Marocko4resan del 9 11 – 19 april 2023

2023-04-11 Tisdag

Mulet och omkring 20 grader vid niotiden då vi promenerar de 300 metrarna till tunnelbanestationen Horta Vella. 09:23 kommer tåget och vi åker till stationen A Guimera där vi går av.

Tåget kom 09:23
Vi åker tunnelbana från Horta Vella till A Guimera

25 minuter tog färden. Vi går mot den gamla staden och stannar vid ett café där vi beställer varsin dubbel caffé Cortado.

Beställde varsin Cáffe Cortado

Fortsätter sedan till Placa de la Reina. Gamla stadens centrum som är ett stort torg.

Passerar en fontän
Placa de la Reina

Här samlas turisterna.

Promenaden genom Valencia tills vi tog taxi

Fortsätter mot norr och kommer till den långa parken, Jardín del Turia som går genom hela Valencia. Tänkte åka HopOn HopOff buss men hittade ingen. Går upp i Torres de Serranos, som är ett gotiskt torn och en del av den gamla ringmuren med utsikt över staden.

Det gamla gotiska tornet Torres de Serranos
Utsikt från Torres de Serranos

Klockan blev 12:30 så går ner från tornet och äter lunch på en liten trottoar restaurang.  Går sedan till parken Jardin de Turia och följer den söderut. Ser bl.a munkparakit, stjärtmes och gulhämpling.

Parken Jardín del Turia sedd från Torres de Serranos

Vi tänkte ta oss till den av turister mest besökta sevärdheten, Ciutat de les Arts i les Ciències, Vetenskapsmuseum i Valencia. Går upp ur parken och tar en taxi till området. 6€ kostade resan på drygt 3 kilometer. Fantastiskt område med spektakulära byggnader där det hålls bl.a konsutställningar.

En park med palmer
En av byggnaderna vid Ciutat de les Arts i les Ciències
Inne i en av byggnaderna där det ordnades konstutställning

En stor park med palmer och bassänger där man kunde hyra trampbåtar. Vi gick runt i området och vid 16-tiden tar vi taxi till tunnelbanestationen A Guimera. Tänker äta en tidig middag och hittar en restaurang som fått bra recensioner.

Restaurang Cuina d’Adel

Cuina d’Adel, visade sig vara en veganrestaurang. Så vi åt en rätt med ris och aubergine och lokal öl. Betalar totalt 34:40€. Sedan tar vi tunnelbanan från A Guimera tillbaka till Horta Vella. Åter vid bilen 18:00 där vi sitter ute i solen tills det blir skugga.

———————————–

2023-04-12 Onsdag

Vi lämnar Valencia Camper Park 08:30 och kör norrut mot Belchite och besöka Reserva Ornitolog de el Planeron. Ett unikt stäppområde där bl.a dupontlärkan häckar.

Vi kör från Valencia till Belchite

Det är sol och mycket trafik innan vi kommer ur Valenciaområdet. Vägen går upp över högplatåer med över 1400 m.ö.h som högsta punkt.

En by efter vägen på högplatån

Stannar och tankar 63,55 liter diesel á 1.605€ = 102€ söder om Alfambra. Framme vid naturreservatet strax efter 13:00. Området som är mycket stort. Det har börjat blåsa rejält så vi stannar och ställer bilen så vi kan sitta i lä och äta lunch.

Vi stannar efter vägen på stäppområdet

Området består av sand med små låga buskar. En del lärkor rör sig i området och vi ser korttålärka och lagerlärka.

Korttålärka
Lagerlärka

Några skator ses på långt håll och en rödstjärt satt i en torr buske en kort stund. Det blåste så kraftigt att det gick inte att gå bekvämt i området.

Vi kör till Belchite

Efter trefikat utanför bilen kör vi vidare mot ställplatsen i Belchite.

Kalanderlärka, som blev dagens höjdpunkt

Då flög en större lärka över vägen och landar så vi kunde se att det var en kalanderlärka. Nytt Spanienkryss och lifers. Någon dupontlärka såg vi inte till.

Bra kommunal ställplats i Belchite

Bra gratis ställplats i Belchite med vatten o tömning. Middag i bilen.
Körde: 294,5 km

————————————

2023-04-13 Torsdag

Vi lämnar ställplatsen i Belchite 09:30 och kör mot Zaragoza. Vi skall besöka ett naturreservat, Reserva Natural Sotos y Galachos del Ebro, som är en våtmark intill floden Ebro.

Vi kör mot naturreservatet, Reserva Natural Sotos y Galachos del Ebro

Det är sol men blåser en hel del. Vi parkerar på en stor parkering. Steglits håller till i buskaget. 

Promenaden i naturreservatet, Reserva Natural Sotos y Galachos del Ebro
En hane steglits

Promenerar genom parken mot våtmarken. Går efter en väg söderut men en hög vall hindrar insyn mot våtmarken. Det blåser kraftigt och yr sanddstoft.

Röd glada
Vit storl

Röd glada och vit stork flyger över.  Vänder och går norrut då hittar vi stigen in mot ett gömslet.

Vi hittade stigen ut i våtmarken till slut
En ensam smådopping i dammen

Endast en ensam smådopping ses. Återvänder till bilen och gör lunch. Fortsätter sedan till en Lidl affär i Zaragoza men det var små platser att parkera på så vi fick inte plats. Kör vidare till en park intill med flera dammar där vi tänkte gå en sväng, men det blåser kraftig så vi avstår. Kör vidare norrut till en ställplats i Huesca. Men den var helt full med husbilar. Fyller på med vatten och kör sedan till en Lidl affär norr om Huesca. Klockan blev nästan 16:00 så vi dricker trekaffe i bilen och handlar sedan.

Vi kör norrut mot Huesca

Därefter fortsätter vi norrut till en ställplats i Sabinanigo som ligger uppe i Pyreneerna.

Fortsätter norrut till Sabinanigo
Gott om utrymme på ställplatsen i Sabinanigo

Framme 17:30. Det är mulet och kommer lätt regn. Bara 10 grader. Betalar 5€ i automat som det kostar att stå här 48 timmar. Middag i bilen.
Körde: 202,1 km

————————————

2023-04-14 Fredag

Vi lämnar ställplatsen i Sabinanigo 08:30 för att lämna Spanien. Det är sol men bara 5 grader. Kör först österut till Ainsa  innan vi tar väg A138 över Pyreneerna.

Vi lämnar Spanien och kör över Pyreneerna till Frankrike


Tankade i Boltsña, Huesca, 38,18 liter diesel á 1,559€ = 61:08€. Det är brant uppför, som mest 10% lutning. Högsta höjd över 1800 m.ö.h. Där var det snö och bara 4 grader.

Brant uppför och nedför
På högsta höjden 1838 m.ö.h
Dimma och snö på marken

Sedan brant ner på Franska sidan. Stannar och gör lunch i bilen efter att vi kört 17 mil.

Efter lunch i bilen kör vi småvägar till ställplatsen

Vi valde bort betalvägar då det är dyrt att köra på motorvägen i Frankrike. Efter lunch blev det småvägar genom franska byar fram till ställplatsen i Labastide-Marnhac. Det blåser och kommer regnskurar efter vägen. Bara 12 grader då vi kommer fram omkring 17:00. Det blev middag i bilen och nyheter och masksingers på TV:n medan regnskurar avlöser varandra.
Körde: 340,0 km

———————————

2023-04-15 Lördag

Växlande molnighet och kylig morgon (+7 grader) då vi 08:30 lämnar ställplatsen i Labastide-Marnhac och fortsätter norrut. Valde bort betalvägar i dag också.

Vi lämnar ställplatsen i Labastide-Marnhac och fortsätter norrut

Då vi kör genom Cahors stannar vi vid en Lidl affär och köper bröd. Bra vägar men ofta trångt genom centrum på byarna.

Man passerar genom centrum på byar och små städer och

Norr om Ussel stannar vi efter vägen och gör lunch i bilen. Vi befinner oss på hög höjd över 800 m.ö.h.

Vi passerar över en höjdplatå

Fortsätter mot en ställplats i en liten stad norr om Vichy, Saint-Pourçain-sur-Sioule, Rue de la Moutte. Stannar och gör trefikat i bilen på en rastplats vid aire de Montpertuis. Strax efter tankar vi 42,01 liter  disel á 1.879€ = 78,94€.

Det börjar blåsa och mulnar på

Det mulnar på och blåser kopiöst samt börjar regna då vi anländer till ställplatsen som är komunal och gratis. Vatten o tömning betalas i automat.

Infarten till den kommunala ställplatsen i Saint-Pourçain-sur-Sioule, Rue de la Moutte

Framme 16:00 och vi går en kort promenad då det kom en kraftig regnskur och det var bara 8 grader.

En storskarv satte sig högt upp i ett träd

Ser en rödstjärt, hane och en storskarv som landade högt i ett träd. Middag i bilen samt nyheter och Lets Dance på TV:n.
Körde: 348,2 km

———————————-

2023-04-16 Söndag

Vi lämnar ställplatsen Saint-Pourçain-sur-Sioule, Rue de la Moutte vid niotiden och fortsätter vår färd norrut. Vårt mål är en liten stad, Goncourt,  Rue des Lottes, med en kommunal ställplats.

Vi lämnar Saint-Pourçain-sur-Sioule, Rue de la Moutte och kör norrut

Det är växlande molnighet och kyligt hela dagen med temperaturer runt 8 grader. Stannar norr om Dijon och tar lunch i bilen vid rastplatsen Aire de repos vid bäcken La Flaciére.

Efter lunch i bilen fortsätter vi till Goncourt

Fortsätter sedan till ställplatsen, Goncourt som ligger naturskönt invid en forsande å.

Ställplatsen ligger naturskönt vid en liten å

Framme 15:00 så efter trefikat går vi en promenad. Solen tittar fram tillfällig så det blir lite varmare.

Gråhägern håller koll
Gärdsmygen sjöng
Svartkråkan höll sig på avstånd

En gråhäger håller till i ån. Vi går efter ån och ser bl.a steglits, gärdsmyg, blåmes, svart rödstjärt och svartkråka. Middag i bilen
Körde: 334,2 km

——————————–

2023-04-17 Måndag

Vi lämnar ställplatsen i Concuort vid niotiden och kör mot Luxemburg.

Kör mot Luxemburg men stannar och handlar vid Lidl

Stannar norr om Neufchateau vid en Lidl affär och handlar.

Fortsätter mot Luxemburg mestadels på motorväg

Efter omkring 10 mil stannar vi och tankar 17,21 liter diesel á 1.900€ = 32,70€. Fortsätter sedan till Luxemburg och tar in på Camping Kockelscheuer.

Infarten till Camping Kockelscheuer

Checkar in och betalar 48€ för 2 nätter med el. Campingen ligger invid en fågellokal och så behöver vi tvätta. Det är mulet och omkring 12 grader. Framme vid tolvtiden så efter lunch och trefikat i bilen går vi en promenad upp till skogen där man skall kunna se mellanspett.

Höga träd så det är svårskådat
En hona större hackspett
Ringduvor var det gott om
Bofink hane

Höga träd så det är svårdkådat. Ser bl.a större hackspett, steglits, talgoxe, bofink, taltrast, ringduva och på hemvägen en snabb obs på trolig mellanspett, men den fick bli obestämd. Middag i bilen.
Körde: 191,4 km

————————————-

2023-04-18 Tisdag

Vi blir på campingen i dag. Efter frukosten tvättar vi en maskin och kör torktumlare. 4€ per maskin kostar det. Det är mulet och bara 11 grader då vi 11:00 går en skådarrunda upp i skogsområdet för att leta efter mellanspetten.

Förmiddagens skådarrunda

En ormvråk flög över och en Stjärtmes av den europeiska underarten, som har mörkt huvud,  Aegithalos caudatus europaeus, visar upp sig fint.

En adult ormvråk flög över
Stjärtmes Aegithalos caudatus europaeus, samlar bomaterial

Brandkronad kungsfågel ses också fint och svarthättan sjöng för fullt.

Brandkronad kungsfågel
Svarthätta, hane sjöng för fullt

Såg ingen hackspett då vi återvänder till bilen efter 1 timme o 45 minuter. Gör lunch, vilar och efter trefikat går vi ännu en skådarrunda. Det är fortfarande bara 11 grader och mulet.

Eftermiddagens skådarrunda blev drygt 4 kilometer

Både trädkrypare och trädgårdsträdktypare höll till i ett par höga stammar.

Trädgårdsträdkrypare har lång näbb och mörkare under
Trädkryparen har kort näbb och lång bakklo

Nu fick Birgitta syn på mellanspetten som landade högt upp på en torr gren.

Äntligen en fin hane mellanspett

En hane som syns riktigt bra en kort stund innan den flög iväg. Fortsätter efter stigen och kom till ett område med granar. Spelar upp ljud av kungsfågel och genast kom 2 kungsfåglar helt nära.

Kungsfågeln är nyfiken
Gärdsmygen sjöng för fullt
Rödhaken på långt håll

Gärdsmygen höll till lite längre bort och den sjöng också liksom rödhaken. Fortsätter förbi ett par dammar då en korp flyger förbi. Tar stigen tillbaka mot campingen då ser vi ännu en mellanspett nu högt upp och i motljus.

Nötväckan sjöng också

En nötväckan kom plötsligt nära och sjunger för fullt. Åter vid bilen efter 2 timmar och 40 minuter. Middag i bilen.

———————————–

2023-04-19 Onsdag

Vi lämnar Camping Kockelscheuer vid niotiden och kör mot Tyskland och Moseldalen.

Vi lämnar Camping Kockelscheuer i Luxemburg

Stannar vid Mertert precis innan vi lämnar Luxemburg och
tankar 68,82 liter diesel á 1,453€ = 100€. Köper också 5 flaskor 1 liters Campari då  allt är billigare i Luxemburg.

Fortsätter sedan till Tyskland och Moseldalen

Fortsätter sedan till en ställplats invid Mosel i Trittenheim. Kostar 14€ för en natt med el. Vi var framme 12:00. Det är mulet och bara 17 grader.

Ställplatsen i Trittenheim
Långa pråmar passerar på floden

Gör lunch i bilen och går sedan en promenad till centrum och köper en flaska vitt i en winegut för 7:50€. Efter trefikat går vi ytterligare en promenad efter Mosel och genom vinfält.

Vin odlas på alla ytor
Tulpaner blommar

Det har klarnat upp och solen värmer något.

En av två knölsvanar
Nilgäss är vanliga efter Mosel

2 knölsvanar på vattnet i Mosel och två Nisgäss på en gräsmatta. 18:00 kom en dam och tog betalt. Middag i bilen med en flaska vitt moselvin.
Körde: 90,0 km

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: