Marocko4resan del 7.   20 – 31 mars

2023-03-20 Måndag

Sol från klarblå himlen men kyligt, bara 13 grader då vi lämnar Hôtel Camping Jurassique strax efter 09:00 efter att betalat 80 diram för en natt med el. Klagade på att elen inte fungerade så vi fick tillbaka 10 diram.

Vi följer väg N13 norrut till camping och hotell Ksar Timnay som vi också besökte 2017

Följer väg N13 norrut och siktar på en camping söder om Zaida. En fågellokal ligger lite norr om campingen. Vägen går över ett bergspass på 1920 m.ö.h. Vägarbeten över bergspasset. Vi kör förbi campingen och till fågellokalen som ligger på en högslätt med sand och grästuvor. Dupointlärka håller till i området. Det blåser och är bara 13 grader med full sol. Ser dvärglärka från bilen. Framme vid tolvtiden så vi gör lunch i bilen. Kall blåst gör att vi sedan kör till Campinge Ksar Timnay. Tankade vid Winox precis utanför Campingen. 59 liter diesel á 12,89 = 760 MAD innan vi checkar in. Fick betala 130 diram för en natt med el i förskott. Bara vi och en tysk plåtis på campingen som har stora platser och bra el. En restaurang finnns vid hotellet så vi beställer bord till 19:00. Upptäckte att det var lite luft i vänster framhjul så vi kör till macken utanför campingen och kollar. Bara 1,6 kilos tryck så vi fyller på till 5 kilos tryck och får kolla i morgon hur det ser ut.

En promenad till sjön på totalt nästan 3 kilometer. Sol och kylig vind på drygt 1200 m.ö.h

Efter trefikat går vi en promenad till en närbelägen sjö.

Sjön på högslätten 1200 m.ö.h med Atlasbergen i bakgrunden.

Sjön är en damm för bevattning av omkringliggande fruktträd. Många av dom blommar nu. En korp kraxar i en hög stolpe.

Korp som kraxar
En av tre rörhönor
En av två sothöns
En gulhämpling kom plötsligt

Sothöns och rörhöna håller till i dammen.

Ladusvala flög snabbt förbi
En sköldpadda i strandkanten

En sköldpadda gick på land och en gulhämpling satt plötsligt i en buske. Några ladusvalor svepte förbi. På tillbakavägen precis vid campingen ses bofink, gransångare och steglits.

Steglitsen sjöng
Hane bofink africana

19:00 går vi till restaurangen som var välbesökt. Birgitta beställer en fiskrätt och jag grillspett samt en flaska marockanskt vitt. 220 MAD för mat och vatten samt 160 MAD för vinet. Allt mycket välsmakande.
Körde: 133,6 km

——————————————-

2023-03-21 Tisdag

Sol efter en kylig natt, bara +3,5 grader som kallast. Det är lite luft igen i vänster framhjul. 09:00 lämnar vi camping Ksar Timnay och kör mot Zaida. Efter 8 kilometer ligger en stor däckfirma som vi stannar vid. En av pojkarna kommer fram och jag pekar på framhjulet.

Det var bara att ta bort hjulet

Dom pratar bara franska men han förstår vad problemt är och hämtar verktyg och domkraft. Jag lyfter bilen med de hydrauliska stödbenen. Sedan lossar han hjulet och doppar det i ett stort kar med vatten för att hitta läckan. Det läcker ut luft på ett ställe som markeras.

Grabbarna bjöd på te i verkstaden

Medan han jobbar med däcket blev jag bjuden på marockanskt te med pain riche. Birgitta går och köper tomater. En tunn spik c;a 2 cm lång hade trängt genom däcket. Det tog ungefär en halvtimme så var däcket reparerat och monterat på fälgen igen. Han ville ha 20 diram för jobbet. Jag gav honom 50 diram vilket var mycket billigt för mig.

Vi kör mot Azrou

Vi fortsätter mot Azrou. Stannar till i Zaida och köper lite frukt i ett stånd. Följer väg N13 norrut som går över ett bergspass på drygt 2200 m.ö.h. Vi har kört vägen tidigare som nu var ombyggd och fin. Det är ett fantastiskt landskap att färdas genom. Innan Azrou kommer man till en skog av cederträd. Vi stannar vid Maison de la cédraie som är ett museum och en turistfälla med ettriga försäljare som säljer honung och allt man kan snida i cederträd.

Ivriga försäljare av jordnötter
Berberapa
En berberapa och turister

Halvtama berberapor, som hör till släktet makaker, håller till här och försäljare säljer jordnötter dyrt till turister för att mata dom. Ja vi köpte också jordnötter och en svarvad skål samt ett hopfällbart litet bord i cederträ. Efter en dryg halvtimme fortsätter vi till Euro Camping utanför Azrou där vi varit 2 gånger tidigare. Den ligger högt upp i en sluttning med fin utsikt. Nu var alla dom bästa platserna upptagna så vi fick ta en plats längst bort från utsikten. Solen skiner och det är omkring 22 grader här på 1450 m.ö.h. Framme 14:00 så vi gör lunch.

Körsbärsfuks
 Nymphalis polychloros
Koboltmes, ultramarinus
Talgoxe, excelsus
Koltrast, mauritanicus
Bofink africana

Sitter ute i solskenet under eftermiddagen. Koboltmes, bofink, koltrast, talgoxe och en fjäril kom förbi husbilen. Det kyler av mot kvällen så det blir middag i bilen.
Körde: 105,2 km

——————————————–

2023-03-22 Onsdag

Vi stannar på campingen i dag. Sol men kyligt på morgon omkring 12 grader klockan halv nio går vi och laddar tvättmaskinen. Sedan frukost och campingvärden kom med en färsk pein riche. Ingen vind i dag så det blir fort varmt i solen. Vi hänger tvätten vid halv elvatiden utanför bilen. Cyklar sedan ner till några små affärer efter gatan och köper vatten. Tar det lugnt utanför husbilen under eftermiddagen och efter trefikat går vi en promenad efter en liten stig upp till cederskogen.

Vi går en liten stig uppför berget en dryg kilometer innan vi vände
Utsikt från 1550 m.ö.h
En klippsparv födosöker i gräset efter stigen. Foto med telefon

Det blev en promenad på 2,5 kilometer i nästan 30 graders värme

Det är 100 meters höjdskillnad på den dryga kilometern vi gick innan vi vände på 1550 m.ö.h. En vit stork kom seglande över oss och plötsligt på stigen framför oss kom en orädd  klippsparv. Två korpar flyger över skogen. Middag i bilen då det kyler av fort då solen försvinner.

————————————————-

2023-03-23 Torsdag

Sol från klarblå himmel och lite kyligt morgon. Ingen pain riche denna morgon p.g.a att ramadan börjat. Vi lämnar Euro Camping vid niotiden efter att betalat 260 MAD för 2 nätter med el och en tvätt. Kör till Carrefour i Azrou och handlar. Alkoholavdelningen är nu stängd i 30 dagar p.g.a ramadan.

Vi kör från Azrou till Lake Dait Auoa

Vi kör sedan till Ifran och tänkte skåda i en park som ligger centralt men den såg inte skådarvänlig ut så vi fortsätter till Lake Dait Auoa, som är en känd lokal för atlasgröngöling. Vi var där även för 5 år sedan och då var sjön uttorkad. Det var den nu också. Flera flockar med får betar på den forna sjöns botten. Kör till den angivna positionen på sjöns södra sida förbi en stor anläggning där militärer uppehöll sig. Parkerar vid sidan av vägen och genast kom en vakt. Här får man inte vara då det var en kunglig anläggning. Vi vände och parkerar vid en liten rastplats. Då kom en äldre marokansk liten bil och stannar. En äldre man hälsar oss välkomna till Marocko och öppnar bakdörren till bilen. Där ligger en stor påse med gifflar och han plockar 4 gifflar i en mindre plastpåse som han ger till oss. Sedan åker dom iväg. Vi fick alltså 4 färska gifflar av en vänlig marokan. Det är höga torra träd längs vägen. Ser genast en trädgårdsträdkrypare som födosöker och två större hackspettar.

Trädgårdsträdkrypare födosöker
En hona större hackspett

Lockar på atlasgröngöling men inget svar. På hög höjd kom en örnvråk cirklande och en hona tornfalk satte sig i en trädtopp.

En adult örnvråk kom på hög höjd

Klockan blir 13:00 så vi kör till en parkering några hundra meter bort där det är sol och lä bakom bilen. Vi gör lunch och sitter ute i härligt solsken.

Vi äter lunch utanför bilen. Inget vatten i sjön
En nötväcka sjöng

När vi ätit klart hör jag plötsligt atlasgröngölingen sjunga i trädridån där vi var tidigare. Går dit och ser en nötväcka som födosöker och sjunger. Atlasgröngölingen låter till och från och plötsligt kommer den fram och visar upp sig fint.

En fin hane atlasgröngölingen

Det var en fin hane. Kör sedan runt sjön och stannar på västra sidan där vi dricker trekaffe.

Kör runt sjön utan vatten
Vi åt färska gifflar till fikat
Härfågel
Får betar på sjöbotten

Här håller tre härfåglar till och tornfalken kom förbi. Fortsätter sedan till Fes och camping Diamant Vert.

Vi kör till Fes

Vi var här för 6 år sedan också. Det är omkring 25 grader i skuggan. Checkar in och får betala i förskott 250 MAD för 2 nätter med el. Det var i stort sett fullt på campingen och alla eluttag upptagna. Fick tränga in oss mellan några tyskar som åker i grupp. Middag utanför bilen.
Körde: 100,1 km

———————————–

2023-03-24 Fredag

Vi blir på campingen i dag. Sol från klar himmel i dag också och omkring 20 grader i skuggan. Många bilar lämnar tidigt på morgonen så vi flyttar till en plats med gräsmatta utanför bilen. Behöver tvätta och här lämnar man tvättkassen i receptionen och betalar 70 diram. Efter fyra timmar hämtar man tvätten som nu är ren och torr. Tar det lugnt utanför husbilen. En nyfiken kohäger kommer förbi.

En nyfiken kohäger
Vi gick en kort promenad runt campingen

Går en promenad runt campingen. En stor badanläggning ligger intill där bassängerna nu renoveras. En å flyter förbi campingen och där håller gräsänder och en rörhöna till.

Rörhöna
Hane gräsand

Talgoxe och koboltmes födosöker i buskarna. Det kylde av mot kvällen då solen försvann bakom träden. Vi äter middag på campingens restaurang. 155 diram kostar två enkla rätter med vatten.

———————————————-

2023-03-25 Lördag

Vi stannar på campingen att i dag också. Sol från klar himmel och varmt på solsidan av bilen så vi äter frukost ute. Klockan 10:00 går vi en promenad till den närbelägna skogen. Mest tallar på torr mark.

Vi gick en promenad till den närbelägna skogen
Mest torr tallskog
Höga eucalyptus träd nere vid ån
En kvickgräsfjäril landade på den sandiga marken

Mot den smutsiga ån växer det höga eucalyptus träd och där är är det frodigare växlighet. De vanliga småfåglarna ses som koboltmes, talgoxe, svarthätta, bofink och koltrast. Det blev en promenad på nästan 5 kilometer som tog 2 timmar. Tar det lugnt utanför bilen resten av dagen.

Frodig grönska utanför bilen
Trefikat utanför bilen

Till middag grillar vi kalkon utanför bilen till en flaska marockanskt rosé.

——————————–

2023-03-26 Söndag

Vi lämnar Camping Diamant Vert vid tiotiden. Betalar 125 diram för den tredje natten då vi checkar ut. Tar motorvägen till Meknes och betalar 21 diram då vi lämnar den. Kör till en parkering i centrum där vi varit 2 gånger tidigare. Parkeringsvakten ordnar en plats åt oss och vi betalar 50 diram för en natt utan faciliteter.

Det är trånga platser

Det är trånga platser och mycket varmt. Det byggs om på många ställen i staden och stora plank omgärdar byggplatsera. Vi promenerar till medinan och tänkte köpa lite grönsaker. Där säljes allehanda ting men vi hittar inga grönsaker. Klockan blir 12:00 så vi går till restaurang Terrasse där sitter man högt och har fin utsikt.

Utsikt från restaurang Terrasse

Beställer apelsin juice och varsin omelett. 190 MAD kostar det. På tillbakavägen till bilen ser vi att i en trång gata säljes tomater och apelsiner i ett stånd, så vi handlar några av varje. Vid bilen håller hästskjutsar till och vi förhandlar oss till en tur runt stan för 100 MAD.

Hästföraren kunde bara franska
Vi åker hästskjuts

Nu kom det en hästförare som bara kunde franska så det blev inte helt lyckat. Letar oss sedan till en bankomat och därefter går vi till en restaurang nära bilen med terrass och fin utsikt. Där vi varit 2 gånger tidigare och fått bra mat och service. Mycket folk så de flesta borden var upptagna. Beställer varsin kaffe och bokar bord för middag till 18:30. Går till bilen och vilar. I luften över bilen svävar mängder med alpseglare, blek tornseglare, kohägrar och flera storkar flög över.

Alpseglarna svävar i luften
Kohägrar passerar ideligen
Vit stork var det också många av

Alpseglarna häckar i håligheter i de höga murarna runt staden. 18:30 är vi på restaurangen och nu var det bara ett bord upptaget.

Utsikten från restaurangens terrass

Det blir lite kyligt då solen går ner. Beställer grillspett och varsitt glas apelsinjuice. En knepig kypare och det tog över en timma innan maten kom och den var inte som vi tänkt. Lösa grillbitar med pommes frites och ris. Inga grönsaker. Vi var missnöjda med mat och service. 220 MAD betalar vi och ingen dricks. Vid 22-tiden börjar en kattuggla hoa precis utanför husbilen. Det visade sig vara en atlaskattuggla och jag fick en snabb skymt av den. Ny marockoart och lifers.
Körde: 64,6 km

————————————————

2023-03-27 Måndag

Uppe redan 06:00 då vi tänkte åka till Fés och göra service på bilen och dom öppnar 08:00. Solen skiner som vanligt då vi 07:00 lämnar parkeringen i Meknes. Tar motorvägen mot Fés och betalar 21 MAD då vi lämnar motorvägen och kör mot Fiatverkstaden. När vi kommer fram så visar det sig att dom inte har service på Fiat så vi kör vidare mot Parc National de Tazekka.

Vi kör från Meknes till Parc National de la Tazekka

Ett område som ser intressant ut och är den nordligaste utlöpare av Atlasbergen med högsta topp på 1950 m.ö.h. Vi tar motorvägen österut och betalar 30 MAD då vi lämnar den och kommer in på småvägar genom nationalparken.

Vi fikar utanför husbilen med utsikt mot en damm

Klockan blir 11:00 så vi stannar vid en damm och fikar utanför husbilen. Fortsätter sedan den smala vägen som går ständigt uppåt. Kommer fram till en rastplats där det gick bra att parkera.

Rastplats vid södra Parc National de la Tazekka
Korkekar är dominerande träd här

Ser hastigt en större hackspett och koboltmes i korkekarna. Här gör vi också lunch som vi äter i skuggan av bilen. Fortsätter sedan och kommer till en utsiktsplats där vi stannar. Större hackspett trummar på avstånd och en atlasgröngölingen sjunger på håll. Kör vidare till en liten by, Bab Boudir, där man kan stå över natten utanför ett hotell. Handlar 6 flaskor vatten i en liten butik. Hotellet var stängt men hotellägaren kom då vi knackade på. Vi fick gärna stå med bilen över natten. Fikar utanför bilen då en flock får kommer förbi.

Helt normalt med får i byar och städer

En lokal vakt kom och fotograferade våra pass. Vi är nu på hög höjd, 1550 m.ö.h. så det är lite kyligt i skuggan. Går en kort promenad och ser bara ett par korpar på långt håll. Middag i bilen.
Körde: 265,2 km

—————————————–

2023-03-28 Tisdag

Vi lämnar parkeringen utanför hotellet i Bab Boudir halv åtta. Solen skiner och det är omkring 14 grader.

Vi kör från byn Bab Boudir till Camping Amis de Cala Iris

Vi kör till Marjane i Taza och handlar. Fortsätter sedan väg 505, som är fyrfilig och mycket bra. Den är mycket krokig över bergen så det går långsamt.

Krokig väg över bergen

Stannar i Aknoul och tankar 60,2 liter diesel á 12,94 MAD = 780 MAD. Klockan blir ju 13:00 då vi stannar vid en moské norr om Tizi Ousli och fikar i bilen.

Utsikt från moskén där vi fikade

Kommer sedan ut på väg N2 som vi följer till Bni Boufrah där vi tar av mot Camping Amis de Cala Iris. Sista dryga kilometern från byn Cala Iris var det en backig grusväg. Campingen ligger högt med utsikt över Medelhavet.

Campingen ligger högt med utsikt över Medelhavet
Utsikt mot den lilla fiskehamnen i Cala Iris

Omkring 20 grader och det blåser lite. Birgitta går en promenad i området och jag torkar av bilen. En liten restaurang finns på campingen men den är stängd p.g.a. ramadan. Middag i bilen.
Körde: 231,8 km

—————————————–

2023-03-29 Onsdag

I dag soldis vid Medelhavet och 15 grader på morgonen. Lämnar Camping Amis de Cala Iris vid niotiden efter att betalat 120 MAD för en natt med el. Vi kör väg N16 som går efter kusten till Oued Laou.

Väg N16 går efter Medelhavet och är mycket krokig

Vägen är bra men krokig och går över ett bergspass på 850 m.ö.h. De 15 milen tog 4 timmar att köra. Framme vid en privat parkering i lantlig miljö invid stranden som kallas The palm restaurant och som fått bra recensioner 13:00.

The palm restaurant i lantlig miljö invid stranden

Ingen el eller tömning men man kan ta vatten ur en brunn. Dom serverar tajine med sardiner så vi beställer det genast då vi kom fram tills 18:00.

Här värms tajine


Det är mulet och blåser lite från havet men det är lugnt vid bilen. Äter lunch utanför bilen. Vilar sedan och efter trefikat går vi en kort promenad efter stranden mot flodmynningen.

Det blev en kort promenad på 1,6 km
Sandlöparen höll till vid havet
Adult medelhavstruta flyger förbi
En av 3 tjockfot
Kohäger i häckningsdräkt

Ser en sandlöpare vid havet och många medelhavstrutar i luften. På tillbakavägen ser vi kohäger och tjockfot.

Tajine med sardiner för två

18:00 kom campingvärden med en tajine för två på sardiner som vi avnjuter utanför bilen med en flaska vitt.
Körde: 150,3 km

—————————————

2023-03-30 Torsdag

Vi stannar på campingen i dag. Det är sol och lite kyligt på morgonen men det blir snabbt varmare. Vid tiotiden cyklar vi ut i området med fält och odlingar.

Vi cyklade ut i odlingsområden. 7,5 kilometer blev cykelturen.
Vi tar en paus

Det är omkring 27 grader och vindstilla. Vi kom ut mitt i området och stannar då vi hör en kornsparv sjunga, liksom grässångare, vaktel spelar och rödhuvad törnskata jagar samtidigt som en brun kärrhök flög över. Längst söderut vid älven vänder vi och där födosöker en rostsångare.

En hona brun kärrhök flög över
Kornsparv
Grässångaren sjöng och spelflyger
Rödhuvad törnskata
Rostsångare födosöker

På tillbakavägen ses steglits efter vägen och en bronsibis landar i en flock med kohägrar. Åter vid bilen 12:30.

En bronsibis landar vid kohägern

Gör lunch samt beställer tajine med sardiner till kvällsmat igen till 18:00. Vilar och efter trefikat cyklar vi till centrum av Oued Laou. Stranden är över 3 kilometer lång och strandpromenaden är mycket bred och 2,9 kilometer lång.

Mycket bred var den nästan 3 kilometer långa strandpromenaden
Några fiskar vid stranden

Vi cyklade och mätte hur lång den var. På tillbakavägen köper vi vatten och sedan middag utanför bilen. 18:00 kom campingenvärden med den mycket välsmakande tajine med sardiner. Vi betalar 150 diram för två tajine och 80 diram för 2 nätters parkering. Totalt 230 diram som vi tycker det var billigt så han fick 300 diram.

————————————-

2023-03-31 Fredag

Vi lämnar parkeringen vid The Palm restaurant vid halvtiotiden.

The Palm restaurant som vi lämnar

Solen skiner och det blir fort varmt. Vi fortsätter på väg N16 efter kusten mot Tétouan och stannar vid Carrefour och handlar.

Vi kör väg N16 till Carrefour i Tétouan

En Fiatservice verkstad låg intill så vi hör efter och dom har tid att göra service på husbilen. Men det fanns inga tider på väldigt länge verkade det som. Vi fortsätter mot en privat camping vid ett hotell NÖ om Tétouan, nära Cabo Negro, där man kan fylla och tömma vatten.

Camping La Ferma

Vi parkerar vid Camping La Ferma, intill hotellet och ganska snart kom hotellägaren och tog betalt, 60 diram för en natt utan el. Vi gör lunch och sitter i skuggan utanför bilen. Det blåser och kommer starka vindbyar. Efter trefikat går vi en promenad och kollar vid hotellet.

Utsikt från terrassen vid restaurangen
Det blev en promenad på 2,5 kilometer i nästan 30 graders värme

Det är helt dött och restaurangen verkar stängd. Fortsätter en kilometer efter vägen mot Cabo Negro innan vi vände. Det blev middag i bilen p.g.a blåsten.
Körde: 62,4 km

En tanke på “Marocko4resan del 7.   20 – 31 mars”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: