hotellets restaurang till 18:30.

Middag i hotellets restaurang

Utmärkt kycklingtajine och en flaska marockanskt rött för totalt 370 MAD. (Vinet kostade 200). Sedan blev det melofinalen på plattan.
Körde: 16,4 km

———————————————

2023-03-12 Söndag

Sol och klar himmel igen med lite kyligt morgon som snabbt blir en varm dag.
Vi kommer att köra upp i den trånga dalen från Boumalne Dadels till en camping norr om Gorges Dades. Ett holländskt par på campingen rekommenderar denna tur. Vi åkte upp i dalen för 6 år sedan men inte så långt. Lämnar Camping Solely Blue 10:00 efter att betalat 170 MAD för 2 nätter med el. Sista biten till högsta punkten går via serpentinväg uppför en brant bergvägg.

Hotell Timzzilite
Serpentinvägen

Vi stannar vid restaurang Timzzilite som ligger högst upp men otrolig utsikt på 1800 m.ö.h. Från restaurangen ser man ner över serpentinvägen. Vi beställer varsitt glas apelsinjuice. Solen skiner och det är varmt i solen. Plötsligt kom en rovfågel cirklande över dalen.

En adult hökörn kom plötsligt svävande i skyn

Hann ta fram kameran innan den försvann och det var en hökörn, ny marockoart. Fortsätter sedan ner i dalen förbi Gorges Dades som är en smal passage nere vid floden. Vi kör in till Camping Berbére de la Montagne Det var bara en bil på plats då vi kom.

Infarten till Camping Berbére de la Montagne

Checkar in och gör lunch i bilen.

Vi satt ute i solen och checkar in

Solen skiner och det är omkring 22 grader på 1700 m.ö.h. Det börjar blåsa precis då vi äter lunch utanför bilen. Går sedan en promenad efter vägen norrut.

Små odlingar efter floden
Koboltmesen spanar från elledningen
En fin hane forsärla

Det är små odlingar efter floden, som det nu forsar vatten i. En forsärla kom plötsligt flygande upp från floden och en koboltmes satt på elledningen.

Hane bofink av den afrikanska arten

Vid campingen sjöng bofinken och koltrasten födosökte. Vilar sedan i bilen och 18:30 går vi till restaurangen då vi beställt couscous till middag.

Fint rum till matsal
Campingvärden tände en brasa i öppna spisen

Campingvärden tände brasa i den öppna spisen. Ett par från Schweiz och ett par från Nederländerna åt också couscous. Sedan nyheter på plattan.
Körde: 36,6 km

—————————————-

2023-03-13 Måndag

Sol från klar himmel som vanligt men kyligt på 1700 m.ö.h bara 10 grader då vi lämnar Camping Berbére de la Montagne 09:40 efter att betalat 240 MAD för gårdagens middag och 115 MAD för 1 natt med el. Vi kör mot Goulmima, tillbaka till Boumalne Dades och sedan väg N10 österut.

Vi kör från Gorges Dades till Goulmima

Mestadels bra väg över stenöken. Det går sakta nerför och framme i Goulmima 13:15 som ligger på 1000 m.ö.h. Vi kör till Camping Les Tamaris, som vi känner väl då vi satt i karantän där i 11 dagar för 3 år sedan. Bara en husbil på plats då vi anländer. Det är nu mycket varmt, 29 grader i skuggan. Gör lunch och äter i skuggan av husbilen. Sedan checkar vi in och går därefter en promenad på dammiga gator genom staden.

Vi går en promenad genom staden på dammiga gator
Typisk gata i Goulmima med en köttaffär till vänster

Nu var det mycket folk ute och alla små cafeer öppna. Allt var ju stängt under pandemin, utom mataffärer. Vid trefikat på ser vi rostsångare utanför husbilen, liksom för 3 år sedan.

En rostsångare födosöker runt husbilen
En hona tornfalk cirklar över olivlunden

Går en skådarrunda på campingen som ligger i en olivlund. Många gråsparvar, tamduvor och en överflygande tornfalk. Vid 18-tiden grillar vi kalkon som avnjutes tillsammans med en flaska vitt i en ljum kväll. Campingvärden bjuder sedan alla campinggäster på te vid receptionen.

Campingvärden, pojken i grönt, bjöd på marockansk te

Det var bilar från Nederländerna, Schweiz och vi.
Körde: 159,8 km

——————————————–

2023-03-14 Tisdag

Uppe tidigt i dag då vi skall besöka en känd fågellokal som kallas StopN10. 15 kilometer norr om Goulmima och där man kan se snårsångare. Det är sol från klarblå himmel och 15 grader då vi 08:00 lämnar Campingen och kör väg N10 norrut. Parkerar efter vägen, som är livligt trafikerad, vid angiven kordinat.

Fågellokal StopN10. En Wadi i sandöken på 1100 m.ö.h

Det är vie en Wadi, som är en sänka i sandöken där det växer små taggiga buskar. Enligt angivelser skall man följa den omkring 700 meter till några buskar. 08:30 börjar vi vandringen. Några tofslärkor sjunger men annars inget. Vid buskarna kom en liten tätting farande som vi inte hann bestämma.

En hane medelhavsstenskvätta på långt håll
Hane ökenstenskvätta
Ökentrumpetare ochså långt håll

Ser en medelhavsstenskvätta på långt håll samt  några ökentrumpetare och en ökenstenskvätta. Efter en runda i wadin är vi tillbaka vid buskarna och ser en atlassångare födosöka.

Atlassångare födosöker

Ytterligare en runda ger stenskvätta och en trolig maghrebstenskvätta, hona, som är svårbedömd.

En hona stenskvätta
Maghrebstenskvätta hona. placerad i kategorin sorgstenskvätta Oenanthe lugens halophila

Men ingen snårsångare.

En promenad på 3 kilometer och 3 timmar gav ingen snårsångare

Efter 3 timmar ger vi upp och återvänder till campingen.

Pampig men trång infart till campingen

Gör lunch och tar det lugnt. Det är nu 28 grader i skuggan. Efter trefikat går vi en promenad till stan för att handla kalkonfile, men slaktaren hade stängt för dagen. Besöker posten och köper ett frimärke och det var en procedur. Åter vid campingen bjuder campingvärden på te igen 17:30. I dag var det många fransmän som tjattrade och ett tyskt par som vi kunde prata lite engelska med. Grillar sedan lax i ljummen kväll.
Körde: 34,7 km

————————————

2023-03-15 Onsdag

Vi lämnar Camping Les Tamaris i Goulmima vid 10-tiden efter att betalat 220 MAD för 2 nätter med el. Det är sol från klarblå himmel i dag också. Vi kör först till en av köttaffärerna i Goulmima och köper kalkonfile. Fortsätter sedan mot Erfoud.

Vi kör från Goulmima till Erfoud

Stannar efter vägen och tankar 59,24 liter diesel á 12:85 MAD = 760 MAD.

Ofta får över vägen

Vi behöver handla och har sett ut en minimarket i Erfoud. Den låg på en gata i centrum och det var knepigt att köra dit p.g.a trånga gator och mycket folk. Sedan kör vi till Camping Tifina söder om Erfoud där vi varit 3 gånger tidigare.

Infarten till Camping Tifina

Framme 14:00 och checkar in och tar samma plats som senast. Det är mycket varmt över 30 grader i skuggan. Vi gör lunch och efter trefikat går vi en skådarpromenad genom en palmlund och mot en nu torrlagd bäck.

Vägen genom palmlunden
Glasögonsångare födosöker
Rödstrupig sångare, hona
Grön biätare kom plötsligt

Ser en varfågel på håll och i ett buskage födosöker en glasögonsångare och en hona rödstrupig sångare. Plötsligt kom en grön biätare och sätter sig i en trädtopp.

Grillar kalkon med en flaska marockanskt rosé

Vi grillar i en ljum kväll.Körde: 108,6 km

—————————–

2023-03-16 Torsdag

Lite kyligt på morgonen, bara 10 grader då vi startar tvättmaskinen. Den vill ha 1,57 timmar på sig. 11:00 hänger vi tvätten och redan är det över 20 grader. Vi kör sedan till en skådarlokal för att hitta saharasångare.

Vi kör till skådarlokalen och parkerar vid sidan av vägen

Det var 12 kilometer dit via Erfoud. Nu är det varmt 30 grader då vi parkerar och går ut i sandöken med små låga buskar. Vi ser bara en ensam svala och en obestämd fågel som försvann.

Gick en promenad på 2 kilometer men inga fåglar denna dag

Efter en timma ger vi upp och kör en lite onödigt lång väg till Rissani. Fick dock fin utsikt över den stora sanddynen Erg Chebbi. 

Omväg till Rissani
Ett ensamt träd med Erg Chebbi i bakgrunden


— Erg Chebbi är en sandöken i Marocko. Den ligger i regionen Meknès-Tafilalet, i den östra delen av landet, 400 km sydost om huvudstaden Rabat. I trakten råder ett hett ökenklimat. Årsmedeltemperaturen i trakten är 25 °C. Wikipedia

Möte med kameler i Rissani


Framme i Rissani 14:00 och parkerar på en bred gata i centrum.

Kollar folk från restaurangen

Sätter oss på en restaurang invid gatan och beställer varsin rätt som liknar en gratäng och varsin avacado juice. Vi kollar folk som går förbi på gatan. Därefter går vi till marknaden intill och köper lite frukt. Återvänder till campingen och det är varmt över 30 grader i skuggan så vi startar luftkonditionering i bilen och vilar. Grillar sedan i en varm kväll tills mörkret faller.
Körde: 96,9 km

———————————–

2023-03-17 Fredag

I dag mulet med soldis. Omkring 20 grader då vi lämnar Camping Tifina 09:30 efter att betalat 290 MAD för 2 nätter med el och en tvätt. (80 diram). Vi kör mot en camping norr om den stora sanddynen, Erg Chebbi.

Vi kör till Camping Sahara Garden
Marknad bara för partihandlare

Söder om Erfoud var det marknad med frukt och grönsaker. Vi stannar men den var bara för partihandlare.

Här kör man av stora vägen

Det är 5 kilometer från stora vägen till Sahara Garden genom öknen på en mycket dålig väg.

Infarten till Sahara Garden, Hotell och Camping

Framme 11:00 och campingplatsen är i trädgården bakom hotellet. Vi äter en tidig lunch utanför bilen. Det blåser lite och är omkring 25 grader med soldis. Vi checkar in och beställer middag till kvällen på hotellets restaurang. Beställer också en jeeptur i morgon för att fågelskåda. Tar det lugnt och efter trefikat går vi en kort promenad utanför hotellområdet.

Utsikt från hotellets tak
Hotellområdet
Bekväma stolar och kuddar
Turister på väg ut i öknen

Det är nu över 30 grader. Turkduvor är det massor av liksom gråsparv. En svart stenskvätta håller till runt bilen och en palmduva ses på avstånd. 19:00 går vi till restaurangen. Det är bara vi där. Sallad och couscous serveras till förrätt. Sedan tajine kyckling och frukt till dessert. En flaska marockanskt rött blev det också allt kostade 350 MAD. Det blev mycket mat och gott.
Körde: 46,0 km

—————————————

2023-03-18 Lördag

Vi stannar på campingen i dag. Det är mulet och omkring 15 grader på morgonen. 09:00 är vi vid receptionen och väntar på jeepen som vi bokat en skådartur med.

Ibrahim, guide och förare var en trevlig kille

Vår guide och förare, Ibrahim, är ju ingen fågelskådare men han säger sig veta var fåglarna finns. Vi kör iväg över sanddynerna till ett område med buskar och där det finns vatten bara en meter under sanden. Ibrahim visar oss en grop med vatten i. Ser en sammetshätta, hona och en härfågel kom plötsligt nära.

En härfågel kom plötsligt närs

Men vi letar ju efter saharasångare så Ibrahim ringer en som vet allt om fåglarna i området. Jag fick prata med honom i telefon och sa att vi ville se sahara warbler och scrub warbler. Ibrahim fick instruktioner vart han skulle åka och vi kom till en känd lokal, Merzounga-Northeast dit skådargrupper åker.

Merzounga-Northeast, en skådarlokal med låga buskar och här brukar man se saharasångaren

Där var redan en grupp skådare från Nederländerna. Området består sandöken med låga buskar. Vi anslöt till gruppen men dom hade inte sett saharasångaren än sade en man som jag frågade.

Vi stötte upp en grupp kronflyghöna

Vi gick lite längre söderut och stötte upp en flock kronflyghöna, ny marockoart och lifers. Vi vände norrut efter gruppen nederländska skådare men helt fågeltomt. Efter en timma kör vi vidare till en annan lokal som Ibrahim fått tips om. Ser en sandökenlärka men inget mer.

Sandökenlärka

Ibrahim kör upp på en hög sanddyn med utsikt över öknen.

En hare skrämdes upp

En hare skrämdes upp och försvann bakom buskarna. Ibrahim ringer igen till en annan man som känner fågelområdet och får tips om en privat mark som odlas och vattnas. Vi kör dit och där finns det småfåglar enligt mannen som bor där. Det mörknar snabbt på himlen och åskan börjar dundra. Hinner se en flock grön biätare som passerar över oss. En atlassångare födosökte bland palmerna liksom en gulärla och en gransångare.

En brun glada kom cirklande över oss

Det börjar regna så vi återvänder till bilen då en brun glada kom cirklande över oss. Vi kör nu mot hotellet medan det kommer kraftigt regn. Det är drygt 5 kilometer dit över sanddynerna i ösregn. Framme vid campingen Sahara Garden 13:30 då slutar det regna men marken blir lerig och stora vattenpölar överallt. Det blev sedan vila i bilen då det kändes lite kyligt ute, bara 20 grader. Det blev middag på hotellets restaurang i kväll också då middag ingick i jeepturens kostnad på 150€. Efter middagen 19:00 betalar vi jeepturen och 160 diram för campingen 2 nätter utan el.

—————————————–

2023-03-19 Söndag

Det blåser och är bara 10 grader på morgonen då vi lämnar Sahara Garden vid halv niotiden. Upptäckte också att Marocko gått över till sommartid under natten. Klockan 07:30 kom kyparen från restaurangen med 2 färska brödkakor och en penrich. Brödkakorna var stora så vi gav bort den ena till grannbilen. Vi kör ut från Sahara Garden och har svårt att hitta vägen då det var stora områden med lera så man blev rädd att köra fast. Två roständer lyfte framför bilen innan vi kom upp på den s.k vägen. Det är ju 5 kilometer till R702:an.

Kör till El-Rachidia och handlar vid Marjane
Fortsätter sedan efter Ziz dalen till Hôtel Camping Jurassique där vi var 2017 på vår första Marockoresan

Vi kör mot en camping i Ziz dalen via Er-Rachidia där vi stannar vid Marjane och handlar. Det blåser rejält och sand yr över vägen. Framme vid Hôtel Camping Jurassique vid 14-tiden. Vi var ju här också för 6 år sedan. Det är fullt med bilar så vi får plats på den nedre delen. Solen skiner men det är knappt 20 grader samt blåser kraftiga vindbyar. Vi dukar ute och äter en sen lunch men då bordet blåste iväg så drack vi kaffe i bilen. En tysk som åker ensam i bilen bredvid kom och berättade hur det var i Marocko då han var här som ung hippie.

Vi gick en promenad ner till floden som nu var torr. 2017 var det forsande vatten och många fåglar

Vi går en promenad ner till floden som nu är näst intill uttorkad. Ser bara några obestämda svalor flyga efter bergssidan. Det blev middag i bilen och nyheter på plattan.
Körde: 148,2 km

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: