Marocko resan 2018 med husbil del 5. Tan-Tan till Merzouga

2018-02-27 Tisdag

Vi lämnar Camping Residence Sable d’Or vid niotiden och kör mot Tighmert. Vi följer N1:an norrut och det är lite trafik och mestadels hygglig väg. Stannar vid samma bergspass som på nervägen men inga stenskvättaor syns denna gång. Stannar också vid Sandy Plains c:a 30 km söder om Guelmim. Letar efter lärkor som skall finnas i området. Vi ser stenskvätta, gråsparvar, en sjungande vitkronad stenskvätta och lagerlärka.

Sjungande vitkronad stenskvätta

Efter en dryg timma äter vi lunch i bilen och fortsätter sedan till Marjane i Guelmim där vi handlar lite. Vi var ju i oasen Tighmert förra året också men väljer en annan camping denna gång. Vi följer skyltarna till camping Aain Nakhla som ligger ganska långt in i oasen.

Den är liten och familjeägd med en trevlig ägare. 5 husbilar står där när vi anländer vid 13-tiden. Solen skiner och det är riktigt varmt. Vi går en kort promenad och ser bl.a vitkronad stenskvätta och en rödstrupig sångare. Det finns en liten restaurang på campingen så vi beställde taijne kamel till 19:30. Två tyska par och vi intar restaurangen och det bjöds på utmärkt sallad, tajine kamel och fruktsallad till desert. Körde:

—————————–

2018-02-28 Onsdag.

Vi stannar på campingen i dag och skall tvätta en maskin. Solen skiner från klar himmel. En modern tvättmaskin finns att hyra för 50 MAD. Vi startade maskinen vid åttatiden och det tog över tre timmar att köra en tvätt på 60 grader. Fram på dagen så började det blåsa och moln kommer upp. Vid 13-tiden cyklar vi genom oasen och ut på slätten. Det blåste nu så dammet yrde och mörka moln närmade sig så vi återvände till campingen. Vi fikar utanför bilen men då regndroppar börjar falla så hänger vi upp cyklarna och plockar in bord och stolar. Några regnskurar kom under kvällen. Betalade campingavgiften på 160 MAD för två nätter med el och 160 MAD för gårdagens middag + 50 för tvätten. Totalt 370 MAD. Middag i bilen. —————————

2018-03-01 Torsdag

Vi lämnar camping Aain Nakhla vid niotiden med Tafraoute som mål. Passerar Marjane i Guelmim så vi stannar där och fyller på förråden. Det är mulet och lätt regn faller. Fortsätter sedan N1:an till Bouizakarne och väg R102 till Timoulay där vi tar väg P1919 norrut. Den är smal med ett körfält asfalterat men hygglig bra. Kommer sedan ut på R104 som vi följer till Tafraoute. Vi var ju här förra året också. Tänkte ta en annan camping nu, Granit Rose men det var fullt innanför murarna. Vi kör då till Camping Tre Palmer där vi var förra året och den plats vi stod på då strax utanför murarna var ledig så vi checkar in där. Fin plats med utsikt över bergen. Vi promenerade sedan in till centrum och förvånas över det stora utbud av olika affärer. Jag köper en nybakad munk på ett café. Många hantverkare har lokaler centralt. I ett helt kvarter finns bara skoaffärer och skomakare. Jag spontanköpte ett par sandaler med täckta tår. 220 MAD kostade skorna. Det klarnade upp under eftermiddagen även om vinden var lite kylig på denna höjd 1000 m.ö.h. Middag i bilen.Körde: 177,9km

——————————-

2018-03-02 Fredag

Sol från klar himmel i dag. Det blir varmt så fort solen stiger över bergen. Vid tiotiden promenerar vi in till centrum och jag köper några o-ringar till toan. Dom passade dock inte. Tar det lugnt utanför bilen och fotar lite småfåglar. Sammetshätta, trädgårdsbulbyl, gransångare, gråsparv. Efter lunch går vi en promenad mot bergen.

Vi går över slätten mot bergen

Vi ser flera mindre enkla bosättningar intill berget eller under större träd. Fantastiskta bergsformationen överallt. Tunnt med fåglar, såg bara en ökenvarfågel. Vi gick drygt 3 km på 1 tim o 15 min. Går en kort promenad på sen eftermiddag ut på slätten. Ser bland annat talgoxe och turkduva. Middag i bilen.

————————

2018-03-03 Lördag.

Solen skiner också denna morgon fastän lite kyligt i luften. Vid tiotiden promenerar vi in mot staden och sedan en gata söderut mot Maison Traditionelle som var en gammal Berberbostad och nu som museum. Vi gick till vägslutet men stigar fortsätter mot bergen. Det var dryga tre kilometer tills vi vände. Ser en blåtrast, stora flockar gråsparv, en talgoxe och en diademrödstjärt. På tillbakavägen går vi förbi den gamla Berberbostaden och ut på väg R104. Två och enhalvtimma tog promenaden på 6,3 kilometer. Vi äter lunch utanför bilen och mörka moln kommer upp och snart de första regndropparna. Vi hann plocka in stolar och bord innan regnet kom med flera kraftiga skurar under kvällen. Middag i bilen.

—————————-

2018-03-04 Söndag

Vi lämnar campingen Tre Palmer efter att betalat 210 MAD för tre nätter med svajig el. Vi kör mot Taroudant. Vid Aferni tar vi väg R106 som är helt nyasfaltersd med två filer. Den går över ett sterilt landskap på hög höjd och kommer sedan in på R109 som passerar ett flertal mindre byar och med blommande mandelträd i dalgångarna.

En svart stenskvätta såg vi från bilen då vi passerar över ett bergspass

Strax innan Taroudant stannar vi och handlar lite frukt och grönsaker i ett stånd. Kordinaterna till Camping Du Jardin stämde inte utan vi får följa en skylt som visar camping 1500 m. Det var dock minst 2,5 km efter en mycket smal väg och vi hittar den trånga infarten.

Infarten till campingen från den smala vägen
En smal öppning i muren var det också

Ganska små platser innanför en hög mur. Solen skiner och det blåser. Varningslampan för utslitna bromsbelägg började lysa under dagen så vi planerar ännu ett besök på Fiatverkstaden i Agadir. Vid 17-tiden går vi en promenad utefter den smala vägen till campingen. Det var mycket mopedtrafik och cyklister. Vi ser bl.a bofink och en forsärla. Vi gick en kilometer och vände. Middag i bilen. Körde: 180,0 km.

—————————–

2018-03-05 Måndag

Vi stannar på campingen i dag och skall tvätta. Det är mulet och lätt regn faller 08:00 då vi kör första maskin. Betalar 40 MAD per maskin. Det lättar något vid tiotiden då vi hänger upp till tork. Andra maskinen får vi hänga upp i bilen till tork. Putsar och torkar av bilen mellan regnskurar. Betalade campingavgiften på 160 MAD för två nätter med utmärkt el. Middag i bilen. ——————————–

2018-03-06 Tisdag

Vi lämnar Camping Du Jardin redan strax före 07:00 för att hinna till Fiatverkstaden i Agadir då dom öppnar 08:30. Det är 7,5 mil dit och vi följer väg N10. Det är mycket trafik och många mindre samhällen att passera. Vi kommer fram ganska precis halv nio. Det står redan 5 husbilar utanför verkstaden. Det är ju tredje gången vi är här så nu gick pappersexercisen ganska snabbt och vi fick köra in på en trång plats.

Vi fick köra in på en trång plats och byta främre bromsbeläggen

Klockan tio kom två montörer och monterar på nya bromsbelägg fram. De bakre var OK enligt montören. En timma tog jobbet och jag betalade totalt 1370 MAD för allt. Två timmar för 80 MAD/tim kostade själva jobbet. Det regnade lätt hela tiden. Vi kör nu till Marjane Inezgane och handlar. Återvänder sedan till Taroudant och strax innan kör vi in på en däckverkstad och efterdrar hjulbultarna.

En central ställplats i Taroudant

Vi stannar nu på en central ställplatsen utanför hotell Palais Salam. Inga faciliteter men nära centrum. Det var nästan fullsatt och vi fick näst sista platsen. 50 MAD kostade det att stå här en natt. Vi var framme vid 15-tiden och går omgående mot centrum. Det är mulet och +18 grader och uppehåll.

Det var mycket folk i rörelse
En av ingångarna till den arabiska souken

Mycket lokalt folk i farten. Kom först till den arabiska souken och sedan till berbermarknaden. Det var allmänt trångt och folk cyklade i dom trånga gränderna. Vi gick över fyra kilometer på två timmar. Det blev middag i bilen. Körde: 159,8 km

——————————-

2018-03-07 Onsdag

Mulen morgonen då vi gick en kort promenad till parken på andra sidan gatan. En lång bassäng dominerar med en moské i bakgrunden.

En lång bassäng dominerar med en moské i bakgrunden
Vi lämnar ställplatsen vid tiotiden

Vid tiotiden lämnar vi ställplatsen utanför hotell Palais Salam och kör till campingen Le Jardin de la Koudya som ligger 20 kilometer väst om Taroudant. Tänkte vänta in bättre väder för en tur upp i Atlasbergen. Vi var ju på denna camping förra året också och den ligger som i bondgård. Vi checkar in och betalar campingavgiften för en natt med el på 93:50 MAD i förskott. Tar en bra plats där det är hyggligt lä och solen tittade fram. Då vi satt och fikade utanför bilen så ser jag att det var lite luft i högra bakhjulet. Vi kör till gummiverkstaden där vi var och efterdrog hjulbultarna i går.

När hjulet togs av så pös det
Här hade bulten trängt in

En tjock bult på c:a två centimeter hade trängt in i däcket. Så däcket togs av från fälgen och lagas med lapp på insidan. Däckmannen begärde 30 MAD (27 SEK) vilket var mycket billigt för detta jobb, så han fick 100 MAD av mig och han såg mycket nöjd ut. Återvänder till campingen och går en sväng förbi potstis- och apelsinodlingen. Ser bl.a rödhuvad törnskata, palmduva, diademrödstjärt, sammetshätta och plötsligt en häcksparv.

Häcksparv blev ny marockoart

Ny Marocko art. Middag i bilen. Körde: 51,5 km ———————————————– 2018-03-08 TorsdagVi lämnar Camping Le Jardin de la Koudya vid halvtiotiden. Det är fortfarande mulet så vi avstår Atlasbergen och kör österut mot Taliouine. Passerar gummiverkstaden och efterdrar hjulbultarna på höger bak innan vi tar väg 1706. Den går genom ett frakt jordbruksområde. Några lätta regnskurar kom. Det lättar då vi kommer ut på väg N10 och nu kommer vi högre upp på en bergsplatå.

En brun glada flög plötsligt över vägen

En brun glada flög plötsligt och cirklande över vägen. Vi passerar Taliouine, som är centrum för saffran odling och camping Toubkal vid tolvtiden och tänker köra till en gammal Berberbostad som fortfarande används. Vi stannade dock i en by för tidigt där vi vände och kör till Camping Toubkal.

Infarten till camping Toubkal
Fantastisk utsikt över staden och berg

Den ligger precis invid vägen 2 kilometer utanför Taliouine och med utsikt över staden på 1050 m.ö.h. Efter lunch går vi en promenad uppför berget på små stigar.

Vi gick en promenad uppför berget
Vi möter en enorm fårflock

Här växer det bara glest med små buskar och en sorts låga grästuvor i övrigt bara sten och grus. Vi kommer upp på över 1100 m.ö.h och det är fantastisk utsikt. Ser bara en svart stenskvätta och en trolig stenökenlärka. På återvägen mötte vi en enorm fårflock. Middag i bilen. Körde: 144,2 km ————————————

2018-03-09 Fredag

Det är en härlig morgon med full sol och vindstilla då vi lämnar Camnping Toubkal vid niotiden efter att betalat 80 MAD för en natt med utmärkt el och kör mot Ouarzazate. Vi följer N10 och efter 16 km kör vi av mot berberbostäderna och byn Ifri där klippsparv skall häcka i bergsstupet. Vi parkerade i byn, men ser inget av berberboatäderna.

En lokal grabb höll koll på oss när vi kollade efter klippsparv

Vi går vägen upp mot bergsbranten och tycker oss se två klippsparvar, men det visar sig vara vanliga hussparvar. Vi köper ett gram saffran i en liten lokal butik och fortsätter sedan ut på N10. Vägen går på en högslätt och över några bergspass. Efter c:a 70 km stannar vi vid en restaurang, Tasrirte, mitt på ökenslätten.

En restaurang mitt ute i ingenting. Här såg vi härfågel

Vi beställde varsin marockanskt te. Plötsligt ser jag en härfågel i den lilla trädgården. Där sågs också svart stenskvätta, lagerlärka, koltrast, iberisk gransångare, en trädpiplärka och en borstekorre.

Iberisk gransångare
Trädpiplärka

Fortsätter sedan till Ouarzazate och stannar till vid ett bergspass med fin utsikt mot de snöklädda Atlasbergen.

Snöklädda Atlasbergen i bakgrunden
Vi stannar vid ett bergspass

Vi kör till campingen Municipal där vi också var förra året. Lite trånga platser innanför en hög mur. Det är härligt väder med sol och +26 så vi sätter oss i skuggan av bilen.

Trånga platser innanför murar
Här är receptionen

Vi tänkte äta på restaurang och hör efter i receptionen om en närbelägen. Det var inga problem utan dom kunde ringa efter taxi som restaurangen betalade. Så 18:30 kom en pepit taxi och kör oss till restaurang Fenix. Det var en 5-6 km dit lite i utkanten av staden. En typ ägare väntar på oss och vi tycks vara enda gästerna.

En rejäl sallad till förrätt

Det såg ju bra ut så vi beställde filé och en flaska rött marockanskt vin. Vi fick en utmärkt sallad till förrätt och filén var mycket bra. Vi betalar 350 MAD totalt, inte så billigt men bra mat. Ägaren, servitören skjutsar sedan oss tillbaka till campingen.Körde: 177,8 km —————————————-

2018-03-10 Lördag

Vi stannar på campingen i dag. Solen skiner men det blåser friskt. Vid tiotiden promenerar vi in mot centrum. Efter två kilometer kom vi till Ouarzazate Cinema Museum. Tittar lite i Soukerna intill och tar varsin marockanskt te på ett kafé. Det blåste friskt så vi satt inne. 30 MAD per person kostade inträdet och man fick en broschyr med en enkel karta i. Det var inte många turister där och kartan var svår att förstå. Ett flertal filmer har ju spelats in i trakten och kulisserna har sparats. En avdelning visade gammal 35 mm inspelningsutrustning.

Museet innehöll många rum med rekvisita till filmerna

Vi knallar väl där en timma innan vi återvände till campingen. Vi sitter utanför bilen och fikar men det blåser och yr sand så vi plockade in stolar och bord samt sätter oss inne i bilen. Där tar vi det lugnt resten av dagen. Solen låg ju på så det blev varmt i bilen och vi körde luftkonditionering i bodelen för första gången på flera år. Middag i bilen.——————————-2018-03-11 SöndagSolig morgon och nu har blåsten gett sig. Vi lämnar Camping Municipal, Ouarzazate vid niotiden och kör N1:an mot Boumalne Dades. Bra väg och lite trafik. Den går genom ett lite öde landskap och vi passerar några mindre städer och byar. Vi stannar vid en by där det var marknad.

Vi köper lite frukt och grönsaker. Kommer fram till campingen vid Hotell Soleli Bleu, Boumalne vid tolvtiden. Vi var här förra året också. Äter lunch utanför bilen och går sedan en promenad för att kolla efter lärkor. Vi går 1,5 km innan vi vände. Ser endast en obestämd berberstenskvätta. Det började blåsa rejält så vi vände tillbaka tidigare än tänkt. Registrera oss nu i receptionen och beställer middag tills 18:30. Det gick inte att sitta ute något mer utan vi håller oss inne medans vinden tjuter runt bilen. Vi var dom enda gästerna i hotellets restaurang.

Vi var dom enda gästerna
Soppan åts med träsked

Det blev soppa till förrätt, tajine kött och fruktsallad till desert. Maten var helt OK och totalt kostade det 255 MAD.

Körde:

————————————-

2018-03-12

Måndag I dag skådar vi vid Tagdilt Track och som ligger bara några kilometer från campingen. En soptipp har anlagds på slätten och tycks dra till sig fåglar.

Tagdilt Track ligger på en högslätt dryga 1600 m.ö.h

Det är sol och ganska varmt klockan åtta då vi är på plats. Ser ökenstenskvätta, stenskvätta, två korttålärkor och plötsligt ett par tjocknäbbad lärka. Hane och hona som visar upp sig fint.

Lifers som vi letat efter länge. Hussparv, svart stenskvätta, lagerlärka, flera flockar ökenflyghöns flög förbi liksom två hussvalor. Några brun glada och högt i skyn kom en ung örnvråk.

Birgitta såg också en härfågel. Efter två timmar kör vi en liten väg över slätten mot bergen men vänder då vägen blev lång och sämre. Vi kör till centrala Boumalne Dades och parkerar nere vid floden samt promenerade till centrum.

Vi äter lunch på en takrestaurang med utsikt över Boumalne Dades. Tänker sedan gå utefter floden men det fanns inga riktiga stigar utan bara små fält med bevattningskanaler och svårt att gå efter. Vi ger snart upp och återvänder till campingen.Körde: 24,8 km

——————————————- 2018-03-13 Tisdag

Vi lämnar Camping Hotell Soleli Bleu vid 08:30 och kör mot Erfoud. Solen skiner och det är härligt väder. Vi följer väg N10 till Tinejdad. Där tar vi R702 mot Erfoud. Hyggligt väg som går över steniga ökenslätter och passerar några oaser med gröna odlingar. Stannar i en by och köper lite frukt. Framme vid Camping Tifina Caravanserai d’Arfond vid 13-tiden.

Infarten till camping Tifina Caravanserai d’Arfond

Vi var ju på denna camping också förra året och tar nästan samma plats. Det är över +25 grader så vi fäller ut soltaket. Det är skönt att sitta i skuggan. Efter fikat vid 15-tiden går vi en promenad över vägen till en liten oas och skådar. En marockan vattnar en häst. Tunt med fåglar, ser bara gråsparvar, trädgårdsbulbyl, maghreblärka samt svart stenskvätta. Middag i bilen.Körde: 197,9 km———————————2018-03-14 OnsdagLämnar camping Tifina Caravanserai d’Arfond vid halvniotiden efter att betalat 90 MAD för en natt med utmärkt el och kör mot Merzouga. Vi tar kör genom Erfoud och tar väg R702 som går förbi hotell Derkaoua och varifrån man skall kunna beställa jeeptur för att se ökenfåglar. Vi var och skådade i hotellträdgården förra året.

Nu verkade det helt dött och vi fick inget svar på vår förfrågan om jeeptur. Vi kör vidare mot Merzouga och en camping invid ett stort hotell som skulle vara bra. Vi hittar ingen camping så vi kör vidare förbi Merzouga centrum och kom förbi Auberge camping La Tradition av en slump så vi kör in där. Den låg precis invid stora sanddyner. Campingvärden tog emot oss och vi kunde stå i skuggan under några träd. Vi var framme ganska precis 12:00. Det var säkert +30 och solen sken. Jag frågar om han kan ordna en jeeptur för att se ökentrapp. Jodå det var inga problem utan vi kunde åka meddetsamma. Det var bara att betala 3000 MAD så ringde han efter en jeep med förare. Vi blev ju ganska fundersamma att åka mitt på dagen för att göra ett försök på en så svår art. Då jeepen kom så blev det diskussion mellan campingvärden och föraren. Efter en stund sade campingvärden att ökentrappen kunde vi inte se, den höll till långt borta vid Argeriska gränsen. Men vi kunde se andra ökenfåglar. Vi åkte iväg och hämtar upp en engelsktalande guide. Jag sade att vi vill se ökenfåglar. Guiden sade att det går inte mitt på dagen utan bara på morgonen. Vi stannar vid en oas och går där en stund men ser ju bara gråsparvar. Jag tröttnar och säger att vi återvänder till campingen och åker ut i morgon bitti. Campingvärden förstod att vi var missnöjda och vi bestämde att åka nästa morgon klockan 8:00. Vi sitter i skuggan av bilen under eftermiddagen. Det började blåsa och sanden yr. Jag tar en cykeltur in till Merzunga centrum och köper frimärken.

Utsikt mot Erg Chebbi
Turistgrupper gav sig iväg på kamel för övernattning i öknen
Kamelerna väntar tålmodigt

ampingvärden bjuder sedan på middag klockan 19:00. Vi var tre par som fick berbersoppa, tajine på kyckling och varsin apelsin till efterrätt. Mycket bra mat.Körde: 61,2 km

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: