Marocko4resan del 8.   1 – 10 april

2023-04-01 Lördag

Vi lämnar Camping La Ferma strax efter nio och kör mot strandpromenaden i Martil omkring 6 kilometer söderut.

Vi kör till parkeringen vid södra strandpromenaden

Vi var i Martil för 6 år sedan på en camping som nu är nerlagd. Stannar vid en liten kiosk och köper mera surf då den tog slut i går kväll. Vi kom till en flodmynning vid Martil nord, där en flock med skrattmås höll till tillsammans med sandlöpare och Kents tärna. Fortsätter sedan till en parkering vid södra ändan av den långa strandpromenaden. Där står redan flerahusbilar.

Parkeringen vid strandpromenaden

Parkeringen är bevakad och det kostar 15 diram att stå över natt. Vid tolvtiden går vi en kort promenad söderut där de små fiskebåtarna ligger på stranden och näten lagas.

Små lokala fiskebåtar på stranden
En ger sig ut
Stranden och staden på lite längre håll

Går också till en närliggande Carrefour Express och handlar lite smått. Lunch i bilen då det blåser kraftig frånlandsvind just där vi står. Efter trefikat går vi en promenad efter strandpromenaden norrut. Restaurangerna är stängda nu på dagen. 18:30 går vi till en restaurang som enligt informantion på nätet är öppen och fått bra recensioner bara 600 meter bort. När vi kommer dit är den helt fullsatt med marockaner. Ramadan gör ju att dom får börja äta vid mörkrets inbrott. Vi fortsätter till en öppen men tom restaurang. Dom pratar bara franska men kunde erbjuda en komplett måltid.

Marockansk komplett måltid

Den bestod av soppa på kikärter, liten typ pannkaka och dadlar samt en bulle med något obestämt i. Beställde också apelsin juice med jordgubbar i. Betalade totalt 90 diram för allt. Det är mörkt då vi går hem men på stranden serveras marockaner vid bord och stolar. Sedan nyheter och Lets Dance på plattan.
Körde:10,2 km

——————————————-

2023-04-02 Söndag

Lämnar parkeringen vid Strandpromenaden i Martil vid niotiden. Det blåser fortfarande samma vind och solen skiner. Vi kör till Carrefour i Tétouan och handlar. Fortsätter sedan tillbaka till Martil och stannar vid norra delen av strandpromenaden på en parkering invid en våtmark. Styltlöpare, mindre strandpipare och en smådopping samt en bronsibis håller till där.

Bronsibis i våtmarken

Går till flodmynningen och ser bl.a rödnäbbad trut och två snatteränder.

Rödnäbbad trut
Snatteränder, hona o hane

Går runt våtmarken och ser gulärla, hämpling och stenskvätta.

Stensskvätta

Efter halvannan timme kör vi till Camping Le Ferma igen. Betalar 60 diram till campingvärden. Ställer oss så vi får lä av vinden. Gör lunch och tar det lungt. En norskregistrerad större jeep står redan där och dom hade kört ända ner genom Mauretanien till Gambia.

En rostgumpad svala flög förbi campingen

Plötsligt kom en rostgumpad svala flygande förbi campingen. Det blir vår sista natt i Marocko denna gång. Middag i bilen.
Körde: 40,1 km

—————————————–

2023-04-03 Måndag

Vi lämnar Camping Le Ferma vid tiotiden och kör väg N16 mot Tanger Med varifrån färjan till Algeciras i Spanien avgår 13:00.

Vi kör till Tanger Med varifrån färjan går till Algeciras

Gott om tid då det är bara 54 kilometer dit. Stannar norr om Fnideq och tankade 52,4 liter diesel á 12,12 MAD totalt 640 MAD. Framme vid incheckning växlar vi lite överblivna diram till euro. Vi har ju returbiljetter så det är bara att checka in. Nu krånglade datorerna så det tog lång tid. Fick också veta att färjan avgår 12:00. Sedan var det poliskontroller och scanning av bilen innan vi kunde köra ombord på färjan Balearia som var knappt halvbesatt. 12:30 avgår färjan till Algeciras och 1,5 timme tar färden. Klockan i Spanien är 2 timmar före marockansk tid så 16:00 lokal tid är vi tillbaka i Europa.

Kör till en ställplats i Tarifa

Stannar vid en bensinmack norr om hamnen i Algeciras och fyller på med 37,89 liter LPG gas á 0,929€ = 35,20€. Fortsätter sedan till Tarifa Town Hall Motorhome area, som är en ställplats utan el men med vatten o tömning. 8 € för en natt. Fikar utanför bilen då det är hyggligt varmt i solen och går sedan en promenad till ett närbeläget apotek. Fortsatte sedan till stranden där det fanns flera öppna restauranger.

Lång strandpromenad i Tarifa
Här låg flera restauranger
Vi beställer lasange och hamburgare

Vi beställer lasange och hamburgare till middag. 32€ blev kostnaden. Åter till bilen.
Körde: 84,0 km

————————————————–

2023-04-04 Tisdag

Mulet och blåsigt med omkring 20 grader. Vi blir på campingen i dag då det låg en bra tvättinrättning utanför campingen. Vi kör två maskiner och tumlare. Går sedan till en bankomat och intill låg en herrfrisör så jag klippte mig. Lite längre bort efter gatan låg en damfrisör och Birgitta fick tid 17:30. Det blev lunch utanför bilen i lä från blåsten och efter trefikat går vi en promenad till strandpromenaden.

Vi gick en promenad efter strandpromenaden i blåsten. 2,5 kilometer totalt
Svarthakad buskskvätta. Bilden tagen med mobilen

Inte många på den breda stranden i dag. En svarthakad buskskvätta ses. Middag i bilen.

————————————-

2023-04-05 Onsdag

Det blåser kopiöst på morgonen liksom det gjort hela natten. Vi lämnar ställplatsen Tarifa Town Hall Motorhome vid niotiden och kör till Lidl och handlar bara 5 kilometer bort. Fortsätter sedan till Vejer de la Frontena där eremitibisar återintroducerades i Spanien.

Vi kör till Vejer de la Frontena

De häckar i en brant bergvägg intill en trafikerad väg. Parkerar på en dammig grusplan och det blåser halv storm även här.

Plattformen varifrån eremitibisarna ses bra
Eremitibisarna häckar i skrevor i bergväggen
Visst är dom fina

Det är bara några hundra meter till en plattform varifrån man spanar över vägen och upp i branten. Ett 20-tal eremitibisar håller till på klippavsatser bara 50 meter bort. Någon flyger in och ut från bergväggen. Vi blir där en halvtimme då det blåser friskt. Återvänder till bilen och gör tidig lunch.

Vi kör från Veje de la Frontena till den vita staden Zahara de la Sierra

Vi beslutar att köra norrut i i landet då det verkar blåsa mindre där. Ser ut en parkering i den lilla staden Zahara de la Sierra som ser intressant ut.
Zahara är en kommun i Spanien. Den ligger i provinsen Provincia de Cádiz och regionen Andalusien, i den södra delen av landet, 400 km söder om huvudstaden Madrid. Antalet invånare är 1 511. Wikipedia
Vägen dit går genom ett böljande landskap med små bestånd av korkek men mest öppet landskap.

Staden Zahara de la Sierra ligger högt


Framme på den allmänna parkeringen vid 15-tiden. Det är omkring 22 grader och sol samt bara lite blåst. Vi fikar utanför bilen och går sedan en promenad upp till centrum av Zahara.

Vi gick en promenad till centrum av Zahara
Det lilla torget med kyrkan

Det är drygt 100 meters höjdskillnad upp till det lilla torget. Sedan middag i bilen.
Körde: 164,6 km

—————————————

2023-04-06 Torsdag Skärtorsdag

Soldis på morgonen och ingen vind då vi 09:15 lämnar parkering i Zahara de la Sierra. Vi kör mot en skådarlokal vid en lagun som ser intressant ut. Vägen dit går genom ett fantastiskt böljande landskap.

Vi kör till Laguna de Zóñar

Framme vid Laguna de Zóñar 11:30. Stor parkering intill ett naturum som visar bilder från livet runt sjön.

Ingången till naturumet

Det var dock långt till själva lagunen som ligger nerför en slänt.

Vi gick ner till utsiktsplatplattformen

Stigarna till sjön var avstängda och man kom till en utsiktsplatplattform med mycket långt avstånd till vattnet. Vi tog ingen tub med så det var nästan omöjligt att identifiera fåglarna. Ser dock skäggdopping och sothöns.

Hussvalor jagade över ängarna

Över ängarna jagar mängder med hussvalor, ladusvalor samt rostgumpsvalor. Ser snabbt en stjärtmes och hör en sydnäktergal.

Vi fortsätter till Cabra

13:15 fortsätter vi till Cabra, en liten stad med en kommunal ställplats som är gratis med vatten o tömning. Det var trånga platser på asfalt. Efter lunch och trefikat går vi en promenad i området. Kom till en fin park, Fuente de Rio, där vatten sprutade ut över en annars torr bäck från rör kanten på bäcken.

Vatten sprutar från sidorna in över bäcken

Flera forsärlor höll till i bäcken. En restaurang ligger också i parken så där tar vi varsin cáffe Cortado.

Caffé Cortado består av en liten espresso med en skvätt ångad mjölk och lite eller inget skum på toppen. Den liknar italienska Caffé Macchiato men med mindre skummad mjölk och istället mera ångad mjölk. Lite som en blandning mellan en Macchiato och en Cappuccino. Wikipedia

Middag i bilen.
Körde: 165,5 km

—————————————-

2023-04-07 Fredag, långfredagen

Vi lämnar ställplatsen i Cabra vid niotiden och kör mot Génave.
– Génave är en kommun i Spanien. Den ligger i provinsen Provincia de Jaén och regionen Andalusien, i den centrala delen av landet, 230 km söder om huvudstaden Madrid. Antalet invånare är 646. Ett kallt stäppklimat råder i trakten. Årsmedeltemperaturen i trakten är 17 °C. Wikipedia –

Vi lämnar ställplatsen i Cabra och kör mot Génave. Stannar och tankar nära Mancha Real


Solen skiner från klarblå himmel. Böljande landskap av olivodlingar så långt ögat når. Vi stannar och tankar nära Mancha Real, 54,26 liter diesel á 1,589€ = 86:22€. Vid macken fanns en bra biltvätt så jag tvättar bilen ren från marockodammet. Fortsätter sedan mot Génave där det finns en kommunal ställplats som är gratis med vatten tömning.

Ställplatsen ligger högt

Framme omkring 14:00 vid platsen som ligger högt med fin utsikt. Gör lunch och efter trefikat utanför bilen går vi en promenad i omgivningen mot staden. Steglitsen sjunger för fullt. Ser också blåmes, sammetshätta, grönfink och häckande ladusvala. 18:00 äter vi påskmiddag utanför bilen i en ljum kväll. Sedan nyheter och masksingers på TV:n
Körde: 232,5 km

————————————–

2023-04-08 Lördag Påskafton

Kylig natt med bara 8 grader men det blir fort varmt då solen skiner från klarblå himlen. Vi stannar på ställplatsen i dag. Efter frukosten går vi till centrum av Génave och köper 2 pain riche.

Vi gick till centrum av Génave

Sedan går vi en promenad upp i olivlunden.

En kort promenad upp till olivlunden
Utsikt från olivlunden

Fantastiskt utsikt över nejden. Efter lunch och trefikat går vi en kort promenad till ett område med träd och buskar där vi såg fåglar i går. I dag var det inte så stor aktivitet. Steglitsen sjunger liksom, talgoxe, blåmes, sammetshätta och en svarthätta. En sydnäktergal börjar plötsligt sjunga intensivt från ett björnbärssnår.

Talgoxen sjöng
Blåmes
Sammetshätta

Det är nu mycket varmt och Birgitta återvänder till bilen. Plötsligt hoppar sydnäktergalen ur snåret och sjunger från en gren helt öppet.

Sydnäktergalen sjöng från en öppen gren

Grillar sedan utanför bilen i en härlig ljum kväll. Nyheter och Lets Dance på TV:n

—————————————–

2023-04-09 Söndag Påskdagen

Det är sol som vanligt efter en kylig natt. Vi lämnar ställplatsen i Génave 08:40 och kör mot Alpera, en liten ort med en kommunal ställplats som är gratis. Vi följer väg A31 mot Albacete.

Vi kör från Génave till Alpera

Vägen går genom samma typ av landskap med olivodlingar som tidigare och upp över 1000 m.ö.h som högst. När vi närmar oss Albacete så ändras naturen totalt. Landskapet blir platt och stora åkrar med grödor och vinodlingar. Efter Albacete är det motorväg tills vi svänger av mot Alpera. Ställplatsen består av en stor grusplan intill ett naturområde med höga ekar och tallar. Flera stora tält med påskfirande spanjorer som verkligen hörs finns på grusplanen. Vi parkerar intill skogsområdet och gör lunch utanför bilen. Det börjar blåsa så stoft av sand ryker. Flyttar bilen för att få mera lä.

Vi går en promenad i skogen
En byggnad i skogen
Höga träd av ek och tall

Efter trefikat går vi en promenad i skogsområdet som är en naturpark. Det är höga träd och mycket varmt i solen. Mycket tunt med fåglar. Ser bara talgoxe och en obestämd. Middag i bilen då det blåser och dammar. Vid 21-tiden börjar en dvärguv hoa utanför bilen gömd i en hög ek.
Körde: 194,2 km

———————

2023-04-10 Annandag Påsk

Sol från klar himmel igen då vi 09:40 lämnar ställplatsen i Alpera och kör mot Valencia.

Stannar i Almansa och handlar vid Lidl

Stannar efter 25 kilometer i  Almansa och handlar vid Lidl.

Vi fortsätter till Valencia Camper Park

11:00 fortsätter vi mot Valencia och till Valencia Camper Park som ligger c:a 25 kilometer norr om Valencia centrum. Den fungerar som en camping.

Infarten till Valencia Camper Park

Man checkar in och blir tilldelad en plats som var mycket trång. Betalar 40€ för två nätter med el och 12€ för ett kort med resor med tunnelbanan in till centrum som vi skall besöka i morgon.

En nyfiken hane gråsparv
Skatan kom också och kollar

Äter lunch utanför bilen och efter trefikat går vi en promenad till tågstationen, Horta Vella, som här ligger ovan jord. Det är bara 300 meter dit. Middag i bilen då det blir kyligt i skuggan mot kvällen.
Körde: 159,2 km

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: