Till Spanien och Kanarieöarna 2021.         Del 4 Gran Canaria

2021-11-19 Fredag

Lämnade parkering vid Playa de Sotavento redan 06:30.

Månen på väg ner när vi kör in till Morro Jable

Det är mörkt då vi kör in till Morro Jable för att hinna tvätta innan färjan till Gran Canaria avgår 12:00. Tvättinrättningen öppnar 07:30 enligt informationen men den är inte öppen då vi var där 07:30. Vid åttatiden kom ägaren och vi kunde tvätta. Kör sedan till Fred Olsen terminalen och är där i god tid. Färjan är en katamaran och alla större fordon måste backa ombord. Lite knöligt men det gick bra. Färjan avgår i tid och efter två timmar kör vi av i Las Palmas de Gran Canaria.

Molnigt i Las Palmas de Gran Canaria

Grym trafik och vi behöver köpa mera etanol till bränslecellen och fått information om en affär i hamnen som säljer båttillbehör av Ralph Laingren som bor på GC och skrivit en bok om husbil på Kanarieöarna. Mycket knöligt att komma dit. Måste in på området genom en bom och betala för parkeringen då man kör ut. Som tur var jobbade en dansk i affären som hjälpte oss. Annars svårt med spanskan. Sedan kör vi vidare söderut mot en bensinstation som säljer LPG gas. Det var inte lätt att hitta ut på motorvägen igen. Väl framme vid macken vägrar dom att fylla våra fasta gasolflaskor. Påstod att dom skulle explodera.??  Kör vidare till en annan mack och där var det inga problem att fylla. Tankade gasol 44,52l á 0,689€/l 30,67€. Det börjar bli sent så vi kör till en camping som ligger nära. 18:00 kom vi fram till Camping Playa de Vargas.

Här ligger Camping Playa de Vargas

En trevlig man mötte oss och han kunde några ord svenska. Betalar 26€ för 2 nätter med el. Middag i bilen och Skavlan på TV:n
Körde: 106,6 km

—————————-

2021-11-20 Lördag

Vi stannar på campingen i dag.

Infarten till Camping Playa Vargas

Behöver dock handla så 08:30 kör vi in till Vecindario och Mercadona, en typ ICA affär. Sedan fortsatte vi till en bensinstation där vi tömmer och tvättar bilen.

Kör in till köpcentrum i Vecindario

Kör därefter till ett servicecenter för husbilar. Dom hade dåligt sortiment av bilvårdsartiklar. Återvänder till campingen och tar det lugnt. Går en promenad till stranden.

Stranden består av stora svarta klapperstenar
Vi gick en promenad i området

Ingen badplats, bara stora stenar och vågor som rullar in. Campingen har en hygglig restaurang så vi åt middag där. Fiskfilé och en flaska av husets vita för 49:60€. Sen blev det Så Mycket Bättre på TV:n
Körde: 27,6 km

—————————

2021-11-21 Söndag

Vi lämnar Camping Playa Vargas 09:30 och kör mot Castillo de Romeral där det skall vara en bra strand.

Vägen till Pozo Izquierdo via Castillo de Romeral

Det var dock fullt på den parkering som vi kunde stå på med husbilen. Fortsätter till Pozo Izquierdo och hoppas på att det finns plats där.

Parkering längs gatan tillsammans med tio andra husbilar

Söndag är inte den bästa dagen då många spanska husbilar är ute över helgen. Vi hittade en plats och går en sväng ner till stranden. Den består av svarta klapperstenar och klippor.

Stranden består av stora svarta klapperstenar
Det var träbryggor byggda i sluttningen

En bred trappa ner i vattnet finns längst bort och det är fullt med lokala spanjorer på en typ brygga av trä byggt i en sluttning. Vi återvänder till bilen och gör lunch. Sedan badbyxor på och går till sluttningen med trappan och tar ett dopp. Sedan tar vi det lugnt i bilen. En kortare promenad efter trekaffet. Några kanariepiplärkor och en flock spansk sparv höll till på parkeringen. Middag i bilen och Aktuellt på TV:n.
Körde: 36,1 km

————————–

2021-11-22 Måndag

Vi lämnar parkeringen i Pozo Izquierdo redan 08:00 för att köra till Maspalomas. Passerar BP macken i El Taro efter vägen där vi tankar och fyller vatten. 41€ för 37,34 liter disel blir 1,098€/l. Billigast hittills.

Kör från Pozo Izquierdo till Maspalomas

Vi siktar på en central parkering i Maspalomas nära Playa del Inglés. Det gäller att vara tidig för att få plats. Jodå plats fanns men ingen som rymde vår Kabe. Kollar ytterligare en parkeringsplats men lika trångt. Efter en gata, Calle Finlandia står några husbilar och vi hittade en plats.

Efter Calle Finlandia kan man stå efter gatan

Vi går genast en promenad efter sanddynerna och in till Playa del Inglés.

Vi gick en promenad till Playa del Inglés

Vid turiststället och köpcentrat vid stranden tog vi varsin smoothie. Kollade inte priset så 5€ per styck blev en överraskning.

Vi går promenadstråket längs med sanddynerna
Två smoothies för 10€

Birgitta byter batteri på sin klocka. Går sedan till Cita shopping center. Mycket var stängt men högst upp var några restauranger öppna så vi åt lunch där.

Brant trappa upp

Återvänder till bilen och vilar en stund innan vi går till stranden och tar ett dopp. Det var en kilometer precis närmaste vägen genom sanddynerna. Gick sedan efter stranden tillbaka genom turiststället vid Playa del Inglés. Efter dusch i bilen går vi till en närliggande restaurang och äter middag.

Restaurang Parque Romanticos

Tar en fiskrätt och en flaska vitt. 49:50€ kostade kalaset.
Körde: 23,9 km

——————————-

2021-11-23 Tisdag

Vi stannar på Calle Finlandia i dag.

Kanariesiska, mera känd som kanariefågel, satt utanför bilen

Mestadels molnigt när vi vid niotiden knallar iväg till Playa del Inglés och följer stranden till fyren som ligger väster om sanddynerna. 

Promenerade till fyren, Faro de Maspalomas

Jag har kameran med då det brukar vara bra skåding vid lagunen La Charca. En gluttsnäppa höll till i södra delen.

Lagunen La Charca

Mycket folk strömmar efter gångstråket söderut mot stranden. Vi går lite sakta norrut. Ser gråhäger, silkeshäger, storskarv, rörhöna, medelhavstrut och på avstånd mindre strandpipare samt en spovsnäppa.

Flera gråhägrar i lagunen
En ung storskarv flög runt i området
En ung rörhöna
Medelhavstrut av rasen atlantic

Klockan blir tolv så vi går mot en restaurang för lunch. Munkparakiter flyger snabbt mellan de höga palmerna. Lunch på Cafeteria Paraiso för 18:50€. Går en runda till La Charca igen.

Munkparakiter flög mellan palmerna
Halsbandsparakiter är snabba

Några halsbandsparakiter flyger förbi. Vid 14-tiden tar vi taxi tillbaka till Calle Finlandia. 6€ kostar turen. Carin o Harry Elmblad har hört av sig och kommer förbi husbilen 15:00. Dom har ett förslag att parkera husbilen på en parkeringsplats nära där dom bor i Puerto de Morgon och hålla uppsikt över bilen. Vi åker i deras bil till ett café och fikar. Det var trevligt och vi åker till Puerto de Morgon den 30/11 för att kolla parkeringsplatsen. 18:00 knallar vi till Cita shopping center och hittar en restaurang där vi intar middag.

————————

2021-11-24 Onsdag

Vi lämnar parkeringen på Calle Finlandia 08:30 för att köra till Jardin Botanico, en botanisk trädgård omkring 50 km norrut för att fågelskåda. Passerar BP macken i El Taro först för att fylla vatten.

Vägen till Jardin Botanico med avstickare

Vi har funderat på var vi skall parkera husbilen under jul o nyår då vi flyger hem. Bussparkeringen i Mogan har inga bra resentioner att stå där med husbilen. Fick tips av Ralph Lauren att man kan långtidsparkera på Campingen Playa Vargas. Vi kör dit och kollar. Jo det går bra. 65€ för en månad. Det låter bra så då har det löst sig med husbilen medans vi är bortflugna. Fortsätter mot Jardin Botanico och hittar parkeringen efter lite strul med navigation. Framme 11:00 och parken stänger redan 14:00. Solen skiner och det är varmt.

Kanariegransångare i nästan varje buske
Rödhake av rasen superbus som finns på Gran Canaria. Den är extra mycket röd på bröstet

Mycket tunt med fåglar under promenaden. Kanarisk gransångare var det dock gott om. En rödhake, en klippduva och en tornfalk sågs.

Här var det jättekaktus
Här var det palmer
Jardin Botanico ligger i en trång dal

Åter vid bilen strax efter 13:00 och gör lunch då vi blir påminda av en vakt att vi måste lämna parkeringen 14:00. Tänkte inte köra så långt då en bra parkering finns i Valsequillo uppe i bergen.

Färden till Valsequillo

Det blev dock en lång omväg då vi tar den större vägen GC10. Missade avfarten i Valsequillo så vi fick fortsätta till Las Vegas och vända.

Måste köra till Las Vegas och vända

Framme 15:00 så efter trekaffet går vi en promenad. Först till SPAR och handlar lite och sedan en promenad runt kvarteret.

Fin utsikt mot havet

Fin utsikt mot havet och mot bergen är det moln. Kanariefåglar och spansk sparv håller till bland träden. Middag i bilen.
Körde: 95,5 km

—————————

2021-11-25 Torsdag

Efter en regnig natt och disig morgon lämnar vi Valsequillo de Gran Canaria på drygt 600 m.h.ö. Kör nerför branta backar till motorvägen GC-1 och söderut till Vecindario där vi handlar på Carrefour. En jätteaffär som har allt och ligger i en enorm galleria.

Brant utför till GC-1

Kunde inte köra in på parkeringen, som var bommad till 2,20 i höjd, utan fick parkera efter gatan. Därefter passerar vi BP macken vid El Taro igen. Siktar nu på en parkeringsplats i San Agustin. De var för små platser som vanligt. Letar upp Svenska kyrkan där Carin Elmblad skall sjunga i kör den 1:a advent och bjudit in oss att lyssna.

Letade upp Svenska kyrkan i San Agustin

På väg dit kommer vi förbi en parkering där det står några husbilar. Efter att vi kollat var Svenska kyrkan ligger kör vi till parkeringen med husbilarna.

En belgisk och en spansk husbil står också där

En belgisk bil med två unga personer står här sedan några dagar. Dom bor permanent i bilen och försörjer sig genom guidning av turister på elektrisk mountainbike. En svenskregistrerad, den första på resan, plåtis med en ensam svensk man i 35 årsålder står också där.

Playa de San Agustin
Vi gick en promenad till Playa de San Agustin

Efter lunch promenerade vi förbi Svenska kyrkan och Playa de San Agustin. På Playa de las Burras yrde det sand nästan ända upp i ögonen på oss. Middag i bilen.
Körde: 76,9 km

——————–

2021-11-26 fredag

Vi stannar på parkeringen i dag. Det är växlande molnighet på förmiddagen så vi promenerade till närmaste stranden Playa de las Burras och tar ett dopp. Långgrunt och låga dyningar. Mörka moln tonar upp sig över havet och då regn är utlovat så tar vi det lugnt i bilen.

Spansk igelkott, är något mindre än vår nordeuropeiska, var nyfiken och orädd

En liten igelkott kom plötsligt och åt av hundmat som den belgiska grannen  lagt ut. Vid 14-tiden kom det regn. Inga stora mängder utan fint strilande. Upphör vid 16-tiden så jag tar en promenad norrut i ett grönområde.

En liten promenad i närområdet

Turkduvor är det gott om. En koltrast och en kanariegransångare ses.

Kanariegransångaren lockade

18:00 promenerade vi till köpcentrat i San Agustin och äter middag på Restaurante Mälaren. Det var många restauranger och fullt med svenskar. Vår kypare hade bott i Sverige och talade perfekt svenska. Vi åt en utmärkt sjötunga till en flaska vitt.

————————-

2012-11-27 Lördag

Vi blir kvar på parkeringen i dag också.

Vi stannar på parkeringen i dag också

Växlande molnighet och omkring +20 grader. Tar ner cyklarna och cyklar bort mot Svenska kyrkan. Köper 3 åttaliters dunkar med vatten så vi klarar oss några dagar till.

Fram på dagen mulnar det och vi tar en promenad längs strandpromenaden söderut. En flock på 20 sandlöpare om och en småspov håller till vid den steniga stranden. Efter lunch hör Åke Lantz av sig. Han har cyklat sin runda och kommer tillsammans med Karin promenerande mot San Agustin. Vi möter dom vid strandpromenaden där det ligger en liten bar. Mycket trevligt att träffa dom här på Gran Canaria. Vid 16-tiden knallar dom tillbaka till sitt hotell.

En småspov och 20 vilande sandlöpare
Silkeshägern jagar

Vi tar en titt efter strandpromenaden om sandlöparna är kvar. Jodå dom vilar middag och en silkeshäger fiskar. Middag i bilen och Så Mycket Bättre.

—————————

2021-11-28 Söndag 1:a advent

Vi lämnar parkeringen i San Agustin vid niotiden och kör till BP macken i El Taro och fyller och tömmer. Kör sedan tillbaka till Maspalomas och upp till Palmitos Park.

Kör först till BP macken söder om Vecindar och sedan till Palmitos Park.

En typ djurpark där det kan vara bra skådning. Mycket smal väg upp i en dal från Maspalomas. Var framme vid tiotiden. Vi gick fram till biljettluckan men där vände vi då inträdet var 32€ per person.

Ingång Palmitos Park
Här vände vi då det blev för dyrt inträde

Ja det var för dyrt tyckte vi. Kollar utanför runt parkeringen men ser bara kanariegransångare.

Kollar runt parkeringen innan vi återvände till San Agustin

Vi kör tillbaka till parkeringen vid San Agustin. Gör lunch i bilen och går till stranden och tar ett dopp. Det har mulet på och blåser friskt så sand yrde på stranden. Vi vilar i bilen och 17:00 promenerar vi till Svenska kyrkan där första advent firades med körsång och familjegudstjänst och Carin Elmblad sjunger i kören. Åke Lantz och Karin var också på plats, dom kom med bussen. Därefter går vi till San Agustin centrum för att äta middag. Väljer en restaurang som hade en prisvärd meny där dryck ingick. Vi fick bord intill ett trevligt par från Norrköping. En trerätters middag inklusive en karaff vitt vin för 22€. Mycket prisvärt. 20:30 promenerar vi tillbaka till husbilen och blev förvånade då vi var enda husbilen kvar på parkeringen.
Körde: 58,9 km

———————————-

2021-11-29 Måndag

Vi lämnar parkeringen i San Agustin vid niotiden och kör mot Puerto Mogan. Stannar vid en bensinstation vid nerfarten till Puerto Rico och fyller på med vatten. Fortsätter sedan motorvägen som slutar vid infarten till Puerto Mogan.

Kör från San Agustin till Puerto Mogan

Kör vägen mot hamnen och parkering på den enorma vågbrytaren. Det är trångt och några husbilar står efter gatan på motsatt sida. Vi vänder och hittar en plats. Trottoaren är smal och mycket folk går förbi till restaurangen vid vågbrytarens slut.

Parkerar efter gatan på vågbrytaren
Smak trottoar

Promenerar sedan förbi hamnen och Playa de Mogan, som ligger centralt.

På väg till Playa de Mogan
Playa de Mogan

Går sedan norrut i den smala dalen. Stannar vid Restaurang El Pescadono och intar lunch för 18:94€. Fortsätter sedan promenaden för att kolla en parkeringsplats omkring 1 km norrut om man kan stå där.

Promenaden genom dalen till parkeringen

Ser inte så kul ut men det funkar nog för en natt. Sedan tillbaka till centrum och vi letar upp en tvättinrättning. Den ligger på en smal gata i en brant backe. Återvänder till bilen och vilar. Vid tretiden går vi till Playan och tar ett dopp. Det blev middag på Restaurante Fragata på strandpromenaden. Paella och sangria för två med vitlöksbröd för 28€.
Körde: 32,3 km

———————————

2021-11-30 Tisdag

Lämnar parkeringen efter gatan på vågbrytaren redan 08:00 och kör 2,1 km norrut till bussparkeringen. Nu var det lugnt och ingen trafik. Det är kyligt på morgonen, bara +14 grader.

Solen når inte ner i dalen då vi börjar morgonpromenaden

Vid niotiden går vi en promenad norrut i dalen. Solens strålar når ner i dalen ganska snart och då blir det varmt. Det är tunt med fåglar. Turkduvor finns överallt och kanariesiskan sjunger för fullt.

Vi promenerade norrut i dalen
En fin hane kanariesiska
Flera kanariesiskor sjöng för fullt
Plötsligt födosöker en koboltmes i en buske
En fin koboltmes

Går till en liten by omkring 2,5 km norrut då plötsligt några koboltmesar födosöker i en buske.

Promenaden

Vi vänder och promenerar tillbaka då möter vi Harry, som är ute på sin morgonpromenad. Vi är ju bjudna till Carin o Harry på lunch 14:00. Åter vid bilen 12:00 så vi vilar och promenerar sedan till deras lägenhet i centrala Puerto Mogan.

Carin och Harry på sin balkong

Dom har stor balkong och även en takterrass. Blommor odlas i mängd. Mycket trevligt och god mat serverades. 18:00 återvänder vi till bilen.

————————–

2021-12-01 Onsdag

Tidig frukost i dag då vi skall tvätta. Tar ner cyklarna och cyklar med tvätten 1,5 km till centrum av Puerto Mogan redan klockan 08:00.

Tvättinrättningen låg efter en brant backe

Det var lungt på tvättinrättningen. Kör 2 maskiner och torktumlare. Efter drygt 2 timmar är vi klara och återvänder till bilen. Vid tolvtiden kör vi vidare mot Maspalomas. Kör ner till Puerto Rico och kollar efter parkering men det var trångt så vi vänder nere vid playan. Stannar vid Shellmacken och fyller på med vatten. Fortsätter till Maspalomas där vi kommer till en hygglig parkeringen.

Bra parkering om än mycket trafik på gatan intill

Det är varmt då solen skiner från klarblå himmel. Efter lunch promenerar vi till en närliggande matbutik och köper lite frukt.

Lite palmer runt parkeringen

Efter trekaffet går vi en skådarrunda till lagunen La Charca. Utanför husbilen höll en härfågel till.

En orädd härfågel höll till utanför bilen

I träden sjunger kanariesiskor. Efter vägen ses spansk sparv och vid lagunen en styltlöpare och en spovsnäppa.

En adult styltlöpare
En spovsnäppa
Rörhönan hade brottom

De var nya arter sedan vi var här senast.

Halsbandsparakiter höll till i palmkronorna
Munkparakiter

Gråhäger, silkeshäger, storskarv, rörhöna, medelhavstrut, kärrsnäppa var kvar och runt i  palmerna flög halsbandsparakiter och munkparakiter. Det blev middag i bilen.
Körde: 32,6 km

——————————-

2021-12-02 Torsdag

Lämnar parkeringen i Maspalomas vid niotiden och kör mot Camping Vargas där bilen skall parkeras då vi flyger hem i morgon.

Kör från Maspalomas till Camping Vargas

Passerar BP macken i El Taro som vanligt och tömmer och fyller vatten. Framme vid campingen straxt innan 11:00 och checkar in. Betalar 65€ för långtidsparkering 1 månad och 18€ för en natt med el. Taxi till flygplatsen i morgon 09:30 beställes.

Här har vi långtidsparkerat

Sista dagen på Gran Canaria ägnas åt vila och städa bilen. Det blåser friskt mest hela dagen. Middag i bilen.

——————————–

2021-12-03 Fredag

Efter en blåsig och regnig natt klarnar det upp på morgonen. Tömmer kylskåpet och de fräscha grönsakerna skänker vi till ett tyskt par som bor i en husvagn granne med oss. Rengör färskvattentanken och tömmer gråvatten. Taxin kom i god tid före 09:30 och färden till flygplatsen tog 10 minuter. Betalar 15€ ink dricks. Checkar in via telefon och vi har ju endast handbagage så det var bara att gå direkt till säkerhetskontrollen. Fikar och väntar på att tiden skall gå. 13:05 är avgången och när klockan är 12:30 kommer SAS planet in till gaten.

SAS planet kom sent till gaten

Det blev sedan bråttom att komma på planet som lyfter 30 minuter sen. Efter en lugn flygning landar vi endast 5 minuter sen, 20:10. Efter en lång promenad genom hela Arlanda hittar vi entrén till Arlanda tågstationen. Beställde biljetter till avgång 22:42 så vi har gott om tid. Tåget kommer sedan i tid och 56 minuter tar resan till Sala. Carola möter upp 23:38 så vi får skjuts hem. -10 grader och tunt snötäcke. Nu är vi nästan 6 veckor hemma innan återresan till Gran Canaria 12/1 -22.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: